Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

1reactie

Start bouw Kindcentrum Mondomijn

Kindcentrum Mondomijn begon 4 jaar geleden met een groepje van 5 kinderen. Nu komen er dagelijks ruim 200 kinderen en zijn er 25 medewerkers. Deze combinatie van school en kinderopvang krijgt een splinternieuw gebouw in Liverdonk, het jongste wijkdeel van Brandevoort.
Aan de Laan door de Veste 1000 verrijst een gebouw van zo’n 2.500 m² vloeroppervlak dat ‘op de groei’ is ontworpen (het gebouw is voorbereid op extra 450 m² vloeroppervlak). Maandagmiddag 21 oktober zal wethouder Margreet de Leeuw (Onderwijs) de eerste paal slaan als de deze officiële start van de bouw.
Hieronder een impressie (door KOW Architectuur) van het nieuwe gebouw in de specifieke bouwstijl van de wijk Brandevoort.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

Helmonder aangehouden met imitatiepistool

De politie heeft maandagochtend rond 01.00 uur een 47-jarige man aangehouden in zijn woning in Helmond-Oost. Hij wordt verdacht van verboden wapenbezit.
Bij de politie was informatie binnengekomen dat zich in het huis mogelijk een vuurwapen zou bevinden. Toen agenten daarop de woning betraden troffen zij in de kleding van de bewoner een imitatiepistool aan. De politie heeft het pistool in beslaggenomen en de bewoner meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

2reacties

Van der Zanden: de buurt als basis!

Column Nathalie van der Zanden SP HelmondOp de agenda van de eerstvolgende raadsvergadering, dinsdag 5 november, staat weer eens een Houts onderwerp: De Geseldonk.
Het ligt in de bedoeling om van De Geseldonk een bloeiende wijkaccommodatie te maken waar de jonge, maar ook oudere wijkbewoner zich in de toekomst thuis gaat voelen. Na een grondige renovatie zal de gemeente het beheer weer op zich gaan nemen nadat het jarenlang zelfstandig is gerund door een commerciële uitbater.
Het heeft lange tijd geduurd maar naar het schijnt zijn er voldoende initiatieven in de wijk die het rechtvaardigen deze stap te zetten in de ontwikkeling naar een eigen wijkaccomodatie en met voldoende uitzicht op nog andere voorzieningen zoals Westwijzer, de brede school.
Lees verder »

10reacties

Inbreker overleden na sprong in kanaal

De 46-jarige Helmonder, die vannacht zwaargewond raakte nadat hij bij de Scheepsboulevard in het water was gesprongen, is in het ziekenhuis overleden.
Kort voor half 2 vannacht kreeg de politie een melding dat er werd ingebroken bij Fitland aan de Scheepsboulevard in Suytkade. Ter plaatse spraken agenten met een beveiliger die aangaf waar de 2 verdachten waren. Bij het zien van de politieauto sprong het tweetal in het kanaal. Dat werd om 01.30 uur gemeld. Op bevel van de agenten, kwam een 35-jarige verdachte uit Geldrop uit het water. De Helmonder zwom door. Een andere eenheid reed naar de overkant van het water. Agenten zagen dat de man moeite had met zwemmen en sprongen in het kanaal om hem zo snel mogelijk uit het water te halen. De man was niet bij kennis en moest gereanimeerd worden. Een traumahelicopter uit Nijmegen assisteerde daarbij. Het slachtoffer is vervolgens met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later op de dag overleed.
De verdachte uit Geldrop is aangehouden op verdenking van diefstal van kabels. Hij is in verzekering gesteld. De politie/rijksrecherche onderzoekt de zaak.

7reacties

Tessa van ’t Elkerliek: ‘Zorg voor elkaar!’

Omdat mensen ouder worden, meerdere aandoeningen tegelijk hebben, langer thuis wonen en zieker in het ziekenhuis komen hebben we, om goede zorg te kunnen blijven leveren, de ondersteunende hulp van vrijwilligers broodnodig.
In ons Elkerliek ziekenhuis zijn veel vrijwilligers uit Helmond en omgeving werkzaam. Deze vrijwilligers doen in ons Ziekenhuis heel belangrijk werk. Ze vervullen een duidelijke rol in de service die wij aan onze patiënten en bezoekers bieden; zij veraangenamen het verblijf voor patiënten en bezoekers in ons ziekenhuis en leveren een waardevolle bijdrage.
Waarin ondersteunen onze vrijwilligers zoal:Lees verder »

Helmonder (24) gewond na straatroof

Een 35-jarige Eindhovenaar is zaterdagochtend om 04.30 uur aangehouden, omdat hij wordt verdacht van het plegen van een straatroof.
Even daarvoor was een 24-jarige man uit Helmond op de Aalsterweg in Eindhoven onder dreiging van een scherp voorwerp beroofd van zijn telefoon. De man raakte hierbij gewond aan zijn gezicht. Het slachtoffer kon een goede beschrijving geven van de dader, waardoor de Eindhovenaar in de nabijheid op signalement werd aangehouden. Hij is in verzekering gesteld.

Helmonder gepakt na weggooien 600 gr hasj

Vannacht omstreeks 01.15 uur heeft de politie een 18-jarige man uit Helmond aangehouden voor het bezit van softdrugs.
Een agent stond op de Wolvendijk in Eindhoven het verkeer te regelen, omdat er in de nabijheid een aanrijding had plaatsgevonden. Bij het zien van de politie gooiden de inzittenden van een naderende personenauto een pakketje weg. Hierop gaf een agent een stopteken. De zes inzittenden kwamen uit de auto en vluchtten weg. De Helmonder kon worden aangehouden en is in verzekering gesteld. In het pakketje zat bijna 600 gram hasj.

Man schopt en slaat zijn partner

De politie heeft vrijdagochtend rond 11.45 uur in zijn woning in Helmond-Oost een 35-jarige man aangehouden voor huiselijk geweld.
De man zou kort daarvoor bij een ruzie zijn 34-jarige partner in hun woning tegen haar been hebben geschopt. Ook zou hij de vrouw tegen haar hoofd hebben geslagen. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

5reacties

19 Auto-inbraken in 10 dagen is normaal

Jaap's auto dinsdagIn de eerste 10 dagen van deze maand waren er 19 auto-inbraken in Helmond. Meestal werd er een ruit ingeslagen en was het navigatiesysteem de buit.
Jaap Visser die pas 3 maanden in Helmond woont, is 1 van de 19 gedupeerden. In de nacht van maandag op dinsdag was zijn auto aan de Boerhaavelaan 2 aan de beurt. Uit de kofferbak werden 2 dozen gevuld met controllers, games, navigatiesystemen en andere gadgets gestolen.
“De politie heeft extra aandacht voor deze manier van inbreken” zo laat de politie vandaag op haar Facebook-pagina weten. Vaak zijn het gelegenheidsdieven die door straten lopen, zoekende naar waardevolle goederen in geparkeerde auto’s. Daarom waarschuwt de politie niets waardevols in je auto achter te laten. Zie je iemand met iets te veel aandacht voor een geparkeerde auto: bel 112.
19 Auto-inbraken in 10 dagen klinkt veel, vonden wij. Maar bekijk je de cijfers uit de afgelopen jaren, dan is dat aantal statistisch gezien maar ietsjes hoger dan het gemiddelde. Triest maar waar: In 2012 en ook in de opgetelde jaren 2009 tot en met 2012 werd er gemiddeld per 10 dagen bij 16 auto’s ingebroken.

13reacties

Veel misstanden bij Helmondse horeca

Gistermiddag en -avond was er weer een controleactie door het Helmond Interventie Team (HIT). Zij controleerden 5 horecapanden met bijbehorende bewoning in de Rijpelberg, het Centrum, Helmond West en in de Binnenstad. Bij 1 van de onderzochte panden zijn direct kamers gesloten in verband met brandgevaar. Bij 1 horecazaak werd de leidinggevende in beschonken toestand aangetroffen.
Verder werden de volgende overtredingen geconstateerd:
Lees verder »

16reacties

Wanneer maakte de fotograaf deze foto?

Geef de datum via de notatie ddmmjjjj. Als je denkt dat deze foto vandaag werd gemaakt, dan noteer je 10102013
Let op: Tot morgenavond 20.00 uur maximaal 2 antwoorden per deelnemer.


Tussenstand:
2 punten: Mark én Hein én ad én Noud
1 punt:en Arjen én Michael Rieter én Martijn van Lankveld én Dirk
-1 punt:en én Kriel-Hènneke én Willempie
-2 punten: Ad (winnaar vorige ronde start met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
1reactie

Duizendste baby geboren in het Elkerliek

Dinsdag om 21.28 uur werd de duizendste baby van dit jaar in het Elkerliek ziekenhuis geboren: Hij heet Boaz Manders en weegt 3900 gram. Zijn vader en moeder zijn erg trots op hun eerste zoon.
Het gezin Manders heeft een aantal dagen tot volle tevredenheid gebruik gemaakt van 1 van de nieuwe de gezinssuites in het ziekenhuis.

Vorig jaar werd de duizendste baby in het Elkerliek op 14 oktober verwelkomd. Dat was Lou Nijhof uit Helmond.

Duo met gestolen kentekenplaten gepakt

De politie heeft woensdagavond rond 21.30 uur een 25-jarige man uit Roermond en een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op de Weg door de Rijpel in de Rijpelberg.
Surveillerende agenten zagen de mannen daar rijden in een bestelwagen en zij vielen nogal op omdat de ruit aan de achterzijde was afgeplakt. Daarop besloten de agenten de wagen een stopteken te geven. Toen agenten het kenteken van de wagen controleerden bleken de platen niet bij de wagen te horen. De kentekenplaten waren eerder in Roermond gestolen. Omdat agenten een sterke benzinegeur roken hebben ze ook de laadruimte van de wagen gecontroleerd. Daar werd een leeg 1000-liter vat aangetroffen en diverse materialen die kunnen worden gebruikt voor de diefstal van brandstof. Beiden mannen zijn aangehouden en in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Op zaterdag 28 september hield de politie toevallig nog een gratis popnagelactie aan het Rakthof in de Rijpelberg. Daarbij werden bij ruim 160 auto’s de kentekenplaten stevig vastgezet om te voorkomen dat ze makkelijk losgemaakt worden bij diefstal. Het popnagelen verkleint de kans op diefstal van kentekenplaten aanzienlijk. De platen worden gestolen voor verschillende doeleinden: van ‘gratis’ benzine tanken tot inbraken of overvallen. Mogelijk gaat deze actie in andere wijken van Helmond herhaald worden aangezien deze dag een groot succes was.

8reacties

Michael Rieter lijsttrekker Helder Helmond

Michael Rieter is zojuist gekozen tot lijsttrekker van Helder Helmond bij de gemeenteraadsverkiezingen volgende jaar. Na een stemming tijdens de algemene ledenvergadering van deze partij in De Fonkel bleek hij de meeste stemmen te hebben. Het raadslid Sacha van Lierop was de andere kandidaat-lijsttrekker. Michael kreeg 46 stemmen en Sacha 21.
Michael (57) zit al 15 jaar in de gemeenteraad, zijn partij bezet 3 van 37 Helmondse raadszetels. Met deze uitverkiezing is de huidige fractievoorzitter van Helder Helmond en onze columnist voor de derde keer lijsttrekker van die partij. Gefeliciteerd Michael!

1reactie

Geen treinen tussen Helmond en Eindhoven

Tussen Helmond en Eindhoven rijden geen treinen door een aanrijding. Dat liet de NS om 21.25 uur weten. Die aanrijding werd om 21.13 uur door de brandweer gemeld.
De extra reistijd is meer dan 60 minuten. De verstoring is naar verwachting rond 23.00 uur verholpen.
Zodra wij meer info hebben laten we dat hieronder weten.

Beroep hoogspanningsmasten Brandevoort afgewezen

Foto: Tim van der HeijdenHet besluit van de gemeente in december 2011 om netwerkbeheerder TenneT een vergunning te verlenen voor het vervangen/verplaatsen van de 150 en 380 kV hoogspanningsmasten in Brandevoort is terecht. Die uitspraak deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vanochtend in hoger beroep. De zitting was op 2 september 2013.
Dat beroep was aangespannen door de 2 verenigingen van eigenaars De Biezenlaan West en De Biezenlaan Oost. Zij waren het oneens met de uitspraak van de rechter in december 2012. Die rechter stelde het college van burgemeester en wethouders van Helmond namelijk in het gelijk over het feit dat het college in maart 2012 hun gemaakte bezwaren ongegrond verklaarde.
De hoogspanningsmasten in Brandevoort staan nabij de percelen de Voort, Brandevoortse Dreef, Kaldersedijk, Brandevoort en Broekstraat. TenneT voegde daar 2 hoogspanningslijnen samen (de zogeheten Duo Ton-lijn) om de straling te verminderen.
De volledige uitspraak van de Raad van State.

3reacties

Duo stort hennepresten in de milieustraat

dit is een archieffotoDe politie hield dinsdag in Helmond en Veghel vier mannen aan omdat ze betrokken zouden zijn bij hennepteelt.
Rond 14 uur kwam bij de politie de melding binnen dat 2 mannen probeerden resten van hennepteelt te storten bij de Helmondse milieustraat aan de Gerstdijk op het industrieterrein. Toen agenten daar poolshoogte namen, troffen ze de 2 verdachten en de resten aan. Het gaat om een 29-jarige man uit Veghel en een 30-jarige man zonder bekend woonadres. Ze zijn aangehouden en in verzekering gesteld voor verder onderzoek. De bus die ze bij zich hadden, is in beslag genomen.
De politie is rond 19 uur naar een pand aan de Gasthuisstraat in Veghel gegaan dat op naam staat van de 29-jarige man. In een ruimte in het pand troffen agenten een ontmantelde hennepkwekerij met hennepafval en kweekapparatuur aan. Dat is allemaal in beslag genomen. De stroom bleek illegaal afgetapt te zijn. In de ruimte waren 2 mannen aanwezig die werden aangehouden. Het gaat om een 29-jarige inwoner van Hoensbroek en een 58-jarige man uit Nieuwegein. Ook zij zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Slechts 2 mogelijke spijbelaars

Bij een intensieve controle op spijbelen zijn gisteren tussen 10.00 en 12.00 uur in Helmond en de omliggende gemeenten 34 leerlingen door de politie gecontroleerd. 32 Leerlingen waren geoorloofd op straat. Soms was er sprake van een vrij lesuur, lesuitval door ziekte docent, een roostervrije schooldag, op weg naar de gymzaal of waren sommige leerlingen bezig voor een opdracht voor school. Bij 2 leerlingen vindt nog nader onderzoek plaats. Dat liet de gemeente vanochtend weten.
Bij deze controle werkten politie, leerplichtambtenaren van de gemeenten en de verzuimcoördinatoren van de scholen nauw samen om meteen te kunnen zien welke leerlingen spijbelden. Omdat de gemeenten overtuigd zijn van het nut en de noodzaak van deze controles, worden ze sinds enkele jaren met enige regelmaat gehouden.
Bij spijbelen neemt de betreffende school in eerste instantie maatregelen. Ongeoorloofd schoolverzuim is namelijk een overtreding waarvoor een straf kan worden opgelegd. Het straffen is maatwerk: een doorverwijzing naar HALT en een proces-verbaal voor de ouders behoort tot de mogelijkheden. Als dat nodig is, wordt bij de afhandeling de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg of het Openbaar Ministerie ingeschakeld.