Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

3reacties

€ 90.000 Subsidie voor kunst en cultuur

archieffotoIn de periode van 1 oktober tot 1 januari 2020 is er in totaal 90.000 euro subsidie te vergeven aan individuele professionele makers van kunst en cultuur. Daarmee worden zij ondersteund bij de ontwikkeling, productie en presentatie van hun werk. B&W heeft besloten deze zogenoemde Makersregeling ook in Helmond in het leven te roepen. Net als in Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg wordt 2/3 door de gemeente betaald en 1/3 door de provincie Noord-Brabant.
Met de Makersregeling kunnen professionele makers een subsidie bij de gemeente aanvragen tot maximaal 10.000 euro. Behalve Helmonders kunnen ook professionals van buiten Helmond er aanspraak op maken mits zij in Helmond een project realiseren waarbij zij samenwerken met Helmondse instellingen of initiatieven.
Deze subsidieregeling vervangt de 2 bestaande gemeentelijke regelingen voor beeldende kunst, die zich enkel richten op beeldende kunstenaars. De daarmee vrijvallende middelen worden ingezet voor de Makersregeling. Volgend jaar evalueert B&W de werking ervan en besluit de provincie of zij de regeling continueert. Daarna wordt besloten wat er gebeurt met de Makersregeling Helmond na 2019.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
19reacties

Gemeente plaatst zo’n 400 bladkorven

De herfst is weer begonnen en daarom worden er vanaf maandag 22 oktober weer zo’n 400 bladkorven geplaatst in Helmond. Daarin kan een ieder zijn/haar bladafval (geen takken of GFT) kwijt. Iedere week worden ze minimaal 1 keer geleegd. Is de korf vol dan kun je de bladeren er naast deponeren. De bladkorven blijven, afhankelijk van de bladval, tot ongeveer eind december staan. Voor het plaatsen van de bladkorven is gekeken naar een goede spreiding over de stad en naar het aantal bomen in de buurt. Op de website van de gemeente kun je per wijk zien waar de bladkorven komen te staan.Lees verder »

19reacties

54 Nieuwe appartementen in het Centrum

Komende week trekken de eerste bewoners in de appartementen van het voormalige gebouw van de GGZ (foto) tegenover het politiebureau. Dat pand aan de Kasteel-Traverse 104 kreeg namelijk een nieuwe bestemming. Woningcorporatie Woonpartners transformeerde het kantoorpand tot een woongebouw en gaf het de naam Studio 5701. De 54 zelfstandige, gemeubileerde en gestoffeerde studio’s hebben een eigen keuken en variëren in grootte van 22 tot 41 m². Verder heeft het complex algemene ruimtes zoals een lounge, dakterras, wasserette en fietsenstalling. De plusminus honderd zonnepanelen op het gebouw zorgen voor een besparing op de energielasten van de huurders.Lees verder »

11reacties

317 Kansen voor inbrekers in Brandevoort

  • 154 Niet afgesloten auto’s,
  • 133 niet afgesloten tuinpoorten,
  • 30 niet afgesloten garagedeuren.

Dat is een greep uit de bevindingen tijdens 2 grote ‘witte voeten acties’ in Brandevoort. Deze acties op woensdag 3 en 10 oktober werden gehouden om de bewoners op inbraakgevoelige situaties te wijzen. Dat alles onder het parool ‘Maak het inbrekers niet te gemakkelijk!’
In juni werd er in Dierdonk een soortgelijke avond gehouden, daar bleken inbrekers 116 kansen te hebben.

In de reacties hieronder staat een update.

Onregelmatigheden in 3 bedrijfspanden

Het Peelland Interventie Team (PIT) controleerde 3 bedrijfspanden omdat zij bij deze panden sterk het vermoeden hadden dat er sprake was van misstanden. Bij deze controleacties gisteren kwamen de volgende zaken aan het licht:

  • Eigenaar van een autobedrijf reed onrechtmatig met “groene kentekenplaten”. Kentekenplaat werd door de politie in beslag genomen. Extra toezicht volgt;
  • Diverse milieuovertredingen (opslag van gevaarlijke stoffen niet op orde, netheid niet op orde). Nadere maatregelen en hercontrole volgen nog;
  • Fraude met de elektriciteitsmeter. De meter werd direct uitgewisseld;
  • Gasinstallatie niet op orde. Verder onderzoek volgt.

Bij deze controleacties waren de volgende organisaties betrokken: politie, Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (brandweer) Douane, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), vreemdelingenpolitie (AVIM), netbeheerder Enexis en de gemeente Helmond.

17reacties

Vrijwilligerspenning voor Ad Geluk

Ad Geluk heeft gisteravond de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond ontvangen. Die kreeg hij voor 25 jaar inzet als vrijwillige bedrijfshulpverlener (BHV) in het Elkerliek ziekenhuis.
De onderscheiding werd aan hem uitgereikt door wethouder Antoinette Maas. “Door zijn jarenlange ervaring (ook als waarnemend hoofd BHV), zijn kennis, kunde en goede manier van communiceren is hij voor velen een vakspecialist en leermeester.” Zo benoemt zij de redenen voor het toekennen van de vrijwilligerspenning door onze burgemeester en wethouders.
Voor wie het niet meer wist: in 2014 werd Ad Nederlands BHV-er van het jaar. 

In de reacties hieronder staat een update.

22reacties

Helmonder verongelukt op de A2

Een 50-jarige man uit Helmond is gisteravond overleden bij een aanrijding bij knooppunt De Hogt in Eindhoven. Daar botste rond 18.30 uur een vrachtwagen op zijn auto waarna hij vervolgens tegen een andere vrachtwagen botste.
1 Van de vrachtwagenbestuurders, een 24-jarige man uit Meijel, werd na de aanrijding aangehouden voor onderzoek. Het onderzoek is nog in volle gang, zo meldt de politiewoordvoering zojuist.
In 1 van de vrachtwagens werden varkens vervoerd. Een aantal daarvan overleefden het ongeluk niet, de andere varkens liepen na het ongeluk over de weg en werden gevangen.

In de reacties hieronder staat een update.

3reacties

Fietsster komt onder een auto (3 foto’s)

Op de Wethouder Ebbenlaan is vanmiddag een fietsster met kind achterop onder een auto terecht gekomen. Deze jonge vrouw en haar kind bleken (in de om 15.48 uur gealarmeerde ambulance) er met de schrik vanaf gekomen te zijn. Het ongeval zou zijn ontstaan toen zij richting het tankstation schuin de straat overstak.  
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

7reacties

Traumaheli bij ernstig fietsongeval

Kort na 06 uur vanochtend werden de hulpdiensten waaronder een traumahelikopter opgeroepen vanwege een ongeval op de Kanaaldijk N.W. Daar op het fietspad langs het kanaal bleek 1 persoon ernstig gewond geraakt bij een botsing tussen 2 fietsen waarvan er 1 in ieder geval elektrisch was.
Het personeel van de gelande traumahelikopter behandelde het slachtoffer eerst in de ambulance. Vervolgens ging de persoon mee in de helikopter naar een ziekenhuis.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

2reacties

Speelhuis kan Theater van het Jaar worden

Het nieuwe Speelhuis is genomineerd voor de Theater van het Jaarprijs 2018 in de categorie ‘kleine theaters’. Dit zijn theaters met een capaciteit tot 450 stoelen. Diligentia (Den Haag), Westlandtheater De Naald (Naaldwijk) en Theater Walhalla (Rotterdam) zijn de andere 3 die in de race zijn. De nominaties in de categorie ‘grote theaters’ zijn onder meer voor het DeLaMar Theater (Amsterdam), Parktheater (Eindhoven) en  Nieuwe Luxor (Rotterdam).
Maandag 19 november wordt de prijs aan de 2 beste theaters uitgereikt. Tijdens de jaarlijkse VVTP Theaterbeurs in Theater De KOM in Nieuwegein krijgen zij dan een speciale stoel en houden die een jaar bij zich. Daarna gaat de stoel naar de volgende winnaar. Deze in het wereldje felbegeerde wisselbokalen staan nu nog bij (de ook dit jaar weer genomineerde) Westlandtheater De Naald en Schouwburg Amphion, zie deze foto
Sinds 2010 reikt de VVTP, de Vereniging Vrije Theater Producenten, deze trofee uit. Daartoe beoordelen zij alle Nederlandse theaters op het gebied van techniek, communicatie, uitstraling en gastvrijheid van het theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent. Deze belangenvereniging bestaat uit 20 theater- en muziekproducenten die samen zo’n 60% van het professionele podiumaanbod in Nederland verzorgen.
Fotograaf Dave van HoutDonderdagavond 27 september knipten burgemeester Elly Blanksma het rode lint door waarmee ons nieuwe theater officieel geopend werd. Daarna volgde een 9-daags openingsfestival dat net is afgelopen. En nu al maakt Het Speelhuis kans op de Theater van het Jaarprijs. Dat gaat snel. Zowel het oude als nieuwe Speelhuis werden daarvoor nog nooit eerder genomineerd.

In de reacties hieronder staat een update.

8reacties

Geparkeerde auto uitgebrand in het Centrum

Vannacht is een geparkeerde personenauto in De Waart in het Centrum door onbekende oorzaak in brand gevlogen. De vlammen die met flinke rook gepaard gingen, werden door de om 01.17 uur gealarmeerde brandweer geblust. Ondanks deze inspanningen moet de auto als verloren worden beschouwd.
De politie doet onderzoek naar deze autobrand en begon meteen buurtbewoners te vragen of zij iets zagen of hoorden. Mocht jij iets verdachts gezien en/of tips hebben, dan hoort de politie nu graag van je via 112.
Harrie Fotografie maakte de 3 onderstaande foto’s.

In een reacties hieronder staan updates.

12reacties

Dode in het kanaal aangetroffen (3 foto’s)

De politie heeft vanochtend een lichaam uit het kanaal gehaald. Dat was op de Kanaaldijk N.O. ter hoogte van het woonwagenkamp. De politie denkt op dit moment dat het een zelfdoding betreft. 
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

Denk jij aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand anders? Je kunt (anoniem) bellen en chatten met de zelfmoordpreventielijn 113 via telefoonnummer 0900 – 0113 en/of www.113.nl.

44reacties

7 Verdachten opgepakt bij grote drugsactie

Vanochtend vroeg heeft de politie 7 verdachten aangehouden bij een drugsonderzoek. Deze actiedag maakt deel uit van een aantal strafrechtelijke onderzoeken naar de handel in drugs en overlast hiervan in het centrum. In de afgelopen maanden werden reeds meerdere verdachten van het dealen van drugs op straat aangehouden (zie bijvoorbeeld de aanhoudingen hier en bij deze witwasactie).
Bijna 70 agenten doorzoeken nu de betreffende panden hetgeen nog ettelijke uren in beslag zal nemen. Hierbij worden ook speurhonden ingezet die zijn gespecialiseerd in het traceren van drugs en geld.
De opgepakte personen worden vastgehouden voor verhoor. Na afloop van deze actiedag melden we de resultaten in een update in een reactie hieronder.

In de reacties hieronder staan updates.

181reacties

Wat vinden we van ónze Burger King?

Vandaag precies 1 jaar geleden werd de Burger King aan de Europaweg officieel geopend. Het duurde even voordat die er was want in april 2012 gaf de gemeenteraad al toestemming. 
Hoe dan ook, honderden reacties later, hebben we een Burger King in Helmond. En na een jaar kunnen we dat evalueren en zeggen wat we er van vinden.
Harrie Fotografie maakte gisteravond 2 foto’s. De foto’s in de fotocollage zijn afkomstig van Harrie, Pim Verkoelen, Adrie Bijsterveld, Carolien en Eddie.Lees verder »

17reacties

Politie zoekt dierenbeul in de Rijpelberg

Naar aanleiding van 3 aangiftes is de politie een onderzoek gestart naar een dierenbeul in de omgeving van het Drenthehof in de Rijpelberg. “Die persoon schept er behagen in om katten met kennelijk een luchtdrukwapen te beschieten” zo meldde wijkagent Henry van Dongen zojuist.
Heb je meer informatie, dan vraagt hij dat te melden bij de wijkagenten. Maar bellen mag ook naar 0900 – 8844.

1reactie

Centrum voor Kind & Jeugd Elkerliek geopend

Deze zomer heeft er een metamorfose plaatsgevonden op de begane grond van het Elkerliek ziekenhuis. Kind & Jeugd is helemaal vernieuwd. Het resultaat: een frisse en moderne afdeling voor kinderen en jongeren tot 21 jaar, waar ook hun ouders prettig kunnen verblijven. Ook is de polikliniek, voor jongeren tot 18 jaar, helemaal vernieuwd. Gisteren vond de feestelijke opening plaats. Bestuursvoorzitter Eveline de Bont opende de nieuwe afdeling samen met Jeroen en Jaylie.
Als je de gang naar het Centrum voor Kind & Jeugd inloopt zie je 1 open aanmeldbalie voor de polikliniek, kliniek en dagbehandeling. Op de polikliniek zijn de spreekkamers modern en ruim van opzet. Op de afdeling zijn de vierpersoonskamers verdwenen, hier zijn tweepersoonskamers met eigen sanitair voor in plaats gekomen. Ook aan de allergologie patiënten is gedacht door ze een eigen ruimte te geven voor hun behandeling. Wat verder opvalt zijn de frisse kleuren en de vrolijke dieren die je overal ziet op de afdeling. Bij elke kamer is een grappige foto van een dier geplaatst. Kinderen zien direct waar hun kamer is: “Ik wil bij het varken.”
Afdelingsmanager Helma Hertenberg is heel blij met het resultaat: “Vorig jaar is alle zorg rondom pasgeborenen naar het Centrum voor Geboorte en Gezin gegaan. De vrijgekomen ruimte is goed benut en zorgt dat Kind & Jeugd kan vernieuwen. Ons team stond te springen om aan de slag te gaan in deze fijne, frisse omgeving.”
Kind & Jeugd richt zich op kinderen en jongeren tot 18 jaar (op de afdeling zijn jongeren tot 21 jaar welkom). Om al deze patiënten aan te spreken is de naam gewijzigd van kinderafdeling naar Kind & Jeugd. Niet alleen het interieur is vernieuwd, ook zijn de zorgprocessen meer toegespitst op de verschillende doelgroepen. Vorig jaar werd gezinskamer HOOM al in gebruik genomen bij Kind & Jeugd. Deze gezinskamer is bedoeld om ouders en naasten in een huiselijke omgeving het ziek-zijn even te laten vergeten. Speelkamer de Opkikker is ook verhuisd; deze ruimte biedt speelmogelijkheden voor kinderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis en voor hun broertjes en zusjes.
Kinderarts Marianne Faber: “De polikliniek en de afdeling zijn nu meer een geheel, onder andere omdat er nu een centrale aanmeldbalie is. Dit zorgt voor een betere afstemming tussen polikliniek en afdeling. Ook is het heel prettig dat er maximaal twee kinderen op een kamer verblijven. Wij kinderartsen zijn enorm trots op het prachtige resultaat, wij werken hier met veel plezier.”

6reacties

Gratis je kapotte fietsverlichting laten maken

Nu het weer later licht en vroeger donker wordt, houdt Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Helmond weer een fietsverlichtingsactie. Volgende week vrijdag tussen 17.00 en 20.00 uur kun je voor het controleren en (zo nodig) gratis repareren van je fietsverlichting terecht op het parkeerterrein bij de Jumbo in Mierlo-Hout. Elke Helmonder is van harte welkom.
Een derde van alle fietsers in Nederland heeft onvoldoende of geen verlichting. Het gebruik van fietsverlichting verlaagt de kans op een ongeval in het donker met naar schatting 17%. Dat meldde Tweewieler een jaar geleden.
Tijdens deze donker dagen richten de VVN-vrijwilligers zich vooral op leerlingen van het Helmondse voortgezet onderwijs. Daarom volgen er bij de meeste middelbare scholen nog meer van dergelijke publieksvriendelijke acties. “Maar na deze acties gaat de politie streng handhaven en de mogelijke bekeuring is dan bepaald niet gratis” zo meldt VVN-Helmond fijntjes. “Dus profiteer ervan nu het kan: veel veiliger en mogelijk ook veel voordeliger.”