Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

1reactie

Cor van der Burgt voorzitter H.A.C. Helmond

Tweede PaasdagCor van der Burgt is gekozen tot de nieuwe voorzitter van de Helmondse Atletiek Club (H.A.C.). De tweede keer dat hij die functie bekleedt, want van 2006 tot 2014 had hij ook die functie.
Deze middenlange afstandloper is zelf ook HAC-atleet en scoorde zijn beste atletiek-prestatie met 48.15 minuten op de 15 km. De Stiphoutenaar (65) is bijna 2 jaar de fractievoorzitter van de Helmondse VVD.
Ook Jolanda van der Putten (als secretaris), Annette Woortman (als penningmeester), Angrid Stappers en Robert Waterschoot treden toe tot het nieuwe bestuur. Met de huidige bestuursleden Maarten van der Zanden, John Kocken en Marjo Kuipers vormen zij het 8-koppige bestuur van de atletiekclub.
De plusminus 550 leden tellende club wil zich meer gaan richten op de breedtesport, jeugd en gehandicapten.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
3reacties

Zelf goedkoper kiezen waar je trouwt

Wil je vanaf woensdag 1 juni in Helmond trouwen, dan kun je goedkoper en zelf beslissen waar je dat huwelijk wilt voltrekken. Zo’n ‘eigen’ locatie gaat je dan 500 euro kosten, op dit moment betaal je 924 euro. Dat besluit werd dinsdag genomen. Die trouwlocatie moet op Helmonds grondgebied liggen en de eigenaar moet uiteraard akkoord zijn. De plek mag niet religieus zijn omdat burgerlijk en kerkelijk huwelijk gescheiden horen te zijn.
Daarnaast zijn er nu 11 locaties benoemd tot ‘huis van de gemeente’ waarvoor bruidsparen 353 euro blijven betalen. Dat zijn het Kasteel, het Speelhuis, de Raadzaal, de bibliotheek, de Cacaofabriek, de Warande, de Steenoven, hotel West Ende, zalencomplex De Koning, zalencentrum De Traverse en de Kasteelpoort. Naar verwachting van de gemeente zal 80 % van de huwelijken daar plaatsvinden.
Die huizen van de gemeente zijn nu nog een pilot. Slaat dat aan dan komen er meer. Het Kasteel wil na de heropening in juni met “Kasteel te huur” hun  verhuurmogelijkheden uitbreiden om extra inkomsten te generen. Het aanbieden van arrangementen rondom de huwelijksceremonie wordt dan 1 van mogelijkheden.
Wie op zaterdag officieel getrouwd wil worden, betaalt 150 euro extra. Daarnaast blijven de mogelijkheden bestaan om maandagochtend gratis of met korting te trouwen in de Stadswinkel. Ook is het in speciale gevallen mogelijk te trouwen in het ziekenhuis. In het digitaal loket van de gemeente staat meer informatie over de locaties en de kosten.

6reacties

Weer een ongeval op de Heeklaan (4 foto’s)

Rond half 5 vanmiddag vond er in Helmond West een aanrijding plaats op de Heeklaan ter hoogte van de tijdelijke oversteekplaats. Dit gebeurde eerder op precies dezelfde plek op 16 februari.
Vandaag betrof het een aanrijding tussen een personenauto en een scooter. De jonge bestuurster van de scooter werd ter plaatse in de ambulance behandeld. De materiële schade leek mee te vallen. Ook bleef de overlast voor het overige verkeer beperkt.​
Harrie Fotografie en Vico Hoozemans maakten de onderstaande foto’s.

 

30reacties

Linksaf verboden, kassa vandaag: 2250 euro

Het verbod om op de Noord Parallelweg in Mierlo-Hout links af te slaan, werd vandaag door de politie gehandhaafd: ruim 25 bekeuringen à 90 euro. Nadat wijkagent Monique Aelmans zaterdag nog waarschuwde en haar collega Henri van Vonderen dat een jaar eerder al deed, was het vandaag dus kassa: ruim 2250 euro.
Rij je op die weg richting station ’t Hout, dan staat ter hoogte van de kruising met de Hoofdstraat en de Mierloseweg een verkeersbord dat je verbiedt links af te slaan. Enkele meters daarvoor hangt een bord met hoofdletters: Links afslaan verboden! Boete € 90,-

Zie de updates in de reacties hieronder.

6reacties

Helmonder gepakt die 25 mensen oplichtte

De politie arresteerde gisteren in Gemert een 29-jarige Helmonder voor het oplichten van zo’n 25 mensen.
De politie begon een onderzoek nadat in december vorig jaar de eerste aangiften binnenkwamen, vooral uit Eindhoven en Helmond en enkele omliggende gemeenten. De meeste gedupeerden gaven aan dat ze voor bedragen tussen ongeveer 50 en 150 euro waren opgelicht. In de meeste gevallen belde de verdachte bij willekeurige mensen aan en vertelde dan dat hij zichzelf buiten gesloten had. Hij vroeg dan aan de mensen of ze hem geld konden lenen, zodat hij met een taxi naar een adres kon rijden waar zijn reservesleutel zou liggen. Het geld zou hij dan via internetbankieren overmaken. Omdat hij betrouwbaar overkwam, waren de gedupeerden bereid hem dat geld te geven. Maar omdat er uiteindelijk niets werd terugbetaald, deden zij aangifte tegen de man. De politie was al enige tijd op zoek naar de Helmonder. Maandagavond rond 21.00 uur troffen agenten hem aan in Gemert en arresteerden hem. De man zit nog vast.

1reactie

Celstraf voor met mes bedreigen van moeder

Een 38-jarige Helmonder is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor vrijheidsberoving en doodsbedreiging. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk en moet zich erna laten behandelen.
De verdachte deed vorig jaar december in Helmond de voordeur van de woning van zijn moeder op slot en pakte haar telefoon af. Vervolgens duwde de man haar op de grond, pakte 2 messen uit de keuken en hield die vlakbij zijn moeder terwijl hij dreigde haar te vermoorden. Uiteindelijk verliet de man de woning en liep hij een groepje jongens tegen het lijf. 1 Van hen bedreigde hij met een mes.
De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij deze delicten kort na een eerdere veroordeling voor een gewelddadig misdrijf heeft gepleegd. Bovendien verkeerde de man tijdens de delicten onder invloed van amfetamine, waarvan hij de negatieve werking op zijn gedrag kende. Toch gebruikte hij de drugs. Anderzijds weegt voor de rechtbank mee dat de man leed aan een psychose en daardoor verminderd toerekeningsvatbaar was.
De rechtbank legt een deel van de celstraf voorwaardelijk op en koppelt aan dit voorwaardelijke deel diverse bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de man een alcohol- en drugsverbod, moet hij zich klinisch laten behandelen en zich aansluitend laten opnemen in een instelling voor begeleid wonen of maatschappelijke opvang. De rechtbank kiest ervoor om een proeftijd op te leggen van 3 jaar, omdat de behandeling van de ernstige psychische problemen en verslavingsproblematiek langdurige zorg vragen. Dat is nodig om de kans op herhaling van geweldsmisdrijven zoveel mogelijk te verkleinen.

1reactie

Er werd geschoten op het Speelhuisplein

archieffotoOp zaterdag- en zondagavond werd op het Speelhuisplein met een, op een vuurwapen lijkend voorwerp, gezwaaid en geschoten. Vermoedelijk gaat het om een zogenaamde ‘bibigun’ ofwel ‘airsoft wapen’ zo laat de politie vanmiddag weten.
Zaterdag rond 20.00 uur kwamen hiervan meldingen binnen en ook op zondag rond de klok van 22.00 uur. De politie is dringend op zoek naar getuigen en/of slachtoffers van dit incident op 1 van deze dagen. Bel 0900-8844 en meld het registratienummer: 2016068588.

15reacties

Nieuw ontwerp Dorpsstraat Stiphout gereed

door Renny van de LaarHet nieuwe ontwerp voor de herinrichting van de Dorpsstraat en de Gerwenseweg in Stiphout is gereed. Donderdag kun je het gaan bekijken en er iets van vinden.
In het deel tussen de Spaanseweg en de Schutterslaan gaat veel gaan veranderen. De rijbaan krijgt een duidelijk zichtbaar fietsgedeelte en tussen De Smed en De Greef wordt de rijbaan iets verhoogd met halverwege een middenberm. Er komt nieuwe bestrating, meer groen en de riolering wordt vernieuwd. Om de snelheid van het verkeer te verlagen komen er 2 plateaus. Dat is in het kort de nummer 10 van de 23 belangrijkste Helmondse wegwerkzaamheden (pdf). Dat werk moet na de zomer beginnen en gaat een maand of 9 in beslag nemen.
Dit nieuwe ontwerp kwam tot stand in samenwerking met een meedenkgroep die begin 2013 werd opgericht. Deze vertegenwoordigers uit het dorp stonden onder voorzitterschap van Ad Schreppers, penningmeester van wijkraad Stiphout-Warande.
Komende donderdag heeft de gemeente tussen 17.00 en 20.00 uur een inloopavond georganiseerd. In ’t Aambeeld aan de Dorpsstraat wordt dan het herinrichtingsplan toegelicht.
Die inloopavond kan leiden tot enkele aanpassingen zo liet Schreppers in januari in wijkblad de Lindenberg weten. “Na verwerking daarvan wordt het bestek gemaakt waarna nog 1 of meer voorlichtingsavonden worden georganiseerd om belanghebbenden te raadplegen over het zoveel mogelijk voorkomen van ongemakken en het garanderen van bereikbaarheid.”
Volgens de planning wordt in de tweede helft van 2017 het lint doorgeknipt op “de economische as van Stiphout” (zoals een lijvig rapport (pdf) de Dorpsstraat en Gerwenseweg in 2009 benoemde). “We hebben er lang op moeten wachten” aldus Schreppers.

In de reacties hieronder staan updates.

4reacties

Konijnenschutter op de scootmobiel ontkent

De gisteravond aangehouden schutter ontkent dat hij vanuit zijn scootmobiel met een luchtbuks op konijnen schoot. Wellicht niet wetende dat het voorval is gefilmd door 2 minderjarige meiden. Dat liet wijkagent Johan Meeuwsen vanochtend weten.
Gisteravond rond 20.20 uur (Tweede Paasdag) meldden 2 getuigen dat deze 67-jarige man uit Beek en Donk ter hoogte van de Montgolfierstraat in Helmond Oost enkele malen zou hebben geschoten. Vervolgens was de man met zijn scootmobiel in de richting van het nieuwe kanaal gereden. Gewaarschuwde agenten keken in de omgeving naar hem uit en troffen hem aan op het Piet van Bokhovenpad. Hij had 2 dode konijnen en een luchtbuks bij zich.
De man is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor is hij heengezonden. De man kan een proces-verbaal tegemoet zien voor de Wet wapens en munitie en de Flora- en faunawet. De konijnen en het wapen zijn in beslag genomen.

2reacties

Lucy geeft een klap op de wethouder

Een wethouder als hamerstuk. En dan bedoel ik niet het doelloos in elkaar timmeren van een der onzer politiek notabelen, al weet ik zeker dat menig Helmonder die gedachte soms niet kan onderdrukken, al dan niet om meer of minder begrijpelijke redenen: een kop van Jut hamerspel met de pasfoto van naar keuze wethouder Stienen, voormalig wonderboy Tielemans of een gefotoshopte pin-up foto van Elly Blanksma als doelwit zou zomaar eens een topattractie op onze Voorjaarskermis kunnen zijn.

Op de agenda van de raadsvergadering van dinsdag 29 maart (we hebben dan de wederopstanding van de Allerheilige Johan C gevierd door paaseieren met een schijnbeweging in een doel te trappen, of zoiets) staat wethouder Paul Smeulders als hamerstuk vermeld. Of althans, de gemeenteraad geeft hem – zonder publieke ondervraging in het maandelijkse feest van de democratie – ontheffing van de verplichting om in Helmond te wonen.Lees verder »

7reacties

Rieter: het gouden ei

Als columnist moet je niet op eieren willen lopen. Je moet het lef hebben om ‘n eitje stuk te slaan. Dan maak je overigens wel de lekkerste omeletten. Weliswaar luidt het gezegde ‘spreken is zilver maar zwijgen is goud’, maar als columnist moet je juist niet zwijgen! Als ik dit schrijf is het Pasen, en wel te verstaan Eerste Paasdag. En als jullie dit lezen is het al weer Tweede Paasdag. Een feest met een diepere betekenis maar tegenwoordig toch ook het feest van hard gekookte eieren en chocolade eitjes. Ik heb alleen geen gouden ei gezien. U wel? En dat brengt me bij het feit dat Helmond voor goud wil gaan. Lees verder »

Kookplaat veroorzaakt brand (foto’s)

Kort na 23 uur gisteravond was er brand bij Cemex Bouwmaterialen aan de Gerstdijk op het industrieterrein. Volgens de brandweer was die ontstaan door een kookplaat die nog aanstond.
De brand woedde in een container die daar als kantoor dient en zou ontdekt zijn door een politiesurveillance. De brandweer die met 3 voertuigen ter plaatse kwam, wist het vuur snel te blussen. Met behulp van een slijptol werd een gat in de wand van de benedenverdieping gemaakt. Er was tijdens het uitbreken van de brand niemand op het terrein aanwezig.
Harrie Fotografie maakte de 4 onderstaande foto’s.

 

Voetganger gewond, scooter rijdt door

Vannacht kort voor 1.20 uur werd een voetganger door een scooter aangereden. Die reed vervolgens door, de voetganger gewond aan onder meer zijn been achterlatend.
Dit ongeval vond plaats op de kruising van de President Rooseveltlaan en de Mauritslaan. De voetganger is door omstanders geholpen tot de ambulance arriveerde. Die bracht hem met de ambulance naar het Elkerliek ziekenhuis dat om de hoek ligt. De politie is een onderzoek gestart om de oorzaak van het ongeval en de scooterbestuurder te achterhalen.
Onderstaande foto’s werden door Harrie Grijseels gemaakt.

1reactie

Helmondse bomdreiger (23) spoorvervoerder

De politie heeft na weken onderzoek een 23-jarige Helmonder aangehouden voor het bedreigen van spoorvervoerder. De man bedreigde uit onvrede het bedrijf met het laten ontploffen van bommen op een aantal grote Nederlandse treinstations.
De bedreigingen verstuurde de Helmonder digitaal onder een valse naam. Het onderzoek startte begin februari, waarna de Landelijke Eenheid van de politie de man op het spoor kwam. Hij is afgelopen woensdag buiten heterdaad aangehouden. Bij de aanhouding werd zijn computer en mobiele telefoon in beslag genomen. Op zijn computer zijn valse e-mailaccounts aangetroffen, waaronder het account van waar de dreigberichten zijn verstuurd.
De man heeft bekend en is met een dagvaarding naar huis gestuurd. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden. Hem is bedreiging met een terroristische aanslag ten laste gelegd. Hier kan de man maximaal zes jaar gevangenisstraf voor krijgen.

2reacties

Voortaan 5 vlinder-straatnamen in Stiphout

15 december 1885Aardbeivlinder, Citroenvlinder, Kommavlinder, Vuurvlinder en Zijdevlinder zijn de 5 nieuwste straatnamen in Stiphout. B&W koos voor die namen op advies van de straatnamencommissie onder voorzitterschap van wethouder Frans Stienen.
Deze Stiphoutse straten liggen in het gebied  tussen de Gasthuisstraat, Leemkuilenweg, Vogelenzang en Veedrift. De namen van vlinders werden in Helmond nog niet eerder gebruikt, zo licht de gemeente toe. In De kennisquiz over Helmond bieden ook deze 5 nieuwe namen extra mogelijkheden voor onze In welke straat bevond zich de fotograaf?-vragen.
In Brandevoort werden de straatnamen Lobbenhoeve en Hoenshoeve opnieuw officieel vastgesteld. Dat gebeurde eerder al in 2008, maar omdat in het definitieve plan de ligging van deze straten wijzigde, is dat blijkbaar nodig.
Deze week werd ook bekendgemaakt dat het park in Helmond Oost dat veel Helmonders al 50 jaar kennen als Hortensiapark, nu voortaan ook officieel die naam mag dragen.

In een reactie hieronder staat een update.

HIT sloeg gisteren weer 2 keer toe

Gisteren voerde het Helmond Interventie Team (HIT) 2 controles uit in de Binnenstad-Oost en de wijk Rijpelberg. Aan deze controleactie namen de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de Omgevingsdienst Zuid-Oost Brabant (ODZOB), de politie, Endinet en de AVIM (Afdeling Vreemdelingen, Identificatie en Mensenhandel). Vanuit de gemeente Helmond namen afdelingen Bestuurs- en Juridische Zaken en Bouwen & Wonen deel aan de controle.
De woordvoerder van burgemeester Elly Blanksma liet weten dat er in totaal 9 uiteenlopende overtredingen werden geconstateerd:

  • 2 keer bewoning niet volgens de Basisregistratie Personen (BRP). Nader onderzoek volgt;
  • 2 keer zijn honden aangetroffen waarvoor geen belasting wordt betaald, de eigenaar wordt hiervoor aangeslagen;
  • 1 keer is een gevaarlijke hond aangetroffen, hiervoor wordt een nadere afspraak gemaakt;
  • 1 keer is een vreemdeling aangetroffen; het identiteitsbewijs is ingenomen en nader onderzoek volgt;
  • 1 keer wordt een (aanzienlijke) naheffing opgelegd voor elektriciteit en gas;
  • 1 keer is een mogelijke overtreding van de Wet Minimum Loon geconstateerd, verder onderzoek volgt;
  • 1 keer is een zorgmelding opgemaakt vanwege zorgen over de situatie van kinderen.