Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

8reacties

Zware mishandeling, omstanders grepen in

Vanmiddag rond de klok van 12 uur vond er een  ernstige mishandeling plaats op het Stationsplein. Het slachtoffer lag op de grond en de dader schopte op haar in.
Een aantal omstanders grepen in en wisten de aanvalster vrij snel bij het slachtoffer weg te krijgen, zo liet 1 van hen de weblog vanmiddag al weten. Dader en slachtoffer (beide tieners) zouden elkaar kennen. Het slachtoffer zou de dader iets “geflikt” hebben.
Het recherche team van de politie is op zoek naar getuigen van deze ernstige mishandeling en/of die deze mishandeling filmden. Was jij getuige: bel dan de afdeling Team Recherche Peeland in Helmond via telefoonnummer: 0900-8844 (referentienummer: 2015182396).

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
2reacties

Geen treinverkeer van en naar Eindhoven

Er rijden geen treinen door een aanrijding met een persoon op het traject tussen Helmond en Eindhoven.
Dat liet de NS zojuist om 15.34 uur weten. Zij verwachten dat de extra reistijd meer dan 60 minuten bedraagt. De verstoring is naar verwachting rond 18.30 uur verholpen.
Op de Burgemeester Krollaan in Mierlo-Hout werd om 15.30 uur een aanrijding met letsel gemeld.

Zodra wij meer weten plaatsen we hieronder updates.

26reacties

Grote brand bij restaurant Se7en

Restaurant Se7en aan de Deurneseweg staat in brand. De vlammen slaan uit het dak van het pand met dikke rookwolken tot gevolg.
De brand werd om 17.47 uur door de brandweer opgeschaald naar een grote brand. De N270/Deurneseweg is afgesloten tussen Helmond-centrum en de N279. De brand werd om 17.10 uur bij de meldkamer gemeld. Voorheen was er op dat adres pannenkoekenhuis De Clown en daarvoor restaurant Prins Heerlijk gevestigd. Restaurant Se7en ging eind maart voor het eerst open.

https://twitter.com/ChrisVereijken/status/632218235228803072

Lees verder »

2reacties

HIT controleerde 7 panden industrieterrein

Het Helmond Interventie Team (HIT) heeft op vanochtend controles uitgevoerd bij 7 panden op het industrieterrein: 6 op Induma-Oost en 1 op Induma-West. 3 Van de gecontroleerde panden stonden leeg.
Aan deze controleactie namen de brandweer, ODZOB, Vreemdelingenpolitie, inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, politie en gemeente Helmond deel. Zij werden ondersteund door netbeheerder Enexis.
Bij deze controleactie werden de volgende zaken geconstateerd:
• 3 keer niet voldaan aan de brandveiligheidseisen
• 3 keer milieuovertreding
• 1 keer info verzameld voor de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)
• 1 keer goederen in beslag genomen die gebruikt worden voor hennepteelt
• 1 keer goederen in beslag genomen die van diefstal afkomstig zijn
• 1 keer mogelijk sprake van BTW carrouselfraude
Hieronder het promotiefilmpje van het Helmond Interventie Team (HIT):

32reacties

Q&A: vervuiling van het Helmonds kanaal

Jan van Aert, Theo van Mullekom en Berry Smits van Helmond Aktief stelden vanavond schriftelijke vragen aan B&W over de vervuiling van het kanaal. In 2013 hadden we over die vervuiling in dat jaar dit topic met foto’s. Hieronder hun 4 vragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Als fractie Helmond Aktief maken we ons zorgen over de Zuid Willemsvaart ! We bedoelen daarmee het gedeelte Zuid Willemsvaart of te wel ’t K’naal wat door het stedelijk gebied stroomt. Zorgen om ’t K’naal gezien de wijze hoe deze er met name in het stedelijk gebied bij ligt, gerekend vanaf de Insteekhaven bij Suijtkade tot aan gerenoveerde sluis 7.Lees verder »

7reacties

Regelt Helmond ’t beter?

Nederland is een regeltjesland. Zo erg dat burgers en zelfs overheden daar soms gek van worden. Wetten, regels, verordeningen, voorschriften, richtlijnen, instructies en reglementen wisselen elkaar af. Want behalve de Nederlandse wet, heeft elke gemeente en dus ook Helmond nog een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Die laatste telt bij ons 78 pagina’s (pdf) met een trefwoordenregister (pdf) van 13 pagina’s. En hoewel elke burger wordt geacht de wet te kennen, blijkt dat niet altijd het geval te zijn.Lees verder »

6reacties

Van den Waardenburg: coalitieakkoord

Momenteel is het ook in de Helmondse politiek vakantie. Er worden tijdens de schoolvakantie geen vergaderingen van het college van B&W, de gemeenteraad en de commissies gehouden. Deze rustige periode is een mooie gelegenheid om de balans op te maken. Het is alweer 1,5 jaar geleden dat de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden en de coalitie van SP, CDA, VVD, GroenLinks en Helmond Aktief aantrad. De raadsperiode 2014 – 2018 is dus alweer bijna op de helft. Als raadslid heb ik zitting in de commissie omgeving en daarom beoordeel ik aan de hand van het coalitieakkoord of er ruimtelijke zaken zijn die het college na 1,5 jaar nog niet heeft opgepakt.Lees verder »

2reacties

Bejaarde vrouw vermist in Helmond Oost

Een vrouw van 74 jaar wordt sinds 10.30 uur vanochtend vermist. Zij werd voor het laatst te voet gezien op de Zoutmanstraat in Helmond Oost. Dat laat Burgernet zojuist weten.
De bejaarde dame is 1,58 meter lang en heeft grijs haar op een staart. Ze draagt een zwart/witte blouse, een zwarte broek, witte sokken en sandalen.
Heb je meer info, bel dan nu de politie op 112.

2reacties

Robustelly-orgel wordt opengemaakt

Iedereen kan binnenkort het Robustelly-orgel in de Lambertuskerk van buiten én van binnen bekijken. Op 1 oktober begint een grote restauratie waardoor zichtbaar wordt wat er allemaal achter de pijpen zit. De Robustelly Society Helmond, zoals de stichting sinds vorig jaar heet, heeft 100.000 euro bij elkaar geharkt voor groot onderhoud van het orgel. De 3 klavieren moeten worden aangepakt, de windvoorziening lekdicht gemaakt en het mechaniek zelf gerepareerd.
Het werk wordt uitgevoerd door Verschueren orgelbouw uit Heythuysen. Dat is een groot voordeel, zegt organist Jan van de Laar. Verschueren stemt jaarlijks het orgel en kent het door en door. Dat bespaart onderzoekskosten. Maar het laatste grote onderhoud dateert alweer van enige tientallen jaren geleden. Vandaar dat het nu hoog tijd is om de zaak eens grondig aan te pakken. Dat gebeurt door een ‘behoudende restauratie’ waarbij originele delen behouden worden en reparatie zoveel mogelijk met originele materialen gebeurt. De stichting is al lang bezig om fondsen te werven voor deze restauratie. De gemeente draagt daarin bij met een garantiesubsidie van maximaal 10.000 euro.
Het Robustelly-orgel in de Lambertuskerk behoort tot de top 10 van de Nederlandse orgels. Het werd in 1770-1772 gebouwd door de Luikse orgelbouwer Guillaume Robustelly voor de abdij van Averbode. In 1797 werd deze abdij opgeheven en het orgel werd gedemonteerd en opgeslagen, in afwachting van een koper. 25 Jaar later kocht het Helmondse parochiebestuur het orgel. Tussen 1856 en 1861 werd de te klein geworden kerk vervangen door de huidige. Daarbij werd het orgel voor het eerst gerestaureerd.
Het orgel telt 47 registers en bijna 8.000 pijpen. Het is uniek omdat het 1 van de weinige klassieke Franse (waar Robustelly zijn vak leerde) barokorgels in Nederland is. En omdat het op het hoogtepunt van zijn carrière geweldig goed (volgens de deskundigen) gelukt is qua bouw en klank. Elders in Nederland staan wat kleine orgels die vaak nog maar zeer ten dele van Robustelly zijn. Je moet naar Leuven, Eupen of Bierbeek om een (deels) echte Robustelly te horen en zien.
De klus is mei volgend jaar afgerond. Organist Van de Laar hoopt dan op een flitsende herstart van de orgelconcerten in de Lambertuskerk in de Kerkstraat. Met een kleine voetnoot: “De stad en haar inwoners mogen zich er best meer van bewust van zijn dat zij zoiets bijzonders bezitten. Als het orgel in bijvoorbeeld orgelstad Haarlem stond, zou de belangstelling heel wat groter zijn.”

1reactie

2 Foto’s van een snorfietsdief in actie

Op maandagavond 6 juli werd er tussen 20.30 en 22.45 uur een snorfiets gestolen. Dit gebeurde op de Watermolenwal bij de bibliotheek.
Gelukkig zijn er via een bewakingscamera beelden waarop de dief te zien is, zo laat de politie weten. Wie hem herkent, kan de politie bellen op 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

5reacties

Vinylclub om liefde voor elpee te delen

Vinylliefhebbers opgelet! Roland van der Heijden begint in samenwerking met café Lokaal42 een Vinylclub onder de naam Pick-Up. Vinyl zit helemaal in de lift. Vinyl, dat zijn die grote zwarte muziekschijven die weg leken door de opkomst van de cd maar voor de echte liefhebbers nooit weg geweest zijn. En op die echte liefhebbers en verzamelaars richt Van der Heijden zich.
De bedoeling is om een muziek community van verzamelaars te krijgen in Helmond. Die elkaar maandelijks kunnen treffen bij Lokaal 42 aan de Markt. Een plek waar mensen met een passie voor muziek elkaar kunnen ontmoeten. Waar je anekdotes over artiesten, instrumenten, persingen, concerten, discografieën, platenspelers, hoezen enzovoort kunt delen. Een ongedwongen avond, met als rode draad zorgvuldig geselecteerde muziek op vinyl. Waar mensen hun verzameling kunnen delen via een dj-set of gewoon lekker kunnen kletsen over wat dan ook. Daarnaast krijgen de leden van de club 10% korting bij zijn eigen bedrijf Pep Records.
Roland van der Heijden is een muziekfreak. Hij werkt al jaren bij de stadsradio met een programma met bijzondere muziek (donderdagavond van 21.00 tot 22.00 uur), is dj bij het Muziekcafé en organiseerde thuis ‘musicology-avonden’ om met vrienden te praten over muziek. Vanuit die hobby begon hij 2 jaar geleden de internetwinkel Pep Records. En staat 2 keer per maand op zaterdag in Lokaal42 met een Pep Records Vinyl Pop Up Store, onder meer komende zaterdag van 15.00 tot 18.00 uur. En vanaf nu dus een community. Om enthousiasme en kennis te delen, te leren en te weten wat mensen bezielt. Niet alleen op het internet maar ook gewoon live, met echte mensen. En puur voor vinyl-liefhebbers. “Voor vinyl maak je meer tijd, je zet het op en luistert een hele plaatkant af,” zegt Roland. Het geluid is veel mooier dan van cd’s. Lekker warm, vol, met meer leven. En niet te vergeten een hoes die je lezen kunt.”

8reacties

Snelheidsduivel reed 104 km te hard

Een bestuurder van een Italiaanse bolide reed 184 km per uur op de N279. Dat is 104 km te hard want hij mocht daar slechts maximaal 80 km per uur rijden.
Het Team Verkeer van de politie betrapte hem gisterenavond op deze weg tussen Roermond, via Helmond langs het ‘nieuwe’ deel van het kanaal naar Veghel en Den Bosch. Als gevolg van deze snelheidsovertreding is zijn rijbewijs door de politie ingevorderd.
In de reacties een kleine update.

11reacties

‘Aanpak bedreigers burgemeesters te soft’

Politie en justitie moeten meer tijd steken in het oppakken van mensen die burgemeesters bedreigen. Dat zegt onze vorige burgemeester Fons Jacobs in het Leidsch Dagblad. “Er wordt veel te weinig geïnvesteerd in het oplossen van intimidatiezaken. Als dan ook nog de straffen te laag zijn, zal een crimineel sneller geneigd zijn om bedreigingen te uiten.”
De 67-jarige Jacobs ziet een stijging van het aantal intimidaties van burgemeester en wethouders en vindt dat zorgelijk. Het overgrote deel van de burgemeesters zou wel eens bedreigd zijn. Na doodsbedreigingen uit de onderwereld werd hij zelf in 2010/2011 zo’n 9 maanden net zo streng bewaakt als Wilders. In die tijd dook hij zelfs 3 weken onder in Turkije.
Lees verder »

16reacties

Beno Fautngilyanan is vermist

De 47-jarige Beno Fautngilyanan wordt sinds zaterdag 1 augustus vermist. Dat laat de politie vanavond weten. Benno verblijft normaal in een opvanghuis in Helmond. Sinds zaterdag is hij daar niet meer geweest. Hij verbleef vaak in het Helmonds centrum.
Beno komt uit Indonesië, heeft een onverzorgd uiterlijk en waarschijnlijk een baard en snor. Op zijn schouder heeft hij een aantal tatoeages. Hij werd geboren op 4 januari 1968, is 170 cm lang, heeft zwarte haren en bruine ogen.
Als je informatie over zijn vermissing hebt, neem dan contact op met de politie via 0800-6070.

1reactie

3 Spoorwegovergangen uren dicht (foto’s)

Er is een storing bij de spoorwegovergangen in de Hoofdstraat, de Slegersstraat en nog een derde overgang. De spoorbomen zijn dicht en het verkeer kan er dus niet door. De eerste melding daarvan kwam om 12.05 uur. ProRail-Monteurs zijn nu ter plaatse. Zo laat een woordvoerder van ProRail weten.
De storing bij de Hoofdstraat in Mierlo-Hout (webcam) is zojuist verholpen.
Vico Hoozemans maakte de onderstaande foto’s.

6reacties

Luchtballon scheert over huizen ’t Hout

Een luchtballon scheerde gisteravond rakelings over huizen in de Odulfusstraat in Mierlo-Hout. De ballon kwam ook over het huis van Meggy Saris die het bovenstaande filmpje maakte. Het 35-meter hoge gevaarte met 15 mensen aan boord maakte een noodlanding op een braakliggend terrein op de Hoofdstraat. Daar werd de ballon opgewacht door politiewagens en veel omwonenden.
Volgens de ervaren ballonvaarder werd de noodlanding uit voorzorg gemaakt omdat de wind afnam af. Volgens hem viel de afstand tussen de heteluchtballon en de huizen wel mee. Volgens RTL onderzoeken de politie en de Dienst Luchtvaart het incident en kijken ze of ze verdere stappen moeten nemen. De ballon was opgestegen bij de Karpendonkse Plas in Eindhoven.
In 2008 maakte een luchtballon ook een noodlanding, toen in Helmond Noord.