Buiten is het 19 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.212 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Afgevoerd van de voorpagina

Hier rusten oudere artikelen van de weblog na hun verblijf op onze voorpagina.
Als door de actualiteit of een treffende reactie er 1 weer op de voorpagina hoort, dan plaatst ‘onze verhuisploeg’ de link in het ‘Actuele logs’-rijtje rechts. Reageren op deze items uit ons archief is dus mogelijk en nuttig. Ben niet bang dat we je reactie niet zien: van elke weblogreactie krijgen we een melding.

75reacties

Vanochtend presenteerde GroenLinks, SP, D66, Lokaal Sterk, 50Plus, PvdA en Denk hun ambitieakkoord voor de komende 4 jaar. Dit is een akkoord op hoofdlijnen en kreeg als titel Een sterker Helmond voor iedereen. Het moet, zo laten de 7 partijen weten, “vooral een vertrekpunt voor samenwerking zijn: met de gemeenteraad, en met inwoners, ondernemers en andere partners. Maar ook om zo in te kunnen spelen op ontwikkelingen die de gemeente niet zelf in de hand heeft. Denk aan de vluchtelingencrisis, de energiecrisis en onzekerheid over de uitkeringen van het rijk. De komende tijd is hoe dan ook veel flexibiliteit nodig.” Lees verder »

18reacties

Tijdens het Minor Feest in Wijkhuis de Geseldonk in Mierlo-Hout zijn vanavond plusminus 6 kinderen onwel geworden. Waarschijnlijk werden zij bevangen door de warmte in de zaal. Het pand werd voortijdig ontruimd. Dat liet een politiewoordvoerder weten.
Bij dit frisfeest aan de Cederhoutstraat waren enkele honderden jongeren van 13 tot en met 17 jaar. Om 22.10 uur werden de hulpdiensten gealarmeerd, 6 ziekenauto’s, diverse politie-eenheden en de brandweer kwamen ter plaatse. Lees verder »

31reacties

De Europese Commissie heeft de combinatie Eindhoven-Helmond geselecteerd als 1 van de Europese steden voor de EU-missie voor 100 klimaatneutrale en slimme steden in 2030. Dat nieuws over de zogenoemde “stedenmissie” werd vandaag bekend gemaakt. Deze 100 steden uit alle 27 lidstaten gaan een voortrekkersrol vervullen op het gebied van vergroening. Net als de andere steden moet de combi Eindhoven-Helmond nu een ‘klimaatstadcontract’ opstellen met een algemeen plan voor het bereiken van klimaatneutraliteit en de daarbij behorende investeringsplannen. Lees verder »

19reacties

Gedurende de maand juni kan jong en oud in Helmond gratis meedoen aan het onofficiële Helmondse kampioenschap jeu-de-boulen. Op vrijdag 1 juni beginnen in diverse wijken/buurten de eerste jeu-de-boules-poulewedstrijden. Deze in totaal 32 wijkevenementen worden gespeeld op jeu-de-boulesbaan in Brandevoort, Apostelwijk, Stiphout, Warande, Houtsdonk, Helmond Noord, Dierdonk en Helmond Oost. Lees verder »

24reacties

Vanaf september krijgen 500 woningen in Helmond warmte van ijzerbrandstof. Bij warmtebedrijf Ennatuurlijk op het industrieterrein zijn ze al gestart met het bouwen voor een boiler van 1 megawatt waarin (niet gas of steenkolen maar) ijzerpoeder wordt verbrand. De 8 meter hoge boiler wordt toegevoegd aan het bestaande warmtenet waarmee 6500 huishoudens in de Rijpelberg, Brouwhuis en een deel van Helmond Oost worden voorzien van warmte. Lees verder »

5reacties

De stichting Hart voor Minima stopt aan het eind van deze maand met het uitdelen van voeding en andere producten. Zo’n 200 gezinnen maken gebruik van deze particuliere voedselbank aan de Evertsenstraat in Helmond Oost.
“We hebben gemerkt dat we onze doelstelling van het eerste uur niet meer kunnen waarborgen, waarbij we vers pakketten konden leveren aan onze leden. Dit komt omdat de producten, die we voorheen kregen van leveranciers, op een andere manier verwerkt worden. Producten die we wel krijgen zijn vaak minder gezond.” Dat is de reden van het besluit die Patrick en Miranda Verkoelen vanochtend op hun Facebook gaven. Lees verder »

23reacties

Vanmiddag om 12 uur hangt wethouder Erik de Vries op het Piet Blomplein een sok op. Niet zomaar een sok, die sok is het startsein van de poging om het wereldrecord Langste Waslijn met Sokken naar Helmond te halen.
Op het plein voor de paalwoningen worden dit weekend (als het goed gaat) namelijk ruim 100.000 sokken opgehangen aan naar schatting 8 kilometer waslijn. Die afstand zou ruim voldoende moeten zijn om het huidige Guinness World Record te verbreken. Dat record staat sinds 2014 op naam van Duitsland met 6.066 meter waslijn (met 69.152 sokken). Om de recordpoging te doen slagen, mag er tussen íedere opgehangen sok maximaal 1 centimeter zitten. Lees verder »

39reacties

Vorige week vrijdag tekende de gemeente Helmond en woningcorporatie woCom een intentieovereenkomst. Die overeenkomst geeft richting aan de samenwerking om te komen tot een gebiedsvisie voor Houtsdonk (Helmond West). De herontwikkeling van de HeBoMa-flats en de naastgelegen HVV-velden zijn daar onderdeel van. De huidige 170 appartementen van de flats, gebouwd in 1974, zijn op termijn aan vervanging toe zo liet de gemeente vandaag weten. Lees verder »

45reacties

Een gedeelte van het leegstaande schoolgebouw van de Knip aan de Nachtegaallaan wordt klaargemaakt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De locatie wordt ingericht voor 150 tot 200 personen. Helmond hoopt op korte termijn nog meer locaties te kunnen openen om vluchtelingen op te kunnen vangen.
Burgemeester Elly Blanksma: “De stad leeft ontzettend mee met de mensen in Oekraïne en de stroom vluchtelingen die op gang is gekomen. Het is hartverwarmend om te zien dat er van alle kanten initiatieven worden opgezet en dat de stad volop in beweging komt voor Oekraïne. Ik ben trots dat we zo snel met elkaar en de stad opvang kunnen verzorgen.” Lees verder »

11reacties

Voor de Rijpelberg, Brouwhuis en een deel van Helmond Oost ontwikkelt Ennatuurlijk de grootste toepassing van aquathermie als warmtebron in de Benelux ooit. De bedoeling is om de centrale op aquathermie in 2025 operationeel te hebben draaien, zo laat het warmtebedrijf aan de weblog weten. De stadsverwarming voor circa 6500 woningen in die 3 wijken en een aantal bedrijven is nu nog volledig gasgestookt. Daar wil het bedrijf zo veel en snel mogelijk van af om zodoende minder CO2 uit te stoten. Lees verder »

7reacties

Helmonders drinken niet buitensporig veel alcohol. Tenminste als je dat afzet tegen de landelijke en provinciale cijfers. In onze stad drinken 6 op de 100 volwassen inwoners overmatig, dat komt overeen met Brabants (7) en landelijk gemiddelde (6)
Een overmatige drinker is een man die per week meer dan 21 glazen drinkt of een vrouw die er meer dan 14 per week nuttigt. Van de volwassen Helmonders drinkt 46% overigens geen alcohol of maximaal 1 glas per dag. Lees verder »

5reacties

In 1996 werd in Toronto in Canada een driedubbele paalwoning (Cube House) gebouwd. Wij wisten dat niet en werden daar deze week op gewezen. Dat opvallende bouwwerk in de grootste stad van Canada wordt sindsdien deels bewoond en deels als kantoor en muziekstudio gebruikt. Het pand staat sinds 2018 echter op de nominatie om te verdwijnen. Want toen werd de grond met het Cube House voor bijna 2 miljoen euro verkocht aan een projectontwikkelaar. Lees verder »

12reacties

Bestuur, bedrijfsvoering en vrijwilligers van de Stichting Dierenambulance / Dierenasiel Helmond e.o. zijn stomverbaasd en zelfs een beetje boos over het artikel VVD Helmond is dé partij voor dieren in het huis-aan-huisblad De Loop. Daarin stelt Joyce Willems-Kardol dat het slecht gesteld zou zijn met het dierenwelzijn in onze gemeente. De nummer 2 van de VVD-kieslijst beweert onder meer dat er in Helmond geen dierenwelzijnbeleid is, inwoners niet bekend zijn met de dierenopvang, de wettelijke taak niet wordt uitgevoerd en er geldinzamelingsacties zijn. Lees verder »

20reacties

De storm Eunice trekt vanaf vanmiddag ook over onze stad en zorgde inmiddels voor de eerste stormschades. Op de eerste 2 foto’s zie je de Beatrixlaan in de Binnenstad, daaronder een afgebroken verkeerslicht op de Engelseweg op het industrieterrein. De vierde foto werd gemaakt in de Professor Dondersstraat in de wijk Warande waar de boom in de top afbrak.
Harrie Fotografie maakte de foto’s. Zodra we meer foto’s hebben, zetten we die er in de reacties hieronder bij. Lees verder »

30reacties

Dit jaar gaf de gemeente aan 19 organisatoren een evenementensubsidie. Daarmee is 308.500 euro van de beschikbare 326.625 euro verdeeld. Hierdoor is er nog ruimte om aanvragen te honoreren die in de loop van het jaar worden ingediend. Mocht het zo zijn dat organisatoren besluiten om hun evenement geen doorgang te laten vinden, dan komt dat geld beschikbaar voor nieuwe aanvragen. Lees verder »

“Johan Cruijff was een winnaar maar geen kampioen. De Helmonder Willy van der Kuijlen was geen winnaar maar wel een kampioen”, aldus de 73-jarige Jef de Jager geboren in Mierlo-Hout. “Bij Johan Cruijff speelde het elftal in dienst van Johan Cruijff die hoofdzakelijk bezig was met zichzelf. Had hij in het belang van het team gedacht dan was het conflict met Willy van der Kuijlen en Jan van Beveren anders afgelopen. Waarschijnlijk was het Nederlands Elftal dan zowel Europees als Wereldkampioen geworden.” Hoewel hij onze Willy de beste schutter aller tijden vindt, heeft Jef niets met de collectieve rouw die ontstond nadat Mister PSV stierf. “Dat is geen rouwverwerking maar rouwopwekking, zoals tegenwoordig vaak aan de hand is.” Lees verder »

15reacties

Het invoeren van variabele afvaltarieven (Diftar) voor de bewoners van appartementen en flats wordt tenminste uitgesteld tot 2024. De oorspronkelijke planning van B&W was om die financiële prikkel om afval beter te scheiden volgend jaar voor de hoofdbouw in te voeren. Vorig jaar werd het Diftar-systeem voor de laagbouwwoningen in Helmond ingevoerd. 
De reden van dit uitstel is dat het eerdere plan om de bewoners pér complex hetzelfde afvaltarief te laten betalen is gesneuveld. Lees verder »