Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

140reacties

WilHelmonds: luister en stem!!!

Update op 21 augustus 2009: Via onderstaande jukebox zijn de nummers niet meer te beluisteren.

28 spelers

De musici deden hun werk, vanaf nu kun jij hierboven hun 28 ingezonden nummers voor het WilHelmonds horen. Een geweldig aantal van hoge kwaliteit.
Na het luisteren kun je jouw stem laten gelden in dé zoektocht naar hét Helmondse lied. Want ook jij beslist wie gaat winnen. Heel eenvoudig door te stemmen op jouw favoriete nummer in de WilHelmonds verkiezing in de linker kolom bovenaan.

Het stemmen is heel simpel:

  1. Vink je favoriete nummer aan in de WilHelmonds verkiezing.
  2. Ga naar de felrode button STEM (10 centimeter onder de laatste stemmogelijkheid).
  3. Klik daarop om je stem te activeren.
  4. Nadat je hebt gestemd zie je de meest actuele tussenstand.

Wil je alle nummers achter elkaar horen, dat kan. Zet de eerste aan en de jukebox speelt ze op volgorde.
Deze poll staat er tot vrijdag 15 mei. De 8 inzendingen die dan de meeste stemmen hebben, gaan een ronde verder. Daarmee zijn zij zeker van de live ronde in Zeezicht op vrijdag 29 mei. Tussen 15 mei en 20 mei maakt WilHelmonds 1 inzender blij met een wildcard waarmee die ook door gaat naar de live ronde.
Om te zorgen dat jouw favoriet een ronde verder komt:STEM!!!

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

Naw en Vruuger CVI

Naw zie je in de Kerkstraat de zijgevel van Bakker Bart waarvan we eerder de voorgevel toonden. Vruuger (7 september 1979) zat daar een textielwinkel met de aansprekende naam “Het goedkope winkeltje”. Tot ver buiten onze gemeentegrenzen was dat een bekende winkel. Op de foto de heer en mevrouw Bijnen – Sanders. Een week nadat deze foto werd gemaakt, sloot hun winkel aan de Kerkstraat 49, na daar sinds 1932 gevestigd geweest te zijn.

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV
2reacties

Jacobs breekt een lans voor het lintje

Twaalf mensen kregen op deze lintjesdag in naam der koningin een koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Jacobs. Vijf van hen ontvingen hun medaille met lintje vanochtend in het kasteel, onder grote belangstelling van de 'media'.
Bij die gelegenheid brak burgemeester Fons Jacobs een lans voor het lintje. Hij zei het belangrijk te vinden dat mensen die zich speciaal verdienstelijk maken, daar ook speciaal voor onderscheiden kunnen worden.
Opvallend daarbij is dat in Helmond dit jaar slechts 14 lintjes zijn of worden uitgedeeld. En dat is voor een stad als Helmond best weinig; in 2004 waren het er nog 19.
Het is helemaal een beetje mager gesteld met de lintjes dit jaar; in Deurne en Laarbeek 7, in Asten 8 en in Eindhoven 23. In totaal kwamen er dit jaar in Nederland 3.572 lintjesdragers/draagsters bij.
Is de belangstelling voor het lintje tanende, worden de eisen strenger of is het te moeilijk om aan te vragen? Aan de gemeente zal het niet liggen. In aansluiting op het enthousiasme van de burgemeester ("Dit is voor mij altijd de mooiste dag van het jaar") staat op de website van de gemeente Helmond al lang een oproep om mensen voor te dragen voor een lintje en de "Wie en Hoe?" kun je hier vinden.

2reacties

WilHelmonds begint aan stemronde

WilHelmonds Helmond internetstemming

Voor alle tekstschrijvers, componisten, zangers en muzikanten is de eerste fase van het WilHelmonds afgesloten. Daarmee komt de verkiezingsfase van deze zoektocht naar hèt Helmondse lied echt op stoom. Het team van WilHelmonds is razend enthousiast over zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de inzendingen. Het woord is nu aan de Helmonders.

Lees verder »

8reacties

Niessen: Helmond Sport op Berkendonk

Vanaf vandaag heeft VVD-raadslid Ellen Niessen hier elke 6 weken haar column met haar bespiegelingen over Helmond. Wij wensen Ellen alle succes.
_______________________________________________________________________________

Column van Ellen Niessen van de VVD Helmond

In de discussie over Berkendonk als geschikte locatie voor een nieuw  te bouwen stadion voor Helmond Sport wordt door de tegenstanders helaas voorbij gegaan aan één belangrijk punt dat toch van groot belang is voor de uitkomst van de discussie.
Een aantal jaren geleden is namelijk onderzoek verricht naar het recreatieve aanbod van Helmond en daar kwam uit dat dit ontoereikend is. Dat heeft onder meer tot gevolg dat bij lekker weer het merendeel van de bewoners de stad verlaat en elders gaat zwemmen en recreëren. Een gemiste kans voor een stad waar met name banen in de toeristische sector van groot belang zijn. Maar ook praktisch gezien onnodig omdat Helmond immers al een schitterende plas als Berkendonk binnen haar gemeentegrenzen heeft. Tegenstanders uit met name de wijken Rijpelberg en Brouwhuis zijn echter de mening toegedaan dat het gebied zoals het nu is voldoet en dat vanwege de natuurwaarde enige vorm van verandering ongewenst is. Daarbij gaan zij voorbij aan het feit dat Berkendonk een stedelijke in plaats van een wijkfunctie heeft. Een ander argument dat evenmin steekhoudend is komt voort uit de angst dat de probleemjeugd uit deze wijken die nu een onderkomen op Berkendonk heeft en bij (gedeeltelijke) commerciële exploitatie de wijken weer intrekt, voor overlast in die wijken zal zorgen. In dit geval zou echter een groot gedeelte van de Helmondse bevolking door het belonen van onwenselijk gedrag worden achtergesteld.
Terugkomend op de resultaten van het onderzoek heeft de gemeente dus besloten het gebied te gaan ontwikkelen met als hoofdthema outdoorleisure.
Een stadion op de locatie waar nu de zandbergen van Smals liggen en waar nog geen sprietje gras groeit zou een uitkomst kunnen zijn. Te denken valt aan een parkstadion met daarbij drie speelvelden voor de jeugd richting de plas waardoor een schitterende buffer wordt gevormd tussen de provinciale wegen N279 en  de N270 en de tegenoverliggende schroothandel enerzijds en het recreatieve en sportieve gedeelte richting het water. Om het hoofdveld intensiever te gebruiken zou het stadion ook door de Dijkse Boys gebruikt kunnen worden zodat deze een hoofdklaswaardige accommodatie krijgen. Het bijkomende parkeerterrein zorgt daarbij voor een ontlasting van de parkeerdruk in de Rijpelberg en kan gemeenschappelijk worden gebruikt met de in de toekomst te vestigen recreatie-exploitanten. Want feit blijft dat Berkendonk aangewezen is als recreatiegebied met een regionale functie en waar in de komende jaren dus sowieso gebouwd gaat worden. De bezorgdheid van de bewoners uit Brouwhuis voor overlast van supporters die met de trein komen, deelt de VVD wel en daar moet zorgvuldig mee worden omgegaan. Maar door tijdens de risicowedstrijden de supporters verplicht met de bus te laten komen en hen op een gescheiden (van de HS-supporters) parkeerterrein te laten uit- en instappen, wordt een veel veiliger situatie gecreëerd dan nu het geval is op de Braak. Het zou jammer zijn als dit dossier op de plank komt te liggen, te meer daar de omliggende gemeenten op recreatief gebied behoorlijk aan de weg aan het timmeren zijn en de tijd voor Helmond Sport begint te dringen!

Ellen Niessen
Raadslid VVD

GGG, Nieuwe tandarts

  GGG Helmond

Er is nogal wat ophef ontstaan over de praktijken van een bepaalde tandarts in Helmond. Daarom zijn er geheime plannen in de maak om een tandarts uit het buitenland naar Helmond te halen. Een professional waarbij het te laat sturen van rekeningen of het toedienen van een verkeerde verdovingsdosis niet aan de orde zal zijn. De markt òf de nieuwe Medina in de Molenstraat zijn de mogelijke vestigingsplekken.

voor de beoogde tandarts.
.

Naw en Vruuger CV

Naw zien we een mooi voorbeeld van gevelverbetering in de Heistraat. Deze hele straat wordt grondig opgeknapt. Vruuger (1967) dezelfde winkels in de Heistraat hoek Pistoriusstraat, toen zaten daar ondermeer fotograaf Sebesteney, schoenenzaak Martens (de enige van Vruuger die er Naw ook nog zit), kantoormachines van Martens en Jamin.

50reacties

Helmondse Helden: Willy van der Kuijlen

logo of embleem van Helmondse HeldenEr bestaan maar liefst twee biografieën over Helmonds beroemdste voetballer Willy van der Kuijlen (1946).
Skiete Willy is van Jan Winkelmolen, een fan uit Gemert. Hij meldt oneindig veel feiten uit de loopbaan van Mister PSV. Slechts zijdelings komt ook diens armoedige jeugd aan het Sassenplein aan bod. Nog tot in de jaren vijftig, aldus de schrijver, werd in die buurt met Kerstmis bij menigeen gebraden kat geserveerd. Wie zei daar dat Helmonders geen Kattenmeppers waren?
Willy was de beste is van Rob van der Zanden, oud-hoofdredacteur van het tijdschrift Johan, gewijd aan Johan Cruyff.  Dit gegeven is pikant, omdat Willy van niemand zoveel last heeft gehad als van Mister Ajax. Van der Zanden schrijft ook uitvoerig over het Brabantse minderwaardigheidscomplex waaraan zowel PSV als Willy zouden hebben geleden. Ik wil best geloven dat die club last had van zo’n complex, maar voor Willy gold dat minder, want hij bezat van huis uit een Helmonds minderwaardigheidscomplex en dat was eigenlijk over toen hij in Eindhoven werd gevraagd. Helmonds was misschien wel dat hij vanaf dat moment weinig eisen meer stelde en zijn club trouw bleef terwijl hij jarenlang zuchtte onder een trainer die hem niet lag. En misschien net zo typisch: liever dan zich na zijn actieve carrière in Amerika financieel te laten vollopen dreef hij een bescheiden sportzaak op de Markt.Lees verder »

9reacties

Cultuurbarbaar nummer 1 (met 88 foto’s)

Helmond en cultuur. Daarover heeft programmamaker Wim Maasakkers zich de afgelopen 14 jaar gebogen, direct op de radio met het programma Cultuurbarbaren bij Stadsradio Helmond. Elke dinsdag staat in heel wat Helmondse huishoudens de radio op 107, 2 Mhz om te luisteren wie Wim in de uitzending heeft en waarover het gaat.
Vanavond beleefde Cultuurbarbaren – op zoek naar de ware aard van cultuur zijn 500e aflevering. Het is een informatief, verstrooiend en soms ronduit amusant programma.
Samensteller/presentator Wim Maasakkers en vaste technicus Wiljon van Melis, in de loop der jaren gesteund door een keur van gastpresentatoren, zijn in augustus 1995 vertrokken voor een zoektocht die wellicht nooit zal eindigen.
Literatuur en beeldende kunst, muziek en theater, tentoonstellingen, concerten, voorstellingen en manifestaties kwamen allemaal aan voorbij. Jonge muzikanten en bandjes waren te gast in de studio en presenteerden steeds vaker live hun muziek. De rode draad door het programma is het kettinginterview waarbij de gast van deze week de gast voor de volgende week uitnodigt. Dat leidde tot interessante gesprekken die soms alles en soms niks met cultuur te maken hadden.Lees verder »

Helmond HIX’t (JC)

Een Kenniswijk kwam en ging zonder veel indruk achter te laten. Her en der langs de weg staat nog een bordje dat daar als een archeologisch relict aan herinnert. Daarna kwam wat is gaan heten de internetbubble. Vervolgens gingen en gaan bedrijven met ‘ons’ in de naam bijkans failliet aan wat kortweg verglazing heet, het aanleggen van een glasvezelnet voor snelle gegevensoverdracht. Goed voor de economie werd en wordt ons voorgespiegeld. En voor het opstoten van de regio in de virtuele wereld.
Meterstanden automatisch doorgeven en terug kunnen kijken was tien jaar geleden al geen nieuws. Van al die andere ‘nieuwe diensten’ is bar weinig terechtgekomen. De gebruiker wil er niet aan, bedrijven noch particulieren. Denk maar aan hoe OnsBrabantnet leurt met zijn door glasvezel aangedreven televisie. Het bedrijf heeft zelfs de term ’toekomstige diensten’ verzonnen. Lof voor ze dat ze Nederlands spreken maar om het maar eens in het Engels te zeggen: Boys en hun toys!
Waar het uiteindelijk op neer komt, is dat de prijs in geen enkele verhouding staat tot de kwaliteit. In simpele economentaal: het is te duur.
Maar geen nood! We hebben de overheid nog! Altijd klaar om weduwen en wezen middels de Wmo te ondersteunen, om werklozen net genoeg geld te geven om langzaam dood te gaan. En dus neemt op 22 april de gemeente Helmond HIX in gebruik. HIX staat voor Helmond Internet eXchange en wordt een digitale marktplaats genoemd. De meer voor de hand liggende naam HIE zou wel eens te toepasselijk kunnen gaan worden. Geen idee wat een digitale marktplaats is maar een eerste nuttige toepassing is gevonden: het bekijken van de camerabeelden in het uitgaansgebied van Helmond. Want je kunt je stad wel volhangen met camera’s, wie ooit in zo’n meldkamer geweest is, weet dat de beelden in het algemeen zo slecht zijn, dat geen dader daarop herkend kan worden.
Dat is dankzij de glasvezel nu allemaal opgelost. En zo krijgt na meer dan 15 jaar neuzelen de regio alsnog een snelle gegevensverbinding. Misschien dat gewone burgers daar ooit ook nog eens iets aan hebben.
Wat de Stichting Combivisie (hè, bestaat die nog?) en de gemeente Helmond geïnvesteerd hebben in het “digitale knooppunt” vermeldt de geschiedenis trouwens niet. Maar het is vast goed voor ons.

Was getekend,

6reacties

Rieter: is Medina meten met twee maten?

Column Michael Rieter Helder Helmond

Zo'n kleine tien jaar geleden opperde oud-wethouder Hans Witteveen van de VVD om van de Heistraat een oosterse Kasbah te maken. Het kostte hem uiteindelijk zijn kop. Steekt nu wethouder Seyit Yeyden van de PvdA met zijn voorstel om van de Molenstraat een Medina te maken zijn kop ook in de strop?
Even terug naar het begin. Een aantal jaren geleden besloot de gemeente Helmond tot een zogenaamde kwaliteitsimpuls van haar centrum. Inmiddels hebben de Markt, Veestraat, Ameidestraat en Kerkstraat een ware metamorphose ondergaan. En dat gebeurde allemaal onder regie van het illustere duo bestaande uit de toenmalige centrummanager Thieu de Wit en vastgoedeigenaar Jan Verspaget. Ze verkregen er zelfs de titel Helmonder van het jaar voor. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de plannen voor de Noord- en Zuid-Koninginnewal later dit jaar.
Maar ook de zogenaamde aanloopstraten komen nog aan de beurt. Samen met streetmanager oud-centrummanager Thieu de Wit heeft wethouder Seyit Yeyden nu de Molenstraat voor 2010 in beeld. En dat moet een zogenaamde oosterse Medina worden. Van oudsher een bochtige smalle Arabische straat vol handelswaar. Het kleine brede rechte stukje Molenstraat wordt de Helmondse Medina. Uniek voor Nederland, stellen beide heren. En dan mogen er ook wel andere regels gelden. Openingstijden tot 22.00 uur (tien uur 's avonds) moeten minstens tot de mogelijkheden behoren. En waarschijnlijk zal de naar het zich laat aanzien voor een groot deel ook autovrij gewenste straat straks wel vol handelswaar mogen gaan staan. Ik hoor u al zeggen: dat is toch meten met twee maten! De Nederlandse winkelier moet zich houden aan de strakke winkeltijden tot 18.00 uur met één koopavond tot 21.00 uur. En in het strakke regiem van de kwaliteitsimpuls van het centrum mag er niets meer worden uitgestald voor je eigen winkel! Hoe anders is dat dus straks in de Molenstraat. Misschien kan ik gauw de Turkse of Marokkaanse nationaliteit aannemen want dan kan ik ook ruimer ondernemen!

Michael Rieter
FractievoorzitterHelder Helmond

1reactie

Kunst & cultuur in binnenstad

De binnenstad stond vandaag in het teken van kunst, cultuur en hobby.

Helmond

Naast de route langs een dertig kunstenaars in de binnenstad, was de Fonkel het centrum van een elk jaar groter wordende kunst- en hobbybeurs. De organisatie heeft zelfs een bus laten rondrijden om bezoekers van de ene naar de andere locatie te vervoeren. De middag werd geopend met de presentatie van een nieuw Helmonds drankje: de TwinQul.

Naw en Vruuger CIV

Naw de Veestraat deels in het zonnetje. Vruuger (1964) was het toch anders. Toen had deze winkelstraat eenrichtingsverkeer waar nog mocht worden gefietst. De ijzeren vuilnisemmers netjes aan de straat geeft een aardig tijdsbeeld.

19reacties

Tandarts zet tanden in zijn klanten

"Het kan niet zo zijn dat een hoogopgeleide ondernemer zijn risico afwentelt op zijn klanten." Dat zegt Map van Aalst van Aalst Financial Consultancy, een bureau dat mensen met inkomensproblemen ondersteunt. Van Aalst doelt op tandarts Van G. aan de Maaslaan die half maart zijn klanten heeft laten weten dat zijn administratie hopeloos in de soep gedraaid is. Daarom stuurt hij nu alsnog rekeningen die terug gaan tot zeker 2005, met excuses en het vriendelijke verzoek hem te helpen zijn administratie op orde te krijgen.

Door langdurige afwezigheid, diefstal van een pc in 2007 en softwareproblemen lopen wij achter met de administratie, schrijft de tandarts. Map van Aalst heeft intussen al een tiental mensen gesproken die niet alleen schrokken van de hoogte van de rekeningen maar ook van de toon van zijn brief. In de rekeningen wordt dringend gevraagd om te betalen aangezien anders een incassobureau om de euro's komt.
En dat steekt Van Aalst: "Dit is meer dan onvriendelijk. Dit is grof. Hij zadelt andere mensen op met zijn ondernemersrisico en brengt ook bedragen in rekening waarvan ik weet dat ze betaald zijn. Zo mag je niet met je klanten omgaan. Mensen met weinig geld of slecht inzicht in hun uitgaven, kunnen zo vreselijk in de problemen komen."
Omdat de tandarts zijn klanten alleen een lijst met bedragen heeft gestuurd en geen specificaties, heeft Map van Aalst de zaak in handen gegeven van advocatenkantoor Van Stiphout. Die adviseert mensen die door de tandarts aangeschreven zijn of worden in ieder geval niet te schrikken, niet haastig te betalen en al helemaal de incassokosten niet te accepteren.

De weblog hoorde dat een aantal mensen problemen met deze tandarts had en kwam zo terecht bij Map van Aalst. Uiteraard hebben wij ook geprobeerd de tandarts zijn verhaal te laten vertellen, maar kwamen daar niet verder dan een antwoordapparaat.

Gedupeerden kunnen zich melden bij Map van Aalst, telefoon 51 73 43 of mail.

4reacties

Speelhut met een luchtje…

Onze fotograaf trof zaterdagmiddag deze hut aan naast de Ameideflat achter de Kluisstraat. Het leek hem geen Portacabin dus wij nemen aan dat kinderen hier een huisje gebouwd hebben. Het materiaal daarvoor lijkt afkomstig van de te slopen huizen verderop aan de Kluisstraat waar een nieuw appartementencomplex van Volksbelang gebouwd gaat worden.De door hen gebruikte (golf)platen leken voornamelijk uit asbest te bestaan, wat gevaarlijk is als kleine stukjes vrijkomen en ingeademd worden. Aangezien de (golf)platen in stukken gebroken zijn, is dat zeer waarschijnlijk.Na contact van de weblog met de politie, is het materiaal 2e Paasdag opgeruimd. De politie zag dus kennelijk genoeg gevaar om een bedrijf overuren te laten maken.