Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
2reacties

Dronken automobilist rijdt kanaal in

Vrijdagavond rond de klok van 7 uur reed een auto het kanaal in. Daisy die het zag gebeuren (en de eerste foto maakte) liet weten dat de man eenmaal uit zijn auto meteen vroeg “waar is mijn bier?”
Het ongeval gebeurde bij Sluis Vossenbeemd, die ligt tussen het industrieterrein en Brouwhuis. De 26-jarige bestuurder uit Geldrop is door de politie (die de tweede foto maakte) aangehouden. De blaastest wees uit dat hij teveel alcohol had gedronken. Zijn rijbewijs is vervolgens ingenomen. Een bergingsbedrijf heeft de auto uit het water gehaald.

Vrachtwagen in brand op Wolfsputter Baan

Vanmiddag om 15.45 uur stond een vrachtwagen op de Wolfsputter Baan (N279) in lichterlaaie. De vrachtwagen, die net buiten Dierdonk stopte, had een buitenlands kenteken en vervoerde papier. Hoe de brand is ontstaan is onbekend. Er vielen geen gewonden.
Vitto Jordans van BrandweerFotografie Helmond maakte onderstaande foto’s.
Zie ook het filmpje dat Martijn Janssen op zijn Facebook plaatste.

Natuurherstel in vennen Stiphoutse bossen

De vennen in de Stiphoutse bossen hebben last van verdroging en een teveel aan voedingsstoffen en schaduw. Rondom enkele van deze vennen worden hiervoor bomen en struiken weggehaald. Ook sommige sloten worden gedempt of minder diep gemaakt. Tevens gaan enkele bomen plat zodat er meer dood hout komt in de bossen. Deze maatregelen, die van medio september tot en met december 2013 duren, zijn goed voor diverse planten en diersoorten. Bezoekers in dit Helmondse bosgebied krijgen zo een nog grotere afwisseling in landschap en dieren voorgeschoteld, aldus de gemeente.
De heidemeertjes zijn belangrijk voor planten en diersoorten. Ze vormen een leefgebied voor onder andere diverse soorten libellen, amfibieën en (zeldzame) plantensoorten zoals klokjesgentiaan, wateraardbei en waterdrieblad. Ook voor de levendbarende hagedis bijvoorbeeld, waar het erg slecht mee gaat, zorgt dit project voor een enorme verbetering.
Door enkele sloten in het gebied te dempen of minder diep te maken, komt er meer regenwater terecht in het grondwater en de vennen. Vollere vennen zijn goed voor allerlei planten en dieren. Een hydrologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de landbouwgronden hier geen hinder van zullen ondervinden.
De Stiphoutse vennen zijn van nature voedselarm. De bomen aan de venrand hebben gezorgd dat het water onvoldoende opwarmt en er veel blad in het water terecht komt. Hierdoor komt er meer voedsel in het water wat leidt tot het verdwijnen van karakteristieke soorten. Dit probleem wordt opgelost door bomen en struiken bij de vennen te verwijderen. Op de vrijkomende oevers wordt de voedselrijke organische laag verwijderd. Bijzondere plantensoorten worden hierbij gespaard.
Tevens gaan in de nieuw ontstane bosrand enkele bomen ‘om’. Dit zorgt voor dood hout, dat van grote ecologische waarde is in bossen. Het biedt voedsel, nestgelegenheid, schuilplaatsen en groeiplaatsen voor diverse plant- en diersoorten.
Tijdens de werkzaamheden kunnen bezoekers hinder ondervinden. Zo zijn paden tijdelijk afgesloten en veroorzaken de machines enige geluidshinder.
De werkzaamheden maken deel uit van een beheer- en maatregelenplan van meerdere jaren voor de Stiphoutse bossen. Bosgroep Zuid Nederland voert dit project uit in opdracht van de gemeente Helmond. De provincie Noord-Brabant heeft een financiële bijdrage geleverd. Mensen die zelf aan de slag willen in de Stiphoutse bossen kunnen dit doen op zaterdag 2 november 2013. Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl.

overzichtskaart werkzaamheden Stiphoutse bossen

Bij de gearceerde delen wordt het bos en de voedselrijke onderlaag verwijderd.
De sloten weergegeven als een rode lijn worden grotendeels gedempt.
De sloten weergegeven als een blauwe lijn worden minder diep gemaakt.

2reacties

Broers langer vast om lugubere verkrachting

2 Broers van 42 en 45 jaar blijven vastzitten voor een lugubere verkrachting die zij op 30 oktober 1999 in Helmond zouden hebben gepleegd. Dat besloot de rechtbank in Den Bosch vanochtend. De 2 werden in mei aangehouden in Amsterdam en de gevangenis van Roermond na een DNA-match.
De verkrachting in Helmond zou zijn begonnen toen de mannen een schuld van 600 gulden wilden innen. Dat liep uit op een urenlange verkrachting van een vrouw en mishandeling van haar partner. Zo zou de vrouw in haar woning aan bed zijn vastgebonden en de man werd een kussensloop over het hoofd gebonden en een pistool op zijn oog gezet. Uiteindelijk werd er 1200 gulden (ongeveer 544 euro), een horloge, een ring en een schoudertas gestolen. Een zus en een vriendin van de broers huurden woningen bij de slachtoffers.
Lees verder »

3reacties

Stienen gekozen tot CDA-lijsttrekker

Wethouder Frans Stienen is gekozen tot lijsttrekker van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen volgende jaar.
Die verkiezing vond vanavond plaats tijdens de algemene ledenvergadering van het CDA in ’t Patronaat. Wethouder Margreet de Leeuw was de andere kandidaat, zij verloor met maar 1 stem verschil. De eindstand van de stemming was 22 – 21.

Gevluchte dief 3 dagen later gepakt

De politie heeft woensdagmorgen rond 9.35 uur een 42-jarige Helmonder aangehouden in zijn woning.
De man wordt ervan verdacht dat hij verantwoordelijk is voor een insluiping in een woning aan de Houtse Parallelweg op zondag 18 augustus. De bewoners waren toen op de bovenverdieping van de woning. Toen de vrouw naar beneden ging stond zij plots oog in oog met een onbekende man. Deze ging er bij het zien van de vrouw direct vandoor. Hij bleek elektronische apparatuur meegenomen te hebben. Onderzoek van de politie leidde tot de aanhouding van de verdachte. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Man gooit de huisraad het huis uit

De politie heeft dinsdagavond rond 18.15 uur een 47-jarige man aangehouden in zijn woning aan het Klaverhof in de Binnenstad.
Wat eerder kreeg de politie een melding dat in de woning een ruzie gaande was. Toen agenten ter plaatse waren bleek dat een man op de bovenverdieping van de woning het interieur aan het vernielen was. Hij gooide daarbij ook diverse goederen op straat. De man zou eerder ruzie hebben gehad met de 41-jarige bewoonster en hij zou haar daarbij hebben mishandeld en bedreigd. De man is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Man vast voor zware mishandeling vriendin

De politie heeft dinsdagavond rond 19.00 uur een 29-jarige Helmonder aangehouden in zijn woning aan de Kortenaerstraat in Helmond Oost.
De politie kreeg een melding dat daar een ruzie gaande was tussen de man en zijn vriendin. Ter plaatse bleek dat de man haar diverse malen geslagen zou hebben, een zware mishandeling aldus wijkagent Johan Meeuwsen.
De man is daarop aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar is hij in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

6reacties

Helmondse VVV-app is in zicht

Informatie over al het moois van onze stad makkelijk toegankelijk maken voor inwoners en bezoekers met een smartphone. Dat wil de gemeente om meer bezoekers, hogere bestedingen en een langere verblijfsduur te bereiken. Dit voorstel van de fractie SDOH-D66-HB, waarvoor eenmalig 50.000 euro beschikbaar is, werd eind vorig jaar al aangenomen. .
In september wordt de landelijke ‘VVV-app’ van VVV Nederland gelanceerd. Als deze voldoet, wil de gemeente deze gebruiken. En anders wordt er naar een alternatief gezocht.
Lees verder »

1reactie

Geen bootjes varen op het kanaal

De vandaag geplande te water lating van de eerste bootjes door ’t Bootjeshuys op het kanaal gaat niet door. De leverancier van de bootjes blijkt op het laatste moment niet in staat de bootjes te leveren. De 2 compagnons van de bootjesleverancier kregen enkele dagen geleden onderling een knallende ruzie. Daarmee lijkt het haast onmogelijk om dit jaar nog te starten met de verhuur van bootjes op de Zuid-Willemsvaart.
Dat is de volgende tegenslag voor Harry Bisschops, de eigenaar van ’t Bootjeshuys. Sinds het verkrijgen van de gemeentelijke vergunning begin dit jaar, had hij met verschillende aanloopproblemen te kampen waardoor de start al diverse keren werd uitgesteld.
De bedoeling was dat mensen van de in juni heropende Sluis 7 (tussen Helmond en Aarle-Rixtel) tot aan de spoorbrug bij Suytkade konden gaan varen (met of zonder een eet-arrangement) .Bij verpleeghuis Keyserinnedael en aan de kade tussen de Julianabrug en sluis 7 zijn de aanlegplekken gepland voor de huurbootjes met roeispanen en/of electromotoren.

13reacties

Ko: De culturele HutSpot

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondAl lange tijd was de raad niet meer geïnformeerd over de voortgang van de Cacaofabriek. Vanavond zou de raadscommissie Samenleving in de vergadering bijgepraat worden met een presentatie over de stand van zaken. Vorige week ontvingen commissieleden echter per mail bericht dat de presentatie uitgesteld gaat worden “in afwachting van de besluitvorming betreffende Brabant Culturele Hoofdstad”.

Afgelopen vrijdag stelt kwartiermaker Erik Akkermans in het Eindhovens Dagblad, die vorig jaar is aangesteld om in overleg met de betrokken culturele instellingen tot een bedrijfsplan en inhoudelijk programma voor de Cacaofabriek te komen, dat de samenwerkende instellingen “onvoldoende slagkracht en professionaliteit opbrengen om het welslagen te garanderen”. Om samenwerking te doen slagen zou er aansluiting gezocht moeten worden met een professionele partner, het Speelhuis. Op de vraag waarom de presentatie in de commissie geen doorgang kan vinden antwoordt een woordvoerster van de gemeente dat de behandeling in het college is uitgesteld. Er moet nog een aantal vragen beantwoord worden.Lees verder »

19reacties

Olifant in het kanaal (7 foto’s)

Vanochtend om 8.18 uur rukte de brandweer uit omdat de politie weer iets groots in het kanaal naast het Piet van Bokhovenpad had gevonden. Dit keer geen container en  ook geen koe of een paard. Vanochtend was het een olifant van ruim ander halve meter hoog, die in het kanaal ter hoogte van de Fokkerlaan lag. Weliswaar geen echte olifant, maar toch.
Hoe het dier te water is geraakt, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk is het afkomstig uit een voortuin van een bedrijf. De politie stelt een onderzoek in.
Harrie Grijseels was er natuurlijk als eerste bij om de onderstaande foto’s te schieten (behalve de tweede).

Update om 9.45 uur:Lees verder »

Zwaar ongeluk, Helmondse (17) lichtgewond

Op de A50 ter hoogte van Schaijk (bij Oss) raakte vrijdag rond 12.00 uur een auto van de snelweg en belandde in een weiland aan de overkant van de sloot. In de auto zaten een 17-jarig meisje uit Helmond en een 22-jarige bestuurder uit Arnhem.
Zij konden zelf uit het zwaar beschadigde voertuig klimmen en zijn ter plekke verzorgd door het ambulancepersoneel. De man is daarna met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht omdat hij last had van hartkloppingen. Behalve ambulance en politie was ook de brandweer gealarmeerd.
Bij dit eenzijdige ongeluk is de auto zwaar en onherstelbaar beschadigd. De eerste indruk van de politie was dat dit verkeersongeval is ontstaan omdat de automobilist te hard reed. De politie onderzoekt de precieze toedracht van het ongeluk.

6reacties

100 Giftcards woensdag bij H&M-opening

Zoals bekend opent H&M woensdag de deuren van een nieuwe winkel op de Markt 17. De feestelijke opening is om 09.30 uur en de eerste 100 klanten krijgen dan een H&M giftcard met diverse bedragen van maximaal 100 euro. Ook zijn er leuke give-aways en is er een professionele nail-artist aanwezig die je nagels tot een kunstwerkje maakt. Kinderen kunnen de hele dag een glittertatoeage krijgen en professioneel worden geschminkt.
Lees verder »

Kogelgaten in auto, politie zoekt getuigen

Vrijdagmorgen kort na vijven hoorden enkele buurtbewoners van de Marslaan en de Sterrenlaan in Helmond -Noord meerdere knallen en belden de politie. Toen de politie arriveerde in de Sterrenlaan werden kogelgaten in een geparkeerde auto aangetroffen. Onmiddellijk startte de politie met een onderzoek en werd de Sterrenlaan tussen de Astronautenlaan en Uranuslaan afgezet voor sporenonderzoek.
Aan de hand van het kenteken kon de auto-eigenaar worden opgespoord. De man, een 25-jarige Helmonder, werd in zijn woning ongedeerd aangetroffen. In het belang van het onderzoek werd hij naar het politiebureau overgebracht en gehoord. De politie heeft inmiddels een buurtonderzoek uitgevoerd en enkele sporen veilig kunnen stellen.
Enkele getuigen hoorden kort na de knallen een motor/scooter wegrijden, vermoedelijk in de richting van de James Ensorlaan. De politie roept getuigen zich te melden. Zij kunnen bellen naar: 0900-8844. Anoniem kan ook 0800-7000.