Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

6reacties

Stroomstoring in Brouwhuis

Stroomstoring in HelmondVia diverse kanten horen we dat er in een deel van  Brouwhuis een stroomstoring is. Niet alleen in woningen maar ook de verkeerslichten en straatverlichting werken niet.
Bij Enexis is de storing sinds 22.34 uur bekend. Zij laten weten te verwachten dat de storing rond 00.30 uur verholpen is.
Henry liet ons weten dat in de Rijpelberg alleen een dipje was van amper een seconde, tv viel niet eens uit, licht knipperde wel ff.
Weet je meer, laat het hieronder even in een reactie weten.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
12reacties

Rijke broers willen niet in de Quote 500

De Helmonders Jan en Christ van Hout willen niet in de Quote 500 die morgen in de winkel ligt. Dat hebben zij dit blad via hun advocaat laten weten. Zij achten het publiceren van hun financiële gegevens in strijd met hun privébelang en de wet. “Die sommaties gelden temeer bij de wetenschap van de onlangs geconstateerde inbraken en gewelddadigheden tegen personen eerder op de door u gepubliceerde lijst vermeld en in samenhang daarmee door deze daders geselecteerd en bezocht” aldus hun advocaat Theo Knopper vorige week in zijn brief (pdf). Daarmee verwijzend naar de inbrekersbende die begin deze maand in Den Haag werd opgerold. Deze inbrekers gebruikten de jaarlijkse lijst van de 500 rijkste Nederlanders van het blad Quote als kompas.
Jan (72) en Christ (65) zijn de directeuren van de Van Hout Group Worldwide. Dat internationale bedrijf bestaat uit samenwerkende bedrijven die zich over de hele wereld bezighouden met het terugwinnen van grondstoffen als koper, lood en aluminium uit de meest uiteenlopende soorten afval.
Of de 2 broers voor de eerste keer in de Quote 500 zullen staan is aan Quote. Zij hebben het verzoek in beraad om de vermelding in de zestiende editie van hun lijst te verwijderen. Morgen weten we wat zij besloten, want dan ligt het inmiddels gedrukte blad overal in de winkels. Dit jaar heeft de hekkensluiter aan 50 miljoen euro al genoeg om de rijkenlijst te halen. 🙂
In 2010 werd Henry van Asten (van Van Asten Fokvarkens) als de meest vermogende inwoner van Helmond aangemerkt. Hij had volgens Quote een geschat vermogen van 16 tot 20 miljoen euro.

19reacties

Welke gemeente willen we?

Het nieuwe kabinet wil toe naar alleen nog maar gemeenten van minstens 100.000 inwoners. Helmond had op 1 februari (volgens het CBS) ‘maar’ 88.825 inwoners. We voldoen dus niet aan die nieuwe norm. We zijn niet de enige, slechts 25 van de 415 gemeenten die op 1 januari bestonden, hebben genoeg inwoners om zonder fusie verder te mogen. Zie de tabel op Wikipedia. Gemeenten verdwijnen al sinds 1830 door fusies. Toen waren er 1447 Nederlandse gemeenten, ruim duizend meer dus. In Stiphout kunnen ze daarover meepraten.
We moeten dus gaan fuseren met een andere gemeente. Dus eigenlijk een huwelijk aangaan. Maar met wie willen we dat? Voorwaarde is natuurlijk dat die gemeente minstens 11 duizend inwoners heeft. Gelukkig zijn er dan nog veel gegadigden. Maar wie willen we? Met wie hebben we een klik, wie brengt de grootste bruidsschat mee en wie is het mooiste?
We zouden bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de grootste gemeente qua landoppervlakte: Hollands Kroon (in Noord-Holland) of de gemeente Urk vanwege hun korte naam. Of wat te denken van Wassenaar waar én Maxima woont én waarmee we een flinke bruidsschat krijgen.

Maar net als bij een huwelijk is het praktischer én fijner als je partner naast je ligt. Geldrop-Mierlo, Deurne, Gemert-Bakel, Nuenen, Laarbeek, Someren en Asten zijn onze buurgemeenten en hebben allemaal meer dan de benodigde 11 duizend inwoners. We kunnen natuurlijk ook kiezen voor meerdere bruidjes. Bijvoorbeeld de voormalige gemeenten als Aarle-Rixtel met 5814 inwoners (in 2006 volgens het CBS) en Mierlo met 9920 inwoners (in 2007).
Maar wat is wijsheid?? En wiens naam gaan we aannemen of willen we juist een nieuwe naam?

6reacties

Ko: Duurzaamheid

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondEens prijkte duurzaamheid vooral prominent op de politieke agenda’s van links en ontlokte het bij rechts steevast een allergische reactie omdat het groene idealisme dat gevoed werd door overheidssubsidies van weinig pragmatisme zou getuigen. Vandaag de dag constateren wij gelukkig een kentering. Dit is vooral de verdienste geweest van economische modellen die inzichtelijk hebben gemaakt dat goed duurzaamheidsbeleid kostenefficiënt is. Duurzame investeringen zijn rendabel, leveren banen op, zijn goed voor de (lokale) economie en bovendien goed voor onze gezondheid. En die van onze kleinkinderen. Duurzaamheid is dus niet een onderwerp van links of rechts, maar van ons allemaal!

Het is een enorme uitdaging, maar nu is de tijd om door te pakken met overheid, bedrijven én burgers, want er liggen kansen die niet onbenut gelaten mogen worden. Ook in Helmond niet. Zeker in zo’n vooruitstrevende stad die zich zo sterk aan het profileren is op food en automotive mag duurzaamheid als rode draad niet ontbreken. Waarom stellen wij ons niet ten doel om in de zeer nabije toekomst een klimaatneutrale stad te zijn? Te beginnen door als gemeente zelf het goede voorbeeld te geven en duurzame energievoorziening standaard integraal te betrekken in de onderhandelingen met projectontwikkelaars en woningcorporaties.

Of durf te dromen! Plaats zonnepanelen op braakliggende terreinen, zodat energievoorziening op den duur wellicht weer een lokale aangelegenheid kan worden. Er zijn momenteel genoeg gemeenten in den lande die het overwegen. Een ander opkomend fenomeen is ‘urban farming’, het verbouwen van groente en fruit in een stadse omgeving. Zeer innovatief en zou op educatieve wijze ingezet kunnen worden om kinderen bewuster te maken van gezonde voeding. Leegstaande gebouwen en braakliggende terreinen hebben we in overvloed. Tijdelijke herbestemming zou er wel eens toe kunnen leiden dat er nog enige (maatschappelijk) rendement gegenereerd wordt! Groene ondernemers kennen we in Helmond genoeg.

Het predicaat ‘duurzaam’ is niet alleen voorbehouden aan overheden en bedrijven. Huishoudens hebben het sneller dan ze zouden denken, zeker  wanneer zij goed geïnformeerd worden. Een mooi initiatief dat hier op verrassende manier aan bijdraagt is de Zonatlas die in één oogopslag laat zien welke daken in een gemeente geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Huiseigenaren kunnen door middel van een eenvoudige rekenmodule snel uitrekenen wat de investering hen zal opleveren. Meten=weten, en in de meeste gevallen blijkt het geld snel verdiend!

En wat vindt u? Hoe enthousiast bent u over het duurzaamheidsgehalte van Helmond?

Ling Ko
Fractievoorzitter
GroenLinks

16reacties

Afscheid burgemeester Fons Jacobs

Vanmiddag begint Fons Jacobs aan zijn afscheid in 3 etappes. Woensdagavond eindigt die afscheidstour.van de burgemeester in Helmond. Het einde van een roerige tijd voor drs. A.A.M. (Fons) Jacobs die ook op de weblog voor veel discussie zorgde.
Onze burgemeester gaf al zo’n 5 afscheidsinterviews aan onder meer het AD en Omroep Brabant. Gisteren had Ingeborg Odekerken een interview met hem:

In het afscheidsinterview bij BNR Nieuwsradio liet de burgemeester weten dat hij het anoniem reageren op weblogs en andere sociale media niet meer wil toestaan. Dit naar aanleiding van de bedreigingen aan zijn adres met als gevolg de 24/7 bewaking en zelfs het onderduiken. Wat je ook vindt van zijn stelling, eerlijk is eerlijk: Fons Jacobs was zelf niet anoniem op Facebook. Hieronder het hele radio-item met de reactie van hoogleraar Internetrecht Arno Lodder:

Van de week hadden we met een collega een lange en pittige discussie over onze burgemeesters-poll in 2007. Daarin werd gevraagd of Jacobs in 2008 herbenoemd moest worden. Door de mislukte ED-poll over Xperience World kwam de weblog in die discussie “onder vuur te liggen.” Want was de uitslag van die weblog-poll destijds wél betrouwbaar? Hoewel wij daar 100% zeker van zijn, begreep een ieder dat dat met terugwerkende kracht nooit meer te bewijzen was.
De discussie vervolgde met de vraag of de mening van de Helmonders over Jacobs sindsdien veranderde. Vele argumenten vlogen over tafel want de meningen liepen uiteen. Uitkomst: we waren het eens dat we het oneens waren en voor een poll was het te kort dag. Gisteren Twitterde René van Hoof, journalist bij Omroep Brabant:

2reacties

GGG, Controle bij het Gemeentemuseum

GGG Helmond

Zaterdagavond is de officiële opening van de expositie “Helmondse Favorieten” in het Gemeentemuseum Helmond. Deze tentoonstelling, die ook op de weblog werd aangekondigd, is samengesteld door 35 bekende en 15 onbekende Helmondse gastcuratoren.
Leuk idee natuurlijk. Maar de nieuwe museumdirecteur wilde natuurlijk wel graag vóóraf grondig laten controleren wat voor werk al die onervaren gastcuratoren gaan tentoonstellen. Een relletje is tegenwoordig immers zo geboren.

voor de controlerende museummedewerker deze week.

2reacties

Zwart-gele QR-tegels moeten zwart-wit

De met veel trots aangekondigde QR-tegels in het centrum van Helmond zijn op de meeste plaatsen verwijderd. Door de constructie en plaatsing leverden de tegels van 60 bij 60 centimeter gevaar op. De tegels, gemaakt door Gaby Koeter-Lehmann, worden momenteel door haar opnieuw gemaakt, nu in zwart-wit. “Maar ze komen terug!” laat het Centrummanagement weten. Verloopt alles volgens planning dan zijn alle tegels voor het einde van het jaar vervangen.
In 10 aanloopstraten van het centrum lag zo’n QR-codetegel. Centrumbezoekers die een tegel met hun smartphone scannen komen op de mobiele website van Hello Helmond. Op die website staat informatie over alle winkels, horecagelegenheden, evenementen en wandelroutes. Zondag 24 juni werd de eerste tegel aan de Steenweg onthuld.
Het zit het Centrummanagement niet mee in de internetwereld. Ruim 3 maanden geleden werd de niet-mobiele site van Hello Helmond nog gehackt. Een maand geleden meldde een weblogbezoekster ons dat haar zoontje met enkele vriendjes middels kleine zwarte stickertjes een aantal tegels onklaar had gemaakt (inmiddels door dezelfde bengels hersteld).

28reacties

Helmondse banken klantvriendelijk?


Zaterdag ging ik bij de Hema in de Veestraat in Helmond pinnen bij de pinautomaat van de SNS-bank. Het geld kwam scheef uit de automaat, ik haalde het briefje van 50 er uit en er bleek een stukje vanaf gescheurd te zijn. Ik ging naar de kassa en de kassière stuurde me naar de klantenservice..Bij de klantenservice werd de bedrijfsleider er bij geroepen. Hij legde uit dat de pinautomaat van de SNS-bank was, dus dat ik daarheen moest gaan. Misschien kon ik nogmaals pinnen, want ze konden niks voor mij doen.

Ok, op naar de SNS-bank op de Noord Koninginnewal. De dame daar vertelde ons dat ze niet kon helpen. Ik moest maar naar de Rabobank gaan omdat hun het wel zouden omwisselen. Ik werd kwaad en zei dat ik het raar vond dat een bank geen geld kan omwisselen wat nota bene uit hun automaat komt. Hoe moet ik mijn boodschappen gaan doen als ik het geld wat ik net gepind heb niet kan uitgeven?

Bij de Rabobank in de Kerkstraat legde ik het verhaal uit en kreeg toen twee verbaasde gezichten. Ze vonden het nogal vreemd dat ik naar hun toe gestuurd was en niet gewoon naar mijn eigen bank. Het was niet hun automaat, hun hebben geen geld in kas, mogen het kapotte briefje niet aannemen én ik heb ook geen rekening bij hun. Ik kon het beste maar even naar de ING-bank gaan waar ik een rekening heb.

We waren inmiddels een uur verder toen ik bij de ING-bank op de Kasteeltraverse aankwam. Weer legde ik het verhaal uit en kreeg een antwoord waar ik niet op zat te wachten… Ik moet het geldbriefje naar de Nederlandsche bank opsturen.
Ik kon ook proberen om het briefje uit te geven, want sommige winkeliers doen er niet zo moeilijk om vertelde hij.

We besloten onze boodschappen te gaan doen, maar niemand nam het geld aan. Een winkelier vertelde dat ik het geld niet meer terug zal krijgen, want dat had hij ook eens gehad toen hij vals geld bleek te hebben.. Wat?! Vals? Nee, hier is niks vals aan!
Wie weet hoe lang het zal duren voor ik mijn eigen geld kan gaan gebruiken.
Ik heb een bijstandsuitkering, dus het is niet dat ik het zo breed heb en 50 euro kan missen.
Pinnen doe je zo.. jammer alleen dat klantvriendelijkheid niet bestaat!

Natasja Blomsma

7reacties

Janssen: Onze draaiorgels

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) HelmondMet een zekere regelmaat wordt in de Raad van Helmond gesproken over onze collectie draaiorgels. Hierbij hoort ook de collectie accordeons die helaas vaak vergeten wordt te noemen.

Sedert het vertrek uit de Paterskerk aan de Molenstraat zijn deze collecties ondergebracht in de Gaviolizaal aan de Torenstraat. Maar daar leiden ze een kwijnend bestaan. Op jaarbasis komen er, naar blijkt een schamele 600 unieke bezoekers om te genieten van alle pacht en praal die de orgels ten toon spreiden. En zeg nou zelf dat is niet veel. Je vraagt je dan ook af hoe komt dit nu ? Is er iets mis met de locatie ? Heeft de Helmonder en in het verlengende ervan de rest van Nederland geen belangstelling meer voor draaiorgels ? Een goed antwoord op die vraag kan schijnbaar niet gegeven worden, anders zou het naar mijn gevoel wel anders gesteld zijn onze draaiorgels in de Gaviolizaal.

Tot midden volgend jaar houden de draaiorgels en de accordeons hun plek in de Gaviolizaal zo verklaarde wethouder Jan van den Heuvel in de raadsvergadering van 2 oktober 2012. Daarna zal deze zaal tegen de vlakte gaan in het kader van nieuwe ontwikkelingen in ons centrum.

Meerdere locaties worden thans onderzocht om deze collecties onder te brengen. Maar eenvoudig is het niet. De collecties vragen een bijzondere ruimte om tot hun recht te komen. Denk aan de luchtvochtigheid van de ruimte en natuurlijk aan de akoestiek. Verder is het duidelijk dat herhuisvesting van de orgels ook veel geld zal gaan vragen. Buiten dat blijft het natuurlijk de vraag of het herhuisvesten op een andere plaats in de stad een garantie biedt voor een financieel acceptabele exploitatie van de collecties.

Op deze vragen zal de Raad van Helmond dan wel een duidelijk en helder antwoord moeten geven. In heel simpel Nederlands gezegd: hoeveel hebben we als Helmonders over om de orgels te behouden ? En wat verstaan we dan onder behouden ?  Slaan we ze dan maar ergens op tot een later moment ? Of trekken we een ‘zak met geld’ open voor het behoud en de exploitatie van een ruimte waar de orgels en accordeons gaan plaatsen ?

Moeilijke en lastige afwegingen die de Raad zal moeten maken zeker in een tijd waarin het woord ‘minder’ belangrijker is dan ‘meer’. Of vinden we het van belang dat men kan genieten van onze draaiorgels ook al is het even buiten onze gemeentegrens zonder dat dit de stad veel geld gaat kosten ? Eerlijk gezegd ben ik er nog niet uit. U wel ?

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond

11reacties

NS-station krijgt 3 tunneldekken (foto’s)

Een lang weekend geen treinverkeer in Helmond. Want in die 3 dagen worden er 3 kant-en-klare tunneldekken bij het NS-station Helmond op hun plaats  geschoven. Deze overkappingen gaan het dak vormen van een nieuwe 160 meter lange en 30 meter brede onderdoorgang die de Annawijk en Suytkade met het centrum verbindt. Die dekken (de zwaarste weegt zo’n 900.000 kilo) worden over een afstand van 100 meter op hun plek gereden door 4 op afstand bestuurde diepladers.

Het eerste tunneldek was vannacht aan de beurt. Volgens de planning zou die rond 1 uur op zijn plaats liggen, maar dat werd uiteindelijk 05.30 uur.
Net als in mei en juli was de officiële bouwfotografe Chantal van den Berg er vannacht natuurlijk weer bij. Zij fotografeerde ook dit keer achter de schermen.
Daaronder de 4 foto’s die Henry en Huub vanuit de hoogte maakten. Hun eerste is van 01.01 uur, de laatste foto werd om 05.00 uur gemaakt. Voor hen een vermoeiend nachtje, maar hun koffie geheel in stijl hield hen wakker.
Daaronder 3 foto’s van de voorbereidende werkzaamheden gisteren.

Lees verder »

33reacties

Weer één opgerold!

Maar liefst 8 hennepkwekerijen rolde de politie gisteren op. De vangst (dit keer in de wijken Brandevoort, Helmond-Noord en de Rijpelberg) was ruim 1500 hennepplanten, kweekapparatuur en 3 aangehouden bewoners.
In diverse Nederlandse gemeenten (zoals Tilburg, Rotterdam en Delft) worden op panden na het ontmantelen van een hennepkwekerij, speciale posters of zogenaamde makelaarsborden aangebracht. Daarop staat bovenaan meestal “Weer één opgerold!”, daaronder volgt een oproep aan buurtbewoners om andere hennepkwekerijen in de buurt te melden.
Tot op heden worden dergelijke borden of posters niet in Helmond geplaatst. De vraag is natuurlijk of het een goed idee is om dat wél bij voormalige Helmondse hennepwoningen te gaan plaatsen?

11reacties

Q&A Daklozenzorg

De SP stelde zojuist schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de daklozenzorg.
Vandaag plaatsen wij hieronder hun vragen (Questions) voorafgegaan door hun ietwat ingekorte inleiding. Later volgen de antwoorden (Answers) van het college. Zodra die bekend zijn, plaatsen we die antwoorden in zijn geheel in de reacties.

Op 29 mei besloot de gemeenteraad dat De Oversteek per 1 oktober 2012 werd gesloten. De volgens de wethouder kleine groep gebruikers zou voortaan worden opgevangen in het passantenverblijf van D’n Herd, dat door het bijplaatsen van 2 extra bedden hiervoor voldoende capaciteit heeft. Door voor elke cliënt een trajectplan op te stellen, zou de doorstroming naar dagbesteding, werk en (zelfstandig of begeleid) wonen in een sluitende aanpak zijn opgenomen.
Meerdere verzoeken van de SP en andere oppositiepartijen aan de wethouder om eerst aandacht te besteden aan betere (daklozen-)zorg alvorens over te gaan tot sluiting van De Oversteek zijn destijds van de hand gewezen. Opvallend detail was dat de gevraagde duidelijkheid over de omvang van de doelgroep door de wethouder niet gegeven werd. Desondanks wilde de wethouder de bezuiniging doorvoeren. Zij beloofde zich in te spannen voor integrale trajectplannen voor iedereen, gericht op dagbesteding, werk en (zelfstandig of begeleid) wonen. Een evaluatie zou volgen na 1 jaar.
Het schetst onze verbazing dat, amper 15 dagen na sluiting van De Oversteek, wethouder Margreet de Leeuw in het Eindhovens Dagblad al aangeeft niet tevreden te zijn over de daklozenzorg. Er heerst ontevredenheid over de samenwerking tussen de maatschappelijke partners en de kwaliteit van de trajectplannen. Opvallend is dat de wethouder niet weet hoeveel daklozen zich dagelijks melden bij het passantenverblijf en hoeveel er worden weggestuurd.

Voor de SP fractie roept dit de volgende vragen op:

  1. Wat zijn de doelstellingen die de gemeente Helmond met betrekking tot “daklozenzorg” samen met haar ketenpartners moet behalen?
  2. Wat zijn de specifieke verantwoordelijkheden die bij de ketenpartners zijn neergelegd en hoe ziet de wethouder erop toe dat deze worden nagekomen?
  3. Wat gaat er volgens de wethouder niet goed in de onderlinge samenwerking en hoe gaat de wethouder ervoor zorgen dat afspraken wel worden nagekomen?
  4. Moeten we uit de woorden van de wethouder in de krant van 16 oktober concluderen dat de ketenpartners hun werk niet goed doen, of worden ze door de wethouder niet in staat gesteld om hun werk goed te doen, zoals met zoveel woorden in de krant van 17 oktober valt te lezen?
  5. Wat verstaat de wethouder onder “betere zorg” en hoe gaat zij zorgen dat dit zoals zijzelf zegt “efficiënter en goedkoper” kan?
  6. Op welke manier gaat de wethouder bijhouden hoeveel mensen zich dagelijks melden bij het passantenverblijf van D’n Herd en om welke redenen mensen worden weggestuurd?
  7. Gaat de wethouder bijhouden waar daklozen die worden weggestuurd vervolgens verblijven?
  8. Volgens de SP moeten regels met betrekking tot verblijf, schorsing of weigering bij de maatschappelijke opvang inclusief passantenverblijf duidelijk worden gecommuniceerd. Is de wethouder het hiermee eens en hoe gaat zij hiervoor zorgen? Zo niet, waarom niet?
  9. Deelt de wethouder onze mening dat over de samenwerking en betere zorg nagedacht had moeten worden voor de bezuinigingsronde en sluiting van De Oversteek? Zo nee, waarom niet?
5reacties

Rieter: passie voor Helmond

Column Michael Rieter Helder HelmondAfgelopen dinsdag heb ik er weer een aantal ontmoet. Mensen die net als ik een passie hebben voor Helmond. Ik was namelijk een paar weken geleden uitgenodigd om zitting te nemen in een jury. En wel de jury die de inzendingen voor ‘Kiek Hellemond naw’ moest beoordelen. Een initiatief van KunstKwartier in samenwerking met de bieb. En afgelopen dinsdag was het dan zover. Eerst hingen, én stonden, de diverse kunstuitingen, schilderijen, tekeningen, aquarellen, foto’s, zelfs kralen maar ook objecten al een paar weken bij het KunstKwartier. Daar konden bezoekers hun stem uitbrengen. En daarnaast was er dus de jury. Daarin zaten naast mij verder Frank Hoenjet, kunsthistoricus van het Gemeentemuseum, Esther Hartzema, de kersverse directeur van KunstKwartier, en beeldend kunstenaar René De Vries. In totaal 31 inzendingen, sommige zelfs uit meer werken bestaand, toonden mijns inziens vooral de passie voor Helmond. En dat doet je méér dan deugd!

‘Brug Veestraat 1963’ door Willy Boetzkes
‘Brug Veestraat 1963’ door Willy Boetzkes

Aan mij werd gevraagd om afgelopen dinsdag in de nieuwe bibliotheek aan de Watermolenwal namens de jury onze motivatie nader toe te lichten. En daarbij ging ik dus vooral in op de passie die de Helmondse amateur kunstenaars in hun werk hadden gestopt. Ik heb zelfs de suggestie en daarmee de oproep gedaan om voortaan bijvoorbeeld bij Artimond óók een Hellemonds huukske te maken. Want dat verdienen gepassioneerde mensen. In ieder geval kan het Helmondse publiek nog tot en met 17 november in de expositieruimte van de bieb alle ingezonden werken bewonderen. Over passie gesproken. Het is te hopen dat de Helmondse gemeenteraad met net zoveel passie straks tot een nieuw theater zal komen. Want eveneens afgelopen week had ik het genoegen om met een delegatie van de Helmondse raad een werkbezoek te brengen aan een aantal schouwburgen. In Genk bezochten we de C-mine, in Heerlen de stadsschouwburg en in Roermond de Oranjerie. Drie totaal verschillende concepten waarmee we hopelijk als Helmond ons voordeel kunnen doen. In Genk deden de herbestemde mijngebouwen mijn industrieel erfgoed hart sneller kloppen. Maar de multifunctionele vlakke vloer zaal in Heerlen sprak mij het meest aan. Met een inschuifbare tribune voor zo’n 500 mensen, is die theaterzaal om te bouwen naar een popzaal voor meer dan 1000 mensen mét dan een verhoogd podium. Hoewel ik mijn passie voor ’t Speelhuis nimmer onder stoelen of banken heb gestoken – ikzelf ben dan ook voor herbouw van ’t Speelhuis maar dat terzijde – hoop ik dat bij de Cacaofabriek óók de nieuwe Helmondse schouwburg zal komen!

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

13reacties

Hoeveel euro is die cheque waard?

Dat hele aantal euro’s staat onder het groene vlakje.
Let op: tot zondag om 21.00 uur mag je maar 2 antwoorden geven.


Tussenstand:
5 punten: Erik
3 punten: Mark
1 punt:en Arjen én Thom én Michiel van Geel én RoelAdriaans én ad
0 punten: Ad (met 2 minpunten gestart)


Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
54reacties

Wekelijks 2700 luisteraars bij stadsradio

In totaal luistert 4% van de volwassen Helmonders elke week naar de stadsradio van Omroep Helmond. Dat zijn plusminus 2.700 Helmonders. Een groter aandeel, 18% oftewel zo’n 12.500 burgers, luistert wel eens. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente.
Redenen om niet te luisteren naar de stadsradio hebben vooral te maken met
voorkeur voor andere programma’s op andere zenders, desinteresse in de lokale
omroep en/of in radio in zijn algemeenheid en te weinig tijd. En 10% kan niet luisteren omdat men niet de provider heeft waarop Omroep Helmond uitzendt.
Onze lokale radio heeft een relatief ouder luisterpubliek: bijna de helft is  60+, een kwart is jonger dan 45 jaar. Minder dan de helft van de luisteraar kent de mogelijkheden om de stadsradio te beluisteren via internet.
In het weekend wordt de stadsradio (die 24 uur per dag uitzendt) het best beluisterd en dan vooral de zondag met 7.500 luisteraars. Op werkdagen zijn de luistercijfers een stuk lager.
Helmond Info en Sportradio Helmond zijn de best beluisterde radioprogramma’s. De luisteraars geven voor alle programma’s gemiddeld het rapportcijfer 7.
Van de Helmonders weet 36% dat de stad een eigen radio-omroep heeft. In vergelijking met 2005 nam de bekendheid van de radio af.
Vooral jongere Helmonders zijn minder op de hoogte van het bestaan van Omroep Helmond dan 60-plussers. In vergelijking met 2005 is de bekendheid bij de bevolking onder de 60 jaar gedaald.
Helmond heeft al ruim 25 jaar een eigen stadsradio en in financiële zin participeert de gemeente hier in. Sinds begin 2012 heeft de organisatie een nieuwe naam, Omroep Helmond, een andere programma- en organisatiestructuur en heeft ze haar bereikbaarheid uitgebreid. Zowel bij Omroep Helmond als de gemeente was behoefte aan dit onderzoek naar bekendheid en gebruik van lokale radio door de Helmondse bevolking teneinde te kunnen meten hoe de nieuwe opzet is gevallen bij de inwoners. En vandaar dit onderzoek in juni 2012 met de resultaten van 839 respondenten van het Stadspanel. De gehele nota (pdf) “Omroep Helmond, onderzoek naar de mening van de bevolking over de lokale radio- en tv-omroep in Helmond’ kun je ook bekijken.
In 2010 hadden we op de weblog al een druk bezocht log over stadsradio waar veel meningen werden gegeven.

8reacties

Plofkraak pinautomaat in Azalealaan

Kort na 1 uur vannacht was er een plofkraak op de pinautomaat van de ING Bank aan de Azalealaan. Door de ontploffing ontstond een flink gat onder de opgeblazen geldautomaat en ging de gehele oranje “omlijsting” eraf. Zie hier de pinautomaat bij Tabakspeciaalzaak Truus Vereijken in betere tijden. Hoewel het lijkt of de daders er zonder buit van door zijn gegaan, is dat op dit moment nog onduidelijk.
2 Jonge mannen die in de shoarmazaak Istanbul (een paar deuren verder) waren, renden achter 1 van de daders aan, maar de dader was hen te snel af. Ondertussen zagen zij een auto wegscheuren, maar deze getuigen konden het merk van de auto niet herkennen.
De ruiten van de winkels ernaast en de appartementen erboven zijn door de kraak gesprongen. De knal was tot in de Rijpelberg en op de Steenweg goed hoorbaar.
Een politiehelikopter werd ingezet om ook vanuit de lucht naar de daders te zoeken. In de buurt van de verwoeste pinautomaat is een breekijzer gevonden. De politie is begonnen met een onderzoek.
De foto’s hieronder werden gemaakt door Harrie Grijseels.


Zodra we meer foto’s of info hebben, zetten we het er hieronder bij.

50reacties

Motorrijder overleden na aanrijding

Zojuist kort na 13 uur vond er een dodelijk verkeersongeval plaatst op de Burgemeester van Houtlaan bij de kruising met de Deurneseweg/Traverse. Daarbij werd een motorrijder geschept door een vrachtwagen. De motorrijder is daarbij om het leven gekomen, zo bevestigde de politie zojuist.
De ambulance, brandweer en politie zijn ter plaatse, een traumahelikopter is opgeroepen, maar was niet meer nodig. Ambulancepersoneel probeerde het slachtoffer nog te reanimeren maar dat mocht niet meer baten, hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.
Door dit ongeval en het daarbij behorende technisch onderzoek is het verkeer in het centrum ernstig gestremd.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto.

Updates en enkele andere ongelukken op deze kruising staan in de reacties.