Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Jean Cat mauwt

1reactie

Echt hoogwaardig openbaar vervoer (JC)

HOV staat voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Een van de sterke troeven waarmee overheden onze regio willen opstoten in de vaart der volkeren. De afgelopen jaren kwamen er al dingen voorbij als het flitsfietspad van Jan van der Zanden en niet te vergeten het langlopende drama Phileas. De ’trambus’ Phileas staat zelfs in haar niet-innovatieve versie meer stil dan dat die rijdt. En zo zijn er meer ‘ov-perikelen’. Autobussen van en naar Stiphout zijn al sinds jaar en dag een steeds terugkerend item en als het een beetje sneeuwt willen de treinwissels weer niet.
Hoe innovatief en hoogwaardig kun je zijn? Net als ‘kwaliteit’ zijn het buzzwords geworden die steeds minder inhoud of betekenis hebben. Afgezien van het feit dat al die hightech oplossingen in het algemeen of niet blijken te werken, of veel duurder worden dan gedacht, of zelfs allebei… Denk ook maar eens aan het drama van de onbegrijpelijke strippenkaart die nu zo nodig door een nog foutere ov-chipknip opgevolgd dient te worden.
Daarom hier weer eens geheel gratis twee wel uitvoerbare ideeën. Niet zo hightech misschien maar wel echt innovatief.
Om te beginnen: laten we de trambaan ‘s-Hertogenbosch – Helmond – Asten en terug nieuw leven inblazen. Dat verbindt Helmond voortreffelijk met de regio en ontsluit hele gebieden die er nu qua openbaar vervoer maar bekaaid van af komen. Het tracé en de techniek bestonden al in de jaren dertig, dus zo moeilijk of duur kan dit niet zijn.
Wilt u meer hightech? Dan hier voorstel twee: een monorail van Deurne via Helmond naar vliegveld Welschap (oh nee ‘Eindhoven Airport’) en terug. Deze kan grotendeels het tracé van de Nederlandse Spoorwegen volgen, zelfs boven de bestaande rails gebouwd worden. De techniek is kort over de grens in Duitsland behoorlijk uitgetest en onze automotive bedrijven in Helmond kunnen hier leuk mee scoren.
En oh ja: openbaar vervoer is een nutsvoorziening die m.i. (vrijwel) geheel gratis dient te zijn! Politiek, bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen: aan de slag dus!

                                                          Was getekend,

 

 


PS Voor wie het niet meer weet: Al sinds 1999 is sprake van het aanleggen van fietssnelwegen tussen Helmond en Eindhoven en tussen Utrecht en Amsterdam. Dat moesten supersnelle verbindingswegen worden voor fietsende forensen, skaters en ligfietsers. De Tweede Kamer gaf in een motie steun aan de plannen voor deze ‘flitsfietspaden’. Daarna werd het stil…

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
20reacties

Helmond Sport opheffen (JC)

Morgen begint Helmond Sport weer met de voetbalcompetitie. Dan staan ze, als ik me het goed heb laten vertellen en de weergoden hen wel gunstig gezind zijn, tegenover BV Veendam. Het zal voor de liefhebber wel een mooie wedstrijd worden, daar op De Braak.
‘De Braak’ en ‘Helmond Sport’. Dan gaan als het goed is in Helmond alle alarmbellen rinkelen. Oftewel omdat de club zo nodig een nieuw stadion wil hebben, oftewel vanwege de misdragingen van een deel van de zich supporter noemende aanhang. En voor de echte liefhebber misschien vanwege de sportieve prestaties van ‘hun’ club.
Ik vind het allemaal maar gezeur. Van mij mogen ze die hele club opheffen.
Op de eerste plaats wordt het belang van voetballen zwaar overschat, zowel door de politiek als door de liefhebbers. Het zou goed zijn voor de uitstraling van een stad en voor het aantrekken van bedrijvigheid. Je kan me wat. “Iedereen doet zijn razende best om Helmond goed op de kaart te krijgen en jawel, het wordt weer verpest door een 57-tal artisjokken,” zoals elders op dit weblog gereageerd werd. Ik denk dat alle verhalen over de ‘uitstraling’ van betaald voetbal zwaar overdreven zijn. Mediahypes en een onleefbaar land gedurende ‘belangrijke’ kampioenschappen. Hé, het is maar een spelletje!
Ergens in de jaren 80 heeft een dagblad onderzoek gedaan naar hoeveel van haar lezers nu echt in (alle!) sport geïnteresseerd zijn. Dat cijfer zat ruim onder de 20%. Terwijl wel de halve krant (& andere media) vol staan met sportverdwazing. De kleinste zaalvoetbalclub of paardenliefhebber is al boos als ‘zijn’ clubje niet in de krant staat. Tot ergernis van al die andere mensen die moeten betalen voor deze zinloos gekapte bomen.
Een ander cijfer: er zijn meer mensen in Nederland die met een hengel langs het water zitten dan die lid zijn van een voetbalclub. Terwijl sportclubs waar jeugd en jongeren echt actief bezig zijn een tekort hebben aan kader, aan geld en aan speelvelden, gaat alle aandacht naar dat ene clubje wat elf mensen op het veld weet te zetten voor onbeduidende aantallen toeschouwers. En dat allemaal voor de leden van de Business Club die niet eens naar de wedstrijden kijken. Over oneigenlijke concurrentie met de horeca gesproken. Leve alle voetbalvaders en automoeders die wel elke week weer langs het veld staan.
Ik ga hier niet verder in op de problemen met hooligans en de (kosten van) inzet van de politie. Erger vind ik al die mensen die zichzelf sportief vinden en een voetbalfan als ze niet meer doen dan bij elke wedstrijd voor de tv hangen met een (of meer) krat(ten) bier.
Last but not least: op exact veertien kilometer van De Braak zit een tweede voetbalclubje in Eindhoven. Als we nu eens echt werk van samenwerking en synergie in Zuidoost-Brabant willen maken, lijkt het me niet goed om zo dicht bij elkaar twee complete clubs op te tuigen met alle kosten en ander onzin van dien. Dus als we zo nodig iets met voetbal willen: fuseren die twee (of zelfs drie) clubs. Liefst in een nieuw stadion op Gulbergen. Zijn ze in Eindhoven ook van een hoop ellende af.

                                                          Was getekend,

14reacties

Kanaal Helmond niet voor Helmond (JC)

Kanaal Helmond noemt zich ‘de televisiezender van de lokale omroep’. Nu heb ik in de anderhalf jaar dat dit kanaal bestaat nog nauwelijks televisie daarop gezien en het verband met de lokale omroep ontgaat mij ook. Wat ik aan televisie zie, zijn voornamelijk de wekelijkse reclame- (pardon: voorlichtingsfilmpjes) van de gemeente.
Wat me wel opvalt, is dat Kanaal Helmond zo geheten serviceberichten op de kabelkrant zet. Service vooral voor Kanaal Helmond zelf, is me al vaker opgevallen. Maar deze week loopt het wel heel erg de spuigaten uit. De “grootste carnavalsoptocht van het zuiden” zal dit jaar niet meer op Kanaal Helmond te zien zijn, bericht de wat grauw uitgeslagen kabelkrant. “Hiertoe heeft de stichting stadspromotie besloten,” vervolgt het bericht. Om te eindigen met: “Geen goed voorbeeld van Citymarketing”, volgens Van Langen Mediaproducties die samen met Stadspromotie tekende voor de tv registratie.”
Hier staat dus (in behoorlijk kreupel Nederlands) dat de stichting stadspromotie niet wil betalen zodat ‘Van Langen Mediaproducties” de carnavalsoptocht kan opnemen en uitzenden.
Dat stadspromotie overhoop ligt met de gemeente, zal bekend zijn. Deels vanwege de bodemloze geldput die deze stichting dreigt te worden, deels vanwege de terecht omstreden vraag of je de stad promoten wel op deze manier moet aanpakken. Ik krijg het gevoel dat stadspromotie hier over de ruggen van de mensen die zo’n optocht liever warm voor de buis bekijken deze ruzie probeert uit te vechten.
Maar veel kwalijker vind ik de rol van ‘Van Langen Mediaproducties’. Een bedrijf dat overigens om slechts één persoon draait. Onder het mom van service of, erger nog nieuwsgaring, wordt hier ordinair stemming gekweekt. Dat is politiek bedrijven met je medium of op z’n minst verkapte reclame.
Dit is bovendien niet de eerste keer dat ‘Van Langen Mediaproducties’ zich hieraan bezondigt. Eerder gebeurde dat onder meer met het niet doorgeven van dit kanaal per glasvezel, waardoor in ieder geval in Brandevoort Kanaal Helmond niet ontvangen kan worden. Ook daar was Van Langer er erg snel bij om vooral ten bate van zichzelf te berichten.
Zoals ik het begrijp, zou Kanaal Helmond geld in het laatje moeten brengen voor de lokale omroep. Volgens mij is het enige doel geld in het laatje brengen voor de heer Van Langen persoonlijk. Van professionele verslaggeving is hier in ieder geval nooit sprake.
Om dit kabelkrantje maar eens te parafraseren: aldus Jean Cat.

                                                          Was getekend,

2reacties

Goede wensen voor 2010 (JC)

Het jaar 2009 was leuk. Al was het maar omdat ik er nu het 1e jaar volledige jaar bij De weblog van Helmond op heb zitten. Maar als rasoptimist verheug ik me vooral op dit jaar. Want 2010 heeft alles in zich om een interessant jaar te worden voor Helmond. En niet alleen omdat 20 – 10 zo’n mooi cijfer is.
Daar hebben we om te beginnen binnenkort de verkiezingen voor de gemeenteraad. Daarna mag die nieuwe raad zich buigen over hete hangijzers als een nieuw stadion voor Helmond Sport, speelvelden voor echte sportclubs, het volbouwen van het BZOB met gigantische hallen waar niemand werkt, het eindelijk eens echt aanpakken van armoede en werkloosheid, het garanderen dat mensen die dat nodig hebben voldoende thuis- en andere zorg krijgen en heel misschien ook nog eens wat echte maatregelen voor natuur, milieu en klimaat.
Ik weet niet in hoeverre al die verkiesbare kersverse raadsleden-in-de-dop al ideeën of een visie hebben. Maar voor de mensen onder hen die zonder zitten, heb ik nog wel wat wensen en ideeën voor het Helmond van de toekomst. Daarom hier een bloemlezing uit mijn eigen ‘verkiezingsprogramma’.
Wat als we eens echt milieuvriendelijk gingen bouwen en van Helmond het voorbeeld op dit gebied van Nederland maken? Slimme oplossingen voor het verkeer zoeken en uitvoeren, zowel op onze wegen als in de plannen en projecten die op de automotive campus worden uitgebroed. Voorrang voor langzaam verkeer en Helmond opnieuw fietsstad van het jaar. Zorgen dat naast woningbouw we ook bouwen aan het leefklimaat in onze stad. De zomerkermis weer groots en meeslepend maken in plaats van twee halve kermissen per jaar. Echt energiezuinig worden in plaats van wat molentjes aan de Luchtbrug hangen. Het kanaal in de binnenstad voor meer gebruiken dan een fonteintje en wat kerstbomen. Een einde maken aan het analfabetisme en armoede. Meer naar de mensen kijken en minder naar de regeltjes.
Het is maar ’n beginnetje maar genoeg voor de komende 4 jaar lijkt me. Misschien gaat het wel vooral om onze stad verkopen met daden en niet met loze woorden of dure instellingen.
Kortom: na een eerste inhaalslag is het wat mij betreft echt hoog tijd dat het zo genaamde lelijke eendje een fraaie zwaan wordt. Een zwaan die duurzaam opvliegt in de vaart der volkeren en een lichtend voorbeeld is voor de regio, het land en voor mijn part de hele wereld.
Ja, 2010 wordt wat mij betreft een spannend jaar. Voor u allen ook mag ik hopen!

                                                          Was getekend,

Erfgoedpark naar Begemannhal (JC)

Helmond heeft een al (veel te) lange traditie met het slopen van monumenten, om ze vervolgens weer opnieuw op te bouwen. Ik noem slechts het Ketseganske, de St. Jozefkapel, de poortwoningen aan Heistraat en de torenwoningen aan de Willem Prinzenstraat. Ook de nieuwe toegangspoort van het kasteelpark past in deze traditie. En in zekere zin geldt dat ook voor het hele centrum van Brandevoort. Die ‘veste’ is van het begin af aan gebouwd als een namaak-monument. De deskundigen die hier op de weblog komen, zullen er nog wel meer voorbeelden weten.
Intussen is ook het plan geboren om een themapark industrieel erfgoed te beginnen. Dat mag “geen museale uitstraling hebben, maar (wel) een zeer sterke entertainment component.” Aldus de gemeente. Bovendien is het “alleen haalbaar en wenselijk als dit commercieel kan worden geëxploiteerd.”
Adviesbureau Hollandsblauw te Herwijnen is er goed mee. Die mogen het plan uit gaan werken.

de hal van Begemann in Helmond

Voor heel wat minder geld heb ik nog wel een suggestie. Laten we de prachtige hal van Begemann opnieuw gaan opbouwen. Om het praktisch te houden wat kleiner dan het origineel, laat zeggen schaal 1 op 10.
Daar kunnen we dan al die verzamelingen van onze erfgoedmusea in onder brengen. Met alle toeters en bellen die bij ‘entertainment‘ horen. En voor wie glijbanen, rollercoasters en een ponypark (oh nee, attractiepark….) nog niet genoeg is, heb ik voor hetzelfde geld een tweede voorstel.
Laten we aan de rand van de stad een gigantisch parkeerterrein annex ’transferium’ aanleggen. Laat zeggen op het voormalige MOB-complex aan de Deurneseweg. Van daaruit laten we een stoomtram door de stad lopen die en passant ons themapark aandoet. Daarmee slaan we meerdere vliegen in één klap. De Traverse en andere wegen worden ontlast, we lossen parkeerproblemen op, we hebben een ietsje pietsje beter openbaar vervoer en vooral een extra industriële attractie…

                                                          Was getekend,

Benepen visie op cultuur (JC)

Helmond heeft een lange traditie van fantastische plannen, halve uitwerking en daardoor mislukte initiatieven. Ik beperk me in deze bijdrage even tot de culturele sector maar herinner ook aan grote bedrijven die toch maar niet kwamen of al snel verdwenen, gedoe over de infrastructuur en niet te vergeten die eeuwige blamage voor de stad: de Luchtbrug.
In de cultuurhoek hebben we o.a een Speelhuis gezien wat onderdeel was van een veel groter plan en uitgekleed werd, een nieuw Filmhuis waarvan op de tekening al duidelijk was dat het te klein zou zijn, een Plato waarvan iedereen met verstand van zaken kon voorspellen dat het gebouw niet voldeed (zie hier) en een Cacaofabriek die jarenlang met hangen en wurgen het hoofd boven het (kanaal)water heeft moeten houden.
En dan nu weer de discussie over ons industrieel erfgoedmuseum dat tienduizenden mensen naar de stad moet lokken en een culturele heetplek bij Suytkade.
Een en ander was voor mij aanleiding om eens goed naar de nieuwe (concept) cultuurnota 2009 – 2012 te kijken. En dat is een vreemd stuk geworden, balancerend tussen grote ambities en klein geld. In totaal is voor dit jaar ruim 10 miljoen euro voor cultuur beschikbaar. Cultuur is daarmee sowieso al een van de kleinere begrotingsposten. Dat geld gaat grotendeels op aan 4 grote zaken: achtereenvolgens de Bibliotheek, ’t Speelhuis, het Kunstkwartier en het gemeentemuseum. Het hele verdere culturele veld moet het doen met peanuts.
Interessant zou het zijn de gegevens over deze grote 4 eens verder uit te werken. In de cultuurnota is dat helaas niet gedaan. Wat zijn bibliotheekbezoekers en hoe verhoudt zich dat met de rest van Nederland? Trekt het museum wel genoeg bezoekers? (Nee, althans minder dan een paar jaar geleden beloofd.) Kan het Kunstkwartier met de beperkte middelen wel aan de vraag voldoen? ’t Speelhuis staat bijna 3 van de 4 avonden leeg. Wat kost dat per gesubsidieerde stoel? En last but not least: is de doelgroep echt klein of is de programmering achterhaald?
Ik denk dat een groot deel van het probleem ontstaat doordat alle instellingen moeten vechten voor hun bestaan, zeker in deze tijd van verdere bezuinigingen. Misschien moet Helmond het daarom maar eens over een hele andere boeg gooien. Niet langer aparte instellingen subsidiëren en zo in een concurrentiestrijd dwingen maar de zaken groots aanpakken. Dit is de zak met geld voor cultuur, dit zijn onze eisen in aantal bezoekers, exposities, cursisten of uitleningen, en zie maar dat je daaraan voldoet. Zo dwing je instellingen tot samenwerken en kan in Helmond misschien toch nog iets moois opbloeien. Want dat is misschien wel het meest vernieuwende aan deze cultuurnota: eindelijk zegt de gemeente met zoveel woorden dat cultuur voor een stad belangrijk is. Nu nog boter bij de vis.

                                                          Was getekend,

Plaza Futura opkopen (JC)

Regelmatig kom ik in de Plaza Futura in Eindhoven. En het aanbod daar ziend, denk ik niet voor het eerst: ik zou willen dat ik die voorstellingen in Helmond kon zien!
Nu zijn we met cultuur de laatste jaren heel anders aan het omgaan. Cultuur mag niet elitair zijn, het moet de stadswijken in en naar het volk. Alsof we terug zijn de bij socialisten van Domela Nieuwenhuis. En bovendien mag het niks kosten, dus of de commercie of wie dan ook maar wat geld wil bijdragen.
Sinds kort zien we daar een tweede ontwikkeling bij komen: gemeenten die elkanders cultuur proberen weg te kopen. Dan is er blijkbaar opeens wel geld. Van het Brabants Orkest tot het North Sea Jazzfestival trekken gemeenten aan (succesvolle!) cultuurinitiatieven. Met als meest recente het vertrek van Het Zuidelijk Toneel van Eindhoven naar Tilburg.
En daar ligt een schone taak en een kans voor Helmond. Plaza Futura vecht al jaren met de gemeente Eindhoven over een nieuwe plek waar meer ruimte is voor meer aanbod. Die discussie komt alsmaar niet verder. Dus kan Helmond mooi als reddende engel optreden: laten we de Plaza Futura naar Helmond halen. Desnoods naar Suytkade. Plaats genoeg en geld genoeg daar.

                                                          Was getekend,

1reactie

Molenstraat de nieuwe achterbuurt (JC)

Zo lang ik in Helmond woon, word ik omringd door bouwkranen. Het ene nieuwbouwproject volgt op de andere kwaliteitsimpuls of opknapbeurt. Opvallende achterblijver daarbij is de Molenstraat.
Deze belangrijke aanloopstraat naar het centrum is zo een beetje het enige stuk Helmond waar al vele jaren niets aan gedaan is. Het gat vooraan naast het voormalige café Medoc staat al jaren achter een lelijke schutting, Medoc zelf is dichtgetimmerd en diverse andere panden staan te onderkomen. Voor het gebouw met het Regionaal Historisch Centrum Helmond dat zo nodig leeg moest is nog altijd geen bestemming gevonden en laten we het maar helemaal niet hebben over Plato. De moskee is zo een beetje het enige gebouw in die straat dat goed onderhouden wordt.
Wel heeft de gemeente grootse plannen met de Molenstraat. Het moet een exotische parel worden, de medina van Helmond. Toen een paar jaar geleden werd voorgesteld van de Heistraat een kashba te maken, werd het plan weggehoond maar vooruit.
Initiatiefnemers van die plannen zijn Adriaans Van Bussel Vastgoedontwikkeling, Woonpartners en de gemeente Helmond. Zij willen de Molenstraat haar eigen ‘kwaliteitsimpuls’ geven. De vastgoedbaronnen hebben intussen al heel wat panden in de Molenstraat in eigendom. Maar veel haast maken de plannenmakers niet. Het uitvoeren gaat nog tenminste tot 2011 duren. Intussen staan panden te vervallen en tiert het onkruid welig op lege plekken. Of zijn dat plantages van exotische planten, vooruit lopend op de medina-plannen?
Is het de crisis of is hier sprake van bewuste opzet? We zijn bijvoorbeeld aan de Zuid-Koninginnewal hele gevelwanden kwijtgeraakt door moedwillig de zaak te laten verloederen. Of denk aan de hijskraan bij Suytkade die zo nodig weg moet. De halve Heistraat wordt gesloopt maar een lullig poortje blijft met veel moeite staan.
Het zal trouwens niet meevallen van de Molenstraat een gezellige ‘exotische’ straat te maken. De nieuwbouw naast de parkeergarage is in beslag genomen door kunstgebittenboer die zijn pand heeft ingericht alsof het een bunker is. Ook andere nieuwkomers passen bepaald niet in dit beeld. Dan was de oude, gele arcade nog een beter idee. Kwaliteitsimpulsen maken niet altijd waar wat de naam belooft.
De gemeente Helmond reageert opvallend formalistisch op klachten over de verloedering van de Molenstraat: de gemeente is geen partij in deze zaak en blijft dus zitten waar ze zit. Het ontbreekt kennelijk aan elke vorm van regie. En intussen staat de straat lelijk te vervallen en onderkomen.

                                                          Was getekend,

10reacties

Camera’s op de gemeenteraad (JC)

Helmond heeft 5 jaar geleden veel werk gemaakt van het Boscotondocomplex, waarvan een nieuwe raadzaal een belangrijk onderdeel is. Toch zitten er wat rare zaken in dat complex. Een daarvan is dat naar goed Italiaans gebruik de raadsleden met hun rug naar de burger zitten. Een welhaast symbolische opstelling die kennelijk iedereen bij de bouw van Boscotondo over het hoofd gezien heeft. Het College wil daar best wat aan doen en kwam met een verbouwingsvoorstel. Beter laat dan nooit, nietwaar?
Een dag of tien geleden is dat plan toch afgewezen. De gemeenteraad heeft er geen 450.000 euro voor over om de raadzaal op de schop te nemen. Raar eigenlijk, want dat besluit is mede ingegeven door de noodzaak tot bezuinigingen. Terwijl vrijwel alle economen nu juist leren dat investeren en projecten uitvoeren, juist goed is om in tijden van crisis de economie op gang te houden. En dat kunnen we in Helmond verdraaid wel gebruiken!
Een heel erg opvallend (en duur!) onderdeel van het verbouwingsplan was het ophangen van wat camera’s en andere apparatuur om de raadsvergaderingen direct op internet uit te kunnen zenden. Een al weer oud idee van D66 dat ooit opgericht is om bestuurlijke vernieuwing door te voeren en zich in het verlengde daarvan zich nog steeds zich sterk maakt voor het volkomen mislukte dualisme.
Het uitzenden van raadsvergaderingen is sowieso geen goed idee. Ze duren dan drie keer zo lang en alle raadsleden wringen met de ellebogen om zo lang mogelijk in beeld te komen, of ze nu iets te vertellen hebben of niet. Toen in de jaren ’90 de lokale omroep een poosje de raadsvergaderingen live uitzond, duurden de op tv uitgezonden raadsvergadering zo’n 2 uur langer!
Bovendien zijn raadsvergaderingen in het algemeen saaie grauwe gebeurtenissen waarvan het toezien de burger alleen maar meer afkerig van politiek zal maken.
Veel grote bezwaren vind ik echter dat de gemeente zo op de stoel van de zendgemachtigde gaat zitten en nog meer geld in haar eigen afdeling communicatie stopt om de uitzendingen mogelijk te maken. Dat past in een trend maar ik dacht eigenlijk dat we voor dit soort zaken een lokaal radiostation hadden, Stadsradio (en televisie!) Helmond.
Waarom dus al dat geld voor de raad als filmster niet aan de Stadsradio gegeven zodat zij een goede (dwz. professionele en onafhankelijke) samenvatting van een half uur kunnen maken van alle raadsvergaderingen? Ingeleid en becommentarieerd door professionals, omlijst door interviews en achtergrondreportages kan dat een leuk programma worden. Dat zou een echte bijdrage zijn aan de communicatie van de gemeenteraad. En aan de noodlijdende Stadsradio.

                                                          Was getekend,

6reacties

Bob de biertaxi (JC)

Alle drank op? Neem ’n Bob. Dat is wat de overheid ons toe schettert.
Kort geleden vond ik in mijn brievenbus een leuke variatie op dat thema: Alle drank op? En toch nog effe doorzakken? Geregeld, bel de biertaxi.
Nu weet ik natuurlijk al langer dat er al dan niet illegaal biertaxi’s rondrijden. Entrepeneurs die ons met alle plezier dag en nacht van drank (of andere drugs) willen voorzien. Deze ondernemende ondernemer heeft volgens zijn folder zelfs Bavaria en een pinautomaat, dus wat kan er nog mis gaan? Misschien dit: de minimale bestelling voor Helmond is 10 euro. Maar ja, voor een beetje een feestje of leuke avond, zit je zo aan dat bedrag. Zeker met de prijzen die deze biertaxi rekent. Het zal de crisis wel zijn.
Het merkwaardige aan dit verhaal is, dat diezelfde overheid die dit toelaat, wiettaxi’s en zelfs coffeeshops te vuur en te zwaar bestrijdt. Ondanks tientallen jaren goede ervaringen met ons gedoogbeleid, ondanks dat eindelijk ander landen daar ook wel wat voor voelen. Nee, dichtgooien die hap!
De enige uitzondering op die regel lijkt onze onvolprezen burgemeester Jacobs. Hij lijkt de laatste tijd de enige in Helmond die zich sterk maakt voor tenminste een coffeeshop in de stad. Dat hij daarbij niet altijd even handig opereert zij hem vergeven. En voor de mensen die het liever bij een meer algemene drug houden: de biertaxi staat voor u klaar.

                                                          Was getekend,

3reacties

‘Wereldnieuws’ kan even wachten (JC)

“Helmondse reisfout wereldnieuws” kopt de website van het Eindhovens Dagblad sinds vandaag, 11 augustus, 11.35 uur. Het verhaal gaat over de 70-jarige Helmonder Jan en diens 15-jarige kleinzoon Nick Rutten die op weg naar familiebezoek in Sidney, Australië per ongeluk terechtkwamen in Sidney, Nova Scotia, Canada. 180 Graden de verkeerde kant uit, dankzij reisbureau D-reizen. Dat zichzelf toch afficheert als acht jaar op rij “Betrouwbaarste Reisbureau”.
Omdat dit komkommerverhaal wereldnieuws werd, is het duo op kosten van de reisorganisatie zo snel mogelijk retour naar Amsterdam gegaan. Leuke bladvulling, tot zo ver niks aan de hand.
Opvallend is wel dat onze plaatselijke Wegener-kloon pas vandaag dat bericht op de website zet. Want maandag al stond het in het Algemeen Dagblad en een dag eerder op de Cape Breton Post. Het verhaalt lijkt zelfs al van zaterdag te dateren.
Maar wat schrijft het Eindhovens dagblad? “Lees woensdag meer in het ED.
Dat het in krantenland heel gewoon is elkaar na en over te schrijven, is al lang bekend. Maar op deze manier de lezers van de papieren krant laten wachten, is toch wel heel erg. Het geeft in ieder geval aan, dat de journalisten in Eindhoven nog steeds vanuit een papieren krant denken. Het (toen nog) Eindhovens / Helmonds Dagblad was een van de eersten met een echte webstek. Maar die voorsprong zijn ze intussen kennelijk al lang kwijt.
Het is denk ik ook een zorgelijk teken voor de toekomst van de media en de dagbladen in het bijzonder. Met alle ontslagen in de dagbladwereld, zal dit soort gevallen ben ik bang alleen maar vaker voorkomen. En zo holt de kwaliteit van de nieuwsvoorziening verder achteruit, ten bate van aandeelhouders die winst willen zien en ten koste van de lezers. Wie klaagde ook alweer over het teruglopend aantal abonnees en adverteerders?

                                                          Was getekend,

2reacties

Kans gemist op de Wal (JC)

Lang is erover gepraat, om niet te zeggen ruzie gemaakt Wie heeft het voor het zeggen, wie neemt de leiding, wat mag het kosten, wat wil de gemeente, wat willen de winkeliers en hoe gaan we het aanpakken?
Vele maanden en enkele miljoenen euro’s later, is íe dan klaar, onze nieuwe, fraai opgeknapte, bij de tijd gebrachte, gemoderniseerde, aantrekkelijke Zuid-Koninginnewal.
Is dat u niet opgevallen, zegt u?
Dat kan ik me voorstellen. Want ja, tegels en stenen, bestrating en andere zaken zijn vernieuwd. Als het gewed is, is er zelfs een richeltje groen bij gekomen. En dat is het dan.Wat een armoede, wat een gemiste kansen. Moet daar nu zoveel heibel over gemaakt worden? Om oud in een nieuw jasje te steken, om meer van hetzelfde te maken?
Jammer dan maar Helmond zit daar weer heel wat jaartjes aan vast. Aan het blik dat daar parkeert, aan onoverzichtelijke verkeerssituaties, aan voetgangers die overal tussendoor moeten laveren, aan gebrek aan terrasjes en zitmogelijkheden, aan automobilisten die denken overal voor de deur te moeten parkeren. Voor veel te veel geld, dat dan weer wel. Kortom: een gebrek aan alles wat een binnenstad tot aantrekkingspunt maakt. Zelfs Deurne en Asten hebben onderhand meer centrum en meer uitstraling dan Helmond!
De wat mij betreft grootste gemiste kans is: doe eens iets geks, maak er eens wat aparts van, graaf de stadsgracht weer open of bedenk een ander wild plan. Daar durven de kortzichtige centenneukers in Helmond al helemaal niet aan te beginnen. Kortom: dit blijft een stad van ‘ermoei’ en gemiste kansen.

                                                          Was getekend,

11reacties

Bedorven spoiler (JC)

Afgelopen maandagochtend werd ik verrast door het feit dat de achterspoiler van mijn auto afgebroken was. Met grof geweld eraf gerukt en in drie stukken gebroken. Een schade van ruwweg 3.500 euro en nog gevaarlijk ook want in de spoiler zat mijn derde remlicht ingebouwd.
Over het tuig wat zoiets midden in de nacht uitvreet, kan ik kort zijn. Een gruwelijke douw geven en honderd jaar laten werken om de schade terug te betalen. Daar wil ik het nu niet over hebben.
Nee, laten we eens kijken naar de manier waarop onze overheid daarmee omgaat. Ik ben begonnen met een poging via internet aangifte te doen. Zowaar, na een stuk of zeven internetpagina’s invullen is dat nog gelukt ook. En de geheel geautomatiseerde verwerking doet ook waarvoor die bedoeld is. Daarna begint het echter. Een vervreemdende, Kafkaëske wereld gaat voor me open.
In een eerste reactie schrijft de politie Brabant Zuid-Oost: “Wij hebben uw gegevens beoordeeld. Hieruit blijkt dat er helaas onvoldoende aanknopingspunten zijn voor een politieonderzoek.”
Een telefoontje brengt me bij een aardige dame van de Helmondse politie die me haarfijn uitlegt dat de politie het zo druk heeft dat ze aan dit soort zaken geen aandacht besteedt. Mijn reactie dat mijn vers gepoetste auto vast barst van de vingerafdrukken maakt geen verschil. “Daar komen wij niet voor.” Alleen als er bloed of ander lichaamsmateriaal te vinden is, willen ze graag DNA komen halen. Terwijl nu juist die DNA-analyses berucht onbetrouwbaar zijn. Maar ja, een nieuw speeltje is kennelijk ook voor justitie leuk.
Mijn opmerking dat als ze geen onderzoek doen, de kans dat ze dit soort tuig oppakken bijzonder klein is, roept niet meer op dan een professioneel ingestudeerde reactie die neerkomt op: “Jammer maar helaas.”
Het is bepaald niet de eerste keer dat ik dit meemaak. Ook een woninginbraak en veel andere vormen van criminaliteit zijn voor de politie ’te klein’ om sporenonderzoek te doen. Hoe ze dan ooit denken de daders op te pakken is mij een raadsel.
Maar er is nog hoop. In de reactie van de politie staat ook “Wel verwerken wij uw gegevens in onze criminaliteitsanalyses.” Daar schiet ik wat mee op!  Ik word een cijfertje op de zwarte kaart van Helmond.
Ik geloof dat de afgelopen jaren mijn auto een keer of zeven van spiegels ontdaan is, bekrast, ingebroken en anderszins vernield. Daar heb ik meestal geen aangifte van gedaan. Voornamelijk omdat aangifte doen op het politiebureau Centrum aan de Kasteeltraverse een behoorlijk tijdrovende aangelegenheid is, weet ik uit ervaring. Dat kan maar af en toe, en dan zit daar nog een typist met 1 vinger.
Gezien de omvang van de schade heb ik het deze keer dus wel geprobeerd. Te meer omdat de internetaangifte is verzonnen om de drempel om aangifte te doen bij de burger weg te nemen. Met de ervaring van afgelopen maandag, weet ik heel zeker dat ook die manier van aangifte doen geen enkele zin heeft. Verzevendubbel de criminaliteitscijfers van Helmond dus maar.

                                                          Was getekend,

22reacties

Hijskraan of hotspot bij Suytkade? (JC)

De gemeente Helmond heeft de Cacaofabriek aan de Engelseweg en de daarnaast liggende bedrijfspanden aangekocht. Daarmee is ze eigenaar van het hele complex op die hoek, dat eerder eigendom was van onder meer Slits, Van de Ven en Koolen. Wethouder Stienen van stedelijke ontwikkeling wil in die hoek bij de spoorbrug, aan de rand van Suytkade, een steunpilaar van kunst en cultuur vestigen. Niet minder dan een ‘hotspot.’ U weet wel, zo een plek waar een vulkaan dreigt uit te barsten.
De gemeente legt € 2.060.000,– op tafel om de voormalige cacaofabriek te kopen. Daar staat tegenover dat de Helmondse CDA-prominenten Van Geel en Van Heugten in Den Haag 5 miljoen subsidie hebben losgepeuterd om het gebied op te knappen. De provincie doet daar nog eens eenzelfde bedrag bij, mits de stad ook vijf miljoen investeert. Daar kun je toch ’n aardige hotspot voor bouwen lijkt me.
Het kunstenaarsinitiatief De nederlandsche Cacaofabriek lijkt daarmee veilig gesteld. Een opluchting voor iedereen die bij beeldende kunst betrokken is. Poppodium Plato zou ook daarheen moeten verhuizen. Dat vind ik raar, want in de meeste gemeenten liggen die zaken juist ver in de periferie of zelfs in de weilanden. En elke nieuwbouw van zorgenkindje Plato is natuurlijk kapitaalvernietiging.
Er is wel haast bij, want om het geld veilig te stellen moet eigenlijk volgend jaar al de schop de grond in gaan. En in die haast gebeuren kennelijk rare dingen. Want wat is naast het niet zo opvallende monument cacaogebouw het meest opvallende kenmerk van dat gebiedje? Juist ja, de uit 1928 daterende hijskraan op rails. En die kan wel verdwijnen, vindt o.a. Stienen. Dat er nauwelijks meer van die dingen bestaan is voor deze voortvarende wethouder geen bezwaar.
Vergelijkingen met Afrika zijn al getrokken, terwijl we helemaal niet zo ver weg hoeven. Een paar kilometer naar het noorden, in Beek en Donk, staat een soortgelijke kraan die kort geleden keurig opgeknapt is en ingepast in de nieuwbouw van wat ook daar een verloren stuk industrieterrein was. Ik zou niet weten waarom dat niet in Helmond kan. Zo een hijskraan kan uitgroeien tot het symbool, ik zou bijna zeggen landmark van het gebied.
Gelukkig hebben enkele wakkere geesten al gepleit voor het bewaren van de kraan. Maar nu zet eigenaar Dries Slits druk op de ketel. Hij gaat het ding slopen en voor oud roest verkopen. Een pure centenkwestie als je het mij vraagt. Hij wil meer geld voor het ding. Stienen lacht denk ik stiekem in zijn vuistje. Hoeft de gemeente het sloopwerk niet te doen. En dreigt alweer een van onze schaarse monumenten verloren te gaan. Het is te hopen dat onze gemeenteraadsleden even wakker schrikken. Om te beginnen in de commissie MO&E van 18 juni a.s.

                                                          Was getekend,

1reactie

Newspeak bij gemeentevoorlichting (JC)

‘Proactiparant,’ kent u dat woord? Ik tot voor een paar dagen ook niet. Maar gelukkig is er altijd de onvolprezen afdeling voorlichting van onze gemeente om ons wat nieuws te leren. Een “meer proactiparante relatie met de media en daarmee ook de inwoners van Helmond,” is namelijk erg belangrijk, zo lees ik in RIB 45. Waarmee de PR-prietpraat in Helmond definitief gewonnen lijkt te hebben.

Ik kreeg deze RaadsInformatieBrief doorgespeeld van een bekende Helmonder. Met informatie van een paar bevriende journalisten brengt me dat tot de volgende bespiegeling.

Vroeger had je bij de gemeente Helmond een bureau voorlichting. Of eigenlijk een man die dag en nacht onderweg maar toch bereikbaar was voor alle vragen van journalisten. Daarna kregen we een afdeling communicatie. En sinds kort zijn we verblijd met een ‘postbus persvragen’. Dat allemaal in het kader van betere voorlichting neem ik maar aan.
Helaas is de praktijk weerbarstiger dan al die mooie plannen op papier. Vroeger konden journalisten nog eens gewoon een ambtenaar of wethouder bellen om het naadje van de kous te weten. Die mensen werden in steeds sterkere mate afgeschermd. Alles moest via bureau voorlichting, pardon communicatie, pardon postbus of is het toch mediadesk?
Dat levert prachtige newspeak op als “Het belooft een handeling te worden waarover in de verre toekomst nog wel eens gesproken kan worden” en uitnodigingen voor “unieke evenementen” of erger nog een “event”. Daarmee is niet alleen de PR-kretologie definitief doorgedrongen tot gemeente Helmond. Nee, daarmee zijn de ambtenaren en bestuurders definitief afgeschermd van de boze buitenwereld. Dat krijg je als we geen voorlichter meer hebben maar een echte ‘communicatieadviseur’.
De mensen daarachter heten dan ook opeens senior of medior communicatieadviseur, webredacteur/communicatiemedewerker (tijdelijk) of kregen andere prachtige titels. Dat ze alleen op woensdagmiddag bereikbaar zijn, mag de pret op ’t Cour waarschijnlijk niet drukken.
Wel die van het verzameld journaille. Ik weet uit doorgaans betrouwbare bron dat die forse aanvaringen hebben gehad met de gemeente over het gebrek aan medewerking. Vragen blijven weken onbeantwoord of verdwijnen in het niets, telefoons worden niet opgenomen, persberichten komen te laat of missen de essentie en fouten worden niet hersteld.
Al met al vind ik het een inflatie van goede smaak en behoorlijke communicatie, deze ‘newspeak‘. Maar echt zorgen maak ik me over de mentaliteit die daarachter zit. Het gaat niet meer om voorlichting maar om meningen uit te dragen, een imago over te brengen. Of, zoals ze het zelf noemen: “meer aan de voorkant van de berichtgeving komen.” De mannen in foute pakken hebben definitief de macht gegrepen, Oh wé als een ambtenaar nog eens met journalist spreekt.
In een tijd waarin het stadsbestuur de mond vol heeft over openheid en transparantie, over de burger die zich afwendt van de politiek, is dit wel het laatste waar we op zitten te wachten. Niet de burger wendt zich af van de politiek, de politiek staat met haar rug naar de burger. En dan ook nog verscholen achter een anonieme postbus.
We zullen het voortaan moeten doen met een stroom van RIB’s, VA’s, CF’s, contactmomenten, ludieke of originele openingen, mediawatching, en andere onbegrijpelijke zaken.

                                                          Was getekend,

Teleurstellend burgerjaarverslag (JC)

open brief

Geachte burgemeester Jacobs,

Met belangstelling heb ik uw burgerjaarverslag 2008 (pdf) gelezen. Vooral hoofdstuk 6 heeft mij geboeid. Daarin vraagt u zich af “Zijn wij onze beloften nagekomen?” U geeft daarin een opsomming van niet minder dan 25 zaken die vorig jaar geregeld zouden worden.
Groot was dan ook mijn verbazing, om niet te zeggen teleurstelling, toen ik zag dat van die 25 niet minder dan 15 zaken niet uitgevoerd, geregeld of afgerond bleken. Tenminste 6 punten zijn doorgeschoven naar dit jaar of zelfs nog langere termijn.
Laat ik een kleine greep doen uit de niet nagekomen beloften: geen nieuw cultuurbeleid, geen betere samenwerking tussen ambtenaren en burgers, geen snellere en betere opvang van mensen die door geldgebrek in de problemen komen en geen publicatie van beleidsnota’s op www.helmond.nl.
Een voortdurend terugkerende oorzaak van al die niet uitgevoerde voornemens zijn capaciteitsproblemen, ziekte en soortgelijk personeelstekort. Misschien moet de gemeente iets minder bezuinigen op goede ambtenaren. De enige twee zaken die echt goed aangepakt lijken, zijn de stadswinkel en de website van de gemeente. Dat is dan alvast wat.

Nu nog in discussie gaan over of al die doelstelling van vorig jaar wel even nuttig en nodig, even dringend en belangrijk zijn, heeft weinig zin. Wat voor de toekomst wel zin heeft, is beter nadenken over welke beloften je wilt doen en die ook daadwerkelijk uitvoeren. Voor 2009 heeft u zelfs 26 beloften op papier gezet. Met de 15 niet uitgevoerde van vorig jaar, wordt dat wel erg veel. Anders gezegd: College, raad en ambtelijk apparaat zullen heel wat slagvaardiger moeten worden.
Met de verkiezingen in het vooruitzicht, zou de burger anders wel eens heel negatief kunnen worden over al die valse beloften. Laat ik een klein stukje uit uw burgerjaarverslag overnemen: “Op de vraag of de gemeente de inwoners serieus neemt, heeft 57% ja geantwoord en 43% nee. In vergelijking met voorgaande jaren betekent dit een negatievere uitslag; vorig jaar was het percentage ‘ja-zeggers’ 77%. Ook hier is sprake van een verslechtering in de mening van de bevolking over het gemeentebestuur.” Het kan nog veel erger denk ik dan….

Was getekend,

32reacties

Geen live radio voor WilHelmonds (JC)

In een strak neergezet programma beleefde het WilHelmonds vrijdagavond haar halve finale. In een druk bezocht café Zeezicht konden de bezoekers en ik genieten van een zeer divers aanbod aan liedjes uit en over Helmond.
Vele vrijwilligers hebben zich maandenlang ingezet om van dit evenement een succes te maken. Maar achter de schermen overheerste teleurstelling. Een van de initiatiefnemers van het WilHelmonds is Stadsradio Helmond. Die had dan ook groots aangekondigd dat het hele evenement via de radio thuis te volgen zou zijn. Niets daarvan echter. Doodse stilte op de zender. Alleen ingeblikte muziek te horen, want voor de live uitzending moesten andere programma’s wijken.
Eén van de deelneemsters aan de wedstrijd reageerde geschokt: ze had speciaal een draagbaar radiootje naar haar slecht ter been zijnde moeder gebracht en moest die nu bellen omdat de uitzending niet door ging.
De officiële verklaring is dat de uitzending niet door kon gaan vanwege ’technische problemen’. Navraag bij de organisatie leert echter dat het ligt aan het niet nakomen van afspraken door één persoon. Die bovendien in staat blijkt een hele uitzending te saboteren en een hele organisatie in gijzeling te nemen.
Daar sta je dan, als vrijwilligersorganisatie. Teleurstelling in de hele stad, boze sponsors, een lelijke domper op de vreugde van wat een feestelijke avond had moeten worden. Een dieptepunt voor de Stadsradio bovendien. Die zet zich neer als een onbetrouwbare partner. Ik ben benieuwd hoe dat opgelost gaat worden.

Was getekend,

2reacties

De weg kwijt (JC)

De laatste tijd zie ik in Helmond heel veel nieuwe straatnaambordjes. Nieuwe huizen en straten vragen kennelijk om nieuwe bordjes. In de binnenstad-oost maar ook bijvoorbeeld in Helmond-West wordt volop gebouwd.
In de nieuwe straten komen opvallend veel Helmondse straatnamen voor: Toon van de Laar, A.M. Frenken, Sjef van Schaijk, W(illem?) van Asten, P.M. Dillen, Lennard Gruijters. Dat is jaren na dato alsnog een mooie overwinning voor de Heemkundekring Helmond-Peelland die vroeg om meer Helmondse (en vrouwelijke!) straatnamen.
In het begin kleefde aan dit fraaie initiatief wel een bezwaar. Op de eerste versies stond niet wie al die mensen waren. Ik herinner me een Van de Laar die ik gevraagd heb of Toon soms familie van hem was. Hij wist het zelf niet. Ik merk dat veel mensen niet wisten naar wie al die straten genoemd waren. Maar er gloort hoop! Sinds kort zie ik overal gloednieuwe bordjes, met uitleg en zelf een wapen van Helmond erop. Zo weten mensen nu en over 50 jaar wie al die mensen waren. Ik hoop van harte dat dit initiatief door de hele stad wordt voortgezet.
Want: nu we het daar toch over hebben: ik vind Helmond wel een van de slechtst bewegwijzerde steden die ik ken. In hele wijken van de stad is geen enkel straatnaambordje te vinden. Niet vanuit de auto en zelfs niet voor een fietser of voetganger. Soms hangen ze op rare plaatsen, soms zijn ze overwoekerd of verweerd en vaker ontbreken ze helemaal of staan op een plaats waar je dat absoluut niet verwacht. Midden in de straat bij voorbeeld.
In raar genummerde straten als de Makreelstraat en hele stukken van de Rijpelberg is een huisnummer vinden trouwens ook een crime!
Ik ken een huisarts die klaagde dat hij bij spoedgevallen zoveel tijd kwijt was om een adres te zoeken. Vroeger al, toen huisartsen nog op huisbezoek gingen dus.
In Helmond-West zijn trouwens wat straatnamen verdwenen omdat die een slechte naam zouden hebben. Zoals het hele Haagje opeens Helmond-West is gaan heten. En het Jonkerstraatje een andere naam moest krijgen. Misschien vanwege een bijna gelijknamige wethouder die we rond die tijd kregen.
Ik zie nu hetzelfde in de binnenstad gebeuren: de naam van de eerbiedwaardige August Sassen heeft plaats moeten maken voor zijn collega Frenken. Ook een beetje overcompensatie als je het mij vraagt. Daarbij horen ook rare namen als Zonnekwartier, Vossenberg of Suytkade, die nu werkelijk helemaal niets met Helmond van doen hebben.
Kortom: very Helmondlike: goed idee, slecht uitgevoerd. Graag meer straatnaambordjes op betere plaatsen en met wat meer uitleg.

Was getekend,

1reactie

Rijschool-met-de-koran (JC)

Ik mag het waarschijnlijk niet zeggen maar doe het toch maar eens. Ik verbaas me over kwaliteit van de rijscholen-met-de-koran. Hoewel, ik neem aan dat die net als vrijwel alles in Nederland toch aan bepaalde minimale eisen moeten voldoen. Dus moet ik het misschien meer zoeken in de mentaliteit van bepaalde automobilisten.
Ik word dagelijks geconfronteerd met auto’s die midden op de weg parkeren, soms wel driedubbel. Met automobilisten die vergeten zijn dat ze clignoteurs moeten gebruiken, met chauffeurs die gezellig midden op de rijbaan kletspraatjes door het omlaag gedraaide portierraam staan te houden. Liefst met de muziek keihard aan. En niet te vergeten met vrachtwagens die plompverloren midden in het spitsuur de weg blokkeren om te laden of te lossen.
En ja, er zijn ook volop lompe Helmonders. Maar wie wel eens in de Heistraat, Molenstraat of Haaglaan probeert te rijden, zal het met me eens zijn dat deze verkeerszondaars vaak, laat ik zeggen, gekleurde medelanders zijn. Ze rijden, stoppen en doen alsof ze koning van de weg zijn, midden in de Sahara rijden of een stoet kamelen aan het drijven zijn.
En never nooit gîn politie in de buurt.
Ooit bestonden er fietslessen voor ‘buitenlanders’. Ik weet niet of die nog bestaan maar veel zoden hebben die verkeerslessen kennelijk niet aan de dijk gezet. Ik stel dus voor dat we, ik zou bijna zeggen ‘Europees’ weggedrag opnemen in de verplicht inburgeringcursussen. Of anders deze kleine verkeerscriminelen eens vaker op de bon slingeren. Het in ieder geval niet alsmaar door de vingers zien in het kader van lief zijn voor onze medelanders. De liefde moet wel van twee kanten komen.

Was getekend,

Helmond HIX’t (JC)

Een Kenniswijk kwam en ging zonder veel indruk achter te laten. Her en der langs de weg staat nog een bordje dat daar als een archeologisch relict aan herinnert. Daarna kwam wat is gaan heten de internetbubble. Vervolgens gingen en gaan bedrijven met ‘ons’ in de naam bijkans failliet aan wat kortweg verglazing heet, het aanleggen van een glasvezelnet voor snelle gegevensoverdracht. Goed voor de economie werd en wordt ons voorgespiegeld. En voor het opstoten van de regio in de virtuele wereld.
Meterstanden automatisch doorgeven en terug kunnen kijken was tien jaar geleden al geen nieuws. Van al die andere ‘nieuwe diensten’ is bar weinig terechtgekomen. De gebruiker wil er niet aan, bedrijven noch particulieren. Denk maar aan hoe OnsBrabantnet leurt met zijn door glasvezel aangedreven televisie. Het bedrijf heeft zelfs de term ’toekomstige diensten’ verzonnen. Lof voor ze dat ze Nederlands spreken maar om het maar eens in het Engels te zeggen: Boys en hun toys!
Waar het uiteindelijk op neer komt, is dat de prijs in geen enkele verhouding staat tot de kwaliteit. In simpele economentaal: het is te duur.
Maar geen nood! We hebben de overheid nog! Altijd klaar om weduwen en wezen middels de Wmo te ondersteunen, om werklozen net genoeg geld te geven om langzaam dood te gaan. En dus neemt op 22 april de gemeente Helmond HIX in gebruik. HIX staat voor Helmond Internet eXchange en wordt een digitale marktplaats genoemd. De meer voor de hand liggende naam HIE zou wel eens te toepasselijk kunnen gaan worden. Geen idee wat een digitale marktplaats is maar een eerste nuttige toepassing is gevonden: het bekijken van de camerabeelden in het uitgaansgebied van Helmond. Want je kunt je stad wel volhangen met camera’s, wie ooit in zo’n meldkamer geweest is, weet dat de beelden in het algemeen zo slecht zijn, dat geen dader daarop herkend kan worden.
Dat is dankzij de glasvezel nu allemaal opgelost. En zo krijgt na meer dan 15 jaar neuzelen de regio alsnog een snelle gegevensverbinding. Misschien dat gewone burgers daar ooit ook nog eens iets aan hebben.
Wat de Stichting Combivisie (hè, bestaat die nog?) en de gemeente Helmond geïnvesteerd hebben in het “digitale knooppunt” vermeldt de geschiedenis trouwens niet. Maar het is vast goed voor ons.

Was getekend,