Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

9reacties

Gewapende woningoverval vannacht

Rond 00.45 uur vannacht was er een gewapende overval op een woning aan de Burgemeester van Houtlaan. De bewoner opende de deur en werd door een onbekende man bedreigd met een op een vuurwapen lijkend voorwerp. Na een korte worsteling is de dader gevlucht. Er vielen geen gewonden zo liet de politiewoordvoering weten.
De politie onderzoekt de zaak en gaven het volgende signalement van de voortvluchtige dader: onverzorgde man, Arabisch, ± 45 jaar en halflang zwart haar. Hij droeg een legerpet en een lange donkere jas met bontkraag. Heb je iets gezien of heb je tips dan vraagt de politie je om hen te bellen op 0900-8844. Uitdrukkelijk wordt daarbij gemeld zelf geen actie richting deze man te ondernemen.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staan updates.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
23reacties

Tuerlings: Helmond aan het glas

Data is here to stay. De wereld digitaliseert zo snel dat de behoefte aan een fatsoenlijk glasvezelnetwerk binnen nu en tien jaar net zo groot is als de behoefte aan een goed werkend riool. Een glasvezelnetwerk past in het rijtje nutsvoorzieningen, samen met het elektriciteitsnet en de waterleiding. Van het gas, aan het glas. Een verplichte glasvezelaansluiting zou dan ook een logisch punt zijn geweest in het regeerakkoord dat eind oktober werd gepresenteerd.Lees verder »

Buurtbewoners pakken Helmondse inbreker

Vannacht werd een 23-jarige Helmonder op heterdaad aangehouden toen hij kennelijk aan het inbreken was bij een woning aan de Pandelaar in Gemert. Buurtbewoners droegen hem over aan de politie.
De buurtbewoners namen poolshoogte nadat ze verdachte geluiden hadden gehoord, afkomstig vanaf de betreffende woning. Daar was op dat moment niemand thuis. Ze troffen de verdachte buiten aan en zagen dat er 2 ruitjes vernield waren. De vermoedelijke inbreker was gewond geraakt. De man verzette zich behoorlijk tegen zijn aanhouding maar kon worden overmeesterd en werd overgedragen aan de toegesnelde politiemensen. Hij zit op dit moment vast.

4reacties

Celstraf na bedreiging medewerkers school

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige Helmonder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden. Hij bedreigde medewerkers van zijn voormalige middelbare school, probeerde in te breken in een woning, mishandelde zijn ex-vriendin, beet een politieagent, verzette zich tegen zijn aanhouding en belemmerde de aanhouding van een andere verdachte.
De man ging in januari 2015 naar zijn voormalige school in Helmond (welke school dat is weten we niet) en bedreigde daar een docent en een leidinggevende. Hij dreigde onder meer met: “Ik steek je lek”, “Ik maak je kapot, ik weet je te vinden” en “Ik maak jullie allemaal af”. In oktober van dat jaar probeerde hij samen met een ander in te breken in een woning in zijn woonplaats. Ze werden betrapt door de politie toen ze de voordeur aan het openbreken waren. Datzelfde jaar mishandelde hij zijn ex-vriendin (15) door haar in het gezicht te slaan en haar te schoppen.
In juni 2017 belemmerde de verdachte de politie bij haar werk. Hij probeerde te voorkomen dat een andere verdachte werd aangehouden. Toen agenten hem daarvoor wilden aanhouden, sloeg de verdachte wild om zich heen en beet een agent in zijn arm.
De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij een hele reeks delicten heeft gepleegd. Het gaat veelal om strafbare feiten die een inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers. Met name de bedreigingen van het schoolpersoneel, de poging tot inbraak en de mishandelingen van zijn ex-vriendin en een agent hebben gevoelens van onrust, angst en onveiligheid bij de verschillende slachtoffers veroorzaakt. Verder weegt mee dat de verdachte eerder voor verschillende delicten (waaronder een geweldsdelict) is veroordeeld.
De rechtbank maakt zich zorgen over de Helmonder. Het gaat om een 21-jarige jongeman die zich keer op keer misdraagt. Alle justitiële interventies hebben vooralsnog niet kunnen voorkomen dat hij steeds verder afglijdt in crimineel gedrag en niet terugschrikt voor het toepassen van geweld of het dreigen daarmee. De rechtbank betreurt in dit kader dat de verdachte (ondanks een eerdere toezegging aan de rechtbank tijdens een eerdere zitting in deze zaak) niet heeft meegewerkt aan het opmaken van een rapport door de reclassering. Gelet op de houding van de verdachte en de hoeveelheid en ernst van de feiten, is de rechtbank van oordeel dat in dit geval slechts een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plek is. Een taakstraf of een voorwaardelijke gevangenisstraf acht de rechtbank een gepasseerd station. De officier van justitie had een gevangenisstraf geëist voor de duur van 8 maanden en 2 weken, met aftrek van de tijd die hij reeds in voorarrest doorbracht.
Naast de celstraf moet de verdachte nog een eerder voorwaardelijk opgelegde werkstraf van 40 uur verrichten.

De volledige uitspraak van de rechtbank.

6reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


Tussenstand in deze ronde tot 1 januari:
3 punten: vHans
2 punten: G.Ekkehenkie én dartjan én rbrt én Mohammed Chahim
1 punt:en mirjam én Johan én Mien én Toon van Laarhoven én Sjef
-1 punt:en én Janet én Mark
-1 punt:en Tim (de winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
1reactie

Man (67) opgepakt na huiselijk geweld

Vanwege de verdenking van huiselijk geweld is een 67-jarige man in ’t Haagje gisteravond door de politie aangehouden. Dat gebeurde in zijn woning aan de 1e Haagstraat.
Met woorden en daarbij mogelijk een voorwerp bedreigde de Helmonder gisteren zijn vrouw. Zij kwam met de schrik vrij, hij zit nu nog vast. Wijkagent Henny Gehem liet weten dat het erop lijkt dat hij een huisverbod opgelegd krijgt.

6reacties

Handgranaat in tas op politiebureau

Gistermiddag hebben politiemensen op het politiebureau aan de Kasteel Traverse in een in beslag genomen sporttas een handgranaat aangetroffen. De eerste verdieping van het bureau werd tijdelijk ontruimd, ook is het gebouw aan het begin van de avond enkele uren voor publiek gesloten geweest. De granaat van Joegoslavische makelij is tijdelijk opgeslagen, de EOD komt deze binnenkort ophalen. Er is geen direct gevaar geweest zo meldt de politiewoordvoering.
Het begon eerder die middag met de staandehouding van 2 mannen in een auto op de Bisonstraat in Gemert. In enkele sporttassen in de auto is in totaal 3 kg hennep gevonden. Daarop zijn de 2 naar het bureau in Helmond overgebracht, waar ze werden ingesloten. Bij het doorzoeken van de sporttassen kwam de handgranaat tevoorschijn. Ook dit wordt het duo van 28 en 45 jaar uit Gemert ten laste gelegd. Zij zijn gisteren in verzekering gesteld.

In een reactie hieronder staat een update.

69reacties

Het Senzer-gevoel

Ongeveer een jaar geleden veranderde Atlant zijn naam in Senzer, volgens directeur Walenberg een samenvoeging van Sense en Sensor. “Sense is het gevoel voor talent, sensor betekent het ontdekken en richting geven.” Klinkt prachtig, maar hoe sensitief gaat het bedrijf in de praktijk om met de oorspronkelijke doelgroep van Helso/Atlant/Senzer, de SW’ers?
Het bedrijfsmodel van Atlant/Senzer, althans de Sociale Werkvoorziening (SW)-tak, is in het afgelopen jaar niet veranderd: “handjes” verhuren aan externe bedrijven. De mens die aan die handjes vastzit, lijkt voor Senzer niet te tellen. Zou het om bepaalde andere lichaamsdelen gaan, dan zou je het gedwongen prostitutie noemen. Senzer maakt veel SW’ers ongelukkig.Lees verder »

9reacties

Helmond schrijft geschiedenis in een doosje

Vorig jaar schreef Tania Heimans geschiedenis met de Helmonders. Als stadsschrijver organiseerde ze workshops en vroeg haar stadgenoten persoonlijke herinneringen aan Helmond op te tekenen. Een selectie van deze verhalen wordt nu opgenomen in een verhalendoosje dat alle deelnemers aan het project gratis kunnen ontvangen. Daarnaast zal er een verhalenbundel verschijnen. Zondag 19 november om 15.00 uur is de feestelijke presentatie bij de bieb, die de publicaties samen met familiebedrijf Lavans mogelijk heeft gemaakt. Alle deelnemers aan dit verhalenproject zijn inmiddels persoonlijk uitgenodigd om dan  als eregast aanwezig te zijn.
Iedereen is die middag welkom om het verleden van Helmond via de inwoners te ontdekken. Want waarom was het wachten op de trein ooit zo erotiserend? Hoe wisten Willy en René van de Kerkhof het in d’n Oliemeulen zo ver te schoppen? Wie was die valse Maria in de Lambertuskerk? Waarom was een vijfjarige het meisje van de biefstuk? Hoe smaakte een stukske kat? En waar kon je heimelijk verboden boeken lenen? Het verhalendoosje zal het allemaal onthullen. Over haar bijzondere ontdekkingen en ontmoetingen verhaalde de stadsschrijver in 2016 al 8 maal op de weblog.
Nu Tania Heimans geen stadsschrijver meer is, hoopt ze dat deze publicatie nog meer inwoners zal inspireren om ook te gaan schrijven en de bijzondere geschiedenis van Helmond levend te houden.

In de reacties hieronder staat een update.

7reacties

Chahim: De beste stuurlui staan aan wal

Toen in het ED het artikel verscheen over het conflict van de burgemeester met haar buren kreeg ik van verschillende Helmonders (en soms zelfs van buiten Helmond) veel berichten over hoe ik, of beter hoe wij als PvdA, moesten handelen. Ik ben als fractievoorzitter het gesprek met de burgemeester aangegaan en was blij dat er zicht was op een oplossing van het conflict, want uiteindelijke moet het daar om draaien. Dan krijg je als politicus het ene na het andere verwijt. De raad in Helmond was ‘één slappe hap’, ‘laf’. De burgemeester die moest toch echt ‘VER-TREK-KEN!!’.Lees verder »

2reacties

2 Hoge onderscheidingen bij Catharinagilde

Gisteren is gildebroeder Eef Luyben bevorderd tot Officier in de Nobele Orde van de Papegay. Deze hoge onderscheiding binnen het gildewezen (genoemd naar de houten vogel die vroeger de vorm van een papegaai had) wordt verleend aan gildebroeders die zich uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor hun eigen gilde of in kringverband voor het gildewezen actief zijn geweest. Bij deze orde zijn zo’n 2400 Europese schuttersgildes en -verenigingen aangesloten. Eef Luyben was al drager van de Gouden medaille en kreeg deze bevordering vanwege zijn 50 jarig lidmaatschap van het St. Catharinagilde en zijn jarenlange bestuurlijke inzet voor het gilde, zo liet het gilde in haar persbericht weten.
Ook gildebroeder/vendelier Frank Koolen werd onderscheiden. Hij kreeg de Gouden medaille met papegaai vanwege zijn tomeloze inzet voor het gilde als kamerbewaarder, vendelinstructeur, bestuurslid en klusjesman van het gilde. Het gilde had Frank Koolen voorgedragen voor de onderscheiding omdat hij de constante factor is achter de schermen van het gilde en altijd klaar staat als het gilde een beroep op hem doet. Gildebroeder Frank was onder “valse voorwendsels” naar het Gelderse Kasteel Doornenburg gelokt en wist niet dat hij deze dag een onderscheiding zou ontvangen.

3reacties

Motorcrosser gewond in Brouwhuis (3 foto’s)

Een motorcrosser is vanmiddag gewond geraakt bij een ongeval. De jongeman zou in de bossen zijn gevallen en door vrienden naar de Meanderlaan in Brouwhuis zijn gebracht voor hulp. Hij raakte gewond aan zijn been en is met een om 16.06 uur uitgerukte ambulance mee naar het ziekenhuis genomen.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staat een update.

6reacties

Wat is haar voornaam?


Tussenstand in deze ronde tot 1 januari:
3 punten: vHans
2 punten: G.Ekkehenkie én dartjan én rbrt
1 punt:en mirjam én Johan én Mien én Toon van Laarhoven én Sjef
-1 punt:en én Janet én Mohammed Chahim én Mark
-1 punt:en Tim (de winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.