Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

6reacties

Naw en Vruuger CLXXX

Naw de Smalle Haven, het zijstraatje van de Veestraat bij Van Oorschot Mode. Vruuger (1976) zat deze modezaak er ook al. Toen aan de rechter kant nog geen Kijkshop en appartementen daarboven. Midden in deze straat stonden toen nog 3 vitrines waar achter glas waren werden uitgestald.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
6reacties

De (haw ut) Helmond-crisis (JC)

Helmond en de Helmonders, het is een soort apart. Een grote bek en een klein hartje; veul praten en weinig doen; leuke plannen maar uitvoeren, ho maar. Dat ging door me heen toen ik de website van Haw ut Hellemonds bezocht.
In 2006 begon een aantal enthousiastelingen met Haw ut Hellemonds. Onder hen notoire Helmonders als Michael Rieter, Sjef Warmerdam, Jan Terbeek, Riekie Adriaans en Pierre van de Meulenhof. De bedoeling: het vastleggen en koesteren van het Helmonds dialect. Zij vinden het Helmonds “een levend monument.” Wat dat ook moge betekenen.
Verder geen kwaad woord over dit ‘burgerinitiatief’. De dames en heren zorgen voor leuke dingen waarvan het Hellemonds Diktee het meest bekend geworden is. En uit de proatgroepe zijn inmiddels andere activiteiten begonnen, zoals het zeeverkaffee.
Allemaal leuk en aardig dus en een compliment waard.
Maar dan.
Op 30-01-2010 is de eerste opzet van de website online gekomen, meldt genoemde website ons. Per februari is de hele site operationeel, is kennelijk op 1-2-2010 om 14.57 uur toegevoegd. Vol verwachting kijk ik rond. Wat een teleurstelling!
Sinds 1 februari is kennelijk niet meer naar de website gekeken. Het gastenboek telt nul berichten. De boodschap die ik het meest tegenkom is: Hier vindt u binnenkort alle overige foto’s (geluid, gastenboek, nieuws, noir boite. En “binnenkort de teksten van het 1ste, 2de en 3de diktee.” Intussen hebben we op 11 september l.l. alweer het 4e diktee gehad. Niks geen teksten of andere informatie.
De website van Haw ut Hellemonds is vrijwel leeg. Een van de weinige gevulde pagina’s is de bladzijde met ‘links’. Het moet gezegd worden, die zijn wel leuk. Om te beginnen natuurlijk naar dit weblog. Maar ook leuk is de dialectquizz die hier te vinden is. Wel een waarschuwing: beide sites laden langzaam, ongetwijfeld ook vanwege de reclame die zich ongevraagd opdringerig meldt en de een zenuwbreuk verwekkende plaatjes die over het scherm schieten. Maar het kan nog erger!
Van Haw ut Hellemonds zou je Helmondse activiteiten in Helmond verwachten. Van een relatie kreeg ik een ‘nieuwsmail’ van Haw ut Hellemond doorgestuurd. En waar willen ze me naar toe hebben? Naar een voorstelling van een vent uit Aarle-Rixtel, in het dorp Lieshout in gemiddeld Brabants.
Nu heb ik alle bewondering voor de man die een voorstelling geeft over een voornaam. Hij is geloof ik de enige (wetenskappeluke) professional in het hele clubje. Maar of we het daar Helmonds mee maken of houden?
Overigens: reserveren voor deze voorstelling aankomende zondag kan via: http://sghl.nl/tejater/reserveren.php?id=20101121

                                                          Was getekend,

6reacties

Pyromaan actief in De Waart

In de buurt De Waart in het centrum is sinds 3 weken een pyromaan actief. Vannacht was het zelfs 3 maal raak: een autobrand op de Matthijs Vermeulenstraat, een autobrand op de Torenstraat en een containerbrand in De Waart. Daarmee is in 3 weken het trieste aantal beland op tenminste 8 branden: 5 keer een auto die in brand werd gestoken en 3 keer een container.
Vanwege deze veelvuldige brandstichtingen surveilleert de politie al extra in deze buurt. Maar dat kon de branden van vannacht niet voorkomen. Deze branden in het gebied achter de City Sporthal (met de straatnamen De Waart, het Waartplein, de Matthijs Vermeulenstraat en de Torenstraat) blijken telkens te ontstaan aan het eind van de avond en het begin van de nacht.

 uitgebrande auto Matthijs Vermeulenstraat Helmond

Op bovenstaande foto de uitgebrande auto op een parkeerplaats onder de woningen aan de Matthijs Vermeulenstraat. Deze autobrand ontstond vannacht kort na middernacht. De bewoners van de bovengelegen woningen moesten daardoor tijdelijk uit hun huis. Er vielen geen gewonden. De uitgebrande auto is total loss, een ernaast geparkeerde auto liep schade op en er was roetschade aan het plafon erboven. De enorme rookontwikkeling die met de brand gepaard ging zal voor de bewoners die er boven wonen nog dagen stankoverlast veroorzaken.
Opmerkelijk was dat veel bewoners die vannacht noodgedwongen op straat stonden een wat gelaten indruk maakten door “de zoveelste brand.” Maar die gelaten houding kon ook komen omdat de meesten net uit hun bed waren getrommeld. Enkele gedupeerden waren ingehouden woedend met opmerkingen in de trant van “als ik weet wie dit gedaan heeft dan ….”

6reacties

Van der Zanden: bouwpastors en afbraak

Column Nathalie van der Zanden SP Helmond

Kent u het begrip 'bouwpastor'? Tot ongeveer de jaren 60 van de vorige eeuw was een bouwpastor een beproefd middel van de katholieke kerk bij de ontwikkeling van nieuwe wijken in een stad. Hoewel het bouwen van een nieuwe kerk prioriteit had, reikte de opdracht verder. Vaak nam zo'n pastor het initiatief om ook 'andere noodzakelijkheden' te realiseren. Op deze manier ontstonden verenigingen en werden vele initiatieven van bewoners opgepakt om hun wijk sociaal en menselijk te maken.

Ook de politiek kende zo'n soort van 'bouwpastors'. Weliswaar met een totaal andere inslag, maar toch. Rijpelberg ontstond bijvoorbeeld tijdens het wethouderschap van Remmen. Een wijk waarin het goed wonen moest zijn met voldoende voorzieningen in de wijk zelf.

Wrang is het dan te moeten constateren dat de rechtse afbraakwind ook in Helmond waait. Sluiting van politiebureaus en bibliotheken in de wijken en beperking van de inspraak van de bewoners bij klankbordgroepen zijn onder anderen het gevolg. Te duur, of niet meer onze verantwoordelijkheid, aldus het college.

Dat besturen meer betekent dan 'boekhouden' en men ook verantwoordelijk is voor de kwaliteit van onze Helmondse samenleving, zie je in de gemeenteraad niet altijd terug. Zelfs partijen die er prat op gaan wijkgericht te werken en te denken, schromen niet om bij te dragen aan de afbraak.

Is het dan vreemd dat ik me als socialist soms meer kan vinden in een aantal initiatieven die in het verleden door vertegenwoordigers van de katholieke kerk werden uitgevoerd? Dat ik moeite heb met het feit dat ik zowel landelijk als lokaal steeds minder verneem over: samen delen, samen bouwen en samenleven?

Nee, integendeel. Hoe negatief de huidige ontwikkelingen op sociaal maatschappelijk terrein, economisch of cultureel gebied ook zijn, zij sterken mij in de gedachte dat we ons daar als SP voor in moeten blijven zetten.

Meer dan ooit is het noodzakelijk op te komen voor het behoud van de betrokkenheid van mensen bij hun omgeving, het bestrijden van de ieder-voor-zich mentaliteit en het verder terugtrekken van onze overheid. Streven naar inspraak en betrokkenheid is hierbij van essentieel belang.

Dat onze inzet door sommigen een linkse hobby wordt genoemd beschouw ik als een compliment, in de wetenschap dat 'opbouwen' onze samenleving meer oplevert dan 'afbreken'. Ik denk dat de bouwpastors van vroeger er precies zo over dachten.

Nathalie van der Zanden
Raadslid
SP

3reacties

Nieuws uit West: Project Buiten Om (14)

logo of embleem van Helmonds West under construction

De uitwerking van de wijkontwikkelingsplannen in Helmond West verloopt erg traag. Na wat gesprekken met de coördinerend wethouder Helmond West en gemeenteambtenaren was er aanvankelijk hoop gecreëerd op een wat vlottere aanpak en betere communicatie van zaken. Het blijken maar weer eens harde lessen. Het geduld wordt weeral eens op de proef gesteld. En weer wordt duidelijk dat het de gemeente is die de maat bepaald.

Waar hebben we het over? Sinds 2 juni 2010 wachten zo'n 80 garageboxhouders die hun garagebox verliezen door de aanleg van de stedelijke ring op een vergoeding die is toegezegd. Vanaf het moment dat zij de huur opzeggen ontvangen zij namelijk 750 euro compensatie. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Na herhaaldelijke verzoeken om ook de daad bij het woord te voegen is er nog steeds geen regeling getroffen. De gemeente verschuilt zich achter de gemeentelijke grondaankoper die in onderhandeling zou zijn met de eigenaar van de garageboxen. Er moet eerst nog een minicontract opgesteld worden. Daar blijken meer dan 4 maanden voor nodig te zijn. Tot op heden hebben de garageboxhouders nog geen minicontract tegemoet gezien en weten zij niet wat te doen. Zij leveren hun sleutel voorlopig nog niet in en betalen vanaf het moment van huur opzeggen geen huur meer. Het wachten blijft nu op de 750 euro compensatie.

Als belangenvereniging probeer je de vinger aan de pols te houden. Tijdens een gesprek met de coördinerend wethouder en zijn gemeenteambtenaren (21-10-2010) kun je aandacht vestigen op de vertraging. De wethouder bevestigt dat het lang wachten op een regeling erg vervelend is voor gedupeerden en geeft opdracht om dit zo spoedig mogelijk op te lossen. Hoopvol wachten gedupeerden dan op het minicontact. Alleen helaas, de communicatie valt stil.

Vervolgens kun je als belangenvereniging nogmaals de zaak onder de aandacht brengen bij de gemeenteambtenaar die opdracht heeft gekregen van de wethouder om dit verder te regelen en in goede banen te leiden. De belangenvereniging stuurt een mailbericht op 3 november 2010. Dit wordt niet beantwoord. Na een herhalingsmail op 9 november komt er eindelijk antwoord. De gemeenteambtenaar is helaas door ziekte niet in de gelegenheid geweest om te antwoorden maar gaat er spoedig achteraan. Hij verwijst in de beantwoording van de mail naar een afspraak die er nu ligt tussen de grondaankoper en de eigenaar van de garageboxen. De afspraak staat gepland voor 12 november 2010. We zijn zeer benieuwd of er nu op initiatief van de gemeente uitsluitsel komt.

Gelukkig draagt de eigenaar van de garageboxen ook zorg voor de huurders. Want hij wil de zaken voor hun netjes regelen. Afwachten maar dus weer. We hebben als belangenvereniging de gemeente Helmond gevraagd om in ieder geval voor december uitsluitsel te geven hoe één en ander geregeld wordt voor de garageboxhouders. Het zou helemaal mooi zijn als dan ook het minicontract klaar is.

Mien Patience

Weer 4 personen mishandeld en beroofd

geweld Helmond

Rond 1.30 uur vannacht zijn 4 personen op de Molenstraat aangevallen, 1 van hen werd beroofd. Het viertal bestond uit 2 vrouwen (40 jaar uit De Goorn (NH) en 24 jaar uit Helmond) en 2 mannen (25 en 27 jaar uit Helmond). De vrouwen liepen voorop, de mannen liepen een paar honderd meter achter hen over de Molenstraat. Toen de vrouwen langs een groepje van 2 andere vrouwen en 2 mannen liepen, werden zij uitgescholden en achterna gelopen door die andere vrouwen. Vervolgens werden beide slachtoffers verschillende keren in hun gezicht geslagen.
De 2 mannen, bekenden van de slachtoffers, schoten hen te hulp. De 25-jarige man uit Helmond werd echter door 1 van de mannen in zijn gezicht geslagen en beroofd van zijn mobiele telefoon, portemonnee en sleutels. De 27-jarige vriend werd kort daarna ook geslagen op zijn hoofd en getrapt tegen zijn lichaam. Door de mishandeling liepen 3 slachtoffers verwondingen op in het gezicht. Zij hoefden echter niet in het ziekenhuis behandeld te worden.
Signalementen: 
vrouw 1: blank, circa 30 jaar, 1,70 -1,80 meter, blond opgestoken haar
vrouw 2: blank, circa 30 jaar, 1,70 -1,80 meter, donker opgestoken haar
man 1: blank, circa 35 jaar, 1,80 – 2,00 meter, kort bruin stekelig haar, breed postuur, witte blouse met roze boord, blauwe spijkerbroek, zwarte schoenen
man 2: blank, circa 35 jaar, 1,85 meter, breed postuur, zwarte jas
De politie is op zoek naar mensen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben van deze openlijke geweldpleging en beroving. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie in Helmond Centrum via 0900-8844 of anomiem via 0800-7000.
Deze geweldadige beroving volgt op de geweldadige beroving gistermiddag. Toen berichtten wij dat een 19 jarige man 's middags op de Mierloseweg werd mishandeld en beroofd door 2 daders.

30reacties

Ook Helmond schreeuwt om cultuur

cultuurbezuinigingen in Helmond

Ook op cultuur in Helmond wordt bezuinigd. Vanaf 2012 zo'n 6 ton per jaar op een cultuurbegroting van zo'n 12 miljoen. De bezuinigingsvoorstellen van de cultuurwethouder Jan van den Heuvel zijn bekend: sluiting van bibliotheekfilialen, verdwijnen van de vrijwilligerskaart, beknibbelen op het Kunstkwartier, beeldende kunst en de stichting Carat en minder geld in het beheer van het kasteel steken. Het gemeentemuseum en 't Speelhuis zijn in het verleden al gekort en draaien op minimale budgetten. Morgen vergadert de gemeenteraad over de gehele begroting (en dus ook de cultuurbegroting) en worden de besluiten genomen.
In Helmond dreigen de klappen hard aan te komen. Vandaar dat vrijwel alle Helmondse culturele instellingen mee doen aan een landelijke actiedag. Onder het motto 'Nederland schreeuwt om cultuur' zullen zij die dag het belang onderstrepen van kunst en cultuur, door sommigen ook wel de 'linkse hobbies' genoemd. Vanaf 12.30 uur zaterdagmiddag 20 november gaan zij op het Havenplein uiting geven aan hun schreeuw om cultuur.
Die landelijke actiedag is helaas na de Helmondse begrotingsvergadering. Vandaar dit log opdat een ieder zijn/haar zegje kan doen.

3reacties

Hangjongeren zijn van alle tijden

Patronaat Helmond

"Ik was een hangjongere, mijn ouders waren hangjongeren en mijn grootouders wed ik ook. Jongeren die op straat rondhangen zijn van alle tijden." Dat zei 1 van de ouders tijdens een debatavond in 't Patronaat in Helmond-West gisteren. Dat is zelfs wel goed en sociaal, vulde een andere ouder aan: "beter dan voor de tv of computer hangen."
Dit debat ging over wat het voor je toekomst betekent als je opgroeit in Helmond-West en stond onder leiding van Wim Strijbosch, directeur van Lakei en columnist op de weblog. Echt antwoord op die vraag kwam er niet. 2 Geslaagde oudere jongeren, Hanane Fkihi en Rashif Oehlers, vertelden hun levensverhaal. De nadruk lag daarbij sterk op hoe zij zich ondanks tegenslagen hebben ontworsteld aan Helmond-West. Om daar toch weer terug te keren, want de wijk voelt als een warme deken, een veilig nest. Wat het ook moeilijk maakt: "Als je bent opgevoegd met een uitkering en al je buren een uitkering hebben, is het moeilijk om daaruit te stappen. Zeker als je ook nog wilt studeren. Dan lig je er al snel uit," vertelde Hanane. Toch is dat beter voor je, vond ook Rashif. Zijn advies aan alle jongeren: "Pak je kansen. Zeg eens een keer ja in plaats van nee of misschien." Waarbij hij benadrukt dat jongeren veel meer begeleiding en sturing kunnen gebruiken om tot goede keuzes te komen.
Dat het nauwelijks tot een debat kwam, lag ongetwijfeld ook aan de opkomst. Er waren krap 30 mensen, waarvan de helft beroepskrachten en slechts een stuk of 5 jongeren. De jongeren namen nauwelijks het woord, behalve om te klagen over de buurbrigadier, die aanzienlijk minder contact heeft met de jeugd dan zijn voorgangers. Toch vindt organisator Leo Litjens de bijeenkomst geslaagd: "Juist door de intieme sfeer en doordat mensen hier alles kunnen zeggen. Dat is ook kenmerkend voor deze wijk," vindt opbouwwerker Litjens.
De jeugd wil altijd wel rondhangen maar tijden veranderen. Volgens de jongeren in 't Patronaat krijgt de jeugd het steeds moeilijker door te veel afleiding. Maar de jongeren in de wijk voelen zich ook misdeeld. "We hebben hier niks behalve een veel te dure hut waar jongeren jointjes kunnen roken." Het lijkt vooral een communicatieprobleem: hoe komt de jeugd te weten wat er voor hen georganiseerd wordt en wanneer luisteren overheden eens naar wat de jeugd wil. Ook dat lijkt een vraag van alle tijden. Waarmee de discussie toch een onbevredigend open eind houdt. Met 1 van de sprekers eindigde de avond toch optimistisch: "De jeugd moet het zelf doen. En uiteindelijk komen de meeste best wel goed terecht."

4reacties

Van der Pijl: Wie heeft de macht?

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondA.s. donderdag is het een spannende dag. Niet alleen voor de leden van het College van B&W maar zeker ook voor de Raadsleden. De begroting van 2011 moet namelijk die dag worden vastgesteld.
Dat betekend dus ook een spannende dag voor talloze organisaties, verenigingen en met name inwoners van Helmond. Immers er staan heel veel bezuinigingen die vele Helmonders zullen raken in deze begroting. Wij als PvdA-fractie zijn nogal verbolgen over de bezuinigingen die met name in de “zachte sector” vallen. De investering in mensen van de afgelopen jaren, die juist de laatste tijd duidelijk bewees haar vruchten af te werpen, dreigt teniet te worden gedaan. Wij zullen niet alleen kiezen voor solidariteit maar er ook onze nek voor uitsteken! Over de voorgenomen bezuiniging op de bibliotheken is erg veel commotie ontstaan. Over de mogelijke sluiting van de filialen als gevolg van deze bezuiniging zijn inmiddels tientallen brieven verstuurd, honderden e-mails verzonden, duizenden handtekeningen verzameld (en deels al ingediend bij de verantwoordelijk wethouder). Ook de mensen, met name vanuit scholen, die vrezen voor het voortbestaan van het Natuur en MilieueducatieCentrum hebben massaal van zich laten horen om maar niet te spreken over de gepikeerde hondenbezitters die de rekening van de crisis wel heel erg oneerlijk op hun bordje krijgen. Zij mogen rekenen op verzet vanuit de PvdA tegen deze voorgenomen maatregelen. Wij als PvdA-fractie denken dit beter te kunnen oplossen!
Wij gaan hiertegen in oppositie en rekenen erop dat we daarin niet alleen zullen staan. Waar we op hopen is dat de coalitiepartijen opnieuw een rechte rug kunnen tonen tegenover de collegeleden. Afgelopen dinsdag heeft de Raad unaniem gestemd tegen de uitbreiding van het bedrijventerrein BZOB in het BZOB-bos. Op de SP en GL na, die helemaal tegen uitbreiding van bedrijventerreinen zijn, stemde de Raad voor het eerder door de Raad en ook het College ingenomen standpunt om Diesdonk als uitbreidingsterrein aan te wijzen. Na 3 amendementen tegen de Collegevoorstellen van de coalitie verzuchte onze fractievoorzitter Jos Boetzkes dat het erop leek dat de coalitie ons de oppositierol niet eens gunde…. Maar alle gekheid op een stokje, we waren natuurlijk erg blij met deze eensgezindheid. Hopelijk kunnen we ook eensgezind de vele onzalige bezuinigingsvoorstellen van tafel vegen. De raad heeft ten slotte het laatste woord, de macht zo u wilt.

Lees verder »

4reacties

Naw en Vruuger CLXXIX

Naw zie je de Heistraat, de straat waar al jaren flink ver- en gebouwd wordt. Vruuger (1969) zat in dat deel van de Heistraat Verspaget’s Kleding, Chocolaterie Van Ansem en Harden, een winkel voor huishoudelijke artikelen. Alleen van dat laatste winkelpand staat er Naw nog een deel. Daar, op Heistraat 83, zit Naw Gifts 4u en Travel 4u.

12reacties

Sluiting 2 van de 3 politiebureaus

sluiting politiebureaus Helmond– Primeur –
De politiebureaus aan de Deltaweg (Helmond-Oost) en de Steenovenweg (Helmond-West) worden op termijn gesloten. Dat bleek gisteravond bij de gemeenteraadsvergadering uit de woorden van burgemeester Fons Jacobs op vragen van achtereenvolgens Erik de Vries (SP) en Jos Boetzkes (PvdA). Het bureau aan de Kasteel-Traverse wordt daarmee dan het enige politiebureau in Helmond.
Een woordvoerder van de politie bevestigde vandaag dat voornemen en het feit dat er naar toegewerkt wordt. Hij voegde er echter haarfijn aan toe dat er formeel nog geen besluit is genomen.
Gisterenavond vertelde de burgemeester zich al jaren te storen aan de inefficiëntie die ontstaat door 3 Helmondse politiebureaus. Hij wil meer blauw op straat. Te veel mensen achter bureaus dragen daar niet aan bij. In zijn uitvoerig betoog maakte hij bekend dat het gemiddeld aantal bezoekers van de bureaus in Helmond-Oost 10 en in Helmond-West ook 10 bedraagt. Niet per dag, maar per week.
Vorige week werd bekend dat de openingstijden van deze 2 wijkbureaus flink worden beperkt. Gisterenavond werden 8 (?) aanlooppunten in de wijken aangekondigd. Aanlooppunten zijn plekken in bijvoorbeeld wijkhuizen waar buurtbrigades afspraken kunnen hebben. Volgens De Vries blijken de beperkte sluitingstijden en die aanlooppunten feitelijk dus een opmaat voor de definitieve sluiting van deze 2 wijkbureaus.

In de reacties hieronder staan updates.

14reacties

Engelseweg & Floreffestraat op de schop

Wegwerkzaamheden Engelseweg Floreffestraat HelmondMaandag beginnen uitgebreide wegwerkzaamheden aan de Engelseweg en Floreffestraat. Die zullen naar verwachting in maart 2011 zijn afgerond.
Dit zijn de eerste echt zichtbare werkzaamheden voor de plannen in het gebied rondom het station, de Spoorzone. Volgens de planning van de gemeente moet daar eind 2012 een tunnel onder het spoor liggen. De barrière van het spoor zal door een onderdoorgang verdwijnen zodat mensen makkelijk van het centrum naar Suytkade/Annawijk en omgekeerd kunnen gaan. Ook het NS-station en het Stationsplein wordt vernieuwd zodat het beter past bij het huidige centrum en het centrumplan én Suytkade.
De komende maanden staat er aan de andere kant van het spoor het volgende te gebeuren:

  • het realiseren van een nieuw kruispunt Engelseweg / Floreffestraat met verkeerslichten en vrijliggende fietspaden,
  • het aanbrengen van nieuwe wegverharding van zeer stil asfalt, verlichting en groen in de Engelseweg en Floreffestraat,
  • het leggen van nieuwe riolering in de Engelseweg,
  • werkzaamheden aan ’t leidingnet in de Floreffestraat door Brabant Water.

Die werkzaamheden zullen de nodige hinder veroorzaken. Het deel van de Engelseweg tussen de Verlengde Stationsstraat en het Montgomeryplein wordt afgesloten voor doorgaand autoverkeer. De woningen in het gebied blijven zo veel mogelijk bereikbaar, maar in de Floreffestraat zal in die periode niet of nauwelijks geparkeerd kunnen worden. Het verwachte sluipverkeer in de Hoogeindsestraat krijgt te maken met een steile tijdelijke verkeersdrempel.

3reacties

Ko: Pilot Loondispensatie

Columnist Ling Ko GroenLinks Helmond

In verschillende landelijke wetgeving rondom werk en inkomen valt steeds duidelijker de lijn te spotten dat iedereen die ook maar iets op de arbeidsmarkt kan betekenen, mee moet doen. De vrijblijvendheid om wel of niet aan het werk of leren te gaan, is voorbij. De Wet Werk en Bijstand is het sluitstuk van ons sociale zekerheidsstelsel waarbij bijstand het laatste vangnet vormt. Inmiddels is de opvatting dat iedereen iets móet doen zo in zwang geraakt, dat het niet meer dan acceptabel is dat uitkeringsgerechtigden vroeger of later alsnog hun geluk op de arbeidsmarkt moeten beproeven teneinde hun uitkering te kunnen behouden. We kennen al verschillende instrumenten zoals de loonkostensubsidie om mensen met een arbeidsbeperking de arbeidsmarkt op te helpen. Als het aan de rijksoverheid ligt, komt daar binnen afzienbare tijd een nieuw instrument bij gericht op de onderkant van de arbeidsmarkt.

Maak kennis met de tijdelijke wet Pilot Loondispensatie. Deze toekomstige wet moet de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking bevorderen door het voor werkgevers tijdelijk mogelijk te maken om minder dan het wettelijk minimumloon uit te betalen. De redenering daarachter is dat de werknemer door een arbeidsbeperking minder productief is. De regeling is bedoeld voor hen die geen aanspraak kunnen maken op de Wet sociale werkvoorziening.
De werkgever die de werknemer met arbeidsbeperking in dienst neemt, ontvangt een aanvullende uitkering van de gemeente (dispensatie) en mag dus minder betalen dan het minimumloon. De werknemer krijgt een beschikking waarin op basis van zijn productiviteit zijn 'loonwaarde' wordt bepaald en waarin staat aangegeven hoeveel aanvullende uitkering de gemeente verschaft, tot maximaal het minimumloon. Zo kunnen mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die niet het volledig wettelijk minimumloon kunnen verdienen, zo maximaal mogelijk zelf in hun eigen levensonderhoud voorzien.

Lees verder »

17reacties

Helmondse Helden: Willy & René

logo of embleem van Helmondse HeldenMijn indruk is altijd geweest dat sporters die in Helmond kwamen spelen meteen iets Helmonds kregen. Als illustratie: Coen Dillen die samen met Willy van der Kuijlen in brons staat vereeuwigd bij de ingang van het PSV-stadion. Van hem was bekend dat hij snoeihard kon punteren, maar toen hij in het laatste jaar van zijn carrière voor Helmondia uitkwam schoot hij – Heilige Maria! – de lat van een doel kapot.
Of neem zwerfhond Hans Kraaij jr. Iedereen wist dat de man nauwelijks kon voetballen. Aan de Bakelse Dijk speelde hij zo verschrikkelijk slecht en grof dat zelfs de meest verstokte supporters verlegen om hem moesten grinniken.
Autochtone Helmondse sporters daarentegen hadden van meet af aan dat extra Helmondse. Ik noem wielrenner Jos van der Vleuten uit Mierlo-Hout. De Vleut leerde televisiekijkers wat een waterdrager was, in zijn tijd nog een karwei met klotsende emmers. Dat die rol hem soms tegenstond demonstreerde hij tijdens de Tour de France door een eind met een omgekeerde emmer op zijn hoofd te rijden. Als waterdrager voor zijn kopman kweet hij zich niettemin zo trouwhartig van zijn taak dat hij een keer het puntenklassement van de Ronde van Spanje won, zonder echt mee te sprinten.Lees verder »

14reacties

Eerste nachtwinkel in Helmond

Avondwinkel nachtwinkel Helmond

De gemeente Helmond heeft toestemming gegeven voor een nachtwinkel aan de Marktstraat 23. In het nu vrijwel leegstaande pand zat tot voor kort de modezaak Differtent Fashion.
Door die ontheffing op basis van de Winkeltijdenwet mag de winkel op werk- en zaterdagen tot 3.00 uur geopend zijn. Dezelfde sluitingstijd als bij horecabedrijven dus. Zondags mag de nachtwinkel, met uitzondering van koopzondagen, niet open.
Na 22.00 uur mag er in de nachtwinkel geen alcohol verkocht worden. Met deze maatregelen wordt voorkomen dat, met name horecabezoekers, na die tijd naar de nachtwinkel gaan om drank te kopen, met mogelijk overlast tot gevolg.
Winkels in Helmond mogen (op werkdagen) open zijn van 6.00 tot 22.00 uur. Ondernemers kunnen een ontheffing aanvragen om ook open te mogen zijn na 22.00 uur met een nachtwinkel. Zo'n aanvraag wordt door de gemeente getoetst op een aantal criteria. Zo kan de ontheffing worden geweigerd als de woon- en leefsituatie voor omwonenden of de openbare orde nadelig wordt beïnvloed. Ook mag de opening van de winkel niet leiden tot verkeersonveilige situaties of parkeeroverlast.
Gemeente Helmond heeft de ontheffingsaanvraag voor een nachtwinkel aan de Marktstraat 23 getoetst. Deze aanvraag voldoet aan de criteria. "De woon- en leefsituatie voor omwonenden en de openbare orde worden niet ontoelaatbaar nadelig beïnvloed: de Marktstraat is al een straat waar meerdere winkels en horecagelegenheden gevestigd zijn. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig in de straat zelf en door de nabijheid van de parkeerplaatsen op het Ameideplein" aldus het college van burgemeester en wethouders. Door geen verkoop van alcohol na 22.00 uur toe te staan, wordt verder voorkomen dat hierdoor mogelijk overlast ontstaat.
Voor winkeliers aan de Marktstraat was dit nieuws ook een verrassing. Zij werden van te voren niet geïnformeerd over deze aankomende nachtwinkel.