43reacties

De Xenos-winkel in de Veestraat opent én sluit op zaterdag 9 juni voor de laatste keer haar deuren. Nadat het interieur is omgebouwd, opent interieurketen Casa daar op zaterdag 30 juni volgens de woordvoerster een winkel. Alle huidige Xenos-winkelmedewerkers gaan bij deze nieuwe winkel werken. 
Casa is een internationale interieurwinkelketen met vestigingen in 9 Europese landen en 500 winkels. Deze winkelformule nam dit jaar zo’n 110 Xenos-vestigingen in Nederland over van de noodlijdende Blokker Holding waartoe ook Xenos behoort. Morgen wordt in Utrecht de eerste Nederlandse Casa-winkel geopend. Het assortiment van Casa bestaat uit decoratie- en geschenkartikelen, huishoudtextiel, keukenaccessoires en meubelen voor in en rond het huis. Toen de Xenos-winkel nog op de begane grond in de Veestraat was gevestigd, hadden we daar deze quizvraag over.

8reacties

In de Binnenstad stond kort voor 02 uur vannacht brand een scooter aan de Willem Beringsstraat in brand. Nog voordat de brandweer terug was op de kazerne, kwam er om 02.11 uur een melding van een autobrand op het Van Hoeckplein. Dat is zo’n 6 honderd meter van de scooterbrand. Bij aankomst stond de auto in de brand. Ondanks dat de brandweer heel snel ter plaatse was, kon niet voorkomen worden dat de auto zwaar beschadigde.
In beide gevallen is de oorzaak onbekend maar wordt brandstichting niet uitgesloten. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de 2 branden en deed voor beide gevallen via Burgernet een oproep aan getuigen met hen contact op te nemen via 0900-8844. Er waren geen gewonden bij de branden. 
Harrie Grijseels maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staat een update.

8reacties

Helmond is 1 van de 5 gaststeden van de Nationale Sportweek 2018. Onder andere de officiële opening daarvan vindt plaats in onze stad. Organisator NOC*NSF koos Helmond vanwege haar inzet op het gebied van sport, bewegen en gezondheid. Er wordt nog overlegd tussen NOC*NSF, stichting JIBB en de gemeente over de concrete invulling van die dagen.
De sportweek is van 15 tot en met 29 september en is onderdeel van de Europese Week van de Sport. Honderden sportclubs, sportbonden, gemeenten en andere organisaties uit heel Nederland openen dan hun deuren en verzorgen sportclinics, -toernooien en -demonstraties. De Nationale Sportweek is een initiatief van NOC*NSF met als doel om sport te promoten en mensen te inspireren te gaan bewegen. 
Sportwethouder Frans Stienen (die vanavond aftreedt): “Dat Helmond is uitgekozen door NOC*NSF zegt alles over hoe wij in onze stad bezig zijn met sport en bewegen. Dat is een groot compliment aan alle Helmondse sportorganisaties en -verenigingen! Gaststad zijn geeft weer een extra impuls. De sportweek hier wordt namelijk groter van opzet. Dat geeft nog meer inwoners de kans om kennis te maken met en geïnspireerd te raken door sport en beweging in onze stad.”
Het is de 15e keer dat NOC*NSF samen met bonden, gemeenten, partners, onderwijs en sportclubs de Nationale Sportweek organiseert. In voorgaande jaren was er altijd 1 gaststad van de Nationale Sportweek, maar van deze jubileumeditie bestaat de sportweek van 2018 uit 15 dagen met 5 gaststeden. Helmond is na Groningen en Deventer de derde stad die zich gaststad mag noemen. Via dit filmpje krijg je een indruk van de editie van vorig jaar.
Onderstaande foto werd vanmiddag na deze bekendmaking gemaakt in een goed gevuld stadion De Braak. Daar vond vandaag de 5e Jibb School Battle plaats waaraan zo’n 16 honderd kinderen deelnamen van 21 Helmondse basisscholen uit de groep 6, 7 en 8.

In de reacties hieronder staan updates.

2reacties

In een onderzoek naar de handel in beschermde vogels pakte de politie vanochtend 2 Helmonders van 39 en 76 jaar oud en een 58-jarige Eindhoven. Op verschillende adressen in die plaatsen werden vogels in beslag genomen.
De arrestaties zijn een gevolg van een al langer lopend onderzoek. De zaak kwam enkele maanden geleden aan het rollen nadat er informatie binnenkwam dat deze Helmonders zich bezig zouden houden met handel in inheemse beschermde vogels, voornamelijk zangvogels. De mannen worden ervan verdacht dat zij de vogels in het wild vingen uit nestkasten en met zogenaamde misnetten in oa Noord-Limburg.
Onder meer op internet werden de vogels vervolgens te koop aangeboden. Intussen werden de ze op verschillende adressen ondergebracht. Omdat het vermoeden bestond dat dit gebeurde bij hun woningen en op een adres in Eindhoven werden daar vanmorgen doorzoekingen gedaan. Daarbij werden de verdachten opgepakt. In een woning in Eindhoven werd de 58-jarige man aangehouden. Op de adressen vond de politie in totaal zo’n 70 vogels. Het gaat onder andere om waarschijnlijk uit het wild afkomstige kuifmezen, boomklevers, bonte vliegenvangers en lijsters.
De vogels zijn in beslag genomen voor verder onderzoek. Er wordt onder meer gekeken of er iets mis is met de pootringen. Uit informatie blijkt namelijk dat er mogelijk gebruik is gemaakt van ringen van anderen. Daarmee zijn de nummers en kenmerken op de pootringen niet te herleiden naar de vangers. Specialisten van de NVWA zijn betrokken bij het onderzoek dat nog in volle gang is. Alle verdachten zitten vast voor verder onderzoek en worden verhoord.

In een reactie hieronder staat een update.

In een drugsonderzoek hebben politieagenten vanmorgen op 5 locaties in Helmond, Veghel en Heeswijk-Dinther invallen en doorzoekingen gedaan. Er zijn 4 personen opgepakt.
De zaak kwam eerder dit jaar aan het rollen nadat er informatie binnenkwam dat een 40-jarige man en een 28-jarige man uit Helmond zich mogelijk bezig zouden houden met de handel in hard- en softdrugs. Verder onderzoek leidde tot de actiedag van vandaag. In woningen in Veghel en Helmond werden in alle vroegte de twee hoofdverdachten opgepakt. Ook een vrouw van 34 uit Veghel en een even oude man uit die plaats werden gearresteerd. De vrouw voor het bezit van een imitatie-vuurwapen dat niet van echt te onderscheiden was en de man omdat hij nog een gevangenisstraf van 89 dagen had openstaan.
Direct na de aanhoudingen werden alle woningen doorzocht. Daarbij werden verschillende hoeveelheden hard- en softdrugs gevonden. Het gaat onder meer om amfetamine en hennep. Ook werd een geprepareerd alarmpistool gevonden. Het pistool was zo aangepast dat ermee geschoten zou kunnen worden. De exacte hoeveelheden van de gevonden drugs worden nog verder in kaart gebracht.
Alle verdachten zitten vast en worden verhoord.

38reacties

De afgelopen periode spraken het kwakkelende Omroep Helmond en Dit Is Onze Wijk (DIOW) over een voorgenomen samenwerking om de slagkracht en het draagvlak van hun activiteiten te versterken. Voor het zetten van vervolgstappen in het fusieproces gaan zij extern advies en expertise inzetten. De gemeente betaalt daarvan de kosten via een eenmalige subsidie van 25.250 euro. Dat laat het nog zittende B&W in een brief (pdf) aan de gemeenteraadsleden weten. Lees verder »

2reacties

Vanmiddag was de feestelijke kick-off van het Helmonds Kindpakket. Kinderen die opgroeien in een gezin met weinig geld, staan vaak aan de zijlijn. Met extra ondersteuning via het Kindpakket kunnen ook zij meedoen. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld de sportclub, muziekles, winterjas of identiteitsbewijs betalen. Tijdens de bijeenkomst demonstreerden kinderen wat er allemaal mogelijk is met die financiële steun. Er werd gesport, gedanst en muziek gemaakt. De Rabobank Foundation deed nog een extra duit in het zakje en doneerde 10.000 euro.
Binnen het Kindpakket is gemeente Helmond aangesloten bij het Jeugdfonds Cultuur Brabant en het Jeugdfonds Sport Brabant. Zij werken samen met Stichting Leergeld en andere partners om zoveel mogelijk kinderen in armoede een steuntje in de rug te geven.
Vertrekkend wethouder Nathalie van der Zanden: “Ik ben heel blij dat we een Kindpakket hebben in Helmond. Want het is, ook in deze tijd, nog steeds hard nodig. In onze stad groeien op dit moment ongeveer 2.600 kinderen op in armoede, soms kort maar soms ook langere tijd. Zij kunnen bijvoorbeeld geen lid worden van een sport- of muziekvereniging. Of de ouders hebben geen geld voor goede kleding of sportschoenen. Daarmee worden kinderen op bepaalde momenten buitenspel gezet. Met het Kindpakket kunnen ze gewoon meedoen en worden ouders (financieel) ontlast.”
Gedeputeerde Henri Swinkels (SP) was aanwezig bij de kick-off. Speciaal voor deze gelegenheid maakte hij zijn speech in de vorm van een rap, die hij bracht samen met de ambassadeur van het Jeugdfonds Cultuur Brabant, de 15-jarige Helmondse DJ Lorentz. Swinkels: “Het is fantastisch om te zien hoeveel plezier kinderen hebben als ze muziek maken of sporten. Dat is belangrijk, want behalve dat het gewoon leuk is, leer je er ook veel van. Daarom ondersteunt de provincie het Jeugd Cultuur- en Jeugd Sportfonds ook van harte. Met Helmond erbij zijn de jeugdfondsen nu actief in alle grote Brabantse gemeenten en kunnen we nog meer kinderen bereiken. Geweldig!”
De kick-off was speciaal georganiseerd voor professionals en vrijwilligers die armoede in gezinnen signaleren. Zij kunnen ouders doorverwijzen naar Stichting Leergeld. Helmonders die graag meer willen weten over de mogelijkheden voor financiële ondersteuning van hun kinderen, kunnen terecht bij Stichting Leergeld.

2reacties

Deze maand trok de Rabobank Clubkas Caravan naar 6 locaties in Helmond. Na een maand van campagne voeren door de 176 deelnemende clubs om zoveel mogelijk stemmen te werven, konden de wijkambassadeurs en ledenraadsleden van die bank daar in totaal 100.000 euro aan cheques uitdelen.
Net als vorig jaar kreeg Het Kasteel van Sinterklaas het grootste bedrag. Zij ontvingen een cheque van 3.389,83 euro. Daarmee gaat de Stichting nieuwe activiteiten op het terrein van het kasteel van Sinterklaas aanbieden.
In april werden bijna 13.500 stemmen uitgebracht door de Rabobank-leden. Zo bepaalden zij hoe de beschikbare 100.000 euro verdeeld zou worden. Directievoorzitter Peter de Bruin: “30% van onze leden heeft gestemd. Een hele mooie score voor dit tweede jaar. Met de verdiende bedragen kunnen weer veel mooie initiatieven gerealiseerd worden!” “De eerste plannen voor volgend jaar worden gesmeed, dus… wordt vervolgd!” aldus de bank.

14reacties

Foto: Pieter CoxKomende dagen start de gemeente Helmond met begrazing van de heidegebieden in de Stiphoutse bossen. Dit wordt gedaan met een kudde Kempische heideschapen begeleid door een herder. Gedurende 3 tot 4 weken is de kudde rond het Kamerven, Wasven en Kikkerven actief. Bezoekers van de Stiphoutse bossen zijn verplicht om hun hond aan te lijnen en uit de buurt van de kudde te houden.
Door het inzetten van de Kempische heideschapen wordt de vergrassing van de heide binnen enkele jaren teruggedrongen. Door de begrazing komt er meer variatie in leeftijd van de heide. Dit is gunstig voor typische heidesoorten, zoals de levendbarende hagedis, de blauwvleugelsprinkhaan, de nachtzwaluw en klokjesgentiaan.
Wethouder Erik de Vries van natuur is blij met de inzet van de schapen: “De Kempische heideschapen zorgen op een natuurlijke manier voor onderhoud van de heide. Ecologisch verantwoord en het is natuurlijk ook een prachtig gezicht, zo´n kudde grazende schapen. Ik vind dit een geweldige manier om de heide in de Stiphoutse bossen op gezonde wijze te ontwikkelen.”
De begrazing met schapen vindt jaarlijks plaats gedurende 2 perioden. Een keer in het voorjaar/vroege zomer en een keer in de nazomer/herfst. De kudde zal overdag op de heide grazen onder begeleiding van een herder en herdershonden. ’s Nachts en in het weekend staan de schapen in een nachtraster van flexibele netten (met stroom).

In de reacties hieronder staan updates.

8reacties

De auto van een maaltijdbezorger raakte vanavond rond 6 uur in de slip in de Rijpelberg en raakte daarbij een boom. Dat ongeval gebeurde in een bocht van de Weg door de Rijpel ter hoogte van het Sallandhof. Er zijn geen gewonden gevallen, maar het ongeval zorgde wel voor een behoorlijke ravage op deze weg. De auto is door een bergingsbedrijf weg getakeld.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

 

11reacties

Bij een aanrijding op rotonde van de Brandevoortse Dreef is vanmiddag een vrouw op de fiets aangereden door een auto. Zij is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd met de ambulance die om 16.17 uur was uitgerukt. De automobiliste heeft geen verwondingen maar is erg geschrokken.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

1reactie

2 Personenauto’s zijn vanavond rond half 7 op elkaar gebotst in Dierdonk. Dat gebeurde na een voorrangsfout op de kruising van Leeuwenborchweide en Weldamweide.  Een vrouw wordt gecontroleerd in de ambulance, er is veel materiële schade.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

10reacties

  Tussenstand in deze ronde tot 1 juli:
 5 punten: Stef
 4 punten: vHans
 3 punten: Tim
 2 punten: Lieke
 1 punt: Bauke én Richard v Hout én Jos én Marie-Claire én Richard
-2 punten:  Mohammed Chahim (winnaar vorige ronde start met 2 minpunten)
Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.

De jury van de audities van Lang Leve de Muziek Show heeft bekend gemaakt dat de kinderen van groep 6/7 van St. Trudoschool mogen meedoen in Lang Leve de Muziek Show. Komend najaar zullen zij op televisie tegen elkaar strijden om de winst: optreden in de grootste schoolband van Nederland tijdens het Kerst Muziek Gala 2018 in december. Koningin Máxima is daar, als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, ook aanwezig.
De school uit Stiphout deed afgelopen vrijdag audities in Roermond, zie het filmpje onderaan. De jury, die bestond uit influencer Kaj van der Voort, Marc van Tijn en zangeres Edsilia Rombley, koos op basis van de muzikale acts, hen uit om mee te doen in het tv-programma. Dit muzikaal spelprogamma van AVROTROS voor basisschoolkinderen is vanaf 29 september iedere zaterdag om 17.15 uur op NPO 3 te zien. Onder leiding van presentator Buddy Vedder strijden in iedere uitzending twee klassen uit één provincie tegen elkaar.
De stichting Méér Muziek in de Klas is medeorganisator van Lang Leve de Muziek Show en Het Kerst Muziekgala 2018. De stichting zet zich in voor structureel muziekonderwijs voor alle 1,6 miljoen basisschoolkinderen in Nederland. Muziekonderwijs vergroot de wereld van het kind en levert een bijdrage op cognitief, emotioneel, sociaal en creatief vlak. Méér Muziek in de Klas wil laten zien hoe leuk en waardevol muziekeducatie is. De stichting vergroot kennis van leerkrachten en brengt verbindingen tot stand tussen scholen en hun culturele omgeving.
Méér Muziek in de Klas werkt hiervoor nauw samen met verschillende partners: het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Landelijk Kennisinstituut voor Cultuureducatie en Amateurkunst en de PO-Raad, AVROTROS, NPO en VandenEnde Foundation. Onder de ambassadeurs bevinden zich onder meer singer-songwriter Ilse DeLange, voorzitter van de PO-Raad Rinda den Besten, directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest Jan Raes en Joop van den Ende.

Freya, de patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, heeft het Elkerliek ziekenhuis wederom een pluim toegekend voor haar fertiliteitspolikliniek. Zij geeft hiermee aan dat het spreekuur aan alle door haar gestelde eisen voldoet. In 2012, 2013 en 2016 mocht het Elkerliek deze pluim ook al in ontvangst nemen. 
Maar liefst 1 op de 6 stellen die graag zwanger willen worden, ondervindt vruchtbaarheidsproblemen. Speciaal voor hen heeft het Elkerliek de fertiliteitspolikliniek. Een verpleegkundig specialist en gynaecoloog begeleiden de stellen. Tine van de Laar, verpleegkundig specialist gynaecologie: ”Allereerst wordt naar een mogelijke oorzaak gezocht. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld. Doordat ik dezelfde patiënten het hele traject begeleid kan ik specifiek aandacht geven aan psychosociale ondersteuning. Hiermee voldoet het Elkerliek reeds aan een van de nieuwe criteria van Freya”. 
Freya is de algemeen erkende, toonaangevende patiëntenvereniging die mensen met vruchtbaarheidsproblemen ondersteunt door middel van belangenbehartiging, informatievoorziening en lotgenotencontact. De vereniging heeft de Monitor Fertiliteitszorg in het leven geroepen om vergelijking tussen de ziekenhuizen voor patiënten te vergemakkelijken en een ziekenhuis te kiezen dat past bij hun wensen.

1reactie

Vanochtend vroeg zijn woningen aan de Kerkweg en de Ameidstraat en enkele hotelkamers van Hotel Restaurant St. Lambert aan de Markt ontruimd. Oorzaak was de rook die was ontstaan bij een brand op een dakterras van een woning aan de Kerkweg. Er raakte niemand gewond.
De brandweer werd om 05.16 uur gealarmeerd en kwam met 2 blusvoertuigen en een hoogwerker ter plaatse. Om 05.55 uur kwam de melding dat de de brand onder controle was. De Stichting Salvage zorgt ervoor dat de door de rookontwikkeling getroffen panden gelucht worden.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

8reacties

Bij een ongeval op de kruising van de Jan van Brabantlaan met de Warandelaan (bij het Elkerliek ziekenhuis) zijn vanmiddag 3 auto’s op elkaar gebotst. Meerdere personen worden op dit moment gecontroleerd in de ambulance. De hulpdiensten werden om 15.49 uur opgeroepen.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto.

In een reactie hieronder staat een update.

2reacties

Vanochtend hield de politie in Helmond een veelpleger aan met een damesfiets (zie bijgaande foto). De betreffende persoon zei die fiets van het merk Cortina gevonden te hebben.
De politie gelooft dat niet en zijn daarom op zoek naar de eigenaar van deze fiets. Wie het betreft kan de politie bellen op 0900 – 8844.

21reacties

Het nieuwe stadsbestuur wil meer grootschalige en ook kleine evenementen in Helmond. In de komende 4 jaar is er daarvoor elk jaar 313 duizend euro extra beschikbaar. Ter informatie een overzicht (pdf) van de 23 al toegekende evenementensubsidies voor dit jaar.
Vanaf 2019 is het jaarlijkse evenementenbudget 4½ ton. Dat scheelt dus een slok op een borrel. Nu er ruim 3 ton extra budget is, de vraag:
wat voor extra evenementen willen we de komende jaren?

8reacties

De politie heeft woensdagmiddag 6 vrouwen aangehouden die druk aan het knippen waren in een hennepkwekerij in Heemstede (provincie Noord-Holland). Onder dat zestal waren 2 dames uit Helmond van 46 en 42 jaar. De andere vrouwen hebben als woonplaats Eindhoven (2 maal),  Vlijmen en de zesde bleek zonder vaste woonplaats te zijn.
In de hennepkwekerij stonden 460 planten. De stroom voor de hennepkwekerij bleek illegaal te zijn afgetapt. De politie onderzoekt de zaak en de hennep wordt vernietigd. De 6 vrouwen zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld.