Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

1reactie

Naw en Vruuger LXXXIV

De weblog van HelmondNaw zie je Parc Hortensia aan de Narcissenstraat in Helmond-Oost. Dit appartementencomplex is eigendom van Woningbouwvereniging Volksbelang. Vruuger (eind 1978) stond er de toenmalige St. Jans Mavo die later verkaste naar Rijpelberg/Brouwhuis en Naw deel uitmaakt van het Jan van Brabant College.

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV
Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
45reacties

Wat gaan deze 2 schilderijen opbrengen?


Morgen worden deze 2 schilderijen ergens in Helmond geveild. Diegene die het dichtste bij het juiste antwoord zit, wint 1 punt in de tussenstand. Precies het juiste antwoord levert 1 punt extra op. Voor alle duidelijkheid, het gaat om het bedrag dat de 2 schilderijen zondag samen opbrengen. Tot zondag 30 november 14.00 uur mag iedere deelnemer maximaal 2 antwoorden geven.
Wellicht denk je “ik noteer hier een erg hoog bedrag, ga er morgen heen en doe daar dat hoogste bod en win zodoende 2 punten”. Dat is toegestaan.


Tussenstand:
6 punten: wilma*
2 punten: Helga én Anita
1 punt:en Tim én Noud* én Angelique én Els
AleBlie*

23reacties

Weblog-medewerkster in Soeps Top 100

Soeps Top 100Tijdens een gezellige en drukbezochte avond in de Smalle Haven in Eindhoven werd een aantal uur geleden de Soeps Top 100 bekend gemaakt. Voor het vijfde jaar op rij bepaalde Soeps magazine wie de 100 personen zijn die de belangrijkste bijdrage leverden aan de regio Eindhoven en daarmee een plek verdienen op deze prestigieuze lijst.
Ook een medewerkster van De weblog van Helmond stond er dit jaar in. Op nummer 70 staat Solveg. Zij is bij de weblog hoofd techniek en zorgt er voor dat alles vlekkeloos draait.
Haar vele goede werk bij de weblog is overigens niet de reden dat zij in de Top 100 staat. Want wat wellicht niet iedereen weet, is dat Solveg ook nog coördinator van de Let’s Ruilwinkel Helmond (waar haalt ze de tijd vandaan?) is. Via een puntensysteem en met gesloten beurs kunnen mensen op de Vondellaan producten en diensten met elkaar ruilen. Bijna 1000 mensen zijn al bij de Ruilwinkel Helmond aangesloten.
Haar vrijwilligerswerk daar bezorgde haar die plek in de Soeps Top 100. Met mensen als Rob van Gijzel, Wim van der Leegte en Theo Maassen voor zich en Herman Pieter de Boer achter zich. Pieter Gruijters op plek 22 was de andere Helmonder in de lijst.

Wij zijn er trots op zo’n kanjer in ons midden te hebben.
Solveg, van harte gefeliciteerd met jouw plek in de Soeps Top 100.

22reacties

Aankondiging van het WilHelmonds

Het volkslied van HelmondSinds maart van dit jaar werken 4 Helmondse organisaties keihard aan een groots opgezet muzikaal Helmonds project in 2009. Vol trots presenteren we vandaag de eerste contouren.
Bij veel mensen in onze stad leeft ’t Helmondgevoel, maar wat is dit Helmondgevoel nu eigenlijk?
Naar ons idee laten gevoelens zich vaak het best vertalen in muziek. Daarom namen wij in maart het besluit om samen met onze stadsgenoten op zoek te gaan naar een lied dat het Helmondse gevoel weergeeft en alle Helmonders verbindt, het WilHelmonds.

We willen aantonen dat er op muzikaal gebied enorm veel leeft in Helmond en dat dit tot vele leuke optredens zal leiden. Bands, muzikanten, koren, tekstschrijvers, producers ofwel een ieder wordt opgeroepen om het Helmondse volkslied te schrijven. Het WilHelmonds zal vervolgens gevonden worden door een wedstrijd verspreid over verschillende voorrondes (via internet en tijdens live optredens) en een spetterende finale.
Op deze wijze wordt de Helmondse burger optimaal bij het Helmondse volkslied betrokken waardoor een groot draagvlak voor het volkslied ontstaat.

Waarom het WilHelmonds? Wij, de initiatiefnemers van het WilHelmonds, willen laten zien dat Helmond een stad is waar vele Helmonders voor staan. Wij zijn trots op onze stad en willen dit gestalte geven door deze zoektocht naar het Helmonds volkslied.
Helmond timmert al jaren aan de weg en is op een punt beland dat er veel culturele en sociale activiteiten georganiseerd worden en een pracht stad aan het ontstaan is. Via het WilHelmonds kunnen we samen naar buiten treden als stad en laten zien waar wij toe in staat zijn.
Door het Helmonds volkslied te zoeken dat alle Helmonders verbindt, krijgt de stad een groter saamhorigheidsgevoel. Het goede gevoel dat veel Helmonders  over Helmond hebben, willen wij middels het WilHelmonds vastleggen. Zowel de zoektocht als het resultaat van die zoektocht zijn het doel.

Vrijdagavond 16 januari 2009 is de officiële lancering. Een avond met optredens, een spectaculaire start van de inschrijving voor deelnemers plus een geweldige surprise act! Kortom een waardige aftrap voor het WilHelmonds!

Na de lanceringavond kan iedereen zijn of haar lied inzenden tot en met 31 maart.Een paar dagen later worden die inzendingen hier geplaatst. Elke Helmonder kan ze dan beluisteren. Middels een internetpoll heeft iedere Helmonder een maand de tijd om te stemmen op zijn of haar favoriete nummer.
Wie de meeste stemmen krijgt gaat door naar de live rondes en gaat strijden om een plek in de finale. Tijdens de live rondes beoordelen een vakkundige jury en het aanwezige publiek de live gespeelde nummers. De nummers met de hoogste score gaan door naar de grote finale.Die finale zal in juni 2009 op grootschalige wijze in het centrum van Helmond plaatsvinden. De finalisten worden beoordeeld door én een vakjury én het aanwezige publiek én (via een nieuwe poll) de Helmonders thuis.

Het láátste WilHelmonds nieuws kun je op www.wilhelmonds.nl het éérste lezen. Wil je een reactie plaatsen dan kan dat hieronder.

Voor de muzikanten:
Wij realiseren ons dat je nu al muzikale vragen kunt hebben omdat je denkt: “ik ga meedoen!” Bewust hebben wij er voor gekozen die bij deze eerste aankondiging nog even voor ons te houden. Vanaf de lanceringavond weet je alles wat er te weten is. In de tussentijd zullen wij regelmatig het laatste WilHelmonds nieuws hier plaatsen. Het is alvast goed te weten dat inzendingen voor het WilHelmonds moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste is natuurlijk dat het thema Helmond moet zijn.

Voor de media:
De contactpersoon van WilHelmonds is Geert Blenckers (06 – 415 986 33).

WilHelmonds is een initiatief van de onderstaande organisaties:

Stichting Impact Helmond WilHelmondsStadsradio Helmond WilHelmondsStichting SEM WilHelmondsDe weblog van Helmond WilHelmonds

3reacties

Kringloopwinkel illegaal bezig? (JC)

De ondernemers van industrieterrein Hoogeind in Helmond zijn tegen de verhuizing van de Kringloopwinkel naar de Noorddijk. Ze hebben daar zelfs een rechtszaak voor over.
De ondernemers ( verenigd in de Hoogeindse Ondernemerskring, HOK) vinden dat detailhandel daar niet past in het bestemmingsplan. De ironie wil dat de aankondiging van die rechtszaak kwam, koud na een grootscheepse controle van het Helmond Interventie Team (HIT) op datzelfde industrieterrein Hoogeind.Daarbij bleek dat de plaatselijke ondernemers zo ongeveer alles doen wat God verboden heeft. Een kleine greep uit het verslag: brandonveiligheid, een hennepkwekerij van 2 verdiepingen en 1.200 planten, een illegale SM-seksinrichting, illegale bewoning, een illegale growshop, illegale verbouwingen én bedrijven en personen die niet over de vereiste papieren beschikten.
De teamleider van het HIT zei het met enig understatement zo: “Niet alle bedrijven hebben het even nauw genomen met de  meldingsplicht en het aanvragen van de vereiste vergunningen.”
Dat zou ik denken: niet minder dan 22 bedrijven hadden zich niet gemeld bij de Milieudienst. Hiermee ontrekken zij zich aan controles. En dat leverde op 17 september 8 ernstige en 27 kleine milieuovertredingen op. Tenslotte werden nog auto’s met illegale diesel gevonden.
Ik zou dus denken dat de HOK-ondernemers terug in hun hok moeten. Of eerst hun eigen hok opruimen. Een typisch geval van de balk en de splinter. Of juist een bord voor je kop.
En over detailhandel gesproken: de naaste buren van de nieuwe kringloopwinkel zijn bouten- en schroevenleverancier Albema/Robema, een bedrijf in zonwering en een autodealer. Verderop komt de – eindelijk – uit de Heistraat vertrokken vuurwerkwinkel. Over detailhandel gesproken.

Was getekend,

2reacties

Chahim: Ode aan de burgemeester

Column Mohammed Chahim PvdAAfgelopen maand heeft de burgemeester mij op een aantal momenten positief verrast. Later we beginnen bij het begin. Ten eerste was daar het coffeeshop debat. De burgemeester van Helmond, Fons Jacobs, nam een positie in kaarsrecht tegenover zijn eigen partij het CDA. Hij bleef rationeel in het debat en schudde zijn CDA – veren even af om een besluit te nemen wat, denk ik, het beste is voor de stad. Hiermee heeft hij laten zien dat hij, zoals het een echte burgemeester betaamt, boven de partijen te kunnen staan. De burgemeester is van mening dat we in Helmond het aantal coffeeshops moeten uitbreiden van 1 naar 2, om zo de illegale deal plaatsen (denk aan Berkendonk of de Warande) tegen te gaan.

Het tweede moment heeft te maken met het onlangs uitgebracht liedje “een ode aan de kat”, door burgemeester Fons Jacobs, Europarlementariër Toine Manders en niet vergeten te vermelden Frans van Daal. Toch vind ik de opnamen van het nummer dapper. De heren vinden dat de Helmonders trots moeten zijn op hun “kat” en deze een rol moet spelen in de toekomstige promotie van Helmond. De geuzennaam “kattenmeppers” blijkt een gevoelig onderwerp te zijn in Helmond. In het Eindhovens Dagblad verwoordt de heer Ferwerda (D66) heel goed het sentiment bij de tegenstanders van de “kat”. Ik citeer: “de burgemeester legt zo zwaar de nadruk op het negatieve beeld dat veel Nederlanders in het verleden van Helmond hadden en waar we juist vanaf leken”. Ik zou wel willen weten hoe de Helmonders hierover denken, wellicht valt het allemaal mee. Jazz in Catstown, een van de beste evenementen in Helmond, pronkt zelfs met de “kat” in haar naam. Ik ben helaas niet geweest bij de release party, maar ik zal proberen een cd’tje te bemachtigen. Al met al vind ik deze Helmondse “Toppers” een grappig liedje en bijbehorende videoclip hebben afgeleverd!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik, voordat ik raadslid werd, niet altijd positief was over onze burgemeester. Zoals iedere Helmonder hoorde of las ik iets negatiefs over hem. Echter nu ik hem de afgelopen twee jaar van dichterbij heb meegemaakt moet ik eerlijk zeggen dat hij zich meer dan honderd procent inzet voor Helmond. Helaas wordt dit niet altijd gezien maar die man ademt, eet en slaapt Helmond.

Mohammed Chahim
Raadslid PvdA

1reactie

Naw en Vruuger LXXXIII

De weblog van Helmond
 
Naw
zien we het Carat 0492 Stadspodium. Eind juli werd dat zonder enig officieel vertoon in gebruik genomen. Het is wel functioneel maar de meningen zijn flink verdeeld of het ook mooi is. Ook de ligging pal voor 1 van de mooiste oude huizen van Helmond is menigeen een doorn in het oog.
Vruuger (begin jaren 60) stond iets verderop ’n gewone kiosk zoals die in elke stad of dorp te vinden was.

7reacties

www.helmond.nl in de top 10

openingspagina van de website van de gemeente Helmond

De website van de gemeente Helmond behoort tot de 10 beste gemeentelijke websites van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse overheidsmonitor van de instelling Overheid heeft Antwoord. In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) brengt de Overheid.nl Monitor jaarlijks de ontwikkelingen op het gebied van digitale dienstverlening in kaart. Almere werd dit jaar uitverkozen tot de gemeente met de beste digitale dienstverlening en voorzieningen.
In maart 2006
brachten wij het nieuws dat de website vernieuwd was. In een korte tijd levert de gemeente Helmond dus een knappe prestatie. Een dikke proficiat van ons aan de vele mensen die daar aan meewerkten en prettig dat wij als Helmonders daar de voordelen van hebben.
De exacte redenen waarom Helmond zo hoog scoorde kunnen we nu niet geven. De organisator van deze verkiezing (Overheid heeft Antwoord) heeft op dit moment geen antwoord. Technische problemen veroorzaken dat de volledige resultaten van dit onderzoek niet online staan. Leveren die resultaten nog zinvolle informatie op en ontvangen we die tijdig dan volgen die later.

46reacties

Wil jij gratis een grappig boekje?

De Helmondse ziekte door Jef de JagerDe tweede druk van het boekje met Helmondse moppen is verschenen. De eerste druk was zo snel uitverkocht dat Jef de Jager geen andere keus had dan zijn boek De Helmondse ziekte te laten herdrukken. In vrijwel elke boekhandel in Helmond en omgeving ligt het nu. Tot het weer uitverkocht is natuurlijk. Gezien de komende cadeaumaand en de verkoopprijs van slechts 5 euro een reële kans.

Net als vorig jaar kreeg De weblog van Helmond een aantal exemplaren voor onze bezoekers. Reden is dat het log Grappen en moppen over Helmond voor Jef de Jager als hoofdbron diende.
Omdat Helmonders die reageren, deze weblog maken tot wat de weblog nu is, geven we weer 7 exemplaren gratis en voor niks aan hen weg. Het eerste exemplaar daarvan gaat trouwens naar LB. Als extra aangekondigd voordeeltje voor zijn gemailde en geplaatste foto in het log Vernielingen. De andere 6 gaan naar diegene die hieronder reageren.

Wil jij het boekje De Helmondse ziekte gratis in je bezit krijgen, plaats dan een reactie en zet je mailadres in het daarvoor bestemde hokje “E-mailadres: (Niet getoond bij de reactie.)”. Wacht daarmee niet te lang want we maken dit jaar snel bekend wie er in de prijzen viel.

46reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


Net als bij de vorige vraag  zijn er bij deze vraag weer 2 vrijkaartjes te winnen voor een voorstelling van Joris Linssen & Caramba (aankomende woensdag) óf Wende Snijders (aankomende zaterdag). AleBlie won die maar is helaas verhinderd. Pech voor AleBlie maar netjes dat die ze ter beschikking stelt en dus geluk voor diegene die ze nu gaat winnen.
Een behoorlijke kans dat de kaartjes gaan naar de persoon die het juiste antwoord geeft. Omdat wilma, Noud en AleBlie deze ronde echter al vrijkaartjes wonnen, zijn zij uitgesloten van deze vrijkaartjes. Daarbij komt dat het kort dag is en dat de persoon die het juiste antwoord gaf wellicht verhinderd is. Kortom: ook al weet je het juiste antwoord niet, geef dan toch jouw voorkeur, wie weet…
Wil je naar 1 van de voorstellingen, noteer die dan dan in een apartereactie hieronder. Zet je mailadres in het daarvoor bestemde hokje”E-mailadres: (Niet getoond bij de reactie.)”. Alléén op die wijze maakje kans op die vrijkaartjes omdat we je zodoende de kaartjes tijdigkunnen toespelen.


Tussenstand:
3 punten: wilma*
2 punten: Helga én Anita
1 punt:en Tim én Noud* én Angelique én Els
AleBlie*

3reacties

Smeulders: Helmond bouwt teveel

Column Paul Smeulders

Oktober 2007 heeft de gemeenteraad de Woonvisie Helmond 2007-2015 vastgesteld. In deze visie is opgenomen hoe het woonbeleid tot 2015 eruit zal zien. Ten aanzien van de woningbouwtaakstelling en het daarbij behorende woningbouwprogramma nam GroenLinks een duidelijk standpunt in. Zowel de maximum variant voor ongeveer 100.000 inwoners als de minimum variant van 95.000 inwoners in 2015 leken ons te ambitieus. GroenLinks vond én vindt dat in deze visie de groei teveel als doel op zich wordt gesteld.

Wij vroegen ons destijds al af of er wel voldoende vraag is om zo'n 1.000 woningen per jaar gelijktijdig af te kunnen zetten. Het bouwen van zoveel nieuwe woningen brengt risico's voor de bestaande wijken met zich mee. Wegtrekken uit de wijk omdat er meer aanbod is dan vraag kan leiden tot leegstand. En leegstand in bestaande wijken kan leiden tot een neerwaartse spiraal die moeilijk te keren is.

Vanwege de sombere berichten over de afzet van nieuwe woningen uitte de fractie van GroenLinks begin dit jaar opnieuw zorgen over de stedelijke ontwikkeling. Destijds bleek al dat de geplande productie voor de wijk Suytkade ernstig onder druk stond. De planning voor Brandevoort raakte verder achterop. Over de verkoop van het eerste deel van de Groene Loper hoorden wij zorgelijke verhalen. De verkoop van nieuwe woningen in Fase 1 herstructurering Binnenstad stagneerde, terwijl Fase 2 (Heistraat) en Fase 3 (omgeving Heistraat) nog in verkoop moesten komen. Om het over de ambitie van ruim 1000 nieuwe woningen in het Centrum nog maar niet hebben.

Ik haal deze voorbeelden aan om duidelijk te maken dat al vóór de financiële crisis bekend was deze projecten met problemen kampten. Alleen het College van B&W bleef destijds stellig ontkennen. Zij liet weten dat er geen redenen waren om zorgelijk te zijn over de afzet van de woningbouwproductie.

Toen kwam de financiële crisis erover heen. Sla nu de krant maar open en je leest de verhalen van experts die aangeven dat het in deze onzekere economische tijden ontzettend lastig lijkt te worden om alle nieuwbouwplannen door te zetten. Gelukkig lijkt ook het Helmondse College zich daar inmiddels van doordrongen. Wethouder Stienen sprak zich bij de begrotingsbehandeling enkele weken geleden niet voor niets zeer bezorgd uit over de voortgang van de woningbouw.

Het is van groot belang dat de Woonvisie zo snel mogelijk wordt bijgesteld. De eerste evaluatie daarvan die voor het begin van 2009 staat gepland lijkt me daarvoor een geschikt moment. Het is voor de stad immers van groot belang dat er reëlere doelstellingen worden opgenomen. Want met groei op zich is niets mis, maar groeien moet wel een middel zijn en geen doel op zich.

Paul Smeulders
BurgercommissielidGroenLinks

enter

21reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


De juiste straatnaam levert je zoals altijd een punt in de tussenstand op.
Weet je de naam van de naam van de residentie (die naam begint met het woord Residentie en het woord erna begint met een hoofdletter) noteer die dan in aparte reactie. De eerste die die naam goed heeft, ontvangt namelijk 2 vrijkaartjes voor een voorstelling komende week van Joris Linssen & Caramba óf Wende Snijders. Dat geldt niet voor wilma en Noud, zij wonnen deze ronde immers al vrijkaartjes.


Tussenstand:
3 punten: wilma*
2 punten: Helga én Anita
1 punt:en Tim én Noud* én Angelique

2reacties

Kwaliteitsimpuls Traverse? (JC)

Op de hoek van de Traversebrug, zo een beetje tegenover het stadskantoor, staat een groot bord ‘kwaliteitsimpuls Kasteel-Traverse’. Als je het mij vraagt, is ‘kwaliteitsimpuls’ een mooi woord voor het opkrikken van verwaarloosde stukken binnenstad. Zo hebben we zoiets gehad voor de Markt en wordt er – zoals ik al eerder voorspelde – heftig gebakkeleid over de kwaliteitsimpuls voor de Noord en Zuid-Koninginnewal.
Maar terug naar die brug door het kasteelpark. Het eerste en voornaamste resultaat wat ik daarvan zie, is dat mijn uitzicht op dat beetje groen in het centrum, bedorven is door een rij blik. Opeens is ons opgeknapte kanaal daar omzoomd door geparkeerde auto’s. Mooier wordt het er daardoor niet op, dus om dit een kwaliteitsimpuls ter noemen…
In 1999 bracht de Heemkundekring Helmond-Peelland een boekje uit over 300 jaar kasteeltuin. Het IVN heeft al eens onderzocht hoe bijzonder veel planten en bomen in het kasteelpark zijn. Na de verminking door de Traverse is die betonkolos vanuit het kasteel bezien rond 1985 aan het gezicht onttrokken door een bomenrij.
Ik geef toe: een open en witgekalkt viaduct ziet er beter uit. Openluchtgaleries en fietsenstallingen: leuk idee. (Al verdwijnen tussen bioscoop en West Ende heel wat fietsen!)
Maar om nu alweer een stukje kasteeltuin op te offeren voor pakweg 15 parkeerplaatsen gaat me toch te ver. Het is duidelijk dat Helmond een parkeerprobleem heeft. Maar dat zul je met dat paar plaatsen niet oplossen.
Ik verdenk de plannenmakers ervan dat zij die paar parkeerplaatsen extra alleen aangelegd hebben voor mensen die in het Stadskantoor moeten zijn. Ik gun ze dan ook van harte dat uitzicht op het lelijke blik. Jammer alleen dat de gemeenteraadsleden zo zelden in die zaal zitten.

Was getekend,

14reacties

‘Het lied van de kat’ door Ode aan de kat

Vanavond om 21.00 uur presenteert de Initiatiefgroep “Ode aan de kat” een CD, zoals eerder aangekondigd. Op die cd staat “Het lied van de kat” en het carnavaleske lied “De kat uit de boom”. De videoclip van “Het lied van de kat” kun je onderaan bekijken.
De initiatiefgroep “Ode aan de kat” bestaat uit de burgemeester van Helmond, Fons Jacobs, Europarlementariër Toine Manders en pr-medewerker van de gemeente, Frans van Daal. Zij zijn van mening, dat de kat als icoon van Helmond voor altijd als geuzennaam onlosmakelijk aan Helmond gekoppeld moeten zijn. Een kat heeft 9 levens en een stad die daarmee wordt vereenzelvigd is niet kapot te krijgen.
De CD kost € 5,=. De opbrengsten gaan naar het goede doel Villa Pardoes.

6reacties

Naw en Vruuger LXXXII

PaterslaanNaw zien we de gebouwen waarin de Scholengemeenschap Jan van Brabant zit. Tussen die gebouwen zie je nog een stukje van het appartementencomplex L’Étage (donkerrode stenen). Vruuger (in 1967) liep hier de Paterslaan met rechts het Franciscushuis (waar de bibliotheek van de paters Capucijnen zat) en aan de andere kant van de Paterskerk woonden de paters zelf.

39reacties

Wie deed de onderstaande uitspraak?



“Zou u niet veel beter een bulldozer kunnen nemen en de hele zaak radicaal opruimen?”

Deze uitspraak werd in de binnenstad van Helmond gedaan en haalde onder meer de lokale krant.
De voornaam van de geciteerde persoon is voldoende.


Tussenstand:
3 punten: wilma*
2 punten: Helga én Anita
1 punt:en Tim én Noud*

1reactie

GGG, Helmondse gezelligheid

  GGG Helmond

Een ieder weet de uitgaansgelegenheden in Helmond wel te benoemen waar hij of zij het “kei”gezellig vindt.Wat ons betreft gaat de gezelligheid in 1 Helmondse horecazaak (die wij niet bij naam zullen noemen) net iets te ver.

om te kijken of jij dit gezellig vindt.
.