Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
14reacties

Onze secretaresse is getrouwd

Gistermiddag trouwde de secretaresse van de weblog geheel in stijl op het kasteel. Onze Meggy heeft in haar Tony eindelijk de ideale man gevonden. Nogmaals van harte gefeliciteerd! Die Tony is ‘a lucky guy’.
Stadspromotor Peter-Paul van Meerwijk wist blijkbaar dat Meggy eigenlijk liever zangeres dan onze secretaresse was geworden. Aansluitend op de ceremonie in het kasteel had hij daarom een verrassingsoptreden op het Kasteeltuinconcerten-podium voor haar geregeld. Die mogelijkheid greep de overdonderde Meggy met beide handen aan. Enige tijd later moest ze plaats maken voor een optreden van The Basily Gipsy Band & Friends.

In de reacties hieronder staat een update.

25reacties

Andere naam voor theater ‘t Speelhuis?

Wat moet de nieuwe naam voor ons theater worden? En welk nieuwe logo hoort daarbij? Suggesties zijn welkom.
Hoort daarin een verwijzing naar het afgebrande Speelhuis? Of moet we dat juist heel ver achter ons laten? Heeft ons theater überhaupt wel een nieuwe naam en logo nodig? Die beslissingen worden niet meer bepaald door het alles verwoestend vuur, maar kunnen we als Helmonders nu zelf in alle rust maken. Gelukkig maar.
Zoals elke Helmonder weet (of hoort te weten), brandde theater ’t Speelhuis op donderdag 29 december 2011 af en gaat het theater in 2013 voorlopig verder in OLV Kerk aan de Wilhelminalaan. Om daarna (mogelijk op een andere plek) in de stad te herrijzen.
Wat betekent de wijziging van gebouw voor naam en logo van ‘t Speelhuis? Hieronder alvast een update van ‘t Speelhuislogo door Jordy Franse.

88reacties

De humor van onze burgemeester

– PRIMEUR –

Burgemeester Fons Jacobs deelde vanmiddag bovenstaande foto op Facebook met de tekst “Nieuwe spelersbus van Ajax!!” Voor de zekerheid dit screenshot.

We werden in deze getipt door Arnold Otten. Zelf hadden we dit niet opgemerkt omdat we niet dagelijks de Facebook van de burgemeester checken. Sterker: we wisten niet eens dat de burgemeester (een groot PSV-supporter) daarop zat. 🙁

Opvallend stukje historie is dat boze voetbalfans van MVV eind 2007 ’s nachts varkenskoppen in de tuin van de burgemeester hadden gelegd. Uit protest tegen het weren van de Limburgse supporters bij de wedstrijd Helmond Sport – MVV. Jacobs had destijds namelijk een noodverordening ingesteld omdat het seizoen ervoor rellen waren uitgebroken tussen de fans van beide clubs.

1reactie

Q&A Onderhoud van het kanaal

Langs deze weg wil ondergetekende, mede namens de overige fractieleden SDOH-D66-Helmondse Belangen, aandacht bij het college van burgemeester en wethouders vragen voor onderhoudstoestand stedelijk traject Zuid-Willemvaart.
Waarom aandacht voor dit onderwerp.
Vooraleerst omdat wij als gemeente Helmond na de overdracht van Rijkswaterstaat, voor dit kanaal tracé, een onderhoudsverplichting hebben gekregen.
Verder hebben wij begrepen dat uw college met integrale onderzoeken bezig is om met name het stedelijke gedeelte van ’t Kanaal meer en prominenter op de kaart te zetten. Feitelijk een verdere uitwerking van het dossier Kanaalzone.
Wat baart onze zorgen en onze aandacht;

  1. De grote hoeveelheden “eendenkroos / groene laag” die bijvoorbeeld al na een korte warme periode o.a. ter hoogte van Suytkade ontstaan. Daarnaast ook het (vele) zwerfvuil wat zich tussen het kroos bevindt en /of verzamelt bij de barrière die over het kanaal is aangebracht.
  2. De vegetatie / waterplanten die zichtbaar in het kanaal gedeelte o.a. ter plaatse van de Veestraat-brug zich ontwikkelen. ( dichtslibben )
  3. Verder is er de “reuk van ’t Kanaal”, die ontstaat na het inwerking treden van de fonteinen, wat al jaren een hekel punt van discussie is.
  4. Al jaren een doorn in het oog zijn de wit-uitgeslagen metselwerken van de kades. Deze onvolkomenheden, ontstaan direct na / tijdens de uitvoering, zijn met gangbare middelen te verwijderen wardoor het geheel weer ooglijk wordt.
  5. Niet duidelijk is of de baggerwerken in de kanaaltangent voor de Induma insteekhaven, die ooit middels een “stevig” krediet werden voorzien, tot uitvoering zijn gekomen.
  6. Wanneer een totaalplan kan / mag worden verwacht voor de zgn. Kanaalzone. Een integrale plan-opzet, waarin naast recreatieve zaken bijv. ook duidelijk de beheersaspecten en waterkwaliteit naar voren komen.

Fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen
Berry Smits

Zoals altijd bij de Question & Answers staan hierboven de gestelde vragen aan het college. Zodra de antwoorden er zijn, plaatsen wij die hieronder. Wie er ondertussen een mening over heeft, staat het natuurlijk vrij te reageren.

4reacties

Auto rijdt tegen kerk

Vanmiddag rond 16.15 uur is een auto tegen de kerk De Schabbert gereden. De bestuurster werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.
Deze kerk staat in de bocht van de Nachtegaallaan in Helmond-Noord. De Schabbert is inmiddels gesloten, eind 2011 werd er de laatste mis gehouden.
Hieronder de eerste foto’s gemaakt door Laura.

1reactie

Naw en Vruuger CCXXV

Vlisco jaren 50

Naw de moderne toegang tot het fabrieksterrein van Vlisco. Bij vergelijking van de foto’s, zie je rechts in het midden een gebouw dat blijkbaar aan de vernieuwingsdrift is ontsnapt.
Vruuger (begin jaren 50) de Binnen Parallelweg, gezien vanaf het ‘Groenewoud’ richting ‘Kanaaldijk Noord-West’. Een deel van de fabriek van Vlisco (fa. P.F. van Vlissingen & Co Katoenfabrieken). De fietsen staan op de brug over de oude Aa.

3reacties

TextielBaron: Europees Rondje Helmond

De TextielBaron“Ga je nog mee of blijf je weer achter die computer zitten?” Het ondertoontje – nou ja, zeg maar gerust toon – die in de vraag van mijn vrouw besloten ligt, was wel terecht. Ik moest maar weer eens mee gaan fietsen. En fietsen, dat kan in Helmond buitengewoon goed. Afgezien van alle slimme verkeerslichten in de stad zelf en van sommige door boomwortels vernachelde stukken fietspad biedt onze stad een schitterend parcours. En dat parcours moest weer eens aangedaan worden dus. De geplande route: Rondje Helmond. De Helmondse ruime marathonroute voert langs een aantal aardige plekken dat het Helmonds spectrum biedt. Zó aardig, dat ik mij fietsend afvroeg of Helmond niet als een soort van fietsvakantieoord gepropageerd kan worden. De meest schitterende, Europees aandoende plekken zijn te vinden aan de randen van onze stad. We hoeven niet langer op vakantie!
In het oosten vinden we Berkendonk, liggend tegen de Bakelse Bossen. Het fietsen voelt daar eigenlijk aan als een ritje langs een bergmeer in het Sauerland. Door enig hoogteverschil in de route aldaar waan je je toch in heuvelachtig gebied, waar de flora en fauna bloeien. Een stukje verder, als we via het Koeienpad (of hoe heet dat ding) de Kanaaldijk bereiken, krijg je het gevoel in Schotse Highlands te rijden. Nou goed, zonder heuvels dan. Hoe schitterend kabbelt de Aa door het landschap en hoe heerlijk klinkt het geschal van vogels in de wuivende bomen langs het kanaal. Wat een sensatie! Maar er volgt nog meer. Ook de Helmondse Warande wordt aangedaan. De route leidt ons door het donkere en druk beboomde bos in dit historische stukje Helmond. Mijn modern glimmende fiets vloekt tegen de achtergrond van het natuurlijk aandoende en onverharde bospad. Kan dit deel niet beter “Zwarte Woud” heten in plaats van Warande? Na een omzwerving van luttele kilometers brengt Rondje Helmond ons daarna nog in het Goor (’t Gauwer), waar de zon door de bomen in het kanaal schijnt. Ik zie een specht, die opschrikt van mijn piepende remmen. Ik moet acuut de neiging onderdrukken Frans te praten tegen mijn vrouw, denkend aan de Vogezen.
Volledig uitgerust en vol nieuwe energie komen we weer thuis na een lange fietsvakantie van tweeënhalf uur. Wat een pracht biedt het Rondje Helmond ons! Mocht u door crisis of andere malaise geen geld hebben een veel te dure vakantie te boeken, geen nood. U bestijgt een stalen ros en u kunt zeer goedkoop Europa’s mooiste plekken bezoeken!

De TextielBaron