Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

28reacties

Luister naar de finalisten en stem!

Met de WilHelmonds Finale in zicht: de laatste internetstemronde!

Hieronder de jukebox met de nummers van de 4 finalisten. Nummer 1 tot en met 4 in de jukebox zijn de live-registraties die wij afgelopen vrijdag tijdens de Live-ronde in Zeezicht maakten. De laatste 4 zijn de opnames die de artiesten inleverden als hun inzending voor het WilHelmonds. Studio-opnames die je al eerder op deze website kon beluisteren.
Wij willen je er op attenderen dat de live registratie van ’t Akkoordje door te weinig microfoons tijdens hun optreden minder goed is.
Je kunt alle nummers achter elkaar beluisteren: klik op het eerste nummer en de jukebox speelt ze dan.

Update op 21 augustus 2009: Via onderstaande jukebox zijn de nummers niet meer te beluisteren. 

Finale

De eerste internetstemronde (begin mei) en de Live-ronde (afgelopen vrijdag in Zeezicht) zijn achter de rug. Nu is het dus tijd voor de tweede internetstemming.
Na het luisteren kun je jouw stem ook nu weer laten gelden. Daarmee zorg je dat 1 finalist vrijdagavond 12 juni in Brabant House met een voorsprong begint.

Je kunt stemmen op jouw favoriete finalist in de linker kolom bovenaan.
Het stemmen is heel eenvoudig:

1. Vink je favoriete nummer aan in de WilHelmonds verkiezing.
2. Ga naar de felrode button STEM (2 cm onder de laatste stemmogelijkheid).
3. Klik daarop om je stem te activeren.
4. Nadat je hebt gestemd zie je de meest actuele tussenstand.
Mocht er al gestemd zijn vanaf jouw IP-adres, dan krijg je direct de actuele tussenstand te zien.

Deze internetstemronde loopt tot vrijdag 12 juni.
Om jouw favoriete finalist te steunen in de WilHelmonds Finale: STEM!!!

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
24reacties

Finalisten zijn bekend (met de foto’s)

Helmond, het Helmonds Volkslied, WilHelmonds

Gisterenavond was het dan zover, de beste 9 WilHelmonds inzendingen traden op. In een druk bezocht café Zeezicht brachten zij hun Helmondse liederen. En hoe! De ene nog beter dan de andere, maar stuk voor stuk met een intense bezieling!
Aan het begin van de nieuwe dag, 30 mei 2009 om 00:17 uur pakte juryvoorzitter Herbie Guldenaar de microfoon. Nadat hij uitlegde hoe moeilijk de jury het had gevonden (beluister onderaan het interview met hem daarover) kwam het alles beslissend oordeel.


En de winnaars zijn:

• Monald Aben – Ons Hellemond
• ’t Akkoordje – M’n Stad
• Gebroeders Tel – Helmond Mijn Stad
• Helmondshoop – Helmond is van ons

Nogmaals: Van harte gefeliciteerd!!!

Vier finalisten? Er zouden toch maar 3 finalisten zijn. Klopt. Maar in al haar wijsheid besloot de jury dat er 4 door moesten naar de WilHelmonds Finale op vrijdag 12 juni. Wat moet je tegen een dergelijke wijsheid inbrengen? Niks! Wij zijn blij met zoveel kwaliteit in de WilHelmonds Finale.
Wat valt er nog meer over zo’n geweldige avond te vertellen?
Roland (lid van het WilHelmonds-team en gisteravond de presentator van de Live-ronde) verwoordde het als volgt. “Super!” De sfeer was hypnotiserend, de mensenmassa geweldig. Zeezicht was gewoonweg the place to be! De inzenders deden stuk voor stuk hun best, maar er konden er dus maar 4 de beste zijn. Zoveel vrolijke gezichten doet een mens goed. En vanaf het podium de avond aan elkaar kletsen was een enorme kick. Dit had je echt niet willen missen. Het feest kon maar niet op! En wederom hadden wij naderhand een eigen super afterparty met een aantal mensen die ons de hele avond hielpen! De manier voor ons om zo’n topavond samen af te sluiten. Nu dus op naar de finale in Brabant House en nog zo’n geweldige avond. Het WilHelmonds leeft! Super!”
Vraag: Tja, wat moet je daar nog aan toevoegen?
Antwoord: De 113 foto’s van gisterenavond. Want als 1 foto meer dan 1000 woorden zegt, wat gaan 113 foto’s je dan zeggen….Hulde aan de fotografen!

Morgen begint trouwens de tweede en laatste internetstemronde. Je kunt dan stemmen op de 4 finalisten. Met jouw stem bepaal jij welke finalist vrijdagavond 12 juni in het Brabant House met een voorsprong begint.

Interview van Stadsradio Helmond met Herbie Guldenaar:

32reacties

Geen live radio voor WilHelmonds (JC)

In een strak neergezet programma beleefde het WilHelmonds vrijdagavond haar halve finale. In een druk bezocht café Zeezicht konden de bezoekers en ik genieten van een zeer divers aanbod aan liedjes uit en over Helmond.
Vele vrijwilligers hebben zich maandenlang ingezet om van dit evenement een succes te maken. Maar achter de schermen overheerste teleurstelling. Een van de initiatiefnemers van het WilHelmonds is Stadsradio Helmond. Die had dan ook groots aangekondigd dat het hele evenement via de radio thuis te volgen zou zijn. Niets daarvan echter. Doodse stilte op de zender. Alleen ingeblikte muziek te horen, want voor de live uitzending moesten andere programma’s wijken.
Eén van de deelneemsters aan de wedstrijd reageerde geschokt: ze had speciaal een draagbaar radiootje naar haar slecht ter been zijnde moeder gebracht en moest die nu bellen omdat de uitzending niet door ging.
De officiële verklaring is dat de uitzending niet door kon gaan vanwege ’technische problemen’. Navraag bij de organisatie leert echter dat het ligt aan het niet nakomen van afspraken door één persoon. Die bovendien in staat blijkt een hele uitzending te saboteren en een hele organisatie in gijzeling te nemen.
Daar sta je dan, als vrijwilligersorganisatie. Teleurstelling in de hele stad, boze sponsors, een lelijke domper op de vreugde van wat een feestelijke avond had moeten worden. Een dieptepunt voor de Stadsradio bovendien. Die zet zich neer als een onbetrouwbare partner. Ik ben benieuwd hoe dat opgelost gaat worden.

Was getekend,

1reactie

Naw en Vruuger CX

Naw zie je enkele kantorencomplexen in het Stationskwartier, gelegen ter hoogte van de Verlengde Stationstraat, Binnen Parallelweg en vlakbij het Groenewoud.Vruuger (1973) zat daar de Boerenbond met een grote weegbrug aan de straat. Die straat (die vanaf de Kerkstraat tot aan de spoorwegovergang doorliep) heette toen Groenewoud. Het pand rechts, eigendom van Jan van Bussel, heette Tivoli.

1reactie

GGG, Breed zitvlak

  GGG Helmond

1 Van onze DTP-medewerksters, een leuk meisje om te zien overigens, heeft een nogal breed uitgevallen achterste.Haar collega’s van de DTP-afdeling wilden haar daar op een ludieke manier op attent maken. Vanochtend, bij hun dagelijkse werkoverleg, hadden ze een speciale stoel voor haar gereserveerd.

voor die speciale stoel.
.

3reacties

Vrijdag gaan de 9 voor 3 Finale-plekken

Helmond, het Helmonds Volkslied, WilHelmonds

Nog 2 nachtjes slapen en dan is het zover! De 9 inzenders met de meeste internetstemmen gaan in café Zeezicht (aan de Steenweg) het podium beklimmen en tonen wat ze waard zijn.
Inzet: de 3 felbegeerde plekken in de Wilhelmonds Finale.

Elke Helmonder kan vrijdag in Zeezicht komen kijken, natuurlijk is de entree gratis. Om 20:00 uur wordt de avond geopend en gaan de 9 artiesten hun nummer spelen.

Tussen 1 en 2 uur zal de deskundige jury haar alles beslissende oordeel geven en weet Helmond wie 2 weken later in de WilHelmonds Finale staan.
De jury zal de 9 inzenders dan hebben beoordeeld op hun nummer, de zangkwaliteiten, de originaliteit en de performance van het nummer. De mening van het publiek zal een wezenlijk onderdeel in hun beoordeling vormen. Harder juichen vergroot de kans op een plek in de finale voor jouw favoriete act!
De jury vrijdag bestaat uit Herbie Guldenaar (een meester gitarist die met met de groten der aarde speelde), Patrick van de Pol (met ruim 10 jaar ervaring als eigenaar van het Muziekcafé weet hij alles van live optredens) en Wim Maasakkers (die met zijn wekelijks radioprogramma Cultuuurbarbaren, al 14 jaar bewijst dat hij een muziekkenner pur sang is).
Denk jij nu al te weten welke 3 doorgaan, ga dan even naar dit topic. Vrijkaartjes voor 't Speelhuis en het officiële WilHelmonds t-shirt zijn daar te winnen.

Nadat de 9 inzenders hun nummers ten gehoren hebben gebracht, ga je verder genieten van de band Koolen's New Project. DJ Frogson zal de avond afsluiten en laten horen waarom hij als de beste van Helmond wordt beschouwd.
Kortom: Zeezicht is vrijdagavond 29 mei the place to be!!!

Maar wij realiseren ons terdege dat niet elke Helmonder vrijdag kan komen. Niet getreurd, ook aan de thuisblijvers is gedacht. Vanuit Zeezicht zal Stadsradio Helmond het hele spektakel van de eerste tot de laatste minuut live verslaan. Tussendoor hoor je korte interviews die de speciale sterverslaggever met de artiesten ter plekke maakt. Vanaf 20.00 uur kunnen Helmonders dit ruim 5 uur durende radioprogramma via de ether op FM 107.2 MHz, via de kabel op FM 94.4 MHz én via internet beluisteren.

Rest ons van Wilhelmonds: dat de beste 3 mogen doorgaan!

38reacties

Welke 3 halen de WilHelmonds Finale?


In bovenstaande fotocollage staan de 9 acts die komende vrijdagavond in café Zeezicht gaan strijden voor de 3 plekken in de WilHelmonds Finale. Voorspel de 3 die doorgaan en win!
Hoe kun je meedoen?
Zoals je ziet kreeg iedere inzender een nummer van 1 tot en met 9. Plaats in een reactie onder dit log jouw drie cijfers zonder spatie achter elkaar in oplopende volgorde (als een getal dus). Ter verduidelijking: 123 zou het goede antwoord kunnen zijn. Antwoorden als 213 of 1 2 3 of de namen van 3 acts zijn per definitie fout.
Tot vrijdag 29 mei 19.30 uur kun je jouw antwoord hieronder plaatsen. Per persoon (= per ip-adres) mag je 1 antwoord geven, je eerste antwoord telt.
Is er iets te winnen?
Geef jij het goede antwoord, dan win je sowieso een punt in de tussenstand van De kennisquiz over Helmond. Alsof dat al niet voldoende is, maak je daarbij ook nog kans op 2 vrijkaartjes voor een voorstelling in ’t Speelhuis in het komende seizoen én je maakt kans op het officiële WilHelmonds t-shirt. Want die extra prijzen worden onder de goede inzenders (of je nu als eerste of als laatste het goede antwoord gaf) verloot.
Zaterdag 30 of zondag 31 mei maken we bekend wie deze prijzen won.


Tussenstand:
5 punten: Els*
4 punten: wilma
1 punt:en Helga én Niels* én Will Rutten

Een * betekent dat hij of zij dit kwartaal 2 vrijkaartjes won voor een voorstelling komend seizoen in ’t Speelhuis.
12reacties

Van Mullekom: Minder verkeerslichten

Column Theo van Mullekom Helmond AktiefHelmond is een stad met heel veel verkeerslichten. Landelijk zijn er nauwelijks steden die er meer hebben. Daarom stel ik de vraag of ze allemaal wel nodig zijn. Kunnen wij op grotere knelpunten de verkeerslichten niet beter vervangen door een rotonde daar waar er de ruimte voor aanwezig is? Als raadslid ben ik ook vaak benaderd door mensen die stellen dat een verkeerslicht soms gewoon weg kan op een overzichtelijk kruispunt. De oversteek wordt dan via verkeersborden aangegeven waarbij de normale voorrangsregels gelden.

Verkeerslichten op plekken waar ze niet dringend nodig zijn, zorgen voor veel vertraging en onnodig oponthoud. Zo zijn bijvoorbeeld bijna alle verkeerslichten op de Heeklaan overbodig.

Een stroperige doorstroming ten gevolge van onnodige verkeerslichten of slecht ingeregelde verkeerslichten zorgt voor irritatie onder de bestuurders. Daarnaast wordt het milieu extra vervuild door de ervoor wachtende auto’s. Een stationair draaiende motor produceert onder andere fijnstof, stikstofoxiden en zwaveloxiden, om nog maar niet te spreken van de aromatische verbindingen in de dieseldampen die kanker kunnen veroorzaken. Met het huidige aantal verkeerslichten kunnen we schone lucht in Helmond wel vergeten!

Verkeerslichten bieden een schijnveiligheid voor voetgangers en fietsers. Ze steken soms over zonder zelf uit te kijken. Een door rood licht rijdende automobilist kan zo een flink ongeval veroorzaken.

Het wordt tijd dat onze gemeenteambtenaren wat inventiever worden en niet overal zonder nadenken een verkeerslicht plakken. Ik geef u een zeer recent voorbeeld uit Mierlo-Hout aan de Hoofdstraat waar ik zelf al bijna vijftig jaar woon. Onderwerp is een veilige oversteek ter hoogte van de Rabobank omdat daar tegenwoordig de bibliotheek in is gevestigd. De mensen in Mierlo-hout werd gevraagd, bent u voor het verhogen van de veiligheid? Uitkomst: iedereen was voor. Ja, natuurlijk is iedereen voor meer veiligheid, een beetje domme vraag, want vraag je bent u voor meer loon met minder uren dan zegt ook iedereen ja. Bent u voor afschaffing van de wegenbelasting, zegt ook iedereen ja. Zo kun je dus doorgaan. De vraag is echter of je dit bereikt door er een verkeerslicht te plaatsen zoals de gemeente wil en daarmee volkomen voorbij te gaan aan de millieuaspecten voor de plaatselijke bewoners en ook hun wens om daar géén verkeerslicht te plaatsen. In de Hoofdstraat staat het verkeer al elke zes minuten stil voor de passerende trein en daarna honderd meter verder weer bij het verkeerslicht bij de kerk. Een derde bottleneck zou dan komen ter hoogte van de Rabobank, weer ruim honderd meter verder.

Moet deze regelgeving er wederom doorgedrukt worden? Is het niet veel beter in te zetten op vermindering van verkeerslichten zoals bovenstaand reeds betoogd en die 100.000 euro voor meer dringende zaken in de stad te besteden? In Aarle-Rixtel heeft men verkeerslichten verminderd en zijn de ongevallen teruggelopen. Moeten we niet gewoon ook meer inzetten op eigen verantwoordelijkheid van overstekende fietsers en voetgangers? Ook al zijn dit soms jonge mensen. In de Hoofdstraat passeren momenteel zo’n twaalf duizend voertuigen per etmaal. Ik heb in de nu bijna vijftig jaar dat ik in de Hoofdstraat woon geen enkel ongeval van betekenis meegemaakt.

Mag ik aan u vragen hoe u over het een en ander denkt, ben erg benieuwd naar uw reacties.

Theo van Mullekom
Fractievoorzitter Helmond Aktief

Meen Helmond

Onderstaande tekst werd aangeleverd door mevrouw W.Maasakkers-Boudewijns. Zij zong dit lied over Helmond vroeger als ze opkamp gingen met de Kajotters (Katholieke meisjesbeweging). Vroeger, datis in de jaren 1945-1950.

Meen Helmond
Heil veul wordt er gescholden
op de stad van 'Kienaw daor'
en al maken ze't vur 'n gat oit
vur meen is dè nie waor

Vur meen is Helmond alles
al zeggen ze'r van alles van
ik laot ze dan mar praoten
to'k nie mer zwiegen kan

Al staon er veul fabrieken
al hebben we'n klaen station
ik kan aw nie vergaeten
wai ok nog niemand kon

Die daor is geboren
die vergaet dè pletske nie
ok as ie deur z'n verhoize
de half waereld zie

Dir wonen aerm mensen
mi wainig of gin money
mar kom ik in de vrimde
zeg ik toch 'Hawdoe wonnie'

Naar aanleiding van het WilHelmonds, dé zoektocht naar hét Helmondse lied, kwam bij haar dit lied naar boven. Mevrouw W. Maasakkers-Boudewijns kent alleen de tekst nog, de melodie is haar niet meer bekend.Via deze weg hoopt zij de melodie alsnog te kunnen achterhalen.

1reactie

Naw en Vruuger CIX

Naw legde onze fotograaf de splitsing Bindersestraat, Noordende, Binderseind op de foto vast. Die foto maakte hij in de richting van de Marktstraat.
Vergelijk je die situatie met Vruuger (1958), dan is alleen het rijtje huizen rechts (met op de hoeken de schuine puntdaken) nog te herkennen. Aan de linkerzijde zie je het voormalige café Van Berlo. Dat was het laatste pand van het Binderseind want de Bindersestraat begon toen bij de H. Hartkerk.

2reacties

De weg kwijt (JC)

De laatste tijd zie ik in Helmond heel veel nieuwe straatnaambordjes. Nieuwe huizen en straten vragen kennelijk om nieuwe bordjes. In de binnenstad-oost maar ook bijvoorbeeld in Helmond-West wordt volop gebouwd.
In de nieuwe straten komen opvallend veel Helmondse straatnamen voor: Toon van de Laar, A.M. Frenken, Sjef van Schaijk, W(illem?) van Asten, P.M. Dillen, Lennard Gruijters. Dat is jaren na dato alsnog een mooie overwinning voor de Heemkundekring Helmond-Peelland die vroeg om meer Helmondse (en vrouwelijke!) straatnamen.
In het begin kleefde aan dit fraaie initiatief wel een bezwaar. Op de eerste versies stond niet wie al die mensen waren. Ik herinner me een Van de Laar die ik gevraagd heb of Toon soms familie van hem was. Hij wist het zelf niet. Ik merk dat veel mensen niet wisten naar wie al die straten genoemd waren. Maar er gloort hoop! Sinds kort zie ik overal gloednieuwe bordjes, met uitleg en zelf een wapen van Helmond erop. Zo weten mensen nu en over 50 jaar wie al die mensen waren. Ik hoop van harte dat dit initiatief door de hele stad wordt voortgezet.
Want: nu we het daar toch over hebben: ik vind Helmond wel een van de slechtst bewegwijzerde steden die ik ken. In hele wijken van de stad is geen enkel straatnaambordje te vinden. Niet vanuit de auto en zelfs niet voor een fietser of voetganger. Soms hangen ze op rare plaatsen, soms zijn ze overwoekerd of verweerd en vaker ontbreken ze helemaal of staan op een plaats waar je dat absoluut niet verwacht. Midden in de straat bij voorbeeld.
In raar genummerde straten als de Makreelstraat en hele stukken van de Rijpelberg is een huisnummer vinden trouwens ook een crime!
Ik ken een huisarts die klaagde dat hij bij spoedgevallen zoveel tijd kwijt was om een adres te zoeken. Vroeger al, toen huisartsen nog op huisbezoek gingen dus.
In Helmond-West zijn trouwens wat straatnamen verdwenen omdat die een slechte naam zouden hebben. Zoals het hele Haagje opeens Helmond-West is gaan heten. En het Jonkerstraatje een andere naam moest krijgen. Misschien vanwege een bijna gelijknamige wethouder die we rond die tijd kregen.
Ik zie nu hetzelfde in de binnenstad gebeuren: de naam van de eerbiedwaardige August Sassen heeft plaats moeten maken voor zijn collega Frenken. Ook een beetje overcompensatie als je het mij vraagt. Daarbij horen ook rare namen als Zonnekwartier, Vossenberg of Suytkade, die nu werkelijk helemaal niets met Helmond van doen hebben.
Kortom: very Helmondlike: goed idee, slecht uitgevoerd. Graag meer straatnaambordjes op betere plaatsen en met wat meer uitleg.

Was getekend,

GGG, Rectificatie

  GGG Helmond

In een vorige GGG schijnen wij een verkeerde interpretatie gemaakt te hebben. Pijnlijk, maar het is niet anders. Vandaar dat we er nu zo snel op terug komen.
Het gewraakte log ging over een oudere kennis en haar kennis van computervirussen. Nog dezelfde maand kregen wij haar man gepikeerd op de stoep. De woorden die er toen allemaal gebezigd werden, zijn ongeschikt voor deze weblog. Maar zijn lange tirade was duidelijk: het had helemaal niets met computerbeveiliging te maken maar met virussen. Zijn vrouw had last van smetvrees en ging daar volgens haar man heel ver in.

voor de foto van hun auto die we op zijn aanwijzing maakten.
.

14reacties

Wie is hij?


Helmond

Geef de volledige naam (= voornaam, eventuele tussenvoegsels én achternaam).


Tussenstand:
4 punten: Els* én wilma
1 punt:en Helga én Niels*

Een * betekent dat hij of zij dit kwartaal 2 vrijkaartjes won voor een voorstelling komend seizoen in ’t Speelhuis.
1reactie

De wildcard en de WilHelmonds t-shirts

Helmond, het Helmonds Volkslied, WilHelmondsAfgelopen vrijdag werd bekend welke 8 inzenders de meeste stemmen in de eerste WilHelmonds verkiezing kregen. Zij gaan daarmee dus door naar de Live-ronde op vrijdag 29 mei in café Zeezicht. Vandaag de bekendmaking naar wie de wildcard gaat en dus als negende mee gaat strijden voor een plek in de Finale.

De wildcard gaat naar Met Roosen met het nummer Bekentenis.

Gefeliciteerd met jullie uitverkiezing.

Menig Helmonder zag onze WilHelmonds t-shirtjes al. Regelmatig kregen we de vraag of die shirts ergens te koop waren. Toen niet, nu wel!
Ze zijn sinds kort voor €15,- te koop bij:
– De Greef Textiel (in de Dorpsstraat in Stiphout)
– De Houtse Bazar (in de Hoofdstraat in Mierlo-Hout)
– vanLeest (in de Veestraat in het centrum).
De shirts zijn verkrijgbaar in de maten S/M/L/XL/XXL in dames- en herenmodel. Wil je meer dan 5 shirts ineens bestellen, dan kun je ook mailen naar [email protected]. Geef in je mail aan hoeveel stuks je wilt, in welke maten en je telefoonnummer. Wij zullen daarna contact met je opnemen voor de verdere afhandeling.
Alle WilHelmonds-inzenders kregen via hun contactpersoon al te horen hoe zij hun bestelling (met daarbij een extraatje) direct bij ons kunnen plaatsen.

3reacties

Ilse: Dag Helmond…

Column Ilse uit HelmondAan alles komt een eind. En daarom zal ik maar meteen met de spreekwoordelijke deur in huis vallen. Dit zal mijn laatste column voor deze weblog worden. Dit doordat ik, tijdelijk, geen inwoonster van Helmond meer zal zijn. Deze tijdelijkheid is afhankelijk van wanneer er mij een huisje wordt toegewezen door Huren in Helmond. Dus mocht je mijn columns erg boeiend, hilarisch of geestig vinden, schroom dan vooral niet om een klachtenbrief naar Huren in Helmond te sturen zodat ik snel weer inwoonster van Helmond kan worden en wie weet ook wel weer columnist!

Daarnaast is het zo, dat ik door mijn werk helaas geen tijd, energie en inspiratie vind om binnen de daarvoor bestemde tijd een goed geschreven column in te leveren. Ik heb daar liever mijn vrijheid in, zodat ik kan schrijven waar, wanneer en wat ik wil. Voor een weblog als deze, is het uiteraard te begrijpen dat er wordt geschreven over wat er in Helmond gebeurt, of weliswaar niet gebeurt. Gezien ik je daarvan niet op de hoogte kan stellen, kan ik je wat dat beter aanraden lid te worden van het Helmonds Dagblad. Uit betrouwbare bron heb ik inmiddels vernomen, dat er door mijn vertrek, een andere columnist in de plaats komt. Wie dit ook moge zijn, ik wens deze persoon daar veel plezier en succes mee.

Bedankt voor het lezen van mijn columns hier op de weblog!

Ilse

7reacties

Naw en Vruuger CVIII

Eerder in deze wekelijkse rubriek kwam de V&D aan bod, naw de HEMA in de Veestraat. Dit warenhuis opende 42 jaar geleden (op 10 maart 1967) de deuren.
Vruuger (1960) zat daar de winkel van Kofa Van Hout. Het pand van Kofa werd 5 jaar later afgebroken voor de eerste Helmondse HEMA-vestiging.

20reacties

De uitslag van de internetronde

Helmond, het Helmonds Volkslied, WilHelmondsTwee weken stonden de 28 WilHelmonds-inzendingen centraal. Elke Helmonder kon die muziek beluisteren én antwoorden op de vraag “Dé vertolker van hét Helmonds lied is?” door zijn of haar stem uit te brengen in de poll.
Toen we twee weken geleden schreven “luister en stem!!!” hadden wij zeker niet verwacht dat daar zo massaal gehoor aan zou worden gegeven: in 14 dagen tijd werden de 28 nummers in totaal 23.729 keer beluisterd en werd er 3.583 keer gestemd. Kortom: het WilHelmonds leeft!

Maar goed, nu de uitslag van dit eerste deel van de wedstrijd. Welke 8 inzenders kregen de meeste stemmen? Wie gaan dus door naar de Live-ronde en spelen vrijdag 29 mei in café Zeezicht hun nummer en strijden dan voor een plek in de finale?

De inzenders met hun nummers die doorgaan:
• Cassette Bandje – Ik Wil Helmond’s vergaan

• Theo van Mullekom – Groetjes uit Helmond

• Monald Aben – Ons Hellemond

• Veul Skik – Ons skon Helmond

• De Helmvlegels – Hellemonder

• ’t Akkoordje – M’n Stad

• Gebroeders Tel – Helmond Mijn Stad

• Helmondshoop – Helmond is van ons


Van harte gefeliciteerd!

In totaal hebben deze 8 inzendingen samen 68,90% van de stemmen gekregen, een waardig rijtje (dat je hiernaast ziet) dus.

Maar niet alleen deze 8 inzenders gaan door naar de Live-ronde. Zoals bekend krijgt één van de overgebleven 20 inzenders de wildcard. Met de wildcard gaat die inzender als negende door naar de Live-ronde in Zeezicht. Begin volgende week maken we bekend wie de gelukkige is.

We bedanken nogmaals alle inzenders. Hulde voor zoveel kwaliteit, luistergenot én de spannende strijd!

2reacties

Helmondse Held: Frans Joseph van Thiel

logo of embleem van Helmondse HeldenVan alle landelijke politici die Helmond heeft opgeleverd, is niemand zo’n uithangbord voor de stad geweest als Frans Joseph van Thiel (1906 – 1993).
We hebben D66-minister Hans Gruijters gehad, maar die voelde zich naar eigen zeggen geen Helmonder, al was hij dat wel, in de zin dat hij het Helmonderschap in zichzelf leek te bestrijden: hij lachte zo min mogelijk, zelfs een grijns kon er met moeite af, en hij zag er geen bezwaar in tijdens de ministerraad onverstoorbaar boekjes te lezen. Nu lees ikzelf ook graag boekjes, maar volgens mij schort er iets aan je Wille und Vorstellung als je dat doet terwijl je collega’s over staatszaken delibereren.
Momenteel hebben we CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel, die weer onomwonden voor het Helmonderschap heeft gekozen en wel voor de liefste variant ervan. Hij weet niet hoe beminnelijk hij moet kijken en als hij praat is het net alsof hij uit drie ambtelijke stukken tegelijk voorleest.
Frans Joseph van Thiel daarentegen was een natural. Als minister, maar meer nog als voorzitter van de Tweede Kamer kreeg hij het voor elkaar zelden iemand te irriteren en toch zichzelf te blijven. Wel vroeg je je bij hem soms geïmponeerd af: Is joviaal zó joviaal en is Bourgondisch zó Bourgondisch? Anderzijds kon hij een jezuïtische gestrengheid uitstralen, want hij was allerminst behaagziek. Wanneer hij neutraal keek zag hij er zelfs bars uit, zeker toen hij met het ouder worden diepe gezichtsplooien kreeg. Maar dat was nog altijd een barsheid die anderen inwendig deed giechelen, omdat zij een paradox behelsde: een woest uitziende beer van wie iedereen wist dat het een goedzak was.Lees verder »