Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Tussenstand van veel wijkraad-perikelen

De gemeente kreeg signalen dat het niet goed zou gaan met de wijkraden, zo laat B&W weten. Die signalen kwamen waarschijnlijk uit onder meer de wijkraden in Helmond Noord, het Centrum en de Rijpelberg.
Wethouder Erik de Vries van Wijkgericht Werken ging daarom eind januari in overleg met de besturen. Dat leverde de onderstaande uitkomsten (die uitgebreid in deze RaadsInformatieBrief (pdf) staan) op. Na de zomervakantie worden de voorstellen van werkgroepen met alle wijkraden besproken.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
1reactie

Kunstinitiatief en Cultuur Promotie fuseren

Per direct zijn de 2 culturele stichtingen Stichting De Nederlandsche Cacaofabriek (het kunstinitiatief) en Stichting Cultuur Promotie Helmond (zijnde de Cacaofabriek poppodium en film) gefuseerd onder de nieuwe naam: Stichting De Nederlandsche Cacaofabriek. Dat meldt Team Cultuur en Leisure van de gemeente in haar nieuwsbrief Cultuur van deze maand.
Deze (in 2014 al verwachtte) fusie geldt met terugwerkende kracht per 1 juli 2015. Vanaf dat moment gaat/ging(?) het Kunst Initiatief op in Stichting Cultuur Promotie Helmond en draagt/droeg(?) het geheel sindsdien de naam: Stichting De Nederlandsche Cacaofabriek (handelend onder de naam: De Cacaofabriek).

Vlag stadskantoor morgen halfstok

In verband met de aanslagen in Brussel gaat de vlag bij het stadskantoor (aan de Weg op Den Heuvel) morgen halfstok.
Daarmee geeft Helmond gevolg aan het verzoek van de minister-president Mark Rutte om deze vlaginstructie op alle overheidsgebouwen te volgen. Hij heeft deze vlaginstructie vastgesteld in verband met de aanslagen in België waarbij gisteren minimaal 34 dodelijke slachtoffers waren te betreuren.
Vanuit de stedenband van Helmond met het Belgische Mechelen heeft onze burgemeester namens B&W en de gemeenteraad haar medeleven overgebracht aan burgemeester Bart Somers van Mechelen.

1reactie

Knip-leerlingen volgen Helmondse politici

de wethouder bekijkenVoor het vak maatschappijwetenschappen maken leerlingen van het Dr.-Knippenbergcollege een politiek magazine. Een magazine in de trend van Elsevier en HP/de Tijd aldus hun docent Johan Fietelaars.
De betreffende klas is verdeeld in 2 redactieteams waarbij ze als echte journalisten te werk gaan. Deze VWO-leerlingen onderzoeken vooral de Helmondse politiek. Er wordt gekeken naar de verrichtingen van B&W, de interesse van de Helmonder in de Helmondse politiek, er worden columns geschreven en enquêtes afgenomen.
Maar niet alleen lokale politici, ook landelijke kopstukken werden aan de tand gevoeld. Zo gingen Rob Raaijmakers en Hajar Yagkoubi op bezoek bij voormalig VVD-staatssecretaris Fred Teeven. Daarnaast liepen 4 leerlingen een dag stage bij lokale politici. Hannah Verhappen en Floor Merx keken vorige week de hele dag mee bij SP-wethouder Erik de Vries. Jora Couwenberg en Daan van Deursen liepen een dag stage bij PvdA-raadslid Mirjam van der Pijl  en de volgende dag bij D66-fractievoorzitter Noureddinne Zarroy.
Inmiddels zijn de Knip-leerlingen alle opgedane indrukken aan het verwerken tot artikelen voor het politiek magazine. Het beste lokale artikel mogen we over een week of 2 op de weblog plaatsen.

22reacties

Meepraten over vluchtelingen in Helmond

In Nederland worden vluchtelingen opgevangen. Ook de gemeente Helmond is gevraagd hieraan een bijdrage te leveren. Op donderdag 7 april zijn er 5 stadsgesprekken. Inwoners zijn die avond van harte welkom mee te denken over hoe we de noodopvang van vluchtelingen en huisvesting van statushouders het beste kunnen organiseren. Hoe de Helmonders daarover het beste geïnformeerd kunnen worden en wat we zelf kunnen betekenen bij de opvang en integratie van die vluchtelingen.
Die gesprekken vinden tegelijkertijd plaats op 5 verschillende zaaltjes in de stad:Lees verder »

9reacties

Vraag 3 over ‘Jouw Centrum van Helmond’

De gemeente publiceert via de weblog een aantal specifieke vragen en stellingen. Jullie ideeën helpen mee om ons centrum aantrekkelijker en levendiger te maken.
Op de themapagina staan de eerdere topics. Ook daar kun je natuurlijk nog steeds je ideeën achterlaten.

Vandaag de derde:
Leegstand is een probleem dat in veel steden voorkomt; ook in Helmond. Hebben jullie oplossingen om dit aan te pakken? Denk bijvoorbeeld aan de oude bieb!

1reactie

Verdachte inbraak aangehouden

De politie hield vannacht rond 4.00 uur een 32-jarige man uit Helmond aan op de Ganzewinkel in Mierlo-Hout. Hij werd daar in een tuin van een woning aangetroffen door de bewoners. Toen zij hem aan wilden houden verzette hij zich hevig. Hij wordt er van verdacht in te willen breken bij de woning.
De verdachte was in het bezit van inbrekerswerktuig en is mogelijk verantwoordelijk voor meerdere inbraken. Hij is meegenomen naar het politiebureau en ingesloten voor verder onderzoek. Mensen die in de buurt van de woning iets verdachts hebben gezien kunnen contact opnemen met de politie op 0900-8844.

In de reactie hieronder een update.

7reacties

Dierenpolitie redt sterk vermagerde hond

Naar aanleiding van een 144-melding controleerde een agent van de dierenpolitie Oost-Brabant een Helmondse herdershond. De hond bleek erg vermagerd en werd zonder beschutting in de tuin gehouden.
De agent overlegde haar bevindingen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Het RVO legde een last onder bestuursdwang op. Dat betekende dat de 28-jarige eigenaresse direct de huisvesting in orde moest maken en binnen 1 week een dierenarts moest raadplegen.
Vorige week dinsdag voerden een LID-inspecteur en de dierenagent een hercontrole uit. De eigenaresse bleek geen actie ondernomen te hebben. Daarom werd de viervoeter in bewaring genomen en ondergebracht op een opvanglocatie en meteen nagekeken door een dierenarts. De kosten voor de dierenarts en de opvang zijn voor rekening van de eigenaresse. RVO bepaalt of de hond nog teruggaat naar de eigenaresse.

4reacties

Janssen: Lokaal kent lokaal

Op de laatste zaterdag van deze kwakkelwinter was de popzaal van de Cacaofabriek gevuld met maar liefst dertig teams van heel divers pluimage. Groen Links Helmond tekende voor de organisatie van de eerste echte Helmond Quiz. En dat hebben ze geweten! Vriendengroepen, families, politieke partijen en ook het College van B&W hebben de moeite genomen er aan deel te nemen.Lees verder »

5reacties

Verwarde man gered van val uit het raam

Een 51-jarige Helmonder in geestelijke nood sloeg vanmiddag zijn gehele inboedel kort en klein. Vervolgens leek hij uit het raam te willen springen van zijn appartement aan De Waart in het centrum. Ook de brandweer rukte uit om assistentie te verlenen.
Diverse mensen waren getuige van de man die aan de reling van het raam hing. De politie forceerde de deur en kreeg zodoende toegang tot de woning, waarna zij de man naar binnen konden trekken. De man is daarna per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. Daar zal hij onderzocht worden door de GGZ.
Een jaar geleden berichtten we over het feit dat de Helmondse politie het voortaan fors drukker heeft met verwarde mensen.

28reacties

Ernstig gewonde na aanrijding op Traverse

Op de Kasteel Traverse vond vannacht rond 1 uur een ernstig verkeersongeluk plaats. Ter hoogte van de Kerkstraat stak een persoon met een damesfiets de Traverse over bij de met hekken beveiligde voetgangersoversteekplaats. Daar werd die man of vrouw aangereden door een auto richting Deurne.
Zowel de gewonde fietser als de bestuurder werden per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De arts van de opgeroepen traumahelikopter ging mee. Omstanders meldden ons dat de betreffende auto met een veel te hoge snelheid reed. De Traverse (N270) werd tijdelijk afgezet. De politie doet uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

Lees verder »

21reacties

‘Zijn ex zette zijn hond Sven op Marktplaats’

de vermiste SvenEr is een Helmonder die de wanhoop nabij is: maandag werd zijn puppy Sven door zijn ex op Marktplaats gezet en aan vreemden meegegeven. Sindsdien weet hij niet waar zijn hond is want zij verwijderde alle Marktplaats-gegevens.
Sven is een Golden Retriever van 8 maanden oud. Hij is gechipt en de eigenaar heeft al zijn papieren. ”Vreemden hebben hem opgehaald en geen enkele instantie doet iets. Wie kan mij helpen?” schrijft hij op zijn Facebookpagina ‘Help mijn hond terug te vinden.’
Zijn ex-vriendin woont in Heerlen en daarom denkt de Helmonder zonder naam dat zijn hond daar in de buurt moet zijn. ”Ik geef een dikke beloning aan de persoon die mij dé tip geeft die leidt tot het terugvinden van mijn hond.” Het baasje gaf Sven onder meer als vermist op bij Amivedi, de dierenbescherming en volgende week gaat er een brief naar alle Nederlandse dierenartsen, zo laat hij via zijn Facebookpagina weten.
Heb jij tips voor hem? Neem dan via de Facebookpagina of het daar vermeldde 06 – 360 413 02 contact op met de eigenaar.

In de reactie een update.

137reacties

‘Repaircafé Rijpelberg met sluiting bedreigd’

Al ruim anderhalf jaar is er een repaircafé in wijkhuis de Brem waar alle Helmonders hun kapotte spullen gratis kunnen laten repareren. Pakweg 700 Helmonders hebben al van deze gelegenheid gebruik gemaakt. Twaalf deskundige vrijwilligers staan klaar om de reparaties uit te voeren. Verbinding, participatie, duurzaamheid en gezelligheid karakteriseren het Repaircafé Rijpelberg.
Maar hier kan wel eens snel een einde aan komen!!! Lees verder »

1reactie

Burgemeester sluit weer een drugspand

Burgemeester Elly Blanksma heeft vandaag een woning aan de Dircxken van Meghenstraat in Mierlo-Hout voor de duur van 3 maanden laten sluiten. In de woning is een hoeveelheid harddrugs aangetroffen die boven de norm voor eigen gebruik ligt. Daarnaast zijn er meerdere indicatoren aangetroffen die duiden op professionele drugshandel. Eerder deze maand werd in Helmond Oost ook een drugspand door haar gesloten.
De politie stelde op 12 januari een onderzoek in en trof bij het doorzoeken van die woning 42,46 gram cocaïne en 2998,04 gram gedroogde hennep aan. De politie rapporteerde haar bevindingen aan de burgemeester. Op basis van deze rapportage heeft zij de sluiting per brief aangekondigd bij de eigenaren van het betreffende pand. Die dienden  vervolgens een zienswijze in waarna de burgemeester een definitief besluit nam. Er is overgegaan tot sluiting van de woning om de openbare orde en het woon- en leefklimaat te beschermen. Het besluit van de burgemeester is genomen op grond van het de ‘Beleidsregel handhavingsprotocol Opiumwet 13b Helmond 2014’.
Op grond van artikel 13b Opiumwet (Damoclesbeleid) is de burgemeester bevoegd bestuursdwang toe te passen indien in woningen of lokalen (dan wel in of bij woningen of lokalen en daarbij behorende erven) verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig zijn. Deze maatregel betekent dat de burgemeester een woning of lokaal en daarbij behorende erven mag sluiten en (indien aanwezig) een exploitatievergunning mag intrekken.
De beleidsregel is tot stand gekomen met inachtneming van de uitgangspunten van het landelijke drugsbeleid en in samenspraak met het Openbaar Ministerie en de politie. Samen met de gemeente zetten deze partijen zich in voor een harde aanpak van handel in verdovende middelen.

2reacties

Helmonder Streppel trainer sc Heerenveen

sc Heerenveen heeft Jurgen Streppel voor 2 seizoenen aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. Vanaf komend seizoen volgt deze in Dierdonk woonachtige Helmonder Foppe de Haan op. Dat maakte zijn nieuwe club vanmiddag bekend.
Jurgen Streppel speelde betaald voetbal bij onder meer Roda JC, Helmond Sport, RKC Waalwijk en  Telstar.
Na zijn actieve voetbalcarrière werd Streppel in 2008 trainer op de Braak. In de zomer van 2011 verruilde hij Helmond Sport voor Willem II. In zijn eerste seizoen in Tilburg bracht hij die ploeg direct terug naar de Eredivisie. Vorig seizoen eindigde Willem II op een keurige 9e plaats in de Eredivisie.
Manager voetbalzaken Hans Vonk is natuurlijk blij met de komst van de 46-jarige Helmonder Streppel. “We willen aantrekkelijk voetbal spelen in een vol Abe Lenstra stadion, met een duidelijke voetbalvisie en passend binnen onze financiële mogelijkheden. Jurgen is een trainer die daar in onze optiek prima bij past. Hij heeft ruimschoots ervaring als trainer in het betaald voetbal, heeft aanvallend en attractief voetbal hoog in het vaandel staan en maakt graag jonge spelers beter. Iets waar sc Heerenveen al jaren bekend om staat en waar Jurgen graag aan wil meewerken.’’ De officiële presentatie in het Abe Lenstra stadion vindt in een later stadium plaats.

In drugs handelend duo aangehouden

De politie hield vannacht rond 0.10 uur 2 mannen in een personenauto aan op de Van Weerden Poelmanstraat in Helmond Oost. Het gaat om een 36-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats en een 32-jarige Helmonder.
De politie zag daar even daarvoor een auto buiten de parkeervakken staan. De autoruiten waren beslagen. Toen de politiesurveillance dichterbij kwam zagen de agenten 2 mannen in het voertuig zitten. De politie besloot de inzittenden te controleren. Bij het openen van het papier roken de agenten een sterke wietlucht.
Beide inzittenden hadden een zakje speed bij zich en in een tas in de auto trof de politie een zak met henneptoppen (55 gr.)aan. Verder troffen de agenten een weegschaaltje en een doosje met vermoedelijk XTC aan. De inzittenden zijn daarop aangehouden op verdenking van drugshandel. Ze zijn voor verder onderzoek ingesloten op het politiebureau.

19reacties

2 Jonge Brandevoort-inbrekers gevlucht

In Brandevoort in de straat Brand zijn zojuist 2 jonge inbrekers betrapt die daarna zijn weggevlucht. De politie wil ze graag vangen en vraagt jouw hulp, zo laat Burgernet weten.
Het signalement van het duo: ongeveer 14/15 jaar oud, in het zwart gekleed en korte zwarte haren. Zij hadden een zwarte rugzak met daarop witte letters. Onderneem zelf geen actie tegen hen (zo luidt het uitdrukkelijk advies) maar bel meteen de politie op 112.

In de reacties hieronder de updates.

2reacties

Buurman krijgt een snipperdag

Deze week ontving ik deze toch wel opvallende brief van Helmond Sport.

Geachte seizoenkaarthouder, Beste Buurman,
.
U heeft het misschien al via de (sociale) media vernomen; sinds enige tijd neemt Helmond Sport deel aan een pilot van de K.N.V.B.. Helmond Sport is één van de gelukkige clubs die het geheel nieuwe ticketingsysteem SRO4 mag testen. Dit wordt momenteel uitgeprobeerd met tickets voor zowel thuis- als, uitwedstrijden. Het zorgde bij de wedstrijd tegen Jong PSV uit al voor het eerste succesje om trots op te zijn. Supporters die hun ticket on-line kochten via dit hypermoderne systeem mochten niet alleen meer betalen voor hun kaartje, ze konden bovendien via een omslachtig omwisselsysteem er ook meer moeite voor doen.

Lees verder »