Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.454 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Stellingen

17reacties

Het Gemeentemuseum Helmond laat zich meeslepen door de Bosch-gekte. Omdat Jheronimus Bosch volgend jaar 500 jaar geleden overleed is, er dan een tentoonstelling getiteld ‘Jheronimus Bosch en de 7 hoofdzonden’ Kunstenaars laten dan zien hoe zij de hoofdzonden interpreteren.
Maar wat zijn die hoofdzonden ook al weer? Oudere katholieken zullen het rijtje zo kunnen opdreunen: hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, gulzigheid, woede en gemakzucht. Niet verwarren met de doodzonden, want dat is volgens de kerk nog een graadje erger.
De 7 hoofdzonden zijn de basis van alle andere zonden. Vandaar hun naam hoofdzonden, ooit zo uitgedacht door paus Gregorius I rond het jaar 601. Het is misschien niet meer ‘cool’ om van zonden te spreken. Of juist wel? Wij denken dat 1414 jaar later, de Grote 7 nog volop actueel zijn. Vandaar onze vraagstelling:
Wat vind jij 1 van de 7 hoofdzonden van Helmond of de Helmonders?
(een korte uitleg en/of een voorbeeld daarbij is natuurlijk fijn)

16reacties

B&W stelt voor om een tweede speelautomatenhal in Helmond toe te staan. Naast de huidige gokhal in het centrum, mag er dan een tweede buiten het centrum (maar in het centrumgebied) komen.
In tegenstelling tot de huidige gokhal, wordt die tweede onderdeel van een breder amusementsbedrijf. Die onderneming zal zich richten op een ouder publiek. Behalve gokken, zullen daar ook ook andere vormen van ontspanning en vermaak aangeboden worden. Op die nieuwe locatie zullen meer speelautomaten worden toegestaan dan de 100 bij Jack’s Casino onder de bieb.
Volgende week donderdag wordt het raadsvoorstel (pdf) met de gemeenteraad besproken en op dinsdag 1 december kunnen zij het goed- of afkeuren. Dat lijkt nog geen uitgemaakte zaak. Daarom de vraagstelling:

Wil Helmond een tweede gokhal?

3reacties

In diverse gemeenten sluit de burgemeester drugspanden voor een periode van 3 maanden. Louter de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik in de woningen, is voldoende rechtvaardiging om de woning of het lokaal te sluiten. Die mogelijkheid tot sluiting hebben burgemeesters dankzij de Opiumwet.
De Amsterdamse burgemeester sloot dit jaar al 21 drugspanden. En ook in onder meer Veldhoven, Valkenswaard en Breda maakt de burgemeester gebruik van deze mogelijkheid.
Gegeven dat Helmond in 2012 nog ‘vice-hennephoofdstad’ van Nederland was en er nog altijd regelmatig hennepplantages worden opgerold, de stelling:

Ook burgemeester Blanksma moet drugspanden 3 maanden sluiten.

12reacties

Samen met 49 gemeenten heeft Helmond afspraken gemaakt om de winkelgebieden aantrekkelijker en levendiger te maken. Minder leegstand door lagere winkelhuren en meer ruimte om winkels te combineren met horeca. Minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) nam het initiatief voor deze afspraken (pdf) tussen marktpartijen en overheden.
Als proef daar bovenop versoepelen Helmond en 11 andere gemeenten ook de regeltjes. Ook werd eind 2013 de grootschalige Kwaliteitsimpuls in het Helmondse stadshart afgerond, naar tevredenheid van vrijwel iedere Helmonder en bezoeker. Tel daarbij op dat de Markt – Veestraat vorig jaar 30ste (van 437) werd als Nederlands schoonste winkelgebied. En binnenkort kunnen de 12 duizend leden van Gepast Parkeren sparen voor parkeerkorting.bij 40 aangesloten winkels in het centrum.
Kortom, alle ingrediënten lijken nu aanwezig en daarom de stelling:

‘Winkelen in het centrum van Helmond wordt weer leuk’

78reacties

Al een aantal jaren komt er een Burger King aan de Europaweg. Tenminste, dat zeggen ze al een aantal jaar. Regelmatig (zoals afgelopen zondag nog) wordt ons gevraagd wanneer die nu écht komt. Regelmatig vroegen we dat dan na bij deze fastfoodketen. Als we dan een antwoord kregen, bleek dat keer op keer niet te kloppen. Wij zijn dat een beetje zat en hebben het navragen bij Burger King daarom gestaakt.
Omdat we weten dat er in Helmond nog altijd grote Burger King-fans zijn, de stelling:

Burger King in Helmond, I’m lovin’ it

In de reacties hieronder staan updates. bkh

22reacties

In de afgelopen 15 jaar is de gezamenlijke oplage van regionale kranten in Nederland gehalveerd. Ook de papieren editie van het Eindhovens Dagblad deelt in die malaise. Uit de vanmiddag vrijgegeven HOI-oplagecijfers blijkt dat hun hele betaalde oplage in 2013 met 11,4% gedaald is ten opzichte van 2010 (van 100.349 naar 88.886 stuks).
Elke jaarabonnee minder scheelt het ED zo’n 600 euro aan abonnementsgeld en advertentie-inkomsten. Natuurlijk is er een verschuiving van hun papier naar de website en hun digitale abonnementen. Maar de truc om daarmee echt geld te verdienen is nog niet uitgevonden.
De krant zal morgenvroeg gewoon weer in de bus liggen bij de naar schatting 10 duizend Helmondse abonnees. Maar hoe lang nog? En vandaar de stelling:

‘We gaan het papieren ED in Helmond missen.’

34reacties

Kort voor of nét na de eeuwwisseling begon de discussie. En ook de komende jaren zal het op zeker weer ter discussie komen: heeft Helmond Sport nu wel of niet een nieuw stadion nodig?
Zodra iemand van enig gewicht daar ja op zegt, is er in Helmond geen ontkomen meer aan. Elk oud stadionplan wordt dan meteen van stal gehaald en soms wordt er een nieuw plan toegevoegd. Het gevolg: maandenlang discussies waar dat nieuwe stadion moet komen en wie dat gaat betalen.
Bij veel supporters van Helmond Sport en nog veel meer Helmonders komt het ‘stadiongezeur’ onderhand de strot uit (‘alsof er niks belangrijkers is’). Zij willen onderhand eens duidelijkheid: ‘beslis eens!’ Daarom de stelling:

‘Helmond Sport moet gewoon op De Braak blijven!’

40reacties


Volgend weekend gaan de deuren van de Cacaofabriek open voor het publiek. Vanaf dan kunnen we kennismaken met dit veelbesproken nieuwe onderkomen van het Filmhuis, Poppodium Lakei, kunstenaarsinitiatief De Nederlandsche Cacaofabriek en Omroep Helmond.
De activiteiten van deze cultuurpartners zullen het gebouw tot de culturele hotspot van Helmond moeten maken. De website van ‘De Cacao’ is nu nog niet klaar, daarom hun openingsmagazine (pdf) om je wat meer info te geven.
Zodat je over een aantal jaar kan aantonen dat jij het nu al wist, de stelling:

‘De Cacaofabriek wordt een succes’