Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

19reacties

‘Asociale werkloze Zorggroep-bewoners’

Bewoners in Brandevoort zijn de overlast van medebewoners meer dan zat. In een appartement in hun appartementencomplex “Louwersstaete” wonen cliënten van de Zorggroep Helmond die al jaren voor veel overlast zorgen.
Veelvuldig overleg met de Zorggroep leidde niet tot resultaat. Daarom stuurden voorzitter Harold Janssen en secretaris Adriaan van Veggel van de Vereniging van Eigenaren onderstaande brandbrief naar de burgemeester, wethouders en fractievoorzitters van de gemeenteraad.
De partij Senioren 2013 pikten dat inmiddels op en verzocht B&W met spoed uit te zoeken wat er aan de hand is en indien nodig actie te ondernemen.
Stichting Zorggroep Helmond of ONZ (Onderweg Naar Zelfredzaamheid) zorgt  voor opvang en begeleiding van jongvolwassenen (17 – 27 jaar) met vaak een justitiële achtergrond, schuldenproblematiek en/of verslavingsproblematiek. Deze cliënten met een psychiatrische stoornis worden gehuisvest op locaties.

Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
5reacties

Duitse slaat glas in gezicht Helmondse

De politie arresteerde vandaag een 24-jarige vrouw uit het Duitse Duisburg voor het ernstig mishandelen van een even oude vrouw uit Helmond.
Zaterdagochtend 10 januari rond 01.15 uur kregen de 2 vrouwen ruzie in een café aan de Stratumsedijk in Eindhoven. De verdachte sloeg daarbij het slachtoffer met een glas in haar gezicht. De 24-jarige Helmondse liep daardoor ernstig letsel op en is in het ziekenhuis geopereerd. De politie heeft een onderzoek ingesteld en kwam achter de identiteit van de verdachte. De Duitse vrouw werd vanmiddag rond 12.15 uur aangehouden in een woning in Son en Breugel waar ze verbleef. Ze zit nog vast.
In de reacties hieronder updates over de opgelegde straf.

4reacties

750ste Starterslening Helmond uitgereikt

Vrijdag wordt, 9 jaar na uitreiking van de eerste lening, de 750ste starterslening uitgereikt aan 1 van de deelnemers van het CPO-project Iedereen kan bouwen in Brandevoort-Stepekolk.
De Helmondse starterslening is 1 van de maatregelen die de gemeente inzet om de woningmarkt positief te beïnvloeden. Een starterslening is een aantrekkelijke extra hypotheek die mensen helpt om hun eerste woning te kopen. Pas na de eerste 3 jaar hoeven zij rente en aflossing te betalen over de starterslening. Het gaat om woningen tot 265.000 euro (dit is inclusief verwervingskosten). De starterslening gaat over hoogstens 20% van de aankoopsom van de woning, met een maximum van 36.500 euro.
Helmond 1 van de meeste startersleningen van Nederland. In maart 2012 werd nummer 400 uitgereikt.
De overhandiging van deze 750ste starterslening gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Cacaofabriek vrijdagmiddag om 13.30 uur. De ontvanger krijgt een symbolische cheque en een waardebon.

In de reacties hieronder staat een update.

2reacties

Geen treinen tussen Helmond en Eindhoven

Er rijden geen treinen door een aanrijding met een persoon op het traject tussen Helmond en Eindhoven, zo liet de NS om 10.29 uur weten. Zij verwachten dat de extra reistijd meer dan 60 minuten bedraagt. De verstoring is naar verwachting van de NS rond 13.30 uur verholpen.
De trein vanuit Helmond is gestopt bij station Brandevoort.

Zodra wij meer weten plaatsen we hieronder updates.

3reacties

Gewapende overval op de Lidl (update)

Op de Lidl supermarkt in Winkelcentrum Straakven in Helmond Oost werd vanochtend vroeg een gewapende overval gepleegd. Dat meldde de politie om 06.43 uur. Bij het openen van de winkel drongen er 3 gemaskerde mannen de winkel aan de Geysendorfferstraat binnen via de personeelsingang. De winkel was nog niet voor het publiek geopend.
De overvallers bedreigden de aanwezige medewerkers met een voorwerp dat op een vuurwapen leek. Volgens de politie zouden ze sigaretten hebben buit gemaakt en daarna op de vlucht geslagen. Bij de overval raakte niemand gewond. De politie een onderzoek gestart en roept iedereen die iets gezien of gehoord heeft te bellen met 0900 – 8844.
Het is nog onduidelijk hoe laat de supermarkt vandaag opengaat.

Vrachtwagen in brand vannacht (4 foto’s)

Vannacht rond 00.40 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een brand aan de Mierloseweg. Aan de achterzijde van een bedrijf was een vrachtwagen in brand gevlogen.
De brandweer die met groot materiaal uitrukte, had het vuur snel geblust. De opbouw van de wagen moet als verloren worden beschouwd. De vrachtwagen stond op een afgesloten yerrein, in het  voertuig bevond zich onder meer een compressor. De oorzaak van de brand is onbekend. Tijdens de brand werd de witte muur naast de vrachtwagen door de brandweer gekoeld en gecontroleerd, maar die muur liep door de warmte ook schade op.
Harrie Fotografie maakte onderstaande foto’s.

Brandweer kon vogel niet redden (4 foto’s)

Vanmiddag om 17.10 uur rukte de gealarmeerde brandweer uit  voor een vogel die vast zat in een schoorsteen aan de Dorpsstraat in Stiphout.
De brandweer controleerde met een hoogwerker de schoorsteen. Hengelend (als met vissen) werd geprobeerd de vogel te vangen. Omdat de schoorsteen in het huis was dichtgemetseld, was dit de enige optie. De brandweer heeft het beestje echter niet kunnen vinden om het naar boven te halen. Zij gaat er vanuit dat hij het niet heeft overleefd. Om wat voor vogel het ging is niet bekend. De schoorsteen had deels geen roosters op de pijp staan waardoor de vogel daarin kon.
Harrie Fotografie maakte de foto’s.

Heb jij correcties op lijst oorlogsslachtoffers?

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. 20 Jaar geleden werd in het Hortensiapark de St. Jozefkapel als gedachteniskapel herbouwd en voorzien van de namen van alle Helmondse oorlogsslachtoffers sinds 1939. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat enkele namen en overlijdensdata en –plaatsen niet kloppen. Ook is er een naam opgedoken die alsnog opgenomen kan worden. Voordat gekeken wordt of het monument hierop is aan te passen, krijgen de inwoners van Helmond de gelegenheid om eventuele aanvullingen of correcties door te geven.

Indertijd is er door een commissie uitvoerig onderzoek gedaan naar wie wel en wie niet in aanmerking kwam voor vermelding in de kapel. Onderzoek door Jeroen Koppes (STIWOT), in samenwerking met de gemeente Helmond en het regionaal archief, heeft aangetoond dat er bovengenoemde foutjes in de vermeldingen geslopen zijn.
Voordat gekeken wordt of het monument hierop is aan te passen, wordt eerst geïnventariseerd of Helmonders nog aanvullingen of correcties hebben op de vermeldingen. Deze zullen getoetst worden aan het oorspronkelijk uitgevoerde onderzoek. Als toendertijd al werd besloten een naam niet op te nemen, zal dat ook nu niet gebeuren. Aanvullingen en verbeteringen worden enkel in behandeling genomen met onderbouwing van (archief)stukken.
Er wordt uitgegaan van de volgende criteria, die zijn opgesteld door de onderzoekscommissie uit 1995:

  • Er moet een rechtstreekse relatie zijn tussen de omgekomenen en Helmond. De betreffende personen moeten geruime tijd in Helmond gewoond hebben of ten gevolge van een oorlogshandeling in Helmond zijn overleden. Onder Helmond wordt het grondgebied van de gemeente Helmond in 1995 verstaan (inclusief Stiphout en ’t Hout, exclusief Brandevoort). Inwoners van naburige gemeenten die na (dodelijk) gewond te zijn ten gevolge van een oorlogshandeling in hun eigen gemeente, naar het ziekenhuis in Helmond werden gebracht en daar zijn overleden, worden niet meegenomen.
  • Evenmin worden personen meegenomen die in Duitse krijgsdienst zijn geweest, bij de SS zijn geweest of op grond van collaboratie met de Duitse bezetters zijn terechtgesteld.
  • Het overlijden moet een rechtstreeks gevolg zijn geweest van oorlogshandelingen of oorlogsomstandigheden. Ongelukken werden niet als zodanig beschouwd. Een uitzondering is echter gemaakt voor jonge, nog niet tot de jaren des onderscheids gekomen kinderen.

Aanvullingen op de complete namenlijst zijn welkom via [email protected]. STIWOT is tevens op zoek naar meer achtergrondinformatie over de slachtoffers. Denk aan foto’s, bidprentjes, dagboeken, graflocaties of meer informatie over hoe ze zijn overleden. Deze informatie is ook van harte welkom.

1reactie

Amnesty-collecte Helmond: 7.225 euro

De collecte van Amnesty International, die van 1 tot en met 7 maart werd gehouden, heeft in Helmond 7225,65 euro opgebracht. Om dat bedrag op te halen, collecteerden 60 vrijwilligers in de verschillende Helmondse wijken. De opbrengst dit jaar is 12% hoger dan vorig jaar toen 58 collectanten 6.458,16 euro ophaalden.
Het was de dertiende keer dat Amnesty international een landelijke collecte hield. Amnesty International is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie. Voor onderzoeken en acties ontvangt zij geen geld van overheden of politieke groeperingen. Bijdragen van leden en giften, zoals tijdens de collecte, zijn voor Amnesty daarom van groot belang.
Naast deze jaarlijkse collecte heeft de Helmondse afdeling van Amnesty nog andere activiteiten. Zo zijn er schrijfmiddagen waarop brieven geschreven worden om mensen die onterecht vastzitten vrij te krijgen. Volgend jaar wil Amnesty in Helmond een guerilla-collecte houden. Benieuwd wat dat is of wil je meedoen? Informeer dan bij Ingeborg Vriends – van der Steijn ([email protected]). Ook als je via de lokale Amnesty-nieuwsbrief op de hoogte gehouden wilt worden.

1reactie

B&W klust tijdens NLdoet

Vanmiddag heeft het college van burgemeester en wethouders de handen uit de mouwen gestoken tijdens NLdoet. Dit jaar deden zij vrijwilligerswerk in de speel- en beweegtuin Leonardus in de Binnenstad.
NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van ons land en wordt georganiseerd door het Oranje Fonds. In Helmond wordt deze actie gecoördineerd door de LEVgroep. Tijdens NLdoet wordt de vrijwillige inzet van velen in de spotlights gezet en wordt iedereen gestimuleerd om zich een dag(deel) als vrijwillig(st)er in te zetten.
Op de onderstaande foto die werd gemaakt door Pressvisuals.com zie je van links naar rechts wethouder Nathalie van der Zanden, burgemeester Elly Blanksma en de wethouders Margreet de Leeuw en Erik de Vries.

Ook andere Helmonders zette zich vandaag in, zoals:

7reacties

Werkzaamheden Stiphoutse Dreef gestart

In Stiphout wordt de Stiphoutse Dreef aangelegd. Die komt te liggen tussen de Gerwenseweg en Schootense Dreef op de plek waar nu ongeveer de CAV-weg en de Schootenseweg liggen. Daarmee moet het centrum van Stiphout worden ontlast van doorgaand autoverkeer. Het aanleggen van deze tweede ontsluitingsweg van Stiphout is nummer 11 van de 11 belangrijkste wegwerkzaamheden in Helmond dit jaar.
Maandag begint daar een archeologisch onderzoek. Er zullen 7 proefsleuven van 4 bij 50 meter worden gegraven. De verwachting is dat er in de bodem op een diepte van circa 30 cm vuurstenen, sporen en vondsten van jagers en verzamelaars worden aangetroffen. Tijdens de ontgraving is een vuursteenspecialist aanwezig. Het archeologisch onderzoek duurt naar verwachting een week. Met de aanleg van de Stiphoutse Dreef zelf wordt naar verwachting op maandag 20 april gestart. Als alles volgens planning verloopt, is de nieuwe weg langs het complex van atletiekvereniging HAC in oktober klaar. Aannemer BAM Infra is al volop bezig met de voorbereidende werkzaamheden.
Maandag 9 maart werd gestart met rooiwerkzaamheden in het bosgebied. Deze werkzaamheden zijn al uitgevoerd om verstoring van flora en fauna te voorkomen. Het rooien van de bomen duurde enkele dagen en is inmiddels gereed.

In de reacties hieronder staan updates.

6reacties

Europaweg 3 werkdagen afgesloten

Woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 maart is de Europaweg afgesloten tussen de Hortsedijk en de Brandevoortsedreef. Dit geldt voor de rijrichting Eindhoven. De weg is afgesloten tussen 9.00 en 16.00 uur.
Het verkeer wordt omgeleid via de Hortsedijk en Schootense Dreef. Dit wordt aangegeven met de gebruikelijke gele borden. Ook het fietspad naast de Europaweg is die 3 werddagen afgesloten.
De Europaweg wordt afgesloten omdat er demonstraties plaatsvinden tijdens de
Automotive Week 2015, een internationaal evenement over mobiliteitsinnovatie met als centrale thema ‘Smart Mobility on the road’.
“Efficiënter, veiliger, schoner en comfortabeler van A naar B? Door de ontwikkeling van nieuwe technologie wordt er steeds meer mogelijk. Om deze ideeën en concrete oplossingen aan nationale en internationale relaties te tonen, vindt van 25 maart tot en met 1 april 2015 de Automotive Week 2015 plaats in Helmond. Maak kennis met, beleef en denk mee over smart mobility!” aldus de aankondiging van de gemeente..

1reactie

Vlisco-design nu ook op dameshorloges

De Vlisco is een samenwerking aangegaan met het Belgische bedrijf Komono om 6 dameshorloges op de markt te brengen. De horlogebandjes zijn  voorzien van de unieke Vlisco-designs. De laatste van de 6 (met een slangenhuid-print) is een ontwerp uit 1922.
De horloges zijn nu onder meer bij de Bijenkorf te koop, ze kosten 69.95 euro of 79,95 euro.

2reacties

Fusieplannen Toermalijn en Praktijkschool Helmond met QliQ en OMO

Stichting Speciaal Onderwijs Regio Helmond (SPORH) beoogt een fusie met regionale partners. De voorgenomen fusie bestaat uit een overdracht van SBO de Toermalijn aan QliQ Primair Onderwijs (QliQ) en een overdracht van de Praktijkschool Helmond aan OMO Scholengroep Helmond. De schoolbesturen tekenden deze week een intentieverklaring.
De demografische ontwikkelingen in en rond Helmond, de invoering van passend onderwijs en een afname van het aantal leerlingen waren voor het SPORH-bestuur aanleiding om haar eigen rol kritisch te bekijken. Die herbezinning leidde tot het inzicht dat er onvoldoende perspectief is om als zelfstandig bestuur de verantwoordelijkheden voor zowel SBO de Toermalijn als de Praktijkschool Helmond te kunnen blijven dragen. Het bestuur van SPORH, het college van bestuur van QliQ en de raad van bestuur van de vereniging OMO zijn overeengekomen dat een fusie de juiste weg is om voor alle huidige en toekomstige leerlingen toekomstbestendig goed onderwijs op beide scholen te realiseren.
De besturen bekijken nu hoe de wijze moet gaan verlopen en streven er naar de besluitvorming voor het einde van het schooljaar af te ronden. Zij laten weten dat zij met de beoogde bestuursoverdracht voorzien in de continuïteit van het praktijkonderwijs en het speciaal basis onderwijs in de regio Helmond. Onderwijswethouder Margreet de Leeuw bevestigd dat.

In een reactie hieronder een update.

16reacties

De SP is de grootste van Helmond

De eerste voorlopige uitslag in Helmond van de Provinciale Statenverkiezingen van Noord-Brabant nu de stemmen zijn geteld bij 20 van de 33 stembureaus:

  1. SP kreeg 20,32%
  2. PVV kreeg 18,52%
  3. VVD kreeg 15,20%
  4. CDA kreeg 12,48%
  5. D66 kreeg 9,77%
  6. PvdA kreeg 8,52%
  7. 50Plus kreeg 4,48%
  8. GroenLinks kreeg 3,86%
  9. Partij voor de Dieren kreeg 3,05%
  10. ChristenUnie-SGP kreeg 1,56%
  11. Lokaal Brabant kreeg 1,08%
  12. StemNL kreeg 0,53%
  13. Platform Vrije Politiek kreeg 0,38%
  14. Libertarische Partij kreeg 0,24%

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement vorig jaar mei bleek de PVV in Helmond de grootste. Bij de verkiezingen van de Provinciale Staten 4 jaar geleden was de VVD nog de grootste en werd de PVV de nummer 2.
Later vanavond om ??? uur volgt de volledige voorlopige uitslag op partijniveau.

Man slachtoffer van straatroof Kerkstraat

De politie is op zoek naar de bestuurster van een zwarte VW Golf die vanmiddag rond 12.30 uur stond te wachten in de Kerkstraat ter hoogte van de Rabobank. Zij is namelijk mogelijk getuige geweest van een straatroof bij een 24-jarige man. Dit gebeurde rond dat tijdstip terwijl zij daar in haar auto stond te wachten. Deze getuige is een vrouw van tussen de 25-30 jaar oud, circa 1.70m lang en in het wit gekleed.
De politie vraagt haar zich bij hen te melden. Dit kan via 0900 – 8844 of anoniem (Meld Misdaad Anoniem) via 0800 7000.

Ernstige bodemverontreiniging op Burgemeester Krollaan

Op de Burgemeester Krollaan in Mierlo-Hout zijn 2 gevallen van ernstige bodemverontreiniging geconstateerd. Het betreft 3 percelen in die straat, te weten 101, 103 en 105 (plattegrond en streetview)
Volgens B&W leidt het huidige gebruik van de bodem of de mogelijke verspreiding van de verontreiniging niet tot zodanige risico’s voor mens, plant of dier dat spoedige sanering noodzakelijk is. Zijn er eventuele wijzigingen in het bodemgebruik op het terrein, dan moet dat vooraf worden gemeld aan het college van B&W.

Controle 3 woningen levert 11 resultaten op

Vanmorgen hield de gemeente Helmond, samen met de politie, vreemdelingenpolitie en de brandweer, een controleactie bij 3 woningen in Helmond Noord, Mierlo-Hout (aan de Mierloseweg) en in de Binnenstad.
De actie werd gehouden onder regie van het Helmond Interventie Team (HIT) en leverde de volgende resultaten op:

  • 2 keer adresfraude
  • 2 keer object geherwaardeerd
  • 1 keer brandgevaarlijke situatie in de woning, eigenaar dient direct voorzieningen te treffen
  • 1 keer niet voldaan aan de brandveiligheidseisen
  • 1 keer teveel bewoners aangetroffen
  • 1 keer mogelijk sociale zekerheidsfraude
  • 1 keer informatie verzameld ten behoeve van verder onderzoek
  • 1 keer mogelijk gestolen goederen aangetroffen, verder onderzoek volgt
  • 1 keer grote hoeveelheid afval aangetroffen

Het HIT-Team is actief in de hele gemeente Helmond en voert regelmatig controleacties uit bij panden waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er meerdere misstanden zijn. Doel van het HIT-Team is om ernstige leefbaarheids- en veiligheidsproblemen aan te pakken en op te lossen. Deze goed gecoördineerde totaalaanpak zorgt ervoor dat alle misstanden in 1 keer worden aangepakt.

3reacties

Helmond kiest vandaag (tijdschema)

Vandaag de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Noord-Brabant én het Waterschap Aa en Maas. Tot 21.00 uur kun je (net als burgemeester Elly Blanksma) jouw 2 stemmen uitbrengen in 1 van de Helmondse stembureaus.
Is er deze mooie lentedag iets te melden, laten we je dat natuurlijk meteen weten. Maar we weten nu al wanneer we sowieso wat te melden hebben:

  • Bij 10 van de 33 stembureaus (pdf) worden opkomstpeilingen gehouden en vergeleken met 4 jaar geleden. Om plusminus 11.30 uur, 14.00 uur en 16.30 uur krijg je die peilingen.
  • Naar verwachting rond 22.30 uur vanavond: de eerste voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is op partijniveau op basis van de dan getelde stemmen (bijvoorbeeld 33% of 50% geteld).
  • Vanavond laat of ’s nachts: volledige voorlopige uitslag op partijniveau.
  • De uitslag op kandidaatsniveau volgt morgen rond het middaguur.

Tot 21.00 uur kun je nog een gokje wagen op het aantal PVV-stemmen.

Updates staan in de reacties hieronder.