Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

19reacties

Nieuwste Kempi-video in Helmond gefilmd

Gisteren verscheen de video van het nummer DNA Zegt Kees die rapper Kempi grotendeels in het centrum van Helmond opnam. Die track over zijn stad staat op de in mei verschenen mixtape DU4.
De derde keer dat de 31-jarige, in Helmond geboren, Kempi op de weblog zijn opwachting maakt. 5 Jaar geleden werkte hij geheel vrijwillig mee aan een fotoshoot voor deze quizvraag, eerder dit jaar (wederom op de Molenstraat) bleek hij ook de hoofdrol te hebben.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
18reacties

Winter nu echt in aantocht, strooien begint

Vannacht kort na 1 uur meldde Ron ‘Pas op Hellimonsters. Kan glad zijn. De zoutstrooiers zijn druk bezig.’ Hij was er snel bij, want inderdaad gingen om middernacht de gladheidsbestrijders voor het eerst weer op weg. De Brabantse winter is nu dus echt in aantocht. Voor vannacht worden temperaturen rond het vriespunt voorspeld. Vorst of sneeuwval zijn het sein voor de medewerkers van Blink om op pad te gaan om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Dat doen zij met strooiwagens en indien nodig ook met sneeuwschuivers en speciale borstelwagens voor de fietspaden. De gemeente is er (net als vorig jaar) met 13 strooiwagens en een zoutvoorraad van 1.500.000 kilo klaar voor.Lees verder »

15reacties

Interactief computermuseum in Helmond

– PRIMEUR –
Volgend jaar wil het HomeComputerMuseum haar deuren openen. Niet in Silicon Valley, Londen of Amsterdam, nee gewoon in het centrum van Helmond. In een leegstaand pand met een vloeroppervlakte van 621 m² in de Kluisstraat komt dat interactief computermuseum met retrocomputers, zo lieten zij de weblog weten. In themakamers met meubels en accessoires uit die jaren kan een ieder interactief de geschiedenis van de thuiscomputer (her)beleven. Dus geen vitrinekasten vol beeldschermen met begeleidende info-kaartjes, maar zelf van alles uitproberen op computers van toen. Een spelletje spelen op bijvoorbeeld een Commodore 64 of Atari, zelf (weer) ervaren hoe het was om een document op te slaan op een floppy en/of programmeren op een Tandy TRS-80.
Initiatiefnemer is de 35-jarige Helmonder Bart van den Akker. Dankzij bevriende verzamelaars bevat de HomeComputerMuseum-collectie inmiddels ruim 600 apparaten. Sinds het begin van dit jaar wordt er hard gewerkt aan dit particulier initiatief. Alles staat in feite gereed om het museum in te gaan richten. Via Facebook kun je de actuele ontwikkelingen bijhouden.
Er is nog 20 duizend euro nodig om het pand te voorzien van elektra, beveiliging en andere voorzieningen. Daarvoor is 7 dagen geleden een crowdfunding gestart via Kickstarter en (voor wie geen creditcard heeft) GoFundMe. In het filmpje hieronder legt Bart in het Engels uit wat hij wil en hoe jij er mede voor kan zorgen dat dit computermuseum in onze stad komt.

.
In de reacties hieronder staan updates.

10reacties

Speeltuinen en scholen rookvrij

Ieder kind in Helmond moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dat vindt de Helmondse PvdA. Ze gaat daarom een motie indien waarin B&W worden opgeroepen ‘te streven naar’ rookvrije gemeentelijke speelplaatsen, sportparken en (omgeving van) scholen en kindcentra. ‘Verkeersborden’ zouden daar rookvrije zone’s moeten aanduiden.
De PvdA komt in de raadsvergadering van vanavond met deze motie omdat de gemeente hiervoor nog geen beleid heeft, ondanks de trend in de huidige maatschappij. Zo roepen longartsen in 8 landen waaronder Nederland vandaag op om alle mensen op longkanker te onderzoeken.

In de reacties hieronder staat een update.

Auto uitgebrand in de Binnenstad (6 foto’s)

Vannacht rond 04.20 uur is er op de Willem Prinzenstraat een auto door brand verwoest. De brandweer was snel ter plaatse maar kon de personenauto niet meer redden. Het geparkeerde voertuig brandde aan zowel de voorkant als de achterkant uit. De oorzaak van deze autobrand weten we niet, brandstichting wordt echter niet uitgesloten. De politie deed via een Burgernet-melding een oproep aan getuigen die mogelijk iets hebben gezien of net iets meer weten.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

6reacties

Gevluchte inbreker Helmond Oost gezocht

Op de Margrietlaan in Helmond Oost zijn inbrekers overlopen. 1 Van hen werd door de politie al aangehouden, maar de andere is te voet gevlucht. Dat meldde Burgernet zojuist. Naar het zich laat aanzien werd ook de zojuist overvliegende politiehelikopter ingezet om de gevluchte man op te sporen.
Deze voortvluchtige man is licht getint en heeft een gele tas bij zich. Hij draagt  een blauwe hoody en een zwarte jas. De politie vraagt je hulp om naar hem uit te kijken. Heb je tips, bel dan meteen naar 112.

In de reacties hieronder staan updates.

2reacties

Stadsleerbedrijf start met klussenteam

Vandaag is het Stadsleerbedrijf Klussen Team Buiten gestart. Het team bestaat uit 24 statushouders die wijkgerichte klussen uitvoeren rondom woningen van hulpbehoevende inwoners. Een werkleider van Senzer stuurt dit team aan.
Dit klussenteam is een initiatief van het Stadsleerbedrijf en een samenwerking tussen LEVgroep, Senzer en Werkvloertaal. Het team pakt klussen op om de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren. Zij gaan aan de slag bij woningen van mensen die het niet zelf kunnen en die niet kunnen terugvallen op iemand uit hun eigen sociale netwerk. Denk onder andere aan het bijhouden van de voortuin, snoeien, gras maaien, reparaties, herstellingen stoep, ramen lappen, of afval buiten zetten. Professionals die in de wijken werken, melden dergelijke klussen aan bij het team. Inwoners kunnen niet zelf bij het team terecht met verzoeken.
Naast deze klussen voor hulpbehoevende inwoners, gaat het team ook onderhoud doen van openbare ruimtes. Zo zijn er over de hele stad 260 speelplekken die het team gaat schoon houden en onderhouden. Dit zijn onderhoudswerkzaamheden die nu minimaal of niet uitgevoerd worden.
De statushouders van het Klussen Team Buiten doen dit werk als vrijwilliger omdat zij graag iets willen doen en leren. Het gaat om gemiddeld 2 dagdelen per week. Aanvullend krijgen ze wekelijks 2 uur taalles.
Het Stadsleerbedrijf kreeg in februari de honderdste deelnemer en heeft er inmiddels bijna 200. Zij ondersteunen Helmondse maatschappelijke instellingen en verenigingen. Middels passende leerplek kan de deelnemer ervaring opdoen, een certificaat halen en nieuwe mensen leren kennen.
Stadsleerbedrijf blijft op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor hun wijk of stad. Denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen van deelnemers met Nederlandse taalles. Geïnteresseerden kunnen iedere dinsdagmiddag terecht bij het Stadsleerbedrijf inloopcafé (LEVgroep).
Het Stadsleerbedrijf Helmond is onderdeel van het speerpunt Sociale Stad van gemeente met als ambitie: “alle inwoners kunnen meedoen, rondkomen en vooruitkomen.” Deze organisatie is een samenwerking van onder andere de gemeente, LEVgroep, Senzer, UWV, GGZ en SMO.

14reacties

Van den Waardenburg: Speelautomaten

Zoals u misschien wel heeft gemerkt of in de verschillende media heeft gelezen; de speelautomatenhal van Jack’s Casino aan de Watermolenwal (onder de stadsbibliotheek) moest onlangs de deuren sluiten. Dit naar aanleiding van een uitspraak van de hoogste bestuursrechter, de Raad van State. Volgens de bestuursrechter heeft het college van burgemeester en wethouders bij het verlenen van de exploitatievergunning en omgevingsvergunning niet duidelijk bekend gemaakt welke verdelingscriteria zouden worden gehanteerd bij de verlening van deze schaarse vergunningen.Lees verder »

7reacties

Renault ramt gevel woning en rijdt door

Vannacht tussen 0.30 en 01.00 uur was er op de Jan Stevensstraat in de Binnenstad een aanrijding. Een onbekend gebleven bestuurder van een groene metalic gekleurde Renault Megane Scenic (bouwjaar 1997) ramde daarbij de gevel van een woning en is daarna doorgereden. De buitenmuur is ingedeukt en flink ontzet. De bewoner was op het moment van de aanrijding thuis. Hij lag op de bank die ter hoogte stond van de plek waar de aanrijding was en bleef ongedeerd.
Via de nummers op de achtergebleven onderdelen van de auto is de politie nu specifiek op zoek naar die betrokken Renault en diens bestuurder en/of eigenaar. In ieder geval 1 koplamp zou hierbij stuk zijn gegaan. Maar de schade kan ook groter zijn.
Heb jij in jouw buurt die auto met schade zien staan of zag jij die aanrijding gebeuren? Heb je het kenteken genoteerd van deze Renault? Zo ja, dan vraagt de politie hen te bellen via 0900-8844 of de gratis tiplijn op 0800-6070. Liever anoniem? Bel dan Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Vermeld ook even het registratienummer: 2017242869.

In de reacties staat een update.

72reacties

Jaarlijkse vuurwerkoverlast weer begonnen

Behalve het plezier dat veel Helmonders hebben van vuurwerk, zorgt het ieder jaar ook voor overlastmeldingen, letsel en schade aan straatmeubilair.
Gisteren gingen agenten in Dierdonk poolshoogte nemen nadat de politie een melding kreeg van vuurwerkoverlast in die wijk. Zij stuitten op een groep die aan het opgegeven signalement voldeed. Het vuurwerk dat ze nog niet afstaken werd in beslag genomen. Wijkagent Maizie Beckschebe voorspelt dat het niet het laatste vuurwerk zal zijn dat in beslag wordt genomen…
In de reacties hieronder zal de weblog (en kun jij ook) Helmond op de hoogte houden van de lokale vuurwerkperikelen.

In de reacties hieronder staan updates.

1reactie

Brandweer vist fietser uit kanaal

Kort voor half 3 vannacht is een man op zijn fiets in het kanaal tussen Helmond en Mierlo terecht gekomen. De man, die samen met een vrouw langs het kanaal fietste, was uit zijn evenwicht geraakt en belandde vervolgens te water. De gealarmeerde ambulance, brandweer van Mierlo en oppervlakte zwemmers van de Helmondse brandweer haalden hem uit het Eindhovensch Kanaal. Het is ons niet bekend hoe de toestand van de man is.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 5 foto’s.

 

9reacties

Wat is zijn voornaam?

.
Tussenstand in deze ronde tot 1 januari:
4 punten: Mohammed Chahim
3 punten: vHans
2 punten: G.Ekkehenkie én dartjan én rbrt
1 punt:en mirjam én Johan én Mien én Toon van Laarhoven én Sjef
-1 punt:en én Janet én Mark
-1 punt:en Tim (de winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
2reacties

Agent in Tilburg trekt pistool voor Helmonder met mes

Een politieagent heeft gisteren in Tilburg zijn pistool moeten trekken om een agressieve Helmonder zover te krijgen dat hij het mes dat hij vast had liet vallen. Pas na 2 keer waarschuwen gaf hij zich over. “Gelukkig net op tijd” aldus de politiewoordvoering
Om 17.30 uur werden verschillende surveillance-eenheden naar de Orionstraat op Industrieterrein-Oost gestuurd. Daar zou bij een bedrijf een vechtpartij aan de gang zijn. Ter plaatse troffen de agenten een agressieve man aan met een mes in zijn hand. Verderop in de straat stond een andere man die aangaf bedreigd te zijn door die man met het mes. Een agent riep dat hij zijn mes moest laten vallen. In plaats van het mes te laten vallen kwam de man op de agent aflopen. Die trok zijn pistool en waarschuwde hem. Daarop kwam hij met zijn mes voor zich uit naar de agent toelopen. Daarbij schreeuwde hij dat ze hem maar kapot moesten schieten. De agent waarschuwde hem voor de laatste keer. Toen liet de Helmonder zijn mes vallen en kon hij geboeid worden.
De 26-jarige verdachte is naar het politiebureau gebracht en daar ingesloten. Op weg daar naar toe bedreigde hij de politieagenten in de auto door ze te beloven dat ze later kapot te schieten.

6reacties

Ravage na ongeval met 5 auto’s (6 foto’s)

Rond 20.05 uur vond op de Deurneseweg een ongeval plaats tussen 5 auto’s. Op de kruising zou 1 van de auto’s door rood gereden zijn waarna de aanrijding met de andere auto’s plaatsvond. Er werden 2 ambulances en diverse politiewagens naar dit ongeval gestuurd. Er waren geen gewonden, wel zijn enkele inzittenden in de ambulance’s geholpen aan kleine verwondingen.
Door deze aanrijding op de N270 was er een ravage op de weg ontstaan. Die werd dan ook enige tijd vanuit Deurne richting Helmond afgesloten, ook de afrit van Asten naar Helmond werd door de aanrijding gesloten. Een bergingsbedrijf heeft 4 wagens weggesleept, de vijfde kon zelf doorrijden. De politie heeft het ongeval in onderzoek.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

1reactie

Mohammed Chahim beoogd lijsttrekker PvdA

Fractievoorzitter Mohammed Chahim is de beoogd lijsttrekker van de Helmondse PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Deze weblogcolumnist was ook in 2014 lijsttrekker en zit sinds 2006 in de gemeenteraad. Met Nathalie Peijs op de tweede plek van de conceptlijst komt de partij met een opvallende naam. Tot voor kort was zij jarenlang binnen het sociaal domein werkzaam bij onze gemeente, nu is ze zelfstandig adviseur en manager.
Op de plekken 3 tot en met 5 staan het ervaren raadslid Mirjam van der Pijl (deze voormalige weblogcolumnist wil graag voor de derde keer raadslid worden) en de burgercommissieleden Thom van den Brule (teamleider in de geestelijke gezondheidszorg) en architect Hans de Mare.
Daarna volgen nieuwkomers: ondernemer Duran Kurumli, Hassana Kadaoui (werkzaam bij de Rabobank en bestuurslid van wijkraad Centrum) en Bregje Kerssemakers (die bij de gemeente Eindhoven werkt). Op positie 9 staat oud-raadslid Karim Ajouaou en op 10 staat jongeling Mohamed Beladel. Huidig PvdA-raadslid Neco Kaygisiz heeft zelf aangegeven geen nieuwe periode als raadslid te ambiëren.
Deze conceptlijst is opgesteld door een commissie onder leiding van oud-Kamerlid Henk Leenders, zij hadden deze motivatie (pdf) per kandidaat. Met de lijst wil de partij de politieke ervaring behouden en ruimte geven aan nieuw talent. De lijst wordt later nog aangevuld met lijstduwers. Woensdagavond 20 december stellen de leden de concept-kandidatenlijst vast tijdens de ledenvergadering.

4reacties

Dusol mag tot 2030 schilderen bij woCom

Omdat woCom besloot langdurige relaties aan te gaan met lokale schildersbedrijven, verzorgt het Stiphoutse Dusol Vastgoedonderhoud de komende 12 jaar hun schilderwerk in Helmond. Op 1 januari had deze woningcorporatie 2.106 huurwoningen in onze gemeente. Gisteren werden de afspraken vastgelegd in een 12-jarig onderhoudscontract dat op 1 januari ingaat. woCom kiest bewust voor deze langdurige, prestatiegerichte samenwerking met lokale schilders.
Met huurwoningen voor in totaal 9 duizend huishoudens is woCom actief in Helmond, Asten, Someren, Cranendonck, Heeze-Leende en Laarbeek. Schilderbedrijf Gubbels, Schilderwerken Budel en Schildersbedrijf Noud van Bussel zijn de uitverkorenen in die andere gemeenten. Deze schildersbedrijven werken op dezelfde manier en hebben de ambitie een 8 als rapportcijfer scoren.

In de reacties hieronder staat een update.

1reactie

Hardleers met ingevorderd rijbewijs

De politie betrapte vandaag een 47-jarige Helmonder 2 keer op het rijden zonder rijbewijs. Zijn rijbewijs was namelijk eerder ingevorderd.
Zijn auto werd in beslag genomen en hij kreeg 2 keer een proces-verbaal, zo liet wijkagent Henry van Dongen vanavond weten.

 

5reacties

Scooterrijder lichtgewond na ongeval

Bij een ongeval op de Zeppelinstraat in Helmond Oost is vanavond een jonge man op zijn scooter achter op een bestelbus gereden. De scooterrijder bloedde flink en werd in de om 19.43 uur gealarmeerde ambulance behandeld. Met verband om zijn hoofd kon hij daarna met een familielid naar huis. Een achterruit van het bestelbusje sneuvelde. We weten niet hoe dat ongeluk kon gebeuren.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

9reacties

Politieman in hals gestoken op de Traverse

Op de Traverse werd zojuist een politieman in zijn halsstreek gestoken. Dat gebeurde tijdens zijn werk in een woning. Hij is per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. Een traumahelikopter is om 13.33 uur opgeroepen om te assisteren.
Er is een verdachte aangehouden, zo meldt een woordvoerder van de politie. De politie doet onderzoek naar de aanleiding van het incident, daarvoor komen onder andere forensisch rechercheurs ter plaatse.

In de reacties hieronder staan updates.

GroenLinks presenteert haar kandidatenlijst

De leden van GroenLinks Helmond hebben gisteravond de kandidatenlijst vastgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. In wijkhuis Westwijzer bepaalden zij wie in welke volgorde staat op de kieslijst achter Antoinette Maas (die in juni tot lijsttrekker werd gekozen).
Lara Tamarinof uit Brandevoort is nummer 2 op de kieslijst en is nieuw in de politiek. De afgelopen jaren zette zij duurzaamheidsinitiatieven op zoals een afvalscheidingsproject op basisscholen en de Facebookgroepen Duurzamer Helmond en de Weggeefhoek Brandevoort (en andere wijken).
Derde staat M’hamed Yahia uit Helmond-Noord. Hij is werkzaam als coördinator bij de LEVgroep. De eerste 5 worden gecomplementeerd met masterstudent filosofie, raadscommissielid en weblogcolumnist Thomas Tuerlings en sociaal-cultureel ondernemer Jesse Bleekrode uit Helmond-West.
Op de 36 personen tellende lijst staan onder meer huisarts Wim Heres, psycholoog Petra Verdonk, advocaat Pieter-Jan Kuppenveld, Nederlands kampioen slalom kanovaren Joris Otten, opbouwwerker Leo Litjens en Ling Ko (zij was fractievoorzitter en weblogcolumnist). Mohammed Chmourra (het andere GroenLinks-raadslid) is niet herkiesbaar.
Lijsttrekker Antoinette Maas, de huidige fractievoorzitter, startte 4 jaar geleden als groentje in de politiek. Zij is er trots op dat haar partij voor het eerst in Helmond een eigen wethouder heeft. “Op 2 november jl. werd de begroting unaniem in de gemeenteraad aangenomen. Een unicum in Helmond! Paul Smeulders heeft het fantastisch gedaan als wethouder. Met dit ijzersterke, groene en sociale team willen we die frisse wind graag doorzetten.”