Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

12reacties

V.d. Zanden: Vertrouwen komt te voet

Column Nathalie van der Zanden SP HelmondWat er vorig weekend op vrijdagavond uitzag als het begin van een rustig weekend, met tijd voor jezelf, voor familie en voor een bezoekje aan een van de activiteiten in onze stad, werd abrupt  verstoord toen in alle vroegte op zaterdagmorgen het ED in de bus viel.

Vanaf dat moment werd overlegd, beredeneerd en overwogen hoe we als SP fractie zouden omgaan met de kwestie die de hele verdere week de gemoederen zou bezighouden. Telefoongesprekken, uitwisseling van mailtjes, WhatsApjes, tweets. Alle bekende media werden gebruikt om met elkaar ervoor te zorgen dat we voor de deadline van 12.00 uur een aantal vragen in de mailbus van het college hadden liggen.

En nee, het kwam echt niet uit. M’n hele keuken stond overhoop. Ik was bezig met de voorbereiding van ‘eenvoudige doch voedzame’  maaltijd voor vrienden die ’s middags al zouden komen. Wat laatste boodschappen moesten nog worden gehaald en niet alle  leden van onze fractie verbleven op dat moment binnen het Helmondse. Kortom hectiek ten top.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat je op zo’n moment geen keuze hebt. Er wordt iets van je gevraagd. Door je fractiegenoten, door je partij en niet op de laatste plaats door de Helmonders die vertrouwen hebben gesteld in jouw partij en die tegen jou hebben gezegd: “ Ik vertrouw op jou, jij mag namens mij plaatsnemen in de gemeenteraad van onze stad”.

Natuurlijk heb ik als raadslid gedurende de afgelopen 7 jaar op meer momenten keuzes moeten maken.  Meestal betrof het onderwerpen als bezuinigingen in de zorg en leerlingenvervoer, sluiting van de wijkbibliotheken,  jongerencentra, wijkhuizen en De Oversteek en Berkendonk……maar nog nooit heb ik zo nadrukkelijk én nabij een kwestie aan de hand gehad waarbij het ‘vertouwen in volksvertegenwoordigers’ aan de orde is.

Deze kwestie kent alleen maar verliezers. Volksvertegenwoordigers worden over één kam geschoren, “allemaal slecht”. Onterecht, maar hoe bewijs je dat? Dat kun je alleen maar bewijzen met je eigen daden. Vertrouwen moet je verdienen en komt te voet. In een kwestie als deze, een kwestie met alleen maar verliezers, ervaar je weer  eens dat je vertrouwen snel kunt verspelen.  “Dat het te paard vertrekt”.

Deze kwestie leert mij dat vertrouwen wat je geeft en wat je krijgt, essentieel is bij het optreden als volksvertegenwoordiger. Ik blijf mijn best doen de komende jaren het vertrouwen dat ik heb gekregen waard te blijven.

Nathalie van der Zanden
Raadslid
SP

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
9reacties

‘Gepassioneerde winkeliers’

Winkeliers beleven aparte tijden. De economische crisis blijft doorsudderen en het weer werkt ook niet mee. Consumenten hebben weinig vertrouwen en zorgen voor een appeltje voor de dorst; ze sparen. Heel begrijpelijk omdat niemand weet wat nog komen gaat. “Wat is hier nu positief aan?” zult u zeggen? Winkeliers hebben het erg moeilijk. Toch zijn er uitzonderingen, gelukkig!

Afgelopen week ben ik met een aantal winkeliers van de Federatie van Organisaties van de Detailhandel, het Ambacht en de Dienstverlening Helmond (FOH) op pad geweest langs de verschillende Helmondse wijkwinkelcentra. Onderweg wisselden de winkeliers met elkaar hun ideeën uit waarom het wel goed liep. Een winkelier was zelfs bezig met de uitbreiding van zijn winkel. Ze noemden zichzelf “de Club van positieven”. Erg leuk om te horen! En ook op onze route werden verschillende ondernemers die dezelfde positieve instelling spontaan uitgenodigd om zich bij “de Club” te voegen.

Volgens de winkeliers zijn de tijden veranderd. Wellicht is de economische situatie de nieuwe werkelijkheid geworden. Daar waar je vroeger de deur van je winkel open zette en de klanten gewoon binnenkwamen en kochten, moet er nu iets extra gebeuren. Het gaat om veel meer dan het aanbod alleen. Het gaat om beleving in de winkel. Een winkelier stelde voor om modeshow of een proeverij te organiseren. Of om op zoek te gaan naar aansprekende combinaties zoals mode en kapsalon, kapsalon en lunchroom. Nog een gouden tip van de club: vergeet social media en internet niet! Online winkelen biedt ook kansen voor winkeliers.

Het draait vooral om enthousiaste ondernemers met passie voor hun zaak. En medewerkers met een positieve instelling die de klanten welkom laten voelen. Daarin maken ondernemers het verschil! Daarin moet ook de gemeente “ondernemen” en de ideeën van ondernemers faciliteren.
Dus ondanks de nieuwe werkelijkheid wens ik iedereen veel passie en inspiratie toe maar bovenal veel omzet!

Yvonne van Mierlo

16reacties

De Kasteeltuinconcerten van 2013

Op de eerste vrijdag van juli is dit jaar het eerste Kasteeltuinconcert. Alweer voor de 13e keer organiseert Stadspromotie Helmond deze 7 gratis toegankelijke en drukbezochte zomeravondconcerten in de kasteeltuin. Deze reeks begint dus op vrijdag 5 juli. Vrijdag 16 augustus is de laatste. Zoals de traditie het inmiddels voorschrijft, beginnen de optredens om 20.30 uur en eindigen ze om 23.00 uur.
Voor de meeste bezoekers gaat het bij de Kasteeltuinconcerten om de sfeer, de gezelligheid, het drankje, de prettige temperatuur, het zien en gezien worden en/of het weerzien met oude bekenden. De muziek in het grootste openluchtcafé van de stad is, voor een groot deel van de 7 keer plusminus 5 duizend bezoekers niet het belangrijkste.
Maar toch. Komende week wordt bekend wie op welke avond mag optreden. Wij weten er 2 van de 7. Dynamic Orchestra (zie hun 5 YouTube-filmpjes) zal de reeks dit jaar op 16 augustus afsluiten  De vrijdag daarvoor (op 9 augustus) treedt Stardusters op. Zij spelen een tribute aan hun held Neil Young (zie dit YouTube-filmpje). Mocht jij toevallig al meer optredende artiesten weten, lezen we dat natuurlijk graag in de reacties hieronder.
Net als vorig jaar, was het ook dit jaar overigens weer best spannend of de Kasteeltuinconcerten door zouden gaan. Klagende omwonenden en de rechter staken daar bijna een stokje voor, zie dit persbericht (Word-document) van de gemeente. Maar nu de vergunning deze week werd afgegeven, is Helmond verzekerd van editie 13 in de kasteeltuin. Het al dan niet doorgaan van deze concerten begint trouwens te lijken op de jaarlijkse “gaat het Sinterklaasfeest door?”, maar dat terzijde.
Om je alvast in de sfeer van de Kasteeltuinconcerten te brengen, hieronder een ruim 11 minuten durende samenvatting van de editie van vorig jaar:

14reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?

Helmond


Tussenstand:
4 punten: Ad
2 punten: Stank

1 punt:en Blommetjes én Thom én Eefje én Els én AleBlie én Noud én Karel
1 punt:en én Hans Gruijters én Piet én JE Mulder én pim verkoelen én renate
1 punt:en én Niels Jacobs én Erik én Sjef én Hein én piet én Buurman én Arjen

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
71reacties

Opening burgemeester raadsvergadering

Vanavond de extra raadsvergadering. Burgemeester Elly Blanksma begon die vergadering met het voorlezen van de onderstaande verklaring.

Geachte leden van de raad, Geacht college, Beste inwoners van Helmond, Gasten op de publieke tribune,
Dit is een moeilijke moment. Een ongewenst moment.
Je zou het ook een donkere dag kunnen noemen.
Voor het college, voor u als gemeenteraad maar zeker voor de inwoners van onze prachtige stad Helmond. Een stad waar ik met trots de burgemeester van ben.
En dan word je wakker.
Helmond in de ban van een integriteitskwestie rondom één van onze collegeleden.Zaterdagochtend, drie pagina’s krant rondom het declaratiegedrag van ons college.
Declaraties in het jaar 2011, 2012.
Het opvallende en afwijkende declaratiegedrag van wethouder Tielemans wordt onderwerp van gesprek. Onderwerp van integer handelen.

Ik schets u het proces.
Als voorzitter van uw raad, als burgemeester van Helmond, als voorzitter van het college ken ik mijn verantwoordelijkheid.
Zo’n kwestie vraagt om snel duidelijkheid.
Zaterdagochtend vroeg lagen er direct drie verzoeken van collegeleden om een
spoedvergadering, drie verzoeken van fracties van uw gemeenteraad om op zeer korte termijn een raadsvergadering uit te schrijven.
De kwestie kon niet op zich laten wachten.
Er moest duiding komen van hetgeen er aan de hand was. In het belang van de betreffende wethouder, het college, de raad en Helmond.Lees verder »

14reacties

Van der Pijl: Integriteit

Mirjam stuurde onderstaande column zondagavond keurig op tijd in. Dus vóór het bekend worden van de val van het college. Vanwege de hectiek vandaag staat haar column nu pas op de weblog. Toch blijkt haar column actueel.
                                                                     De weblog van Helmond

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondPolitiek kan hectisch zijn. Soms is het de waan van de dag, soms zijn er ernstigere, dringendere zaken die ineens een deel van je vrije tijd opslokken.
De meeste raadsleden waren van plan dit weekend, naast de vele mooie Helmondse evenementen te bezoeken, voornemens zich helemaal op de voorjaarsnota te storten. Maar een alarmerend hoofdartikel in het Eindhovens Dagblad van zaterdag gooit alle plannen van de Helmondse politici voor een aantal dagen heftig om.
U kunt het niet gemist hebben, het artikel in de ED met als kop: Op kosten Helmond naar café.
Over drie pagina’s wordt uitgeweid over de declaraties van taxikosten die wethouder Tielemans heeft ingediend in deze raadsperiode. Volgens ED is een groot deel van deze kosten gemaakt voor ritten die privé en dus niet voor rekening van de gemeente (gemeenschap) zouden moeten komen.
Vele extra vergaderingen zijn er geweest het afgelopen weekend. Veel fracties hebben met elkaar besproken hoe te reageren en inmiddels weten we dat ook het college op zondag een extra vergadering belegde.
De fracties van SP en Helder Helmond dienden al op zaterdag vragen bij het college in. Helder Helmond verzocht daarbij ook om een extra raadsvergadering op korte termijn.
Ook de PvdA-fractie heeft, na veelvuldig met elkaar bellen en sms-en, een extra vergadering gehouden. Volgens de daarin gemaakte afspraken is daarna een brief aan het college en de raad verzonden. In de brief werd aangesloten bij de vragen zoals de beide andere fracties die zaterdag al instuurden. Bovendien werd daarin het verzoek om een extra raadsvergadering gesteund.
Het college heeft, zei het niet voltallig, in samenspraak met het presidium op zondag besloten om op dinsdagavond een extra raadsvergadering te plannen. Bij de uitnodiging daarvoor aan de raadsleden beloofde het college morgen (maandag, vandaag) te komen met antwoorden op de gestelde vragen.
Integriteit is in deze kwestie het centrale thema. Een thema dat de laatste tijd toch al in de volle schijnwerpers staat vanwege diverse elders in het land en in Europa spelende zaken. Ook onze nieuwe burgemeester zette dit thema bij haar aantreden nadrukkelijk op de agenda.
En terecht! Bestuurders horen integer te handelen. Zij gaan immers over het wel en wee en over de financiën van de gemeenschap! Een fout van één bestuurder straalt op alle bestuurders af en zet de politiek als geheel in een kwaad daglicht.
Daarom is het heel goed dat op heel korte termijn mogelijk wordt gemaakt dat alle betrokkenen zich in deze zaak kunnen uitspreken en zich waar nodig kunnen verdedigen. De conclusies kunnen we pas daarna trekken.
Maar: een beetje integer kan niet. Dit is een beroemde uitspraak van een oud PvdA-minister van Binnenlandse Zaken, Ien Dales. Zij deed deze uitspraak in 1992 en werd daarmee voorvechtster en boegbeeld van de integere politicus.
De conclusie kan er maar één zijn: Wie niet integer handelt hoort niet thuis in het openbaar bestuur.

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

64reacties

HELMONDS COLLEGE VAN B&W VALT


Het Helmondse college van burgemeesters en wethouders is gisteravond laat gevallen. De gecombineerde fractie van SDOH/D66/Helmondse Belangen trok de de stekker uit het college nadat wethouder Peter Tielemans opstapte als wethouder namens die fractie.
Het declaratiegedrag van taxiritjes naar de kroeg van Tielemans is de directe aanleiding van de ontstane bestuurscrises. Zondagmiddag bleek dat wethouder Jan van den Heuvel (D66) en wethouder Peter Tielemans (SDOH) al niet kwamen opdagen bij het crisisoverleg van het college. Dat verleidde wethouder Margreet de Leeuw (CDA) tot de uitspraak “Wie kwamen er niet opdagen vanmiddag bij B&W?”

8reacties

‘CDA wordt Crisis Dur Aauwkliek’

De TextielBaronWe némen dat beetje risico, we kópen die auto en dat huis! Dat is wat onze premier vol hoop riep een tijdje terug. Hij dácht het natuurlijk wel, maar vergat erachteraan te zeggen “en we bóuwen dat stadion in Helmond”. Het zijn wensen van een politiek leider in crisistijd. Hij weet wat er moet gebeuren, maar weet niet hoe. Natuurlijk, in deze tijden is het goed als men drie keer nadenkt over grote beslissingen. Dat er niet zomaar met geld gesmeten wordt. Maar betekent dat dan dat alle investeringen stopgezet moeten worden? En dat de plannen voor een nieuw Helmonds stadion bestreden moeten met Il Principe van Machiavelli in de hand, inclusief belangenverstrengeling?
Ik raakte afgelopen week zeer teleurgesteld toen ik las over een protest van winkeliers tegen de vestiging van een Jumbo in het te bouwen Berkendonkstadion. Het protest, aangewakkerd uit CDA-hoek, richtte zich tegen de komst van een Jumbo-supermarkt in het nieuwe stadion. Niemand minder dan de wijkwinkelmanager, die ook in het CDA-bestuur zit, riep winkeliers op in protest te komen tegen een nieuwe supermarkt in het nieuwe stadion. Ergo: het CDA is tegen het stadion en de campagne is begonnen (hashtag fail). Ik vroeg me dan ook af of het protest van de winkeliers was of van het CDA.
De winkeliers (vertegenwoordigd door de Plus uit de Bus), inmiddels flink opgejut, hadden het al zo moeilijk in deze crisistijd. En een nieuwe vestiging van de Jumbo zou zelfs werkgelegenheid kosten! Dat lijkt me niet. Integendeel. En kom niet aan met gekleurde onderzoeken. Bovendien: Als de Plus uit de Bus en anderen niet zitten te wachten op concurrentie, dan moeten ze wat anders gaan doen dan ondernemertje spelen, dunkt me.
Wat ik kwalijk vind, is het handelen van wijkwinkelmanager én CDA-bestuurder Hennie de Gooijer. Hoezo belangenverstrengeling?!? Enerzijds de winkeliers misbruiken om de CDA-campagne af te trappen, anderzijds de Helmondse politiek misbruiken om winkeliers te vertegenwoordigen. Dat kan echt niet, behalve dan in Helmond. Ik heb ergens gehoord dat er dan ook een naamswijziging gepland staat: Christen Democratisch Appèl wordt Crisis Dur Aauwkliek. Na alle blunders binnen deze partij zou je verwachten dat het wel een keer klaar is, maar nee hoor.
Ik heb helemaal genoeg van het Helmondse nepotisme. Weg met deze oude kliek, die met intriges elkaar de hand boven het hoofd houdt en zonder schroom meerdere petten op heeft. Ik roep daarom op tot actie. Pro-stadionners aller landen, verenigt u!

De TextielBaron

66reacties

Q&A Gedeclareerde taxiritjes naar kroeg

Erik de Vries van de SP stelde vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de taxiritjes naar het café die Peter Tielemans bij de gemeente declareerde.
Vandaag hieronder zijn vragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die in zijn geheel in de reacties.

Tijdens de raadsvergadering van 8 november 2012 diende de SP fractie een motie in waarbij wij voorstelden om zo snel mogelijk alle ingediende en vergoedde declaraties via de website van de gemeente Helmond te publiceren. Wij verzochten ook om dit elk kwartaal te actualiseren. Inmiddels heeft ons gemeentebestuur hier op een correctie manier uitvoering aan gegeven en kunnen alle geïnteresseerden hiervan kennisnemen. Onze waardering hiervoor.
In het ED van zaterdag 1 juni j.l. wordt hier uitgebreid aandacht geschonken. Hoewel kort aandacht wordt geschonken aan het declaratiegedrag m.b.t. taxiritten van collegeleden, wordt het –gedrag van wethouder Tielemans breed uitgemeten. In het stuk wordt geconcludeerd dat het declaratiegedrag van deze wethouder, waar het de taxikosten, sinds onze motie , drastisch is verminderd.
Het aantal gedeclareerde ritten voor 2013 vinden wij onacceptabel ondanks de magere verklaring van de wethouder in de krant.
Daarom hebben wij aan het college, zowel de burgemeester (portefeuillehouder) als de betreffende vakwethouder, de volgende 10 vragen:

  1. Kan de burgemeester aangeven of het genoemde krantenartikel juist is en of de feiten duidelijk zijn weergeven? Kortom, klopt de berichtgeving?
  2. Kan de burgemeester aangeven of er nog andere declaraties zijn dan taxikosten welke exorbitant kunnen worden genoemd én welke drastisch zijn verminderd sinds 2013? Zo ja, welke betreft het?Lees verder »