Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

19reacties

GGG: Nieuwe ambtswoning Blanksma

GGG Helmond
Het is nog maar vers van de pers. Maar onze burgemeester heeft eindelijk intrek genomen in een nieuwe woning in Helmond. Eerder berichtte het ED in een speciaal artikel al over de verhuisplannen van Elly. Het mocht niet al te veel kosten, dus heeft onze burgemeester besloten om voor een goedkoop duurzaam interieur en exterieur te kiezen. Er is niet alleen rekening gehouden met het financieel belang, maar ook met financieel behang.

en zie hoe de burgemeester haar nieuwe woning heeft ingekleed.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
9reacties

Cameratoezicht Binnenstad Oost verlengd

Burgemeester Elly Blanksma heeft besloten om het cameratoezicht op het To Holscherhof en Zonnehofplein te verlengen tot 1 oktober 2016. Zij verlengde dat toezicht dit keer meteen met 3 jaar, daar waar het tot nu toe steeds voor kortere perioden werd verlengd.
Verder besloot de burgemeester geen extra camera te plaatsen in de Heistraat en daar ook geen camera te verplaatsen. Eerder leek er budgettair een mogelijkheid te zijn voor een extra camera in die straat.
In 2011 besloot toenmalig burgemeester Fons Jacobs tot cameratoezicht op het To Holscherhof en Zonnehofplein. Om daarmee incidenten te registreren én het gevoel van veiligheid van de bewoners op die 2 pleinen in de Binnenstad Oost te verbeteren. Aanleiding was voor hem de groeiende overlast op en rondom het To Hölscherplein.
Lees verder »

2reacties

Van de Brug: Induma Oost

Column Serge van de Brug Raadslid VVD HelmondOnlangs heeft de gemeenteraad besloten geld vrij te maken voor de herstructurering van bedrijventerrein Induma Oost. Voor dit project heeft de gemeente ook financiële bijdragen ontvangen van het Ministerie en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij/Brabantse Herstructurerings maatschappij.
Induma Oost is een verouderd bedrijventerrein met nogal wat problemen op het vlak van handhaving, veiligheid, parkeren en uitstraling/aantrekkelijkheid. Om hier verbetering in aan te brengen worden smalle straten opnieuw ingericht en worden panden die nu nog privaat eigendom zijn, opgekocht om extra openbare ruimten te creëren. Vooral het laatste vergde nogal wat tijd en inspanning van alle betrokkenen.
Lees verder »

10reacties

En het sportiefste gezin van Helmond is?

Wie is het sportiefste gezin van Helmond? Om op die vraag antwoord te krijgen, organiseert de gemeente het project ‘Bike the Track – Track the Bike’, kortweg BTrackB. Het doel van dit project is om vooral jonge gezinnen in hun vrije tijd vaker op de fiets te krijgen. Voor het sportiefste gezin én voor de sportvereniging zijn er prijzen te winnen. Het project duurt van oktober 2013 tot februari 2014.
Bike the Track is een online spel dat gespeeld kan worden door gebruik te maken van een smartphone. Zowel individuele deelnemers als gezinnen kunnen meedoen. Hoe meer je fietst, hoe meer punten je verdient en hoe groter de kans is dat je wint. Voor inschrijving kan gebruik worden gemaakt van de gratis BTrackB-app of de website www.btrackb.eu. Daar kun je aangeven bij welke sportvereniging je hoort en bij welk gezin.
Bij elke deelnemende sportvereniging en op verschillende punten in Helmond is een checkpoint. Je kunt punten verdienen door in te checken bij een checkpoint via de app op je smartphone. De exacte locaties van de checkpoints zijn daar te vinden. Checkpoints zijn te herkennen aan een duidelijk herkenbaar logo op de rijbaan of het fietspad: een cirkel met daarin een fietser, het WiFi-symbool en het adres van de website. Het logo is op een milieuvriendelijke wijze aangebracht met reverse graffiti.
De vereniging met de meeste actieve deelnemers krijgt aan het einde van de actie een cheque ter waarde van 750 euro. Die cheque kan gebruikt worden voor de aanschaf van sportbenodigdheden voor de vereniging. Maandelijks wordt er een prijs uitgereikt aan degene die in die maand de meeste punten scoorde. Tot slot wordt over de gehele campagneperiode bepaald wie de titel ‘Sportiefste gezin van Helmond’ wint. Dat gezin krijgt een volledig verzorgd weekend in een pretpark.

In de reacties hieronder staan updates.

3reacties

Grote tas hennepafval uit kanaal gevist

De politie en de brandweer hebben vanmiddag een grote tas met hennepafval uit het Eindhovens Kanaal gevist.
Voorbijgangers zagen vlakbij de Helmondse gemeentegrens (aan de Loswal) een zwarte tas in het water liggen en waarschuwde de politie. De politie probeerde de tas eerst zelf uit het water te halen, maar de tas bleek te zwaar. Daarom zijn er uit Eindhoven duikers van de brandweer opgeroepen om te assisteren. Met vereende krachten werd het afval uit het water getild en overgedragen aan een medewerken van afvalverwerkingsbedrijf Sita.
Harrie Grijseels maakte ook de onderstaande 6 foto’s.





Helmonder sloeg te hard op politieauto Goes

Een 29-jarige man uit Helmond werd vannacht omstreeks 03.00 uur in het centrum van Goed (Zeeland) aangehouden ter zake baldadigheid. Hij vond het kennelijk nodig om een flinke klap op een politieauto te geven. De politie was het daar niet mee eens: hij kreeg een proces-verbaal.

14reacties

5 Minderjarigen mishandelen 18-jarige

Gisterenmiddag hield de politie 4 minderjarige jongens aan uit Helmond (een 16 jarige en 3 van 17 jaar) wegens openlijke geweldpleging tegen een 18-jarige plaatsgenoot. De vijfde verdachte wist te ontkomen.
Zonder aanleiding werd het slachtoffer op de Dijksestraat in de Binnenstad van zijn fiets geschopt. Daarna werd hij door het vijftal geschopt en geslagen. Nadat een onbekend gebleven omstander het vijftal aanriep, staakten zij de mishandelingen.
Het slachtoffer is daarna met lichte verwondingen gevlucht en uiteindelijk in de Albert Heijn XL aan de Torenstraat aangekomen. Daar werd de politie gebeld. De 5 belagers waren hem kennelijk gevolgd en toen de politie ter plaatse kwam konden zij 4 van de 5 verdachten aanhouden. De 16-jarige verdachte beledigde bij zijn aanhouding een agente, waarvoor hij ook een proces-verbaal tegemoet kan zien.
De 4 zijn ingesloten en voor 3 dagen in verzekering gegaan voor verder onderzoek. Vanwege een eerdere mishandeling had 1 van hen nog schorsende voorwaarden.

8reacties

Snoei zorgt voor commotie bij bewoners

Een paar dagen geleden vroeg hij zijn vrouw nog een foto te maken van het straatbeeld. Alle bomen langs de stoeprand, die zo prachtig bordeauxrood vòl in het blad stonden. Verbluffend mooi! Ze was er nog niet aan toegekomen.
Nu hoeft het niet meer. De bomen aan de Dr. Dreeslaan in Mierlo-Hout zien er sinds gisteren geamputeerd uit. Van het straatbeeld tot vrijdag is nauwelijks meer wat over.
“Verminkt, dat is het woord,” vertelt de bewoner: “het gaat jaren duren voor dit weer wat is bijgetrokken. Vooral de boom van de buurman slaat alles.”

gesnoeide Fraxinus Excelsior Jaspidea bij de buurman

Lees verder »

8reacties

Stadion-dossier nu definitief gestopt?

Die vraag blijft natuurlijk boven het dossier hangen. Bestuur Helmond-Sport heeft met de deelnemers in het Consortium onlangs aangegeven geen heil meer te zien in de bestuurlijke traject met de gemeente Helmond. Expliciet wordt door hen telkens verwezen naar wethouder Frans Stienen, die al jaren het proces zou traineren. Op 25 juni werd in de gemeenteraad besloten, iets wat we als gemeenteraad overigens ook al in de raad van mei hadden besloten, om het overleg met het Consortium te houden met 2 wethouders. Zo werd in de mei vergadering door de raad besloten dat weth. P. Tielemans de mede bestuurlijke gesprek partner zou worden. Achteraf hebben we vernomen dat dit nooit is uitgevoerd. Op het moment suprême was P.Tielemans, vanwege ziekte, niet in de gelegenheid om bij het geplande overleg aan te schuiven. Het gesprek is toen wel gevoerd, alleen met wethouder Stienen. In de raadvergadering van 25 juni, toen bekend was dat P.Tielmans het politiek speelveld had verlaten, werd door de gemeenteraad weth. Jan van den Heuvel als gesprekspartner aangewezen, dus samen met Frans Stienen.
Lees verder »

56reacties

Schimmig gevecht rond Carpe Diem

Hoe toon je onjuistheden aan in een document dat je niet mag zien? Voor die lastige opgave ziet John Vosmeer, voormalig uitbater van coffeeshop Carpe Diem aan de Noord Koninginnewal, zich gesteld.
Vandaag stond John Vosmeer bij de Raad van State waar hij de sluiting van zijn coffeeshop probeerde aan te vechten. Het document waar het allemaal om draait is de ‘dreigingsanalyse’, de set informatie waaruit zou blijken dat zowel Vosmeer, de coffeeshop als burgemeester Fons Jacobs werden bedreigd. Die dreigingsanalyse was voor Fons Jacobs de reden om Carpe Diem te sluiten wegens gevaar voor de openbare orde. Maar wie werd er precies bedreigd? Door wie? En om welke reden? De enige die daar antwoord op kan geven is het Openbaar Ministerie in Den Bosch. En die wil niks vertellen.
Journalist Sjors van Beek publiceerde daarover zojuist op de website Sargasso hetgeen wij hier (met toestemming) vrijwel in zijn geheel overnamen.
Lees verder »

2reacties

Q&A Milieudienst (ODZOB)

Jos Boetzkes en Mirjam van der Pijl van de PvdA stelden vandaag schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB). Daarin hebben 22 gemeenten hun wettelijke milieudienst-taken op het gebied van vergunningen, handhaving en toezicht ondergebracht.
Vandaag hieronder hun vragen (Questions) voorafgegaan door hun inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die in zijn geheel in de reacties.

Bij de presentatie van de Berap op 3 oktober j.l. liet secretaris Marneffe zich nog positief uit over de ODZOB. Op 15 oktober maakt het ED gewag van een fors tekort van deze regionale dienst. Een tekort van, vier maanden na de oprichting, 1,5 miljoen. Een tekort dat al op 19 september bij het bestuur van de dienst is bekend geworden.
Uit dat artikel en het artikel dat in vervolg erop op 16 oktober verschijnt lezen wij dat de gemeente Helmond als deelnemer in deze dienst moet bijdragen aan dit tekort. Hoeveel hangt af van de omzet die onze gemeente bij de dienst heeft gegenereerd. Afspraak is dat deelnemende gemeenten, de Provincie en de waterschappen zoveel mogelijk relevante diensten af te nemen bij het ODZOB. Daaraan lijkt een groot aantal van de deelnemers niet te voldoen. De calculerende overheid zou dit vanwege de afspraak inzake aanvulling van tekorten ook niet moeten doen….
Ook lezen wij over personeel dat overgekomen is vanuit de gemeenten naar deze dienst dat in de gemeente van herkomst slechts voor een deel met milieutaken belast was. De inhuur die de dienst heeft moeten doen voor ter zake geschoold personeel bij diverse opdrachten is daarmee wel te verklaren maar tevens erg cru!
Wij hebben over deze kwestie de volgende vragen:

  1. Hoe kon de Heer Marneffe tijdens bespreking van de Berap in positieve zin spreken over de ODZOB terwijl bij de verantwoordelijk wethouder, cq bestuurder van deze dienst, het tekort al bekend was?
  2. Hoeveel omzet heeft de gemeente Helmond tot nu bij de ODZOB gegenereerd?
  3. In welke verhouding staat dit tot het totaal van de omzet van de ODZOB?
  4. Voor welk bedrag van het tekort is de gemeente Helmond nu aansprakelijk?
  5. Hoeveel taken die de ODZOB zou hebben kunnen doen voor de gemeente Helmond zijn uitbesteed aan externe uitvoerenden?
  6. Wat was hierbij in totaal de winst door een lagere prijs?
  7. Bent u het met ons eens dat de afspraak om in tekorten bij te dragen naar rato van de gegenereerde omzet een negatieve prikkel is om diensten af te nemen van de ODZOB?
  8. Zijn we als deelnemende gemeente in de gelegenheid dit beleid bij te sturen?
  9. Hoeveel fte aan personeel is er van de gemeente Helmond naar de ODZOB gegaan?
  10. Hoeveel fte ervan hield zich daadwerkelijk met taken bezig die nu door ODZOB worden gedaan?
1reactie

Tweerichtingsverkeer in de Hurksestraat

De Hurksestraat in de Helmondse wijk Binnenstad wordt vanaf vrijdag 1 november opengesteld voor tweerichtingsverkeer. Tot nu toe gold in deze straat eenrichtingsverkeer. Doordat de weg in 2 richtingen open gaat, zijn de winkels en horecazaken aan de Heistraat, Hurksestraat en Lucas Gasselstraat weer vanuit verschillende richtingen bereikbaar.
Het tweerichtingsverkeer komt er op verzoek van de ondernemers van deze straten en van het wijkwinkelmanagement en na overleg met de Vereniging Wijkbeheer Binnenstad. Ook de bewoners van Hurksestraat en Pastoor van Leeuwenstraat is naar hun mening gevraagd, omdat zij in het verleden te maken hadden met veel doorgaand verkeer in de straat.
In 2014 wordt de Bakelsedijk (tussen Tolpost en Burgemeester van Houtlaan) heringericht. De plannen voor de aanpak van deze weg worden nu uitgewerkt. Dit gebeurt in overleg met bewoners en ondernemers. Tijdens de werkzaamheden zullen gedeelten van de Bakelsedijk afgesloten zijn. De Hurksestraat wordt ook in beide richtingen opengesteld om ervoor te zorgen dat de Binnenstad bereikbaar blijft tijdens de werkzaamheden aan de Bakelsedijk.
Voorlopig is de Hurksestraat in beide richtingen opengesteld voor een proefperiode. Deze proef zal duren tot het moment dat de werkzaamheden aan de Bakelsedijk zijn afgerond, naar verwachting in het najaar van 2014. Vervolgens wordt in overleg met de betrokken partijen de proef geëvalueerd.


Grotere kaart weergeven

1reactie

3 Design-awards voor GBO

Het Helmondse GBO Design werd afgelopen weekend voor 3 ontworpen producten onderscheiden met de GIO award, de prijs voor Goed Industrieel Ontwerp. Komende dinsdag tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven worden de awards feestelijk uitgereikt.
Zowel bij de consumentenproducten als professionele producten vielen hun ontwerpen in de prijzen:

  • de Fancom Lumina, een innovatieve serie regel- en bedieningsunits voor de intensieve veehouderij;
  • de Ergonomique Ergo U, een monitorverhoger die een ergonomische werkhouding mogelijk maakt;
  • de Bentlon Podo S. Deze compacte pedicureapparaten van Bentlon combineert functionaliteit en design en is daarmee, aldus GBO, grensverleggend in de huidige markt.

Niet de eerste keer overigens dat dit designbureau GIO design-awards krijgt. Vorig jaar vielen ze maar liefst 7 keer in de prijzen. “Het feit dat een objectieve jury ook onze nieuwe ontwerpen weer bekroont, is een prachtig bewijs van de constante kwaliteit van ons werk. We zijn hier dan ook enorm trots op” zegt Jeroen op ten Berg van GBO. GB) Design is vanaf 1997 in Helmond gevestigd. In augustus schreef Jeroen een veel gelezen goed-nieuws column over een bijzondere stad.

6reacties

Weer brandstichting in Mierlo-Hout

Vannacht kort voor 2 uur was er in de straat Karpaten in Mierlo-Hout een autobrand. Ook een tweede auto die vlakbij stond, werd geprobeerd aan te steken maar dat is niet echt gelukt. De bewoners van de bijgelegen woning konden die tijdig via de achterkant verlaten. En nadat de brandweer de brand had geblust, konden zij hun volledig omheinde achtertuin verlaten.
De kat werd door de brandweer van de zolder gehaald. Het beestje had zich daar verstopt. De auto kan als verloren worden beschouwd. De woning liep rook- en waterschade op. Onder meer de voordeur, garagedeur en het dak van de garage werden door de brand beschadigd. Er wordt uitgegaan van brandstichting. Of er een relatie is met de brandstichting aan 3 woningen gisternacht is niet zeker, maar ligt wel voor de hand. De politie blijft bij de woning voor bewaking.
Harrie Grijseels maakte de onderstaande foto’s.

Lees verder »

Geen Helmondse ‘Clash of the coverbands’

De Helmonder Ad van de Water mag de naam ‘Clash of the coverbands’ niet meer voeren  Doet hij dat wel dan betekent dat 1000 euro per overtreding tot een maximum van 50.000 euro is bereikt. Dit woordmerk is van de bedenker John van den Borne van Artists & Bands BV en alleen hij mag die naam nog gebruiken. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch gisteren geoordeeld.
Ad van de Water claimde de naam ‘Clash of the coverbands’ en organiseerde die muziekwedstrijd. Hij nam de in juni 2013 failliet gegane stichting over waarin Van den Borne die naam had ondergebracht. Daarmee dacht hij het recht gekocht te hebben om de naam voor de competitie tussen de coverbands te voeren. Maar de rechter oordeelde dat.de naam ‘Clash of the coverbands’ het intellectueel eigendom van de bedenker blijft. De Facebookpagina www.facebook.com/theclashofthecoverbands moet worden gesloten.
Van den Borne begon de Clash 10 jaar geleden, de laatste 2 jaar werd samengewerkt met het bedrijf van de Helmonder.

Helmonder met 2 degens, henneptoppen en 60 dagen cel gepakt

De politie heeft dinsdagochtend rond 10.45 uur op de Esdoorn in Beek en Donk twee mannen (22 en 25 jaar) uit Helmond en Beek en Donk aangehouden voor drugs- en wapenbezit.
Even daarvoor kregen agenten een melding dat twee mannen zouden hebben ingebroken bij de schuur van een woning aan de Vlier. Ze zouden er vervolgens vandoor zijn gegaan in de richting van de Esdoorn. Daar troffen agenten de twee mannen aan met een tas vol henneptoppen. De Beek en Donkenaar was verder in het bezit van een mes, terwijl de Helmondse verdachte twee degens bij zich droeg. Het tweetal werd daarop aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek dat de 22-jarige verdachte nog 60 dagen hechtenis had openstaan.
Uit verder onderzoek bij de schuur werd vastgesteld dat er uit de aangrenzende tuin twee hennepplanten waren weggenomen. Vooralsnog is niet gebleken dat er ook uit de schuur zaken zijn verdwenen. Toen agenten een bezoek brachten aan de bijbehorende woning zagen zij meerdere draden met daarop henneptoppen die lagen te drogen. Deze toppen zijn in beslaggenomen en tegen de aanwezige bewoner wordt proces-verbaal opgemaakt.
In de woning en de schuur van de verdachte uit Beek en Donk werden door de politie onder meer henneptakken en munitie aangetroffen. Omdat bleek dat de aangehouden verdachten regelmatig verbleven op een adres in de buurt, werd ook in die woning een onderzoek ingesteld. Daarbij werden diverse wapens aangetroffen, waaronder werpsterren, boksbeugels en messen. Alle wapens zijn in beslaggenomen, net als een doosje munitie dat in het huis werd gevonden. De hoofdbewoner is niet aangehouden, maar ter plaatse gehoord als verdachte.
Tijdens het onderzoek stuitten agenten per toeval in de tuin van een buurtbewoner op een andere hennepplant. Die plant is in beslag genomen en wordt vernietigd. De twee aangehouden mannen zitten vast voor verder onderzoek.

40reacties

Vernieling en brandstichting woningen

Het officiële persbericht van de politie om 12.06 uur:
De politie zoekt mogelijke getuigen van vernielingen aan een drietal woningen in Helmond in de nacht van maandag op dinsdag. In twee van de woningen werd ook brand gesticht.
Rond 3.30 uur kreeg de politie drie meldingen kort achter elkaar:

  • Bij een woning aan de Jan Stevenstraat (Binnenstad) bleek een voorwerp door de ruit te zijn gegooid en daarna zou er brand zijn gesticht. Het echtpaar dat in de woning aanwezig was kon op tijd naar buiten komen en bleef ongedeerd. De brandweer heeft het vuur geblust.
  • Bij een woning aan de Pastoor Elsenstraat (Mierlo-Hout) bleek eveneens een voorwerp door de ruit te zijn gegooid en ook hier was vermoedelijk brand gesticht. Het echtpaar dat in de woning aanwezig was kon op tijd naar buiten komen bleef ongedeerd. Het vuur is door de brandweer geblust.Lees verder »
3reacties

Opening van 2 tunnels in Brandevoort

Om de bereikbaarheid van Brandevoort te vergroten, kreeg deze wijk 2 nieuwe onderdoorgangen. De nieuwe tunnel bij De Voort is een autotunnel met vrijliggende fietspaden. Die zorgt dat de zogenaamde Tweede Ontsluiting Brandevoort op de snelweg A270 Eindhoven-Helmond helemaal klaar is. De afslag Brandevoort op de A270 werd vorig jaar maart al geopend. Die aansluiting werd toen alvast aangelegd omdat er anders subsidiegeld verloren zou gaan. Nu dus de bijbehorende tunnel bij De Voort. Behalve die tunnel is er ook een nieuwe fietstunnel (‘De Marke’) onder het spoor bij station Brandevoort.
Beide spooronderdoorgangen worden dinsdagmiddag 22 oktober feestelijk geopend door Ruud van Heugten (Gedeputeerde Provincie Noord-Brabant), Frans Stienen (wethouder gemeente Helmond) en Ines Plasmans (Regiodirecteur ProRail).

In de reacties staat een update.