Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Gastblogger

Jouw opiniërend stuk (± 400 woorden) over een nieuw Helmonds onderwerp ook op de weblog? Mail je onderwerp in enkele zinnen naar [email protected] dan laten wij je weten of dat past.

34reacties

‘Maak haventje bij Havenplein en Havenpark’

Helmond, een stad waar al jaren wordt gepraat over de invulling van het centrum. Na het afbranden van het Speelhuis en de sloop van de Obragas-gebouwen is er een gat ontstaan, dat gat moet worden gevuld.
Een tijdje geleden heeft de gemeente het “centrumperspectief” gepresenteerd. Een boekje waar we allemaal wel een mening over hebben. Het centrumperspectief is leuk, maar er is nog steeds geen centrumplan. De gemeente heeft ons een aantal amateuristisch in elkaar geknutselde
“visuals” laten zien, maar die kon ik persoonlijk niet serieus nemen. Ik vond dan ook dat ik maar een ding kon doen; mijn plan afmaken en presenteren aan de rest van Helmond, misschien komt er dan een beetje schot in de zaak. Mijn plan ziet u hier onder, met een korte toelichting.

Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
29reacties

Kritisch? Dan niet welkom bij de wethouder

Vanochtend zou ik een interview hebben met wethouder Van der Zanden. Er moet een voorwoord komen voor een magazine over mantelzorg en voor dat magazine zou ik, in opdracht van de LEV-groep, de teksten maken. Gisteren kreeg ik te horen dat ik niet welkom was omdat, zo zei me haar woordvoerder ‘het gevoel niet goed was na een aantal kritische tweets van mij over haar beleid tav de overgebleven zorggelden.’Lees verder »

7reacties

Test: de rode wijn in onze kroegen

Het idee ontstond al ruim een jaar geleden, de uitvoering liet op zich wachten tot afgelopen vrijdagavond: De Groote Helmondse Kennisvergaaring aangaande de Vin Rouge. Ofwel: waar in Helmond bestel je bestens een glas rode wijn?

Voorzien van onze fiets (met niet geheel werkende verlichting, zoals de agenten later die nacht feilloos ontging), goede moed en naderend onweer, togen uw lokale Ilja en Iljanine Gort naar de eerste locatie: de Cacaofabriek. Hoe de rode wijn daar smaakt, zullen we nimmer (nou ja, in ieder geval niet vanavond) weten, want door een gala van opgedirkte pubers hebben we dit etablissement maar direct overgeslagen. Op naar de Kasteelpoort.Lees verder »

9reacties

Jef de Jager tegen Wim Daniëls

Helmonders zijn het leukst als je hen elders treft. Opgeruimd, bescheiden, gul, oergeestig soms – je bent onmiddellijk hun bondgenoot in een boze omgeving.

In Helmond heb ik doorgaans ook prettige ontmoetingen, maar het toeval wil dat ik tegenwoordig weleens stuit op een soort DDR-figuren: allureloze, verlegen mensen met ettelijke ongerichte verwijten. Bij hen is Helmond niet de vrolijke, chaotische fabrieksstad die ik me uit mijn jeugd herinner, maar een stugge arbeidersstad. Of arbeiders? Arbeiderskinderen dan toch, want echte arbeiders zijn allang uitgestorven.

Kennelijk borrelt er onder hen nog kwaadheid over vroeger. Vreemd is dat zeker. Als je Helmond vergelijkt met andere fabriekssteden dan waren de onderlinge verhoudingen hier tamelijk harmonieus. Een bewijs voor deze stelling is makkelijk te leveren. In Twente braken voor de oorlog om de haverklap algemene stakingen uit; in Helmond niet één. Ik denk ook te weten wie dit klimaat heeft bewerkstelligd. Fabrikant Willem Prinzen – ik heb vorig jaar een boek over hem gepubliceerd – zorgde er in zijn eentje voor dat lokale conflicten zelden escaleerden en lenigde als mecenas veel individuele nood.Lees verder »

4reacties

2 Knip-leerlingen volgden de wethouder

Floor Merkx & Hannah Verhappen liepen 1 dag met de wethouder mee. Omdat hun verslag duidelijk het beste lokale artikel van de klas was, staat dat nu op de weblog:

Veel mensen uit Helmond weten niet veel over de politiek in hun stad en dit is te zien aan het stempercentage. Minder dan de helft van de stemgerechtigden heeft twee jaar geleden hun stem uitgebracht op hun keuze voor de politiek in Helmond. Tot grote teleurstelling van de Helmondse politici. Veel mensen weten ook niet wat iemand die in de politiek zit nou de hele dag doet. Om hier achter te komen, zijn we een dag gaan kijken bij een wethouder. Meneer Erik de Vries, ook locoburgemeester van Helmond, liet ons een dag meelopen. We duiken eens in het leven van een wethouder en kijken wat hij allemaal doet op een dag. Eens zien of het meer is dan wat vele denken: alleen maar wat lintjes doorknippen.

‘Ik wilde meer hulp bieden en daarom ben ik bij de SP gegaan, zo kan ik de problemen echt oplossen’ zegt de Vries over waarom hij in de politiek ging.Lees verder »

8reacties

‘Wel snel beslissen anders staat u op straat’

In het nieuws en dus actueel: “Steeds meer gemeenten maken afspraken met woningcorporaties om het aantal sociale huurwoningen te vergroten.” Goed nieuws, lijkt me, met ’t oog op de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning.
Alweer een paar jaar wonen we in de binnenstad van Helmond. Midden in een multiculturele straat en naar volledige tevredenheid. Het liefst zouden we hier blijven wonen maar helaas staat onze woning op de nominatie te worden gesloopt. Eind 2018 moeten we echt weg zijn, zo vertelt ons de woningbouwvereniging Woonpartners.Lees verder »

11reacties

‘Wij’ en ‘Zij’ en de vluchtelingenproblematiek

Komende donderdag 7 april gaan Helmonders met elkaar in gesprek over de opvang van vluchtelingen. Een heikel punt. In de media zien we berichten over een – gelukkig- kleine groep, die intolerante en zelfs zeer discriminerende uitspraken hierover doet. Hun harde schreeuwen overstemt helaas ook de terechte zorg van de meerderheid van onze inwoners. Jawel, terechte zorg, want de gewone Helmonder discrimineert niet, maar maakt zich oprecht zorgen. Maar hebben die zorgen wel alleen met de vluchtelingen te maken of speelt er ook iets anders? Ik merk dat de discussie over vluchtelingen vaak maar voor een deel gaat over de vluchtelingen zelf. Lees verder »

137reacties

‘Repaircafé Rijpelberg met sluiting bedreigd’

Al ruim anderhalf jaar is er een repaircafé in wijkhuis de Brem waar alle Helmonders hun kapotte spullen gratis kunnen laten repareren. Pakweg 700 Helmonders hebben al van deze gelegenheid gebruik gemaakt. Twaalf deskundige vrijwilligers staan klaar om de reparaties uit te voeren. Verbinding, participatie, duurzaamheid en gezelligheid karakteriseren het Repaircafé Rijpelberg.
Maar hier kan wel eens snel een einde aan komen!!! Lees verder »

10reacties

Is Levensmiddelen Museum een aanwinst?

“Levensmiddelen Museum zou aanwinst zijn voor Helmond”, kopte het ED op 2 december jl.
Op zoek naar argumenten vóór heb ik mezelf gepijnigd. Niet dat ik daar genoegen in schep, maar wat ik bedoel is dat ik mijn best gedaan heb argumenten te vinden waarom ik dit een goed idee, een goed plan zou moeten vinden.

Eerlijk gezegd heb ik er maar één kunnen ontdekken: áls er daadwerkelijk sprake is van een collectie, een verzameling, kortom een geheel van objecten wat onderdeel is van uniek Helmonds erfgoed, moeten wij, Helmonders, ons inzetten voor het behoud hiervan. Het dreigement “…,dan vertrekken wij uit de stad”, moeten we al helemaal links laten liggen want we gaan niet met elkaar om de tafel als er sprake is van dreigementen. Helmonders zijn immers vriendelijke en vredelievende mensen die altijd open staan voor een goed gesprek. 😉Lees verder »

48reacties

50 Helmonders bij Miljoenenjacht!

De kans dat je in de postcodeloterij iets wint is groot. De kans dat je echter iets groots wint is klein. Heel klein. En dus had ik geluk toen ik een paar weken geleden een brief van de postcodeloterij niet ongezien in de papierbak liet vallen, maar openmaakte. Ik was kandidaat voor Miljoenenjacht. En verhip, het was nog waar ook. Geen kleine lettertjes, geen betaalde nummers waar je je moet registreren en hoort dat je nu toch écht een kans maakt op, nee, gewoon ‘gefeliciteerd, u bent kandidaat’. Als u zich tenminste registreert. En dat deed ik.Lees verder »

20reacties

In Memoriam Piet Keijzer

foto: Henri van HoeckVandaag, precies 10 jaar geleden, op zondagmiddag 21 augustus 2005, werden wij gebeld toen we terug reden van aan dagtripje Duitsland. “Met Mark, heb je al het gehoord? Piet Keijzer heeft een ernstig ongeluk gehad met zijn stockcar op het circuit de Peel in Venray.” Het is niet goed.
Het werd doodstil in de auto. Dát zal toch niet waar zijn !!
Ongeloof, klam zweet, angst en tranen overmanden ons.
Rechtstreeks zijn we doorgereden naar zijn bedrijf aan de Kanaaldijk en het ergste werd keiharde werkelijkheid. Er hingen bloemstukken aan het gesloten hekwerk. Het was verdomme helemaal niet goed.Lees verder »

31reacties

De raad semi-live uitzenden kost niks

Gisteravond filmde Eddie de hele gemeenteraadsvergadering. Hij maakte als proef onderstaande opnames van het ingelast interpellatiedebat over Peel 6.1. Daarmee loopt hij vooruit op het live uitzenden van raadsvergaderingen, de ‘Raad in Beeld’ geheten.
“Voor wie niet kan komen, je ziet zo meer dan via een artikel in de krant en kan terugkijken wie wat en hoe precies gezegd heeft” zo laat deze voorstander van de Raad in Beeld weten. Als weblog verleenden we graag medewerking aan zijn initiatief. Niet altijd perfecte NOS-beelden en met ‘slechts’ 1 camera vanaf de hoge perstribune. Maar Eddie zorgde er in zijn eentje wel voor dat het hele debat 24 uur later online staat voor 0 euro. Iets goedkoper dan de geschatte kosten (46.000 tot 96.000 eenmalig en jaarlijks 15.000 euro) voor de Raad in Beeld.

Lees verder »

6reacties

‘Mijn geld is te goed voor deze krant’

Gisteravond hoorde ik op een feestje dat Jan Traverse is gestopt. Hoewel ik het eerst niet geloofde, bewees het mobieltje van mijn neefje dat het echt waar was.

Een jaar of vijf geleden zei mijn vrouw het ED-abonnement op. Ik vloekte er volgens haar bijna iedere ochtend alleen maar op. Nadat ze een paar keer dreigde, kwam de krant ineens niet meer. Dat was een paar dagen wennen, maar toen voelde het al goed, eerlijk gezegd voelde het zelfs beter. Via een rondje in de ochtend en avond langs Nu.nl, Telegraaf.nl, de Weblog van Helmond, Omroep Brabant, ED.nl en de website van Helmond Sport wist ik meer en sneller wat er in de wereld en Helmond gebeurde.Lees verder »

16reacties

‘Stadsverwarming, einde van een utopie’

Naar aanleiding van een Q&A van Senioren2013 (pdf) en in voorbereiding op de behandeling van het burgerinitiatief over de stadsverwarming heeft de weblog mij gevraagd om een gastblog te schrijven. Als verplichte afnemer van stadswarmte (of warmteslaaf zoals sommigen het plegen te noemen) volg ik de ontwikkelingen al geruime tijd en zal hier een poging doen om koffiedik te kijken op basis van de informatie die er is.

Uit de Q&A komen een paar dingen duidelijk naar voren. De gemeente beseft dat er een probleem is en is zeer welwillend om tot een oplossing te komen. Warmteleverancier Ennatuurlijk geeft aan dat zij het leidingennet ongeveer op orde hebben, maar dat vanaf 2020 het net eigenlijk geheel aan vervanging toe is. Ook geeft de gemeente aan dat veel van de regelgeving op landelijk niveau plaats vindt en dat zij daar verder weinig invloed op hebben.Lees verder »

61reacties

‘Stadswacht Helmond: toekomst of illusie?’

De discussie over de Stadswacht Helmond en haar directie is losgebarsten en dat is maar goed ook.
De Stichting Stadswacht wordt overeind gehouden met subsidie van de gemeente Helmond, daarom werden er raadsleden uitgenodigd om mee te lopen met de Stadswacht. En nee niet zo maar raadsleden, het waren leden van het CDA en Berry Smits. Het CDA is de partij van Joop en Berry Smits waait toch met alle winden mee. Tijdens de dagen dat deze mensen er waren liet controlefreak Joop van Stiphout zich van zijn beste kant zien, van links naar rechts 4 ruimtes waarin Stadswachten zich konden ophouden en in iedere ruimte was een controleur. Lees verder »

24reacties

Open brief aan Theo van Kroonenburg

Geachte heer Van Kroonenburg, beste Theo,

We lazen dat je sinds 1 januari directeur bent van het Werkvoorzieningschap Oostelijk Zuid-Limburg (WOZL). Daar willen we even op reageren.
Je kent ons uit de jaren 2002-2006. Je was toen directeur van Atlant, de Helmondse tegenhanger van het WOZL. We probeerden de situatie te verbeteren van onze goede vriend “Henk Jansen”. Zijn echte naam hoeft niet op de weblog van Helmond, maar je weet wie we bedoelen. Kijk anders even op www.pestwerk.nl. Jouw aanpak maakte Henk verdrietig en boos. Je hebt bij Atlant nog veel meer gehandicapten verdrietig en boos gemaakt. Het zou jammer zijn als je dat bij het WOZL ook gaat doen. Daarom hebben we een paar tips voor je.Lees verder »

22reacties

‘Sportgala: 010-feestje met Helmonds tintje’

‘En hoe was jouw tennisjaar?’ Kanoslalomster Dian Derks kijkt presentator Ardie den Hoed verbaasd aan. ‘Nou, ik doe aan kanoslalom’, antwoordt ze. Den Hoed kijkt even naar het scherm achter zich. Shit, denkt hij. Ik dacht dat het Milou van der Heijden was, met dat zwarte haar.
Het was niet Milou. Die trouwens ook niet tennist, maar squasht. En die dan wel een van de drie genomineerden was voor de prijs ‘Sporter van het Jaar’, maar die niet aanwezig bleek. Den Hoed besloot er maar niet teveel woorden over vuil te maken.Lees verder »

64reacties

Ja, de weblog Helmonder van het Jaar!

Beste weblogbezoekers,
twee jaar geleden was er al een groep Helmonders die vond dat De weblog van Helmond genomineerd moest worden voor Helmonder van het Jaar. Helaas leidde dat verzoek toen niet tot een nominatie. Nu twee jaar later en na het lezen van de vele enthousiaste reacties dachten wij, laten we het opnieuw proberen.

Al bijna tien jaar is De weblog van Helmond een ware ambassadeur van de stad. Een ieder die op de weblog komt en dit leest weet dat de vrijwilligers van de weblog belangeloos enorm veel tijd en liefde investeren in het up to date houden van deze site. Dagelijks komen er vele Helmonders digitaal bijeen om het nieuws over Helmond te volgen en bespreken. De wereld wordt steeds digitaler, het past anno 2014 dus geheel in het tijdsbeeld dat een digitale omgeving een nominatie krijgt voor de eretitel Helmonder van het Jaar.Lees verder »

5reacties

‘Coffeeshopbeleid: van de regen in de drup!’

Zonder enige twijfel is het coffeeshopbeleid een van de meest beladen onderwerpen die op de agenda van de raadscommissies en raadsvergaderingen verschijnt.

Burgemeester Blanksma van Helmond had behoefte aan het verruimen van de criteria voor het vestigen van een tweede coffeeshop. Een besluit daartoe was door de gemeenteraad genomen in juni 2008. Daarom zocht zij politiek draagvlak voor die verruiming in juni 2013 in de raad. Op 11 maart 2014 heeft burgemeester Elly Blanksma de raad gevraagd om de richtinggevende criteria te herbevestigen. De enige wijziging ten opzichte van 2008 was dat nu parallel aan de verhuizing van de coffeeshop aan de Wolfstraat ook een ander exploitant zich mocht melden. Dit om een monopoliepositie of het wegvallen van 1 coffeeshop te voorkomen. De criteria zijn steeds vastgesteld zonder dat de raad, vanwege de gevoeligheid van de informatie, inzicht kreeg hoeveel van de ‘geschikte’ panden hierdoor toe- of afgevoerd werden van de lijst.Lees verder »