Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

1reactie

Meisje gewond door wéér een doorgereden scooterrijder

De politie zoekt de scooterrijder die gisteravond rond 18.30 uur op de Kegelbaan in het centrum was betrokken bij een aanrijding. Door die aanrijding kwam een meisje op een fiets ten val en liep letsel op aan haar hand.
Het 17-jarig meisje uit Helmond reed daar achter de HEMA op haar fiets. Ter hoogte van de Rabobank werd zij van achteren aangereden door een scooterrijder. Naast de bestuurder zat nog een persoon op de betrokken scooter, aldus de politie.
Na de aanrijding zou een wat oudere man op een elektrische fiets het gevallen meisje hebben aangesproken. De politie wil graag met deze man en eventuele andere getuigen in contact komen. Hen wordt gevraagd om te bellen naar het politiebureau Helmond op telefoonnummer 0900-8844.
Zondag reed een scooter door na het aanrijden van een 69-jarige man op het parkeerterrein van de AH XL. Deze 19-jarige scooterrijder werd een uur later aangehouden.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

Burgemeester Jacobs Fonds opgeheven

Het Burgemeester Jacobs Fonds wordt opgeheven nu het beschikbare budget van 15.000 euro is vergeven.
Kunst- en cultuurbeoefening bevorderen voor de Helmondse jeugd. Met die missie werd begin 2013 het Burgemeester Jacobs Fonds opgericht. De stichting leverde in de afgelopen jaren bijdrages aan 12 Helmondse jeugdinitiatieven.
Het idee van de stichting ontstond bij het afscheid van de toenmalige Helmondse burgemeester Fons Jacobs in 2012. Want wat doe je als je de giften van je afscheidsreceptie ten goede wil laten komen aan de stad waarvan je 10 jaar burgemeester was? Fons Jacobs hoefde daar niet lang over na te denken. “Ik wilde een fonds oprichten om dat geld een goede bestemming te geven. Het lag misschien voor de hand dat ik voor sport zou kiezen, maar ik heb besloten om te kiezen voor jongeren die actief zijn met betrekking tot cultuuruitingen en cultuurvormen.”
Nu wordt het fonds opgeheven en maakten er in totaal hebben 12 Helmondse initiatieven gebruik van het fonds. Zo kreeg het Annatheater bijvoorbeeld een bijdrage voor het toneelstuk Sneeuwwitje. Podium W meldde zich bij het Burgemeester Jacobs Fonds om mensen met een beperking een kans te bieden zich te ontwikkelen op het gebied van spel, dans en zang. En Stichting CultuurContact gebruikte de bijdrage van het fonds om een theaterweek te organiseren voor 350 Helmondse kinderen.
Fons Jacobs is blij dat de 15.000 euro goed besteed zijn. “Het geld is op de juiste plek terecht gekomen. We hebben via deze initiatieven duizenden Helmonders bereikt. Dat was ook de bedoeling. Cultuur maakt een stad. Het maakt een stad tot een plek waar het fijn wonen en werken is. In een tijd waar volop bezuinigd moet worden is het van belang om de toegevoegde waarde van cultuur niet uit het oog te verliezen. Ik hoop dat dit geld daar een beetje aan heeft bij kunnen dragen.”
Hieronder de andere initiatieven waaraan het Burgemeester Fons Jacobs Fonds een bijdrage leverde.

  • Edah Museum
    Educatief programma voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. Doelstelling is de kinderen op speelse wijze meer kennis van het verleden bij te brengen, de waarde van het erfgoed onder ogen te zien en wellicht een eerste inzicht te verschaffen in toekomstmogelijkheden in de voeding en detailhandel.
  • Helmonds Muziek Corps in samenwerking met Fanfare De Vooruitgang
    Slagwerkavond Beat Go XL waarbij leerlingen van het Borromeus College gastoptredens verzorgden.
  • Stichting Schip
    Voor het project MKids als onderdeel van het Vliegertapijt. De MKids leren in dit project zichtzelf te uiten door samen te werken, talenten te ontwikkelen en gezamenlijk te ondernemen.
  • Jacques Vriens Jeugd Cultuurprijs
    Een prijs om jongeren in het culturele zonnetje te zetten. Een prijs die Helmondse jongeren laat zien dat cultuur meer is dan schilderijen in een museum en viool spelen.
  • Huiskamer Kunstroute Rijpelberg
    Wijkbewoners trekken in groepen door de wijk en bezoeken kunstenaars waardoor nieuwe contacten worden gelegd. De basisschool en andere jeugdgroepen waren actieve deelnemers en boden een passend programma.
  • T+Lab
    De organisatie van een Muzieklab en Theaterlab voor kinderen.
  • Phileutonia in samenwerking met Philharmonie Zuid Nederland
    Samenwerkingsproject. Muzikanten van Phileutonia krijgen masterclasses aangeboden van de professionele muzikanten van de Philharmonie Zuid-Nederland. Hiernaast vindt er op 24 juni 2015 een gezamenlijke concertavond plaats in het Speelhuis.
  • Schutsgilde St. Catharina
    Jeugdopleiding voor de vendeliers.
12reacties

‘Winkelen in het centrum wordt weer leuk’

Samen met 49 gemeenten heeft Helmond afspraken gemaakt om de winkelgebieden aantrekkelijker en levendiger te maken. Minder leegstand door lagere winkelhuren en meer ruimte om winkels te combineren met horeca. Minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) nam het initiatief voor deze afspraken (pdf) tussen marktpartijen en overheden.
Als proef daar bovenop versoepelen Helmond en 11 andere gemeenten ook de regeltjes. Ook werd eind 2013 de grootschalige Kwaliteitsimpuls in het Helmondse stadshart afgerond, naar tevredenheid van vrijwel iedere Helmonder en bezoeker. Tel daarbij op dat de Markt – Veestraat vorig jaar 30ste (van 437) werd als Nederlands schoonste winkelgebied. En binnenkort kunnen de 12 duizend leden van Gepast Parkeren sparen voor parkeerkorting.bij 40 aangesloten winkels in het centrum.
Kortom, alle ingrediënten lijken nu aanwezig en daarom de stelling:

‘Winkelen in het centrum van Helmond wordt weer leuk’

2reacties

Verouden: 2 Verkiezingen, verhoog het %

A.s. woensdag is het zover, de provinciale verkiezingen.
In 2012 scoorden de Provinciale statenverkiezingen nog een hoger percentage dan de gemeenteraad van 2014, zij konden toen rekenen op 45,9% van de stemmers de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 44,8%
De vraag is echter of ook dit jaar dit opkomstpercentage gehaald zal worden, steeds vaker hoor je de verzuchting: het haalt allemaal toch niks uit.
Toch zal het u niet verbazen als ik daar anders over denk. De Provinciale Staten hebben hun provinciale vinger bij veel beslissingen in de pap. Lees verder »

15reacties

Helmondse professor Wil Kling overleden

Zaterdagochtend is prof.ir. Wil Kling van de Technische Universiteit Eindhoven tijdens een dienstreis in China een natuurlijke dood gestorven. Wil Kling was getrouwd met PvdA-gemeenteraadslid Mirjam van der Pijl en woonde in Dierdonk. Hij laat daarnaast 3 volwassen zonen en een kleinkind achter. Wil Kling werd 64 jaar.
Met collega’s en promovendi was hij in China voor een cursus/workshop die was georganiseerd in het kader van de samenwerking tussen Cluster-universiteiten en een verband van Chinese topuniversiteiten.
Deze wetenschapper was verbonden aan de faculteit Electrical Engineering van TU/e. Daar studeerde hij af in 1978. Na enkele andere werkgevers ging hij in 2008 terug naar de TU/e. Hij was sinds 1993 al deeltijdhoogleraar aan de Technische Universiteit Delft en sinds 2000 aan de TU/e.
In december 2008 werd hij benoemd tot voltijds leerstoelhouder van de vakgroep Electrical Energy Systems. Hij leidde onderzoekprogramma’s op het gebied van decentrale opwekking, windenergie, netwerkconcepten en betrouwbaarheid. Kling was ook actief in een aantal internationale organisaties waarvoor hij vele dienstreizen maakte.

67reacties

Hoeveel stemmen krijgt PVV in Helmond?


Hoeveel stemmen krijgt de PVV woensdag in Helmond bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Noord-Brabant?
Bij deze vraag gelden enkele aanvullende regels:

  • Ieder etmaal mag je 1 antwoord geven.
  • Wie het dichtste bij het juiste antwoord zit, verdient 1 punt.
  • Met een antwoord op minder dan 2% van het juiste antwoord, verdien je ook 1 punt.
  • Elke deelnemer kan in totaal maximaal 2 punten verdienen.
  • Je antwoorden tot woensdagavond 21.00 uur tellen mee.
  • De definitieve officiële uitslag is maatgevend.

Tussenstand:
2 punten: Milan én Stapper én case
1 punt:en Tim én Mario K én Noud én Wilco Leenen
-2 punten: Erik (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
10reacties

PP van Meerwijk naar Helmond Sport

ArchieffotoPer 1 april zal Peter-Paul van Meerwijk samen met Mario Captein het nieuwe directieteam vormen van Helmond Sport. Het bestuur van de club is verheugd met zijn komst. Aan het begin van deze maand berichtten we dat de directie van Helmond Sport zou worden uitgebreid.
Peter-Paul was sinds 1 maart 2000 directeur van Helmond Marketing, het voormalige Stichting Stadspromotie Helmond. In die 15 jaar ontwikkelde en voerde hij evenementen uit zoals de Kasteeltuinconcerten, Het Kasteel van Sinterklaas (inmiddels verzelfstandigd) en Fietsevenement Rondje Helmond. Voordat de Helmonds stadspromotor werd, gaf hij als ondernemer het zakelijk magazine Peelland Perspectief uit.
Peter-Paul wordt verantwoordelijk voor onder meer marketing, evenementen en commerciële zaken binnen Helmond Sport.
Mario Captein kan hierdoor meer focussen op het technisch beleid van de club. “Blij met nieuwe uitdaging!” twitterde PP van Meerwijk meteen nadat dit nieuws naar buiten kwam. “Mijn doel is Helmond Sport nóg meer dan voorheen een club te laten worden voor de regio Helmond”.
Mario Captein: “Peter-Paul is iemand met een zeer brede ervaring op alle vlakken, een groot netwerk en is bekend met Helmond en omgeving. Hij heeft bovendien een zeer grote betrokkenheid bij Helmond Sport”.

In de reacties staan updates.

Pubquiz haalt € 10.000 op voor Elkerliek

Gisteravond werd er 10.000 euro opgehaald voor een ouder-kind-kamer op de Kinderafdeling van het Elkerliek ziekenhuis. Dat is een huiskamer, waar jonge patiënten die niet bedlegerig zijn, samen met hun ouders, broertjes of zusjes een spelletje kunnen doen, TV kijken,
praten en even het ziek-zijn vergeten. Dit project is mede een initiatief van de Vrienden van het Elkerliek.
Onder het thema Helmond Strijdt organiseerde JCI Peelland een pubquiz voor ondernemend Helmond in de kapel van het Elkerliek. Om te mogen deelnemen moesten bedrijven 500 euro betalen en daarmee werd het grootste deel van de 10.000 euro opgehaald. De afvaardiging van het bedrijf Franke Nederland bleek gisteren de slimste. Zij wonnen de pubquiz die gepresenteerd werd door Marcel Stevens.
JCI Peelland is een serviceclub voor ondernemende mensen tot 40 jaar die zich persoonlijk willen ontwikkelen. JCI Peelland maakt deel uit van de internationale organisatie Junior Chamber International. Deze netwerkorganisatie heeft wereldwijd zo’n 170.000 leden in 116 landen.

2reacties

Vernieler gemeenteboom moet betalen

De gemeente Helmond mag een inwoner redelijkerwijs aansprakelijk stellen voor het onherstelbaar beschadigen van een gemeenteboom. Dat is het oordeel van de Nationale ombudsman in een zaak die de vernieler van de boom had aangespannen.
De gemeente had geconstateerd dat de Helmonder schade had veroorzaakt aan een gemeenteboom achter zijn woning aan de Rijnlaan in Brouwhuis. Alle takken waren tot op de hoofdstam afgezaagd. Daarop stelde de gemeente hem aansprakelijk voor een bedrag van 618,50 euro,

Lees verder »

1reactie

Auto belandt in het kanaal

Een personenauto is vanavond in het kanaal terecht gekomen. De automobilist wist nog net op tijd uit het voertuig te ontsnappen. Hij liep lichte verwondingen op en werd door het ambulancepersoneel ter plekke behandeld.
Om 21.24 uur rukten de hulpdiensten uit voor dit eenzijdig ongeval. Dat vond plaats ter hoogte van de kruising Kanaaldijk N.W. met de Lindehof. De oorzaak van het ongeval is onbekend.
Harrie Fotografie maakte de eerste foto.

3reacties

Oud-voorzitter CDA directeur Woonpartners

Peter van Heeswijk wordt de nieuwe directeur-bestuurder van woningcorporatie Woonpartners. Hij volgt op 18 mei Ben Wouters op die sinds 1 december 2014 op interim basis de directeur-bestuurder was. Wouters was de tijdelijke opvolger van Ger de Wilde die Helmonds grootste woningbouwvereniging (met circa 7.400 woningen) 13 jaar lang bestuurde.
Na zijn studie leidde Peter van Heeswijk 2 decennia het familiebedrijf Bakkerij van Heeswijk in de Kempen. Voor het CDA was hij 9 jaar lid van de Provinciale Staten in Noord-Brabant en een aantal jaar voorzitter in Noord-Brabant. Van juni 2007 tot juni 2010 was hij de landelijke partijvoorzitter van die partij. Na de historisch grote nederlaag van het CDA stapte hij net als Jan Peter Balkenende op. Henk Bleker volgde hem toen als waarnemend voorzitter op. Enkele maanden later kreeg hij zijn huidige functie als algemeen directeur van afvalverwerker DAR in Nijmegen.
Het profiel van drs. P.A.C.T. (Peter) van Heeswijk (1962) sluit, naar overtuiging van de raad van toezicht van de woningcorporatie, goed aan bij de visie, missie en kernwaarden van Woonpartners. Met zijn ervaring in het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, denkt Woonpartners in hem een goede voorman te hebben gevonden. “Wij hebben er vertrouwen in dat onder zijn leiding een goede en betaalbare dienstverlening voor onze klanten, en de continuïteit en kwaliteit van de organisatie gewaarborgd zijn.”

Inbreker snackbar via camerabeelden herkent

Omdat hij geprobeerd zou hebben in te breken in Cafetaria De Stip, pakte de politie vandaag een 47-jarige Eindhovenaar op.
De inbraakpoging bij de zaak aan de Jeroen Boschstraat vond plaats op 14 januari rond 2.30 uur. Op camerabeelden was te zien dat een man het slot van de toegangsdeur wilde forceren. Toen dat niet lukte, ging hij weer weg. Op basis van het signalement kwam de politie achter de identiteit van de verdachte. Hij is vanochtend rond 7.30 uur aangehouden in zijn woning in Eindhoven en zit vast voor verder onderzoek.

1reactie

Vrouw van 44 jaar vermist

Een verwarde 44-jarige vrouw is vanuit Brouwhuis vermist. Dat meldt de politie zojuist via Burgernet.
Ze heeft een stevig postuur, kort blond haar en een lengte van 1,65 meter.  Ze draagt een bril en vermoedelijk een spijkerbroek en trui (kleur onbekend). Ze draagt vermoedelijk ook een teddybeer met zich mee.
Heb je meer informatie of zie je haar, bel dan nu naar 112.

2reacties

Janssen: 300 dagen na 6 mei 2014

Wellicht herinnert u zich nog het kabinet Balkenende IV, met daarin CDA, PvdA en CU. Dat kabinet startte met een toer door Nederland van 100 dagen. Zulks tot grote ergernis van de toenmalige oppositie incluis VVD, SP en GroenLinks.

Op 6 mei 2014, dus iets meer dan 300 dagen geleden kreeg onze stad een nieuw College van B&W. En zie dat College toert nog steeds rond door de stad aleer feitelijk beleid te maken. Mag ik u wijzen op de ‘stadsgesprekken’ inzake de bezuinigingen, en het nog steeds zoekende zijn naar de invulling van het armoedebeleid. (Bijeenkomsten waarbij men het nodig acht een gespreksleider van buiten in te moeten laten vliegen die tegen een aanzienlijke vergoeding de gesprekken in goede banen moet leiden, maar dat terzijde.)Lees verder »

4reacties

Uitslaande brand woonboerderij Brouwhuis

In een woonboerderij aan de Kranenvenweg in het buitengebied van Brouwhuis is zondagavond laat een grote brand uitgebroken. Het rieten dak van de vrijstaande villa staat in brand.
De brandweer rukte om 23.37 uur uit naar deze uitslaande brand, korte tijd later gevolgd door de ambulance. Tijdens de brand stortte een bewoonster voor de villa in elkaar. Ze kon het emotioneel niet aan en werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto.