Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

1reactie

De stormschade vanochtend in Helmond

Ook in Helmond is vanochtend stormschade ontstaan. Er kwamen meldingen binnen over stormschade op de Tournooistraat (in ’t Haagje), bij Kuijpers Installaties aan de Panovenweg (op industrieterrein Groot Schooten in Stiphout) en op de Weyerweg in Brouwhuis.
Harrie Fotografie maakte onderstaande foto in de Rijpelberg. Daar was een boom op een woning terecht gekomen.

Het KNMI waarschuwde de provincie Noord-Brabant met de code geel.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
6reacties

1,3 Miljoen verkeerssubsidie voor Helmond

Helmond krijgt 1,3 miljoen euro voor integrale mobiliteitsprojecten vanuit het landelijk programma Beter Benutten 2.0. Dat geld om de doorstroming op bestaande infrastructuur te verbeteren, gaat onder meer naar het ontlasten van de oost-west as (Europaweg – Kasteel Traverse – Deurneseweg), de noordelijke randweg (Julianalaan – Oostende) en de A270 (van Helmond naar Eindhoven).
Ook gaat er geld naar slimme en duurzame mobiliteit en extra fietsbeleid. Dat pakket bestaat uit de aanleg van enkele nieuwe fietspaden ter verbetering van onder andere de bereikbaarheid van de Automotive Campus, verbetering van de bereikbaarheid per fiets van station Helmond, subsidie voor gratis fietsenstallingen in het centrum en voor de fietsenstalling bij het station Helmond tot en met 2017. Tenslotte is er ook geld voor campagnes ter bevordering van het fietsgebruik, de aanpak van fietsendiefstal en (daar waar mogelijk) voorrang voor fietsers bij verkeerslichten.
Wethouder Erik de Vries ondertekende gisteren het Plan van Aanpak Beter Benutten 2.0 en sleepte daarmee die ruim € 1,3 miljoen (incl. BTW) aan subsidie voor 2015 – 2017 binnen. Althans, hij tekende onder voorbehoud van het beschikbaar komen van de benodigde eigen middelen in de voorjaarsnota van de gemeente. Want dat moet nog wel geregeld worden.
“De termijn van deze subsidieaanvraag sloot eerder dan de behandeling van de voorjaarsnota. Gezien deze mooie kans op een grote subsidie voor 1 van onze speerpunten uit het coalitieakkoord, is daarom besloten om het plan van aanpak nu al ‘onder voorbehoud’ te ondertekenen”aldus B&W. Bij de behandeling van de voorjaarsnota in de gemeenteraad komen zij met een voorstel voor de  financiële bijdrage om die subsidie ook daadwerkelijk te krijgen.

Daniël Guijo-Velasco stopt met voetballen

De 31-jarige middenvelder Daniël Guijo-Velasco zet na dit seizoen definitief een punt achter zijn voetbalcarrière. De Belg kwam 7 seizoenen uit voor Helmond Sport. “Daniël heeft veel voor de club betekend, maar helaas komt aan alles een eind”, aldus Mario Captein, algemeen directeur van Helmond Sport. “Met pijn in het hart moeten we afscheid nemen van een speler die veel successen heeft behaald met Helmond Sport.”
De middenvelder kwam de afgelopen 2 seizoenen weinig tot spelen toe vanwege een zeldzame en ernstige auto-immuunziekte. In februari vertelde hij daarover uitgebreid in het ED. “k ben voor onderzoek naar het universitair ziekenhuis in Leuven gegaan. Dat duurde 3 weken, 7 professoren hebben me onderzocht. Dan kom het verdict: je hebt een aandoening die maar 40 mensen op de wereld hebben.” Er volgde een behandelplan waardoor zijn gezondheid geen direct gevaar meer loopt. Langer als profvoetballer actief zijn is echter niet meer mogelijk.
“Ik heb de afgelopen 7 jaar met plezier gespeeld voor Helmond Sport, de mensen ga ik erg missen”, vertelt Daniël Guijo-Velasco. “Het doet zeer dat ik de afgelopen 2 seizoenen weinig inbreng heb gehad vanwege gezondheidsproblemen, zeker gezien de resultaten van dit moment. Gelukkig kan ik met een goed gevoel terugkijken op een mooie periode, ik heb er het maximale uitgehaald.” Daniël gaat zich beraden over zijn verdere maatschappelijke carrière..

38reacties

Helmondse ijsvogel legde vandaag een ei

Vanochtend om 07.15 uur legde de Helmondse ijsvogel haar eerste ei van dit jaar. Dat was te zien op 1 van de webcams van Natuurkanaal.nl.
Deze ijsvogel nestelt in Helmond in een oeverwand van de Aa naar verluidt in het natuurgebied Stipdonk. Voor wie dat vanochtend gemist hebben, hierbij het filmpje van 69 seconden van dat proces.

In 2013 vereeuwigde Natuurkanaal de geboorte van een Helmondse ijsvogel:

13reacties

Smits: Helmond Sport

Afgelopen week viel het “magazine voor de echte Helmond Sport supporter: ONZE CLUB” weer (gratis) op de deurmat. Een schitterend fullcolour magazine met op de voorpagina Stanley Elbers.
Misschien haken sommige lezers van de weblog nu af omdat zijn geen enkel beeld hebben van het bedoelde magazine. Maar als supporter van Helmond Sport ben ik wel benieuwd naar de inhoud.
Op pag. 2 stelt voorzitter Phillippe van Esch in zijn voorwoord; GEEN PANIEK. Hij legt uit dat het seizoen 2014-2015 pijn doet maar probeert gelijk het positieve te benaderen. De selectie “traint zich helemaal suf” en technische staf, bestuur, organisatie, vrijwilligers doen hun best maar zoals gezegd het resultaat is er niet naar. En zeker zuur voor de sponsoren en supporters! Maar de voorzitter ziet wel verbeteringen en hoopt zodoende op betere tijden. Lees verder »

Veel overlast door gesprongen waterleiding

Vanavond rond 20.30 uur is er onder een fietspad aan de Wethouder Van Wellaan een waterleiding gesprongen. De kruising met de Bakelsedijk liep hierdoor onder water.
Er is veel zand mee gespoeld en de Wethouder van Wellaan werd door de politie afgesloten voor verkeer. Brabant Water heeft de waterleiding afgesloten. Er zou een persoon met zijn fiets in het gat zijn gereden, het is ons onbekend of hij gewond is geraakt
Waardoor de leiding is gesprongen is niet bekend. Het opruimen van de modder en het repareren zal nog wel even duren.
Harrie Fotografie maakte onderstaande foto’s.

Ja ja het mag weer: Harleydag Helmond

“Ja ja het mag weer!! Dit jaar organiseren Lokaal42 en HDC Helmond zoals de traditie betaamd op 1e Paasdag wederom een gezellige Harleydag op de Markt in Helmond.” Zo opent het persbericht van de organisatie.
Vorig jaar werd de Harleydag Helmond gecanceld. Verboden door de gemeente Helmond uit angst dat beruchte motorclubs als Satudarah of No Surrender op bezoek zouden komen.
Maar dit jaar op 1e Paasdag (zondag 5 april) dan toch de zevende Harleydag Helmond. Deze dag is er voor motorliefhebbers én niet-motorliefhebbers.
Er worden veel (Custom) Harley Davidson motoren verwacht. De dag begint om 12.00 uur en vanaf 13.30 uur is er buiten live-muziek. Bluesrockmachine Tres Hombres (een saluut aan ZZ Top) bijt de spits af. Daarna volgt om 16.00 uur TRIBUTÖR (metal/hardrock/classic-rock) en vanaf 19.00 uur speelt de Engelse 3-mans band Mudlow binnen. “Hun zompige bluesrock komt rechtstreeks uit een drassig moeras” zo laat de organisatie weten.

14reacties

Geen ordinaire skupper aldus Buurman

Woensdag las ik via Twitter het trieste bericht dat mijn jeugdheld Ad de Wert een dag eerder, geheel onverwachts, overleden was. Ik heb Ad nooit persoonlijk gekend, maar het bericht kwam behoorlijk hard aan bij mij. Slechts 62 jaar is hij geworden. Zo’n 10 jaar was hij een betrouwbare en vaste kracht in de verdediging van Helmond Sport. Hij was niet bang voor een blauwe plek, gele kaart, vies broekje of zweetdruppel meer of minder, niet lullen maar poetsen was het credo van de noeste vriendelijke fabrieksarbeider. Al was Ad beslist meer dan een ordinaire skupper, hij had prima spelinzicht en kon ondanks zijn lengte goed koppen. Ik heb net als veel supporters altijd genoten van zijn spel en mentaliteit. Vanaf 1974 droeg hij met trots het Helmondse shirt en later ook de aanvoerdersband. Hij was één van de stuwende krachten van het kampioenselftal van het seizoen 1981-1982. Mede door hem beleefde Helmond Sport dat seizoen een topjaar met de promotie, het kampioenschap en het behalen van drie van de vier periodetitels met slechts 30 tegendoelpunten.Ad speelde altijd in het belang van het team en was ook, wat ik van betrokkenen begrepen heb, buiten het veld een sociaal en eerlijk mens.Lees verder »

2reacties

Smeulders: Dank voor de 1.516 stemmen!

De verkiezingen zijn inmiddels alweer ruimschoots een week geleden, tijd om de uitslag te beschouwen en de gevolgen van de verkiezingen te bespreken. Maar allereerst wil ik beginnen met het bedanken van de 1.516 Helmonders die op me hebben gestemd en de 2.108 Helmonders die op de PvdA stemden!

De verkiezingsuitslag was voor de PvdA niet best. In Brabant verloren we drie van onze zeven zetels in Provinciale Staten. Dat doet pijn, verliezen is niet leuk. Zeker niet als je het als partij vier jaar lang goed gedaan hebt in de oppositie in Provinciale Staten en je mooie successen hebt geboekt. Het is duidelijk dat dit voor veruit de meeste kiezers vooral Eerste Kamerverkiezingen waren en kiezers voor of tegen het kabinet hebben gestemd. Dat is voor de PvdA nu vervelend, maar ik weet nog goed dat we in 2006 vanwege het feit dat we landelijk in de oppositie zaten de grootste werden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Helmond. Kortom, soms heb je geluk en soms niet. Ondanks dat de PvdA het landelijk moeilijk heeft, bleef de harde kern de partij steunen. Daar ben ik heel blij mee!Lees verder »

1reactie

Helmond steekt 6½ ton extra in jeugdzorg

Sinds 1 januari valt de gehele jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van de gemeenten. Door deze transitie is heeft de gemeente Helmond de opdracht om een goed lokaal netwerk te organiseren ter ondersteuning van jeugd en gezinnen. “Daarmee beogen we dat vragen en problemen vroegtijdig kunnen worden opgepakt en dat snel en dichtbij de juiste ondersteuning kan worden geboden. Op die manier kan dan het beroep op zware, specialistische vormen van jeugdhulp afnemen” aldus B&W.
Voor deze opdracht zijn in dit jaar extra middelen beschikbaar. Deze 646.225 euro worden ingezet voor:

  1. een kwalitatieve en kwantitatieve versterking van de capaciteit opvoedondersteuning (576.225 euro)
  2. een beperkte uitbreiding van het jongerenwerk (45.000 euro)
  3. preventieve maatregelen ten behoeve van jongeren op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag (25.000 euro).

Hieronder hetgeen de gemeente laat weten daarvoor te doen:

Ad 1. Verbetering opvoedondersteuning
Vanaf schooljaar 2013/2014 zijn we, ter voorbereiding op de transitie, in Helmond gestart met opvoedondersteuners. Bestaande 1e lijnsprofessionals, zoals schoolmaatschappelijk werkers en jeugdverpleegkundigen, zijn omgevormd tot opvoedondersteuners die in de wijk het eerste aanspreekpunt zijn voor jeugdigen, ouders en bijv. leerkrachten. Ze hebben de opdracht signalen en vragen op te pakken voordat het problemen worden die om zware interventies vragen. Hoewel de transformatie nog niet is afgerond, zijn er voorzichtige signalen dat het werkt. Zo nam het aantal zorgmeldingen bij Bureau Jeugdzorg (BJZ) afgelopen jaar af en bleef de instroom bij de jeugd- &gezinswerkers beperkt.
Met ingang van 2015 zijn de opvoedondersteuners de belangrijkste toegang tot de jeugdhulp, in plaats van BJZ en het Centrum Indicatiestelling Zorg. Deze jeugdzorgprofessionals analyseren de vraag, verlenen zelf hulp en adviseren zo nodig over de inzet van zwaardere of specialistische hulp. Deze nieuwe toegangstaak vraagt zowel kwantitatieve uitbreiding als kwalitatieve versterking met expertise uit de voormalige 2e lijn. Bijvoorbeeld jeugdzorgexpertise van BJZ, De Combinatie Jeugdzorg en Bijzonder Jeugdwerk Brabant.
Ook is structurele uitbreiding van de capaciteit nodig om de opvoedondersteuning vanuit de scholen voor het Voortgezet Onderwijs en Middelbaar beroepsonderwijs in 2015 op niveau te houden. Uw Raad heeft in juli 2013 besloten de opvoedondersteuning op deze scholen met incidentele middelen te intensiveren tot eind 2014, vooruitlopend op de transitie jeugdzorg. Tot slot zetten we extra capaciteit in om huisartsen te faciliteren met een vaste opvoedondersteuner. Uit onze overleggen met huisartsen blijkt dat opvoedondersteuners en huisartsen in een wijk elkaar steeds beter weten te vinden en dat huisartsen graag gebruik maken van de deskundigheid van en steeds vaker doorverwijzen naar de opvoedondersteuner. Daarmee ontlasten we de huisarts bij hun autonome wettelijke verwijsbevoegdheid naar jeugdhulp.
Met de beschikbare middelen breiden we de capaciteit van opvoedondersteuners in Helmond uit van circa 13 fte naar 20 fte. Daarnaast zijn in 2015 vijf cliëntondersteuners van MEE actief als opvoedondersteuner. In totaal zijn er nu 34 opvoedondersteuners.
Ad 2. Beperkte uitbreiding jongerenwerk
Er is vanaf 2011 een bezuiniging op het jongeren(opbouw)werk doorgevoerd. De inzet richt zich hierdoor vooral op problematische overlastsituaties en biedt minder ruimte voor een preventieve aanpak richting jongeren, buurtbewoners en lokale ondernemers. Met een beperkte versterking van de capaciteit, van 0,6 fte, komt er meer ruimte om jongeren op straat tijdig bij te sturen en kan meer flexibel worden ingespeeld op signalen, zoals bijvoorbeeld de toenemende overlastbeleving in Brandevoort. Jongerenwerk werkt hiertoe nauw samen met wijkraden, ouders, omwonenden, opvoedondersteuners en JIBB en probeert oplossingen binnen en vanuit het lokale netwerk te stimuleren.
Ad 3. Preventie seksueel grensoverschrijdend gedrag
Problematiek rond loverboys en jeugdprostitutie is een actueel thema. In samenspraak met het CJG, de trajectregisseur risicojeugd, politie en scholen hebben we geconstateerd dat we in Helmond op dit moment nog een onvoldoende gericht preventief aanbod op dit terrein hebben. Een preventieprogramma voor jongeren, ouders, leerkrachten en professionals in de 1e lijn is erop gericht de (subtiele) signalen tijdig te herkennen, het onderwerp bespreekbaar te maken en zo deze problemen te voorkomen.
Tot slot
De resterende middelen die voor dit jaar beschikbaar zijn om het lokale netwerk op het terrein van jeugd & gezin te versterken worden gebruikt voor onder andere de aansturing en werkbegeleiding van de opvoed-ondersteuners (CJG), de vernieuwing van de CJG-website, communicatie over opvoedondersteuning/ transitie jeugdzorg en initiatieven ter versterking van het lokale veld. Ook reserveren we middelen om bij knelpunten zo nodig de capaciteit van opvoedondersteuning verder te versterken.

3reacties

Q&A over ouderbijdrage voor Jeugd-GGZ

Namens de GroenLinks-fractie stelden Mohammed Chmourra en Antoinette Maas vandaag schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de ouderbijdrage Jeugd-GGZ.
Vandaag hieronder hun 5 vragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Met de invoering van de Jeugdwet per 1 januari 2015 zijn ouders verplicht een eigen bijdrage te betalen voor onderdelen van de jeugdhulp, waaronder de Jeugd-GGZ. Momenteel is er landelijk veel discussie over de effecten van deze eigen bijdrage. De regeling zou onnodige drempels opwerpen voor ouders die hulp zoeken voor hun kind, en bovendien de gemeenten opzadelen met onevenredig veel administratie, waardoor de regeling meer kost dan hij oplevert.
Een groot aantal gemeenten hebben daarom al besloten de ouderbijdrage voor de Jeugd-GGZ (tijdelijk) niet of niet volledig te innen, zoals bijvoorbeeld Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Eindhoven. Staatssecretaris Van Rijn is op verzoek van de Tweede Kamer een onderzoek gestart naar de effecten van de ouderbijdrage,
GroenLinks Helmond deelt de mening van voornoemde gemeenten en wil de eigen bijdrage die ouders moeten betalen voor de geestelijke gezondheidszorg voor hun kind opschorten. De eigen bijdrage werpt een drempel op voor deze zorg. Een bedrag dat kan oplopen tot 1500 euro per jaar verhindert de toegankelijkheid van de Jeugd-GGZ. GroenLinks vindt dat de behandeling van een kwetsbaar kind nooit belemmerd mag worden.
Dit alles brengt ons tot de volgende vragen aan het college:

  1. Heeft het college in beeld hoeveel ouders in Helmond sinds 1 januari een ouderbijdrage moeten betalen voor jeugdhulp en jeugd-GGZ voor hun kind?
  2. Zo ja, om hoeveel gezinnen gaat het en welk bedrag is er mee gemoeid?
  3. Is het college van mening dat het innen van een eigen bijdrage voor jeugdvoorzieningen ongewenste effecten heeft?
  4. Overweegt het college om – net zoals in voornoemde gemeenten – de eigen bijdrage tijdelijk op te schorten in afwachting van het onderzoek van staatssecretaris van Rijn dat de effecten hiervan inzichtelijk moet maken?
  5. Bent u bereid om op basis van de uitkomsten van het onderzoek in gesprek te gaan met de raad over de toekomst van deze bijdrage?

Auto knalt op 3 auto’s

Een man is vanmiddag tegen 3 geparkeerde auto’s gebotst in de Burgemeester van Houtlaan. Hij raakte door het ongeluk gewond en werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
Deze bestuurder reed rond 16.50 uur tegen de auto’s. 1 Van die voertuigen kwam daardoor op een vuilcontainer terecht. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk en startte onder meer een buurtonderzoek.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 5 foto’s.

17reacties

Bestuur Wijkraad Helmond-Noord stopt

Het volledige bestuur van de wijkraad Helmond-Noord heeft gisteren unaniem besloten hun bestuursfuncties neer te leggen. Dat lieten zij wijkwethouder Margreet de Leeuw en wethouder wijken Erik de Vries weten. Die 2 zijn respectievelijk de wijkwethouder van Helmond-Noord en de wethouder verantwoordelijk voor alle  Helmondse wijken (coördinatie en wijk- en buurtbeheer).Lees verder »

1reactie

Helmond heeft een tweede zwaluwtil

Helmond is een tweede zwaluwtil rijker waar de huiszwaluwen kunnen nestelen. Nadat er vorig jaar al een onderkomen voor de huiszwaluw is geplaatst in het Warandepark, staat er nu ook 1 in het Goorlooppark Noord.
Wethouder Paul Smeulders van duurzaamheid plaatste vanmiddag die zwaluwtil bovenop een paal van 5 meter hoogte. Aan de til hangen een aantal nesten en een aantal half afgebouwde nesten. De zwaluwen kunnen daar zelf een volwaardig nest van maken.
Onderstaande foto van de wethouder en de vrijwilligers van Vogelwerkgroep De Zwaluw werd gemaakt door Mario Coolen van Cofoto. Op de achtergrond de nieuwe zwaluwtil. Aan de til zit nog een houten stellage om deze op de paal te kunnen plaatsen. De stellage is inmiddels van de til verwijderd.

Ook deze tweede zwaluwtil is te danken aan Vogelwerkgroep De Zwaluw van IVN Helmond. Die hadden er bij de gemeente op aangedrongen om de huiszwaluw aan te wijzen als ambassadeurssoort van Helmond. De gemeente honoreerde dit verzoek en heeft daarmee de verplichting op zich genomen om de huiszwaluw te ondersteunen. Dat gebeurt nu dus door de plaatsing van de tweede zwaluwtil. Huiszwaluwen kunnen goed gedijen in het stedelijk gebied, mits er wordt voldaan aan een aantal randvoorwaarden zoals voldoende nestgelegenheid. Met deze tweede til kunnen de zwaluwen volop vooruit. “Laat de zwaluwen maar komen en de zomer ook”, verzocht wethouder Smeulders tijdens de regenachtige middag bij de plaatsing van de zwaluwtil.
Niet alleen de huiszwaluw krijgt aandacht in het nieuwe Goorlooppark. Er zijn ook, verspreid door het park, op diverse plekken nestkasten opgehangen. Er hangt er 1 vlakbij de zwaluwtil en er hangen er ook een aantal in speeltuin Helmond West, verderop in het Goorloopgebied. De nestkasten zijn onder andere bedoeld voor spreeuwen en pimpelmezen. Later komen er ook nog nestkasten voor spechten en vleermuizen. Diverse diersoorten kunnen dus terecht in dit nieuwe park.
Bij de beek de Goorloop wordt het Goorlooppark aangelegd. Dit wordt een uitgestrekt stadspark, dwars door de stad. Het park bestaat uit 2 delen: het Goorlooppark Noord tussen Europaweg en President Rooseveltlaan en het Goorlooppark Midden tussen Europaweg en het spoor. Het Goorlooppark Noord wordt op dit moment aangelegd, dat moet voor de zomer klaar zijn. Daarna start de aanleg van het Goorlooppark Midden.

4reacties

Politie zoekt slachtoffer van mishandeling

Gisteren rond 18.40 uur werd een Poolse jongeman door 2 personen in elkaar geslagen. Daarbij werd vermoedelijk zijn neus gebroken.
Dat gebeurde op het Sjef de Kimpepad bij de fietsbrug over het nieuwe kanaal. Naar aanleiding van de melding spraken politieagenten ter plaatse met het slachtoffer. Er werd afgesproken dat hij op een later tijdstip aangifte zou komen doen op het politiebureau. Tot op heden is dit niet gebeurd.
De politie zou zijn gealarmeerd door 2 vrouwen en iemand van Domino’s Pizza zou het slachtoffer hebben geholpen, zo laat de politie weten. 1 Van de daders droeg een rood trainingspak met witte strepen aan de zijkanten.
Heb je informatie over deze mishandeling of ben je slachtoffer of getuige geweest? Bel de politie via 0900-8844 (registratienummer 2015065324).

In de reactie hieronder een update.

13reacties

Tuerlings: Treinen met koffie en gebak

We kennen het allemaal wel; maandagochtend, je hebt je flink verslapen en stapt goed chagrijnig uit je bed. Na ontzettend haasten kun je nog nét op tijd op school of op je werk komen. Als de stoplichten meewerken. Maar helaas, de spoorbomen zijn dicht. Iedereen die regelmatig per trein van of naar Helmond reist, is bekend met de woorden, “helaas hebben we vertraging, omdat we achter een goederentrein rijden.” Leuk als je de eens per uur bus moet halen. Om nog maar te zwijgen over de leuke gesprekken die doodgeslagen worden als er met oorverdovend lawaai zo’n goederentrein voorbij dendert. Dit is een greep uit de grote en kleine ergernissen aan het goederenvervoer per spoor. “Is het pech?” Vraagt u zich misschien af. Op een normale dag vast wel. Met maximaal 50 goederentreinen per 24 uur is de kans niet zo heel groot. Maar vanaf april gaat dit veranderen.Lees verder »

1reactie

55 Bekende Helmondse Bourgondiërs

Josseline de Gruijter-Bos portretteerde 55 bekende Helmondse Bourgondiërs in beeld en tekst. Helmonders die niet alleen hun favoriete gerecht met de lezer delen, maar ook een kijkje geven in hun huis, hun keuken en vooral ook in hun leven en levensstijl. Opgetekend uit gesprekken aan het fornuis en de keukentafel. Indringende­ gesprekken met een lach en soms ook een traan waarbij herinneringen worden opgehaald. Daarbij werden ze gefotografeerd in hun eigen keuken of op hun favoriete plek in huis. Vanaf vrijdag is dit glossy kookboek ‘Heerlijk Helmond’ voor 35 euro te koop in de Helmondse boekhandel.
Dit boek (340 pagina) is een samensmelting van een kookboek, een glossy en een leesboek met daarin Helmonders waarover je wellicht meer wilt weten. Wat zijn hun drijfveren, hoe leven ze, hoe zijn ze geworden zoals ze nu zijn, wat zijn hun hobby’s, hun gewoonten, hun favoriete plekken in huis. En daarbij koken ze ook nog hun favoriete voor-, hoofd-, of nagerecht en laten ze zien hoe je dat gerecht kunt maken. Veelal zijn het gerechten die uit de overlevering van vader, moeder of zelfs opa en oma komen.
Het kookboek wordt donderdag tijdens een walking dinner in restaurant De Steenoven gepresenteerd door cabaretier Joop Vos, zanger en conferencier Bert Kuypers en de cabaretgroep ‘Striepke Veur’. Burgemeester Elly Blanksma zal het het eerste kookboek ‘Heerlijk Helmond’ in ontvangst nemen. Vervolgens reikt zij het tweede kookboek uit aan Leo Kivits van Inloophuis de Cirkel. Dit laagdrempelig inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten krijgt aan het eind van de avond een cheque uitgereikt.
Wil je er donderdagavond bij zijn? Dat kan, er zijn nog kaarten beschikbaar. Het diner inclusief bijpassende wijnen en amusement kost 97,50 euro per persoon.

In een reactie hieronder staat een update.

Rapers van kievitseieren betrapt

Het Handhavingsteam Buitengebied heeft 2 verdachten op heterdaad betrapt op het rapen van kievitseieren in Helmond. Zij werden staande gehouden en kregen een proces-verbaal want kievitseieren rapen mag niet meer.

Bij de geraapte eieren in het eierdoosje zat overigens niet het eerste kievitsei van dit jaar in Nederland. Dat werd al op zondag 8 maart in Zuid-Holland gevonden.