Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.412 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

Antoinette

14reacties

Daar gáán we weer. Dat dacht ik toen het kabinet de afgelopen weken steeds strengere coronamaatregelen aankondigde. Deze zomer leek het erop dat we ons normale leventje weer een beetje konden oppakken. Speelhuis, Cacaofabriek, Museum Helmond en de bibliotheek gingen voorzichtig weer open. Met dank aan het prachtige weer genoten we van een hapje en een drankje op het terras. Grote evenementen en festivals zaten er nog niet in, maar we maakten er met z’n allen het beste van. We hoopten dat we het ergste hadden gehad. Lees verder »

4reacties

Ongeloof en verbijstering. Ruim een maand na het uitbreken van de coronacrisis strijden die gevoelens bij mij nog steeds om voorrang. We stonden aan het begin van een fantastisch cultureel jaar. De Lucas Gasseltentoonstelling in Museum Helmond was na jaren van voorbereiding ein-de-lijk geopend. Wat waren we daar trots op! Helmond stond naast wereldsteden als Amsterdam, Sydney en Sevilla in het rijtje steden waar de World Press Photo zijn indringende beelden zou laten zien. Het evenementenseizoen stond op het punt van beginnen. Lees verder »

5reacties

Verzet is van alle tijden. Ook van nu. Na het lijdzaam ondergaan van oplopende werkdruk, overvolle klassen, weggesaneerde zorginstellingen, blijvende milieuverontreiniging, ongekende mestfraudes, onevenredige belastingen en buitensporige topsalarissen vinden veel mensen het welletjes. Ze komen in verzet. En terecht! Lees verder »

13reacties

GenX is een stof die gebruikt wordt bij de productie van teflonlagen zoals die op de anti aanbakpan. De fluorhoudende stof is mogelijk kankerverwekkend. GenX werd eind vorig jaar aangetroffen in het oppervlaktewater van de nieuwe Aa. De drinkwatervoorziening is niet in gevaar, aldus het Waterschap. Boosdoener Custom Powders heeft op dringend verzoek van de gemeente de verwerking van de bedenkelijke stof per direct stil moeten leggen. De zaak wordt nu onderzocht. Tot zover de feiten. Dan de vragen. Lees verder »

59reacties

Over enkele dagen is het weer zover. Dan wordt al dan niet uitbundig de jaarwisseling gevierd. Bij veel inwoners gaat dit vergezeld van het afsteken van vuurwerk. Ook dit jaar verwacht de branchevereniging dat er voor 65 miljoen euro de lucht in gaat.

Persoonlijk heb ik niks met vuurwerk. In een paar uur tijd wordt enorm veel geld verknald, de spoedeisende hulp overbelast en de luchtkwaliteit zwaar onder de druk gezet. Bovendien is niet iedereen gecharmeerd van de harde -vaak onverwachte- knallen. Met het afschaffen van die traditie zou ik dan ook geen enkele moeite hebben. Ik besef echter ook dat een groot aantal mensen veel plezier beleeft aan vuurwerk, niet in de laatste plaats de jongens in mijn eigen gezin. Het leidt zo tegen het einde van het jaar weer tot ‘verhitte’ discussies. Lees verder »

16reacties

Duurzaamheid. De verzamelnaam heeft door de jaren heen nogal aan zeggingskracht ingeboet. Tegenwoordig wordt alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken onder duurzaamheid geschaard. Het zal dan ook niemand verbazen dat ‘duurzaamheid’ in geen enkel politiek partijprogramma ontbreekt, ook niet in de gemeentelijke programma´s.

Hoe zit het dan bij het partijprogramma van GroenLinks? Duurzaamheid is voor GroenLinks een manier van denken die als leidraad door haar hele politieke programma loopt. Dat aan deze denkwijze echt inhoud wordt gegeven, blijkt wel uit de verkiezing van Bas Eickhout tot nr. 1 in de Duurzame 100 van Trouw. De jury vond dat de GroenLinks Europarlementariër het meest had gedaan om Nederland te vergroenen. Lees verder »

2reacties

In Nederland worden jaarlijks naar schatting 200.000 ouderen mishandeld. Het zijn onthutsende cijfers. Het merendeel van de gevallen blijkt echter onbedoeld. Naasten die bijvoorbeeld uit onkunde of onmacht handelen, die de druk van het graag willen zorgen voor een familielid, goede vriend of buur niet meer aankunnen en overbelast raken.

Mishandeling kent velen vormen: verwaarlozing, financiële uitbuiting, fysieke, geestelijke en zelfs seksuele mishandeling. Hoe herken je het, en beter nog, kan het worden voorkomen? Lees verder »

16reacties

‘Zonnestroom neemt grote vlucht.’ Zo kopte het ED op 5 augustus jongstleden. In het artikel werd verwezen naar het groeiend aantal zonnecellen op daken in Zuidoost-Brabant. “Volgens de meest recente cijfers van registreerde installaties in Nederland liggen op dit moment op bijna 8.000 daken in de regio zonnepanelen, zo’n 1500 meer dan eind vorig jaar en ruim 5.000 meer dan eind 2012. In Eindhoven, Helmond, Nuenen, Best en Veldhoven werden de meeste zonnepanelen op de daken gelegd.”

Dat is natuurlijk goed nieuws, maar het kan nog veel beter. Als je kijkt naar het aantal daken in Brabant -netbeheer Edinet telt 510.000 aansluitingen-, dan is het percentage minimaal. En dat terwijl vandaag de dag de terugverdientijd van zonnepanelen via een lagere energierekening tussen de 6 – 8 jaar bedraagt: goed dus voor de portemonnee én natuurlijk voor het milieu. Lees verder »

7reacties

TAKE A DEEP BREATH – Het stond in grote, groene koeienletters op het station in Oslo toen ik daar in de zomer van 2008 de trein uit stapte. In Nederland, althans zeker niet in Brabant, zal geen stad het in haar hoofd halen om dit als visitekaartje te presenteren. Logisch, de lucht is er namelijk verre van schoon.

Door de uitstoot van dieselauto’s, vrachtwagens en fabrieken is de lucht op veel plaatsen vies. Drukke wegen met veel brommers, scooters en stilstaand verkeer en ook de intensieve veehouderij helpen hier nog eens een handje aan mee. Wat bovendien in het Ruhrgebied of in Groot-Brittannië uit de schoorsteen komt, trekt ook over ons heen. Kortom, het is belabberd gesteld met de lucht die we inademen. Lees verder »

20reacties

Het kersverse college is van plan de komende vier jaar Helmond anders te besturen. Of zoals in het coalitieakkoord omschreven: ‘in verbinding met de stad.’ Dat staat op papier erg mooi, maar wat wordt hier nu mee bedoeld en hoe realiseer je een andere manier van politieke besluitvorming in de praktijk?

De gegroeide kloof tussen politiek en inwoners kan alleen worden gedicht als inwoners, ondernemers en organisaties zich gehoord voelen, de soms gevoelde afstand verkleind en het vertrouwen vergroot. Iets wat in de loop der jaren is scheefgegroeid, is echter niet in enkele maanden hersteld. Dat kost tijd en vraagt inspanning van alle betrokkenen. Lees verder »

4reacties

Maandag beginnen we weer met de columns van onze politici. Nadat duidelijk was hoe de hazen in politiek Helmond gingen lopen, zijn we de nieuwe ‘columnistenploeg’ gaan samenstellen. Met trots kondigen wij hen nu aan: Henriëtte Verouden (Helder Helmond), Antoinette Maas (GroenLinks), Berry Smits (Helmond Aktief), Gaby van den Waardenburg (D66), Lonneke Maráczi (SP) en Maarten Janssen (SDOH-Helmondse Belangen). Naar ons idee een mooie mix uit coalitie- en oppositiepartijen en van nieuw en ouder.
De nieuwe ploeg betekent ook dat we om diverse redenen afscheid hebben moeten nemen van 5 columnisten. Nathalie van der Zanden, Mirjam van der Pijl, Ling Ko, Serge van de Brug en Michael Rieter, dank voor al jullie columns die gelukkig vaak tot discussie leidden. Een speciale vermelding verdient Michael Rieter. Want hij was er onafgebroken bij sinds de weblog in 2007 begon met de columns van Helmondse politici.