Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Naw en Vruuger CXL

Eerder zag je de ingang aan de Wesselmanlaan, Naw zie je het Elkerliek ziekenhuis vanaf de President Rooseveltlaan. Onherkenbaar in vergelijking met Vruuger (1958) toen deze zijde geheel uit verpleegafdelingen bestond.
In 1957 werd het als St. Lambertus ziekenhuis in gebruik genomen. Na de fusie in 1986 met het St. Willibrordus ziekenhuis in Deurne werd Streekziekenhuis Helmond-Deurne de naam. Om in 1990 te veranderen in Elkerliek ziekenhuis.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
7reacties

Helmond te klein voor aantal raadszetels

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 in Helmond

Helmond moet snel uitgroeien tot een stad van meer dan 200.000 inwoners. Althans, afgaande op het aantal raadszetels dat de politieke partijen zichzelf toedelen. Als we hun voorspellingen optellen, komen we uit op een gemeenteraad van niet minder dan 56 leden. Een aantal dat in Nederland niet voorkomt omdat dit het maximum van 45 ruim overschrijdt. Voor dat laatste aantal heb je 200.001 inwoners nodig.
Het meest optimistisch is nieuwkomer TON die zichzelf van 0 op 6 zetels ziet komen. GroenLinks en D66 zijn relatief bescheiden met een groei van 1 naar 3. Dat de VVD zichzelf ziet groeien, zal iemand die de landelijke ontwikkelingen bijhoudt niet verbazen. CDA en TON zitten dan meer op de wip. Grootste optimist is misschien wel de PvdA die zich zowel landelijk als in Helmond in een moeilijke positie heeft gemanoeuvreerd. Ondanks dat, denken de partijbonzen toch op 8 zetels uit te komen, slechts 1 minder dan nu. En op 2 of 1½ wethouder, zoals PvdA'er Lodewijk den Breejen ons schreef.
Theo van Mullekom reageert dan realistischer: "Helmond Aktief doet niet aan luchtfietserij. Als ik alle verhalen in de wandelgangen hoor, heeft Helmond naar alle waarschijnlijkheid misschien wel 49 zetels te verdelen in plaats van de 37 die er werkelijk te verdelen zijn. Velen rekenen zich nu al rijk, terecht?????" Dat hij met zijn 49 nog aan de voorzichtige kant zat, blijkt uit bijgaande tabel waarin we de (maximale) voorspellingen op een rij gezet hebben.
Eveneens voorzichtig is Rudi van der Made van GroenLinks: "Wij verwachten in maart 2010 te groeien. We hebben nu 1 zetel, dus we verwachten 2 zetels of meer. We hopen op 3 zetels."
Optimistisch is ook Berry Smits van Helmondse Belangen: "Ons doel is méér als 2. Uitgangspunt is mogelijk terug naar het niveau van 2002 (en deelname in coalitie)."
Aangezien er in Helmond nog steeds maar 37 zetels te verdelen zijn, zullen over ruim 2 maanden heel wat mensen en partijen teleurgesteld zijn… Trouwens, veel meer zitplaatsen zijn er ook niet te maken in de raadszaal.

17reacties

Nu ineens 3 criminele jeugdbendes!

criminaliteit in Helmond

Zojuist is bekend gemaakt dat we in Helmond plotseling 3 criminele jeugdbendes blijken te hebben. Bij de vorige inventarisatie over 2008 waren er geen!
Dat blijkt uit een inventarisatie die in september 2009 heeft plaatsgevonden en nu pas naar buiten is gekomen. In Helmond hebben we 16 hinderlijke jeugdgroepen, 3 overlastgevende jeugdgroepen en 3 criminele jeugdbendes. Bij de telling van het jaar ervoor waren dat er nog respectievelijk 18, 4 en 0. Ter vergelijking: in Eindhoven zijn er 2 criminele jeugdbendes en in heel Nederland 92.
Een criminele jeugdbende is een wat grotere groep met kansarme jongeren. Veelal laag opgeleid, werkloos en ze opereren vaak regionaal en zelfs landelijk. Drank en drugsgebruik en het bezit van een (steek- of stoot)wapen zijn gewoon bij hen. Ze plegen de zwaardere vormen van criminaliteit zoals handel in drugs, geweld en geweld met diefstal.
Een deel van deze criminele jeugdbendes zal in 2010 door de politie worden aangepakt door extra recherchecapaciteit in te zetten. De andere jeugdgroepen worden vanuit de reguliere politie-inzet aangepakt.

14reacties

Wij roepen Michael Rieter naar voren

Vandaag de officiële bekendmaking van uitslag van de tweede helft van 2009 van De kennisquiz over Helmond.
Na een ½ jaar vragen beantwoorden over Helmond eindigt hij als nummer 1. Na 26 vragen was daar nog wel een barragevraag voor nodig. Want hij en wilma stonden op een even groot puntentotaal. Dat puntentotaal van 5 werd overigens al op 1 november bereikt. Zijn kennis over Helmond en zijn inzet bleken doorslaggevend. Zijn naam is Michael Rieter.
Van harte gefeliciteerd met je zege, Michael. De eer, de eeuwige roem én de tegel op de Catwalk of Fame zijn voor jou:

Net als alle andere tegels, zal ook jouw tegel élke pagina van De weblog van Helmond tot in lengte der dagen sieren.
Het woord is aan Michael Rieter:


Beste Dé Weblogsters en Dé Webloggers !!!

Toen ik na noest speurwerk zondagavond er eindelijk achter kwam dat de laatste vraag met een bijzonder paard met mens-figuur op de achtergrond, in de Zeelenweg stond, begon mijn adrenaline al toe te nemen. Na een bijna slapeloze nacht – want misschien had ik me tóch nog vergist of stond er weer een lettertje fout – zag ik hedenmorgen op Dé Weblog dat ik inderdaad het juiste antwoord had gegeven! Uit de lege nog op de aanrecht staande ‘champagne’- fles perste ik een laatste druppel om deze glorieuze overwinning te vieren! Alhoewel ik wel eens eerder, een paar jaar geleden, al één vraag goed had, had ik me deze periode voorgenomen eens te bekijken of ik een kans zou kunnen maken? En door het geluk te hebben om af en toe als eerste het goede antwoord te geven, stond ik al vrij snel bovenaan. Maar al vrij snel kreeg ik gezelschap van ene Wilma. Niet de minste want zij wist het afgelopen jaar al twee maal te winnen en was op weg naar haar derde triomf! Helaas voor haar, nog geen muziekske. Behalve dat ik deze weblog ruimschoots de beste weblog vind van Helmond en ver daarbuiten krijg ik nu ook nog eens een eigen tegel! Voor hen die nog nooit hebben meegedaan aan de kwiz raad ik aan om dat vanaf heden toch zeker te doen! Het leert je nog meer van Helmond. Maar het werkt wel verslavend; een gezonde verslaving overigens. Natuurlijk allereerst Dé Weblog bedankt voor deze vragen-ronde. Maar natuurlijk ook mijn medestrijders op weg naar de eerste plek. En niet te vergeten mijn zoon Martijn die mij vele malen met raad en daad bijstond. Ik verheug me nu al op de volgende ronde!

4reacties

Smeulders: Op naar 3 maart!

Column Paul Smeulders Helmond

3 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De inwoners van Helmond kiezen dan de persoon die hem of haar de komende vier jaar in de gemeenteraad vertegenwoordigt. Door te stemmen beïnvloeden Helmonders de ontwikkeling van de stad. De verkiezingen bepalen immers de zetelverdeling in gemeenteraad. Op basis hiervan wordt bepaald welke partijen het college vormen en de komende jaren hun stempel op Helmond mogen drukken.

De onderwerpen die spelen op gemeentelijk niveau gaan vaak over belangrijke zaken waar je dagelijks mee te maken hebt. Ik kan het dan ook iedereen aanraden zich te verdiepen in de standpunten van de verschillende partijen. Er is voor ieder wat wils. Waarschijnlijk doen er 11 partijen aan de verkiezingen mee, en ook per partij is er veel keus. Bij geen andere verkiezing is het zo eenvoudig om in contact te komen met kandidaten. Vraag ze het hemd van het lijf over onderwerpen die jij belangrijk vindt! Alle partijen doen ongetwijfeld hun uiterste best om Helmonders te overtuigen van hun standpunten.

GroenLinks wil graag groeien in Helmond, zodat wij meer van onze ambities voor Helmond kunnen realiseren. De afgelopen vier jaar is Helmond bestuurd door een coalitie van PvdA, CDA en VVD. Stuk voor stuk traditionele machtspartijen, die er samen niet in geslaagd zijn om een positieve visie voor de stad te formuleren. De punten waarop ze het wel eens worden, betreffen vooral de prestigieuze ruimtelijke projecten, zoals centrumuitbreiding, nieuwe wegen en grote investeringen in de kanaalzone.

GroenLinks ziet een heel andere toekomst voor Helmond. Een toekomst waarin alle inwoners worden meegenomen in de ontwikkeling van de stad. Daarvoor moeten alle Helmonders de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Verder is voor GroenLinks de bebouwde grens bereikt. Wij willen de groene gebieden aan de rand van Helmond behouden in plaats van bebouwen. Ook kiest GroenLinks Helmond ervoor om meer geld beschikbaar te stellen voor de thuiszorg.

Om deze belangrijke verbeteringen te betalen, kiest GroenLinks Helmond ervoor om de centrumuitbreiding een maatje kleiner te maken, grote investeringen in wegen te verminderen en plannen voor de kanaalzone 10 jaar uit te stellen.

De komende maanden gaan we hard campagnevoeren om Helmonders te overtuigen van onze plannen. Voordat de campagne echt losbarst, heffen de verschillende partijen vanavond eerst samen het glas op 2010 tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het Helmondse kasteel (vanaf 19.00). Ik hoop daar veel trouwe volgers van de Weblog van Helmond te ontmoeten. Kun je er vanavond niet bij zijn? Dan alvast een voorspoedig 2010 gewenst!

Paul Smeulders
BurgercommissielidGroenLinks

12reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?

Helmond

De laatste vraag in deze ronde, een vraag met speciale regels om de rondewinnaar aan te wijzen.Wij denken dat dit een moeilijke vraag is, toch zullen wij bij deze vraag geen hints geven. Daarom kán het zijn dat we na verloop van tijd het juiste antwoord bekend maken, ondanks dat het nog niet werd gegeven door een deelnemer.

@Michael Rieter én wilma:

  • Bij deze vraag telt ALLEEN jullie eerste reactie = antwoord.
  • De straat(naam) die volgens de Routebeschrijving Google Maps lopend het dichtst bij het correcte antwoord ligt op het moment dat de weblog het juiste antwoord bekend maakt, zorgt voor de overwinning in deze ronde.
  • 1 Extra moeilijkheidje voor jullie: een antwoord geven dat al werd gegeven betekent feitelijk dat de ander deze ronde wint.

@Helmond minus (Michael Rieter én wilma):
Voor jullie is er geen enkele beperking bij het beantwoorden. Wie het eerste het juiste antwoord geeft wint zoals altijd een punt.

Succes!!!


Tussenstand:
5 punten: Michael Rieter én wilma
3 punten: Ad én Els
2 punten: Noud
1 punt:en Ellen én Mien én Hans én Frans D. én Paul Smeulders én g-force
1 punt:en én Hanny

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
14reacties

Grote brand in de EHAD-loodsen

Er is op dit moment is er een grote brand gaande in de EHAD-loodsen aan de Engelseweg. Hieronder de eerste foto.

Helmond

In verband met de rookontwikkeling riep de politie via onder meer het SMS-Alert en Twitter alle Helmonders de ramen en deuren te sluiten. Naar het zich nu laat aanzien hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.
Het was erg druk met brandweerauto’s, politie en de vele toegestroomde toeschouwers. Onderstaande foto’s werden door Meggy gemaild.

Helmond

2reacties

Goede wensen voor 2010 (JC)

Het jaar 2009 was leuk. Al was het maar omdat ik er nu het 1e jaar volledige jaar bij De weblog van Helmond op heb zitten. Maar als rasoptimist verheug ik me vooral op dit jaar. Want 2010 heeft alles in zich om een interessant jaar te worden voor Helmond. En niet alleen omdat 20 – 10 zo’n mooi cijfer is.
Daar hebben we om te beginnen binnenkort de verkiezingen voor de gemeenteraad. Daarna mag die nieuwe raad zich buigen over hete hangijzers als een nieuw stadion voor Helmond Sport, speelvelden voor echte sportclubs, het volbouwen van het BZOB met gigantische hallen waar niemand werkt, het eindelijk eens echt aanpakken van armoede en werkloosheid, het garanderen dat mensen die dat nodig hebben voldoende thuis- en andere zorg krijgen en heel misschien ook nog eens wat echte maatregelen voor natuur, milieu en klimaat.
Ik weet niet in hoeverre al die verkiesbare kersverse raadsleden-in-de-dop al ideeën of een visie hebben. Maar voor de mensen onder hen die zonder zitten, heb ik nog wel wat wensen en ideeën voor het Helmond van de toekomst. Daarom hier een bloemlezing uit mijn eigen ‘verkiezingsprogramma’.
Wat als we eens echt milieuvriendelijk gingen bouwen en van Helmond het voorbeeld op dit gebied van Nederland maken? Slimme oplossingen voor het verkeer zoeken en uitvoeren, zowel op onze wegen als in de plannen en projecten die op de automotive campus worden uitgebroed. Voorrang voor langzaam verkeer en Helmond opnieuw fietsstad van het jaar. Zorgen dat naast woningbouw we ook bouwen aan het leefklimaat in onze stad. De zomerkermis weer groots en meeslepend maken in plaats van twee halve kermissen per jaar. Echt energiezuinig worden in plaats van wat molentjes aan de Luchtbrug hangen. Het kanaal in de binnenstad voor meer gebruiken dan een fonteintje en wat kerstbomen. Een einde maken aan het analfabetisme en armoede. Meer naar de mensen kijken en minder naar de regeltjes.
Het is maar ’n beginnetje maar genoeg voor de komende 4 jaar lijkt me. Misschien gaat het wel vooral om onze stad verkopen met daden en niet met loze woorden of dure instellingen.
Kortom: na een eerste inhaalslag is het wat mij betreft echt hoog tijd dat het zo genaamde lelijke eendje een fraaie zwaan wordt. Een zwaan die duurzaam opvliegt in de vaart der volkeren en een lichtend voorbeeld is voor de regio, het land en voor mijn part de hele wereld.
Ja, 2010 wordt wat mij betreft een spannend jaar. Voor u allen ook mag ik hopen!

                                                          Was getekend,

9reacties

Naw en Vruuger CXXXIX

Naw zie je (vanaf het Tolpostplein) de hoek Pastoor van Leeuwenstraat en Prins Karelstraat. Daar staat het multifunctionele gebouw van Wijkhuis Brede School De Fonkel. Met op die hoek een kruidenierswinkel zag het er daar Vruuger (eind jaren 20) heel anders uit. Vruuger heette de tegenwoordige Pastoor van Leeuwenstraat trouwens de Tolpoststraat.

621reacties

Nieuw Helmonds Nieuws 2010

Nieuw Helmonds Nieuws uit en over Helmond Ook dit jaar natuurlijk weer Nieuw Helmonds Nieuws op de weblog. Met daarin het nieuws dat we selecteren uit het nieuwsaanbod over Helmond. Nieuws waarvan wij denken dat het nieuwswaardig en weten dat het nog niet bij onze collega’s staat. Omdat nieuws alleen nieuws is als het nieuw is. Kortom: we blijven je als eerste informeren.
Natuurlijk vang je zelf ook wel eens een Helmonds nieuwtje op. Leuk als je dat hieronder plaatst in een reactie. Heb je er een mening over, plaats je die in een nieuwe reactie daaronder. Zo blijven nieuws & meningen gescheiden.
Het aankondigen kan zoals altijd in het log Zet je evenement op de agenda.
Voor roddel en niet echt hard nieuws blijft Helmonds Eigen RoddelRubriek de aangewezen plek.