Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

1reactie

GGG, Recessie

  GGG Helmond

De recessie begint steeds grotere vormen aan te nemen. Ook bij ons in Helmond zoals we in deze rubriek al eerder moesten melden.
Ook onze gastarbeiders uit landen als Polen en Roemenië krijgen er mee te maken. Een groot deel van hen is inmiddels al weer terug naar hun land gegaan. Diegene die nog hier blijven, proberen de kosten zo laag mogelijk te houden.

voor hun oplossing die juist de hoogte ingaat.
.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
3reacties

Chahim: Well I'm from Helmond!

Column Mohammed Chahim PvdA

Een tijdje geleden heb ik een Amerikaanse jongen leren kennen. Af en toe zie ik hem een sigaretje roken voor de ingang van de Economische Faculteit van de Universiteit van Tilburg. Omdat ik er zelf ook regelmatig sta zijn we een keer in gesprek geraakt.

Hij kwam uit Chicago en studeerde International Economics and Finance. We spraken over de Amerikaanse politiek en hij stelde mij wat vragen over de politiek in Nederland.

Ongeveer een week na onze eerste ontmoeting, kwam ik hem als Nerd verkleed tegen en vroeg hem wat hij ging doen. Hij vertelde mij dat hij actief was geworden binnen een studentenvereniging en op weg was naar zijn ontgroening. Hij voegde toe dat iedereen zich moest verkleden en dat ze daarna op de fiets naar een geheime plek moesten gaan waar de ontgroening plaats vond.

Geïnteresseerd vroeg ik of iedereen vrij was te kleden hoe hij of zij wil. De jongen: "Well they have asked us to dress as Nerds, Hookers or Helmonders". Bij het horen van de laatste zin dacht ik dat hij waarschijnlijk iets anders bedoelde. Dus ik zij: "Helmonders? Did you say Helmonders?"  De jongen: "Yeah, you know people from Helmond? Antisocial people!"  Ik:"Do you know that I am from Helmond?". De jongen: "Seriously, but why do they call you antisocial?"

In het half uur durend vervolg gesprek heb ik hem proberen uit te leggen waar het vandaan komt en dat dit allemaal achterhaald is. Ik vertelde hem dat Helmond is een prachtige stad is met vele bekende Nederlanders uit Politiek en Sport. Ook heb ik hem uitgenodigd om een keer naar Helmond te komen, dan zou ik hem hier rondleiden en het tegendeel bewijzen.

Behalve dat ik het grappig vond dat een Amerikaanse student die net een paar maanden in Nederland is, onze stad, Helmond kent, moeten we natuurlijk wel toegeven dat het niet beslist op een positieve manier is. Omdat ik niet weet hoe we ervoor moeten zorgen dat Helmond een positief imago krijgt denk ik dat we tot dat moment de gouden regel uit de showbizz moeten hanteren. Negatief nieuws is ook nieuws en wellicht wordt Helmond door deze geïnteresseerde Amerikaanse student nog populair in Amerika.

Mohammed Chahim
Raadslid PvdA

2reacties

Naw en Vruuger CI

Naw zie je appartementencomplex ’t Cour aan de Kasteel Traverse en op de achtergrond de Callenburgh. Over de bouwstijl van ’t Cour dat werd gebouwd in 1998 – 1999, lopen de meningen uiteen. Vruuger (in 1980) was er vooral braakliggend terrein dat hier en daar in gebruik was als parkeerterrein.
De kruising links is die met het Zuidende en de Stationsstraat.

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV
10reacties

Helmond krijgt in West eerste hospice

Helmond krijgt een huis waar stervende mensen hun laatste dagen kunnen doorbrengen. Woningbouwvereniging WoCom gaat samen met zorginstelling Sint Annaklooster een hospice in Helmond West realiseren. Een hospice biedt onderdak aan mensen die ernstig ziek zijn en zich voorbereiden op hun levenseinde.
Het hospice wordt gevestigd in de voormalige school aan de 1e Haagstraat 89-111, beter bekend als Valkenhaeghe. Woningstichting WoCom is eigenaar van het gebouw en gaat het pand van binnen verbouwen om het geschikt te maken voor deze functie. De stichting Sint Annaklooster gaat het gebouw daarna huren van woCom.
Al enige jaren bestaat de wens om in Helmond een hospice te vestigen. In het conceptplan ‘Wonen, welzijn en zorg 2009-2015’, staat dit ook als actiepunt opgenomen. Dit wordt het eerste ‘sterfhuis’ in Helmond. Alleen in Eindhoven, Valkenswaard en Aarle-Rixtel (Mariëngaarde) zijn dit soort instellingen, vaak bij of in een verpleeg- of bejaardenhuis.
Wethouder Boetzkes is blij dat zo een voorziening in Helmond komt. “In een stad van deze omvang hoort gewoonweg een hospice. Terminale patiënten hebben nu de keuze om thuis te sterven, in het ziekenhuis of in alle rust in het hospice, met daarbij de nodige aandacht en zorg voor de patiënt en betrokkenen.”

Pand blijft behouden
WoCom en Sint Annaklooster vinden de voormalige school een uitgelezen locatie voor de vestiging van een hospice. Vanwege de voormalige functie als school zijn de verblijfsruimtes royaal van omvang en is het pand groot genoeg om ook een kenniscentrum voor palliatieve zorg in onder te brengen. Ook heeft een gebouw uitstraling die goed past bij de beoogde functie. Op deze manier blijft het pand, dat dateert van 1951, behouden.
Een gunstig aspect is dat het pand langs de achterzijde heel goed bereikbaar is voor auto’s. Deze hoeven dus niet aan de voorkant op straat te parkeren. Voor bezoekers en verzorgers is het fijn dat het pand op loopafstand van de winkels aan de Mierloseweg ligt. Een ander sterk punt is dat het bestemmingsplan de vestiging van een hospice toestaat. Er zijn dus geen lange procedures nodig.
Zorginstelling stichting Sint Annaklooster heeft in Eindhoven al ruime ervaring met het exploiteren van een hospice en wil haar diensten ook graag in Helmond aanbieden.
Zoals het er nu naar uitziet kan de vergunning aan het einde van de zomer worden verstrekt. In het najaar zal dan de verbouwing plaatsvinden. In het eerste kwartaal van  2010 is de opening gepland.

1reactie

Virtueel Helmond (JC)

Google Maps kan wel pochen dat zij nu eindelijk ook Nederland op ooghoogte zichtbaar maken, maar voorlopig is dat alleen nog maar waar voor (delen van) Amsterdam en Rotterdam. Nu ja, dat buiten de randstad Nederland ophoudt wisten we al. Maar geen nood.
Helmond heeft haar eigen ‘Helmond Kaarten’. Voor binnen en buiten.
Met enige trots kondigt ’t Speelhuis aan dat we nu virtueel binnen kunnen kijken. En de nieuwe ‘communicatieadviseur’ van de gemeente Helmond spreekt zelfs van een ‘primeur’ en een ‘uniek’ project bij deze virtuele binnenstad. Nu is uniek zo een beetje de meest misbruikte kreet van pr-boys maar in dit geval is het wel heel erg overdreven.
In ons virtuele Speelhuis kan ik namelijk maar heel beperkt rondlopen. Hele stukken zijn onbereikbaar, de trappen kan ik niet op. Laat staan dat ik eens een kijkje kan nemen achter al die deuren die voor gewone bezoekers gesloten blijven. Ik zou zo graag een kijkje nemen in de (te kleine!) kleedkamers, de techniekruimte of virtueel over die ‘catwalks‘ daarboven in de grote zaal lopen.
Met onze unieke virtuele binnenstad is het nog droeviger gesteld. Hele stukken zijn niet ingevuld, het nieuwe Tolpostplein is nog niet bijgewerkt en dat geldt voor meer plannen. Van de nieuwe bibliotheek is niks te zien, laat staan van de grootse plannen aan de overzijde bij sporthal en ex-postkantoor. De alweer enige jaren geleden geopende nieuwbouw van de kunsthandel naast het oude Filmhuis staat er nog niet op. Eigenlijk gaat het alleen om de Markt, Heistraat en Zonnekwartier.
Leuk dus zo een primeur, maar dan wel bijhouden, lijkt me de les die onze vernieuwers moeten trekken.
En, ouderwets als ik ben, kan mijn internetverbinding al die nieuwigheden maar nauwelijks aan. WWW staat hier echt voor World Wide Waiting.
Virtueel betekent gebakken lucht. Maar dat wisten we al.

Was getekend,

18reacties

De kermis is weer in de stad

Kermis Helmond

Voor de kermisliefhebbers begint het seizoen weer. Vrijdag barst de Helmondse voorjaarskermis los. Tot en met donderdag kunnen we weer zwieren en zwaaien, gokken, ‘skieten’, vette vis eten en hopelijk op ’n terrasje er 1 pakken.

De Helmondse kermis heeft altijd goed aangeschreven gestaan, zowel bij het publiek als bij de kermisexploitanten. Helmond had een naam opgebouwd als kermisstad. Dat onze zomerkermis midden in de vakantie viel, zal daar niet vreemd aan zijn geweest.
Maar de laatste jaren is er veel veranderd. De Markt is opgeknapt, bij ’t Speelhuis wordt nieuwbouw gezet, en de Wallen worden binnenkort onder handen genomen. Daarnaast heeft het gemeentebestuur om onnaspeurbare redenen een paar jaar geleden besloten dat de voorjaarskermis de grote kermis moet worden en de zomerkermis kleiner mag worden. Samen met het geschuif met de kermis door alle bouwactiviteiten, weten bezoekers onderhand niet meer waar ze aan toe zijn. En dan hebben we natuurlijk nog altijd een behoorlijke kans dat het volgende week (weer) slecht weer is. Check hier de weersverwachting.

Ben je een kermisvierder, ga je naar de kermis, wat vind je de leukste attractie? Goed dat het Helmondse ‘rondje kermis’ weer terug is? Ga je liever in de zomer kermisvieren? Wat vind je van alle geschuif met tijd en plaats? Zijn de prijzen acceptabel, zijn er voldoende attracties en wat is goed en/of wat moet er beter?
Kortom: het woord is nu aan jullie.

71reacties

Een meerpunten vraag


Helmond

Hierboven zie je de 7 letters die het woord Helmond vormen. Deze letters staan op verschillende naam- of reclameborden, gevelreclame, et cetera aan de buitenkant van Helmondse gebouwen.
Iemand die 5 letters tegelijk benoemt verdient een punt. Dat doe je door 5 keer exact de volledige naam te geven waaruit een letter komt. Staat er bijvoorbeeld De frietzaak van Piet, dan moet je alle 4 die woorden geven. We letten dit keer niet op hoofdletters of een accent. Geef in 1 reactie meteen 5 verschillende namen behorend bij 5 verschillende letters. Plaats elke naam op een nieuwe regel (dus na elke naam steeds een keer enteren).
Geef je minder of meer dan 5 namen in 1 reactie, dan is je antwoord automatisch fout. Je mag, zoals bijna altijd, zoveel reacties (met opnieuw 5 namen) geven als je wilt.
Nadat de persoon is aangewezen die een juist antwoord (dus 5 namen) gaf, volgt in dit log de logische vervolgvraag.


Tussenstand:
5 punten: wilma*
4 punten: Els én Anita*
3 punten: Ellen* én Helga*
2 punten: Noud
1 punten: Hans én Jan

Een * betekent dat die persoon dit kwartaal 2 vrijkaartjes won voor een voorstelling in ’t Speelhuis.
5reacties

Smeulders: Nachttreinen in Helmond?

Column Paul Smeulders Helmond

Sinds december 2007 rijdt de NS het Brabants Nachtnet. Drie nachten per week (donderdag-vrijdag, vrijdag-zaterdag en zaterdag-zondag) verbinden treinen Breda, Dordrecht, Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Tilburg met elkaar en met Utrecht en Rotterdam. Het betreft een proef met een looptijd van drie jaar.

Tot grote teleurstelling van GroenLinks is Helmond als enige stad van de B5 (het samenwerkingsverband tussen de vijf grote Brabantse steden en de provincie) niet op de nachtelijke treinverbinding aangesloten. In mijn eerste column op De Weblog sprak ik mijn teleurstelling hierover uit. Ik sloot die column af door te verwijzen naar een lichtpuntje aan de horizon. Wanneer het nachtnet wordt geëvalueerd, zal namelijk worden bekeken of bij eventuele voortzetting van het project ook Helmond aangehaakt kan worden.

Deze week publiceerde het provinciebestuur het stuk 'Monitoring en vervolg Brabants Nachtnet'. Hieruit blijkt dat het nachtnet een succes is: de reizigersaantallen tonen aan dat het Brabantse Nachtnet aantoonbaar in een behoefte voorziet. Volgens de provincie draagt het nachtnet bij aan de kwaliteit van het voorzieningenniveau in Noord-Brabant, zeker in vergelijking met dat in de Randstad.

Het provinciebestuur geeft in haar notitie dan ook aan te streven naar de optimalisatie van de dienstregeling, inclusief de aanhaking van Helmond! Dat ene zinnetje in een documentje van vijf pagina's brengt de aansluiting van Helmond op het Brabantse Nachtnet opeens binnen handbereik. De gemeente Helmond gaat ongetwijfeld haar volledige medewerking verlenen. Eerder sprak de volledige gemeenteraad van Helmond de wens uit om te komen op aansluiting op het nachtnet.

Ik weet het: zeker in de politiek is het niet verstandig de huid te verkopen voordat de beer geschoten is. Met deze intentie van het provinciebestuur is de Helmondse aansluiting op het nachtnet plots wel erg dichtbij. Misschien wordt het 2010, misschien wordt het 2011: maar dan gaat de nachttrein waarschijnlijk in Helmond stoppen. De Helmonders die gebruik maken van het openbaar vervoer kunnen dan ook profiteren van al het goede dat er buiten onze stad te vinden is!

Alle inspanningen die GroenLinks de afgelopen jaren heeft geleverd om het gemeente- en provinciebestuur te overtuigen van de mogelijkheden van een nachtelijke treinverbinding lijken daarmee de moeite meer dan waard geweest te zijn. En dat voelt erg goed!

Paul Smeulders
BurgercommissielidGroenLinks

enter

9reacties

Mooi of lelijk?

basisschool St. Trudoschool in Stiphout Helmond

Op bovenstaande foto basisschool St. Trudoschool in Stiphout die deels van nieuwe kleuren is voorzien. Het Helmondse schildersbedrijf Manders Totaal bv plaatste er pontificaal een flink bord bij met de vraag "En… wat vindt u ervan?"
Voordat we daar opmerken over krijgen, intern werd dat ook al even gedacht: de kleuren op de foto zijn niet door de weblog bewerkt.

3reacties

Naw en Vruuger C

 Vandaag Naw en Vruuger nummer 100!!!
Naw brengt ons terug op de Markt, de plek waar we 100 weken geleden met de eerste Naw en Vruuger gestart zijn. Het vorig jaar geplaatste Carat 0492 Stadspodium veranderde de aanblik op de Markt ondertussen flink. Op de foto van Vruuger (100 weken terug dus) nog geen kiosk én beter terrassenweer. Je ziet, zo snel kan én gaat het in Helmond. Wie weet worden onze foto’s van Naw over 100 jaar ook weer gebruikt voor een terugblik in de tijd.

Alle (voorgaande 99) edities van Naw en Vruuger staan hier. Daar staan heel wat oude foto’s van het Helmond van vroeger in een tegenwoordig perspectief geplaatst.

GGG, Skateboard

  GGG Helmond

Nico, onze man van de technische dienst, kon maar moeilijk op zijn skateboard blijven staan.Hij sloeg veelvuldig om op zijn plankje met wieltjes.
Jullie moeten weten dat voor onze Nico een skateboard een belangrijk hulpmiddel is. Daarmee verplaatst hij zich op het weblogterrein namelijk van kantoor naar kantoor en van gebouw naar gebouw. Maar gelukkig, de techniek kruipt waar die niet gaan kan en van omslaan heeft Nico dus voortaan weinig last.

en aanschouw zijn oplossing tegen het omslaan.
.

5reacties

Loze vissers (JC)

Het heeft even geduurd maar, met de opening van het visseizoen (21 maart) voor de deur, is toch een Helmondse politieke partij wakker geworden. Helmondse Belangen wil bij monde van Berry Smits af van het visverbod in ‘de Knaal’. Sterker nog: volgens hem bestaat zo een verbod niet eens, want het is niet in de APV opgenomen.
Over het al dan niet vissen in de Knaal wordt al gezeurd sinds dat over een paar honderd meter opgeknapt is met vlondertjes, fonteinen, lampjes en andere aankleding om ons stadshart wat levendiger te maken. Je moet per slot van rekening wát met een kanaal waar geen bootje meer in komen kan.
Ik weet toevallig dat vissen aan heel wat regels en wetten gebonden is en dat een visvergunning nog aardig in de centen kan lopen bovendien. In Helmond maken ze het dan natuurlijk weer eens extra ingewikkeld. Sinds de opknapbeurt van dat stukje kanaal, is het visverbod voortdurend terug op de agenda gekomen, al vanaf 2007. Alsof er niks belangrijkers in de wereld of zelfs in Helmond zou bestaan.
De vissers ‘doen afbreuk aan de uitstraling van het stadshart’, vond B&W eind vorig jaar. Aan de andere kant wordt het vissen in het kanaal door het College juist gestimuleerd omdat het de levendigheid in het centrum zou bevorderen, stelt Berry Smits.
Platvloers, ongepast en beneden alle niveau is het al eens genoemd. Maar dat kan ook gegaan zijn over jongeren die in het kanaal zwemmen of zelfs van de Luchtbrug afduiken. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat burgers zo maar leuke dingen doen. Leuke dingen die geen geld in het laatje brengen bovendien!
Laat ik nou echt gedacht hebben dat die vlonders usw. daar gemaakt zijn om dat stukje centrum aantrekkelijk en leuk te maken, om gebruikt te worden door onze bewoners en niet alleen als onderwerp voor een fotowedstrijd. Ik zie trouwens best graag foto’s met mensen erop. Ik bedoel maar: laat die vissers vissen, kinderen spelen, jongeren samenklitten, schaatsers schaatsen, café’s het volzetten met klanten, modelbouwers hun bootjes laten varen en laat zwemmers zwemmen.
Trouwens: misschien moeten die vissers wel aan het kanaal zitten om in deze tijden van crisis nog een avondmaaltijd op tafel te krijgen.

Was getekend,

18reacties

Wie is zij?


Helmond

Geef de volledige naam (= voornaam, eventuele tussenvoegsels én achternaam).


Tussenstand:
4 punten: Els én Anita*
3 punten: wilma én Ellen* én Helga*
2 punten: Noud
1 punten: Hans én Jan

Een * betekent dat die persoon dit kwartaal 2 vrijkaartjes won voor een voorstelling in ’t Speelhuis.
12reacties

Perry: laatste 'column'

Column Perry Vermeulen Helmond

Beste lezers,

vandaag een laatste (kleine) bijdrage van mijn hand aan de weblog van Helmond.
Er liggen diverse redenen ten grondslag aan mijn beslissing om te stoppen met het schrijven van de periodieke column op deweblog.nl; daar kan ik over uitweiden maar ik verwacht dat u als hardwerkende Helmonder wel wat beters te doen heeft. Toch even kort drie redenen voor hen die het interesseert.
Ik merkte dat het me steeds meer moeite kostte om op de gezette tijden wat aan te leveren. Het voelde te zeer als een verplichting en als dat punt bereikt is dan moet je gewoon stoppen. Onder vrijblijvende omstandigheden wil ik altijd bijdragen leveren aan wie-maar-wil, maar dat kan niet op deweblog.nl, waar men (helaas, in my opinion) zeer gehecht is aan planning en regels. Twee: het gezweet achter de tekstverwerker zou voor mij nog enigszins acceptabel zijn als de genomen moeite evenredig was aan de baten, in dit geval dus meetbaar aan de hoeveelheid reacties, positief dan wel negatief. Vaak bleven die echter uit. Waar doe je het dan voor, vroeg ik me vaak af.
En ten slotte drie: als gewone burger ontbrak het me vaak aan inspiratie. Een raadslid zal daar minder moeite mee hebben, die loopt elke week tegen talloze zegeningen en frustraties aan in het Helmondse. Ik moest vaak lang nadenken voor er uiteindelijk wat op papier kwam, iets waar ik dan inhoudelijk niet 100% achter stond maar ja; je moest iets. Alleen al dat onwenselijke, minder kwalitatieve teksten die nog jaren op het internet zweven, lijkt me al een goede reden om er dan maar gewoon mee te stoppen: wellicht kan een ander het beter invullen.
Ik wens die persoon daar veel succes mee 😉

Dank voor het lezen van mijn bijdragen, de afgelopen anderhalf jaar. Ik zal de weblog uiteraard blijven volgen.

Groeten,
Perry Vermeulen

3 x Goed nieuws voor de muzikanten

Helmond, het Helmonds Volkslied, WilHelmonds

1. Inschrijving WilHelmonds verlengd tot 25 april!
2. Gratis je nummer opnemen.
3. De winnaar duikt de Markant studio in!

Goed nieuws voor de Helmondse acts die denken geen tijd meer te hebben om een lied over Helmond te schrijven. Van diverse artiesten hoorden we dat ze extra tijd nodig hebben om een lied over de stad te componeren en op te nemen. Omdat we die gelegenheid graag bieden, schoven we de uiterste inzenddatum voor liedjes op van 27 maart tot zaterdag 25 april. Liederen kunnen nog altijd aangeleverd worden via [email protected] (of via het postadres linksonder in de groene kolom). Vergeet daarbij niet alle benodigde gegevens te vermelden van je act, kijk daarvoor even hier!

Repetitiecentrum De Oefenruimte Helmond

Voor artiesten die een nummer klaar hebben, maar geen mogelijkheid hebben om het op te nemen voor inzending, heeft WilHelmonds een oplossing. Hans van der Heijden, eigenaar van Repetitiecentrum De Oefenruimte in Helmond, reikt artiesten de helpende hand door gratis opnameapparatuur beschikbaar te stellen. Opnamemogelijkheden zijn er zowel doordeweeks als in het weekend. Wil jij je Helmondse single laten opnemen, stuur dan een mailtje naar [email protected] of reageer hieronder met je mailadres in het daarvoor bestemde hokje. Wij brengen je vervolgens in contact met Hans.
Hans van der Heijden is geen onbekende meer onder Helmondse bands en zorgt er met zijn compleet ingerichte oefenruimtes in Helmond (en Eindhoven) voor dat het bands aan niets ontbreekt. Met zijn hulp laat Hans zien dat ook hij WilHelmonds én de stad een warm hart toedraagt.

En alsof het bovenstaande nog niet genoeg is, wordt het winnende nummer opgenomen in Studio Markant in Heeze. Guus Meeuwis en Bløf gingen de toekomstige winnaar van WilHelmonds al voor. De winnende act mag naast de single over Helmond nog twee eigen tracks op gaan nemen in deze topstudio en weet zich uiteindelijk verzekerd van een set professioneel klinkende opnamen.
Daardoor is WilHelmonds tevens de weg naar meer! Iedere artiest weet hoe belangrijk representatief klinkende opnamen zijn om het verschil te kunnen maken in de wereld die muziek heet. Daarnaast raken muziekliefhebbers enthousiast naar wat je naast de single over Helmond nog te bieden hebt. Met de twee extra tracks laat je als act dus meteen zien dat er méér is dan alleen je lied over de stad. Deze topprijs uit de WilHelmonds prijzenpot geeft je carrière dus gegarandeerd een boost!

Naw en Vruuger XCIX

Naw zie je de Kasteel Traverse. Links het voormalige GGZ-gebouw (in de volksmond het RIAGG genoemd), kantorencomplex De Helveste, de ABN-AMRO en het appartementencomplex La Façade. Rechts het politiebureau en ’t Cour. Vruuger (1980/1981) zie je het GGZ-gebouw in aanbouw en het pas ‘nieuwe” politiebureau. In het midden het oude belastingkantoor aan de Penningstraat.

8reacties

Wat nu met het postkantoor? (JC)

Ondanks de blunder van ING gaat het postkantoor aan de Watermolenwal nu toch echt dicht. Niet op 9 maart zoals de opkoper van de Postbank aankondigde, maar vandaag. Na 68 jaar komt zo een eind aan ons postkantoor. Wat u daarvan vindt, kunt u onder mijn vorige bijdrage kwijt.
Dat het gebouw gesloopt gaat worden is al lang bekend. De hele hoek tussen ruwweg Watermolenwal, Marktstraat en Matthijs Vermeulenstraat staat al tientallen jaren op de nominatie om te verdwijnen. Daar moet het dynamische winkelhart van Helmond worden uitgebreid met nog meer franchisezaken en filiaalketens. Dat de Citysporthal daarvoor moet verdwijnen is slechts een detail in deze grote sprong voorwaarts.
Maar nu komt het merkwaardige. Het pand schijnt – voor een onbekend bedrag – aangekocht te zijn door de gemeente. De (ex) Postbank heeft nog tot de zomer nodig om het pand op te leveren. Waarschijnlijk hebben ze die maanden nodig om kluizen vol zilvervloten leeg te ruimen of kwijtgeraakte postzegels bij elkaar te vegen. En dan? Dan blijkt er opeens tijd te zijn om het gebouw tijdelijk te gebruiken. Hangijzer Plato (niet eens meer een heet hangijzer, maar gewoon morsdood) zou zelfs een optie zijn.
Kijk, en dan verbaast Jean Cat zich.
Als je al zo lang weet dat je daar iets wilt, als je al een kegelclub weggejaagd hebt, als je miljoenen uittrekt om de binnenstad op te krikken, dure architecten inhuurt en ga zo nog maar door; hoe kun je dan opeens niet weten wat je met een gebouw aan moet? Hoe kun je verast worden door de leegstand? Waarom moet je ‘studeren’ op mogelijkheden?
Regeren is vooruit zien maar in Helmond maken ze zich liever druk over onzinnige details, dat blijkt maar weer.

postkantoor Helmond

Laat ik dan ook een detail melden en mijn oproep herhalen om in ieder geval de gevelsteen van J.W. Havermans te redden!

 


Was getekend,