Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

12reacties

Brug Suytkade geopend

Met een witte Pontiac reden de bobo’s vandaag rond het middaguur over de nieuwe brug bij Suytkade. Daarmee was de brug – die al voor de zomer klaar was – officieel in gebruik genomen. De brug heeft ruim 3,5 miljoen euro gekost. Dat bedrag is ruwweg in gelijke porties betaald door de gemeente, de provincie en de exploitatie maatschappij die Helmonds prestigieuze nieuwbouwwijk ontwikkeld.

De brug ontsluit de wijk vanuit het zuidwesten, en sluit aan op de verbindingsweg die uitmondt bij het Annaplein en het nieuw aan te leggen Stationsplein met onderdoorgang onder de spoorlijn. Vooralsnog is de brug alleen bedoeld voor bestemmingsverkeer. Eind 2011 moet de verbinding via Stationsplein naar de Kasteel-Traverse klaar zijn.
De brug heeft aan iedere zijde 3 ronde bogen die in de lengte schuin op de brug zijn gemonteerd. In deze bogen is verlichting aangebracht waardoor hij een opvallende gestalte is. De 54 meter lange brug is een ontwerp van de Nederlandse architect Sjoerd Soeters. Hij heeft ook de bouwstijl van het eerste deel van Suytkade ontworpen.

Provincie, bouwers en gemeente hopen met de bijzonder vormgegeven brug, hangende stoplichten, straatlantaarns en ontsluiting de verdere ontwikkeling van de wijk een nieuwe impuls te geven. Deze afwerking is de reden dat de openstelling tot vandaag moest wachten. De hangende stoplichten zijn volgens wethouder Houthooft-Stockx ‘uniek in Nederland’. Op de foto onder zie je op de scooter de eerste echte gebruiker van de nieuwe brug.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
8reacties

Naw en Vruuger LXXVII

canisiusschool.jpg de weblog van HelmondNaw het regiokantoor van het Centraal Ziekenfonds (CZ) in de Molenstraat. Vruuger (wij schatten dat die foto tussen 1930 en 1960 gemaakt werd) stond ongeveer op die plek de jongensschool van de broeders, de Canisiusschool.

GGG, Verbroedering

  GGG Helmond

Recent zagen we PvdA-wethouder Seyit Yeyden samen met CDA-fractievoorzitter Margreet de Leeuw-Jongejans. In ruil voor het vasthouden van een groene CDA-ballon door de wethouder werd hem, zo leek het, iets beloofd. Aan de lachjes te zien, dachten wij te weten wat.

voor een foto van de vergaande samenwerking in politiek Helmond.
.

6reacties

De gasleidingen in Helmond-Noord

In Helmond-Noord zijn sinds vorige week 15 inspecteurs op pad om te controleren of de gasleidingen in de woningen doorgeroest zijn. Het betreft 900 woningen ten noorden van de Saxofoonstraat, Muziekplantsoen, ten oosten van het Klaroenpad en ten noorden van Nieuwveld en Venuslaan.
Deze spoedcontrole werd ingesteld nadat aan het licht kwam dat er van 7 gecontroleerde binnengasleidingen 2 verroest bleken te zijn. Woningcorporatie Woonpartners laat al haar ongeveer 200 huurhuizen in dit gebied controleren

Brief van de gemeente Helmond

Samen met de gemeente riepen zij alle particuliere huiseigenaren dringend op om meteen met deze inspectieronde mee te draaien omdat het 'zeer waarschijnlijk' is dat het probleem van roestvorming zich ook voordoet bij andere huizen in dat gebied.

Naar ons nu is gebleken, doen een aantal huiseigenaren niet mee aan deze controle. Het kan zijn omdat de inspectie hen 50 euro kost of omdat ze (als een (dreigende) lekkage wordt gevonden) in de buidel moeten tasten voor het repareren, leggen van nieuwe leidingen en alle hak- en breekwerk dat daarbij komt kijken. De betreffende huiseigenaren kunnen in al hun wijsheid natuurlijk ook denken te weten dat er geen gevaar is.

Maar wat als er wél daadwerkelijk gevaar is? Vliegt er dan binnenkort ergens een woning met buren omhoog? De gemeente kan op grond van de Woningwet ook daadwerkelijk 'bestuursrechtelijke handhaving' toepassen, oftewel huiseigenaren dwingen mee te werken. Moet de gemeente die wet toepassen of …

6reacties

Smeulders: Hoogspanningsmasten

Column Paul SmeuldersZoals bekend wordt Brandevoort doorkruist door twee hoogspanningsmasten. De gemeente Helmond is van plan om de 380kV en de 150kV masten op een tracé samen te voegen. Nadat me hierover enkele signalen bereikten van verontruste bewoners, toog ik woensdagavond 24 september naar Brandevoort om de informatieavond over de gemeentelijke plannen bij te wonen.

Het lukte de gemeente niet om de twijfels van de toehoorders weg te nemen. De elektriciteitskabels brengen namelijk nogal wat gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo kunnen de magnetische velden volgens de Gezondheidsraad elektrische stroompjes in het lichaam opwekken. Die kunnen de werking van zenuwen en spieren verstoren of voor lichtflitsen in het oog zorgen. Verder is uit internationaal onderzoek gebleken dat er een statistisch verband bestaat tussen het langdurig verblijven in de buurt van bovengrondse hoogspanningslijnen (scholen, crèches, kinderopvang of woningen) en het percentage waarin leukemie (bloedkanker) voorkomt bij kinderen tot vijftien jaar. Het ministerie van VROM adviseert gemeenten en provincies bij de vaststelling van bestemmingsplannen nieuwe situaties te voorkomen waarin kinderen langdurig bij spanningslijnen verblijven.

In Nederland is het niet duidelijk welke afstand masten minimaal moeten hebben ten opzichte van bebouwing. Toch pleit het niet voor de Helmondse situatie dat het nieuwe tracé dichter bij de bebouwing komt te lopen dan in veel Europese landen is toegestaan.

Minder belangrijk, maar toch ook het vernoemen waard is dat de lelijke masten storend zijn voor de kwaliteitsuitstraling van de wijk, in het bijzonder in de nabijheid van woningen. Komt bij dat de locaties van de masten in de loop der tijd door de gemeente zijn gewijzigd, zodat mensen die in 2001 bewust gekozen hebben voor een appartement waar geen mast direct voor de deur staat, daar nu wel mee geconfronteerd worden. Het mag duidelijk zijn: de gemeente Helmond maakt in dezen geen sterke indruk.

Elders in het land worden steeds meer electriciteitskabels ondergronds gelegd. Ik vind dat deze optie in Brandevoort serieus moet worden bekeken. Het ondergronds leggen van de kabels is immers zowel beter voor de veiligheid als voor het uitzicht. En het ondergronds leggen van de kabels mag dan weliswaar in aanleg duurder zijn, het onderhoud is voordeliger.

De Helmondse gemeenteraad moet waarschijnlijk eind dit jaar een finaal besluit nemen over de hoogspanningsmasten in Brandevoort. Dit is de laatste mogelijkheid om tot een geschikte oplossing te komen voor een probleem dat eigenlijk al vóór de realisatie van Brandevoort had moeten zijn verholpen.

Paul Smeulders
BurgercommissielidGroenLinks

enter

2reacties

GGG, Helmond Kattenstad

  GGG Helmond

Afgelopen week zochten we naar een Helmonds verhaal voor Werelddierendag. Enige research leerde ons dat Helmond in het verleden altijd iets met katten heeft gehad. Onze burgemeester vindt dat we daar best trots op mogen zijn, binnenkort brengt hij zelfs een heuse ‘Ode aan de kat’ op CD uit. Boze tongen daarentegen beweren dat er nog steeds Helmonders bestaan die dol op een poesje zijn. Kortom een goed GGG-onderwerp was geboren.
Gisterochtend werd onze fotograf op pad gestuurd voor een actueel plaatje bij dit onderwerp. De eerste familie die hij daarvoor benaderde, nam een dreigende houding aan. Zoals het een goed fotojournalist betaamt, werd dat meteen op de gevoelige plaat vastgelegd. Dat hij die foto vanochtend pas naar kantoor mailde, begrijpen wij niet.

voor de enige foto die hij ons mailde.
.

37reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


Vandaag (zaterdag 4 oktober) maximaal 3 antwoorden per deelnemer!
Elk antwoord vandaag na je derde antwoord is ongeldig.
Morgen geldt die restrictie niet meer.

De eerste vraag van de nieuwe ronde. Waag gerust een gokje, dat kost je niks en wie weet levert het je wat op.


Tussenstand:
-2 punten: els
@els: in lijn met de Eindspurtweken van voorheen begin je (als winnares van het
@els: vorige kwartaal) met 2 punten minder, zie evt. de vernieuwde speluitleg.

4reacties

De speluitleg

Iedereen kan, zonder aanmelden, meedoen aan De kennisquiz over Helmond.
Er zijn slecht enkele spelregels:

  • Per reactie mag je maar 1 antwoord geven.
  • Spel je antwoord correct! Een spelfout in je antwoord is dodelijk.
    Een naam begint bijvoorbeeld altijd met een Hoofdletter.
  • Als we bij een vraag extra spelregels nodig achten, staan die erbij. Bijvoorbeeld: "haar voornaam is voldoende" of "vandaag niet meer dan 3 antwoorden" (waarbij babbelen zonder antwoord dus gewoon mogelijk blijft).
  • Wie als eerste het goede antwoord geeft, scoort 1 punt in de tussenstand.
  • Een deelnemer mag in 1 kwartaal maar onder 1 (nick)naam deelnemen.
  • De winnaar van het vorige kwartaal begint het nieuwe kwartaal met 2 punten achterstand. Die persoon wordt het dus ietsjes moeilijker gemaakt om 2 kwartalen op rij te winnen.

Met De kennisquiz over Helmond zijn ook prijzen te winnen:

  • Scoor je de meeste punten in een kwartaal dan win je dat kwartaal. De eer, de eeuwige roem én de tegel op de Catwalk of Fame zijn daarbij het eerste deel van je beloning. Het tweede deel is afkomstig van de sponsor van De kennisquiz van Helmond, ’t Speelhuis. Die stelt 2 vrijkaartjes voor een voorstelling in ’t Speelhuis ter beschikking.
  • Beantwoord je een vraag goed, dan heb je ook een kans 2 kaartjes te winnen voor een voorstelling in ’t Speelhuis. Inderdaad, ook die worden beschikbaar gesteld door onze sponsor.
  • Iedere deelnemer kan in een kwartaal maximaal 2 vrijkaartjes voor 2 voorstellingen winnen.   
4reacties

Naw en Vruuger LXXVI

de weblog van HelmondNaw zien we op de Kromme Steenweg het alles overheersende Brabant House, dat tot voor kort Bavaria House heette. Op de foto van Vruuger (1950) bepaalde de horeca ook al grotendeels het aanzicht, Café Du Commerce op de Kromme Steenweg en Café Van Grimmelt op de Steenweg.

13reacties

Prijsuitreiking van de kennisquiz

Vandaag reiken wij de prijzen uit die in De kennisquiz over Helmond werden gewonnen. Het derde kwartaal van 2008 is immers afgesloten en dus volgt nu de prijsuitreiking.
De winnares van dit kwartaal zal voor niemand een verrassing zijn: els. Van harte gefeliciteerd met je zege, els. De eer, de eeuwige roem én de tegel op de Catwalk of Fame vallen je terecht ten deel:

Net als alle andere tegels, zal ook jouw tegel de voorpagina (en elke andere pagina) van De weblog van Helmond tot in lengte der dagen sieren.

eld-groen-klein

Zoals bekend, is theater ’t Speelhuis de sponsor van De kennisquiz van Helmond. Zij stellen 4 kwartalen lang (telkens 2) kaartjes voor voorstellingen ter beschikking. Omdat dit flink grotere prijzen zijn dan de consumptiebonnen van voorheen (ook niet mis), is het aantal prijzen wat minder dan vroeger. Maar ’t Speelhuis heeft een hele mooie mix van voorstellingen samengesteld.
Er zijn 3 personen die vrijkaartjes wonnen: vanzelfsprekend els, maar ook de 2 runner-ups Anita en wilma.
Voor de volgende 4 voorstellingen in ’t Speelhuis winnen deze 3 dames ieder 2 kaartjes:

  • dinsdag 7 oktober 2008: Bootleg Beatles
  • vrijdag 10 oktober 2008: Birgitte Schuurman, Jim de Groot e.a.
  • woensdag 15 oktober 2008: Chris Hinze en Afrikaanse musici
  • zaterdag 18 oktober 2008: Fred Delgaauw en Sjaak Bral

Voor een beschrijving van die voorstellingen, kijk in het programmaboekje van ’t Speelhuis of op hun website (bij het kopje linksboven ‘Voorstellingen’).
Wie gaat naar welke voorstelling?els mag als grote winnares als eerste kiezen. Daarna mag Anita uit de 3 overgebleven voorstellingen er 1 kiezen en daarna is wilma aan de beurt om haar keuze te maken. De voorstelling die dan nog overblijft, is eveneens voor els. Deze winnaars dienen steeds met enige spoed, maar uiterlijk binnen 48 uur hun keuze in een reactie hieronder kenbaar te maken. Zet je mailadres in het daarvoor bestemde hokje “E-mailadres: (Niet getoond bij de reactie.)”. Dan kunnen wij je een aantal dagen voor de voorstelling per mail uitleggen hoe je jouw kaartjes in bezit krijgt.

De procedure wie de vrijkaartjes voor de komende kwartalen gaat winnen, houden we voor onszelf. De enige die zeker is dat hij of zij vrijkaartjes krijgt voor voorstellingen, is de winnaar of winnares van het hele kwartaal. Deze procedure herhalen we tot en met het tweede kwartaal van 2009.

7reacties

Moed, beleid en trouw bij B&W (JC)

Een koninklijke onderscheiding voor moed, beleid en trouw zullen onze huidige burgemeester en wethouders wel nooit krijgen. Want van bezieling, visie of doorzettingsvermogen kan dit college van burgemeester en wethouders niet beschuldigd worden. Van een Boetzkes die zelf uitrekent dat de gemeente te weinig betaalt voor huishoudelijke hulp, om dat vervolgens acuut te ontkennen, tot een Stienen die zo vast zit in zijn sportboulevard dat hij een nieuw stadion voor de voetballertjes van Helmond Sport helemaal vergeet, het zijn, wat mijn vader zou noemen, een stel lapzwansen.
Inmiddels hebben we een lange lijst van grote projecten waarin ons gemeentebestuur niet erg doortastend optreedt. Ik noem er een paar: de wegenring om Helmond (en Eindhoven), inclusief geluidsoverlast in Rijpelberg en Brouwhuis van de N279 en de ‘ruit om Eindhoven’ die alsmaar niet verder komt. De regio laat zich hier gijzelen door Laarbeek. Dan het MOB-complex aan de Deurneseweg. Ideaal voor Helmond Sport als je het mij vraagt. Maar nee: Helmond laat zich door Deurne in het hoekje drukken met het gevolg dat daar een transportbedrijf dreigt te komen. Nog meer vrachtwagens op een toch al te drukke weg. Een ‘nee’ tegen alweer een golfbaan kan er niet af, terwijl de ecologische hoofdstructuur afgebroken wordt. Bij Suytkade en de Groene Loper loopt Helmond aan de leiband van de aannemers. Pardon: projectontwikkelaars, moet je tegenwoordig zeggen. Met ons kanaal, oud of nieuw, wordt niks gedaan. En in het centrum wordt een forse uitbreiding op de rails gezet, zonder plannen, zonder planoloog, zonder architect en zonder inspraak. Zo verzuipen we in stuurloos beleid.
Wie onze dorpspolitiek een beetje volgt, kan nog veel meer voorbeelden verzinnen.
Waar het op neer komt, is veel mooie woorden, nauwelijks plannen en al helemaal geen uitvoering daarvan. Na de Derde Dinsdag in september begon weer de rituele klaagzang dat Brabant te weinig geld van het rijk krijgt. Dat verbaast me niks. Met alleen maar afwachten bereik je nu eenmaal niet zoveel. Ik zou zeggen: praat eens met burgemeester Leers van Maastricht. Die heeft zijn gemeente toch heel aardig op de kaart geplaatst. Anno 2008 is de tijd van slap gepraat, niet luisteren naar de burgers en achterkamertjespolitiek wat mij betreft toch echt voorbij.

Was getekend,