Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
6reacties

Na 616 jaar vrouw in Catharinagilde-uniform

Chislaine Peters wordt het eerste geüniformeerde vrouwelijk lid van het in 1401 opgerichte St. Catharinagilde. Tenminste als in juni de traditioneel geheime stemming door middel van “bonen” in haar voordeel uitpakt.
Bij die traditioneel geheime stemming krijgt iedere gildebroeder 1 witte (voor) en 1 bruine (tegen) boon. Worden er voldoende witte bonen in het daartoe bestemde heel oude tinnen kannetje gedeponeerd, dan is zij hun eerste vrouwelijke lid. Met haar broer behoort zij dan tot de negende generatie in haar familie die actief is in het gildewezen. Chislaine is al actief in het gildewereldje. Zij is bestuurslid van de Koepel Nederlandse Traditionele Schutters en sinds eind vorig jaar voorzitter van de Jeugdcommissie Kring Peeland.
Ook maakte het Catharinagilde bekend dat Peter Klerkx, de oude stadskoning van Helmond, in juni zijn herinneringsschild ontvangt. Een vertegenwoordiger van het Helmonds Oranje Comité reikt dat uit tijdens de gildevergadering van het Gilde Sint Antonius Abt Mierlo-Hout. In 2016, na 8 jaar de functie van stadskoning bekleed te hebben, werd hij afgelost door Frank Pompe.

In de reactie hieronder staat een update.

Politie betrapt er 4 met te veel drank

De politie hield 2 alcoholcontroles in Helmond waarbij 4 bestuurders werden betrapt. Het hoogst gemeten alcoholgehalte was 450 Ugl bij een ervaren bestuurder (dat is 2 keer wat wettelijk is toegestaan).
De controles in de afgelopen 12 uur vonden plaats op de Deurneseweg en bij de rotonde van de Geldropseweg en de Brandevoorste Dreef.

1reactie

Buurman over leedvermaak en clichés

Geen beter vermaak dan leedvermaak, dit geldt met name in het voetbalwereldje. Het programma Voetbal International heeft er zelfs een Televizier-Ring mee gewonnen. Eigenlijk houd ik helemaal niet van leedvermaak, maar op 5 mei heb ook ik me er schuldig aan gemaakt. Nadat eerder al PSV op een teleurstellende derde plek eindigde, was toen ook voor FC Eindhoven het seizoen voorbij. Uitgerekend de kattenmeppers zorgden ervoor dat het ‘Helemaal niets in Eindhoven’ door de Lichtstad galmde. Met het nodige geluk van ONZE club werd Woutje & Co, na een 2-2 gelijkspel, een Play-off plek door de neus geboord. Met een schaterende lach, waar René van der Gijp jaloers op zou zijn geweest, ging ik die Bevrijdingsdag naar bed.Lees verder »

3reacties

90 Hardrijders op de Hortsedijk betrapt

Dinsdag reden 90 automobilisten op de Hortsedijk harder dan de toegestane 50 km per uur. Dat bleek uit een snelheidscontrole die de politie daar hield tussen 8 uur ’s morgens en 13 uur ’s middags. Dat meldde vanmiddag Francisca Kamphuis, de wijkagent van Stiphout. Deze bestuurders zijn het haasje en kunnen binnenkort een boete op de deurmat verwachten.

6reacties

Rabobank sluit 2 ‘plofkraken-geldautomaten’

Plofkraak Rijpelberg 2013De Rabobank heeft de geldautomaten op de Wederhof (in de Rijpelberg) en de Mierloseweg gesloten. De bank besloot dat die tijdelijk niet meer beschikbaar zijn vanwege het oplopend aantal plofkraken. Of die tijdelijke sluiting een definitieve wordt, weten ze nog niet.
Paul van Rijn, directeur Particulieren en Private Banking Rabobank Helmond: “Sinds vorig jaar wordt de Rabobank in Nederland in toenemende mate getroffen door plofkraken of pogingen daartoe. Dit geeft veel financiële schade en overlast. Daarom nemen we maatregelen die criminelen moeten ontmoedigen. We realiseren ons ook goed dat de schrik in de benen van omwonenden zit gezien de impact van plofkraken. Daar houden we uiteraard ook rekening mee.”Lees verder »

3reacties

11 mei 1940: Helmond wordt ingenomen

“Op den Deurneschen weg ondervonden de Helmonders, die het eerst met de stootgroep der Duitschers in contact kwamen, hoe nooit-verwacht-bescheiden de verlangens dezer mannen waren: ze vroegen alleen wat water voor den dorst!” Zo omschreef De Zuidwillemsvaart het binnenvallen van Duitse troepen in Helmond op 11 mei 1940. Een dag eerder waren ze de Nederlandse grens gepasseerd. De Zuidwillemsvaart zou naar mate de oorlog vorderde verder onder Duitse controle komen te staan. In de eerste editie na de inval, op woensdag 15 mei 1940, werd onderstaand stuk over die “inname” gepubliceerd. Het is een interessant stuk, vooral om de zaken die níet verteld worden.

de in mei 1940 opgeblazen spoorbrug

Helmond “ingenomen”
Men zegt… Dag van spanning en nervositeit en duizend geruchten.
.
We gelooven, zonder tegenspraak te hoeven duchten, dat Helmond in de zes eeuwen van zijn bestaan, wel nooit een meer bewogen dag heeft beleefd dan den jongsten Zaterdag. Men kent de feiten: nadat de Nederlandsche troepen des nachts en des morgens in allerijl waren teruggetrokken uit de Peelstellingen, kregen we kennis van de nadering der Duitsche weermacht via Liessel, Griendsveen, Meijel enz.
.
Het behoeft geen verwondering te wekken dat Helmond’s bevolking, in pijnigende onzekerheid verkeerend omtrent den eventueelen tegenstand die om het bezit van deze stad geboden zou worden, zich in spanning en nervositeit afvroeg op welke wijze zich de intocht der oprukkende Duitschers voltrokken zou. Van de vier windstreken kwamen en gingen de tientallen toestellen der Duitsche luchtvloot en onder hun geraas bleven de zenuwen van eenieder tot het uiterste gespannen.
.
Laten we, nu alles voorbij is, allemaal eerlijk bekennen zóó’n intocht simpel en systematisch geënsceneerd had wel niemand verwacht. Op den Deurneschen weg ondervonden de Helmonders, die het eerst met de stootgroep der Duitschers in contact kwamen, hoe nooit-verwacht-bescheiden de verlangens dezer mannen waren: ze vroegen alleen wat water voor den dorst!
Langs dit deel van den Deurneschen weg en in het begin van de Molenstraat toonde de goedmoedige Helmonder al aanstonds zijn karakter: hij kwam over zijn eerste schroom heen en begon “op zijn Helmondsch” een gesprek met sommige Duitsche soldaten, waarvan de hoofdgroep hier halt had gehouden, in afwachting van het signaal, waarop onbelemmerd de stad kon worden binnengerukt. Intusschen was de kopgroep per rijwiel de Molenstraat binnengekomen, de revolvers en geweren in den aanslag. Een paar pantserwagens volgden deze groep op den voet.
.
Degenen die aangemaand moesten worden de straat te verlaten en de nieuwsgierigen die de sommatie: “ramen sluiten” kregen, waren uiterst dun gezaaid. In minder dan geen tijd waren de eerste Duitsche soldaten op de Zuid-Koninginnewal aangekomen. Hier werd geen verzet geboden. De schoten, die zoo angstaanjagend tusschen de huizen knalden, bleken achteraf waarschuwingsschoten te zijn geweest. Eenigszins anders verging het op het kruispunt Groenewoud – Hoogeindschestraat en Binnen- en Buitenparallelweg. Hier werd tusschen enkele manschappen der Duitsche stootgroep die dekking zochten achter de daar geposteerde spoorwegwagons en de aan de overzijde van het kanaal opgestelde Nederlandsche soldaten een kort maar hevig vuurgevecht geleverd.
Korte felle knallen werden afgewisseld door het gedreun van een zwaarder stuk geschut dat het gebouw der voormalige cacaofabriek onder vuur nam, van waaruit klaarblijkelijk ook even tegenstand geboden werd. Bovendien zijn in deze ogenblikken ook een paar schoten gelost uit een antitank kanon dat aan den ingang van den Houtschen Parallelweg in stelling was gebracht.
Enkele gaten in het hoofdgebouw van de N.V. Van Vlissingen en Co’s Katoenfabrieken bewijzen evenzeer het doordringingsvermogen der door dit stuk geloosde projectielen als het feit, dat de schoten zonder doel en ongericht moeten zijn afgevuurd. Intusschen zaten duizenden Helmonders in de meest intense spanning op het einde van dit venijnige duel te wachten. Weldra nam de frequentie der schoten af en toen reeds ging de oude, vertrouwde bel van Jan Noijen, die den volke kond deed van het feit, dat de Duitsche weermacht bezit had genomen van onze stad.
.
We hebben dit feit in zijn naakte realiteit als een bevrijding aanvaard, een bevrijding van het grootsche dreigement, dat onze stad zou hebben kunnen liggen onder de verwoestende kracht van wederzijdsche kanonnades en bombardementen, een bevrijding van het angstgevoel, het weerzinwekkend schouwspel te moeten zien van een stukje modernen oorlog… We hebben herademd en we zijn oprecht opgelucht geweest! Het duurde niet zoo lang of de eerste nieuwsgierigen staken de hoofden buiten de deur. Men heeft elkaar spontaan verteld, hoeveel het meegevallen was. Naderhand kwamen zij die uit hoofde van functie of stiel per se naar buiten moesten in vele tientallen de straat op. Meteen was er belangstelling voor de eerste aanplakbiljetten die aan de openbare gebouwen in drie talen werden uitgeplakt.
Deze lieden behoorden zonder twijfel tot de gelukkigsten van onze stadsbevolking. Zij wisten tenminste wat er gebeurd was en wat er nu te gebeuren zou staan, in tegenstelling met degenen die deuren en ramen sloten en van de buurlui allerlei geruchten hoorden. Het “men zegt…” deed in duizenderlei vorm opgeld. Er zijn op dezen avond gefantaseerde verhalen opgediept: verhalen van dooden en gewonden waarvan het aantal varieerde van de tien tot de twintig. De feiten zijn dat in de ongekend snelle opeenvolging der gebeurtenissen drie slachtoffers onder Helmond’s bevolking gevallen zijn. Het is juist omdat een en ander zich zoo razend snel voltrok niet duidelijk wat de oorzaak precies is van den dood van ieder dezer burgers.
.
De oplossing hiervoor kan men echter allerminst krijgen als men het oor leent aan allerlei vertelsels en verdichtsels, die men uit alle mogelijke en onmogelijke bronnen heeft geput. Helmond is in hoofdzaak volgens hetgeen we hierboven geschetst hebben den Duitschers in handen gevallen. Het is nuttig, vast te stellen, dat alle andere verhalen niet in overeenstemming zijn met de feiten. Het is niet waar, dat iemand van onze burgerbevolking aan lichamelijke mishandeling, in welken zin dan ook, heeft bloot gestaan. Deze bewering is even pertinent bezijden de waarheid als de bewering, die men b.v. reeds in Eindhoven beluisteren kan, dat Helmond is “plat” geschoten!
We willen daarom van deze gelegenheid gebruik maken onze stadgenooten op het hart te drukken aan alle “men zegt’s” en gerucht geenerlei waarde toe te kennen, ze zijn slechts in staat nuttelooze fantasieën te voeden. Laten we de nuchtere feiten zien en ons dáárop instellen met den ernst en den ijver die steeds ons Nederlanders, tot sieraad is geweest.

Er vielen die dag inderdaad 3 slachtoffers onder de burgers: Antonie Roelen  en Wil Haenen en Frans van de Mortel. Wat niet verteld wordt is dat er aan Duitse zijde 3 of 4 soldaten sneuvelden en dat er tientallen Helmondse burgers, waaronder de burgemeester, gegijzeld werden om zo de Nederlandse soldaten bij het kanaal te laten terugtrekken. Er werd een politieagent naar de Nederlandse soldaten gestuurd met de mededeling dat als zij zich niet zouden terugtrekken dat de burgemeester, de commissaris van de politie en de commandant van de Nederlandse troepen zouden worden geëxecuteerd. De Nederlandse troepen trokken zich daarop terug en onze stad was ingenomen.
Misschien nog wel interessanter is dat de eerste 2 Duitse verkenners bij binnenkomst in Helmond direct door de politie gevangengenomen werden. Een kwartier later kwam de hoofdmacht aan om direct deze soldaten weer te ontzetten.

Geschreven door Jeroen Koppes, TracesOfWar.nl

27reacties

Op Suytkade begint het bouwen weer

“We gaan verder bouwen op Suytkade.” Dat liet de gemeente aan het eind van de middag verheugd weten. In 2012 werd in die vinexwijk de laatste woning gerealiseerd. In de jaren daarna kwamen de Cacaofabriek, Fitland en de Lidl.
Bouwbedrijf Van Wanrooij gaat in het plan Suytkade-Noord 28 nieuwbouwwoningen ontwikkelen, te koop vanaf ± 230.000 tot 350.000 euro (vrij op naam). En in het nieuwbouwproject Boulevard Suyt zorgt de Van Grunsven Groep voor 46 woningen. De koopsom daarvan is nog niet bekend gemaakt. Vorig jaar oktober hield wethouder Frans Stienen een informatieavond (pdf) over deze 2 projecten.Lees verder »

3reacties

Nieuwe start voor 10 Helmondse daklozen

B&W heeft SMO, LEVgroep en Senzer de opdracht gegeven het project Startbaan uit te gaan voeren. Dat 18 maanden durende project streeft ernaar minstens 10 Helmondse dak- en thuislozen weer een zelfstandig bestaan op te laten bouwen. Onze gemeente wil dat alle inwoners mee kunnen doen, rond kunnen komen en vooruit kunnen komen. Werk en wonen vormen daarbij een belangrijke stap om deze specifieke groep te bereiken en mee te kunnen laten doen in onze maatschappij.
Startbaan gaat er vanuit dat iemand binnen een jaar na de start van het project een arbeidsovereenkomst van minimaal 28 uur heeft voor een duur van half jaar. Daarmee wordt hij of zij voor een groot deel onafhankelijk van een uitkering. De deelnemers hebben bij de start geen vaste verblijfplaats en geen werk. Zij volgen een training om vervolgens door te kunnen stromen naar een betaalde baan. Tegelijk is er gezocht naar passende woonruimte zodat zij zelfstandig gaan wonen.
De 3 organisaties gaan intensief samenwerken en maken gebruik van elkaars expertise en netwerk. Senzer biedt werkstages, detacheringen bij bedrijven en jobcoaching. De LEVgroep beschikt over maatjes (vrijwilligers) die helpen bij het opbouwen van een sociaal netwerk. SMO zet haar ervaring in met Begeleid Wonen en indien nodig ook budgetbeheer of bewindvoering via SaldoPlus.
De gemeente: “Daar waar het om welke reden dan ook niet lukt om een geselecteerde dak- en thuisloze aan het werk te helpen en te houden, wordt de betrokkene niet losgelaten en wordt een alternatief aangeboden in de vorm van participatie zoals vrijwilligerswerk bij het Stadsleerbedrijf en/of JobFactory.”
Dit nieuwe project wordt gesubsidieerd door de gemeente in de vorm van resultaatgerichte trajectfinanciering voor de extra inzet die de 3 organisaties leveren. Een enkel traject kost 6.900 euro waarbij het principe ‘less cure less pay’ wordt gehanteerd. Dit betekent dat er per ingezette traject minimaal 50 % in rekening wordt bracht en bij een succesvol traject de resterende 50%. De raadsleden worden begin volgend jaar geïnformeerd over de voortgang van het project.

1reactie

Babbeltruc door ’tapijtverkoper’

archieffotoWijkagent Johan Meeuwsen waarschuwt voor een man die zich voordoet als tapijtverkoper. In Helmond Oost spreekt hij vooral oudere mensen aan en probeert zich zo binnen te praten in hun woning. Deze zogeheten babbeltruc is bedoeld om mensen op te lichten.
Het signalement van deze man: blank, 1,75 meter, ongeveer 40 jaar, draagt een net pak, nette spraak en rijdt in donkerkleurig busje. De wijkagent vraagt je meteen 112 te bellen als je deze oplichter ziet.

54reacties

De Greef Textiel is failliet

De Greef Textiel BV is gisteren failliet verklaard. Het hoofdkantoor van dit familiebedrijf was gevestigd aan de Dorpsstraat in Stiphout. Ook hun webwinkel Feestshopper.nl is failliet. Er zouden in totaal zo’n 60 medewerkers zijn.
De rechtbank heeft Mr. Reinoud van Oeijen  aangesteld als curator. Voorlopig blijven de winkels in Stiphout, Horst, Tilburg, Veldhoven en Venray nog geopend om daarmee de verkoop van deze stoffenhandel makkelijker te maken.

In de reacties hieronder staan updates.

Verontrustende woonsituaties aangetroffen

archieffotoGisteren heeft het Peelland Interventie Team (PIT) een integrale controle uitgevoerd. Het team heeft 4 locaties in Helmond onderzocht. De controle duurde van 16.30 tot 21.30 uur en richtte zich op bewoning en gebruik. Bij de controle werden naast verschillende overtredingen, enkele verontrustende situaties aangetroffen. In 1 woning zijn er zorgen over de fysieke en geestelijke gezondheid van de hoofdbewoner. Op andere adressen is sprake van een sterk vervuilde woning en mogelijke prostitutie. Er volgen aanvullende onderzoeken en handhavings- en zorgtrajecten.
1 Van de woningen werd bewoond door 4 personen waarbij sprake was een brandgevaarlijke situatie op de zolderverdieping. De eigenaar moet per direct noodmaatregelen treffen. Ook is mogelijk sprake van sociale zekerheidsfraude. Verder onderzoek wordt opgestart.
In de andere 3 woningen was de bewoning niet conform de inschrijving Basisregistratie Personen en is mogelijk sprake van adresfraude. Ook is in 1 geval sprake van overtreding van de arbeidstijdenwet. Zorgpartners en woningbouwverenigingen zijn op de hoogte gesteld.

3reacties

Afperser gepakt, maar wie was ’t slachtoffer?

Gisterenmiddag rond 17.45 uur werd een jongeman door een 28-jarige man gedwongen geld te pinnen.
Dat gebeurde naar aanleiding van een verkeersongeval op de Kasteel Traverse – Kerkstraat. De verbaal agressieve 28-jarige man duwde de jongeman in de richting van de aldaar gelegen Rabobank-pinautomaat om geld te pinnen. Nadat de jongeman had gepind, graaide de man het geldbedrag uit de automaat. Meerdere getuigen belden 112 waarna de politie de verdachte met het geldbedrag aantrof op de Markt. Met dank aan de getuigenverklaringen werd het geld in beslag genomen, dit omdat de jongeman het geld niet vrijwillig had afgestaan.
De politie is dringend op zoek naar de jongeman die werd afgeperst. Het geld kan het slachtoffer terugkrijgen bij de politie te Helmond. Was jij het slachtoffer of weet jij wie het slachtoffer is: 0900-8844 (referentienummer 2017096293) is het nummer waarop zij te bereiken zijn.

7reacties

Vader ten einde raad na ontvoering

Theo Guntlisbergen uit Helmond is ten einde raad nu de rechter besloot dat zijn kinderen in Brazilië mogen blijven. Dat meldt De Telegraaf vandaag.
Alyssa (8) en Thiago (6) werden 2 jaar geleden door hun moeder meegenomen naar Brazilië. “Zonder dat ik toestemming heb gegeven” aldus de vader. Tegen de uitspraak heeft hij hoger beroep in dat land aangetekend. De uitslag daarvan volgt over 3 maanden.
Theo roept een ieder op die ze heeft gezien of weet waar ze in Brazilië verblijven, te bellen naar 06 – 313 29 159.

3reacties

Maráczi: Buurten in de buurt

In het hele land gaan actieve SP’ers regelmatig langs de deuren in verschillende buurten om rechtstreeks van de bewoners te horen hoe het staat met hun wijk. Zo belden wij vorig jaar aan bij de bewoners van de wijk Bloem- en Paardenvelden oftewel De Wilma (derde fase).
Uit de verschillende gesprekken die we daar gevoerd hebben kwam onder andere de wens naar voren om het Mondriaanplantsoen aan te pakken ten behoeve van de kleine kinderen. En die wens is nu in vervulling gegaan!Lees verder »

3reacties

Buurman: 50 jaar appelsap?

In de bijna 50 jarige historie van Helmond Sport zitten voor de fans een aantal memorabele dagen. ONZE club heeft deze gebeurtenissen keurig op een rijtje gezet. Als ik het lijstje zo zie krijg ik door veel momenten waar ik bij ben geweest weer kippenvel of juist een warm gevoel. De promotie naar de eredivisie 35 jaar geleden en daarna het kampioenschap, de halve finales en finale in 1985 en de finales van de Play-offs. Voor iedere fan en generatie kan dat natuurlijk weer een andere herinnering zijn. Al deze mooie momenten zouden natuurlijk nooit hebben kunnen plaatsvinden als de club in 1967 niet opgericht zou zijn. Om dit heugelijk feit te vieren is er achter de schermen hard gewerkt om er een mooi jubileumjaar van te maken. Zo is er de Seizoenkaart 1967, een speciale jubileumseizoenkaart met allerlei extra’s waaronder een unieke sjaal.Lees verder »

4reacties

Schennispleger aangehouden door 2 burgers

2 Helmonders hielden zaterdagavond een schennispleger aan in Brouwhuis. Die werd door de mannen op heterdaad aangehouden op aanwijzing van een vrouwelijke melder en getuigen. De politie nam de verdachte vervolgens van hen over. Vandaag werd het behulpzame duo door de politie bedankt voor hun hulp.

4reacties

Celstraf Helmonder voor aanranding jongens

Een 40-jarige man uit Helmond is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand voor het aanranden van 2 jongens.
De verdachte was in september 2015 tijdens de kermis aan het werk in een café in Lierop. Rond middernacht greep hij een jongen bij zijn pols en trok hem naar zich toe. Vervolgens wreef hij het slachtoffer over zijn tepels en pakte hem bij zijn geslachtsdeel. In 2010 volgde de verdachte een andere jongen naar het toilet bij een feest van een voetbalclub in Mierlo. Daar pakte hij plots het geslachtsdeel van het slachtoffer vast.
Volgens de officier van justitie zou de verdachte in augustus 2012 een derde jongen hebben betast. De jongen was erg (slaap)dronken op het moment dat de handelingen zouden zijn gepleegd, heeft weinig bewuste herinneringen aan het moment en heeft niet gezien door wie dit is gedaan. Bovendien ontkent de verdachte dat hij iets heeft gedaan en waren er geen getuigen van het vermeende voorval. De rechtbank oordeelt dan ook dat er onvoldoende bewijs is en spreekt de man vrij van dit feit.
De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de verdachte de normale en gezonde seksuele ontwikkeling van 2 jongens heeft doorkruist. Ondanks dat het in beide gevallen een relatief klein voorval leek, hebben de gebeurtenissen tot op heden een grote impact op de slachtoffers. De verdachte stond kennelijk niet stil bij het effect van zijn gedrag op de jongens en heeft zijn eigen seksuele gevoelens vooropgesteld. Voor de slachtoffers is het een bedreigende situatie geweest waaraan ze zich door het plotse karakter niet konden onttrekken. Gelet op die handelwijze en het grote leeftijdsverschil met zijn slachtoffers wist de verdachte dat de jongens weinig weerbaar waren. De rechtbank rekent hem dit dan ook aan.

De uitspraak van de rechtbank.