Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 116983 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
11reacties

De weblog in december

Tot 1 januari (en daarna) verschijnen columns, quizvragen, gastblogs en dergelijke gewoon op de weblog. Maar omdat de redactie van het Helmonds nieuws op vakantie is (zelf beweren ze dat ze voor een verhaal ergens ver weg op locatie moeten…), zal de nieuwsrubriek in de decembermaand ontbreken.
Zoals altijd is de webmaster er wel, zodat de rest normaal doorloopt. Wil je als gastblogger een opiniërend stuk van ± 400 woorden schrijven over een Helmonds onderwerp dat je hier mist? Mail dat dan naar [email protected].

9reacties

Wanneer was haar eerste?


Wanneer verrichtte deze wethouder haar eerste opening in die functie?
Geef de datum via de notatie ddmmjjjj. Denk je dat haar eerste gisteren was, dan noteer je 28112014


Tussenstand:
6 punten: Erik
2 punten: skruwlelik én case én Stapper
1 punt:en Dan én Ad én mien én Mark én stank én Johan én peer én Erwin
-1 punt:en én Mirjam van der Pijl én Hein én Noud
2 punten: Els (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
7reacties

Voortaan 2 kleine bussen ipv 1 grote bus

Vanaf maandag 15 december kunnen reizigers in Helmond gebruik maken van een nieuwe vorm van openbaar vervoer. Er gaan 2 kleine bussen rijden, waar maximaal 8 personen in kunnen. De eerste rijdt op het traject station Helmond – Automotive Campus – station ’t Hout. De tweede op de route station Helmond – Elkerliek ziekenhuis – Mierlo-Hout – station Brandevoort.
De kleine bussen vervangen de grote lijnbus van lijn 52, die nu nog op deze routes rijdt. Het gaat voorlopig om 2 pilots van 2 jaar. Daarna wordt bezien of de pilots worden voortgezet. Uit onderzoek is gebleken dat de bezettingsgraad in de grote bus laag ligt, daarom deze 2 kleine bussen.
Pilot 1 (Flexbus 552) gaat via deze route (pdf) rijden naar station Brandevoort.  Deze bus maakt gebruik van 2 flexhaltes, dit zijn haltes waar de bus alleen langs komt als iemand deze ‘bestelt’ door rechtstreeks te bellen naar de chauffeur. Het telefoonnummer staat op het haltebord. Deze haltes zijn op de Burgemeester Krollaan en Stepekolk. Een ritkaartje kost 1,50 euro en moet contant worden betaald bij de chauffeur. Het is bij deze bus niet mogelijk om te betalen met de OV-chipkaart. Op deze bus komen chauffeurs die worden aangesteld door de Atlant Groep.
De tweede pilot (lijn 50) gaat rijden op station Helmond ’t Hout. De tijden waarop deze bus gaat rijden, zijn afgestemd op de tijden dat de trein aankomt op het station. Medewerkers van de Automotive Campus en andere bedrijven op bedrijventerrein Groot Schooten kunnen zo bij station Helmond en station ’t Hout vanuit de trein overstappen en met lijn 50 snel op hun werk komen.
De kleine bussen gaan rijden vanaf maandag 15 december, omdat op zondag 14 december de nieuwe dienstregeling van Hermes en NS ingaat. De kleine bussen rijden niet op zondagen. De pilot wordt mogelijk gemaakt door vervoerder Hermes, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en gemeente Helmond.

1reactie

Veel drugs en 7 aanhoudingen en …

De recherche in Helmond heeft een onderzoek afgerond naar de handel in verdovende middelen. Daarbij werden in totaal zeven mensen aangehouden en trof de politie grote hoeveelheden verdovende middelen, grondstoffen voor het maken van drugs, diverse wapens en illegaal vuurwerk aan.
De zaak kwam aan het rollen nadat de politie op vrijdagavond 25 juli twee mannen aanhield bij een verkeerscontrole op de Churchilllaan in Gemert. Bij de 25-jarige man uit Gemert en de 24-jarige man uit Bakel troffen agenten diverse soorten drugs aan, waaronder 23 xtc-pillen, 122 gram speed en amfetamine. Bij verder onderzoek in de woning van de bestuurder trof de politie diverse wapens en drugs aan. Zo werden zwaarden, messen, een luchtbuks, kruisbogen, een werpster, een rambo-mes en 100 gram drugs in beslag genomen.
De recherche is de zaak verder gaan onderzoeken en kwam uit bij een 26-jarige man uit Breda die ook veel in het huis van een familielid in Eindhoven verblijft. Omdat hij ervan wordt verdacht dat hij vanuit beide woningen in drugs handelt, werd hij op 12 november aangehouden in zijn huis in Breda. Agenten troffen daar onder meer 60 milliliter GHB, 10 gram amfetamine, 2 gram MDMA-kristallen, vier gram 4F-poeder (een stimulerend middel) en 54 XTC-pillen aan.
In de woning in Eindhoven werd ook huiszoeking gedaan. Daar lagen onder meer 2060 XTC-pillen, 258 gram amfetamine, 1,5 liter GHB, 20 gram 4F-poeder en 20 gram MDMA-kristallen. Op hetzelfde moment werd zijn 20-jarige ex-vriendin gearresteerd in haar huis in Eindhoven; hier werden geen verdovende middelen gevonden.
Het onderzoek werd verder voortgezet en leidde naar een andere woning in Breda. Agenten zijn daar gaan posten en zagen op 19 november rond 15.45 uur twee mannen naar buiten komen. Het tweetal (21 en 23 jaar uit Breda) bleek een hoeveelheid hennep bij zich te hebben en is aangehouden.
Bij het doorzoeken van het huis vonden de rechercheurs onder meer drie kilo amfetamine, 3378 XTC-pillen, 22 gram cocaïne, 760 gram MDMA-kristallen, 1,5 kilo 4F-poeder en zeven liter vloeibare amfetamine. Tijdens de zoeking kwam een 24-jarige man uit Breda de woning binnen. Hij bleek één van de gebruikers van het huis te zijn en werd ook aangehouden. De man had 226 XTC-pillen en een groot geldbedrag bij zich.
In een berging in de buurt van de woning lagen nog eens onder meer 2170 XTC-pillen, zeven gram amfetamine, 16 gram MDMA-kristallen en 50 patronen.
In een andere berging in Breda trof de politie onder meer 195 liter methanol, 50 liter aceton, 173 gram MDMA-kristallen en een bibigun aan. Ook lagen er vier stuks mortiervuurwerk en 36 superbangs in deze garagebox.
Van de in totaal zeven aangehouden verdachten zitten de twee mannen uit Breda van 24 en 26 jaar nog vast. Zij worden gezien als de hoofdverdachten in de zaak. De overigen zijn heengezonden met een proces-verbaal. De politie sluit meer aanhoudingen in deze zaak niet uit.

De hennepkwekerijen van 2014 op de kaart

Ook in 2014 had de politie haar handen vol aan het oprollen van kwekerijen in de stad. Maar waar zaten nou de meeste hennepkwekers? Helmond Dichtbij en De weblog van Helmond hebben de opgerolde hennepkwekerijen van 2014 op de kaart gezet.
Op 28 november, dus het jaar is nog niet om en wie weet komen er nog een aantal ruimdagen aan, zijn er net geen 40 kwekerijen opgerold binnen de Helmondse gemeentegrenzen. Echt enorme wietbunkers zaten er dit jaar niet bij.Lees verder »

15reacties

Lucy: De Ruit

De Ruit
Nooit onomstreden
En veel bediscussierd

De Ruit
Meer asfalt voor minder natuur
Viel in het Brabantse land goed verkeerd

De Ruit
Pronkstuk van Ruud van Heugten
Gesteund door CDA, VVD, PVV en SPLees verder »

Nieuwe Adviesraad Cultuur Helmond

Met het Cultuurkompas (pdf) is een stip op de horizon gezet voor cultureel Helmond. Onderdeel hiervan is het instellen van een Adviesraad Cultuur die daarom werd opgericht  De adviesraad wil een klankbord zijn dat positief bijdraagt aan het culturele leven in Helmond.
De Adviesraad Cultuur Helmond (ACH) geeft gevraagd en ongevraagd advies over kunst en cultuur aan de gemeente, maar ook bijvoorbeeld aan het cultureel veld of het onderwijs. Uiteindelijke doel is het geven van een positieve impuls aan het culturele klimaat. Voorlopig is de Adviesraad een pilot voor de duur van 1 jaar. Begin 2016 wordt bekeken of en hoe de Adviesraad verder gaat.
Kunstenaar Arno Oberendorff is 1 van de 9 leden van de net opgerichte Adviesraad: “onze insteek is: “Als iets niks kost en toch oplevert, mag je dat winst noemen!” We gaan in ieder geval ons best doen! En na een jaar zal blijken wat het heeft opgeleverd. We hebben er veel zin in en hopen dat Cultureel Helmond ons weet te vinden.’ Of dat gezien de forse cultuurbezuinigingen een goede insteek is, zal de tijd leren.
De Adviesraad bestaat uit voornamelijk Helmonders met uiteenlopende achtergronden in onder meer cultuur, bedrijfsleven, onderwijs en sociaal-maatschappelijke leven. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze kennis en affiniteit met cultuur hebben. In de Adviesraad zitten nu de volgende personen:

Van links naar rechts zie je op de foto Jan van Bommel (o.a. Fanfare De Vooruitgang), Hanneke Kerkhof (o.a. cultuurcoördinator Jan van Brabant, docente Beeldende Vorming), Martijn Verschuren (o.a. danser, dansdocent Unity Eight), Jan Stoffels (o.a. Kunstbalie), Giel van Hooff (o.a. stadshistoricus), Ger Koppenens (o.a. cultuurcoördinator BS De Vlier, Carnavalsvereniging Olum), Arno Oberendorff (o.a. kunstenaar, Stichting Lambertushof). Op de foto ontbreken Hans van de Berkmortel (o.a. kunstenaar, Stichting. Art Helmond) en Bob Grijpstra (o.a. Stichting Helmondse Musical, Stichting Carat).
De Adviesraad kan uitgroeien tot maximaal 12 personen. De denktank bekijkt zelf wie ze eventueel vragen als vaste of tijdelijke aanvulling. Bij een bepaald onderwerp kan incidenteel de hulp ingeroepen worden van iemand met expertise op dat specifiek vlak. Vorige week donderdag was er een kennismakingsbijeenkomst. Bij de volgende bijeenkomst in februari worden inhoudelijke cultuuronderwerpen besproken.

23reacties

Onze OZB op 1 na grootste stijger van NL

De Helmondse Onroerend Zaakbelasting (OZB) stijgt volgend jaar met maar liefst 15,35%. Na de gemeente Zevenaar, stijgt onze OZB volgend jaar het hardst in Nederland. Dat meldt EenVandaag dadelijk in haar tv-uitzending op basis van het jaarlijks onderzoek van de Vereniging Eigen Huis onder 109 gemeenten.
De gemeente laat hen desgevraagd weten dat die stijging, naast bezuinigingen, nodig is om een tekort van 10 miljoen euro weg te werken. Wel wijst de gemeente er op dat de afvalstoffen- en rioolheffing in dezelfde mate daalt en dat de woonlasten dus gelijk blijven.Lees verder »

Verhuizing 61 Brandevoortsedreef-bomen

Komende week worden er 61 platanen verplant naar diverse locaties in Helmond. De bomen zijn afkomstig van de Brandevoortsedreef en worden verplaatst zodat ze kunnen uitgroeien tot volwassen bomen.
Die bomen zijn in rijen van 3 aangeplant. Na onderzoek is er geconstateerd dat de middelste rij van de bomen het minst ontwikkeld is en de ontwikkeling van de buitenste twee rijen in de weg staat. De bomen staan op het punt om in elkaar te groeien. Door de middelste rij te verplanten wordt voorkomen dat de bomen dood gaan. De bomen kunnen zich op andere plaatsen in de stad ontwikkelen tot robuuste volwassen bomen. Daarom worden 8 platanen verplaatst naar de Broederwal en 53 rondom het station van Brandevoort. Er zullen komende week ongeveer 12 bomen per dag verplaatst worden. Op het plattegrondje de routes die de aannemer kan rijden voor het verplaatsen van de bomen.
Eerder dit jaar zijn er al 8 platanen naar het tijdelijk park Obragasterrein gegaan, 12 platanen naar het CPO locatie Stiphout, 6 naar Brouwhuis, 2 naar Rijpelberg en 3 naar Helmond-Noord.

Getuigen gezocht na conflict Watermolenwal

Vanochtend vond er rond 10.00 uur een verkeersconflict plaatst op de Watermolenwal, tegenover de ingang van de Elzaspassage. Tijdens deze ruzie kwam een 70-jarige man uit Helmond ten val en brak hierbij zijn heup. De politie hield een 59-jarige Helmonder aan. De verdachte zit momenteel vast voor verder onderzoek. De politie doet onderzoek.
Een vrouwelijke taxichauffeur zou mogelijk iets gezien hebben en wordt daarom opgeroepen zich te melden. Andere getuigen van het incident worden ook verzocht zich te melden bij de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

5reacties

UWV: Raadslid is de werkloze Yousouf

Het UWV gebruikt bij een leermodule over WW een foto uit 2008 van het PvdA-raadslid Mohammed Chahim. Mohammed heet daar ineens Yousouf en blijkt werkloos. Met zijn foto op die plek bij het UWV, die zonder zijn toestemming werd gebruikt, is deze Helmonder vanzelfsprekend allerminst blij. Vanochtend belde hij het UWV, maar er was niemand die kon helpen.

Ter informatie Mohammed Chahim werkt fulltime bij TNO. Hij promoveerde vorig jaar februari tot doctor in de economische wetenschappen. Daarmee is hij in Helmond het raadslid met de hoogste academische titel.

In de reacties hieronder staan updates.

3reacties

Buurman mijmert over de Waterkant

Een visser ben ik niet, maar ik kan, zonder dat ik een dobber nodig heb, goed dagdromen aan de waterkant. Mijn gedachtes dwalen dan vaak af van belangrijke dingen in het leven, naar wat minder belangrijke zaken, zoals voetbal. Zo ook afgelopen zondag; ik begon te piekeren over weer een verloren wedstrijd, tegen Achilles ’29. Ondanks het verlies in Groesbeek had ik een leuke middag. Veel Helmonders waren al vroeg aanwezig in de knusse en kneuterige kantine van Achilles. Supporters van beide ploegen liepen gemoedelijk door elkaar. Een pilsje erbij, niets aan de hand. In de rust was er een spontane huldiging voor ex-trainer Eric Meijers in dezelfde kantine. Een aantal bestuursleden van Helmond Sport probeerden Eric jammerlijk en pijnlijk te ontwijken. Gelukkig wordt de sympathieke Meijers door de supporters nog altijd letterlijk en figuurlijk op handen gedragen. De onterecht ontslagen trainer genoot zichtbaar van de hartelijkheid van zijn Red Black Army. Lees verder »

5 Dagen geen gemeentelijk Digitaal Loket

Van donderdag 27 november tot en met maandag 1 december kun je geen gebruik maken van het Digitaal Loket van de gemeente Helmond. Er wordt dan een nieuwe versie van het Digitaal Loket geïnstalleerd.
Doordat het Digitaal Loket die 5 dagen niet bereikbaar is, kun je dus geen zaken online regelen. Denk aan het doorgeven van een adreswijziging, het aanvragen van een uittreksel uit de Basisregistratie personen of het aan- of afmelden van je hond voor de hondenbelasting. Dat is die dagen alleen mogelijk in de fysieke Stadswinkel. Vanaf dinsdag 2 december kun je in het nieuwe Digitaal Loket je zaken weer online regelen.
Het maken van een afspraak in de Stadswinkel blijft gewoon mogelijk. Dit staat namelijk los van het Digitaal Loket.

Ons gemeentemuseum bezoek je via Skype

Gemeentemuseum Helmond kan voortaan ook via Skype worden bezocht. Er waren inmiddels 3 geslaagde Skypesessies. Hoe gaat zo’n sessie eigenlijk in z’n werk? “De rondleidster zit bijvoorbeeld in een stijlkamer achter een laptop. Ze laat via de camera de directe omgeving zien, toont diverse kunstvoorwerpen en vertelt daar de informatie bij” aldus Rosie Lelivelt, medewerker Activiteiten.
Zij is enthousiast over de Skypesessies. “We zijn benaderd door studenten van de PABO. Zij wilden graag weten of ze ook via Skype een rondleiding door het museum konden krijgen. We vonden het meteen een goed idee”, vertelt Rosie. Zowel de PABO-studenten als de rondleidsters waren enthousiast over de Skype sessies. Mogelijk gaat het het museum nu vaker Skypesessies organiseren.
Het organiseren van Skypesessies is volgens Rosie een leuke manier om (nieuwe) bezoekers naar het museum te trekken. Het spaart bovendien ook reistijd uit. “Stel dat je mensen uit Groningen kunt warm maken voor een Skypesessie, dan zien ze een prachtig kasteel in het zuiden waarvan ze anders misschien nooit hadden geweten.”
Maar komen bezoekers dan nog wel naar het museum toe? Rosie: “Lang niet iedereen wil Skypen. We zijn ervan overtuigd dat je via Skype een mooie indruk krijgt van het museum, waardoor je juist getriggerd raakt om een bezoek aan het museum te brengen.”
Voor de Skypesessies brengt het museum een bedrag in rekening, de deelnemers aan de sessies worden beschouwd als museumbezoekers. Wie interesse heeft in zo’n Skypesessies mailt naar [email protected]

4reacties

Geen treinverkeer door aanrijding

Er rijden geen treinen op het traject Eindhoven – Helmond door een aanrijding met een persoon, zo liet de NS zojuist weten. Zij verwachten dat de extra reistijd meer dan 60 minuten bedraagt. De verstoring is naar verwachting rond 13.30 uur verholpen.
Zodra wij meer weten plaatsen we hieronder updates.

3reacties

Smits: Koude sanering?

Het aantal amateurvoetbalverenigingen in onze gemeente is al jaren een aandachtspunt. Na de herindeling in 1968, toen diverse kerkdorpen bij de gemeente Helmond werden samengevoegd, steeg het aantal vv-en en werden er “dubbele” cijfers geschreven. Toegevoegd werden de verenigingen uit de kerkdorpen Brouwhuis, Stiphout en Mierlo-Hout. Dit waren specifieke dorpsgerichte voetbalverenigingen.Lees verder »

3reacties

Politie houdt nepcollectant aan

Vanmiddag om 5 uur hield de politie in de Bindersestraat in de Binnenstad een man aan voor oplichting. Deze 46-jarige man gaf zich uit als collectant voor een groot landelijk fonds. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau in Eindhoven. Dat liet wijkagent Maikel van Dijk vanavond weten.
In september waarschuwde de politie al voor nepcollectanten die in Helmond actief zijn. Zij collecteerden onder valse voorwendselen. Ze verkochten stroopwafels voor een  gehandicaptentalentenjacht of voor het KWF. Nepcollectanten die toen al bij KWF Helmond werden gemeld, werden gezien in Dierdonk, Rijpelberg, Mierlo-Hout en op de Bakelsedijk.
Krijg je een collectant aan de deur waarbij je twijfelt of hij of zij echt is? Vraag naar legitimatie en het goede doel. Noteer de gegevens en geef die door aan de politie. Zij kunnen dan actie ondernemen en nepcollectanten op heterdaad betrappen. Dat is het advies van KWF.

Fietser zonder licht mishandelt agenten

De politie hield gisteravond rond 22.30 uur op de Lucas Gasselstraat onder veel verzet een 40-jarige Helmonder aan. De man ging tekeer toen agenten iets zeiden over de niet werkende verlichting van zijn fiets.
Na het aanspreken van de man begon hij direct te schelden, waarop de politie om een legitimatiebewijs vroeg. Omdat de man geen bewijs bij zich had en opnieuw begon te schelden hielden agenten hem aan. De man ging daarbij door het lint en bedreigde de agenten tijdens een worsteling met de dood. Ook verdraaide hij de vingers van een agent. Eenmaal in de boeien werd de verdachte naar het politiebureau gebracht.
Een agent is in het ziekenhuis nagekeken. Mogelijk dat de banden van de duim zijn opgerekt of ingescheurd. De ander liep als gevolg van worsteling met de verdachte schaafwonden op.
Tijdens de insluiting van de verdachte kwam er een cachet met vermoedelijk cocaïne tevoorschijn. Het is niet uitgesloten dat de man onder invloed was van drugs tijdens zijn gewelddadige actie. Hij is ingesloten voor verder onderzoek.