Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
1reactie

Naw en Vruuger LVIII

Een jaar geleden lieten we al zien dat waar Naw ’t Speelhuis staat, Vruuger de fabriek van Ramaer stond. De nodige reacties volgden hierop, het zou onjuist zijn. Maar men vergat dat de Watermolenwal in de loop der tijd wat verlegd is.
Naw zien we een deel van de paalwoningen en het theater waar Vruuger (in 1971) de achteringang van de zusters op de Markt was. Ging je daar door die poort, dan kwam je in een speeltuintje voor de kinderen die daar in het meisjesinternaat woonden. Naast de speeltuin lag een mooie grote tuin met daarin een grote replica van de grot van Lourdes.

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV
2reacties

GGG, Zoutvoorraad

  GGG Helmond

De laatste dagen was het weer een beetje warm weer. “De deskundigen” lieten meteen weer weten dat vooral ouderen uit de zon moesten blijven en veel water moesten drinken, minimaal 2 liter per dag. Ook moest er voor gezorgd worden dat de zouthuishouding op peil bleef.
Om rechtszaken te vermijden, werd er in alle Helmondse verzorgingshuizen meteen 2 maal per dag verse bouillon gemaakt. Desondanks raakten sommige oudjes iets te ver van de harde weg, gezien dit kopje met zoute soep.

voor het kopje soep.
.

7reacties

Perry: Coffeeshops als paddestoelen

Column Perry Vermeulen Helmond

Legaliseren van softdrugs bespaart de overheid en het opsporingsapparaat tijd, geld en problemen. Wiet en andere softdrugs zijn niet ongezonder dan bijvoorbeeld alcohol en sigaretten, en aangetoond is dat drugsgerelateerde criminaliteit door middel van legalisering doeltreffend kan worden bestreden. Het vereist wel goede regels en communicatie, maar ik ben dus voor de algehele legaliseren van soft-drugs. In Helmond is het regelmatig punt van discussie, deze materie, en dat moet maar eens afgelopen zijn.

Dat gezegd ben ik blij dat de raadscommissie Algemene en Bestuurlijke Aangelegenheden gisteren heeft besloten dat er meerdere coffeeshops in Helmond moeten komen. Blij dat het conservatieve CDA de mond is gesnoerd: men ziet in dat de huidige kwetsbare situatie het best op díe manier bestreden kan worden. Onze enige coffeeshop, in de Wolfstraat, is onlangs gesloten omdat de eigenaar zich andermaal niet aan de regels hield. Een half jaar mag Willy's Place, al tien jaar een begrip bij velen, haar deuren niet openen: je bent ook gewoon niet goed bezig als je een vinger krijgt maar vervolgens een hand neemt. De voorraad was in de Wolfstraat ruim eens zo groot als toegestaan, en dat werd eind 2007 niet voor het eerst geconstateerd. Sinds de tijdelijke sluiting verloopt de handel in Helmond in volledige illegaliteit, wat volgens onze politie de spuitgaten uit loopt.

Op termijn kan de liefhebber op twee, of misschien wel op drie locaties terecht. GroenLinks was nog even lekker provocatief, door te bepleiten voor gelijkschakeling van coffeeshops met cafés en restaurants. "Er is geen verschil tussen softdrugs en alcohol", aldus Rudi van der Made. Dat gaat mij dan ook weer net een brug te ver.

Zo'n 20% van het Helmondse electoraat stemde bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 op het CDA: zouden dat nu allemaal mensen zijn die nu direct op de barricades gaan staan? Die, om in de termen van hun voorman Balkenende te blijven, vinden dat dit tegen de gangbare normen en waarden gaat? In het mondige Nederland zijn we geneigd moord en brand te schreeuwen, terwijl we geen enkel idee hebben wat er nu achter die gordijnen gebeurd. Ik stel voor om, als we straks drie van die tenten in onze stad hebben, een keer de deuren open te gooien. Een heuse open dag op het grensgebied van het toelaatbare. Laat de sceptici maar zien hoe zo'n coffeeshop eruit ziet en wat erin plaatsvindt. Je realiseert daarmee veel begrip en draagvlak en minder gezeik, zoals coffeeshopeigenaren het waarschijnlijk zullen ervaren.

Met het niet naleven van de geldende regels klim je als eigenaar wel weer drie sporten naar beneden in de ladder der tolerantie. Het moet wel van twee kanten komen, wil ik maar zeggen.

Perry Vermeulen

5reacties

Naw en Vruuger LVII

Naw, voor zo lang het nog duurt, een pand dat gisteren wederom de pers haalde. Een winkelpand dat maar 2 x per jaar enige weken open is voor het verkopen van vuurwerk en carnavalskleding. Vruuger (in 1972) zat rechts Van Dijk die vooral bromfietsen verkocht. Links zat een supermarkt die na de Edah nog verschillende andere namen had. De gang tussen de 2 panden heette officieel het Hazenpad.

30reacties

Tweede coffeeshop in Helmond?

Coffeeshop Willy's Place in de Wolfstraat in HelmondHet college van B&W van Helmond heeft de discussie over het Helmondse coffeeshopbeleid geopend. Enerzijds vanwege de incidenten en de daarop volgende sluiting van coffeeshop Willy’s Place in de Wolfstraat op 18 april. Anderzijds door de geconstateerde problemen en overlast van illegale softdrugverkoop op andere plekken als gevolg van deze sluiting.
Om de discussie te openen stelde het college een opiniërende nota (pdf-file) op. Daarin onder meer de historie van het gemeentelijk coffeeshopbeleid, het beleid in de regio rondom Helmond en een uitgebreid overzicht van argumenten voor en tegen de uitbreiding van 1 naar 2 coffeeshops.

Sinds 1998 voert de gemeente Helmond het huidige 1-coffeeshopbeleid. Nu wordt er bekeken of er in plaats van 1, voortaan 2 coffeeshops moeten worden toegestaan. Mocht daartoe besloten worden, moet er ook bepaald worden waar de tweede coffeeshop in Helmond zou moeten komen. Daarbij staat de vraag centraal hoe de nadelen van coffeeshops kunnen worden beperkt en hoe andere belangen (o.a. economisch, ruimtelijk en jeugdbeleid) goed moeten worden afgewogen.
Daarbij zal de buurt waar dat verkooppunt dan zal komen, wellicht ook nog iets gaan vinden. Immers in er in 2002 en 2003 heeft er ook een discussie over een uitbreiding (naar 3) plaatsgevonden. Daar was toen uiteindelijk geen politiek draagvlak voor. Op het moment dat de gemeente echter voornemens was een tweede vergunning te verlenen aan de Mierloseweg leidde dat tot enorme discussie in de buurt en de ondernemersvereniging. Dit leidde ertoe dat de mogelijkheid van uitbreiding werd teruggedraaid.

78reacties

Een historische vraag:


Welk product bewerkte het eerste bedrijf aan het kanaal in Helmond?


Onderstaande personen wonnen al 5 Velvet Lounge consumptiebonnen:
Anita (2 keer), Rudi, Ellen (2 keer), Angelique en Helga



Onze collega’s van allesvanhelmond.nl willen een EK-poule voor Helmonders organiseren, lees hier alle informatie.

1reactie

GGG, Buitenreclame werkt?

GGG Helmond

Aan de openbare weg in Helmond staan reclameborden aan lantaarnpalen. Het Arnhemse bedrijf Dazoe Evenementenreclame verzorgt en regelt dat voor de gemeente Helmond. Op A0-formaat kan iedereen op die aankondigingborden adverteren. Als er tenminste 3 euro per dag per dubbelzijdig bord voor wordt betaald. Een goede manier van reclame maken want buitenreclame werkt. Met die slogan adverteert Dazoe althans zelf op die borden.
Maar of het voor elke klant en elk reclamebord werkt… Een reclamebord voor het terras van Lunch-Café Ethel Freriks in de Elzas Passage viel ons al een tijdje op. Dat bord hielden wij een aantal weken nauwlettend in de gaten.

om te zien wat wij toen zoal zagen.
.

2reacties

Rieter: De klok terugzetten

Column Michael Rieter Helder Helmond

Als vooruitstrevende mens kijk ik graag vooruit. Ik blik graag naar voren in plaats van achterom te kijken of zelfs naar vroeger te hunkeren. Daarbij wil ik nadrukkelijk met mijn cultuur-historisch besef wél het verleden vaak meewegen! Maar soms is het toch goed om de klok eens terug te zetten zonder daarmee behoudend, conservatief of iets dergelijks te zijn. Ik ben dan ook een blij mens dat de Gaviolizaal aan de Torenstraat zeer waarschijnlijk na 4 jaar weer opengaat. Onze bij de Helmondse geschiedenis behorende orgelcollectie kan zo weer door het publiek – tot zelfs ver buiten de provinciegrenzen – worden bewonderd. Nee, als alles goed is kan er zelfs weer gedanst gaan worden. Als voorman van Helder Helmond had ik gepleit voor heropening omdat het aanvankelijke geplande orgelhuis aan de Steenweg na jaren van vertragingen uiteindelijk niet doorgaat. Maar ook het feit dat de Centrumplannen niet zo snel gaan als we meer dan 5 jaar geleden hadden verwacht. En onlangs kreeg ik dan ook van het college te horen dat ons pleidooi voor het weer openstellen van de Gaviolizaal meer dan serieus zal worden bekeken. Waarin een klein helder clubje toch ook haar betekenis kan en mag ontlenen.
Maar er zijn in het verleden meer besluiten genomen die misschien eens onder de loep gelegd mogen worden. Wat te denken van de openingstijden van de markt op de Markt? Want dat dit wekelijks terugkerende evenement op die plek thuis hoort staat als een paal boven water. De Markt heet niet voor niets Markt omdat hier al eeuwen de markt staat. Sinds mensenheugenis was de eindtijd 12.30 uur oftewel half een. Iedere Helmonder wist dat en ook de mensen die van heel ver naar onze markt kwamen. Gesprekken met zowel marktkooplui als bezoekers leren dat de vorig jaar opgerekte eindtijd met drie en een half uur naar 16.00 uur (vier uur) niet bepaald een succes zijn. Volgens mij zou de wethouder een man met karakter zijn als hij niet krampachtig vasthoudt aan die nieuwe eindtijd maar minstens een uur de klok terugzet. Misschien zelfs wel weer terug naar half een!
Zo zijn er wellicht nog meer zaken waarbij we klok zouden mogen of zelfs moeten kunnen terugzetten. Wat te denken van die vermaledijde torenflat op het Willem Prinzenplein. Waarom moeten die drie tweekappers aan de Karel Raymakersstraat toch plat?
Ik merk dat ik met het mogelijk terugzetten van de klok wel heel erg melancholisch word. Waar blijft die vooruitstrevende mens? Of zijn er meer mensen die dat gevoel van toen hebben?
Met een knipoog naar tijden van weleer dus maar gauw weer de blik op de toekomst gericht.

Michael Rieter
FractievoorzitterHelder Helmond

4reacties

Naw en Vruuger LVI

We gaan er niet altijd op vooruit, want Naw is er een lelijke kale plek voor een bandenbedrijf in de Torenstraat. Vruuger (in 1987) stond daar het kantoor van Woningbouwvereniging Binderen. Deze woningbouwvereniging fuseerde in 1993 met ‘Algemeen Belang’ en gingen samen verder als Woonpartners.
Voorheen zat in hetzelfde gebouw de Bescherming Bevolking (de BB).

Vacaturebank Helmond

Personeel, medewerkers en vrijwilligers gezocht

Zoek je als Helmondse organisatie een werknemer of vrijwilliger dan kun je hier een oproep plaatsen. Een organisatie is natuurlijk een erg ruim begrip, maar dat is ook precies hoe we het bedoelen. Want winkels, horecazaken, bedrijven, uitzendbureaus, vrijwilligersorganisaties, verenigingen, stichtingen etc. kunnen hier laten weten dat ze op zoek zijn naar Helmonders.
Wat zijn de kosten om zo'n oproep te plaatsen? Niks, nada, noppes!
Mág er wel een geste worden gedaan als een oproep hier succesvol bleek? Dat hóeft niet, maar mág wel. Die geste zal de weblog ten goede komen en diezelfde weblog zal hier laten merken dat het zeer gewaardeerd wordt.

Plaats je oproep zoals je wilt. Bedenk wel dat als jij geen aandacht aan je oproep besteedt, weinig Helmonders zo gek zullen zijn om er op te reageren.
Wij verwachten dat de meeste geïnteresseerden het liefst niet reageren via een reactie hieronder, maar rechtstreeks. Daarom adviseren we om in je oproep ook je telefoonnummer en/of e-mail adres te zetten.
Het kan zijn dat een vacature na een tijd niet meer open staat. Om Helmonders die de vacatures lezen en organisaties die er 1 plaatsten behulpzaam te zijn, bieden we de mogelijkheid het verstrijken van de vacature aan te geven. Dat voorkomt ergernis aan beider zijden. Wil je als organisatie naderhand eventueel gebruik maken van die mogelijkheid een oproep te beëindigen, zet dan je e-mailadres in het daarvoor bestemde hokje onder je reactie. Staat na verloop van tijd een vacature niet meer open, mail dan naar [email protected]. Gebruik het mailadres dat je bij plaatsing achterliet en geef aan welke vacature is vervallen. Wij zetten er dan een streep door.

1reactie

GGG, Waar de fotograaf ook stond

  GGG Helmond

In onze kennisquiz wordt regelmatig gevraagd waar de fotograaf stond. De moeilijkheid van die vragen varieert. Voordat een vraag op jullie scherm komt, is er achter jullie schermen soms heel wat overleg geweest of we dat nu wel of niet kunnen vragen.
Vandaag een kijkje achter de schermen en geven we een foto die als te moeilijk werd beoordeeld. We zullen het maar meteen verklappen: de foto is in de Sint Lambertuskerk in de Kerkstraat gemaakt.
Want als de officiële fotograaf van de weblog komt hij (en zijn fototoestellen) op heel veel plekken in Helmond, ook in de kerk dus. Er moesten daar wat lampjes vervangen worden in de kroonluchter voor het altaar. Omdat je er daar met een ladder niet behoorlijk bij kunt, moet men de lamp laten zakken. Hiervoor moet er helemaal naar de zolder (boven de gewelven van de kerk) gegaan worden omdat dit gemaakt is met een lier en staalkabel. Zoals je kunt zien zijn voor deze klus 3 vrijwilligers voor nodig plus natuurlijk een fotograaf van de weblog.

11reacties

Van Mullekom: hou de A270 in ere !

Column Theo van Mullekom Helmond AktiefZoals kleine kinderen groot zijn geworden door de koeken van Liga is Helmond groot geworden door zijn stoplichten. Een in deze stad blijkbaar niet uit te roeien fenomeen en vooral een uiting van beperkt denken. Als het voor de dames en heren verkeerskundigen ook maar een ietsje te ingewikkeld wordt, is steevast de oplossing: stoplichten.
Lekker makkelijk en voorspelbaar: ze gaan dag en nacht van oranje naar rood en vandaar weer naar groen. Je hoeft ze geen eten te geven en de verkeerskundigen hebben daarna weer alle tijd gemakzuchtig achterover te leunen. Want het woord “creatief” komt in hun woordenboek niet voor. Het autoverkeer op de Hoofdstraat en de Mierloseweg in ’t Hout groeit met de dag met als gevolg een verstikkende walm rondom de huizen van de bewoners aldaar. De oplossing? Een stoplicht! Ter hoogte van de Rabobank in de Hoofdstraat moet weer een stoplicht komen waarna, zo hopen de verkeerskundigen, het autoverkeer hier gladjes en probleemloos zal verlopen.
Ik ben van mening dat stoplichten in de Hoofdstraat niet de oplossing voor het probleem zijn en ik roep de gemeente Helmond op nu eindelijk eens creatief te werk te gaan door middel van bijvoorbeeld het aanleggen van een tunnel onder de spoorwegovergang Hoofdstraat. Plannen hiervoor heeft Helmond Aktief reeds veel eerder aangeboden aan het gemeentebestuur, het wachten is op de bereidheid van de betrokken wethouders om Mierlo-Hout te verlossen van de verkeersellende en het wachten is beslist niet op het plaatsen van het zoveelste stoplicht.

Waar ook weer een stoplicht moet komen, althans volgens de Helmondse verkeerskundigen, is op de A270, het stukje snelweg tussen Helmond en Eindhoven. Doordat Brandevoort steeds meer groeit moet deze wijk via een tweede nieuwe weg met stoplichten op de A270 ontsloten worden. Helmond Aktief denkt daar anders over en wil de A270 als snelweg geen meter inkorten, want anders doen we er straks drie kwartier over om in Eindhoven te komen. De fractie van Helmond Aktief pleit ervoor om Brandevoort via een viaduct met op- en afritten met de A270 te onsluiten. Dat is wel een duurdere oplossing, maar ook een duurzamere. Zonder stoplichten met afremmende auto’s, lange rijen wachtenden en weer optrekkende auto’s. Met alle luchtvervuiling tot gevolg! Stoplichten passen ook niet in het Bereikbaarheidsprogramma Zuidoostvleugel BrabantStad maar zorgen er eerder voor dat er geld over de balk wordt gesmeten waarna de bereikbaarheid van onze stad helemaal verloren dreigt te gaan.

Theo van Mullekom
Fractievoorzitter
Helmond Aktief

2reacties

GGG, Helmondse waarheid

  GGG Helmond

Helmonders staan over het algemeen niet bekend om hun fijne poëzie. Toch heeft eentje het voor elkaar gekregen om op dit gebied wel te scoren. Ook landelijk, er werd zelfs een Delftsblauw tegeltje van gemaakt.
Waar hij of zij het vandaan gehaald heeft weten wij niet. Helaas hebben wij ook de naam van deze Helmonder niet boven water gekregen.

voor zijn of haar spreuk.
.