Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

3reacties

Windmolens aan de Luchtbrug (JC)

De luchtbrug onder de grond stoppen bleek lastig en te duur. Dus nu heeft een of andere slimmerik binnen het gemeentelijk apparaat maar verzonnen dat dit het ‘balkon van Helmond’ moet worden. Van alle dwaze ideeën de laatste tijd, spant dit wel zo een beetje de kroon.
Koud hebben ze de meeste trappen en opritten naar de luchtbrug weggehaald, zodat een voetganger of fietser daar nauwelijks meer op of af kan komen, of het moet een paradijs voor langzaam verkeer worden. Gezellig zitten op een Vlisco-bankje met ik meen 40.000 auto’s die daar per dag overheen razen achter je rug. Dwaze bomen die nooit kunnen groeien. En nog verboden af te springen bovendien, deze springplank naar het centrum. Want anders hebben de vissers daar last van…
Ook fijn: de hoge bomen moeten weg zodat we het kasteel kunnen zien. Welk kasteel? Ergens ver weg achter al het blik dat daar onderhand vier rijen dik geparkeerd staat zeker. Een volkomen overbodig parkeerterrein – ik heb dat al eens eerder betoogd, waarschijnlijk uitsluitend voor ambtenaren die geen stap verder van Boscotondo willen parkeren dan mogelijk.
En en passant wordt het park – waar nogal wat bijzondere bomen staan – nog verder kaal geslagen. Het is onderhand zo ver dat ik denk: ‘asfalteer het hele park maar. Dan kun je pas lekker parkeren.’
Voor al deze ongein ligt een paar miljoen euro klaar. Ik durf niet te raden welk deel daarvan naar het ongetwijfeld veel te dure ontwerpbureau gegaan is. Mensen met de wanen van een Zonnekoning die onze eigen tuinen van Versailles willen bouwen. Boven op een betonplaat die hoe dan ook altijd een lelijke sta-in-de-weg blijft. Nou ja, groen: bloempotjes met uit de hand gelopen mannelijke geslachtsdelen. En last but not least: windmolentjes. Ja, u leest het goed. Met windmolentjes weten ze in Helmond wel raad. Geen greintje inzet voor alternatieve energie maar nu opeens wel modern doen, voor de overbodige nieuwe mode ‘aanlichten’.
Mijn neefje van 12 kwam al met een veel beter een goedkoper voorstel: zet een mooie boog of poort op de Luchtbrug, desnoods ontworpen door een echte kunstenaar. Beter, goedkope, makkelijker en een beter beeldmerk voor de stad dan deze jaren zestig kneuterigheid. Dat heet dan een kwaliteitsimpuls. Wat een armoede!

Was getekend,

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
434reacties

Nieuw Helmonds Nieuws 2009

Dit log is de opvolger van het log Nieuw Helmonds Nieuws. Met 502 reacties (berichten) in 370 dagen zit dat log zo vol dat het voortaan te langzaam laadt. Vandaar dat we de reacties van dat vorige log afsloten en deze opvolger openen.
Ook hier weer de persberichten die wij ontvangen over wat er in de gemeente Helmond gaat gebeuren of gebeurd is. En ook nu weer met als doel je als eerste te informeren over het Helmonds nieuws dat ons ter ore komt. Nieuws is immers alleen nieuws als het nieuw is.
Vang jij zelf ergens een bericht op dat én de moeite én feitelijk Helmonds nieuws is, leuk als je dat hier zelf plaatst. Plaats dat nieuws dan zonder je eigen mening in de reactie. Heb je er een mening over, dan plaats je die in een nieuwe reactie daaronder. Zo blijft nieuws & mening gescheiden.
Berichten over aankomende evenementen plaats je zoals anders nog steeds in het log Zet je evenement op de agenda. Betreft het roddel en niet echt hard nieuws dan blijft Helmonds Eigen RoddelRubriek de aangewezen plek.

Van Mullekom: Falende opvoeders

Column Theo van Mullekom Helmond Aktief

Een probleem waar vele politici mee worstelen, is hoe om te gaan met ontspoorde jongeren. Inmiddels loopt het dusdanig mis, dat veel mensen verdergaande maatregelen van politici eisen. De boot is aan bij hen en terecht naar mijn smaak. Voor vele ouderen in onze samenleving bestaat er effectief al een avondklok: zij durven 's-avonds niet meer de deur uit.

In deze column geef ik aan hoe Helmond Aktief, de partij die ik vertegenwoordig in de gemeenteraad van Helmond, omgaat met dit probleem. Algemeen uitgangspunt binnen Helmond Aktief is altijd geweest om op te komen voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en wiens veiligheid en welzijn in het geding komen.

Daartoe wil Helmond Aktief al jarenlang stringent de regels handhaven. De partij is een fel tegenstander van een gedoogbeleid. Jongeren dienen zich aan de wetten die we met z'n allen hebben vastgesteld te houden. Zo niet, dan wacht voor deze boefjes uit onze samenleving "lik op stuk beleid". Een voorbeeld: tien jaar geleden sprak ik in commissie en raad er al over dat jongeren in de stad, die de samenleving bij tij en ontij op straat lastigvallen, hard aangepakt moeten worden. Jongeren die over de schreef gaan moeten gecorrigeerd worden. De schade voortkomend uit het wangedrag dienen we op hen te verhalen. De strafmaat voor het vergrijp an sich staat daar los van en moet ook omhoog.

Wat kunnen we aan de preventieve kant doen voor onze jongeren? Ik denk dat de hoofdmoot aan problemen voorkomt uit een onvoldoende goede opvoeding door de ouders. Die begint echt, naar de persoonlijke overtuiging van deze weblogschrijver, bij de tafelpoot van de keukentafel, daarmee bedoelend dat ouders ruim voldoende aandacht en tijd voor hun kinderen moeten vrijmaken. Praten met hen tijdens de gezamenlijke maaltijden is daarvoor bij uitstek geschikt. Dat heb ik jaar in jaar uit volgehouden binnen commissie en raad. Als je als ouder er niet zelf bij bent, kan het later wel eens fout lopen met de kinderen. Natuurlijk kun je niet alles op een hoop gooien, maar toch…

Een zeer recent voorbeeld: Telegraafkop "Ons land verloedert" met enquêtevraagstelling "Asogedrag gevolg van falende opvoeding?". Maar liefst 88% was het daarmee eens, 10 % was het oneens en 2 % had geen mening.

De samenleving is voor velen niet meer wat het geweest is. Helmond Aktief is blij dat het CDA Helmond het voortouw heeft genomen om 16 april aanstaande een dag lang te praten over de stelling: "Marokkaanse criminelen stoppen". Helmond Aktief hoopt echter wel dat het niet alleen gaat over de Marokkaanse jeugd, maar dat ook de autochtone jeugd erbij betrokken wordt. Dat is wel zo eerlijk. Waarom vraagt u zich af? Welnu uit  Zondagsnieuws van 29 maart jongstleden een artikel met titel: "Sporters slopen sporthal Dierdonk". Helmond Aktief kan zich niet voorstellen dat dit is gebeurd door Marokkaanse jongeren. Laat 16 april 2009 een succesvolle dag worden voor een zinvolle en brede discussie.

Helmond Aktief hoopt dat het u allen goed mag gaan,
met een vriendelijke Paasgroet,

Theo van Mullekom
Fractievoorzitter Helmond Aktief

20reacties

Helmondse Helden: Maria van der Steen

Vandaag de eerste uit een lange reeks Helmondse Helden die t.z.t. in boekvorm gaat verschijnen. Hierin gaat Jef de Jager onze stad portretteren aan de hand van figuren uit het (recente) verleden. Jef is schrijver en cultureel antropoloog. Misschien ken je hem nog van het boekje De Helmondse ziekte, kijk anders eens op Wikipedia. Wij wensen Jef alle succes en de Helmonders veel leesgenot. Heb jij een Helmondse Held die niet mag ontbreken, plaats die suggestie dan in een reactie.


logo of embleem van Helmondse HeldenIs er nog iemand die de boeken van Maria van der Steen (1906 – 1987) leest? Zij is in mijn ogen een heldin. Nu moet ik eerst vertellen wat ik daaronder versta. Mensen die onverschrokken dingen doen, zeggen mij weinig. Zulke figuren treden op in noodsituaties, maar worden meestal gedreven door sensatiezucht of prestatiedrang. Nee, een held is een persoonlijkheid die als voorbeeld kan dienen. Een enkeling heeft dat van huis uit, anderen hebben ervoor moeten vechten.
Maria van der Steen, geboren als Annie Pepers, had het lang in zich om helemaal geen heldin te worden. Haar vader was een rijke boerenzoon uit het Belgische Hasselt, die echter als een tempelier zoop en zijn gezin met negen kinderen in etappes ten gronde richtte. Een krot tegenover het kerkhof in Mierlo-Hout leek van deze teloorgang de gewelddadige eindbestemming. Maria’s moeder werd geslagen, de kinderen werden geslagen. Gekrijs, honger en smerigheid. Maria besloot al vroeg naar een beter leven op zoek te gaan. Wat bleek hierbij? Ze kreeg minder te stellen met haar bazen dan met haar eigen mensen.Lees verder »

5reacties

Naw en Vruuger CIII

In de vernieuwde binnenstad zie je Naw het Zonnehof. Die foto werd gemaakt in de richting van de Willem Prinzenstraat. We mogen wel stellen dat het daar totaal veranderd en onherkenbaar is in vergelijking met Vruuger (1980).

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV

GGG, Computervirus

  GGG Helmond

Een oudere kennis heeft de eerste schreden op computergebied gezet. Want zij wil De weblog van Helmond nu toch eindelijk eens gaan lezen. Na bijna 4 jaar moet ze toegeven dat dat een blijvertje is.
Zij volgde een beginnerscursus Internet en E-mail bij de Volksuniversiteit en beweerde daardoor al redelijk wat vaardigheden te hebben opgebouwd. Naar het zich laat aanzien heeft zij op het gebied van computervirussen en beveiliging iets niet helemaal goed begrepen.

voor haar computer.
.

6reacties

Ilse: Burgemaster Jacobs?

Column Ilse uit HelmondVoor mijn volgende column is het “noodzakelijk” om het volgende fragment even te luisteren. Klik daarvoor hier
Voor degenen die niet over de mogelijkheid beschikken om het nu te luisteren, kunnen later terug komen en het alsnog beluisteren of gewoon mijn samenvatting daarover lezen.

Het is een fragment uit een programma van 3FM waarin Fons Jacobs, u beter bekend als “De burgemeester van de gemeente Helmond” vragen over de gemeente Helmond gaat beantwoorden. Het doel hiervan is bonuspunten te verzamelen en daarmee kans te maken dat het Glazen Huis van radio 3FM in Helmond komt te staan.

De eerste vraag was een inkoppertje, een beetje begane burgemeester weet van zijn stad of dorp wel hoeveel inwoners deze heeft. En gelukkig, ook Fons is hiervan goed op de hoogte. Het eerste punt is daarmee in de pocket. Maar waarop onze Fons helaas geen antwoord kon geven was de volgende vraag. Wat betekent de uitdrukking  “Hij komt van Helmond”…? Eerlijk is eerlijk, ik zou hetzelfde antwoord als Fons gegeven hebben; namelijk dat iemand uit Helmond komt en daar geboren en getogen is. Maar het schijnt te betekenen dat wanneer iemand veel lawaai maakt en veel en luid praat, hij of zij “van Helmond komt”. De conclusie, die ik daaruit kan trekken, is dat zelfs mijn moeder (die niet in Helmond woont) “van Helmond komt”…

Gelukkig is Fons wel begaan met het Helmondse voetbal en zingt hij de volgende vraag, wat inhoudt om het clublied van Helmond Sport verder te zingen, uit volle borst en volle overtuiging mee. Bij 3FM is het niet ontgaan dat Fons vorig jaar met carnaval zelf een nummer heeft gezongen over Helmond. Maar dat er in 2002 ook een carnavals-nummer is gemaakt over meneer Jacobs zelf met de titel: “Zeg Jacobs, blie van minne wiet” daarvan raakt Fons zelfs helemaal verbouwereerd. Wat resulteert in weer geen punt voor de wedstrijd ” Burgemasterclass…” 

En hoewel de 3FM-dj zijn best doet om enkele zinnen van dit, vast prachtige, lied op zijn beste Helmonds uit te spreken besef ik me dat het ook te mooi is om waar te zijn dat het Glazen Huis in Helmond komt te staan. Op naar de volgende en laatste vraag… Wat zijn de openingstijden van de stadswinkel? En tja, dat zou je toch wel moeten weten eigenlijk. Maar helaas… Zelfs Fons geeft aan dat de openingstijden niet te onthouden zijn! En met een schrale uitstraling van Helmond verlaat Fons de uitzending met 2 hele punten…
Eindconclusie; definitief geen Glazen Huis op de markt van Helmond.

Ilse

10reacties

Gemeenteraadsverkiezingen 2010

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 in Helmond

Nog 11 maanden en we mogen weer naar de stembus om onze nieuwe gemeenteraad te kiezen. De politieke partijen zijn al druk met de voorbereidingen. De eerste schermutselingen op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen 2010 hebben we ook al achter de rug. Wethouders krijgen opeens haast om toch nog ergens resultaten te boeken, van voetbalstadion tot accommodatie- of armoedebeleid. Helder Helmond en Helmond Aktief besluiten om toch maar niet samen te gaan en een aftredende PvdA-fractievoorzitter zegt dat hij het te druk heeft. Kort geleden nog een raadslid dat overstapt van Helder Helmond naar het CDA. De komende maanden zal het gekrakeel alleen maar toenemen. Want voor politici wordt het weer tijd om te scoren.
De weblog van Helmond is natuurlijk hèt medium om daarover jouw mening te geven. Na de zomervakantie beginnen we met een opmerkelijke poll waar je op de Helmondse raadsleden kunt stemmen. Zo ontstaat onze eigen Helmondse stemwijzer. Dan is het woord (zoals altijd) aan jou!
Daarvoor hoeft je echter niet nog een paar maanden te wachten. Ook wij zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Maar wij weten ook niet alles en samen weten we meer. Vandaar dat we dit onderwerp nu al aansnijden. Want ideeën, voorstellen, tips en zelfs medewerker(st)ers zijn van harte welkom! Vind je het leuk om achter de schermen hieraan mee te helpen, mail ons dan even.

Alle berichten over de gemeenteraadsverkiezingen van 2010.

9reacties

Naw en Vruuger CII

Als er een kruising in de loop der tijd is gewijzigd is het deze wel. Naw zien we de in aanbouw zijnde woontoren op de kruising Uiverlaan, Willem Prinzenstraat, Oostende en Bindersestraat. Een woontoren waartegen het nodige verzet was gezien de ingeklemde ligging. Op de foto van Vruuger in 1982 zien we nog de woningen van Volksbelang die nu allemaal weg zijn en waarvoor nieuwe in de plaatst zijn gekomen. Midden op de foto zien we nog de sigaren- en sigarettenwinkel van Van Bokhoven waar ook al een nieuw appartementencomplex voor in de plaats is gekomen.

5reacties

Kwaliteit Helmondse weekmarkt

Na zo’n 18 jaren geklaagd te hebben over de stank en afval na afloop van de vismarkt, vonden de omwonenden aan het Ameideplein in 2007 eindelijk een gewillig gehoor bij wethouder Yeyden. Dat zal ook wel iets te maken gehad hebben met de vele negatieve publiciteit die de wethouder in die periode over zich heen kreeg over het verlengen van de weekmarkt naar 16.00 uur.
Om te beginnen werd een proef gehouden door de brandweer die met een hogedrukstraal het wegdek schoon spoot. Die proef leek geslaagd en dus werd in opdracht van de gemeente in januari 2008 op 2 plaatsen een hoge drukaansluiting gemaakt. Daarmee kon het schoonspuiten van het wegdek door medewerkers van Sita beginnen. Probleem opgelost zou je denken.
Helaas: ondanks dat een aansluiting is aangelegd, wordt nog steeds niet echt met hoge druk gespoten. Eigenlijk wordt alleen het wegdek een beetje natgemaakt. Omwonenden hebben de gemeente hier al diverse keren over aangesproken. En de gemeente antwoordt alsmaar dat ze ‘ermee mee bezig is’.
Helmond heeft de mond vol van ‘kwaliteit’. De hele ‘operatie markt’ van Yeyden stond ook in dat kader. Maar hebben we in 2009 die kwaliteit bereikt?
De afvalbakken zijn regelmatig overvol zodat mensen gedwongen worden om hun rommel op de straat te gooien. De aanhangwagens waarmee de marktkramen worden gebracht en gehaald zijn veel mensen een doorn in het oog want deze worden tijdens de markt hers en dwers op de trottoirs neergezet. Je kunt nauwelijks bij de avalcontainers komen en bovendien worden de nodige zitbanken en fietsenrekken onbereikbaar.
Een andere bron van ergernis is het wegwaaien van rommel. Deze ligt er vaak nog tot na het weekend. Bewoners van Prinzenhof en of de Ameide is dit een doorn in het oog. Wethouder Yeyden zei in een artikel in het ED destijds dat zelfs de kleinste overlast zou worden aangepakt. De gemeente kan rond de weekmarkt dus nog steeds vooruit.

10reacties

Wij roepen wilma weer naar voren

Dames en heren, met 2 punten achterstand begon zij deze ronde. Maar na 26 vragen eindigt zij het eerste kwartaal van 2009 van De kennisquiz over Helmond toch weer als eerste. Nu met een voorsprong van 2 punt op de nummer 2, Els.
Spannend was de strijd in de eerste 3 maanden van 2009 zeker. Tot vraag 25 (de ‘lettervraag’) lag de overwinning voor 5 dames (“waar zijn de heren?”) nog binnen handbereik.  Maar juist met die vraag liet zij zien wie deze ronde heerst en wie dus het meeste van onze stad weet.
Haar naam is wilma. Van harte gefeliciteerd met je zege wilma. De eer, de eeuwige roem én de tegel op de Catwalk of Fame vallen je ten deel:

wilma
Net als alle andere tegels, zal ook deze tegel elke pagina van De weblog van Helmond tot in lengte der dagen sieren.

Maar van roem alleen kun je in Helmond niet leven. Met deze zege win je ook nog 2 vrijkaartjes voor de Cabaretnacht op vrijdag 29 mei in ’t Speelhuis. Zij organiseren deze Cabaretnacht samen met Kunstfestival Artimond. Ook die kaartjes werden weer door ’t Speelhuis, de sponsor van dit spel, beschikbaar gesteld. Zoals te doen gebruikelijk krijg je (uiterlijk volgende week) hierover weer een mailtje.
Omdat je van al het lachen wellicht wat meer dorst krijgt dan anders, zullen je kaartjes vergezeld gaan van wat extra’s.
Veel plezier!

Het woord is aan wilma.


Hallo allemaal.

De eerste ronde van het nieuwe jaar zit er weer op. Dit is mijn 2e overwinningsspeech. Ik had niet verwacht dat ik deze ronde zou winnen omdat sommige vragen best pittig waren voor mij.
Ik vind het elke keer weer leuk om de oplossing te zoeken van de vraag. Ook deze ronde had ik wel eens hulp nodig van anderen en soms ging ik met de auto er op uit om de oplossing te vinden. De vraag met de letters zoeken van het woord Helmond vond ik de leukste.Dit was echt speurwerk, niet een maar meerdere oplossingen vinden voor dat de vraag was opgelost.
Ook deze ronde vond ik weer spannend op naar de volgende ronde!

Groetjes, Wilma