Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Vrijwilligerspenning voor Jos van de Ven

foto: Pressvisuals.comJos van de Ven heeft uit handen van wethouder Frans Stienen de Vrijwilligerspenning van de gemeente ontvangen. Hij kreeg deze onderscheiding zaterdag tijdens de jaarlijkse Houtvonkendag voor zijn jarenlange inzet voor Stichting Houtvonken. Dat wijkblad voor Mierlo-Hout wordt wekelijks gratis op circa 5400 adressen bezorgd. De uitgave van het wijkblad is ondergebracht in Stichting Houtvonken. Een hecht team van vrijwilligers zorgt voor de wekelijkse productie. Dat blad werd in 1965 opgericht toen Mierlo-Hout nog een kerkdorp van de gemeente Mierlo was.
De heer J.F.M. van de Ven begon in 1992 met zijn vrijwilligerswerk op de redactie van Houtvonken. In 1997 trad hij toe tot het stichtingsbestuur. In de periode 2009 tot 2016 vervulde hij de functie van secretaris. Daarnaast houdt hij zich bezig met onder andere redactiewerk en acquisitie, onderhoudt hij contacten met leveranciers en begeleidt hij de grote groep bezorgers.
De onvermoeibare vrijwillige inzet gedurende vele jaren was voor burgemeester en wethouders aanleiding om hem de Vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond toe te kennen.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
5reacties

Chahim: Nieuwe coalitie in Helmond

Deze week ontving ik een persbericht van Senioren2013. Daarin stond dat de partij per direct gedoogpartner van de huidige Helmondse coalitie is geworden. Ik moet bekennen dat dit mij toch heeft verbaasd. Wat zijn de motieven hiervoor? En als het argument is: “het partijprogramma van Senioren 2013 en het Coalitieakkoord ‘Mensen maken de stad’ liggen dicht bij elkaar”, waarom is dan niet eerder dit besluit genomen?

In de Helmondse raad hebben we een rijke geschiedenis als het gaat om partijwissel. Ook vanuit de PvdA zijn in het verleden niet alleen raadsleden vroegtijdig vertrokken, er zijn zelfs lokale partijen uit ontstaan. Lees verder »

1reactie

Fietsster vannacht met vuurwapen bedreigd

Vannacht rond 03.15 uur fietste een jongedame over de Aarle-Rixtelseweg richting Aarle-Rixtel. Op dezelfde ventweg zag zij 2 mannen op een fiets komende vanuit Aarle-Rixtel in haar richting fietsen. 1 Van hen haalde een op een vuurwapen gelijkend voorwerp tevoorschijn en richtte die op haar en zei dat ze moest afstappen. Dit deed het slachtoffer niet. Het duo fietsten vervolgens in de richting van het centrum van Helmond.
De politie is op zoek naar personen die mogelijk iets gezien hebben. Ook zoeken zij bewoners in de omgeving die mogelijk camerabeelden daarvan hebben. Weet je meer van deze bedreiging, dan vragen zij contact op te nemen met hen op het nummer 0900-8844 (referentienummer: PL2100-2017197676).
Het signalement van de 2 mannen:
Man 1:
• Getint uiterlijk, normaal postuur, 175-180 meter, 24/26 jaar,
• zwart kort, maar niet heel kort, haar met een lichte slag,
• blauwe spijkerbroek, gewatteerde beige jas met rits,
• reed op een zwarte omafiets die voor en achter verlichting had.
Man 2:
• Blank, normaal postuur, kleiner dan man 1,
• droeg een donker kleurige baseball-pet, donkerblauwe jas en donkere broek,
• reed op een herenfiets.

23reacties

Agent mishandeld, moeder en dochter vast

De politie arresteerde donderdagavond een vrouw in haar woning in Helmond omdat zij een agent mishandelde. Gistermiddag werd haar dochter, verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling, ook aangehouden.
Bij de politiemeldkamer kwam donderdag aan het begin van de avond informatie binnen dat een scooter was doorgereden nadat deze tegen een auto en een fietser was aangereden op de Straakvensebosdijk en de Bakelsedijk. Daarbij raakte niemand gewond. De fiets en auto liepen wel schade op. De melders gaven een kenteken door en dat leidde de politie naar de Hopmanstraat in Helmond Oost. Lees verder »

8reacties

Flinke brand op de Mierloseweg

Bij een brand in een loods achter Pets Place aan de Mierloseweg is vanochtend asbest vrijgekomen. Deze vrijstaande loods van Warrenburg Rijopleidingen is vrijwel volledig verwoest, de rookwolken van de brand waren boven Helmond goed te zien. De brandweer waarschuwde een ieder zo veel mogelijk uit die rook te blijven. De brand, waarbij geen slachtoffers vielen, is inmiddels onder controle zo liet de brandweer weten.
De hulpdiensten rukten om 07.09 uur uit. Om goed te kunnen blussen, werd de brand al snel opgeschaald tot middelbrand en werd er ook een hoogwerker ingezet. In het gebouw stonden onder andere een camper, aanhanger en 45-km-auto. Vandaag wordt het vrijgekomen asbest dat in de omgeving terecht kwam opgeruimd. De dierenwinkel aan de Mierloseweg zou niet of nauwelijks beschadigd zijn door de brand.
Harrie Fotografie maakte de eerste 3 foto’s, Patrick maakte de vierde.

In reacties hieronder staan updates.

7reacties

Senioren 2013 tot maart gedoogpartner

– PRIMEUR –
Senioren 2013 heeft besloten de Helmondse coalitie tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 als gedoogpartner te steunen. Dat maakte deze partij met 2 raadsleden zojuist bekend.
Het partijprogramma van Senioren 2013 en het Coalitieakkoord ‘Mensen maken de stad’ liggen dicht bij elkaar. “In de praktijk heeft Senioren 2013 de coalitie de afgelopen jaren bij alle belangrijke besluiten gesteund” zo melden zij in hun persbericht. Na het vertrek eerder deze maand van Helmond Aktief heeft Senioren 2013 de coalitie benaderd. In overleg met SP, CDA, VVD en GroenLinks is besloten dat Senioren 2013 het komende halfjaar gedoogpartner zal zijn.

In de reacties hieronder staan updates.

3reacties

In 2018 veel geld naar De Braak en scholen

Goede voornemens, meer samenwerking, meer gebruik maken van de mogelijkheden die automatisering biedt en een toenemend vervangen van goede Nederlandse woorden door Engels jargon. Dat is het eerste wat ons opvalt in de begroting 2018 die de gemeente vanmiddag presenteerde. Het meeste geld in deze laatste begroting van dit College van B&W gaat naar ‘Sport en (be)leefcampus’ De Braak: 25 miljoen. Daarvan was al 9 miljoen euro gereserveerd. Naar onderwijs gaat 14,2 miljoen, onder meer voor uitbreiding van de Jan van Brabant aan de Deltaweg en De Taalbrug voor speciaal onderwijs aan de Hortensialaan. Lees verder »

1reactie

Kleine brand op het industrieterrein (3 foto’s)

Om 10.46 uur vanochtend rukten de hulpdiensten uit voor een brand bij het bedrijf Don Quichotte op de Gerstdijk op het industrieterrein. Op het dak zou een olielekbak vlam hebben gevat. De brandweerlieden deden hun werk en blusten het brandje. De medewerkers van deze fabrikant van bevestigings- en installatieproducten moesten het pand voor een korte tijd verlaten.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

36reacties

“Mierlo kan het beste bij Helmond komen”

Mierlo in actie tegen dreigende annexatie door Helmond (1991) Fotopersburo van de Meulenhof

“We zijn al aan het samenwerken dus we hoeven niet te fuseren.” Dat was jarenlang het (zuidoost-)Brabantse argument tegen gemeentelijke herindeling. En het grootste deel van de Helmondse politiek is nog steeds doodstil over dit onderwerp. ‘Het zal onze tijd wel duren’ of ‘het gaat ons niet aan,’ lijkt de gedachtegang. Of zitten we nog steeds met een schuldgevoel over Mierlo-Hout en Stiphout? In ieder geval draait Helmond al jaren om deze hete brij heen. Een uitzondering vormt Cor van der Burgt, fractievoorzitter van de VVD. Hij wil desgevraagd wél pleiten voor het samenvoegen van Mierlo met Helmond.
“Als je naar de inwoners van Mierlo luistert, hebben die niks tegen Helmond en zijn ze niet altijd even blij met Geldrop. Ik denk dat het samengaan van Mierlo met Geldrop een verstandshuwelijk was. Waarbij ze zich volop afgezet hebben tegen Helmond. Terwijl Helmond heel veel te bieden heeft.”Lees verder »

4reacties

Jan Roefs nieuwe lijsttrekker CDA

Fractievoorzitter Jan Roefs is de beoogde lijsttrekker voor het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Het CDA-bestuur heeft hem voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker. De circa 140 CDA-leden kiezen hun nieuwe lijsttrekker volgende week woensdag tijdens de ledenvergadering.
De positie van lijsttrekker kwam vrij nadat de eerder verkozen Margreet de Leeuw zich eind juni terugtrok. Na een motie van afkeuring over niet opgesoupeerd zorggeld (die ze deelde met wethouder Nathalie van der Zanden van de SP) was zij niet zeker van de volledige steun van haar eigen partij. Ook collega CDA-wethouder Frans Stienen heeft aangekondigd geen lijsttrekker te willen worden.
Net zo min als Thijs van Wetten, die begin dit jaar nog in de race was als tegenkandidaat van De Leeuw. Thijs van Wetten en Angelique Raaijmakers hebben allebei aangekondigd te stoppen. In november al vertrok toenmalig fractievoorzitter Saskia Peters per direct. Het CDA verliest daarmee zo een beetje alle ervaren politici.
De 61-jarige Jan Roefs werd in oktober vorig jaar door de fractie gekozen tot fractievoorzitter als opvolger van de (erg haastig vertrokken) Peters. En nu is hij dus kandidaat voor het lijsttrekkerschap. “Ik had liever De Leeuw als lijsttrekker gezien,” zegt Jan Roefs, die ook speelde met de gedachte uit de politiek te stappen. “Bij het CDA vinden we in het algemeen 12 jaar een mooie periode. En ik heb er al 20 jaar Helmondse politiek opzitten. Maar nood breekt wet. Er is behoefte aan rust, niet alleen binnen het CDA maar in de hele Helmondse politiek. Het was een hectisch jaar, met (te) veel partijen.”

In de reacties hieronder staan updates.

9reacties

Met 56 km/h langs basisschool waar 30 mag

Bij een preventieve snelheidscontrole bij de St. Trudoschool vanochtend (waar 30 km/h is toegestaan) bleek 56 km/h de hoogst gemeten snelheid. Van de 114 passanten bleken er in totaal 16 harder te rijden dan 35 km/h. Deze bestuurders ontvingen daarom een rode kaart.
Leerlingen van groep 8 hielden die snelheidscontrole bij hun school op de Gasthuisstraat in Stiphout. Net als 2 weken geleden werd met een lasergun de snelheid gemeten. Behalve de stadswachten mocht dit keer ook wijkagent Francisca Kamphuis meehelpen.

8reacties

Hond bijt fietsster in het Warandepark

Zondagochtend werd een fietsster in het Warandepark gebeten door een Mechelse herder. De eigenaar van de hond zou een man met korte grijze haren zijn van plusminus 65 jaar.
In verband met dit bijtincident is wijkagent Francisca Kamphuis op zoek naar de hond en/of zijn baas. Mocht je meer informatie hebben over die 2, bel dan de politie op 0900 – 8844.

8reacties

Verouden: Simpel?!

Afgelopen maandag hebben we het weer meegemaakt in de commissie Maatschappij, het op de lange baan schuiven, het ‘misten’, het onduidelijk zijn van dit college, met name in dit geval wethouder van der Zanden. Op de simpele vraag van Lokaal sterk, schriftelijk gesteld ruim voor de commissievergadering: ‘Hoeveel euro’s zijn er uitgegeven aan het stadslaboratorium’ antwoordde de wethouder dat ze daar in november op terug zal komen.
Hoe kan het nou, dat zo’n simpele vraag niet simpel beantwoord kan worden? Het lijkt mij dat een beetje boekhouder bijhoudt waar geld naar toe gaat en ik mag dat van de gemeente toch zeker wel verwachten.Lees verder »

14reacties

Q&A vanwege advertentie Stadslab Helmond

Lokaal sterk stelde schriftelijke vragen aan B&W naar aanleiding van een advertentie (pdf) van het Stadslab Helmond vrijdag in weekkrant De Loop.
Hieronder de 7 raadsvragen (Questions) van Harrie van Dijk, Anja Spierings, Henk Bekkers, Tiny Kuijpers, Henriëtte Verouden, Jack Hamacher, Kim Breuer en Maarten Janssen voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Op vrijdag 15 september 2017 viel ook bij Lokaal sterk weekkrant de Loop op de mat. Een weekkrant die ons informeert over tal van zaken in het Helmondse. Op pagina 20 lazen wij een behoorlijk grote advertentie van het stadslab Helmond. (Althans Lokaal sterk neemt aan dat dit een advertentie is en dat er dus kosten mee gemoeid zijn.) Dit verbaast ons in meer dan hoge mate.

  • Laten we beginnen de zaken in perspectief te brengen:
    Op 14 november 2016 spreekt de commissie Maatschappij uitgebreid over het stadslab. Er wordt een presentatie gegeven en de commissie evalueert.
    Wethouder van der Zanden sluit deze vergadering af met het navolgende: “Initiatieven gericht op ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers. Actief kijken naar project mantelzorgers, vrijwilligers. Het stadslab voor en door mensen van de stad geïnitieerd en opgezet. En van daaruit ontstaan er ook initiatieven waar de noodzaak van aangetoond wordt. Er zijn initiatieven uit bepaalde hoeken die wij nog niet zo heel veel hebben gehoord en die we liever meer zouden horen. Hoe kunnen we nog meer onze doelstelling daarin duidelijker en zichtbaarder maken. Om te kijken wat daar nog uit te halen is. En op welke manier het stadslab daarbij ondersteund kan worden of mogelijk ook de communicatie daarover kan aangaan.” (notulen cie M dd. 14-11-2017)
    Op geen enkele wijze wordt tijdens dit evaluatiemoment naar voren gebracht dat het stadslab niet tevreden is met de huidige koers, sterker nog de wethouder staat volledig achter de thans gevolgde lijn.
  • In september 2017, dus een kleine negen maanden later wordt de commissie Maatschappij, niet via de wethouder, maar via de pers deelgenoot van een nieuwe visie van het stadslab. Plan! en ook Lokaal sterk stellen hierover technische vragen die op maandag 11 september 2017 beantwoord worden. Kern van de beantwoording is: Er zal niets veranderen en in november 2017 bespreken we een en ander in de commissie Maatschappij.
  • De meer dan kwartpagina grote advertentie in weekkrant de Loop, ondertekent door stadslab Helmond schrijft: “Naar aanleiding van deze constatering is een nieuw initiatief ontstaan dat als doel heeft deze thema’s los van elkaar ‘aan te vliegen’ tijdens uitgebreide inspiratie-werksessies. Twee dagen lang zitten zo’n tachtig betrokkenen bij elkaar, samen op zoek naar nieuwe inzichten die levens een stukje aangenamer kunnen maken.”
  • Tot slot: in het kader van het Sociaal Innovatief Fonds heeft de gemeenteraad van Helmond 4.5 miljoen euro uitgetrokken voor nieuwe initiatieven. Het stadslab maakt met 2.25 miljoen euro hier een wezenlijk deel van uit.

Het zal uw College bekend zijn dat Lokaal sterk van meet af aan kritisch staat ten opzichte van het Sociaal Innovatief Fonds. Het gaat immers om 4.5 miljoen euro van de Helmondse inwoners. Euro’s die we maar één keer kunnen uitgeven en dan moet dat wel verantwoord zijn!
Onze vragen over de besteding tot nu toe van het stadslab en de kosten van het stadslab ‘nieuwe stijl’ zijn door de wethouder op 11 september 2017 niet beantwoord en doorverwezen naar november, we vinden dit onbegrijpelijk kijkende naar de huidige ontwikkelingen en de advertentie in weekblad de Loop.
Dit brengt Lokaal sterk tot de volgende vragen:

  1. Is het stadslab een zelfstandig orgaan met eigen bevoegdheden en een eigen budget? Zo ja, door wie dan benoemd en voor welke periode?
  2. Op welk moment bent u door de stadslaboranten op de hoogte gebracht van hun voornemen om hun werkwijze te veranderen? Waarom heeft u de commissie maatschappij niet direct hierover geïnformeerd en deze koerswijziging geagendeerd voor de commissie?
  3. Kunt u aangeven ons aangeven hoe deze activiteit van het stadslab zich verhoudt tot de aanvankelijke opzet en werkwijze van het stadslab?
  4. Zijn de kosten van de advertentie in weekkrant de Loop ten koste gebracht van het budget van het stadslab?
  5. Worden de kosten van de inspiratie-werksessies van twee dagen voor tachtig personen ook ten koste gebracht van het stadslab en zo ja aan welk bedrag moet er dan gedacht worden?
    En op welke wijze wordt de groep van tachtig betrokkenen geworven c.q. gevormd, wanneer zullen de twee inspiratie-werksessies plaatsvinden en wie zal deze begeleiden?
  6. Wat is uw mening over de wijze van communicatie van het stadslab, onder meer in weekkrant de Loop van vrijdag 15 september 2017? Indien uw reactie niet positief is ten aanzien van de werkwijze van het stadslab wat denkt u daar dan aan te doen?
  7. Hoe gaat u er zorg voor dragen dat de communicatie inzake het stadslab vanaf heden wel goed en zorgvuldig zal verlopen?

In de reacties hieronder staan updates.

39reacties

Familie van Jong Ajax-speler aangevallen

De vader en de broer van Jong Ajax-speler Mees de Wit zijn gisteravond mishandeld na de wedstrijd Helmond Sport – Jong Ajax. Dat meldt het platform Ajax Showtime vanavond. Ook een medewerker van deze grote Ajax-fansite werd aangevallen. Er is geen sprake van ernstige verwondingen.
De zaakwaarnemer en familie van Mees de Wit waren gisteravond aanwezig bij de door Jong Ajax gewonnen wedstrijd op De Braak. Kort daarna belaagde een groep van 8 Helmonders buiten het stadion Stefano van Delden. Hij is de zaakwaarnemer van de jeugdige Ajacied die deze maand zijn basisdebuut in het betaalde voetbal maakte. Lees verder »

2reacties

Q&A: toezicht op emissies van veehouderijen

Vandaag stelde D66 schriftelijke vragen aan B&W over het toezicht op de emissies van veehouderijen in de gemeente Helmond.
Hieronder de 6 raadsvragen (Questions) van Gaby van den Waardenburg en Jochem van den Bogaard voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Afgelopen maandag 11 september verscheen het bericht Meer en beter controleren veehouderijen hard nodig. Een steekproef van de provincie Noord-Brabant onder 15 Brabantse gemeenten heeft veel tekortkomingen aan het licht gebracht. In 12 van de 15 gemeenten overtraden veehouderijen vergunningsvoorschriften zonder dat er adequaat tegen werd opgetreden. De overtredingen betroffen een te hoge uitstoot van ammoniak en fijnstof, het in werking hebben van afwijkende stalsystemen en/of luchtwassers, het houden van meer/andere dieren dan toegestaan en het ontbreken van elektronische monitoring. Het aantal controles dat gemeenten uitvoeren is bovendien lager dan in beleids- of uitvoeringsplannen is vastgelegd.
De emissies van geur, fijnstof, ammoniak en biologisch actieve stoffen van veehouderijen kunnen ontoelaatbare negatieve effecten hebben op de natuur en de gezondheid van mensen. Om die reden hebben Provinciale Staten van Noord-Brabant vrij recent ingestemd met een maatregelenpakket voor de versnelling van de transitie in de veehouderijsector in Noord-Brabant. D66 Helmond vindt het van groot belang dat ook de gemeente haar rol vervult binnen deze transitie en zorgdraagt voor adequaat gemeentelijk toezicht op emissies uit veehouderijen. De gemeente Helmond maakt geen onderdeel uit van de onderzochte gemeenten, maar in een toelichting bij EenVandaag stelt gedeputeerde Anne-Marie Spierings dat ze verwacht dat de onderzochte gemeenten geen uitzondering vormen op het algemene beeld. Ze geeft daarbij aan dat ze denkt dat gemiddeld genomen bij alle gemeenten wel iets schort aan de controle op veehouderijbedrijven. Om die reden willen wij u de volgende vragen stellen:

  1. De provincie geeft aan dat het inspectierapport aan alle gemeentebesturen van Brabant wordt gestuurd. Heeft de gemeente Helmond het inspectierapport reeds ontvangen?
  2. In het inspectierapport worden de geconstateerde tekortkomingen onderverdeeld in een vijftal domeinen, te weten: dossier, controles, voorzieningen, dierenaantallen en emissies.
    Heeft het college in beeld hoe het in de gemeente Helmond staat ten aanzien van de tekortkomingen binnen deze domeinen?
    Zo nee, is het college voornemens om een soortgelijk onderzoek uit te voeren als het onderzoek in het inspectierapport?
  3. In hoofdstuk 4 van het inspectierapport (pdf) worden ten aanzien van de aspecten beleid, dossiervorming, toezicht & handhaving en vergunningverlening & toezicht verscheidene verbeterpunten geformuleerd. Hoe kijkt het college, op grond van de situatie in Helmond, tegen deze verbeterpunten aan en wat gaat het college met deze verbeterpunten doen?
  4. De provincie doet aan alle gemeentebesturen in Brabant de dringende oproep om mee te doen aan de intensivering van het toezicht op veehouderijen. Gaat het college gehoor geven aan deze dringende oproep?
  5. Welke rollen ziet het college voor de gemeente Helmond weggelegd binnen de versnelling van de transitie in de veehouderijsector in Noord-Brabant?
  6. Is de gemeente Helmond voornemens om voor dit thema extra aandacht te vragen bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant?