Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 116982 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

17reacties

Helmondse Helden: Willy & René

logo of embleem van Helmondse HeldenMijn indruk is altijd geweest dat sporters die in Helmond kwamen spelen meteen iets Helmonds kregen. Als illustratie: Coen Dillen die samen met Willy van der Kuijlen in brons staat vereeuwigd bij de ingang van het PSV-stadion. Van hem was bekend dat hij snoeihard kon punteren, maar toen hij in het laatste jaar van zijn carrière voor Helmondia uitkwam schoot hij – Heilige Maria! – de lat van een doel kapot.
Of neem zwerfhond Hans Kraaij jr. Iedereen wist dat de man nauwelijks kon voetballen. Aan de Bakelse Dijk speelde hij zo verschrikkelijk slecht en grof dat zelfs de meest verstokte supporters verlegen om hem moesten grinniken.
Autochtone Helmondse sporters daarentegen hadden van meet af aan dat extra Helmondse. Ik noem wielrenner Jos van der Vleuten uit Mierlo-Hout. De Vleut leerde televisiekijkers wat een waterdrager was, in zijn tijd nog een karwei met klotsende emmers. Dat die rol hem soms tegenstond demonstreerde hij tijdens de Tour de France door een eind met een omgekeerde emmer op zijn hoofd te rijden. Als waterdrager voor zijn kopman kweet hij zich niettemin zo trouwhartig van zijn taak dat hij een keer het puntenklassement van de Ronde van Spanje won, zonder echt mee te sprinten.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
14reacties

Eerste nachtwinkel in Helmond

Avondwinkel nachtwinkel Helmond

De gemeente Helmond heeft toestemming gegeven voor een nachtwinkel aan de Marktstraat 23. In het nu vrijwel leegstaande pand zat tot voor kort de modezaak Differtent Fashion.
Door die ontheffing op basis van de Winkeltijdenwet mag de winkel op werk- en zaterdagen tot 3.00 uur geopend zijn. Dezelfde sluitingstijd als bij horecabedrijven dus. Zondags mag de nachtwinkel, met uitzondering van koopzondagen, niet open.
Na 22.00 uur mag er in de nachtwinkel geen alcohol verkocht worden. Met deze maatregelen wordt voorkomen dat, met name horecabezoekers, na die tijd naar de nachtwinkel gaan om drank te kopen, met mogelijk overlast tot gevolg.
Winkels in Helmond mogen (op werkdagen) open zijn van 6.00 tot 22.00 uur. Ondernemers kunnen een ontheffing aanvragen om ook open te mogen zijn na 22.00 uur met een nachtwinkel. Zo'n aanvraag wordt door de gemeente getoetst op een aantal criteria. Zo kan de ontheffing worden geweigerd als de woon- en leefsituatie voor omwonenden of de openbare orde nadelig wordt beïnvloed. Ook mag de opening van de winkel niet leiden tot verkeersonveilige situaties of parkeeroverlast.
Gemeente Helmond heeft de ontheffingsaanvraag voor een nachtwinkel aan de Marktstraat 23 getoetst. Deze aanvraag voldoet aan de criteria. "De woon- en leefsituatie voor omwonenden en de openbare orde worden niet ontoelaatbaar nadelig beïnvloed: de Marktstraat is al een straat waar meerdere winkels en horecagelegenheden gevestigd zijn. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig in de straat zelf en door de nabijheid van de parkeerplaatsen op het Ameideplein" aldus het college van burgemeester en wethouders. Door geen verkoop van alcohol na 22.00 uur toe te staan, wordt verder voorkomen dat hierdoor mogelijk overlast ontstaat.
Voor winkeliers aan de Marktstraat was dit nieuws ook een verrassing. Zij werden van te voren niet geïnformeerd over deze aankomende nachtwinkel.

47reacties

Wie leukt de kale muur van de bieb op?

Hoe zou de muur van de nieuwe bieb mooier kunnen? Vandaag liet wethouder Jan van den Heuvel (met cultuur en bibliotheekzaken in de portefeuille) weten op zoek te zijn naar leuke ideetjes voor de invulling van die ‘lege’ westwand. Als schot voor de boeg opperde hij zelf alvast “een geschilderd venster, alsof je naar binnen kijkt”.

bibliotheek en bieb Helmond

Zijn oproep is een uitdaging voor elke Helmonder. Er zijn namelijk Helmonders die vinden dat deze kant van de bibliotheek niet haar meest aantrekkelijke is. Dat het wat kil, saai, doods en nutteloos is. Nu heb je de mogelijkheid er iets aan te doen. Onze columnist Jean Cat opperde bijvoorbeeld al eens dat die zijmuur een prachtige openluchtbioscoop zou kunnen worden.
Toeval of niet, de oproep van de wethouder komt net op de dag dat er over dit gebouw van architecten Bolles+Wilson een groot artikel (Word-document) staat in The Architectural Review. Dit prestigieuze maandblad (opgericht in 1896) wil inspireren door te schrijven over de beste architectuur ter wereld.

In de reacties hieronder staan updates.

4reacties

Wim bezocht Bruheze – All-Star

In deze nieuwe categorie bezoekt een fotograaf Helmondse evenementen waar veel Helmonders komen. We zijn benieuwd welke zij gaan vereeuwigen. Vandaag de eerste door Wim van den Broek.


Vanmiddag bezocht fotograaf Wim van den Broek de wedstrijd Bruheze tegen een All-Star team met tal van ex-internationals, waarvan velen met een Helmondse achtergrond. Die wedstrijd werd gespeeld ter gelegenheid van de officiële opening van het nieuwe sportpark in Brouwhuis, sportpark Espendonk.

Lees verder »

10reacties

Naw en Vruuger CLXXVII


Naw zit aan de Markt Bistro-Restaurant D’n Plezanten Hof. 5 Jaar geleden, op 1 november, kregen de huidige eigenaren de sleutel. Vruuger (1974) zat daar Bistro ’t Schouwke. Dit pand werd in 1871 gebouwd door bakker Coppus.

12reacties

"De Helmonder"

Dit jaar gaat Wim Strijbosch, directeur van poppodium Lakei, 3 keer een column op de weblog verzorgen. Vandaag zijn eerste.


Wim Strijbosch van poppodium Lakei Helmond

Ik ben een Helmonder. Geboren en getogen. Een echte dus. En om eerlijk te zijn: ik heb het nooit onder stoelen of banken gestoken; ik ben er trots op. Kent u dat gevoel ook? Een lastig te omschrijven gevoel, want wat is het nou precies waar je trots op bent? Gaat je bloed sneller stromen als je over de Traverse rijdt en het kasteel ziet? Of word je warm van binnen als je vanuit Weert of Veghel komend langs het kanaal rijdt en de eerste bordjes ‘Helmond’ weer ziet? Krijg je soms een gevoel van weemoed als je Wilfred Bouma ziet schitteren bij PSV? Nee, dat is het eigenlijk niet. Het is een gevoel van binnen wat je niet kunt definiëren. En je moet wel Helmonder zijn om het te kunnen voelen. Tot zover mijn inleiding.

logo poppodium Lakei Helmond

Dit intro dient als opstap naar de vraag die ik me deze week meerdere malen stelde. Wat wil de Helmonder, wat voelt hij, waar is hij trots op? Wat onderscheidt hem van – bijvoorbeeld – de Eindhovenaar? Wat interesseert hem? Lastige vragen, vindt u ook niet? Ik heb me die vragen gesteld in mijn hoedanigheid als directeur van poppodium Lakei: wat moeten wij programmeren om Helmonders over de vloer te krijgen? Ik kan me voorstellen dat mensen van het Speelhuis, Filmhuis, Pathé, Annatheater, etc. zich deze vragen ook stellen. Want je kunt voor je eigen gevoel wel een geweldig , artistiek verantwoord programma in elkaar gedraaid hebben, uiteindelijk bepaalt de Helmonder of je programma inderdaad goed is. Dus je moet jezelf de voorgaande vragen stellen vóórdat je je programma dichtmetselt.

Daar zijn we nu hard mee bezig. Wij zijn geen Effenaar die ogenschijnlijk moeiteloos binnen kunnen halen wie ze willen. Wij moeten veel meer gericht op zoek naar díe acts waar Helmond naar vraagt. Helmonders willen plezier hebben, een ongecompliceerd avondje uit. Je maakt ze blij wanneer ze zichzelf kunnen zijn, een plek waar ze zich thuis voelen. Lakei probeert om die plek te creëren, de plek waar de Helmonder zich én thuisvoelt én kan genieten van muziek. Dus roept u maar, waar komt u graag naar kijken en luisteren; bij welk concert mag ik u begroeten?

Wim Strijbosch
Directeur poppodium Lakei

14reacties

Op welke Helmondse website staat dit?

Helmond

Bovenstaande afbeelding staat nu op de website van een Helmondse organisatie.
Wat is het algemene adres van die website?
Dat adres begint met www. en eindigt met .nl Alles wat achter de .nl staat hoef je er niet bij te zetten. Een antwoord zou kunnen zijn www.ehbo-helmond.nl

Voor de slimmeriken: www-adressen van De weblog van Helmond en daarmee verbonden websites tellen natuurlijk niet mee als antwoord.


Tussenstand: 
4 punten: Mien
2 punten: Twan én Vogel
1 punt:en J.E. Mulder én Astrid én ad én wilma én Ellen én Sjef én Ad én Anita

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
9reacties

Rieter: Helmond bezuinigt 39 miljoen!

Column Michael Rieter Helder Helmond

De komende 4 jaar wordt er door de gemeente Helmond geen 13 miljoen maar in totaal bijna 39 miljoen Euro bezuinigd! En dat is drie-maal zoveel als er nu in de media wordt bericht. En dat maakt zowel in de beeldvorming als in de praktijk in onze portemonnee wel degelijk uit. Als Helder Helmond willen wij het toch graag helder houden.
Weliswaar gaat het voor een groot deel om zogenaamde structureel oplopende bezuinigingen. Oftewel het bedrag aan bezuinigingen voor 2011 (ruim 6 miljoen), zit óók in het bedrag van 2012 máár wordt opgehoogd naar zo'n 9 miljoen. In 2013 oplopend naar 10,5 miljoen totdat we in 2014 inderdaad 13 miljoen bezuinigen. Maar opgeteld betekent dat wel een bezuiniging van zo'n 39 miljoen Euro.
Voorbeeld: Als we op dit moment in 2010 voor 'cultuur' 2 miljoen uitgeven. En als we structureel ieder jaar 500.000 Euro hierop gaan bezuinigen, bezuinigen we feitelijk toch 4 maal 500.000 zijnde 2 miljoen op cultuur. Weliswaar komt het eindbedrag in 2014 niet op 0 (nul) te staan. Want ieder jaar blijft de totale uitgave door de 500.000 bezuinigingen staan op 1,5 miljoen. Oftewel op papier is het máár een (structurele) bezuiniging van 1/2 miljoen máár in de portemonnee komt er toch echt de komende 4 jaar 2 miljoen minder in!
Daar komt bij dat ik (nog?) niet overtuigd ben dat er de komende 4 jaar ook echt in totaal 39 miljoen bezuinigd moet worden. Wanneer we dat terugschroeven naar bijvoorbeeld 35 miljoen dan heb ik al een structurele bezuiniging van 1 miljoen gevonden. En in dat geval hoeft er niet of nauwelijks bezuinigd te worden op de bibliotheek. Dan hoeft de hondenbelasting niet of nauwelijks omhoog. En hoeven we ook niet of nauwelijks te bezuinigen in de zorg. En dat dit voorstel geen luchtfietserij is wordt door recente informatie uit Den Haag nog eens bevestigd. Want de voorspellingen zijn dat we in 2014/2015 onze landelijke en daarmee dus ook de lokale financiën weer op orde zouden kunnen hebben.
Dus voordat we de burgers onnodig pesten met onnodige lasten of het ontnemen van bepaalde lusten, moeten we ons eerst maar eens goed gaan bezinnen.

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

18reacties

Overal hondenpoepzakjes

Helmond-Noord DepoDogs rondslingerende hondenpoepzakjes

De poepzakjesautomaat leidt tot misbruik en rommel in Helmond-Noord. Die conclusie is makkelijk te trekken bij het zien van bovenstaande foto’s. De zakjes van de DepoDogs, die sinds deze week in Helmond-Noord staan, werden eruit getrokken en slingeren overal in het rond.
Buiten de uitlaatstroken en loslaatveldjes – hier ruimt de gemeente de poep op – zijn hondenbezitters verplicht de uitwerpselen van hun hond met een zakje op te ruimen. Een DepoDog is een groene afvalbak met daarin een poepzakjesautomaat die de hondenbezitter voorziet van een gratis milieuvriendelijk opruimzakje. In eerste instantie (in 2008) wilde de gemeente de Depodogs in Helmond nog zonder de gratis hondenzakjes plaatsen. Dat zou op jaarbasis al gauw vele duizenden euro’s schelen. Nu worden ze toch met de hondenzakjes geplaatst.
“Ik vind het jammer dat de gemeente hiervoor gekozen heeft, ze hadden van te voren kunnen weten dat dit zou gebeuren.” aldus hondenbezitster Solveg van Kooten uit Helmond-Noord.
Zij ziet graag meer bakken waarin je onderweg de opgeraapte hondenpoep kunt gooien. “Dan hoef je niet de hele wandeling met een warm zakje in je hand te lopen.” Of erger, wat zij al vaak zag gebeuren, dat het zakje met poep even verder met een grote boog in het natuurgebied wordt gegooid .”Want dan ligt er mooi ingepakte poep in het natuurgebied.”

Naw en Vruuger CLXXVI

Naw zie je in het midden supermarkt Plus op Gerardusplein 2. Links een woonhuis op Heistraat 128, rechts ’n leegstaande winkelruimte op Heistraat 118.
Gegeven dat Heistraat nummer 126 daar tussen valt, stonden daar Vruuger (rond 1920) Volksslagerij Peer de Wilde met zonen, dochters en slachtvee.
In 1976 stond daar de Gerardusschool.

10reacties

Verboden in te rijden?

Helmond Christinalaan éénrichtingsverkeer

Automobilisten hebben massaal maling aan het éénrichtingsverkeer in de Christinalaan. Dat blijkt uit onze observaties van opgeteld 45 minuten aan het begin en eind van een middag. In die 3 kwartier reden 11 automobilisten vanaf de verkeerde kant de Christinalaan in.
Het viel op dat bewoners zich keurig aan de regels hielden. Het overige verkeer daarentegen leek het verbodsbord niet te zien staan. Toeval of niet, maar zelfs Google Street View fotografeerde een overtreding.
Sinds eind 2008 mogen auto’s de Christinalaan alleen vanaf de kant van de Steenweg inrijden. Het sluipverkeer zou afnemen en de leefbaarheid voor de bewoners daardoor worden vergroot. Een bijkomstig voordeel (zoals de gemeente het destijds noemde) was dat het gevaarlijke kruispunt Steenweg / Christinalaan / Kromme Steenweg veiliger zou worden. Volgens bewoners is het kruispunt bij La Venezia door de onverwachte spookrijders juist onveiliger geworden. “Gelukkig ligt er die verhoging, dat remt wat af” aldus een oudere bewoonster uit Residentie Oranjerie. “Ik ben benieuwd wat de gemeente nu gaat doen. De huidige situatie gedogen, het verbodsbord weghalen of handhaven.”

9reacties

Jongen gepakt voor zware mishandeling

geweld Helmond

Vanochtend rond 7.15 uur heeft de politie een 17-jarige jongen uit Helmond aangehouden in zijn woning in het centrum. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een zware mishandeling van een 35-jarige man uit Helmond op zondagavond 26 september rond 21.00 uur op de Oude Aa.
De 35-jarige man liep daar met zijn 34-jarige vriendin in de richting van de Veestraat. Ter hoogte van huisnummer 40 kwamen 3 jongeren hen tegemoet gefietst. 2 Jongens fietsten voorop, met nog 1 jongen achter hen. Bij het passeren sloeg 1 van de voorste jongens zonder enige aanleiding de 35-jarige man in het gezicht. Die was direct buiten westen.
De 3 jongens gingen er vervolgens vandoor. De 34-jarige vrouw wist 1 van hen, een 'skatertype' met blond haar, nog te pakken, maar ook hij wist uiteindelijk te ontsnappen. Het slachtoffer werd met diverse breuken in het gezicht opgenomen in het ziekenhuis.
De politie heeft uitgebreid onderzoek verricht, getuigen werden opgeroepen zich te melden en verschillende getuigen zijn gehoord. Ook heeft cameratoezicht in het centrum een bijdrage geleverd in het onderzoek. De jongen is ingesloten op het bureau. De politie doet verder onderzoek naar de mishandeling.

31reacties

Vetjens: Hondenbelasting

Column René Vetjens Trots op Nederland Helmond

Het is ons als Trots op Nederland en zeker mij, ook hondenliefhebber, opgevallen dat het college de hondenbelasting wil verhogen. Met als argument dat het huidige tarief lager ligt dan het gemiddelde van de overige B5 gemeenten. Voor de eerste hond zal € 71,40 betaald moeten worden en voor iedere volgende hond € 142,80. Inmiddels leidt dit tot een storm van verontwaardiging bij de Helmondse hondenbezitters.

Helmond heeft veel moeite en geld gestoken in het hondvriendelijk maken van de gemeente. De vele hondenwerkgroepen, geïnitieerd door de gemeente, zijn hiervan een duidelijk voorbeeld. Er zijn schitterende resultaten bereikt. De meeste wijken zijn hondvriendelijk gemaakt zodat de overlast is weggenomen. Kijk maar eens op www.hartvoorhonden.com. Veel vrijwilligers hebben zich hiervoor ingezet met instemming van de gemeente, de hondenbezitter en de niet-hondenbezitter. Veel van deze vrijwilligers zijn hondenbezitters die nu gestraft worden voor hun inzet.

Minder overlast betekent minder behoefte aan controle door de stadswacht en zelfs politie!! Dus minder werk en dus wellicht ruimte voor bezuinigingen of aanpassing van doelstellingen. Dan wordt er ook niet in afgelegen gebieden gespeurd naar dat ene hondje wat mogelijk de regels overtreedt. Hierbij vermeldend dat er veel opmerkingen zijn gemaakt over het minder tactvolle optreden van sommige medewerkers van de Stadswacht.

Helmond kent ca. 7000 honden bij ongeveer 14% van de huishoudens. Hierbij zijn huishoudens die het niet breed hebben. Iedere hondenbezitter geniet van zijn hond, vaak het enige vertier dat resteert, om de eenzaamheid te verdrijven, om sport te bedrijven, als onderdeel van de opvoeding van kinderen, als onmisbaar deel van het dagelijks leven en ga zo maar door. Deze huishoudens worden door de belastingmaatregel recht in hun hart getroffen. Hun huisdier wegdoen, doen zij natuurlijk niet en zij moeten dus nog dieper in de buidel tasten.

Nu wordt de hondenbelasting ingezet als een doelbelasting, straks als een algemene belasting. Ofwel 14% van de huishoudens gaat extra bijdragen aan het algemeen belang, andere huishoudens hoeven dit niet. Dat is meten met twee maten, een benadeling van de Helmonder die een hond bezit. Overlast van katten en paarden wordt niet aangepakt middels belastingheffing. Natuurlijk weet ik dat dit wettelijk niet mogelijk is. Het is wel zo dat deze wetgeving oorspronkelijk dateert uit de tijd dat de hondenkar door de armen gebruikt werd als transportmiddel.

Trots Op Nederland wil op basis van argumenten voorkomen dat de verhoging van de hondenbelasting doorgaat. Verlaging van de hondenbelasting zou eerder op zijn plaatst zijn om de vele vrijwilligers te belonen voor hun inzet voor ons mooie Helmond.

René Vetjens
Raadslid
PvdA

25reacties

Wanneer maakte de fotograaf deze foto?

Helmond

Geef de datum via de notatie ddmmjjjj.
Stel dat je denkt dat de foto maandag 9 mei 2005 werd gemaakt,
dan noteer je 09052005.

Vandaag (zaterdag 9 oktober) maximaal 2 antwoorden per deelnemer!
Elk antwoord vandaag na je tweede antwoord is ongeldig.
Morgen mag je weer zoveel antwoorden geven als je wilt.


Tussenstand: 
4 punten: Mien
2 punten: Twan én Vogel
1 punt:en J.E. Mulder én Astrid én ad én wilma én Ellen én Sjef

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.

Naw en Vruuger CLXXV

Naw zie je op de Noord Koninginnewal links Eethuis Döner King en rechts MaService. Vruuger (1965) was food en non-food omgedraaid. Links zat toen textielzaak Van Laarhoven-Jaspers en rechts slagerij Beks. Maar ook toen lag Het Hool ertussen.

15reacties

Nederlands-Marokkaanse risicojongeren

Nederlands-Marokkaanse jongeren in Helmond“Met de meeste Nederlands-Marokkaanse jongeren in Helmond gaat het goed. Maar het aantal Nederlands-Marokkaanse jongeren is oververtegenwoordigd in de cijfers over overlast, schooluitval, werkloosheid en criminaliteit. Dit is in Helmond zo, maar ook landelijk.”
Aldus het college van burgemeester en wethouders over de 710 Nederlands-Marokkaanse Helmondse jongeren in reactie op de monitor Nederlands-Marokkaanse risicojongeren (pdf).
Dat rapport werd gemaakt door het Onderzoeksbureau van de Erasmusuniversiteit in opdracht van het samenwerkingsverband ‘Aanpak Marokkaans-Nederlandse risicojongeren’ van 22 gemeenten (waaronder Helmond), het Rijk en de VNG. Helmond weet zodoende waar zij in 2009 op dit terrein stond (nulmeting).
Enkele in het oog springende cijfers over de Helmondse Nederlands-Marokkaanse jongeren van 12 tot 24 jaar in 2009:

  • 7,2% (51 personen) van hen werd verdacht van een misdrijf (tegenover 3,4% van alle Helmondse jongeren),
    in de periode 2005-2009 werd 11,4% minimaal 1 keer als verdachte geregistreerd (tegenover 5,5% in Helmond);
  • van de voortijdige schoolverlaters in deze groep werd 18,8% (16 personen) als verdachte geregistreerd (tegenover 6,7% (282 personen) voor alle Helmondse jongeren is dat ); 
  • wat betreft de arbeidspositie zit Helmond met de Nederlands-Marokkaanse werkzoekenden tussen 15-24 jaar aan het gemiddelde van de 22 gemeenten. Van hen is 5,6% (30 jongeren) werkzoekend (tegenover 2,9% (280) van de totale groep jongeren tussen de 15 en 24 jaar).

Bovenstaande cijfers vloeien voort uit het koppelen van bestaande registraties van onder meer de gemeente, onderwijs en politie. Door de cijfers jaarlijks bij te gaan houden wordt de voortgang in de aanpak in Helmond bijgehouden.
Dat de Nederlands-Marokkaanse risicojongeren slechter scoren in de overlast-, schooluitval-, werkloosheid- en criminaliteitcijfers wil het college tegengaan door deze jongeren hard aan te pakken en perspectief te bieden.

16reacties

Dierenambulance en dierenasiel

Stichting Dierenambulance Helmond e.o. en de Stichting Animal HopeWat vindt u ervan, de St. Dierenambulance Helmond e.o. en de St. Animal Hope, het dierenasiel van de gemeente Helmond, krijgen geen subsidie. Beide stichtingen zijn volledig afhankelijk van donaties, sponsors en collectes. Toch weet de dierenambulance zich al sinds 4 oktober 1986 draaiende te houden. Het asiel is pas op 1 augustus 2010 opgericht.
Natuurlijk zijn er wel wat contracten afgesloten met de gemeente Helmond voor het ophalen van zwerfdieren, dode dieren op en langs de openbare weg, de opvang van gewonde dieren en de opvang van de asieldieren. Maar dat is niet altijd voldoende om beide stichtingen draaiende te houden. Hierdoor is de dierenambulance gedwongen om ritgeld te vragen aan de eigenaar van een gevonden dier. Dit is een bedrag van € 25,- voor het thuisbrengen en een kleine bijdrage wanneer een dier een of meer dagen in het asiel heeft doorgebracht.
Er werken alleen maar vrijwilligers bij beide stichtingen. Maar er zijn natuurlijk erg veel kosten, zoals de huur van het gebouw, elektra en water, het onderhoud en verzekeringen, de diesel voor de ambulances, telefoon, internet en noem het verder maar op. Toch lukt het de dierenambulance om door te gaan, alhoewel het in deze slechte economische tijden heel moeilijk is.
Vrijdagmorgen 1 oktober 2010 lazen we in de krant dat er een dierenpolitie wordt opgericht. Natuurlijk zijn wij daar allemaal heel erg gelukkig mee. We hebben hierover vrijdagmiddag een interview mogen geven voor Radio 1 van de NOS. Wel hebben we duidelijk aangegeven in dit interview dat wij hopen dat de dierenpolitie verspreid wordt door het land en niet op een vast punt in Den Haag zit. Het werd tijd dat er op dit gebied iets zou veranderen. Nu kijken de diverse dierenambulances, dierenbescherming en dierenasielen nog uit naar een wetswijziging. In de huidige wet wordt een dier nog steeds beschouwd als een ding en niet als een levend wezen. Het wordt tijd dat hierin verandering komt.
Wanneer wij nu aangifte doen van dierenmishandeling wordt dit beschouwd als beschadiging of vandalisme want een dier is een ding voor de wet. Hierdoor zijn de straffen voor dierenmishandeling dan ook erg laag.
Wij zijn heel erg benieuwd wat uw mening hierover is.

Regina Blok,
St. Dierenambulance Helmond e.o. en de St. Animal Hope