Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
34reacties

Suytkade: kat in de zak?

Dat het niet echt lekker gaat met Suytkade, zal voor veel Helmonders geen nieuws meer zijn. Een bouwput, een kale vlakte tussen lelijke fabrieken, te weinig onderhoud aan groen en bestrating, plannen die alsmaar niet van de grond komen en heel wat minder mensen die daar willen wonen dan gedacht of gehoopt. De wijk telt behoorlijk wat bewoners met “een mentaliteit die niet past bij Suytkade”, zo liet een hoge bestuurder zich eens ontvallen en klachten daarover, onder meer op ons eigen weblog, worden niet serieus genomen. De gekozen architectuur is omstreden. “Een suikertaart rond een zinloze heuvel” noemde een bevriend architect het. Een koper zei gelokt te zijn omdat Suytkade net zo ‘uniek’ zou worden als Brandevoort. Met nadruk op ‘zou’. Hij probeert zijn appartement nu te verkopen.

Suytkade Helmond
“Suytkade ontwaakt, groeit, leeft en bruist!” roepen borden langs de weg en de suytkade-website ons al tijden toe. In de praktijk valt dat nogal mee. De bouw ligt al meer dan een jaar stil en de waterburchten blijken nu zo onverkoopbaar dat deze aangepast moeten worden. Onderhandelingen met Fitland over een zo geheten ‘leisurecentrum‘ slepen zich al jaren voort. Bewoners klagen over het gebrek aan winkels en er was zelfs al een voorstel om van 1 van de waterburchten een kantoorpand of supermarkt te maken. Intussen zijn met die kanaalverbreding misschien de schaatsers blij. Niet blij is in ieder geval de  Kegelclub die in dit nog altijd niet gebouwde sportcomplex ‘vergeten’ is.
“Suykade is een nieuwe Helmondse wijk waar u nog veel over gaat horen,” aldus wederom de website van de bouwers, projectontwikkelaars, verkopers en verhuurders. Dat zal in de nabije toekomst nogal meevallen. Althans: het Eindhovens Dagblad bericht vandaag dat het College met de fractievoorzitters van de gemeenteraad heeft afgesproken dat ze geen (negatieve) uitspraken meer zullen doen over Suytkade. Dat zou immers de onderhandelingen met Fitland en RWE Obragas (dat mogelijk in Suytkade een nieuw hoofdkantoor bouwt) schade kunnen doen. Alsof ze bij die bedrijven gek zijn, geen media volgen of niet zelf nog veel betere contacten hebben.
We kunnen dus wel spreken van een spreekverbod. En dat, leert de geschiedenis keer op keer, heeft geen enkele zin. Spreekverboden werken nooit en zijn een democratie onwaardig. Gelukkig kunnen ‘ze’ alle andere Helmonders nog geen spreekverbod opleggen. Jij kunt dus hieronder volop gebruik maken van jouw recht op een eigen mening over Suytkade.

In de reacties hieronder staan updates.

Smeulders: Zin in 2010!

Column Paul Smeulders Helmond

We staan op de drempel van 2009. In de Helmondse politiek zal 2009 in het teken staan van de voorbereidingen op de raadsverkiezingen van maart 2010. Daarmee belooft het een bewogen jaar te worden.

Want hoewel de verkiezingen pas in maart 2010 zijn, achter de schermen gebeurt er in 2009 al razend veel. Zo worden de verkiezingsprogramma's geschreven en de kandidatenlijsten opgesteld. Vervolgens worden de campagnes opgestart, zodat de Helmondse bevolking op 3 maart 2010 een weloverwogen keus kan maken.

Het wordt gissen hoe het Helmondse college er in 2010 uitziet. Daarbij kunnen de nodige vragen worden gesteld. Zal de huidige coalitie bestaande uit PvdA, CDA en VVD standhouden? En welke wethouders zien we in 2010 terug achter de collegetafel? CDA'er Stienen is pas gedurende deze termijn wethouder geworden en zal wel door willen. Die mogelijkheid zal hij wel krijgen: een college zonder het CDA lijkt ondenkbaar in het Helmondse. Van zijn partijgenoot Bethlehem – die bezig is aan zijn derde periode – is bekend dat hij een burgemeesterspost ambieert. Zal hij zich herkiesbaar stellen voor het wethouderschap wanneer zijn wens niet voor maart 2010 in vervulling gaat? Gaat wethouder Houthooft in 2010 voor een derde periode? Wanneer ze stopt, lijkt het aannemelijk dat haar opvolger uit de huidige VVD fractie komt. Of zou centrummanager én landelijk VVD lid Peter Tielemans namens de liberalen zijn rentree in het college maken? De PvdA wethouders Boetzkes en Yeyden zitten in hun eerste periode en zullen hun werk wel willen voortzetten. Maar is PvdA tevreden met wat haar wethouders tot zover hebben bereikt?

Waar het aannemelijk is dat er in de samenstelling van het college wisselingen komen, is dat in de raad zeker. Sommige raadsleden stellen zichzelf niet herkiesbaar, anderen zullen door hun partij worden gedwongen de raad te verlaten. Dit kan vreemde taferelen opleveren. Zo verwisselden in aanloop naar de raadsverkiezingen in 2006 verschillende raadsleden van fractie uit onvrede over hun plek op de kieslijst.

Als GroenLinks zullen we dat in ieder geval niet meemaken. Met Rudi van der Made beschikken we momenteel over één raadslid. Tsja, klein zijn heeft zijn voordelen, maar we willen dolgraag groeien in Helmond. Of dat gaat lukken? Ik hoop het van harte! We doen er in ieder geval veel aan.

Komend jaar gaan jullie nog meer van ons horen! GroenLinks Helmond heeft zin in de toekomst. Alle hulp daarbij is welkom! Ben jij groen en links, en betrokken bij Helmond (of wil je dat worden), laat het ons weten:[email protected]

Een heel goed 2009 toegewenst!

Paul Smeulders
BurgercommissielidGroenLinks

enter

1reactie

Beeldenstorm (JC)

Kerststallen moeten met prikkeldraad en alarmsystemen beveiligd worden. Kerstbomen blijven de onderste drie meter kaal om vernieling en diefstal te voorkomen. In het frietkot staat een bewaker om trubbels te voorkomen. Niet zo raar, want jonge meisjes gaan in bendeverband op stap om iemand te overvallen. Zomaar, voor de kick.
Wat een tijden, wat een zeden,” verzuchtte Cicero al. Ondergetekende kan zich daar alleen maar bij aansluiten. Ik ben dan ook blij dat dit weblog aandacht schenkt aan vernielingen aan have en goed. Want volgens mij loopt het wel heel erg behoorlijk de spuigaten uit. Beelden worden onthoofd, in stukken gezaagd, gestolen of ‘gewoon’ vernield. Dakgoten, regenpijpen en bouwterreinen zijn niet veilig, hoogspanningsleidingen van treinen worden gesloopt en zelf kabels voor verkeerslichten zijn een prooi voor dieven. Mijn broek zakte echter pas echt af, toen ik las dat uit een kerkje de orgelpijpen uit het orgel zijn gestolen. In Oostenrijk weliswaar, maar ook op andere plaatsen gebeuren dit soort dingen. Diefstal uit kerken en musea is al langere tijd populair.
Ordinaire metalen als koper, tin, zink en brons zijn voor een bepaalde groep mensen kennelijk goud waard. Ook in Helmond, waar we een hele poos met een paar onthoofde beelden zaten.
Ik weet niet wat ik het ergste vind: mensen die uit pure vernielzucht zaken beschadigen of dieven die uit zuiver gewin onherstelbare zaken vernietigen, het leven van mensen in gevaar brengen en de maatschappij schade toebrengen.
We kunnen wel doen of alleen de Taliban er dat soort praktijken op na houdt, maar ons land gaat er trots op een van de voorlopers van de beeldenstorm te zijn. Hoe ideologisch fout beide zaken ook zijn, voor een aantal mensen is vernielen kennelijk een hobby. Moeten we daarvoor verzachtende omstandigheden gaan zoeken; een slechte jeugd, verveling of gebrek aan geld?
Wat mij betreft niet: zwaar, heel zwaar straffen die idioten. Dat geldt trouwens ook voor de gekken die er een sport van maken stenen, balken of fietsen van viaducten op voorbijgangers of auto’s te gooien.
Over de zieke geesten die uit ik weet niet wat voor motieven dieren afslachten wil ik het niet eens hebben. Die zijn nog drie keer erger en mogen van mij naar een heropvoedingskamp of erger…
Met dat in het achterhoofd, is het maar weer afwachten wat voor ellende de komende jaarwisseling gaat opleveren.

Was getekend,

1reactie

Naw en Vruuger LXXXVIII

Helmondhttps://www.deweblogvanhelmond.nl/wp-content/uploads/2023/03/molenstraat-Helmond.jpgNaw waarschijnlijk de lastigste kruising in Helmond om aan te sturen.
Het derde log dat op de weblog verscheen, ging daar al over. We hebben het dus over de kruising met de straten Burgemeester van Houtlaan, Molenstraat, Kasteel Traverse, Deurneseweg en Churchilllaan. Vruuger (1959) was het daar een stuk gemakkelijker. De doorsteek naar het spoor was al gemaakt, het huis op de foto van Vruuger werd daardoor een vrijstaand huis.

85reacties

Wat verbergen de 7 gouden kerstballen?


Helmond

De 7 gouden kerstballen (die de weblog op het houten gebouw plakte) verbergen 2 woorden. De vraag is: welke woorden dat zijn?
Bij je antwoord op deze vraag zijn hoofdletters niet nodig, maar gebruik je ze wel, is dat ook goed. Daarin ben je dus vrij, zolang de 2 woorden er maar staan.


Tussenstand:
11 punten: wilma*
13 punten: Anita
12 punten: Helga én Noud*
11 punt:en Tim én Angelique én Els én J.E. Mulder*
AleBlie*

GGG, Wij lazen het, jij ook?

GGG Helmond

@Peter van de Kimmenade:
Je kunt wel schrijven dat geen hond jouw tekst leest, maar die vlieger gaat niet op. De hond van onze fotograaf, zijn baas trouwens ook, lazen het wel degelijk.
Naar hun bescheiden mening (maar mét hun inmiddels vaak geroemde stratenkennis van Helmond) staat er zelfs een dikke fout in. Je schrijft dat de zaak verhuisd is naar de hoek Mierloseweg / Cortenbachstraat maar dit moet de hoek Mierloseweg / Binnendongenstraat zijn. Toch gemakkelijk om te weten als je ’s morgens de winkel moet openen.
Overigens, dat wij dit plaatsen, zorgt er wel voor dat de ruim 6 duizend bezoekers (die De weblog van Helmond nu elke maand aandoen) jouw tekst nu ook lezen.

want anders las je die tekst niet.

12reacties

Perry: Dure halve Helmondse manen

Column Perry Vermeulen HelmondHoeveel euro is er in 2001 gepompt in de totstandkoming van onze schitterende raadzaal, in Boscotondo? Het antwoord hierop heb ik ooit geweten, maar het is me ontglipt. Een hoop geld, dat staat me nog wel bij. Een hoop geld voor een ruimte die er architectonisch wellicht geweldig uitziet, maar waarvan elk klein kind kan voorspellen dat het niet optimaal is ingericht voor (raads)vergaderingen.

Raadzaal van HelmondIk kan er met mijn pet niet bij dat men goedkeuring heeft gegeven voor deze opstelling. Ideaal voor bijvoorbeeld een college op school, in ieder geval voor situaties waarbij één persoon het woord heeft en de rest slechts toehoorder is. Het is geen opstelling voor een debat. Raadsleden kijken, zittend in 2 ‘halve manen’, tegen elkaars ruggen aan tijdens de vergadering. Verre van praktisch. De Italiaanse architect Adolfo Natali kent de basisprincipes van het debat niet. Dat dit niet begrepen is aan het begin van deze eeuw, vind ik echt een flater van formaat – een blunder waar wij burgers nu voor op gaan draaien. Want, zo lazen we vorige week in het ED: acht jaar na de oplevering is het kwartje eindelijk gevallen en mag de hele handel weer op de schop, opnieuw een flinke kostenpost. Men denkt aan twee halve schelpen of een opstelling in carré. Een hele gangbare opstelling, gebruikt in elke gemeente. In Helmond wilden we het wiel opnieuw uitvinden en daar gaan we nu de tol voor betalen. Eerder dit jaar werd deze verbouwing geschat op een kwart miljoen euro.

Daarnaast moeten er enkele plasma-schermen aan de wanden van de raadzaal komen, waarop het debat in de raad in beeld wordt gebracht. Het is de bedoeling om de gemeenteraadsvergaderingen voortaan in samenwerking met Stadsradio Helmond via internet live uit te zenden. Deze in potentie waardevolle impuls gaat jaarlijks 40.000 euro kosten. Ik weet, gezien mijn werk als webcoördinator van de gemeente Deurne, hoeveel het in Den Haag gewaardeerd wordt als raadsvergaderingen integraal te volgen zijn via de website. Voor de landelijke ranglijst, waar Helmond onlangs gestegen is naar de achtste plaats (gefeliciteerd, vakbroeders 🙂 ), heeft zo’n internetuitzending dus positieve gevolgen. Stukje transparantie, gebruik maken van de revolutionaire mogelijkheden die er zijn anno 2008. En dat is allemaal leuk en aardig, maar goed moet wel worden onderzocht hoeveel mensen nu daadwerkelijk gaan kijken. We leven in Helmond, niet in Amsterdam. Als er maar een handjevol toeschouwers zijn moet nagedacht worden of dat die jaarlijkse kostenpost rechtvaardigt. Eerst dus maar even goed onderzoeken of er wel animo is voor het thuis bekijken van deze in de regel zeer saaie raadsvergaderingen. Ik denk dat er veel mensen moeten afstemmen op dit internetkanaal, willen de baten hoger uitvallen dan de kosten. En ik ben hier eigenlijk best sceptisch over.

Fijne feestdagen.

Perry Vermeulen

WilHelmonds: Oud en nieuw(s)

Helmond, het Helmonds Volkslied, WilHelmonds

Het team van WilHelmonds heeft al vele uiteenlopende reacties mogen ontvangen op de bekendmaking van de wedstrijd. Bij deze willen we iedereen bedanken die zijn mening al heeft gegeven, en iedereen uitnodigen om van zich te laten horen. Mede dankzij jullie begint het al echt te leven!

Wat ons is opgevallen, is dat er nog wat onduidelijkheid bestaat over de invulling van de wedstrijd. Voor wie is het bedoeld? Wie mag er mee doen? Wat voor soort nummers mogen worden ingezonden?

Het WilHelmonds is er voor álle Helmonders, jong en oud, ongeacht muzikale voorkeur. Het is een zoektocht naar hét Helmondse volkslied en de winnaar wordt dus ook bepaald door het volk, de Helmonders, jullie dus! Iedereen kan zijn of haar stem laten gelden!
Welk nummer wint, is volledig afhankelijk van de deelnemers (dus de bands, muzikanten, koren, tekstschrijvers, producers etc.) en de stemmen. Ook reeds bestaande nummers mogen, mits opnieuw uitgevoerd, ingezonden worden.
Enkele voorwaarden zijn dat je het nummer live uit moet kunnen voeren, de tekst moet met Helmond (of het 'Helmondgevoel') te maken hebben en in het Helmonds, Nederlands of Engels gezongen zijn, en mag niet beledigend zijn. Alle muziekstijlen zijn toegestaan.
Overige voorwaarden zijn vanaf januari te vinden op deze site.

Vanaf vrijdagavond 16 januari kan iedereen zich inschrijven! Die avond is er een spectaculaire kick-off in de Velvet Lounge aan de Steenweg. Een muzikale avond, met bekende acts uit Helmond, en natuurlijk alle info over de wedstrijd. Iedereen is uitgenodigd, gratis entree en de aanvang om 21:00 uur. Be there!
Binnenkort mogen we de namen bekend maken die 16 januari zullen optreden.

Hou deze site www.wilhelmonds.nl in de gaten voor meer info over deze avond en over de wedstrijd, en laat van je horen! Want wij zijn erg benieuwd hoe jullie denken over dit initiatief!

35reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


Helmond

Vandaag (zaterdag 20 december) maximaal 3 antwoorden per deelnemer!
Elk antwoord vandaag na je derde antwoord is ongeldig.
Morgen geldt bovenstaande restrictie niet meer.


Tussenstand:
10 punten: wilma*
13 punten: Anita
12 punten: Helga én Noud*
11 punt:en Tim én Angelique én Els én J.E. Mulder*
AleBlie*

4reacties

Naw en Vruuger LXXXVII

HelmondNaw zien we Van Oorschot Mode in de Veestraat. Onlangs werd dit pand  verbouwd waarmee de Kwaliteitsprijs Helmond Centrum 2008 werd gewonnen. Sinds 1911 is deze familiezaak in Helmond gevestigd. De start van de bouw van hun pand zie je Vruuger (1956). Daarmee wordt in feite de overgang gemarkeerd dat de Veestraat van een woonstraat de winkelstraat van Helmond werd. Voor dit pand van Van Oorschot moesten namelijk 2 grote woonhuizen wijken, waaronder dat van AW ofwel Pasteurke van Thiel.

6reacties

Wie geniet in ’t Speelhuis? (JC)

“’t Speelhuis, de kunst van het genieten,” staat op de muur van theatercafé Blom & Sanders in ons theater. Een aardige kreet maar waarschijnlijk onbedoeld ook zwaar ironisch. Want het is inderdaad een hele kunst om daar te genieten.
Dan heb ik het niet over de kwaliteit van de voorstellingen. En zelfs niet over de kwaliteit van eten en drinken en al helemaal niet over de inzet van het personeel. Daar is allemaal niets op aan te merken. Waar ik wel heel wat op aan te merken heb, is het feit dat ons Speelhuis zo ontoegankelijk is. Ja, een kaartje kan ik kopen bij de altijd behulpzame mensen van de kassa. Maar eens binnen lopen voor een kopje koffie of een glaasje of hapje van het een of ander kan helaas niet. Het café is al jaren alleen open na een voorstelling. En dan komt ook al vrij spoedig het moment dat de jassen uit de garderobe gehaald worden en de paar mensen die blijven zitten zich uitgenodigd voelen te vertrekken.
Afgelopen zomer stond een tentoonstelling over Piet Blom in ’t Speelhuis. Hoe vaak ik daarvoor niet aan een gesloten deur gestaan heb! En als ik gasten van buiten de stad krijg, laat ik ze graag ’t Speelhuis zien. De buitenkant dan, want binnen lopen is er meestal niet meer bij.
Zo heeft architect Piet Blom het allemaal nooit bedoeld. ’t Speelhuis zou een centrum van de stad moeten worden, het hart van de wijk moeten zijn. En inderdaad heeft de eerste paar jaar een exploitant de zaak kunnen runnen. Hij moest het echter opgeven vanwege een te hoge pachtprijs. Sindsdien is de tent voortdurend gesloten. Even een kopje koffie na de markt of opwarmen van een koude winkelexpeditie is er niet meer bij. Ik vind dat typisch Helmonds: goede ideeën, matige uitvoering, slecht beheer.
Met het vertrek van het Kunstencentrum (Giko) is het alleen nog maar doodser geworden. Het cateringbedrijf dat was ingehuurd, mag alleen nog voor grote optredens komen. Normale avonden doet ’t Speelhuis nu met eigen personeel. Daarvoor is het eigen personeelsbestand enigszins uitgebreid. Het zal dus allemaal wel met centen te maken hebben. En zoals gezegd: geen kwaad woord over het personeel dat altijd even vriendelijk, behulpzaam en actief is. De pinda’s op tafel zijn lekker en de wijn is niet eens zo heel slecht.
Het theater probeert intussen meer mensen te lokken met gratis concerten op de zondagmiddag en theaterdiners onder de naam Theater Culinair. Maar is het zo moeilijk om het café gewoon overdag open te doen en te zorgen dat mensen daar binnen kunnen?
Anders vind ik ons Speelhuis het wel heel erg lijken op de privé speeltuin van de gemeente en aanverwante organisaties, die dankzij ingehuurde catering wel altijd volop hapjes, drankjes en personeel hebben.

Was getekend,

65reacties

Een historische vraag:


Helmond

In 1943 trad in een (achter)zaal van het gebouw rechts een bekend orkest met een later nog bekender geworden zangeres op.
We stellen hierover 2 vragen. Geef jij het juiste antwoord op de eerste vraag, dan levert je dat 1 punt op in de tussenstand. Het juiste antwoord op de tweede vraag levert je ook 1 punt op. Per reactie mag je maar 1 antwoord geven!

Wie was de orkestleider van dat orkest?
Geef alleen de achternaam, dus zonder zijn of haar voornaam en tussenvoegsels.

Wat is de naam van de zangeres?
Geef haar volledige naam (voornaam, eventuele tussenvoegsels en achternaam).


Ook deze historische vraag werd opgesteld door
de stadshistoricus van Helmond, Giel van Hooff

Tussenstand:
9 punten: wilma*
3 punten: Anita
2 punten: Helga
1 punt:en Tim én Noud* én Angelique én Els én J.E. Mulder*
AleBlie*

2reacties

Rieter: (soft) drugs naast alcohol

Column Michael Rieter Helder Helmond

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Helder Helmond is voorstander van een tweede en misschien zelfs wel een derde coffeeshop in Helmond! Zo dat is eruit. Ik maak wél nadrukkelijk een onderscheid tussen soft-drugs en hard-drugs. Hard-drugs zijn voor mij taboe! De recente tijdelijke sluiting van de thans enige coffeeshop aan de Wolfstraat heeft aangetoond dat daardoor de stad overspoeld werd met overal dealende dealers. De overlast was daarmee enorm. En handhaving door de politie bleek welhaast onmogelijk! Voor mij persoonlijk al een reden om vóór coffeeshops te zijn.
Maar de belangrijkste reden is de relatie tot alcohol. En dan bedoel ik niet het gebruik van soft-drugs in combinatie met alcohol want dat schijnt sowieso problemen te geven. Nee, ik bedoel de maatschappelijke houding tegenover soft-drugs vergeleken met alcohol. Ik durf hier luid en helder te stellen dat alcoholgebruik veel meer problemen geeft dan soft-drugs-gebruik. En ik vind daarom onze maatschappij heel hypocriet in deze! We hebben niet voor niets b.v. zogenaamde CAD's, Centra voor Alcohol en Drugs. Dus de koppeling voor wat betreft de ernst van de problematiek wordt al wel gemaakt. Daarentegen is er wel een Opiumwet waarin de drugs worden geregeld máár geen vergelijkbare Alcoholwet! Sterker nog: er zijn volop slijterijen, café's, restaurants, kantines, enz. waar men vrijelijk alcohol kan verkrijgen. Uiteraard boven de 16 jaar, maar dat terzijde. Ik ben daar ook niet tegen. Integendeel. Ik lust op zijn tijd ook wel een pilsje, een glaasje wijn of een borreltje. Maar dat laat onverlet dat drank meer kapot kan maken dan je lief is. Het is oorzaak nummer één van o.a. huiselijk geweld.
Want een van de overeenkomsten tussen sof-drugs en alcohol is dat je er aan verslaafd kunt raken. En daar waar gebruik van soft-drugs – door heel weinig mensen – veelal leidt tot een rustige roes, kan gebruik van alcohol – door heel veel mensen – veel vaker leiden tot agressiviteit. Vandaar mijn constatering dat we als maatschappij hypocriet zijn wanneer we ons wél heel erg druk maken over soft-drugs maar veel minder over alcohol.
Terugkerend naar de coffeeshops zie ik deze dan ook enerzijds als noodzakelijk kwaad en anderzijds als tegenhanger van café's en dergelijke. Wél moet hier nog het een en ander geregeld worden. De verkoop aan de voorkant wordt slechts gedoogd, in tegenstelling tot de verkoop van alcohol die vrij is. Daar komt bij dat de bevoorrading aan de achterzijde feitelijk nog altijd crimineel is. Alleen daarom al ben ik voor door de overheid gecontroleerde wiet-teelt. Het is dan ook te hopen dat de regio Zuidoost-Brabant binnen afzienbare tijd voor de Eindhovense en Helmondse coffeeshops een eigen plantage zullen hebben.

Michael Rieter
FractievoorzitterHelder Helmond

41reacties

Reünie roemruchte sociëteit Revolver

Ingezonden stuk

Thom Ummels vanwege reünie Revolver

Willem Thijssen (Willum Fillum) en Thom Ummels zaten beiden op de HBS van het Carolus Borromeus College aan de Mierloseweg. In de vijfde en examenklas richtten zij het undergroundblad “Hellup” op. Dit werd vooral verspreid onder scholieren en studenten in Helmond en omgeving.
“Hellup” schopte flink aan tegen de gevestigde orde en het katholieke machtsbolwerk dat in die tijd in Helmond heerste. De regels van toen zorgden er bijvoorbeeld voor dat Thom Ummels vele malen de toegang tot school werd ontzegd vanwege te lange haren. Het blad paste in de activiteiten die door provo’s en zogenoemde hippies in heel het land werden georganiseerd.

Vanuit “Hellup” richtten Willem en Thom REVOLVER op. Een voor Helmondse begrippen zeer bijzondere jongerensociëteit, die naast internationaal bekende gelegenheden als Fantasio en Paradiso in Amsterdam deel uitmaakt van de zogeheten Provadya beweging.
De toenmalige wethouder Van Deutekom was een van de weinige bestuurders die iets in de plannen voor Revolver zag. Ook het hoofd cultuur van die tijd Jan Maas verrichtte goede diensten. En zo kwam het dat de leegstaande fabriekshal van Everts en van der Weijden aan de Binnenparallelweg langs het spoor voor Revolver ter beschikking kwam.

In no time werd er door een inmiddels sterk groeiende groep medewerkers de voormalige kantine en directiekantoren in gereedheid gebracht voor openstelling voor het publiek. Het eerste festival was op 11 januari 1969. Groepen die optraden waren: Dirty Underwear, Moses Blues Exemple, Sad Souls, en de in Helmond zeer populaire band Sophisticated Suicide Flight, voorheen FAX.

Revolver trok jongeren van heinde en verre. Allereerst omwille van de bijzondere sfeer en de goede programmering. Een voor Helmond van die tijd zeer libertijnse geest waaide door de voormalige schroefboutenfabriek. Er was een theetuin waar naar hartenlust werd geblowd, een nog nooit vertoonde lichtshow van Dr. Janus, revolutionaire en opruiende lectuur. Revolver kreeg een bekende en beruchte uitstraling. “Een plek waar ouders hun kinderen liever niet naar toesturen”, zoals het Helmonds Dagblad in een kritisch artikel schreef. Er kwamen topgroepen als Cuby and the Blizzards, the Outsiders, Groep 1850, en in de zomer van 1969 een groot popfestival met The Pretty Things uit Engeland.

In de korte tijd van haar bestaan is Revolver bij veel jongeren, maar ook ouderen, van die tijd tot de verbeelding gaan spreken. Vaak werd er over een reünie gesproken. Veertig jaar kwam het er niet van. En nu eindelijk dan wel.
Momenteel worden de namen verzameld van de mensen die hun medewerking aan Revolver gaven of op andere wijze de sociëteit ondersteunden. Het organisatiecomité roept belangstellenden voor de reünie op zich te melden of mogelijk anderen op de reünie attent te maken. Ook mensen die nog materiaal, archiefstukken e.d. uit die tijd hebben, kunnen zich melden.
Aanmelden voor de reünie kan rechtstreeks via [email protected]
Benieuwd naar herinnering en overlevering? Reageer dan hieronder.

In de reacties hieronder staan updates van de weblog.

11reacties

Helmond doet half mee voor de minima

Helmond geeft 50 euro

Wethouder Seyit Yeyden heeft alle minima van Helmond een brief gestuurd waarin hij vertelt dat zij 50 euro eenmalige kerstgratificatie ontvangen. Niet genoeg om de stijging in bijvoorbeeld de ziektekostenverzekering of nutslasten te betalen maar toch een leuk gebaar. Het is overigens rijksgeld van PvdA-collega Aboutaleb, dus de gemeente lijdt geen centje pijn.
In diezelfde brief van 8 december verwijst wethouder Yeyden naar de website van de gemeente en van het ministerie van sociale zaken. Beide sites geven het advies om te kijken op de site www.50eurovoorminima.nl. Tot zover is er weinig aan de hand.
De ’50 Euro-site’ zit direct vast aan ‘bereken uw recht’, gemaakt door het Nibud en Stimulansz. Daar kun je zoeken of je in aanmerking komt voor allerlei aanvullende regelingen voor mensen met weinig of geen inkomen. Wat een teleurstelling om na een paar pagina’s gegevens invullen, te komen op de lijst met aanvullende activiteiten van de Nederlandse gemeenten. Jammer dan. Helmond komt niet voor in dit lijstje met gemeentelijke vergoedingen. “Als uw gemeente niet in de lijst voorkomt, dan is uw gemeente nog niet aangesloten bij Bereken uw Recht. Neem contact op met uw gemeente en vraag op welke vergoedingen u recht hebt,” staat daar letterlijk.
Dat Helmond het uitkeringstrekkers niet makkelijk maakt, is bekend. Dat ze verwijst naar een website waar ze zelf niet aan meedoen is wel heel bijzonder. Hier dus geen duidelijkheid, over waar mensen met een uitkering of andersoortig laag inkomen eventueel recht op hebben.
Opvallend is dat de wethouder in diezelfde brief laat weten dat ‘honderdduizenden huishoudens met een laag inkomen geen gebruik maken van andere vergoedingen.’ Wie met deze brief in de hand probeert via internet te weten te komen voor welke ‘andere vergoedingen’ hij of zij bij de gemeente Helmond aan kan kloppen, komt van een koude kermis thuis. Die moet zich toch weer worstelen door het Aanvraagformulier Bijzondere bijstand (pdf).