Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

1reactie

Brand bij bedrijf op het industrieterrein

De brandweer rukte om 14.08 uur met groot materieel uit naar het industrieterrein voor een brandmelding. Bij het bedrijf Widemex (een fabrikant van strijkplankovertrekken en strijkplanken) op de Churchilllaan was brand ontstaan in de afzuiging. Omdat de fabriekshal daardoor met rook gevuld werd, moesten de aanwezige werknemers het pand verlaten. Naar het nu lijkt, raakte niemand gewond. Op dit moment wordt die hal geventileerd.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto.

In de reactie hieronder staat een update.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
8reacties

Hoogste internationale keurmerk Elkerlieklab

Vorige week kreeg het Elkerliek ziekenhuis een belangrijk internationaal keurmerk voor medische laboratoria. Met dat ISO 15189 certificaat voldoet hun Algemeen Klinisch Laboratorium en de Trombosedienst (AKL) aan de hoogste internationale kwaliteitsnormen voor Medische Laboratoria.
“We zijn ontzettend trots op dit keurmerk” zegt dr. Christian Schoenmakers, medisch manager AKL. “Met implementatie van de ISO15189-norm heeft het AKL de reeds goede kwaliteit van haar reeds goede diagnostiek naar een nog hoger niveau weten te tillen. Een groot compliment voor onze medewerkers!”
Het keurmerk van de Raad voor Accreditatie wordt jaarlijks getoetst. Hierdoor blijven patiënten, aanvragers en andere partners waarmee wordt samengewerkt, verzekerend van kwalitatief hoogstaande diagnostiek. Om die internationale kwaliteitsnorm te behalen, worden hoge eisen gesteld aan het lab op het gebied van patiëntenzorg en diagnostiek. Zo is een belangrijke eis dat het laboratorium aantoonbaar gericht is op continue verbetering van de kwaliteit en veiligheid.

6reacties

2 Aanhoudingen na steekpartij Binnenstad

Rond half 1 vannacht vond er bij een woning op de hoek Willem Prinzenstraat en de Willem Beringsstraat een steekincident plaats. Een man raakte gewond aan zijn hoofd. De politie verrichte 2 aanhoudingen zo liet hun woordvoering vannacht weten.
De bewoner van de woning zou zijn gestoken met een mes. Buurtbewoners vertelden dat de man daar nog maar pas woonde en al wat ouder was. De politie is direct een sporenonderzoek begonnen waarbij ook de buurt werd afgezocht.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

4reacties

Chahim: Achteraf gelijk hebben…

Achteraf gelijk hebben, daar koop je niets voor!
In de Helmondse politiek zijn de verschillen zelden onoverbrugbaar groot. Veel voorstellen worden beter als partijen bereid zijn kleine nuanceringen aan te brengen. Soms neemt de Helmondse raad besluiten waarvan ik dagen lig te tobben. Je probeert als oppositielid voorstellen inhoudelijk te beoordelen met een positief-kritische houding en we, de PvdA-fractie, doen (vaak) voorstellen die in mijn ogen het college voorstel verbeteren.

Afgelopen week kregen we een raadsinformatiebrief over de Kamenij. ‘Het bestuur van de Kamenij heeft in 2016 in goed overleg met de gemeente besloten om in 2017 een besluit te nemen over haar toekomst.’ Dat besluit is inmiddels genomen. De Kamenij gaat per 1 april 2018 definitief dicht. Lees verder »

3reacties

Roerige gemeenteraadsverkiezingen?

Volgend jaar, 21 maart 2018, zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Hier geen voorbeschouwing, maar het zou extra spannend kunnen worden nu de PVV meedoet. In mijn columns blik ik terug. Om in dit geval te laten zien dat het idee dat het vruuger allemaal maar wat braaf en tam was, niet klopt. De reageerders op de weblog laten zich zien en ‘horen’ als geïnteresseerde maar veelal sceptische volgers van de ‘pollietiek’: het leeft dus. Wat betreft de kritiek: niks nieuws. Ook vruuger waren er volop bedenkingen bij het functioneren van onze lokale democratie.

Verschuiving
We gaan vijftig jaar terug, naar 1967. Toen vond er in onze gemeente wel een echt bijzondere Gemeenteraadsverkiezing plaats, extra ter gelegenheid van de gemeentelijke herindeling en uitbreiding (of, zoals u wilt, annexatie) van de stad met Brouwhuis, Stiphout en Mierlo-Hout. Lees verder »

Druiven-dievegge vergat haar handtasje…

Een vrouw die donderdag druiven had gestolen bij de EMTÉ supermarkt in de 2e Haagstraat wist weg te komen. Maar ze vergat haar handtasje. Daarin zaten ook ontvreemde goederen ter waarde van circa 15 euro.
De dievegge, zo meldde wijkagent Henny Gehem vanochtend, werd herkend en kan haar aanhouding verwachten. De recherche doet onderzoek.
Te zijner tijd kan zij ook een civielrechtelijke boete van 181 euro tegemoet zien. Dat standaardbedrag moet worden betaald als vergoeding voor de overlast en de tijd die het de winkelier in ’t Haagje kostte. Zie de regeling Afrekenen met winkeldieven.

9 Valse 50-eurobiljetten betaald voor mobiel

Dinsdagavond rond 21.45 uur verkocht een inwoonster van Helmond West een mobieltje voor 450 euro aan 2 personen. Dat duo kwam via een advertentie op internet bij haar terecht.
Nadat de 2 weer vertrokken waren, kwam zij erachter dat ze ‘betaald’ was met 9 valse bankbiljetten van 50 euro. De politie werd ingeschakeld en doet onderzoek naar de daders zo meldde wijkagent Henny Gehem vanochtend.
Ook vorige maand kreeg de Helmondse politie meerdere meldingen over dergelijk nepgelf. Wil je zelf geen slachtoffer worden van deze vorm van oplichting? Controleer dan altijd een bankbiljet als iemand contant afrekent want vals geld is vaak goed te herkennen. Op de website van de Nederlandse Bank staat daarover meer informatie.

27reacties

Boer Kuypers is boos!

Dag Helmond! Vanaf nu heb ik een column en dit is mijn eerste officiële verhaal. Dankzij mijn hond ben ik veel buiten en zie ik nog weleens wat. En ik pik ook soms iets opdat dan weer in een artikeltje terechtkomt! Het is dan ook logisch dat mijn huisvriend prominent deze rubriek siert.

Laat ik mijn eerste column nu ook maar wijden aan mijn driekleurige krullenbol. Het is een heel grappig beestje. Veel wensen heeft hij niet. Eten op zijn tijd, slapen, spelen en als het kan, liefst de hele dag op pad met zijn baasje. Maar dat kan natuurlijk niet! Mijn vriend is een echte ‘vent’. Heel lief naar de vrouwelijke soortgenoten; naar de mannetjes toe….. wil hij soms dominant worden! Blufpoker, want behalve wat lawaai stelt het niet veel voor. Maar goed, aan een mannelijk honden-ego valt niet te tornen, dus hou ik hem bij me als ik een tegenligger van de ‘verkeerde’ sekse tegenkom.Lees verder »

1reactie

Gevluchte autodief (16) aangehouden

De politie hield vanochtend om 6.34 uur na een korte achtervolging een 16-jarige jongen uit Nijmegen aan voor autodiefstal.
De aanhouding vond plaats op het Oostende nadat agenten de auto op het spoor waren gekomen. Om aan zijn aanhouding te ontkomen ging de bestuurder er te voet vandoor. Dankzij de hulp van een alerte burger kon de verdachte kort hierna worden aangehouden in een brandgang. De auto, een BMW 5-serie waar de verdachte in reed werd enkele uren daarvoor gestolen in Oss.

10reacties

D66 wil tweede of zelfs derde coffeeshop

“Een mooi stukkie klassiek journalistiek werk van Chiel Timmermans, waarheidsvinding en terug naar de feiten, complimenten!” Dat was mijn reactie op het stuk dat in het Eindhovens Dagblad stond over illegale wiethandel in Helmond. Chiel heeft een rondje Helmond gedaan, (dat aanzienlijk korter is dan het bekende ‘rondje Helmond’) om te onderzoeken hoe eenvoudig het is om – illegaal – een gram wiet te kopen. In de samenvatting van zijn artikel schrijft hij: “Anderhalf uur, een handvol pogingen en twee gram wiet. Zo simpel is het dus.” Lees hier het volledige artikel.)

Beste mensen, dit is de dagelijkse gang van zaken in Helmond, sinds jaar en dag. De illegale handel van wiet viert hoogtij. Met harde aanpak door inzet van politie alleen red je het niet. Het werkt namelijk niet zo in de praktijk. Lees verder »

6reacties

87% Van de Helmonders is gelukkig

Het blijkt dat 87,1% van de Helmonders gelukkig is. Dat zegt de Stichting Atlas voor Gemeenten die voor het eerst het geluksgevoel per gemeente in kaart bracht. Daarmee staat Helmond op de 18e plaats in de lijst (pdf) van de 50 grootste Nederlandse gemeenten.
Ter vergelijk: Rotterdam is de gemeente met het laagste percentage gelukkige mensen want 81,6% van de Rotterdammers noemt zichzelf gelukkig. De inwoners van de gemeente Hellendoorn in Overijssel zijn met 94,4% gelukkige mensen. Eindhoven scoorde 84,6% in Geluksatlas 2017.

19reacties

Fietser slaat 2 fietssters tegen de vlakte

Vorige week dinsdag rond 17.30 uur fietsten 2 vrouwen naast elkaar over de Pastoor van Leeuwenstraat. Zij reden richting de Sint Jozefkerk aan het Tolpostplein. Terwijl een fietser het duo in tegengestelde richting passeert, slaat hij met zijn linker vlakke hand opzettelijk en met kracht tegen de linkerschouder van vrouw die aan de buitenzijde fiets. Hierdoor komt zij ten val waardoor ook de andere vrouw valt. Die tweede vrouw raakte daarbij gewond en heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen. Ook haar fiets, bril en kleding liepen schade op.
Het signalement van de dader:Lees verder »

Gereedschap- en fietsendief aangehouden

Vannacht hield de politie een 52-jarige Helmonder aan op het Speelhuisplein. De man zeulde gereedschap met zich mee. Dat gereedschap bleek gestolen uit een bedrijfsauto die geparkeerd stond aan de Kloosterweide aan de andere kant van het kanaal.
De Batavus-fiets die hij bij zich had, is mogelijk ook gestolen. Het slot daarvan bleek namelijk geforceerd te zijn, zo meldde wijkagent Henny Gehem. De verdachte werd ingesloten op het politiebureau.

3reacties

Gemeente Helmond had 9 datalekken

Vorig jaar ontstonden er bij het uitvoeren van de gemeentelijke taken in totaal 9 datalekken. Dat blijkt uit de 16 onderzochte incidenten waarvan er 7 geen persoonsgegevens betroffen. In het Jaarverslag Datalekken 2016 (pdf) staat alle informatie die de gemeente Helmond meldt over hun datalekken vorig jaar. Naar aanleiding daarvan heeft zij maatregelen getroffen.
B&W: “Onze burgers moeten er op kunnen vertrouwen dat wij zorgvuldig omgaan met hun gegevens. Zeker als het gaat om gevoelige gegevens. Wanneer deze gegevens in verkeerde handen vallen of kwijt raken kunnen burgers hier nadelige gevolgen van ondervinden.” Daarom is ook onze gemeente sinds 1 januari 2016 wettelijk verplicht datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens en in sommige gevallen ook aan de betrokkenen zelf.
Een datalek kan ontstaan bij de uitvoering van de gemeentelijke taken waarbij persoonlijke gegevens van burgers worden verwerkt. Er zijn wettelijke kaders waarbinnen die gegevens mogen worden verwerkt. Zodra er een fout optreedt in de beveiliging waarbij mogelijk persoonsgegevens verloren zijn gegaan of onrechtmatig ingezien, is er sprake van een incident. Blijkt dat er daadwerkelijk persoonsgegevens verloren gingen of onbevoegd werden verwerkt, is er sprake van een datalek. Datalekken ontstaan bijvoorbeeld door een verloren USB-stick met persoonsgegevens, een inbraak van een hacker of ambtenaren die onbevoegd persoonsgegevens raadplegen.

Moeder van het jaar is Patricia Bennenbroek

Patricia Bennenbroek pakte zaterdag de titel “Moeder van het jaar 2017”. Zij is de moeder van Linn en Bo en getrouwd met Remco. Die 2 meiden hadden een groot spandoek voor hun moeder gemaakt om iedereen te laten zien hoe trots zij op haar zijn.
Tijdens een rondrit door het centrum kreeg Patricia cadeaus van ruim 30 ondernemers. Dat kon ze waarderen: “Wat een geweldig mooie dag! Wat ben ik verwend. Echt serieus… met mijn mond vol tanden! Dank je wel!”
Er waren dit jaar nog 9 andere moeders genomineerd. Ook zij werden op het podium in de Kerkstraat in het zonnetje gezet en ontvingen allemaal een gevulde goodiebag en grote bos bloemen.
Vorig jaar werd Wilma Keijzer de Moeder van het jaar en in 2015 ging die titel naar onze columnist Sandra Stijkel.

2reacties

Verouden: Veilig verkeer, dat doen we samen!

Vandaag beginnen weer de verkeersexamens! Weet u het nog, hoe u zenuwachtig op uw fiets zat, omdat vanuit elke onzichtbare hoek gekeken kon worden of je het wel goed deed. Ik weet dat nog. Gelukkig heb ik mijn examen gehaald en mijn verkeersdiploma ligt samen met mijn andere diploma’s goed opgeborgen! Wat was ik trots!

Dit jaar doen 1111 kinderen, onder toeziend oog van 50 vrijwilligers hun examen. Kinderen uit groep 7 van alle Helmondse scholen. Op weg naar goed verkeersgedrag. Op school zijn ze er al lange tijd op voorbereid. Maar ook thuis, de ouders hebben hun steentje moeten bijdragen. Is de fiets helemaal in orde of moet dat lampje nog snel gerepareerd?Lees verder »