Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

51reacties

Traverse wordt ‘Balkon van Helmond’

De bovenzijde van de Traversebrug krijgt de veel besproken ingrijpende facelift. De fiets- en voetpaden worden vernieuwd. Ook wordt een nieuw hekwerk, nieuwe verlichting en nieuw straatmeubilair geplaatst. Geschatte kosten: 1 miljoen euro.

Helmond

De werkzaamheden worden in 3 fasen uitgevoerd. De eerste fase start maandag. Vanaf dan worden de fiets- en voetpaden aan de noordzijde (centrumzijde) aangepakt. Deze werkzaamheden zijn voor de Kerst gereed. De tweede fase start direct na de kerstvakantie. Dan is de zuidzijde (kasteelzijde) aan de beurt. De totale werkzaamheden duren naar verwachting tot juni 2010.
Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren wordt vanaf maandag tot Kerstmis in elke rijrichting 1 rijbaan afgesloten. Fietsers kunnen van die afgesloten rijbaan gebruik maken om de Traversebrug over te steken. Eventuele verkeershinder die daarna volgt, maakt de gemeente later bekend.
Eerder dit jaar werden de Kasteeltuin en de onderzijde van de Traversebrug al opgeknapt. De Kasteeltuin werd voor een groot deel vernieuwd met nieuwe bestrating (waardoor het deels een plein werd), beplanting, bankjes en een toegangspoort. De onderzijde van de Traverse is grotendeels vrijgemaakt om de Kasteeltuin beter aan te laten sluiten bij het centrum van de stad. ’s Avonds brandt er een lichtblauwe verlichting.
Nadat midden 2010 de bovenzijde van het viaduct is opgeknapt, ontstaat er een mooi stukje stadsverfraaiing, aldus de gemeente. Het project Kwaliteitsimpuls Traverse is dan afgerond, het ‘Balkon van Helmond’ is dan een feit.

In de reacties hieronder staan updates.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
3reacties

Nieuws uit West: Project Buiten Om (7)

logo of embleem van Helmonds West under construction

Een donkere hemel tekent zich af boven ons huis. Het stormt en dondert rondom hem heen. Het huis schudt op zijn grondvesten. In december wordt zijn lot bezegeld. Het zal voor niemand wijken. Niet voor geld of gouden regen. Met hart en ziel strijdt het voor zijn plek. Voor eigen huis en haard.

Het is vijf voor twaalf. Alle zeilen worden bijgezet. Rechtsbijstand moet worden ingeschakeld, een nieuwe commissievergadering staat voor de deur. Ik moet nog die en die bellen. Is de media al ingelicht? Ik oefen hardop inspreektijd en schaaf de tekst wat bij. Vlug nog wat printjes maken. Heb ik de laatste mails beantwoord? Is iedereen benaderd, op de hoogte? Langzaam daalt de adrenaline in.

De raadszaal stroomt vol. De raadsleden hebben hun verdict al lange tijd klaar. Heilige huisjes bibberen. De voorzitter neemt het woord en luidt het eerste agendapunt in. Geritsel van papier en gekuch vanaf de publieke tribune, brengen hem tot een ander inzicht. "O ja, bijna vergeten, we hebben ook nog burgerijspreektijd, beste voorzitter van Belangenvereniging BUITEN(ONS)OM, u mag." Ik loop naar voren en roep hardop: "O, dat is fijn."

"Beste raadsleden, u als vrachtwagenchauffeur hebt de keuze tussen enerzijds een route met 12 stoplichten, 7 km lang en anderzijds een route met 6 stoplichten, 3 km lang. Wat kiest u dan?"
De keuze is duidelijk, dat wordt tracé Buitenom. De bewoners langs dit tracé en in Helmond West zitten straks met de gebakken peren, met onveiligheid, foute lucht en helaas een hoop herrie.

"Geachte raadsleden, stop het ASP navelstaren, laat het stedelijk ringsteken los. Vanaf Julianalaan, via Schotense- en Brandevoorterdreef ligt de oplossing al jaren klaar. Brandevoort is ingericht voor een vierbaansweg en heeft al een tunnel paraat. Geen huizensloop meer nodig. Overdag is er nauwelijks verkeershinder. Iedereen is werken. Weinig luchtverontreiniging en veiligheid gegarandeerd." Hoezee, het Brandervoorter-tracé stelt iedereen tevree.

"Tot slot, beste raadsleden, draag zorg voor mogelijk gedupeerden in Helmond West, ook al dienen zij  het algemeen belang. Blijf waakzaam, belofte maakt schuld. Voorkom het betalen van een dure rekening."

Het woord is op 1 december aan de gemeenteraad. Elf fracties hebben hun advies uitgesproken. Zeven fracties geven het wijkontwikkelingsprogramma een volledige "go". Vier fracties houden dapper een voorbehoud. Ambitieus en ondemocratisch zette B&W haar eigen raadscommissies voor het blok. Zonder ballen en amper in staat om zelf te oordelen, honoreren zij nu zonder inspraak en wederhoren, braaf de voorgekauwde doelen.

Mien

7reacties

Rieter: Nieuw college?

Column Michael Rieter Helder Helmond

3 maart 2010 komt met rasse schreden dichterbij. Menigeen zal zeggen dat toch alle data vóór die tijd toch eerder aan de beurt zijn! Ja dat klopt maar op 3 maart 2010 zijn de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. Dé 4-jaarlijkse feestdag van de lokale democratie! Want u en ik, als je tenminste 18 jaar bent of ouder en officieel in Helmond woonachtig bent, mag dan weer gaan stemmen. Uit een hoeveelheid van kandidaten over een eveneens grote hoeveelheid van partijen, mag je 37 Helmondse raadsleden kiezen. Met slogans als 'Helder Helmond, lijst 7, mag u nu uw stem geven!', dingen alle politieke groeperingen naar de kiezersgunst. En u kiest dan één persoon. En na het handmatig tellen van alle met rood potlood ingevulde stemformulieren is in de loop van 4 maart bekend wie in principe de komende 4 jaren weer uw volksvertegenwoordigers zijn. Want de wet is daar heel duidelijk in. Het zijn geen partijvertegenwoordigers maar volksvertegenwoordigers en wel voor alle bijna 88-duizend Helmondse burgers en niet alleen maar voor een bepaalde doelgroep.
Dat 37-koppig bestuur zorgt nog in diezelfde maand maart dat er een zogenaamd dagelijks bestuur komt. Oftewel een meerderheid van minimaal de helft plus 1, minimaal 19 raadsleden. En daar zullen waarschijnlijk deze keer 4 partijen voor nodig zijn. Deze gaan bepalen wie de nieuwe wethouders zullen zijn. En dat er veel nieuwe wethouders zullen zijn, is wel te verwachten. Persoonlijk denk ik dat het CDA de grootse partij in Helmond zal worden. Lijsttrekker en huidig wethouder Frans Stienen is misschien wel de enige wethouder die doorgaat. Want de overige 4 wethouders zouden wel eens allemaal de status van oud-wethouder kunnen krijgen! De VVD heeft met haar nieuwe lijsttrekker Yvonne van Mierlo vermoedelijk een goede wethouderskandidaat. Alhoewel het nog helemaal niet bekend is of Trix Houthoofd wel wil of zal stoppen maar dat terzijde. En naast de VVD als collegepartij denk ik dat het door het Pechtold-effect groot geworden D66 hoge ogen zal gooien. Oud-wethouder en lijsttrekker Jan van de Heuvel zou wel eens na 4 jaar weer terug in de oranje bankjes terecht kunnen keren. Maar ik verwacht dat die 3 tesamen geen meerderheid zullen hebben. Dat betekent dat er dus een vierde partij nodig zal zijn. En natuurlijk hoop ik dat Helder Helmond groot genoeg zal zijn om die vierde partij te mogen zijn. Maar ik vind dat voor het sociaal gehalte van dat nieuwe Helmondse college ook de SP eens haar verantwoordelijkheid als bestuurspartij op zich zou mogen nemen. En ik heb dan ook al meteen een goede wethouderskandidaat voor hen. De Eindhovens SP-wethouder Hans-Martin Don heeft te kennen gegeven na 3 maart géén wethouder van Eindhoven meer te zullen zijn. Als ervaren en zeer goede bestuurder o.a. op het terrein van zorg en welzijn van de vijfde stad van Nederland, zou Helmond hier een kanjer van formaat binnen kunnen halen! De Helmondse SP zou dan misschien wel bewust oogkleppen op moeten zetten voor b.v. de Centrumplannen. Maar met voldoende gewaarborgd budget zou de SP meteen als eerste Helmondse partij het meest duaal bezig zijn: namelijk het leveren van een zeer deskundig wethouder van buitenaf.

Michael Rieter
Fractievoorzitter én lijsttrekkerHelder Helmond

5reacties

Sinterklaas is weer in stad

Zojuist zagen wij een belangrijk man op het Havenplein en de Markt. Een man die gelukkig niet moeilijk doet om een paar jaar langer door te werken. Een man die, gezien het aanwezige publiek, nog altijd razend populair is bij de jeugd.

Sinterklaas op de Markt in Helmond

Die man is Sint Nicolaas en sinds 13.00 uur weer in Helmond. Vanaf vandaag logeert de goedheiligman met zijn Zwarte Pieten voor het vijfde opeenvolgende jaar in het kasteel. Vanaf dinsdag kan iedereen hem daar weer bezoeken.

Naw en Vruuger CXXXIV

Naw zie je het voormalige hoofdkantoor van de Vendex Food Group op de kruising Kanaaldijk NW en Julianalaan. Vruuger (1962) was daar de houthandel van Felix Clercx gevestigd, 101 (!) jaar lang. Dat bedrijf zit nu op de Maisdijk en verwerkt en verhandelt nog steeds met name hardhout.

2reacties

GGG, Clubliefde

GGG Helmond

Een huisvriend van de weblog is zijn hele leven al lid van 1 van de oudste verenigingen in de stad. Hoewel hij de meeste dagen bij ons zit, hangt of staat, gaan we op gezette tijden ook even bij hem langs. Toen we gisteren bij hem op bezoek gingen kwamen we tot de ontdekking dat zijn clubliefde wel erg ver gaat. Te ver vinden wij.

en kijk of jij dat ook vindt.
.

4reacties

Chat Bethlehem mislukt

Zelfs virtueel durven mensen niet vooraan te gaan staan. Dat zag ik tijdens de chat die wethouder Bethlehem dinsdag van 19.30 tot 21.00 uur hield op www.virtueelhelmond.nl.De bezoekers stonden aan de kant en keken toe. Veel bezoekers waren daar trouwens niet. Nog geen 10 mensen waagden zich in de schijnbaar bestaande Helmondse binnenstad. Waarvan minsten 4 beroepsmatig.

Wethouder Kees Bethlehem ‘stond’ op het To Hölscherplein waar hij de aandacht trok met wat nog het meeste leek op een ronddraaiende Parijse kiosk. De bedoeling was dat hij daar vragen van Helmonders over zijn begroting ging beantwoorden.
Daar kwam het nauwelijks van omdat vrijwel niemand vragen stelde.
Misschien maar beter ook want, ongetwijfeld onbedoeld, was door de luidsprekers heel wat intern overleg van de organisatie zelf horen. Een paar citaten uit dat (mondelinge!) gesprek die ik hoorde:
“Ik heb er nog nooit mee gewerkt maar op zich gaat het vrij makkelijk…”
“Het is rustig.”
“Kunnen we in de logging bekijken of het bekenden zijn?”
“Staat de wethouder echt te chatten?”
En dat dan afgewisseld met veel storend gebrom en af en toe het geluid van een radio of televisie. De wel bij de virtuele binnenstad horende klok van de St. Jozefkerk is dan bijna een verademing.
Ook fijn zijn de voortdurend verschijnende ‘informatieve teksten’ van de soort “Info aan U: Als u op de Markt staat: klik op een terrasstoel en u ziet de marktkramen verschijnen. Klik op een kraam en u ziet de terrassen weer.” Nogal nuttig als we bij de Heistraat proberen met een echte wethouder te chatten.Nu blijkt dat niet zo een probleem, want zelfs de paar aanwezigen stelden dus nauwelijks een vraag. Dat is maar goed ook, want de wethouder blijkt niet erg snel te kunnen tijpen.
Drie ‘nieuwtjes’ leverde de chat in ieder geval voor mij op:

  • Er staat ons nog meer te wachten, namelijk virtuele veilige steden. Wat dat ook mogen zijn…
  • Vanaf 2010 zal de stad tussen de 10 en 20 miljoen euro moeten bezuinigen.
  • En zelfs virtuele hondjes mogen niet overal plassen, zoals bleek uit een deel van de chat van hondje Bauke.

De laatste 10 minuten tenslotte werden verpest door ongein maar daartoe schijnt het internet nu eenmaal uit te nodigen…
De vraag wat zo’n virtuele binnenstad in euro’s kost, werd helaas onder het klokgelui van 21 uur niet meer beantwoord. Met “het was het proberen waard.” beëindigde wethouder Bethlehem de sessie.
“Het is er allemaal…de tekst chat en de voicechat,” zoals Antonio schreef. Alleen de begrotings-chat niet. We kunnen dit experiment dus wel als mislukt beschouwen. Ik ben toch benieuwd wat zoiets nu kost.

Pierre van Rees

Van Mullekom: "Scorend vermogen"

Column Theo van Mullekom Helmond Aktief

Afgelopen donderdag 5 november was de behandeling van de laatste programmabegroting van Helmond en daarmee ook de laatste ronde van deze raadsperiode.De fractie van Helmond Aktief wil precies, zoals vermoedelijk alle partijen, de balans opmaken van de afgelopen vier jaar.Ik wil dit absoluut niet doen door het college punten te geven op hun bestuurlijke en politieke rapport.De Helmondse kiezers weten heus wel wat deze raadsperiode hen gebracht heeft en juist zij bepalen en zullen dat zeker vertalen a.s. 3 maart volgend jaar bij de nieuwe verkiezingen. Globaal, nederland is ingehaald door de crisis. Eerst de kredietcrisis, daarna een stevige recessie die langzaam doorwerkt en die heel veel groepen in de samenleving zal gaan raken. Vroeger spraken wij van de zwaksten in de samenleving, maar die groepen hadden het al moeilijk en zijn nu niet echt getroffen door de crisis. Nee, nu zijn het de middengroepen die het moeilijk krijgen en die nu de schouders zijn waarop de gevolgen worden afgewenteld. De gevolgen voor deze groepen zijn merkbaar: de te hoge hypotheekverstrekkingen leiden nu tot aflossingsproblemen. De woningmarkt heeft het moeilijk, er worden nauwelijks huizen verkocht. De werkloosheid neemt toe.Een lichtpuntje nu is wel de intensivering van enkele beleidsmaatregelen door het ministerie van Economische zaken die de stedelijke en regionale economie van de steden vergroten. Ook in het belastingplan zijn structurele maatregelen voorzien die de positie van het midden- en kleinbedrijf, ondanks stijgende werkloosheidslasten, kunnen versterken.Dit zal zeker in belangrijke mate de stedelijke en regionale economie ten goede komen.
Toch durf ik namens Helmond Aktief te stellen dat Helmond er voor de crisis helemaal niet slecht voorstond. Maar we ontkomen er niet aan dat er nu fors bezuinigd moet gaan worden om zwaar weer te doorstaan. Maar er komen ook bezuiningen vanuit de diverse ministeries op ons af en niet zo weinig ook. Hopelijk is het geen Tsunamie van bezuinigingen, is dit wel zo dan zal ook Helmond alles uit de kast moeten trekken aan creativiteit om de komende jaren zo goed mogelijk hier doorheen te laveren.In mijn presentatie programmabegroting heb ik wel aan collega politieke partijen gevraagd zich uit te spreken over welke bezuinigingspakketten ze willen doorvoeren in de volgende periode 2010—2014. Niemand ging hier op in. Helmond Aktief  zegt tegen u waar niet op bezuinigd mag worden, o.a.1- dat armoedepreventie een aandachtspunt zal blijven. 2- Onderwijs en opvoeding moeten speerpunt van beleid blijven, voortijdige uitval moet voorkomen worden. 3.- De zorg moet ontzien worden. 4-. Bezuinigd moet worden ook in de subsidie-stromen, het ambtelijk apparaat zal zeker niet ontzien mogen worden.

Theo van Mullekom
Fractievoorzitter Helmond Aktief

16reacties

B&W vinden archeologie te duur

Archeologisch onderzoek in Hazenwinkel in de wijk Brandevoort is te duur en duurt te lang. Dat stellen burgemeester en wethouders in een informatiebrief aan de gemeenteraad. Ook zijn de te verwachten vondsten niet uniek en (dus) belangrijk genoeg, vinden B&W. Ze gaan daarmee lijnrecht in tegen het advies van stadsarcheologe Janneke Bosman. Vakmensen zijn verbaasd en verontrust over deze beslissing. Zij noemen het een ondeugdelijk onderbouwd besluit.
Raadslid Michael Rieter is verbijsterd. "Ik heb hier geen woorden voor. Eerst hebben we een stadsarcheoloog die niks doet en nu hebben we een goede, enthousiaste archeologe en die mag niet aan de slag. En dat juist in het gebied wat Helmond internationaal op de archeologische kaart heeft gezet."
Rieter van Helder Helmond heeft hierover samen met een teleurgestelde Rudi van de Made van GroenLinks vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld. Zij willen dat het College terugkomt op deze beslissing en willen weten of tegen dit besluit kansrijke bezwaren kunnen worden ingediend.
Na jarenlang geen aandacht aan archeologie geschonken te hebben, moest het gemeentebestuur overstag vanwege het invoeren van de Wet op de archeologische monumentenzorg in 2007. Deze verplicht gemeenten onder meer om te bepalen waar archeologische sporen te vinden zijn en hoe belangrijk het is deze te bewaren of, indien dit onmogelijk is, op te graven.

Lees verder »

2reacties

Naw en Vruuger CXXXIII

Naw zie je 2 van de vele uitzendbureaus die Helmond rijk. Deze zijn gevestigd op de hoek van de Markt en de Ameidewal. Vruuger (1966) zat daar de Helmondse IJzerhandel. Zij lieten dat pand destijds slopen voor het huidige gebouw om daar zelf in te trekken. Inmiddels zijn ze verhuist naar de Engelseweg. In het oude pand had Piet de Roy eerder een winkel in kruidenierswaren en Gelders spek.

10reacties

Roer moet om in Cacaofabriek

kunstenaarsinitiatief DNCF De Nederlandsche Cacaofabriek Helmond

Kunstenaarsinitiatief De Nederlandsche Cacaofabriek moet meer lokaal draagvlak krijgen maar ook experimenten en kwaliteit niet schuwen. Dat bleek uit een bijeenkomst gisteravond waarvoor alle circa 70 Helmondse beeldende kunstenaars waren uitgenodigd. De toekomst van de Cacaofabriek staat al langer ter discussie maar is nu extra actueel vanwege de plannen voor een culturele hotspot op Suytkade.
Naast de Cacaofabriek moet onder meer nieuwbouw voor jongerencentrum Lakei (voorheen Plato) komen, 2 zalen voor het Filmhuis en woon-werkruimtes voor kunstenaars. In die laatste is uitdrukkelijk ook plaats voor vormgevers, webbouwers en andere nieuwe creatievelingen. Bij de geplande nieuwbouw blijft het hoofdpand van de Cacaofabriek aan de Engelseweg bewaard, ook omdat dit 'n monument is.
Zoals het er nu uitziet, gaat de Cacaofabriek tijdens de verbouwing en nieuwbouw vanaf volgend jaar 2 jaar dicht. Helmondse kunstenaars zien dit vooral als een kans om een nieuwe start te maken. Daarbij gaat het niet alleen om plaats en functie van de expositieruimte maar ook om met een nieuwe organisatievorm en een nieuw bestuur zowel de gewone Helmonder als de beeldende kunstenaars beter te bereiken. "Mensen en zielen bij elkaar brengen in een laagdrempelige en meer naar buiten gerichte ontmoetingsplek," zoals 1 van de aanwezigen de discussie samenvatte.
De resultaten van de discussie moeten uitmonden in een rapport met plannen en aanbevelingen dat Esther Didden in opdracht van de gemeente aan het opstellen is. Didden was onder meer in Helmond actief voor de tentoonstellingen in de Hermitage op de markt. De bijeenkomst van donderdagavond is 1 van manieren waarop zij plannen, ideeën en wensen in Helmond peilt. Met bestuur en medewerkers van de Cacaofabriek en andere 'spelers' in het culturele veld is en wordt ook overlegd.
Didden beloofde de verzamelde kunstenaars om ook in het verdere verloop van de plannen de vinger aan de pols te houden om een maximaal draagvlak voor een nieuwe Cacaofabriek te krijgen. Want dat het roer om moet in het intussen ruim 15 jaar bestaande Cacaofabriek, daarover waren alle aanwezigen het eens.

17reacties

Havenplein verloedert verder

Havenplein Helmond

De verloedering van het Havenplein is nog steeds geen halt toegeroepen. Vanaf juni zijn er klachten over stankoverlast en hoe vies en vuil dit uitgaanscentrum van Helmond er vrijwel elke ochtend bij ligt. Afval, vernielde reclameborden en rommel op straat. Nu het weer winter wordt, neemt de stank af. Maar het afvalprobleem bepaald niet.
“Het begint steeds meer op ’n overslagstation van de Sita te lijken,” vindt een omwonende, wijzend naar het bruggenhoofd en de voorkant van het Obragas-gebouw. Een andere buurtbewoonster noemt het al de nieuwe centrale vuilnisbelt.
Op het bruggenhoofd van het Havenplein is begin dit jaar een grote groene afvalcontainer geplaatst, pal tegen het kunstwerk Weversspoel. Daarnaast staat een openbaar urinoir. “Ook nogal onsmakelijk op die markante plek” zegt een omwonende.
De ’tijdelijk’ bijgeplaatste afvalcontainer kwam daar omdat de 3 ondergrondse afvalcontainers te klein bleken of niet werkten. Maar ook dat biedt geen oplossing. Keer op keer is de reusachtige container overvol en wordt afval ernaast of erachter gestort. Opruimen en leegmaken duurt elke keer lang, vaak dagen. Omwonenden, passanten en klanten van de horeca aan het Havenplein klagen al maanden over deze foeilelijke plek in het hart van de stad. Bewoners van Residentie Oranjerie hebben al vanaf het begin van de hele zomer geklaagd over stankoverlast.
De horeca-ondernemers van het Havenplein hebben intussen zelfs gedreigd met een gang naar de rechter als er geen oplossing komt. Intussen wordt de situatie er niet beter op. Zo te zien is het horecapersoneel (en dus hun bazen) zelf ook schuldig aan de puinhoop die daar elke keer ontstaat. Wij werden daar meermalen op gewezen en zijn een aantal keer gaan kijken met onder meer de foto van maandagochtend als resultaat. Die sinds zondagochtend overvolle container is tot op dit moment nog niet geleegd.

Lees verder »

1reactie

Peters: De begroting 2010

Column Ron Peters CDATraditioneel is de laatste begroting voor de gemeenteraadsverkiezingen een “feestbegroting”. De gemeenteraad sorteert dan voor op de verkiezingen en er wordt rekening gehouden met de komende collegeonderhandelingen. Deze keer zal dat in Helmond anders worden, we moeten bezuinigen. Voor 2010 moet er 2,5 miljoen gestreept worden en gegeven de omstandigheden is dat nog redelijk binnen de perken gebleven. De verwachting is dat we voor de komende jaren nóg verder de broekriem zullen moeten aanhalen. Dat heeft weer te maken met de korting die we voorgeschoteld krijgen vanuit het Rijk. (Gemeentefonds)
Is dat nu erg, bezuinigen? Wel als je bezuinigingen doorvoert waar mensen heel veel last van gaan krijgen. In mijn beleving liggen er nu bezuinigingsvoorstellen op tafel die we heel goed voor het voetlicht kunnen brengen en waarbij de pijn gelijkelijk verdeeld wordt over de stad. Juist de grote projecten die we nodig hebben voor aantrekken van werkgelegenheid houden we in de benen en de maatregelen die nodig zijn om mensen aan werk te helpen die zullen we eveneens ontzien. Het college heeft daar goede voorstellen voor gedaan.  Het CDA maakt zich wel zorgen over het onderhoud aan trottoirs, lantarenpalen en openbare plekken. Dat zijn dingen die onze Helmondse burgers direct merken in de omgeving waarin ze wonen. De gemeente heeft de plicht om goed te zorgen voor de openbare ruimte en ook dat het allemaal netjes en schoon blijft. Het lijkt simpel en eenvoudig maar het zijn nu juist die dingen die burgers heel erg bezighouden. Op dit ogenblik denkt onze fractie na over de wijze waarop we de algemene beschouwingen in zullen gaan en welke onderwerpen voor ons heel erg belangrijk zijn. De begroting voor 2011 zal heel anders gaan worden. Er zijn dan verkiezingen geweest en er zit een nieuw college dat dan weer andere keuzes zal moeten maken. Soms zou ik wel eens vooruit willen kunnen kijken. NEE, da’s ook niet leuk, dan is het nieuwtje er snel af, hoewel????

Ron Peters
Raadslid
CDA

3reacties

PvdA rekent zich rijk

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 in Helmond

Alle kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de PvdA in Helmond gaan voor 10 raadszetels na de verkiezingen. Daarmee gaan ze in tegen de landelijke trend die voorspelt dat de PvdA fors zetels gaat inleveren. Dat bleek tijdens het debat tussen de beoogde lijsttrekkers, gistermiddag in het Filmhuis.

kandidaatlijsttrekkers PvdA Helmond

Jos Boetzkes, Chris Davies en Seyit Yeyden presenteerden zich in het Filmhuis aan een voornamelijk uit PvdA-leden bestaand publiek. Voor de pauze leek Davies de duidelijke favoriet. Hij staat voor heldere taal, minder bezuinigen en niet alles accepteren om aan de coalitie mee te mogen doen. De ex-fractievoorziter wil in maart keiharde afspraken maken om te voorkomen dat het gedachtengoed van de PvdA verkwanseld wordt.
Beide huidige wethouders kiezen voor het voortzetten van het huidige beleid en kiezen dus voor de wethoudersstoel. De PvdA heeft belangrijk bijgedragen aan armoedebeleid, jeugdbeleid, integratie en het behoud van werkgelegenheid, vinden zij. Met die successen moet de kiezer over de streep getrokken worden.
Tijdens de wat matte discussie sloeg slechts 2 keer de vlam in de pan: bij de discussie over het verhogen van de AOW-leeftijd en bij Helmond Sport. Opvallend is dat alle PvdA-kandidaten denken dat de voetbalclub op De Braak blijft. Zij betreuren dat de gemeenteraad het mogelijk gemaakt heeft een nieuw stadion bij Berkendonk te bouwen, maar gaan ervan uit dat de club de benodigde ca. 20 miljoen euro daarvoor niet bij elkaar krijgt.
Verder bleek dat de zittende wethouders zich veel meer intern gericht opstelden dan Chris Davies, hoewel ook die laatst geen heldere punten voor de toekomst kon formuleren.
Voor zover dit debat al een winnaar opleverde, is het echter allerminst zeker dat deze ook lijsttrekker wordt. Daarover beslissen uiteindelijk de leden en een aantal daarvan heeft zijn keus nog niet gemaakt. Aangezien de drie kandidaten inhoudelijk nauwelijks van elkaar verschillen, zal hun manier van optreden en hun steun in de achterban de doorslag moeten geven. Hoe groot die is, zal moeten blijken. In het Filmhuis waren nog geen 25 van de ongeveer 150 PvdA-leden aanwezig.

Benepen visie op cultuur (JC)

Helmond heeft een lange traditie van fantastische plannen, halve uitwerking en daardoor mislukte initiatieven. Ik beperk me in deze bijdrage even tot de culturele sector maar herinner ook aan grote bedrijven die toch maar niet kwamen of al snel verdwenen, gedoe over de infrastructuur en niet te vergeten die eeuwige blamage voor de stad: de Luchtbrug.
In de cultuurhoek hebben we o.a een Speelhuis gezien wat onderdeel was van een veel groter plan en uitgekleed werd, een nieuw Filmhuis waarvan op de tekening al duidelijk was dat het te klein zou zijn, een Plato waarvan iedereen met verstand van zaken kon voorspellen dat het gebouw niet voldeed (zie hier) en een Cacaofabriek die jarenlang met hangen en wurgen het hoofd boven het (kanaal)water heeft moeten houden.
En dan nu weer de discussie over ons industrieel erfgoedmuseum dat tienduizenden mensen naar de stad moet lokken en een culturele heetplek bij Suytkade.
Een en ander was voor mij aanleiding om eens goed naar de nieuwe (concept) cultuurnota 2009 – 2012 te kijken. En dat is een vreemd stuk geworden, balancerend tussen grote ambities en klein geld. In totaal is voor dit jaar ruim 10 miljoen euro voor cultuur beschikbaar. Cultuur is daarmee sowieso al een van de kleinere begrotingsposten. Dat geld gaat grotendeels op aan 4 grote zaken: achtereenvolgens de Bibliotheek, ’t Speelhuis, het Kunstkwartier en het gemeentemuseum. Het hele verdere culturele veld moet het doen met peanuts.
Interessant zou het zijn de gegevens over deze grote 4 eens verder uit te werken. In de cultuurnota is dat helaas niet gedaan. Wat zijn bibliotheekbezoekers en hoe verhoudt zich dat met de rest van Nederland? Trekt het museum wel genoeg bezoekers? (Nee, althans minder dan een paar jaar geleden beloofd.) Kan het Kunstkwartier met de beperkte middelen wel aan de vraag voldoen? ’t Speelhuis staat bijna 3 van de 4 avonden leeg. Wat kost dat per gesubsidieerde stoel? En last but not least: is de doelgroep echt klein of is de programmering achterhaald?
Ik denk dat een groot deel van het probleem ontstaat doordat alle instellingen moeten vechten voor hun bestaan, zeker in deze tijd van verdere bezuinigingen. Misschien moet Helmond het daarom maar eens over een hele andere boeg gooien. Niet langer aparte instellingen subsidiëren en zo in een concurrentiestrijd dwingen maar de zaken groots aanpakken. Dit is de zak met geld voor cultuur, dit zijn onze eisen in aantal bezoekers, exposities, cursisten of uitleningen, en zie maar dat je daaraan voldoet. Zo dwing je instellingen tot samenwerken en kan in Helmond misschien toch nog iets moois opbloeien. Want dat is misschien wel het meest vernieuwende aan deze cultuurnota: eindelijk zegt de gemeente met zoveel woorden dat cultuur voor een stad belangrijk is. Nu nog boter bij de vis.

                                                          Was getekend,

4reacties

Naw en Vruuger CXXXII

Naw zie je het kruispunt James Ensorlaan en Jacob Catslaan in de wijken Bloem- en Paardenvelden en Haverveld in Helmond Noord. Op 11 oktober werd deze foto gemaakt. Vruuger (1973) stond daar de kleuterschool die deel uitmaakte van basisschool De Hoefslag. Verder zie je een deel van het 6e, 7e en 8e Jagershof.

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV
23reacties

Wiens letters zijn dit?

Helmond

Hierboven zie je 8 letters die op verschillende naam- of reclameborden, gevelreclame, et cetera aan de buitenkant van Helmondse gebouwen staan. Iemand die 6 letters tegelijk correct benoemt, verdient een punt.
Belangrijk (dus lees even met aandacht):

  • Op www.kvk.nl staan de exacte bedrijfsnamen die je hier moet invullen. Kopieer die naam en plak hem in je reactie. Heeft dat bedrijf daar meerdere namen, kies er dan 1.
  • Plaats elke naam op een nieuwe regel (dus na elke naam steeds een keer enteren).
  • Geef in 1 reactie dus meteen 6 verschillende namen behorend bij 6 verschillende letters. Geef je minder of meer dan 6 namen in 1 reactie, dan is je antwoord automatisch fout.
  • Je mag zoveel reacties (met opnieuw 6 namen) geven als je wilt.
  • Nadat de persoon is aangewezen die een juist antwoord (dus 6 namen) gaf, volgt in dit log waarschijnlijk een vervolgvraag.

Tussenstand:
5 punten: Michael Rieter
4 punten: wilma
2 punten: Ad
1 punt:en Noud én Ellen én Mien
0 punten: Els (gestart met 2 punten minder)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
27reacties

Wateroverlast in Helmond-Noord

Een deel van de huizen aan de Ferdinand Bolstraat in Helmond-Noord zit al de hele dag zonder water.
Dat meldt Maaike van Schaijk die zich ergert aan riolering en waterleiding in haar buurt. “Het gaat hier in de buurt voortdurend mis. Dan komen de kinderen van buiten gerend en roepen ‘Mama, er vliegt ’n tegel de lucht in’. Waterleiding en riolering hier in de buurt zorgen nu al weken voor grote overlast.”
Volgens haar knapte 2 weken geleden een waterleiding in de Gerard Doustraat en zakte vorige week een telefooncel bij winkelcentrum De Bus in de grond. “Echt meters de grond in. Er moest ’n kraan aan te pas komen om die eruit te trekken.”
3 Dagen geleden ging het mis bij de James Ensorlaan en vandaag in zowel de Bartholomeus van der Helststraat als de Jan Lievenstraat met als gevolg dat het hele blok blank stond.
Van Schaijk belde om te beginnen de gemeente maar kreeg daar geen gehoor. Daarna de politie die na een half uur ter plekke was. En pas na anderhalf uur waren mensen van Brabant Water bij het ongewenste zwembad. “Die dan ook eerst nog eens een uur staan kijken en niet weten wat ze doen moeten.”
“Het word toch eens tijd dat iemand hier wat aan gaat doen. Het hoeft maar te regenen en alles staat onder en dan springen er ook nog eens leidingen. Het is niet de bedoeling dat wij als buurtbewoners iedere keer met een bezem klaar moeten staan om het water buiten te houden, terwijl er tegelijkertijd geen water uit je kraan komt.”
Brabant Water is tot vrijdag 27 november bezig met schoonmaakwerk aan het waterleidingnet in Brouwhuis, Eeuwsels, Haverveld en Binderen. Daarbij worden de leidingen schoongespoeld. Brabant Water waarschuwt wel voor onderdruk maar niet voor overdruk waardoor leidingen kunnen knappen.
Brabant Water was na 17.00 uur niet meer voor commentaar bereikbaar.

Bartholomeus van der Helststraat Helmond


Update (woensdag 28 oktober om 22 uur):
                                  YouTube-filmpje (zonder geluid) door Maaike van Schaijk