Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

16reacties

Mogelijk geschoten bij de Mierloseweg

De kruising van de Mierloseweg en de Cortenbachstraat is door de politie op dit moment volledig afgezet. De politie zou met een tiental agenten met kogelwerende vesten aanwezig zijn. Enkele personen melden ons dat er er iemand met een wapen op een balkon staat te zwaaien. Er zou daarbij mogelijk geschoten zijn.
Zodra we meer weten, melden we dat natuurlijk in een reactie hieronder. Weet jij meer, laat het ook weten in een reactie hieronder.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

13 Maanden cel voor oa bedreiging agenten

De rechtbank in Den Bosch heeft een 37-jarige Helmonder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden voor bedreiging van politieagenten, het verlaten van de plaats van een ongeval en diefstallen. Daarbij krijgt hij een celstraf van 5 maanden voor een woninginbraak.
De verdachte werd in november 2016 staande gehouden door de politie omdat hij in een gestolen auto reed. Hij gaf zich echter niet over en ging er vandoor. De verdachte reed daarbij een geparkeerde auto aan die forse schade opliep. De agenten zetten daarop de achtervolging in. Tijdens die achtervolging reed de Helmonder tegen de politieauto aan. In plaats van te stoppen, maakte hij zich opnieuw uit de voeten.
Volgens de rechtbank is er in het dossier te weinig bewijs voor een poging tot zware mishandeling. Zo ontbreken een situatieschets en foto’s aan de hand waarvan de rechtbank kan vaststellen welk gevaar de agenten daadwerkelijk liepen. Ook kan de rechtbank niets vaststellen over de snelheid waarmee werd gereden. Volgens de rechtbank is er daarom onvoldoende bewijs dat de agenten door het rijgedrag van de verdachte de aanmerkelijke kans liepen om zwaar lichamelijk letsel op te lopen. De verdachte wordt hier dan ook van vrijgesproken. Wel is er sprake van bedreiging van de agenten en van het verlaten van de plaats van het ongeval.
De Volvo waar de man in reed, had hij een dag eerder gestolen tijdens een woninginbraak in Helmond. Hij nam daar ook flessen wijn, een laptop en een tablet mee. Verder is de man veroordeeld voor diefstal van een kluis in een café aan de Veestraat en van een potje met geld van een goed doel bij een Helmondse supermarkt.
Volgens de rechtbank is er sprake van een ernstige vorm van bedreiging gericht tegen 2 politiemensen in functie. Daarnaast pleegde de verdachte een woninginbraak, een diefstal in een café en in een supermarkt. Dit soort delicten zorgt voor overlast en schade. Uit het handelen van de man spreekt minachting voor andermans eigendom. Ook laat hij zien zich niet te bekommeren om de gevolgen van zijn gedrag voor de veiligheid van anderen. De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf verder rekening mee dat de man in het verleden meerdere keren is veroordeeld voor zowel vermogensdelicten, delicten in de geweldssfeer als verkeersdelicten.
De volledige uitspraak van de rechtbank.

20reacties

Nachtvoetbal voor jongeren tijdens Ramadan

Iedere dinsdag en donderdag tijdens de Ramadan gaan zo’n 40 tot 50 moslim-jongeren in sporthal De Braak een partijtje voetballen. Hun nachtelijke wedstrijdjes van 00.00 tot 02.00 uur worden begeleid door 3 jongerenwerkers van Bijzonder Jeugdwerk en 3 vrijwilligers, waarvan er 1 scheidsrechter is.
Tijdens de Ramadan (dit jaar van zaterdag 27 mei tot 24 juni) mogen moslims tussen 03.30 en 22.00 uur niet eten en drinken. “In combinatie met zomerse temperaturen zijn de jongeren overdag vermoeid. Als ze dan na 22.00 uur eindelijk wat in hun maag hebben, lopen ze over van energie. Sommige jongeren gaan met hun ouders naar de moskee om te bidden, maar de echte straatjeugd gaat naar buiten.Lees verder »

Buitenruimte van de Ameideflat geopend

Onder tropische temperaturen openden wethouders Frans Stienen en Erik de Vries maandagmiddag officieel de nieuwe buitenruimte van woonzorgcentrum Savant de Ameide. Dit aangelegd omheind terras rechts van het restaurant biedt bewoners gelegenheid om afgeschermd buiten te zitten. Overdag staan 2 poorten open voor de snelle doorgang naar het er achtergelegen complex Koninginnehof en het stadscentrum. In de avonduren gaan de poorten op slot zodat bewoners van de Ameideflat én de bewoners van het naastgelegen appartementencomplexen Nazareth en De Kluis ook dan daar veilig kunnen zitten.
De financiering, uitvoering en inrichting van de nieuwe buitenruimte werd gerealiseerd door de gemeente, woningbouwvereniging Volksbelang en Savant Zorg. De locatie waar nu het buitenterras ligt, was voorheen een donkere hoek waar zich regelmatig ongewenste bezoekers ophielden. Bovendien had de flat, behoudens de balkons van de appartementen, geen buitenterras voor haar huurders. Om zowel de veiligheid als het woongenot te verhogen, hebben de 3 partijen binnen 1 jaar gezorgd voor een veilige en fijne plek.
Wethouder Stienen is 1 van de drijvende krachten achter het project. “De nieuwe buitenruimte sluit mooi aan bij het centrumplan van de gemeente, omdat dit soort plekken in onze stad vaak braak blijven liggen. Nu hebben bewoners er een mooie en vooral veilige ruimte bij die prima past bij het moderne restaurant. Een schoolvoorbeeld van goede samenwerking.” Dat vindt ook Anke Kuijpers, hoofd vastgoed en bouw bij Savant Zorg. “Savant Zorg heeft de camerabeveiliging aangebracht en gezorgd voor sponsoring van het nieuwe terrasmeubilair, Volksbelang zorgde voor de verlichting. Samen hebben we het hek met de poorten geplaatst. De gemeente tekende vervolgens voor de grondverbetering, de beplanting en de bestrating van het terrein.”
Als derde samenwerkingspartner onderstreept directeur Leon van Stiphout van Volksbelang het belang van deze buitenruimte. “Het project past precies in onze visie van verbinden en versterken. De oudere bewoners van onze naastgelegen appartementencomplexen kunnen naar wens gebruik maken van de zorgvoorzieningen van Savant de Ameide. Daar hoort het buitenterras zeker bij, omdat deze gezellige plek de vereenzaming tegengaat. Je komt elkaar tegen en maakt een praatje. Heel fijn.”
De bewoners zijn blij met de nieuwe plek. “Voorheen zaten bewoners vooral op de stoep aan de voorkant van het restaurant” vertelt de 64-jarige Ad Paulussen. “Ik ben geboren en getogen in de Helmondse volkswijk ’t Haagje en woon nu in Savant de Ameide. Ik ben niet gauw bang van aparte types. Maar ik kan me voorstellen dat andere bewoners dat wel zijn. Het is dus goed dat we mooi beschermd buiten kunnen zitten, want veiligheid is gewoon belangrijk. Ik hoop wel dat ik daar ná zes uur ’s avonds ook terecht kan, want dan heb ik er pas tijd voor.”

18reacties

Ontruiming 2de verdieping van de bieb

Michael Rieter, fractievoorzitter Helder Helmond, stuurde vandaag de onderstaande brief aan zijn collega’s in de gemeenteraad en aan B&W:

Helder Helmond heeft van het bestuur van de bibliotheek vernomen, en e.e.a. werd bevestigd door de directie, dat dit najaar de tweede verdieping van de bibliotheek aan de Watermolenwal zal worden ontruimd. Door de door de gemeente opgelegde bezuinigings-taakstelling voor de bibliotheek moet deze verdere maatregelen nemen om aan die taakstelling te kunnen voldoen. Men kiest ervoor om niet te bezuinigen op personeel, niet op openingstijden en niet op inhoud máár door een deel van het vastgoed af te stoten door van een verdieping de huur op te zeggen. Als cultuur-partij vindt Helder Helmond dit een ongewenste ontwikkeling! Wij realiseren ons terdege dat dit een keuze is van bestuur en directie. Maar Helder Helmond vindt dat wij als raad, en als college, deze belangrijke cultuur-drager, de gelegenheid dienen te geven om ook de tweede verdieping te kunnen aanhouden. Er zijn volgens Helder Helmond diverse manieren waarop dat zou kunnen. Te denken valt b.v. aan een aanpassing van de hoogte van de huur (immers heeft de bibliotheek zelf, na verkoop van de oude bieb, de opbrengst daarvan, ruim 2 miljoen, ook aan het nieuwe pand betaald). Er zou iets gedaan kunnen worden aan afschrijvingstermijnen. Kortom; Helder Helmond vraagt aan raad en college om creatief mee te denken om te voorkomen dat de bibliotheek de tweede verdieping moet ontruimen. De aanstaande voorjaarsnota is daarvoor de ideale gelegenheid om daarover met elkaar van gedachten te wisselen. In afwachting van een hopelijk positieve reactie.

In de reacties hieronder staan updates.

33reacties

Tuerlings: Van Gas Los

Met temperaturen zoals die van vandaag en afgelopen weekend, is de energierekening niet iets waar je snel aan denkt, tenzij je over moet stappen. Toch is het ook nu relevant. Het is een thema dat terug komt bij de voorjaarsnota. De wereld is bezig of staat op het punt te beginnen aan een energietransitie. Nederland is inmiddels ook bezig aan deze transitie. Binnen niet al te lang zal Nederland grootschalig de overstap gaan maken naar een aardgas vrije samenleving. Die transitie kan en mag echter een stuk sneller. Nederland hobbelt namelijk, wat ontwikkelde landen betreft, een beetje achteraan. Lees verder »

87reacties

Steekpartij op President Rooseveltlaan

Vannacht is er een steekpartij geweest op de President Rooseveltlaan. Daarbij is 1 gewonde gevallen, er zijn nog geen aanhoudingen verricht zo liet de politiewoordvoerder ons vanochtend desgevraagd weten. De hulpdiensten werden om 03.20 uur voor dit incident opgeroepen.
Zodra we meer informatie hebben zetten we dat (zoals altijd) in een reactie hieronder.

In de reacties hieronder staan updates.

813reacties

Helmondse jongen (14) overlijdt in de Maas

De politie is een onderzoek gestart na het overlijden van een 14-jarige jongen uit Helmond vanmiddag in de Maas bij Well (gemeente Maasdriel) in de provincie Gelderland.
De hulpdiensten werden vanmiddag rond 5 uur gealarmeerd dat er een jongen werd vermist in het water. Direct is er met boten en een helikopter naar de jongen gezocht. Rond kwart over 6 werd hij door duikers van de brandweer aangetroffen in het water. Hij is direct door de hulpdiensten gereanimeerd, maar dit mocht helaas niet meer baten. De jongen is ter plekke overleden.Lees verder »

19reacties

Hot in the city

Buiten schijnt het zonnetje, is het hemelsblauw en nu al 29 ºC. Suggesties om deze warme dag in onze stad goed door te brengen: het Havenplein, een ijsje likken, het strand van Brandevoort of Berkendonk bezoeken, je eigen badje op de Steenweg plaatsen, thuis het zwembad induiken of…

Helmonder (16) na achtervolging gepakt

Na een achtervolging zijn een Helmonder en Tilburger vannacht door de politie aangehouden. Agenten zagen rond 04.55 uur een scooter met 2 personen met hoge snelheid op de Postelse Hoeve in Tilburg rijden. Agenten wilden de scooter met die 2 controleren, maar de bestuurder trok zich niets aan van het stopteken en ging ervandoor.
De agenten begonnen daarop de achtervolging maar de scooter bleef met hoge snelheid rijden. Op de Montfortanenlaan reed de bestuurder zich klem en de 18-jarige bijrijder uit Tilburg ging er te voet vandoor. Hij werd aangehouden. De 16-jarige scooterrijder uit Helmond was ondertussen weer weggereden. Bij het Westerpark is hij gestopt en lopend verder gegaan. Een agent hield hem aan op de Hertensprong. Het duo werd voor verhoor meegenomen naar een politiebureau .

5reacties

Moedereend ziet haar kuikens uit riool gered

Vanmiddag rond 14.30 uur raakte een moedereend in Brouwhuis in grote paniek nadat haar 5 kuikens het riool waren ingezwommen. Omdat er een verlaging in het riool zit, konden de onfortuinlijke kuikens niet meer terug.
Een buurtbewoner die de paniekerige moeder op de Gazellelaan hoorde, belde de dierenambulance en de brandweer werd ingeschakeld. Omdat de brandweer niets kon betekenen, keerde die weer terug naar de kazerne.
In een uiterste poging het vijftal te redden, werd het waterschap ingeschakeld. Het gevaar was dat als de kuikens te ver de rioolpijp in gingen, ze echt niet meer gered konden worden. De moeder hing al die tijd paniekerig rond de plek waar haar jongen verdwenen. Medewerkers van de dierenambulance en het waterschap bedachten een oplossing: zij bevestigden een plank in het riool. Zodoende konden de kuikens, nadat iedereen weg was, rustig uit hun benarde positie omhoog klauteren en zo geschiedde. Eind goed, al goed: de moedereend en haar 5 kuikens zijn inmiddels herenigd.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

7reacties

Tweede editie van Hellrun is afgelast

De tweede editie van Hellrun die zondag 18 juni zou plaatsvinden, gaat niet door vanwege een gebrek aan financiën. Deze 6, 12 of 18 kilometer Obsakelrun door het Helmonds centrum zou meer dan 20 obstakels bevatten. Denk daarbij hindernissen als het kanaal, trappen, bruggen, stapels banden en containers, zie de aftermovie van vorig jaar.
Hellrun had voor deze tweede editie een evenementensubsidie van 24.000 euro bij de gemeente aangevraagd (een jaar eerder kregen zij 5.000 euro). Maar de gemeente gaf in februari ‘slechts’ 10.000 euro subsidie. In een toelichting meldde de adviescommissie destijds dat zij de realisatie van de begroting erg kwetsbaar vonden omdat de geraamde inkomsten louter uit deelnemersbijdragen bestonden.
’t HellRun Helmond-bestuur plaatste onderstaande mededeling op haar website:

HELAAS!
HELLRUN 2017 AFGELAST!
​.
* Al ingeschreven? Uw geld wordt automatisch teruggestort
* Veiligheid en downsizen belangrijkste reden. De organisatie beraadt zich op de toekomst
​.
​Met heel veel enthousiasme en energie is de organisatie van de HellRun al bijna een jaar bezig met de voorbereiding op de tweede HellRun Helmond. De intentie was om alles een stapje beter te doen. Meer uitdagende obstakels, meer deelnemers.
Bij de organisatie van obstakelruns wordt enorm veel over veiligheid gesproken. De voorwaarden waar obstakels aan moeten voldoen brengen extra werk en extra kosten met zich mee.
Voor ons was en is ‘downsizen’ van obstakels geen optie. Qua aanmeldingen hielden we ongeveer gelijke tred met vorig jaar. Maar een groei van tenminste 50% was noodzakelijk om meer kosten te dekken.
Voorzitter Sjef van Tilburg: “We vinden het zelf enorm moeilijk om dit besluit te moeten nemen maar we hebben geen keuze. Als bestuur kunnen we niet zelf het financiële risico lopen. Het moet ook een evenement zijn waar we zelf achter staan. En als we het met ‘minder(e) obstakels moeten doen dan staan wij er ook niet achter. Bovendien zijn er niet zomaar bedrijven die grote financiële tekorten kunnen en willen dekken.”
We willen alle partijen die ons geholpen hebben enorm bedanken voor hun steun. Op korte termijn gaan we in gesprek met alle betrokken partijen om onze toekomst te heroverwegen.

2reacties

Helmond Sport de eerste met flexibele seats

Helmond Sport komt als eerste betaald voetbalclub in Nederland met een geheel nieuwe manier van netwerken. Vanaf komend seizoen introduceert de club een Flexpakket waarmee je als volwaardig Business Clublid zelf kunt kiezen hoe je jouw flexibele business seats gaat verdelen over de 19 competitiewedstrijden.
“Het is mooi te zien hoe Helmond Sport voorop durft te lopen met de inzet van het Flexpakket. De club laat zien zich te ontwikkelen en mee te groeien met haar partners. Partners die ondanks steeds drukker wordende agenda’s nog steeds volwaardig willen, en met het Flexpakket kunnen, blijven genieten van een mooie en sfeervolle avond Helmond Sport”, aldus Marc Boele, de algemeen directeur van de Jupiler League.
Met dit nieuwe sponsorpakket speelt Helmond Sport in op het netwerken anno 2017 volgens Antoine Beije, de commercieel manager van Helmond Sport: “We leven in een tijd met drukke agenda’s, waarin niet altijd ruimte is om iedere thuiswedstrijd te bezoeken. Helmond Sport biedt haar partners daarom de gelegenheid om flexibel stoelen af te nemen. Op die manier betalen zij niet onnodig voor stoelen die leeg blijven, en kiezen zij zelf welke wedstrijd ze bezoeken en wie zij daarvoor uitnodigen.” Als volwaardig Business Clubleden krijgen zij toegang tot het zakennetwerk van Helmond Sport door deel te nemen aan de activiteiten op de Business Club-kalender; van presentaties van gastsprekers en bedrijfsbezoeken tot thema-avonden.
STAPPERT Noxon gaat er komend seizoen gebruik van maken. “Wij zijn niet in de gelegenheid om iedere thuiswedstrijd van Helmond Sport aanwezig te zijn maar het heeft wel meerwaarde om lid te zijn. Als Helmonds bedrijf is het niet alleen zakelijk interessant om naar Helmond Sport te gaan, het lidmaatschap heeft daarnaast ook een maatschappelijk functie” legt directeur Mark Dankers van dit bedrijf uit.

8reacties

Particulier koopt 26 woningen van woCom

woCom Brandevoort heeft 26 huurwoningen in het wijkdeel Liverdonk in Brandevoort verkocht aan een particuliere belegger. Dat meldt Capital Value, het adviesbureau dat woCom begeleidde bij de verkoop van deze eengezinswoningen die nog gebouwd moeten worden. Thijs Meijer, vastgoedadviseur nieuwbouw bij dit bureau: “Steeds meer particuliere beleggers tonen interesse in nieuwbouwprojecten. Redenen hiervoor zijn onder meer de duurzaamheid en lage onderhoudslasten van nieuwe woningen, waardoor nieuwbouwwoningen een interessante belegging zijn.”
woCom Brandevoort BV is de ontwikkeltak van deze woningcorporatie die nieuwbouwprojecten realiseert en verkoopt in Brandevoort. De 26 vrije sector huurwoningen in Liverdonk, het nieuwe ‘witte dorpje’ van Brandevoort, worden volgens de planning volgend jaar rond de bouwvak opgeleverd. Woensdag 10 mei gaven wethouder Frans Stienen en Arno Verhagen (woCom) het symbolische startsein voor de bouw in het nieuwste deelplan van Brandevoort waartoe ook 14 twee-onder-een-kapwoningen behoren. In totaal zullen er circa 300 woningen worden gerealiseerd in Liverdonk met de inmiddels 2 jaar oude straatnamen die eindigen op –donk.

8reacties

Rabobank Helmond verdeelde 100.000 euro

In april beslisten zo’n 2600 leden van Rabobank Helmond hoe 100.000 euro van die bank verdeeld moest worden over 147 Helmondse clubs. Ieder lid mocht in deze eerste Rabobank Clubkas Campagne 5 stemmen uitbrengen op 5 lokale verenigingen die zij een warm hart toedroegen. Begin mei werden die stemmen geteld om de toegekende bedragen per club te berekenen. En van dinsdag 9 tot en met zaterdag 20 mei was het kassa voor de 147 clubs. Tijdens een feestelijke roadshow door de wijken deelden de Rabobank-wijkambassadeurs bij 7 gelegenheden de cheques uit. Met dat geld kunnen die clubs hun vooraf opgegeven initiatieven realiseren.

De Rabobank is van plan om volgend jaar weer zo’n actie te houden.

In de reacties staat een update.

11reacties

Fietsster gewond bij ongeval, auto rijdt door

Vanmiddag is in ’t Haagje een vrouw op de fiets aangereden door een auto. De vrouw is met onbekende verwondingen per ambulance naar ziekenhuis gebracht.
De automobilist is doorgereden. De politie heeft getuigen gehoord en is op zoek naar de auto en bestuurder.
Het ongeluk gebeurde op de hoek van de Gravenstraat en Toernooistraat. De hulpdiensten werden om 15.22 uur gealarmeerd.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staan updates.

19reacties

Geen steun voor minima met huisdieren

De circa 1800 Helmondse gezinnen met een minimuminkomen die een huisdier hebben, moeten zelf de medische kosten en gemeentelijke belastingen daarvan betalen. Zij krijgen van de gemeente geen financiële tegemoetkoming voor (een deel van) de kosten. Dat besloot B&W nadat de mogelijkheden daartoe werden onderzocht en gesprekken werden gevoerd met de 5 Helmondse dierenartsen, het Armoedeplatform, Stichting bevordering huisdierenwelzijn, Dierenbescherming Nederland en andere gemeenten.Lees verder »