Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

4reacties

5 Aanhoudingen in grote witwaszaak

De recherche van de politie Brabant Zuid-Oost heeft vanochtend 5 aanhoudingen gedaan in een omvangrijke witwas- en fraudezaak.
Begin van dit jaar kwam er bij de politie informatie binnen dat een 54-jarige Helmonder grote bedragen geld aan het witwassen was hoofdzakelijk in onroerend goed. De bedragen die daarbij genoemd werden kwamen niet overeen met het inkomen van de man. Het vermoeden bestond dat hij dit geld met criminele activiteiten had verkregen. De recherche startte in april van dit jaar een onderzoek naar deze praktijken.
In dit onderzoek stuitte de recherche op verschillenden strafbare feiten onder meer op het gebied van hypotheekfraude en witwassen. Het zou daarbij gaan om enkele tonnen.
Vanmorgen zijn de verdachte, zijn 46-jarige vrouw en een 49-jarige Helmonder van hun bed gelicht door het team. Een 50-jarige vrouw en een 54-jarige man, die niet meer in Nederland ingeschreven staan zijn in de loop van de dag aangehouden in Veldhoven. Allen worden onder andere verdachte van valsheid in geschrifte, oplichting en het witwassen van geld. Er zijn direct 2  huiszoekingen gedaan waarbij onder andere computers en dergelijk in beslag genomen zijn. Ook is er beslag op 3 panden en 2 voertuigen gelegd. De recherche zet het onderzoek voort.
‘Misdaad mag niet lonen!‘ Daarom intensiveert de overheid haar inspanningen om crimineel vermogen af te pakken. In het kader van ‘afpakken’ werden in dit onderzoek (on)roerende zaken en geld in beslag genomen. Door de status(symbolen) af te pakken van de crimineel, wil de overheid tonen dat misdaad niet loont. Het geld dat zij afpakken kan niet meer gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Zo wordt Nederland veiliger.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
2reacties

Van der Pijl: Oud en Nieuw

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondHet was de afgelopen weken een beetje een vroeg Oud en Nieuw in Helmond.
We namen afscheid van het tijdperk “Jacobs” en daarbij werd veelvuldig teruggeblikt. Op sterke en zwakke punten van Jacobs, op sterke en zwakke punten van het gevoerde beleid in de 10-jarige periode dat Jacobs het college en de raad mocht voorzitten. Op sterke en zwakke punten die Helmond in die periode hadden gebracht waar het nu staat.
Maar er was ook vuurwerk. Vuurwerk dat prachtige kleuren en lichtjes aan het zwerk liet zien. Zoals de bijeenkomst vol mooie woorden en geweldige optredens in de Lambertuskerk, de drukbezochte receptie in het Kasteel, een geweldige show waarmee de ambtenaren afscheid namen en een afscheidsreceptie op de (door Jacobs zo vurig bepleitte) Automotive Campus. Maar ook het vuurwerklawaai ontbrak niet. Het interview met Jacobs dat in het ED verscheen veroorzaakte luide knallen! “ Verraden, verkeerd ingelicht, raad gepasseerd, dolk in de rug”…. Grote woorden vielen. Gerommel en gedonder dus. Er zal nog wel opruimwerk nodig zijn de komende tijd. Kruitdampen moeten optrekken en de straten van het Helmondse gemeentebestuur zullen worden schoongeveegd. Maar de bezem zal erdoor moeten zodat er weer normaal verkeer tussen raadsleden en collegeleden mogelijk is. Het vuil uit de hoeken en van onder de mat zal zichtbaar worden en zal moeten worden opgeruimd. Als we het laten liggen gaat het rotten….
Maar er werd vorige week ook vooruitgeblikt. Met name bij de verwelkoming van onze nieuwe burgemeester; mevrouw Elly Blanksma-van den Heuvel. In diverse toespraken werd de hoop op goede samenwerking uitgesproken. Van alle kanten de uitgestoken hand, in hoop, in verwachting en vaak in vertrouwen.
Mevrouw Van den Heuvel zelf hield een indrukwekkende toespraak bij haar installatie waarin vooral de passage over integriteit opviel. Ze maakte het meteen duidelijk: dit mensen-mens laat het niet gebeuren dat er wordt gesjoemeld, gerommeld en dat er lieden zich zullen verrijken in het openbaar bestuur en in aan overheid gerelateerde functies over de rug van anderen en met gemeenschapsgeld dat hen niet toekomt. Wat ze daarmee ook aangaf is hard te kunnen en te zullen zijn als de situatie daarom vraagt. Dit vond ik het meest indrukwekkende deel van haar speech.
Haar voornemens om alle wijken te gaan bezoeken, een blog op de gemeentewebsite bij te houden en de mogelijkheid haar 100 dagen vragen te stellen illustreren haar open houding naar de Helmonders, haar wens om de Helmonders snel te leren kennen maar ook zelf gekend te willen zijn en haar benaderbaarheid.
Helmond heeft voor het eerst in haar geschiedenis een vrouw als burgemeester. Ik ben daar blij mee, het werd tijd! Of de accenten in beleid en de bestuurscultuur zullen verschuiven is geen vraag meer. Andere personen doen het nu eenmaal anders… maar of het vrouw-zijn een verschil zal maken moet de toekomst maar uitwijzen.
Het glas werd geheven zoals we dat doen met Nieuwjaar. In dit geval jammer dat het geen champagne was. Het bruisende ervan had symbool kunnen staan voor de vooruitzichten van het komende tijdperk. Het tijdperk “Blanksma”.

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

13reacties

Vrouw steekt d’r eigen huis in brand

De politie heeft vanochtend in haar woning aan het Glanzerhof in de Rijpelberg een 61-jarige vrouw aangehouden voor brandstichting.
De brandweer was daar om 4.13 uur met spoed met 3 eenheden naar toe gegaan. De politie kreeg vannacht kort na 4 uur een melding dat er een brand had gewoed in die woning aan het Glanzerhof. Ter plaatse bleek dat de vrouw vermoedelijk de keuken van haar eigen woning in brand had gestoken. Die keuken was ook helemaal uitgebrand. De man en zoon van de vrouw werden door het krijsen van de kat gewekt en konden de brand op tijd blussen voordat de woning afbrandde. De vrouw werd aangehouden en naar het bureau gebracht. De politie heeft in de straat verontrustte bewoners opgevangen. Er is een onderzoek gestart.

12reacties

Welk woord staat er?


Op bovenstaande foto houden 3 Helmonders een bord vast. Daarop zette de weblog 8 groene vlakjes. In de regel boven het woord Helmond staan 3 woorden.
Wat is het langste woord zonder hoofdletters in die regel?


Tussenstand:
6 punten: Erik
4 punten: Mark
1 punt:en Arjen én Thom én Michiel van Geel én RoelAdriaans én ad én Marc
0 punten: Ad (met 2 minpunten gestart)


Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
27reacties

Helmonder koopt ruimtereis Media Markt

Een 18-jarige Helmonder kocht vandaag als eerste een ruimtereis bij Media Markt. Morgen komt hij bij het filiaal in Eindhoven betalen, liet een woordvoerder van Media Markt vandaag weten.
De elektronicagigant viert haar 12,5-jarig bestaan in Nederland en verkoopt als stunt daarom deze ruimtereizen voor 73.333 euro. Dat is het bedrag dat iedereen betaalt, maar als aanbieding krijgt de koper er bij hen een pakket apparatuur ter waarde van 6.600 euro bij.
De reis wordt uitgevoerd door het bedrijf Space Expedition Corporation, dat medio 2014 denkt te starten met het uitvoeren van ruimtereizen vanaf Curaçao. De trip duurt ruim een uur waarbij de passagier 5 tot 6 minuten gewichtsloosheid ervaart op 100 km boven de aarde. Daar in Curaçao of Californië wordt elke astronaut eerst 3 dagen getraind, voordat hij of zij samen met een piloot het ruimtevliegtuig in klimt. Met de eerste vluchten van SXC gaan trouwens ook enkele BN’ers mee, onder wie Doutzen Kroes en Armin van Buuren.
Daarnaast heeft Media Markt ook een loterij als je bepaalde producten aanschaft. Tijdens een finale begin januari wordt gestreden om de hoofdprijs: een gratis ruimtereis.

2reacties

De TextielBaron: Houdoe en bedankt

De TextielBaronIk zal het niet snel vergeten. Het is zoiets als een nieuwe buurman krijgen die na een jaar begint met het neerhalen van een gezamenlijke schutting. Of een nieuwe collega, die tijdens de derde vergadering nét iets te fanatiek zaken naar zich toe wil trekken. Kortom: een relatieve nieuweling die er voor zorgt dat iedereen hem vanaf dat moment voor altijd met argusogen bekijkt. We schrijven 2005. Zeven jaar geleden was onze nu scheidend burgervader nog niet zo lang in functie, toen hij heel graag en met genoeg tromgeroffel zijn stempel wilde drukken: hij stelde voor ons stadswapen af te schaffen. Althans, hij stelde voor dat de gemeente het niet langer zou voeren op poststukken en dergelijke. Voortaan moest Helmond een modern logo gaan voeren in de vorm van de letter H. Zoiets had hij in Tilburg gezien en dat leek hem wel wat. En daarmee sneed hij zich toch lelijk in de vingers. Helmonders zijn toch een apart volkje. Altijd klagen, altijd mopperen, altijd schelden. Maar o wee als zij zich in hun eer voelen aangetast. Dan volgt een boze respons, die een clandestiene trots laat zien. Fons schrok terug, het logoplan ging niet door.
Achteraf gezien lijkt deze kwestie een voorbode te zijn geweest voor nog veel meer blunders. Een van de pijnlijkste speelde zich af rondom de friettent in het Haagje, waar eigenaren maar voor zichzelf op moesten komen. Zij hij vanuit zijn voor 110.000 euro zwaar bewaakte en beveiligde vesting. Dat Fons niet in de gaten leek te hebben dat dat kwaad bloed zet geeft te denken, nietwaar? Of wat te denken van de foto op Facebook van de ‘spelersbus’ van Ajax? Afgezien van het feit dat het, op zijn zachtst gezegd, bijzonder kinderachtig is; snapt deze man werkelijk niet dat je dit als burgemeester van een middelgrote Nederlandse stad echt niet kunt maken?
Ik ken de man niet persoonlijk en ik gun hem alle geluk en rust toe als hij met pensioen gaat. Maar toen ik van de week las dat de man als een klein kind klaagde dat niemand hem ooit vroeg hoe het met hem ging tijdens de periode waarin hij zwaar beveiligd werd, moest ik toch zacht lachen. Ik moest weer denken aan de friettenthouder in het Haagje. Zou die eigenlijk ook een boek uit willen brengen?
Beste Fons, het ga je goed. Ik wens Elly Blanksma heel veel succes en vooral wijsheid toe.

De TextielBaron

11reacties

Burgemeester Blanksma is begonnen

Mevrouw P.J.M.G. (Elly) Blanksma-van den Heuvel begon vanochtend als onze burgemeester. De weblog wenst haar alle succes, wijsheid én plezier in onze geweldige stad.
Vanochtend hield ze in de hal van het stadskantoor een toespraak voor het personeel. “Ik heb enorm veel zin in deze uitdaging” aldus Helmonds eerste burgermoeder. “Met veel vertrouwen ga ik verder bouwen aan deze prachtige stad. Door een voorbeeld te zijn, door te verbinden en door samen te werken.”

Tijdens een bijzondere raadsvergadering morgen wordt Elly Blanksma officieel geïnstalleerd als burgemeester van Helmond. De bijeenkomst begint om 19.00 uur en vindt plaats in de Lambertuskerk aan de Kerkstraat. Het is een openbare bijeenkomst, dus iedereen die wil komen is van harte welkom.

8reacties

Steekpartij Burgemeester van Houtlaan

Veel politie, mannen in witte pakken, straat afgezet en onderzoekstentje tegen de gevel van een woonhuis op de Burgemeester van Houtlaan. Die meldingen kwamen vanochtend binnen. De eerste melding daarvan al om 06.44 uur.


Update: De bovenstaande foto werd gemaakt door Harrie Grijseels.
Het blijkt om een steekpartij te gaan waarbij 1 Helmonder van 31 jaar zwaar gewond raakte. Die steekpartij was onderdeel van een vechtpartij vannacht rond half 4 en vond plaats in een woonhuis aan de Burgemeester van Houtlaan. De politie liet zojuist weten inmiddels 3 verdachten te hebben opgepakt, alle 3 ook Helmonders, 2 mannen van 23 en 27 jaar en een vrouw van 18 jaar.
Meer info en foto’s volgen zodra die wij die hebben.