Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

Naw en Vruuger CCI

Naw zie je aan de linker kant 2 van de 7 woningen aan De Burcht, een straat aan het spoor. De architectuur van die woningen in ’t Haagje is geïnspireerd op de oude bouw. Vruuger (1949) werd die oude bouw nieuw gebouwd.

GGG: Nico en Tine zijn getrouwd

GGG Helmond

Gisteren stapten onze Nico (die van de technische dienst) en zijn geliefde Tine in het huwelijksbootje. Na bijna 2 jaar samenwonen natuurlijk het logische vervolg in eeuwig durend geluk.
Natuurlijk weet iedereen via het Helmondse roddelcircuit al lang dat dit huwelijk een moetje is. Moet iedereen daar maar over blijven doorgaan? Wij zijn blij voor onze Nico en Tine en wensen hun veel geluk toe!

voor hun trouwfoto.
.

3reacties

Van der Pijl: Braaf bezuinigen

Column Mirjam van der Pijl PvdA Helmond

Afgelopen donderdag mochten we de voorjaarsnota in ontvangst nemen. De voorjaarsnota geeft de richting aan die de begroting van het komende en de daarop volgende 3 jaren zal opgaan. Wat met de voorjaarsnota wordt besloten ligt de komende jaren vast.
In het licht van de bezuinigingen natuurlijk een bijzonder belangrijk document.
Wat ik al had begrepen was dat Helmond de bezuinigingen al in een vroeg stadium had ingezet. De voorjaarsnota bevestigd dit. Daarin wordt zelfs gezegd dat veel gemeenten pas het komende jaar de bezuinigingen gaan doorvoeren. In Helmond heeft het college, en in navolging daarvan de raad, niet gewacht op de uitkomsten van herberekeningen van de z.g. algemene uitkering door het Rijk aan de gemeentes. Die berekening werd pas december 2010 definitief. Veel gemeentes hadden het idee dat "de soep wel niet zo heet gegeten zou worden als ze werd opgediend" en hebben daarom gewacht met de zware bezuinigingen tot 2012. De berichten die ik heb kunnen nagaan duiden inderdaad op een wat afgekoelde soep. Daar waar anderen nog een klein financieel voordeel konden inboeken eind december voor het jaar 2011 constateert men in Helmond echter dat er een tekort dreigt op de eerdere berekeningen. Wel hangen er nog steeds vele onzekerheden in de lucht die voor de gemeentes en dus ook voor Helmond een zware financiële aderlating kunnen betekenen. Zo gaat er o.a. op het gebied van de jeugdzorg, de AWBZ en de onderkant van de arbeidsmarkt veel veranderen. De gemeente krijgt deze taken direct te verrichten maar krijgt daarvoor slecht 90% van de financiële middelen mee die er nu mee zijn gemoeid. Daarnaast zijn we weliswaar uit het dal van de crisis aan het kruipen maar de overheidsfinanciën blijven flink onder druk staan.

Lees verder »

13reacties

‘Ze zijn gezelliger in Eindhoven’

jongerenforum Helmond

De gemeente is bezig met ’n nieuw horecabeleidsplan. Voor onze nieuwe rubriek de mening van onze jongeren legden we hen daarom als eerste deze stelling voor:
Ik ga liever niet in Helmond uit maar in Eindhoven of buiten Helmond.

Ongeveer de helft van onze jongeren liet weten dat ze meestal in Helmond uitgaan. Toch gaf een aantal de voorkeur aan de grote stad Eindhoven.
Jasper de Groot schrijft: “Inderdaad, als het gaat om uitgaan buiten de zaterdagen is het stukken gezelliger in Eindhoven. Maar ook buiten Eindhoven zijn er nog concurrenten in de vorm van bijvoorbeeld Time Out.” Johan gaat liever buiten Helmond uit omdat: “er veel meer keuze is qua cafés en plaatsen om heen te gaan.” Jelle prijst Eindhoven omdat er “in een stad als Eindhoven gezorgd wordt voor diversiteit van muziek, openingstijden, prijzen, en zelfs biersoort!”. En Fadime kiest voor onder andere Eindhoven omdat de mensen er gezelliger zijn.
Net als Wimme geeft Lieke de Groot juist de voorkeur aan Helmond. “Lekker dichtbij, dus geen gedoe met auto’s of taxi’s. Of op tijd naar huis omdat je met de trein gaat” aldus Lieke de Groot. Ze vindt het aanbod in Helmond, vooral het laatste jaar, erg divers. Ook Chloë Cremer is het oneens met onze stelling, want “Als ik al uitga, ga ik liever in Helmond uit. Hier wonen mijn vrienden en ken ik alle plekken ook het beste.”
Jasper de Groot kiest op donderdagen voor Eindhoven, maar is nog altijd het meest te vinden in Helmond: “Het is op zaterdag, maar zeker in de middagen op de terrassen aan ’t Havenplein een stuk gezelliger in Helmond.”
Ondanks het feit dat velen in onze stad uitgaan, uiten ze ook kritiek: Wimme vindt de uitgaansgelegenheden beperkt. Lieke de Groot mist een fatsoenlijke Irish Pub en voor anderen een goede discotheek. Volgens Jelle “is Helmond een mooie stad om uit te gaan, maar heeft een dorps karakter. Uitgaan kan eigenlijk alleen op zaterdag, en pas na 12 uur ’s nachts.” Johan vindt dat er meer kwalitatieve cafés moeten komen waar jongeren heen kunnen gaan. “Het huidige aanbod is voor mij te klein en te eentonig.”
Amar komt tot slot met een nadenkertje. Zij vraagt zich af of de nadruk bij het uitgaan niet moet liggen op “met wie” in plaats van op “waar”.

5reacties

Naw en Vruuger CC

 Naw de zuidzijde van de Markt en een stukje van het begin van de Veestraat. Vruuger (1900-1910) stond het huis met de Luts (uit 1594) er natuurlijk ook al. Dat rijksmonument is nu immers het oudste huis van Helmond. Van de andere panden is nog weinig te bekennen.

6reacties

Bruin geworden

slits Helmond
                                                                                                    foto van Wim van den Broek 

De veelbesproken kraanbaan en hijskraan zijn bruin geworden.
Zou het door de zon komen? Of is de cacao van de Cacaofabriek de oorzaak?

28reacties

Fusie SDOH en Helmondse Belangen

fusie politiek Helmond – PRIMEUR –
De politieke partijen SDOH en Helmondse Belangen zijn van plan samen 1 partij te gaan vormen, zo vernamen wij uit doorgaans zeer betrouwbare bronnen. Vanuit de betreffende lokale partijen wil men dit nieuws noch bevestigen, noch ontkennen.
Het samengaan zou betekenen dat er 10 politieke parijen in de gemeenteraad overblijven. Bij de gemeenteraadsverkiezing in maart 2010 behaalde SDOH en Helmondse Belangen respectievelijk 3.054 en 1.332 stemmen. Daarmee verwierven zij 4 en 2 van de 37 gemeenteraadszetels.
Samen met D66 vormen deze 2 partijen deze raadsperiode (2010-2014) 1 fractie onder de naam SDOH-D66-HB. Deze gecombineerde fractie levert 2 van de 5 wethouders in het college van burgemeester en wethouders.

6reacties

Van der Made: Ze zijn d’ruit

Columnist Rudi van der Made GroenLinks Helmond

Het Brabantse college van Gedeputeerde Staten heeft definitief gekozen voor een nieuwe weg langs het Wilhelminakanaal en een verdubbeling van de N279 tussen Veghel en Asten: de grote ruit om Eindhoven en Helmond. Binnenkort zal Provinciale Staten deze keuze volgen, verwacht ik. Daarna zal ongetwijfeld een deel van de 1281 bezwaarmakers de gang naar de rechter maken, maar ik vrees dat dat weinig zal opleveren. Die weg gaat er nu echt komen, daar zorgen beroepsbestuurders als Ruud van Heugten (CDA) en Erik van Merrienboer (PvdA) wel voor. Als zij eenmaal hun ego verbonden hebben aan een plan, laten ze zich dat niet meer afnemen. En voor de VVD gaat de economie altijd boven alles, dus welk poppetje voor hen aan de touwtjes trekt, maakt niet eens zoveel uit.
Meer dan een miljard euro gemeenschapsgeld voor een weg waarvan aangetoond is dat hij niets zal helpen. Lang leve de democratie!
In 2005/2006 hebben berekeningen uitgewezen dat de grote ruit voor de doorstroming van het verkeer nauwelijks iets op zal opleveren. Sindsdien is de A50 doorgetrokken (Eindhoven – Veghel – Oss), wordt op de randweg van Eindhoven het lokale verkeer gescheiden van het doorgaande verkeer, en weten we dat Helmond niet de 120.000 inwoners gaat krijgen waarop de berekeningen van 2005 nog gebaseerd waren, maar slechts 95.000.
Maar als de feiten je starre standpunt niet bevestigen, kun je natuurlijk altijd het proces nog vertroebelen. Dus werd BOSE gevolgd door MEROS en MIRT. Vervolgens werd het Middengebied er met de haren bijgesleept, en plots was alles één dossier. Soms heet dat dossier Noordoostcorridor, en soms Brainport Oost. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat werkelijk belanghebbenden er nog iets van begrijpen.

Als je in Eindhoven of bij de provincie gaat vragen waarom die weg er moet komen, is het antwoord: “Omdat Helmond dat wil”. Er is nog niet bekend hoeveel geld de gemeente Helmond aan deze weg gaat bijdragen, maar het zou mij niets verbazen als dat ergens tussen de 50 en 100 miljoen euro komt te liggen. En dat allemaal ten behoeve van de werkgelegenheid in Helmond? Wat mij betreft kan dat geld veel beter geïnvesteerd worden in scholing voor de werkloze inwoners van Helmond. Hoewel dat misschien straks helemaal niet meer nodig is, als het voor werknemers uit Best, Veghel en Venlo zo makkelijk is geworden om de nieuwe bedrijven op de Brouwhuisse Heide (BZOB-bos) te bereiken.

Rudi van der Made
Fractievoorzitter
GroenLinks

Naw en Vruuger CXCIX

Naw zie je vanaf de Kasteel Traverse de kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming aan de Wilhelminalaan. Geïnspireerd door deze vraag in de kennisquiz ging onze fotografe een stukje terug staan. Vruuger (1966) bedacht Pierre van de Meulenhof dat hij daar ook een foto van moest maken. Hij was aanwezig bij het aanbrengen van verkeersspiegels op de Kasteel Traverse.

15reacties

Café Maxim jaar dicht vanwege harddrugs

Café-Bar Maxim Helmond inval politie

Gisterenavond heeft de politie een inval gedaan bij het Café-Bar Maxim aan de Marktstraat op de verdenking dat daar in harddrugs werden gedeald.
Op last van de burgemeester Fons Jacobs werd Maxim meteen voor 52 weken gesloten. Nadere besluitvorming hierover volgt volgende week. Een 28-jarige man en een 40-jarige vrouw zijn aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.
De politie had informatie dat er door het tweetal vanuit het café in harddrugs werd gehandeld en daarom werd vrijdagavond een inval gedaan. Zowel de man als de vrouw waren op dat moment in het café aanwezig. De man bleek een aantal grammen cocaïne bij zich te hebben, verpakt in verschillende kleinere seals. Wat later op de avond doorzocht de politie ook de woning van de vrouw. Daar werden enkele tientallen grammen cocaïne gevonden en een kleinere hoeveelheid XTC-pillen. De drugs en de verpakkingsmaterialen zijn in beslag genomen.
Bij het café erlangs reageerden ze verrast. Ze hadden niets van de inval gemerkt en wisten vanochtend nog van niks.
In mei 2009 kwam Maxim landelijk in de publiciteit toen Renato Zamagna daar in elkaar zou zijn geslagen omdat hij homo was. Renato was destijds de partner van de huidige wethouder Peter Tielemans.
Hoewel wij op dit moment nergens een bevestiging kunnen krijgen, zou Maxim begin 2006 op last van de burgemeester al een tijd gesloten zijn geweest.

4reacties

Janssen: Nieuw jasje industrieel erfgoed

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) Helmond

Het voormalig kantoorgebouw van de Carp garenfabrieken aan de Kanaaldijk in onze stad zal binnenkort een metamorfose ondergaan. Neen niet aan de buitenkant, want de karakteristieke buitengevel blijft behouden. Maar binnenin zal er een nieuw centrum ontstaan waarin ons industrieel erfgoed een mooi plek zal krijgen. Het industrieel erfgoed van Helmond zal zo op een waardige wijze voortleven. Elke Helmonder maar zeker ook bezoekers van buiten onze stad kunnen een kijkje nemen in ons industrieel verleden. Ook kunnen ze kennis maken met enerzijds de rijkdom van de Helmondse industriëlen zoals het illustere Pea-park van Piet de Wit, anderzijds zal er ook te zien zijn dat de Helmondse arbeider zich in het verleden veel inspanningen moest getroosten om de kost te verdienen.

De vorming van dit nieuw centrum voor het Industrieel Erfgoed van Helmond zal de resultante zijn van een goed en vaardig overleg tussen onze stad en de provincie Noord-Brabant. Het hoog gegrepen plan om te komen tot een groots en uitgebreid themapark rond het industrieel erfgoed is ingeleverd voor dit nieuwe plan. Hierbij is men er in geslaagd om de bijdrage van de zijde van de provincie overeind te houden hetgeen, in deze tijden van bezuinigingen een compliment verdiend.

Door dit centrum voor Industrieel Erfgoed houden we een stuk historie van onze stad overeind en dat ook nog op een plek die in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de industriële ontwikkeling van Helmond. Dat gecombineerd met de fraaie collectie in het museum in het Kasteel laat zien dat Helmond een stad van werkers was en zal zijn.

Door ook te kiezen voor professionele ondersteuning van het centrum zal geborgd zijn dat het meer is dan een verzameling van ‘oude machines en relieken’ uit het verleden. Laten we hopen dat middels gerichte projecten onder meer voor het basis- en het voortgezet onderwijs vele jeugdige inwoners kennis krijgen van ons industrieel verleden. Immers wij allen borduren voort op hetgeen onze voorgangers gerealiseerd hebben, soms minder fraai en soms erg mooi.

Naast het centrum voor Industrieel Erfgoed hebben we in onze stad nog een paar activiteiten die samenhangen met de bedrijvigheid in onze stad. Ze staan nu nog apart, zoals het het EDAH museum en de uitgebreide collectie (helaas niet openbaar toegankelijk) van Vlisco. Het zal toch wel heel erg mooi zijn als we er op termijn in slagen om ook deze zaken met elkaar in samenhang te brengen. We brengen dan onze industriële pareltjes bij elkaar. Pareltjes waar we, als Helmonders met recht trots op mogen zijn. Met het oog op de ambitie om in 2018 mede de titel Culturele Hoofdstad van Europa te mogen voeren lijkt me dit een mooie uitdaging voor alle betrokken partijen.

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond

 

 

 

Vanwege technische problemen is deze column 2 dagen later geplaatst.
De weblog van Helmond

4reacties

Rommel op straat leidt tot…

afval rommel vervuiling HelmondWie ergert zich niet aan rommel en afval op onze straten? Volgens een recent wetenschappelijk onderzoek van 2 Nederlandse sociologen leidt rommel op straat zelfs tot toenemende discriminatie. Met die uitkomst in je achterhoofd leest het overzicht van wat de Helmondse stadswachten aflopen donderdag, vrijdag en maandag tijdens hun rondes aantroffen, toch net even anders …
Een selectie:
Gisteren constateerde de stadswacht dat jongeren ter hoogte van het internetcafé in de Heistraat heel veel afval laten liggen en zelfs glas op straat gooien. Op het Stephanusplein bleken 4 vuilniszakken met hennepafval tegen een boom te staan en langs de flat op de Frans van Bommelstraat werd bij de glascontainer afval gedumpt. In de Hemelrijksestraat trof de stadswacht grof huisvuil en tuinafval aan en op de Rivierensingel, beginnend bij de bocht vanaf de Deurneseweg en richting Dierdonk, op de Rijpelbaan, lag afval.
In het wijkpark in Brouwhuis lag vrijdag in de vijver een dood konijn, een schilpad en hout. Een dag eerder werd daar bij de op zaterdag 2 april onthulde kunststoelen veel rommel aangetroffen. Op en langs de Weidebeemd waren afvalstortingen gedaan. Aan de achterzijde van het Twentehof bij het fietspad was een paar kuub graszoden gestort en op het Lindbergplein lag een fietswrak. In de Karel Raymakerstraat stond een aantal plastic zakken met zand en ander grof huisvuil en in het Merwedeplantsoen was nog al wat grof afval gedumpt.
Voor de duidelijkheid: bovenstaande is slechts een selectie van wat onze stadswachten aantroffen en vanzelfsprekend kwamen zij niet in elke straat waar rommel lag.

1reactie

Naw en Vruuger CXCVIII


Naw de Ameidestraat. Links (op de hoek met de Zuid Koninginnewal) het pand waar tot 1 januari de meubelzaak Dirks zat. Vruuger (jaren 30) zat Dirks daar ook al. De rij huizen daarvoor zijn bij de reconstructie en verbreding van de straat in 1939 gesneuveld. Zoals je ziet is de gevellijn daarna een paar meter naar achteren verlegd.

10reacties

Een logo-vraag

Helmond
Links en rechts van bovenstaande deel van een logo horen 2 woorden te staan.
Welke woorden zijn dat?

Dit keer letten we niet op het hoofdlettergebruik in je antwoord,
een foute spelling blijft natuurlijk dodelijk.


Tussenstand: 
4 punten: ad
2 punten: Erik én Mien 
1 punt:en Twan én Mohammed Chahim én Jasper de Groot én wilma

Kijk hier voor de spelregels van 
De kennisquiz over Helmond.

GGG: Het wonder van Stienen

GGG Helmond

Hoogspanning in Brandevoort blijft onderwerp van discussie. Met man en macht wordt gewerkt aan oplossingen om 2 hoogspanningsleidingen in Brandevoort in goede banen te leiden. Het laatste nieuwtje van 22 maart is dat de gemeente Helmond en TenneT een overeenkomst hebben ondertekend over een verantwoorde oplossing. Het gaat om een zogenaamde Duo Ton-verbinding. Daarbij komt de 150 kV-lijn in de hoogspanningsmasten van de 380 kV-lijn te hangen volgens een zogenaamde Ton-configuratie.
De wijkbewoners hebben hun bedenkingen bij deze nieuwe oplossing van de wethouder, die in de volksmond ‘Het wonder van Stienen’ wordt genoemd.

om te zien op welke wijze Stienen zijn wonder slijt.
.