Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Helmondse Helden: Arnoud van Thiel

logo of embleem van Helmondse HeldenGeloof niet in miskende schrijvers! Op de televisie krijgen we bijna wekelijks Cees Nooteboom voorgeschoteld met daarbij de boodschap dat hij nog steeds miskend wordt. Nooteboom kijkt dan altijd als een glimlachende eend…
Maar er bestaan wel veel onbekende schrijvers. Ik heb het dan over serieuze schrijvers die zo onmodieus zijn dat ze de eventuele fase van miskenning niet eens bereiken. Helmond zou naar analogie van de onbekende soldaat zelfs een monument voor hen kunnen oprichten, want de onbekendste aller schrijvers heeft hier gewoond: Arnoud van Thiel (1911 – 1995).
Wat menigeen direct zal verbazen is die achternaam. De Van Thiels waren toch stoere metaalfabrikanten? Hoe kan daar nu een schrijver tussen hebben gezeten?
Maar Arnoud behoorde tot de tak rond de Nedschroef, die beduidend rustiger was dan die rond de Robur. Zijn vader en moeder hadden bovendien een hang naar deftigheid, getuige het landhuis dat zij in achttiende eeuwse stijl op Aarle-Rixtelseweg 14 lieten optrekken. Arnoud werd zelfs aangezet tot een deftig leven, want volgens een afspraak binnen de familie kon hij niet terecht in de Nedschroef-directie en hij zou daarvoor inkomenstechnisch flink revanche nemen.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
11reacties

Herrieschoppen over geluid (JC)

We leven hier in Helmond in een stad die zich langzaam ontworsteld aan het grauwe verleden. Onderdeel daarvan is dat er zoetjesaan wat meer activiteiten zijn, voor jong en oud. Naast de kermis en het jazzfestival (wat wel erg oubollig dreigde te worden), hebben we tegenwoordig ook Impact, Kasteeltuinconcerten en ander openbaar vermaakt, van Artimond tot een Brabantse Markt en paardenrace.
Een daar wringt een paar mensen de schoen. Sinds jaar en dag hoor ik elk jaar rond de zomerkermis een terugkerend ritueel; klachten over de herrie van dit evenement. Dat doet me altijd denken aan het verhaal van de man die boven een café ging wonen en vervolgens een rechtszaak begon vanwege het lawaai elke nacht van zijn onderburen. Het broodje aapverhaal zegt dat hij die nog won ook!
Nu zijn er weer een paar omwonenden van de kasteeltuin die klagen over te veel evenementen, te veel lawaai en het opruimen van de troep. Zij proberen hun bezwaar kracht bij te zetten door te beweren dat de gemeente te veel geld in met name de kasteeltuinconcerten stopt en dat deze niet cultureel genoeg zijn. How low can you go? Voor de hele reeks kasteeltuinconcerten stelt de gemeente €13.503,– subsidie beschikbaar. Om de lawaai-eenheden te meten heeft de gemeente intussen zelfs continue geluidsmeters opgehangen en een medewerker die dag en nacht gebeld mag worden aangesteld.
Dit gezeur over geluidsoverlast staat niet op zichzelf. Elke zomer hoor ik meer geklaag. Over herrie, over de bbq van de buren, over feestjes die volgens de buren uit de hand lopen en onlangs nog over mensen die bij elk afscheid luid toeterend de straat uitrijden, al is het één uur in de ochtend. Inderdaad een onhebbelijke en ik geloof typisch Helmondse gewoonte. Ik weet nog wel n paar geluidsbronnen waar ik me aan erger: truckruns waarbij de misdeelde medemens constant aan de sirene of hoorn hangt, overwinningen van voetbalteams en bruiloften die tegenwoordig gevierd schijnen te moeten worden door luid toeterend in colonne door de stad te rijden en mijn persoonlijke favoriet: bladblazers!
Ik geeft toe: het kán te erg worden. Ik begrijp ook niet waarom cafébazen gigantische luidsprekers zo hard mogelijk tegen elkaar in moeten laten spelen. Maar als je ervoor kiest om in een stadscentrum te gaan wonen, weet je dat je met dit soort dingen te maken krijgt. Geen parkeerruimte tijdens de zaterdagmarkt, herrie tijdens de kermis, dronken lui met carnaval en inderdaad, ook geluid van een muziekfestival.
Helmond is gelukkig geen dorp meer. Laten we daarom niet te flauw doen. Wat meer verdraagzaamheid is misschien het beste. Of ga anders maar in een dorp wonen of trek de hele zomer naar een natuurcamping in Verweggistan.

                                                          Was getekend,

Naw en Vruuger CXLIX

Naw zie je het hotel Golden Tulip West Ende en café Zeezicht aan de Steenweg. Aan deze kant van het kanaal de terrassen, over het kanaal de Veestraatbrug. Vruuger (september 1944) waren dit respectievelijk de beschadigde villa West Ende, de Amsterdamsche Bank, een wat kleinere kade om te lopen en een door de Duitsers opgeblazen Veestraatbrug. Gelukkig kon men destijds de voetgangersbrug nog gebruiken.

9reacties

Ouders waarderen leerlingenvervoer

 leerlingenvervoer Bergerhof in de gemeente HelmondOver de grote linie zijn de ouders tevreden over het leerlingenvervoer van en naar scholen voor speciaal onderwijs. Het gemiddelde rapportcijfer is 7,1. Rondom dat gemiddelde is de spreiding wel groot: 14% geeft het cijfer 9 of 10 en 13% geeft een 5 of lager. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de gemeente waaraan 238 ouders meededen. 
In Helmond maken zo’n 500 kinderen en jongeren tussen 4 jaar en 19 jaar gebruik van het leerlingenvervoer dat door het bedrijf Bergerhof Taxi Tours BV wordt verzorgt. Deze leerlingen, die  meestal speciaal onderwijs volgen, vormen 3% van de totale Helmondse jeugd in deze leeftijd.   
Ruim 90% van de ouders is tevreden over de chauffeurs en de veiligheid van het voertuig. De reistijd en de belasting van de reis voor de kinderen, blijkt bij 80% van de ouders een positieve beoordeling te krijgen.
Bijna de helft van de ouders die een klacht geuit hebben is (zeer) ontevreden over de wijze waarop hiermee is omgegaan. Met name de inhoudelijke afhandeling van de klachten vinden zij onvoldoende. Een ruim aantal ouders vindt de klachtenprocedure zelfs zinloos.
Een kleinere groep ouders is ontevreden over de chauffeurs en andere zaken zoals de routes die de bussen rijden. Dit betreft vooral leerlingen die vervoerd worden naar een school buiten Helmond. Niet alle chauffeurs kunnen even goed omgaan met kinderen met autisme. Scholen hebben soortgelijke ervaringen: “vaak gaat het goed” maar de bussen komen dikwijls te laat en de chauffeurs kunnen wel wat informatie en bijscholing gebruiken.
Volgens de ouders en de onderzoekers zou de gemeente de volgende punten moeten aanpakken:
• bevorderen van de deskundigheid;
• een betere klachtenprocedure;
• kortere reistijden;
• extra ophaal- en brengadres;
• veiligheid bij het vervoer, mentaal en fysiek (vaste chauffeur, waar nodig begeleiding, aanwezigheid en toepassing van veiligheidsvoorzieningen).   

Voor wie interesse heeft in het gehele rapport (pdf) van 51 pagina’s.
7reacties

Smeulders: Afscheid Helmondse politiek

Column Paul Smeulders HelmondU leest mijn laatste column op de Weblog van Helmond. Dit afscheid is een logisch gevolg van de beslissing om me niet verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraad. Hoewel ik het lidmaatschap van de raadsfractie met ontzettend veel plezier heb vervuld, merk ik dat de onderwerpen die me echt aan het hart gaan, op andere niveaus effectiever zijn aan te pakken. Door te stoppen met de Helmondse politiek, heb ik mijn handen vrij om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

De afgelopen vier jaar heb ik ontzettend veel tijd en energie gestoken in GroenLinks Helmond. Ik ben trots op de metamorfose die de afdeling heeft doorgemaakt. We hebben ons ingezet om ook buiten de raadszaal actief te zijn. Uit de verkiezingsuitslag bleek dat die inspanningen zijn gewaardeerd. GroenLinks ging van 2,8% van de stemmen in 2006 naar 6,9% nu. Een enorme stap voorwaarts, waarmee we na nieuwkomer Trots op Nederland de grootste winnaar in de Helmondse verkiezingen waren.

Het gevolg hiervan is dat Rudi van der Made – in mijn ogen het beste raadslid van Helmond – in de raad versterking krijgt van het jonge talent Ling Ko. Van Ling gaan jullie nog veel horen, niet in het minst omdat ze mijn column op de Weblog overneemt. Daarbij wens ik haar veel inspiratie toe!

Dinsdagavond sloten we als GroenLinks Helmond de campagne af met een etentje, wat ook meteen mijn officiële afscheid van de afdeling Helmond was. Er werden veel mooie woorden uitgesproken, en ik kreeg een aantal wijsheden mee. Iemand die ik hoog heb zitten, drukte me op het hart om vooral dicht bij mezelf, en dicht bij Helmond te blijven. Dat ben ik zeker van plan. De afgelopen vier jaar heb ik ontzettend veel geleerd en die kennis en ervaring neem ik graag mee in de vervolgstappen die ik binnen de wondere wereld van de politiek ga zetten.

Ik kan deze column niet beëindigen zonder dat ik Rob en de andere vrijwilligers van de Weblog van Helmond van harte heb bedankt voor de kans die ze Helmondse politici hebben gegeven om via de Weblog de dialoog aan te gaan. Rob, de Weblog heeft onder jouw bezielende leiding een geweldige ontwikkeling doorgemaakt en ik ben ervan overtuigd dat jullie ons als lezers nog vaak gaan verrassen.

Dank voor alle reacties! Het was me een genoegen.

Paul Smeulders
GroenLinks

8reacties

Bij welk tv-programma was hij betrokken?

Helmond

In 2005 en 2006 kwam hij in een Nederlandstalige televisieserie elke aflevering zeer prominent in beeld.
Geef zowel de naam van dit televisieprogramma als de naam van de omroep die het uitzond.Dit keer letten we niet op het hoofdlettergebruik in je antwoord, we letten natuurlijk wel op de juiste woorden en namen.


Tussenstand:
3 punten: wilma
2 punten: Els
1 punten: Ad én Arjen én Mien én Anita én Jeroen Sanders én Niek
-1 punten: Michael Rieter (met 2 minpunten gestart)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
2reacties

Naw en Vruuger CXLVIII

Naw (vanaf de Kromme Steenweg) de achterkant van de Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming, rechts naast deze kerk de Mariaschool. Vruuger (rond 1920) had deze neo-Romaanse kruisbasilie nog geen klokkentoren, die kwam er pas in 1928 bij. De eerste steen van deze kerk werd op 19 mei 1914 gelegd. Ondanks veel zoekwerk werd die eerste steen tot dusver nog niet teruggevonden.

7reacties

Coalitie ambitieus ondanks bezuinigingen

coalitieprogramma Helmond 2010 - 2014

De coalitie van CDA, VVD, SDOH, D66 en Helmondse Belangen zet duidelijk andere accenten dan het vorige college. Zo kiest de nieuwe coalitie ondubbelzinnig voor een voetbalstadion en zwemparadijs op Berkendonk, een nieuw zwembad op De Braak, beter gebruik van de wijkhuizen en sportaccomodaties en een HBO-opleiding voor verplegend en verzorgend personeel. Dat blijkt uit Samen Daadkrachtig, het coalitieprogramma Helmond 2010 – 2014.
Ondanks forse bezuinigingen is Helmond een stad met ambities, staat in het programma dat de richting aangeeft voor de komende 4 jaar. Zo blijft het themapark Industrie en Nijverheid in de buurt van het kanaal op de agenda staan, aangevuld met een zaal voor theater, congressen en dergelijke.
Het programma gaat ervan uit dat de stad tenminste 9 miljoen euro per jaar moet bezuinigen, te beginnen met 5,2 miljoen in 2013. Indien de rijksoverheid nog forser gaat snijden in de uitgaven, kan de structurele korting oplopen tot € 18 miljoen per jaar. Desalniettemin is het voornemen de lokale lasten niet meer te laten stijgen dan de inflatiecorrectie. Daarvoor wordt bekeken of 'onnodige' gemeentelijke belastingen kunnen verdwijnen
Niettegenstaande dat streeft het nieuwe College naar een 'goed en betaalbaar  voorzieningenniveau'. Om op het niveau van soortgelijke steden te komen, zijn verbeteringen broodnodig. Helmond heeft meer en gevarieerdere bedrijven nodig en initiatieven om de jeugd te binden en ouderen actief te houden. Het stadscentrum moet gemoderniseerd worden en woonwijken leefbaar gemaakt en gehouden.
Tot de andere voornemens behoren:
• Aandacht voor individuele omstandigheden bij (financiële) ondersteuning en zorg
• Structurele subsidie voor de Sociale Super en de LETS Ruilwinkel.
• UWV Werkplein moet klant- en vraaggericht gaat werken. 
• Uitbreiding van het BZOB-terrein (Diesdonk) richting de A67. 
• Bestrijding van illegale bewoning, huisjesmelkers aanpakken, overlastpanden en hennepkwekerijen opsporen en sluiten
• Invoeren van een pasjessysteem bij coffeeshops. 
• Het Gemeentemuseum wordt vrij toegankelijk voor jeugd tot 13 jaar, cultuuronderwijs krijgt een vaste plaats op scholen. 
• Sportverenigingen dienen een levensvatbare omvang te hebben en hun accommodaties intensiever te gebruiken.
• Op Berkendonk komt een Aquabest-achtig recreatiepark maar een deel van de plas blijft gratis toegankelijk.

3reacties

Helmond Groen (JC)

Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Deze misschien wel meest misbruikte regel uit de Nederlandse literatuur (de beginregel van de Mei van Herman Gorter uit in 1889) schoot me door het hoofd toen ik van een afstandje naar Helmondse zaken keek.
Het is kennelijk een trend om dingen ‘groen’ te noemen. Zonder lang na te denken, kwam ik op het volgende lijstje:
Groene Peelvallei
Groene Campus
Groene Loper
Groene kanaalzone
Groene BZOB
Groene binnenstad  (pdf)
Groen stadion
Groene buffer
Groene auto’s (pdf)
Groen onderhoud
Groene haltes (pdf)
Wie even nadenkt, weet er vast wel meer te noemen. Allemaal zaken van de laatste tijd die kennelijk onder het motto ‘groen’ verkocht moeten worden. Dan heb ik nog niet genoemd de misschien wel belangrijkste, dat Helmond zich economisch gezien heeft gestort op food. (Ook al zo’n modekreet waarvoor klaarblijkelijk niemand een vertaling in het Nederlands kan opzoeken.) Food en groen zitten nogal dicht tegen elkaar, dus hoort m.i. zeker in dit rijtje. Zoals ik in de aanloop naar de verkiezingen iemand naar aanleiding van de tweede coffeeshop hoorde zeggen “Helmond wordt de wiethoofdstad van Nederland.” Het hele BZOB vol zaaien met Cannabis Sativa. Dat is pas een ‘foodrevolution‘!
Ook het al dan niet te bouwen stadion van ons voetbalclubje wordt als groen verkocht. Terwijl zoals de plannen er nu uitzien, het voetbalveld dadelijk het enige overgebleven groen ten oosten van de stad is. Maar ook dat kunnen we vergroenen: wat te denken van een vleermuiskelder in de krochten van het (al dan niet leegstaande) stadion?
Ik bedoel maar: al dat groen wordt alleen maar van stal gehaald omdat het zo lekker modern en gezond bekt. De werkelijkheid laat meestal iets geheel anders zien. Maar misschien is er hoop. Want over de verkiezingen gesproken: van GroenLinks tot D66 en CDA zit er in ieder geval visueel nogal wat groen in onze gemeenteraad. Het zou leuk zijn, als dat ook eens in beleid vertaald werd. Echt groen bouwen bijvoorbeeld. Beter groenonderhoud, groene bedrijvigheid, groene energie, groen (= gezond) voedsel. Mogelijkheden genoeg!

Oh ja, wie de Mei niet in de boekenkast heeft, kan bijvoorbeeld eens hier kijken.

                                                          Was getekend,