Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

5reacties

Bejaarde man vermist vanuit de Binnenstad

Sinds vannacht 02.45 uur is een 80-jarige man vermist vanaf de Hurksestraat in de Binnenstad. Dat meldde Burgernet vanochtend.
De blanke man is slank, 1,70 meter lang en heeft grijs haar. Hij draagt een bruine jas en een beige/bruine pantalon. 
De politie vraagt 112 te bellen als je hem nu ziet of meer informatie hebt. 

In de reacties hieronder staan updates.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

Geen gevaarlijk rvs in onze 4 zwembaden

In de overdekte zwembaden van Fitland op Suytkade, de Anton van Dijkschool aan Berkveld, De Wissen (Laco) aan Keizerin Marialaan en Kinderdagcentrum Binderen aan de Helmondselaan is geen gevaarlijk roestvast staal (rvs) aanwezig. Dat blijkt uit de onderzoeksrapporten die de gemeente opvroeg. Daaruit bleek dat de 4 zwembaden aantoonbaar onderzoek hebben uitgevoerd of lieten uitvoeren naar de aanwezigheid van niet-resistent rvs. Ook is uit aanvullende inspectierapporten gebleken dat bij de betreffende zwembaden het gevaarlijke rvs is verwijderd. Daarmee voldoen deze 4 overdekte Helmondse zwembaden aan de wettelijke verplichtingen uit het Bouwbesluit.
Volgens het Bouwbesluit 2012 moeten eigenaren van zwembaden verplicht aantonen dat er geen gevaarlijk rvs meer in hun zwembad aanwezig is.  Bepaalde typen roestvast staal zijn namelijk niet bestand tegen chloordampen in overdekte zwembaden waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Dit heeft geresulteerd in diverse incidenten in zwembaden, waaronder een dodelijk ongeval in het Tilburgse zwembad de Reeshof in 2011. Om die reden is in het Bouwbesluit 2012 deze onderzoeksplicht ingevoerd. Deze onderzoeksplicht betekent dat de eigenaar gevaarlijk rvs moet verwijderen of vervangen. Uit een inventarisatie van RTL Nieuws 2 maanden geleden bleek dat er zeker 64 overdekte zwembaden in Nederland zijn gevaarlijk roestvrij staal (rvs) aanwezig is in delen waar dat niet is toegestaan.

2reacties

Denk Groot

De laatste tijd ben ik in Helmond zaken tegen gekomen die me deden denken aan de voorzittershamer van de Vereniging voor Diaconessenarbeid in Eindhoven. De vereniging was eigenaar van het toenmalige Diaconessenhuis, een middelgroot protestants-christelijk ziekenhuis waarvan Anton Philips destijds één van de mede-oprichters was. Hij steunde het ziekenhuis persoonlijk omdat hij hechtte aan de juiste zorg voor iedere Eindhovenaar, ongeacht zijn of haar levensovertuiging. Anton was een visionair en zijn gedachte stond gegraveerd op de voorzittershamer: “Denk Groot”.Lees verder »

10reacties

Collecte voor overleden supporter: € 1000

Een collecte voor Deurnenaar Juri da Silva Cruz gisteravond heeft 1000 euro opgeleverd. Supporters van Helmond Sport collecteerden voor hun onlangs overleden mede-fan, die op 21-jarige leeftijd besloot een einde aan zijn leven te maken. Met de opbrengst kan zijn familie het restantbedrag van zijn uitvaart bekostigen. En er is ruimte voor wat extra’s.
De collecte is een initiatief van supporterscollectief We Are Helmond en sfeergroep North Side Vak O. Omdat Juri geen uitvaartverzekering had, is zijn crematie nog niet helemaal bekostigd. Zijn familie kwam nog 200 euro tekort en daarom besloten de 2 supportersgroepen gezamenlijk de handschoen op te pakken. Voorafgaand aan de wedstrijd Helmond Sport – MVV Maastricht werd om een kleine bijdrage gevraagd. Mede-supporters gaven daar massaal gehoor aan. Met in het bijzonder dank aan De Hypotheekadviseur Helmond en Top Events die respectievelijk 200 en 400 euro doneerden. Zo bleek er aan het einde van de avond ruim 900 euro in de collectebussen te zitten. Daarop besloten de initiatiefnemers dat bedrag aan te vullen tot een mooie slotsom van 1000 euro.
De opbrengst is daarmee boven verwachting hoog. Daarom is besloten om niet alleen de resterende kosten voor de uitvaart van Juri (200 euro) te doneren, maar de familie daar bovenop ook een bedrag van 300 euro te overhandigen. Bijvoorbeeld voor een weekendje weg, maar vooral ook om naar eigen wens te besteden. Tot slot doneren We Are Helmond en North Side Vak O het restant van 500 euro aan de stichting FC Robinstijn. Deze Deurnese organisatie laat voetbalgerelateerde kinderwensen in vervulling gaan, wensen van kinderen die een steuntje in de rug verdienen.

1reactie

Feiten & fabels over Helmond Sport – MVV

Rellen, een vlag, krantenartikelen en raadsvragen. Veel Helmonders zullen verbaasd hebben opgekeken telkens als Helmond Sport – MVV weer eens ter sprake kwam. De club(s), politie en gemeente zijn intussen uitvoerig aan het woord geweest. Het verhaal vanuit supporterszijde echter, vindt via de reguliere kanalen tot dusver geen gehoor. Daarom een poging tot een reconstructie, met daarin een bijdrage vanuit álle partijen.

April jongstleden, de wedstrijd tussen Helmond Sport en MVV en het gevolg, dat tot en met vandaag zou doorsijpelen. Al diezelfde avond werd duidelijk dat sommige supporters over de schreef waren gegaan, met straffen als logische consequentie. Iets waar wij ons, vanuit supporterscollectief We Are Helmond, ook nooit tegen hebben verzet. Althans, niet tegen de terechte straffen.
De ongeregeldheden na afloop waren het slotstuk van een broeierige avond. Een avond waarin – zo bleek na gesprekken met betrokkenen – MVV-supporters stewards hadden belaagd, over het hek waren geklommen en daarmee niet-gefouilleerd het uitvak wisten te bereiken. Daarover later meer.Lees verder »

13reacties

Huisartspraktijk mag in seksclub Boszicht

archieffotoDe gemeente heeft 2 weken geleden een vergunning verleend voor de vestiging van Huisartspraktijk Boszicht op de Bakelsedijk. Tot augustus 2014 zat in dat gebouw Club Boszicht, deze seksclub sloot de deuren omdat die failliet ging.
B&W: “De locatie aan de Bakelsedijk is vanuit ruimtelijk oogpunt prima geschikt voor een huisartsenpraktijk, ook gezien de bereikbaarheid en ruime parkeergelegenheid. Verder staat het pand al jaren leeg. Daarom is medewerking toegezegd.” Lees verder »

2reacties

Zoektocht naar onfortuinlijke scooterrijder

Op het fietspad langs de N279 (richting Beek en Donk) ter hoogte van de Waterleliesingel werd vanavond een onfortuinlijke scooterrijder aangetroffen. Door onbekende oorzaak was de man met zijn scooter van het fietspad geraakt en in de erlangs liggende sloot terecht gekomen. Hij is door ambulancepersoneel onderzocht en hoefde niet naar het ziekenhuis.
Om 21.44 uur kwam er een melding van een ongeval op de Rembrandtlaan. Bij aankomst op de locatie was er echter niks te vinden. Na een speurtocht door 2 ambulance’s en de politie werd de bovenstaande scooterrijder gevonden.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

37reacties

Vannacht de vierde autobrand binnen 72 uur

Vannacht was er een autobrand op de Willem Prinzenstraat / Willem Beringsstraat in de Binnenstad. De brandweer rukte daarvoor om 02.27 uur uit. We hebben dit keer geen beeldmateriaal (voor wie dat wel heeft: fijn als je dat mailt naar [email protected]) en weten niet hoe het met de betreffende personenauto is afgelopen. Wel weten we dat de politie ook deze autobrand onderzoekt. En ook dit keer vragen zij mensen die iets zagen, hoorden en/of tips hebben 0900 – 8844 te bellen.
Dit is de vierde autobrand in 3 dagen in Helmond die vermoedelijk door brandstichting is ontstaan:Lees verder »

8reacties

Tweede autobrand vannacht (4 foto’s)

Om 02.10 uur vannacht rukte de brandweer uit voor een personenauto die in brand stond op het Sallandhof in de Rijpelberg. Een voorbijganger zag dat de achterkant van een personenauto brandde waarna hij 112 belde. De brand was nog maar net begonnen en de brandweer die snel ter plaatse was kon de brand snel blussen waardoor de schade aan de auto beperkt bleef.
Hoe de brand ontstond is (nog) niet bekend. De politie doet onderzoek en roept een ieder op die iets verdachts zag te bellen naar 0900 – 8844. Eerder vannacht brandde in Brouwhuis een camper volledig uit.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staat een update.

96reacties

Kaartverkoop Kasteel van Sinterklaas

Donderdag 1 november om 21.00 uur start de online kaartverkoop voor Het Kasteel van Sinterklaas. Met zo’n kaartje krijg je toegang tot zijn kasteel dat van dinsdag 20 november tot en met zondag 2 december is geopend. De rondleiding duurt ongeveer 3 kwartier.
Toegangskaarten zijn alleen verkrijgbaar via de website. Aan ‘de deur’ vindt geen kaartverkoop plaats. Een e-ticket (voor zowel kinderen als volwassenen) kost 3,75 euro (+ 30 cent servicekosten per ticket). Wees er snel bij zo waarschuwt de waarschuwpiet, want op is helaas ook écht op. Vorig jaar waren de 13.500 kaartjes al in 9 uur uitverkocht. Lees verder »

1reactie

Ernstig ongeval met 2 gewonden (6 foto’s)

Vanmiddag kort na 2 uur zijn er 2 gewonden gevallen bij een ongeval waarbij 2 auto’s botsten op de Maisdijk op het industrieterrein. De slachtoffers werden eerst behandeld door de medewerkers van de ambulance en de gearriveerde traumahelikopter. Vervolgens zijn ze per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De ernst van de verwondingen zijn onbekend.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.






20reacties

Politie richt wapen op jongens met nepvuurwapen

Veel nepvuurwapens zijn niet van echt te onderscheiden. Wordt je ermee gezien dan loop je het risico dat politiemensen handelen als ware het een echt vuurwapen. En voor je het weet heb je een politiepistool op je gericht. Het overkwam 2 jongens donderdagmiddag rond 3 uur in Helmond.
Agenten kregen een melding dat een getuige bij een groepje jongens een vuurwapen had gezien. Onze collega’s zagen op de Chrysantstraat in Helmond Oost 2 jongens lopen die aan het opgegeven signalement voldeden. Het tweetal, naar later bleek pas 13 en 15 jaar oud, werd door de politiemensen aangehouden en bij de jongste werd een zeer echt gelijkend nepvuurwapen (zie foto rechtsboven) aangetroffen. Bij de arrestatie richtte 1 van de politiemensen, gezien de inhoud van de melding, zijn dienstwapen op de jongens. Gelukkig luisterden de jongens goed naar de instructies van de agenten en maakten ze geen verdachte bewegingen, waardoor ze rustig aangehouden konden worden.
De 15-jarige jongen werd na aankomst op het politiebureau alweer snel vrij gelaten omdat het wapen bij zijn maatje werd aangetroffen. Hij werd nog wel als getuige gehoord. De 13-jarige jongen ging na officieel verhoor en een hartig woordje met een HALT straf van 15 uur aan zijn vader overgedragen. Ook die liet duidelijk merken niet blij met de actie van zijn zoon te zijn.
Meer over de wetgeving en de risico’s als je met een nepvuurwapen rondloopt, lees je op de themapagina’s van de politie op https://www.vraaghetdepolitie.nl/wapens/nepwapens en https://www.politie.nl/themas/nepvuurwapens.html. Levensgevaarlijk aldus de politie.

38reacties

Q&A: groenonderhoud in bepaalde wijken

Alexandra van der Zee van Helder Helmond stelde 4 schriftelijke vragen aan B&W over het slechte en inefficiënte groenonderhoud in bepaalde wijken. In 2015, 2016 én 2017 werden al kritische vragen gesteld over de achterstallige onkruidbestrijding in onze stad.
Hieronder haar raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

2reacties

Fikse autobrand op oprit in Stiphout

Vannacht zag een man een brandende auto op een oprit op de Rootakkers in Stiphout en belde om 03.18 uur meteen de alarmcentrale. De brandweer van Nuenen en Helmond waren (samen met diverse politie-eenheden) snel ter plaatse. De brandweer heeft, na de voordeur van de woning open te hebben geramd, een bewoner uit de woning gehaald.
De brand was moeilijk te bestrijden door een inmiddels lekkende benzinetank. De auto en een deel van de schutting gingen verloren door de brand. De woning liep binnen geen schade op, de gevel wel. De auto wordt weggesleept waarna de politie die verder gaat onderzoeken omdat er van brandstichting wordt uit gegaan. Er zijn vannacht camerabeelden bekeken maar het is ons niet bekend of daarop iets is verdachts is gezien. Er raakte niemand gewond.
Harrie Fotografie maakte de 10 onderstaande foto’s.

3reacties

Man (zwarte trui met doodshoofden) vermist

Er is een blanke man van 48 jaar vermist, zo laat Burgernet zojuist weten. In welk deel van Helmond dat is, werd niet gemeld.
Hij heeft een fors postuur en is 1,90 meter lang. Op zijn arm en nek zit een tatoeage. De man draagt een zwarte trui met doodshoofden en een grijze sportboek. Zie je hem en/of heb je tips, dan vraagt de politie of je nu 112 wilt bellen.

In de reacties hieronder staan updates.

Gemeente helpt jonge voedselondernemers

In de oude zorgkeuken van Savant (op bedrijventerrein Groot Schooten in Stiphout) begint vanaf 1 november Food Starter Helmond. Dit nieuwe initiatief richt zich op de productie én opschaling van nieuwe foodproducten. Food Starter is er voor starters die de keuken thuis zijn ontgroeid, maar waarvoor een eigen productielocatie nog net een brug te ver is. 1 Daarvan wordt Trash’ure Taarten uit Nijmegen, zij bakken taarten van eten wat anders zou worden weggegooid.
Deze van Savant gehuurde locatie heeft gedeelde faciliteiten waarvan de ondernemers gebruik kunnen maken. Denk aan een volledig uitgeruste professionele keuken met koel- vriesmogelijkheden, verpakkingslijnen, logistieke voorzieningen. Daarnaast kunnen zij gebruik maken van een ondersteuningspakket bestaande uit onder meer workshops, seminars, mentorschap en advisering op velerlei gebieden zoals etikettering, conservering en financiering (advisering in toegang tot kapitaal).
Onze gemeente investeert in Food Starter om de startende voedselondernemers net dat extra zetje te geven om hun product of concept op de professionele markt te brengen. Het sluit aan bij de ambitie van Helmond als FoodTech stad waarbij productie en groei van die bedrijven ook een vraag naar arbeid betekent. Dirk van Ledden is de drijvende kracht achter dit initiatief, in het filmpje (helemaal onderaan licht hij het een en ander toe.
In totaal draagt Helmond 121.500 euro bij aan het project. Dit bedrag bestaat uit een aanjaagsubsidie van 30.000 euro voor de eerste 2 jaar en de rest van het geld is beschikbaar voor de ondernemers voor kennisvouchers om daarmee kennis en kunde in te kopen bij allerlei experts in de sector. Denk hierbij aan technisch advies inwinnen om bijvoorbeeld hun product duurzaam langer houdbaar te maken of advies om de juiste verpakking te gaan ontwikkelen om hun product in de schappen van winkels te krijgen. 
Gedurende de eerste 2 jaar is er elk half jaar een ijkmoment waarbij een go / no go besluit wordt genomen. Blijkt Food Starter Helmond niet succesvol, dan zal op basis van deze momenten de verstrekking van de kennisvouchers stopgezet worden en eventueel een teveel aan ontvangen subsidiegelden worden teruggevorderd. Het streven is dat Food Starter Helmond in het derde jaar volledig zelfstandig functioneert en er een sterke koppeling is met het speerpunt Food Tech en Stichting Food Tech Brainport.

30reacties

Laatste geldautomaat in Rijpelberg verdwijnt

Vanaf volgende week vrijdag is er geen geldautomaat meer in de Rijpelberg. Die Rabobank-automaat staat nu nog in de Emté supermarkt aan de Wederhof 14. Die supermarkt wordt een dag later gesloten en omgebouwd tot een Jumbo (die woensdag 14 november wordt geopend) die geen geldautomaat in haar pand wil.
Rabobank Helmond meldt dat zij de mogelijkheden onderzoekt om een nieuwe geldautomaat in de omgeving te plaatsen. Een automaat die 24 uur per dag beschikbaar is en de veiligheid van omwonenden garandeert. Lees verder »

3reacties

WC Brouwhorst weer 1 van 10 schoonste

archieffoto: Vico HoozemansBrouwhorst is weer in de race voor de titel ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland’ 2018. Dat winkelcentrum van Brouwhuis staat dit jaar in de top 10. Brouwhorst was vorig jaar de winnaar van de Winkelgebied Verkiezing. Ook dit jaar scoort het winkelgebied dus goed. Uit onderzoek van NederlandSchoon is gebleken dat de bezoekers tevreden zijn over de betrokkenheid van de ondernemers en de gemeente. “Winkelcentrum Brouwhorst heeft een zeer actieve ondernemersvereniging. Dagelijks wordt het winkelgebied schoon gemaakt en worden er kleine reparaties verricht. Daarnaast zijn bezoekers erg te spreken over de inrichting waardoor het er prettig toeven is.”  
Op dinsdag 30 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt en gehuldigd door NederlandSchoon. Tijdens die uitreiking wordt ook de ‘Gemeente (groot, middelgroot en klein) met de Schoonste Winkelgebieden 2018’ en ‘Grootste Stijger 2018’ bekend gemaakt. 
Voor de zesde keer op rij organiseert Stichting Nederland Schoon de verkiezing van ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland’. De omvang van de verkiezing groeit ieder jaar. Vorig jaar deden er 77 gemeenten en 576 winkelgebieden mee, dit jaar 125 gemeenten en 581 winkelgebieden. Met een gemiddelde van 8,1 scoren de winkelgebieden in top 10 dit jaar hoger dan ooit. Ook ligt voor het eerst sinds de start van de verkiezing het gemiddelde van álle winkelgebieden in de verkiezing boven de 7.