Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 116982 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
6reacties

Naw en Vruuger CCXV

Station begin jaren 50

Naw de achterkant van het stationsgebouw, gezien in de richting Deurne.
Vruuger (begin jaren 50) zaten daar 3 heren in de wachtkamer. Links een buschauffeur, daarnaast de toenmalige exploitant van de stationsrestauratie (en later van De Kluis in de Warande) en rechts Jo Seijkens, de ober van de stationsrestauratie.

Met dank aan Annie (zus) Seijkens-Laurenssen
voor het beschikbaar stellen van de Vruuger-foto.
5reacties

Demokratiese èèrremoei aldus De TB

Vanaf vandaag geeft De TextielBaron zijn bespiegelingen over Helmond op de weblog. Wij zijn vereerd en wensen deze arbitrator nostrum succes en wijsheid.
_______________________________________________________________________________

De TextielBaron“Wie zitten er eigenlijk in het college?”, vroeg mijn buurvrouw van de week toen ik haar vroeg wat ze ervan vond dat het college in Mechelen zat voor hun jaarlijkse uitje. Dat de heren en dames collegeleden jaarlijks naar Mechelen gaan om onder het genot van een Vlaams donkerbruin biertje het gemeentelijk beleid nog eens aan een grondige inspectie te onderwerpen, interesseerde haar niet. Ze vond het vooral jammer dat haar WOZ-waarde niet gedaald was (“Dat krijg ik echt niet meer voor deze hut!”). Het college en de raad lieten haar sowieso koud. “Ach, dat bijna niemand weet wie er in de raad zitten, zegt al genoeg hè”, pareerde ze toen ik stelde dat het toch goed is voor een mens om zich af en toe ook eens met een ander te bemoeien.
Ik was het niet met haar eens, maar ze raakte natuurlijk wel een overgevoelige snaar. Want hoeveel procent van de Helmonders kent nou meer dan twee raadsleden? En hoeveel Helmonders weten wie Peter Tielemans is als hen een van zijn prachtige Carat-foto’s getoond wordt? Ik vrees dat het er niet veel zullen zijn. Natuurlijk is dit niks nieuws. Al heel wat jaartjes wordt geklaagd over de kloof tussen politiek (de ‘ze’ in ‘Ze doen er niks aan!’) en burgerij. Ook in Helmond heerst een democratisch tekort.
De vraag is of daar eigenlijk wel iets aan te doen is in deze individualistische tijden, waarin eigenlijk niemand meer zin en tijd heeft om zich actief in te zetten in een politieke club. Het antwoord is simpel. Ja natuurlijk kan daar iets aan gedaan worden! Maar dan moeten onze ‘volksvertegenwoordigers’ (let op de aanhalingstekens) eens wat meer hun gezicht laten zien in de Helmondse wijken en buurten. Tuurlijk, als er een landelijke actiedag is rondom vrijwilligers, zoals vorige week, dan doen de heren en dames politici allemaal wel iets. Je kent die klusjes wel: helpen in het ziekenhuis (maar alleen als patiënten het zien), bejaarden een heel rondje lang voor zich uit duwen in een park, een museumpje schoonmaken met een tandenborstel, et cetera. Het zijn dezelfde activiteiten die je rondom verkiezingen ziet. Dan moet er immers reclame gemaakt worden.
Maar waarom zie ik de heren en dames raadsleden, op een enkeling na, nooit als er géén actiedagen of verkiezingen zijn? Ik heb er bij mij in de straat nog nooit een in het wild gezien. U wel in uw straat? Het wordt tijd, dat in ieder geval de Helmondse politici hun (publiek!) geld eens waard gaan worden.

De TextielBaron

14reacties

Nieuwe afslag Brandevoort geopend

Zojuist om 5 uur werd de nieuwe afslag Brandevoort op de snelweg tussen Helmond en Eindhoven feestelijk geopend. Sinds vandaag heeft de A270 een tweede ontsluiting naar de wijk Brandevoort. Vele hoge heren waren aanwezig.
Anderhalf jaar geleden werd begonnen met het aanleggen van deze nieuwe afslag en de bijbehorende Neervoortse Dreef richting Branndevoort. De kosten werden vooraf begroot op 4 miljoen euro. Onderstaande foto werd gemaakt door Comee.

Maar niet iedereen is zo even blij als de inwoners van Brandevoort. De verkeerslichten op die afslag en de verlaagde maximumsnelheid op de ‘snelweg’ zijn daarvan de oorzaak. De maximumsnelheid is namelijk verlaagd van 90 naar 70 kilometer per uur. Een plannetje om vanmiddag te gaan protesteren (dat ons eerder werd gemeld) werd gisteren keurig per mail afgemeld. Blijkbaar meer een idee dan een actie. “Maar de onvrede blijft bestaan” zo eindigt de mail van de heer Korsten die de snelweg dagelijks gebruikt.
Met Eindhoven in de rug en de nieuwe afslag voor zich maakte Prinfoto Fotografie onderstaande foto.

37reacties

Tilburg opmaat Helmondse BCH2018?

De gemoederen over Brabant Culturele Hoofdstad in 2018 (BCH2018) spelen ook in Helmond steeds hoger op. Nu laat Helder Helmond weten niet blij te zijn dat een Tilburgse commerciële cultureel ondernemer voor Helmond een opmaatproject gaat verzorgen. Een opmaatproject is een voorinvestering voor BCH2018 van een projectonderdeel van internationale allure dat nauw aansluit op de artistieke visie.
Helder Helmond toonde zich tot nu toe een hartstochtelijk voorstander dat Helmond (samen met de 4 andere steden) zich nomineert voor de titel BCH2018. Zij gingen vorig jaar akkoord met de 400.000 euro voor het artistiek plan (bidbook) ter promotie. Met de toezegging dat de in totaal 10 miljoen euro die Helmond zal moeten betalen, weer via projecten in Helmond zal terugkomen was Helder Helmond akkoord.
“Wij hadden dan ook gehoopt, zelfs verwacht!, dat zéker éérst (en door velen misschien ook wel gedacht alleen) Helmondse projecten daarvoor in aanmerking zouden komen. Waarom? Omdat we de komende jaren fors gaan bezuinigen op cultuur en we via BCH2018 weer fors kunnen investeren in, Helmondse!, cultuur” zo laat de fractievoorzitter Michael Rieter weten.
En nu blijkt dus dat een Tilburgse commerciële cultureel ondernemer aan de haal gaat met de eerste gelden. Helder Helmond heeft daarom de volgende vragen gesteld aan cultuurwethouder Jan van den Heuvel.

  1. Waarom is het Helmondse culturele veld niet gekend in het voornemen van de gemeente om een opmaatproject te gaan doen. En waarom zijn zij daar niet bij betrokken?
  2. Wordt hiermee het Helmondse culturele veld gepasseerd?
  3. Waarom is er geen Helmonds project genomen?
  4. Wat zijn de kosten die gaan naar de Tilburgse culturele ondernemer?

Op de weblog begonnen we er ooit over door dit onderwerp aan de huidige 3 Helmondse fractievoorzitters in de Provinciale Staten voor te leggen.
Het feit dat Helmond (als kleinste van de 5 steden) net als de andere 4 steden een bijdrage van 10 miljoen zal moeten bijdragen zat toen al niet lekker. Het recent bekend geworden salaris van 1500 euro per dag voor het werk van Martijn Sanders als artistiek leider van BCH2018 werd ook niet met gejuich ontvangen.

3reacties

Janssen: Helmond bruist

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) HelmondOnder een stralende zon en met heel veel publieke belangstelling vond afgelopen vrijdag 23 maart 2012 de opening plaats van onze voorjaarskermis. Min of meer luidt de voorjaarskermis het nieuwe activiteitenseizoen in onze stad in.

En aan activiteiten ontbreekt het niet in Helmond. Activiteiten die heel vaak mogelijk zijn door de vele onmisbare vrijwilligers. Het kan ook niet vaak en luid gezegd worden dat Helmond super trots mag zijn op haar vele vrijwilligers.

Een kleine twee weken geleden was er weer de jaarlijkse actie NL DOET. D66 Helmond is ook op die zaterdag actief geweest in Museum Jan Visser. Een zeer enthousiaste ploeg vrijwilligers van een dikke 30 vrouwen en mannen sterk ging met ons aan de slag om het, door de winter wat bestofte museum weer een nieuwe glans te geven. Museum Jan Visser heeft een zeer fraaie collectie oude landbouwwerktuigen en geeft de bezoeker ook een mooie blik op het Helmondse verleden. Uiterst fraai is ook de collectie van het thema ‘ brandweer’. De hele brandweergeschiedenis is in het museum present van de super eenvoudige wateremmer tot oude brandweerauto’s van onder meer Helmondse bedrijven zoals Vlisco. Met veel toewijding en zorg zijn de binnen- en de buitenboel van het museum op die zaterdag weer spic en span gemaakt. Dit dankzij de inzet van die vele vrijwilligers. Ook in de komende maanden zullen deze weer erg actief zijn om de bezoekers van het museum tijdens de openingsuren gastvrij te ontvangen. En ik reken erop dat vele inwoners van onze stad daar dit jaar ook gebruik van zullen maken. Het museum Jan Visser en de mensen erachter verdienen dat. Wist u trouwens dat u voor slechts 45 euro per jaar ‘Vriend van Museum Jan Visser’ kunt worden en dat u daarmee de vrijwilligers een steuntje in de rug geeft bij het realiseren van hun plannen.Lees verder »

18reacties

Stroomstoring in de Rijpelberg

Stroomstoring in HelmondVia diverse kanten horen we dat er in de Rijpelberg een stroomstoring is. Niet alleen in woningen maar ook de verkeerslichten en straatverlichting werken niet. Zo’n 2500 huishoudens zuden getroffen zijn. Het storingsnummer 0800-9009 zou niet of moeilijk bereikbaar zijn.
Of andere wijken van Helmond er ook last van hebben is ons onbekend.
Om 19.56 uur werd er een melding gemaakt van deze stroomstoring. Monteurs van Enexis zijn onderweg zo laat eeen woordvoerder van het netwerkbedrijf Enexis weten. De oorzaak van de stroomuitval is onbekend.

8reacties

Trainingspakken op de kermis

Vrijdagmiddag is de voorjaarskermis weer begonnen. Met meer dan 50 attracties en prachtig lenteweer. Het resultaat zaterdag: een gezellige drukte met goed gevulde terrasjes, blije gezichten bij jong en oud, suikerspinnen en natuurlijk de traditionele camping smokings (de trend dit jaar is overduidelijk Adidas).

Deze klikbare foto’s werden gemaakt door Prinfoto Fotografie.
Tot donderdagavond 22 uur kan iedereen er weer van genieten. Want dan wordt de kermis afgesloten met vuurwerk vanaf het oude postkantoor aan de Watermolenwal. “Zorg dat je dit niet mist!” laat de gemeente weten.

7reacties

Naw en Vruuger CCXIV

Naw (2011) zie je Bavaria House op de Steenweg. Vandaag staat daar de naam De Traverse. De afgelopen 5 jaar wisselde de horecaformules daar snel. Welke allemaal? Wie het weet mag het zeggen, wij hebben het niet meer paraat.
Vruuger (1905) zat daar de nieuwe zaal van Thijs Geenen. In 1894 nam hij het café/herberg  over van de weduwe Van der Linden.
Het pand met de trapgevel iets verder werd ontworpen door J.B. Kam. Dat pand van August Sassen uit 1899 was Vruuger nog nieuw. Helemaal achteraan is de kasteelpoort nog net zichtbaar.

3reacties

De Stadswinkel kreeg 71.915 bezoekers

In 2011 kreeg onze Stadswinkel 71.915 bezoekers. Daarvan kwam 93% op afspraak. Afspraken werden gemaakt via internet (35%), de balie (33%) of via de telefoon (32%). Volgens een onderzoek van de gemeente waren de Helmonders dik tevreden (rapportcijfer 8,2) over het inplannen van afspraken. Deze gegevens publiceerde de gemeente vandaag.
Bij de Stadswinkel moet iedere Helmonder wel eens zijn voor een rijbewijs, paspoort, identiteitsbewijs of bijvoorbeeld voor het doorgeven van verhuizing. Sinds 1 januari 2011 kan dat alleen nog op afspraak. Niet iedereen was daar in het begin blij mee, blijkens de reacties op deze column van Mirjam van der Pijl. Toch even iets anders dan gewoon even ‘vrij’ binnenlopen als je in de buurt bent en tijd hebt. Maar gezien de dikke 8 lijkt het erop dat de Helmonders nu gewend zijn en/of dat alles op rolletjes loopt.
Sinds een paar weken kunnen Helmonders met een Smartphone ook met een QR-code een afspraak maken voor een bezoek aan de Stadswinkel.

11reacties

1000 Mailadressen via woCom op straat

Er zijn hackers die er dit jaar heel veel moeite voor deden om ze bij Bavaria en Philips te stelen. Woningcorporatie woCom doet niet zo moeilijk, zij mailen de mailadressen van 1000 woningzoekenden gewoon.
Dat bleek uit een tweet van Perry Vermeulen en een naar De weblog van Helmond doorgestuurde mail. In die mail van de woningcorporatie (namens woonruimteverdeelsysteem Wooniezie) vanochtend prijst zij in geuren en kleuren 10 nieuwe comfortabele eensgezinswoningen (pdf) die te huur komen. Maar woCom plaatste alle mailadressen niet in de bcc. Gevolg daarvan is dat al die (exact) 1000 mailadressen van ingeschreven woningzoekenden voor een ieder zichtbaar zijn. En daarmee dus gemakkelijk te gebruiken of erger misbruiken door een ieder die dat wil. Minder comfortabel natuurlijk voor die 1000 personen en hun privacy.
In een reactie liet de woordvoerder van woCom weten de fout te erkennen en ten zeerste te betreuren. Zij hadden de fout inmiddels ontdekt en die 1000 aangeschreven mailadressen hebben inmiddels een tweede mail gekregen met de excuses. In die ‘excuusmail’ staan de mailadressen natuurlijk wel in de bcc.
Een dergelijke fout mag en zal niet meer gebeuren, zo sluit de woordvoerder het gesprek af.

4reacties

Rieter: slopen en (her- of ver-) bouwen

Column Michael Rieter Helder HelmondHelmond doet op dit moment zijn naam van sloopstad van weleer al dan niet bewust weer ‘eer’ aan. Meest opvallende en misschien wel meest ziel-verwoestende is het door de raad begin deze maand goedgekeurde sloopvoornemen van het college van het op donderdag 29 december 2011 in vlammen opgegane theater ’t Speelhuis. Voor mij persoonlijk Helmonds meest spraakmakende en meest onderscheidende gebouw. Héél véél krokodillentranen zijn er inmiddels geplengd want helaas was dit unieke kubussengebouw van architect Piet Blom en kunstenaar Har Sanders beschilderde zaal niet dé trekpleister van Helmond. En wellicht dat het dat in de afgelopen 34 jaar wél had moeten zijn! Helder Helmond heeft nog in september 2010 geprobeerd om ’t Speelhuis dé toeristisch-recreatieve trekker van Helmond te laten worden. Over stadspromotie en stadsmarketing gesproken; maar dat terzijde. Wat mij betreft moet ’t Speelhuis op de huidige plek worden herbouwd; overigens niet persé mét theater-functie máár met díé ontmoetingsfunctie die Blom zelf van meet af aan voor ogen had. Het zou daarmee weer dé icoon van Helmond kunnen zijn; ook goed voor de status van Brabant culturele hoofdstad 2018. Gesloopt is inmiddels op een haar na het Obragas-complex met name ten behoeve een game-hal inclusief fun-eating. Als die er tenminste gaat komen want er is zojuist voor de derde maal uitstel gegeven! Helder Helmond had liever pas sloop gezien als er definitieve plannen zouden zijn. Het kantoorgebouw had b.v. een (tijdelijk?) hostel kunnen worden voor toeristen. En de ‘carnergie-hal’ wellicht een tijdelijk theater. Maar misschien leent zich de plek nu voor een ‘theater aan ’t water’ of ‘’n zaal aan de knaal’ ? Behalve (voorgenomen) sloop en wellicht herbouw ook een opvallende verbouw! De voormalige Cacaofabriek gaat worden verbouwd tot een ware culturele hotspot; door sommigen ook wel hutspot genoemd. Dé trekkers zijn Lakei en Filmhuis die samen niet alleen onder één dak maar straks óók als één organisatie (wie weet een goede naam?) deze taak op zich hebben genomen. Persoonlijk ben ik héél blij met deze verbouwing want met mijn monumenten-pet op heb ik mede aan de basis gestaan dat dit gebouw een beschermd monument is geworden. En mede door die status van de provincie een bijdrage van 5 miljoen in de totaal van 16 miljoen aan bouw- en verbouwkosten heeft gekregen. Alleen als ik terugdenk aan afgelopen dinsdagavond toen ik met een paar partijgenoten een gebruikelijk afzakkertje bij het huidige Filmhuis gebruikte vroeg ik me wel wat af. Samen met de 2 man achter de bar en de 10 bezoekers áán die bar zouden we over 2 jaar toch wel érg weinig vulling geven aan die toekomstige hotspot!

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

5reacties

Asbest in ’t Speelhuis

In ’t Speelhuis is gevaar voor asbest. Die conclusie kun je trekken als je onderstaande foto’s bekijkt. Klik je op de foto’s dan zie je ze groter.

 

 

Deze asbest-waarschuwingen werden vrijdagmiddag opgehangen aan elke kant van ’t Speelhuis. De 2 jonge mannen die deze asbest-waarschuwingen ophingen, haalden van te voren spullen uit ’t Speelhuis. Opvallend was dat zijzelf het gebouw zonder enige beschermende kleding betraden.
Begin januari werd de asbest rondom het afgebrande Speelhuis opgeruimd door mannen in witte pakken van een gespecialiseerd bedrijf in asbestverwijdering.

15reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?

Helmond

Vandaag (zondag 18 maart) tot 19.00 uur maximaal 2 antwoorden per deelnemer.
Vanaf 19.00 uur mag je zoveel antwoorden geven als je wilt.


Tussenstand:
4 punten: Ad
2 punten: Erik
1 punt:en Jasper de Groot én Angelique én Mark
-2 punten: ad (met 2 minpunten gestart)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.

Naw en Vruuger CCXIII

Naw zie je het Ketsegangske tussen de Markt en de Noord Koninginnewal. Het mooiste straatje van de stad, volgens veel Helmonders.
Vruuger (midden jaren 60) was dit 1 van de armoedige stegen en géngskes in en rond de oude binnenstad. Met de rijkdom net om de hoek op de Markt. Het pand met dubbele (schuur)deur is duidelijk uit een nieuwere tijd (gezien ook stenen en metselwerk) dan de rij heuskes erachter.

66reacties

Helmond blijft helaas nummer 1

werkloze man zoekt werkOnze stad heeft ook in februari procentueel de meeste werklozen van Noord-Brabant. Het aantal Niet-Werkende geregistreerde Werkzoekenden (NWW) ingeschreven bij UWV WERKbedrijf bedroeg afgelopen maand 3.491. Dat is 8,5% van de beroepsbevolking in Helmond. Die cijfers maakten het CBS en UWV vandaag bekend.
Daarmee heeft Helmond net als in januari (8,3%) en geheel 2011 (8,5%) de twijfelachtige eer de hoogste werkloosheid van de provincie te hebben.
Ter vergelijking: in februari behoorde 6,2% van de totale beroepsbevolking in Nederland tot de NWW, in Noord-Brabant 5,5% en in Zuidoost-Brabant 6,0%.

Zouden de Helmondse werkloosheidspercentages ooit laag worden of hebben de grappen over de werkmentaliteit in Helmond eeuwigheidswaarde?

2reacties

GGG, Paspoort met Quick Response

GGG Helmond

Helmonders met een smartphone kunnen nu op elk gewenst moment een afspraak maken bij de Stadswinkel via een QR-code. Dat is handig want sinds januari 2011 kun je er alleen nog maar op afspraak terecht.
Met de QR-code wordt het voor bezitters van een smartphone (een ‘slimme’ mobiele telefoon) nog wat gemakkelijker. Als de Stadswinkel gesloten is, kunnen mensen direct een afspraak maken voor een tijdstip dat de Stadswinkel wel geopend is.
De letters QR zijn een afkorting van Quick Response (“snelle reactie”). Een afspraak wordt pas écht snel gemaakt als ook de QR-code snel gevonden wordt. Gelukkig pakt Helmond alles groot aan. Om die reden had Jan van den Heuvel de vindbaarheid van de QR-code op vrijdag 9 maart groots aangepakt.

om te zien hoe en waar de QR-code gelanceerd werd.

13reacties

‘Geef de sluitingstijden in de horeca vrij’

Laat iedere Helmondse horecabaas zélf beslissen hoe laat hij/zij de zaak sluit. Met dat idee komt de JOVD Helmond Peelland om het uitgaansgeweld te lijf te gaan. Zij denken dat het uitgaansgeweld in de binnenstad deels te wijten is aan het tegelijk sluiten van alle cafés. Want daardoor staan veel Helmonders ongeveer tegelijkertijd buiten op straat en dat blijkt regelmatig voor problemen te zorgen. Voor wie rond die tijd wel eens op de Steenweg of het Havenplein was, is dat laatste geen nieuws.
Nu moeten de kroegen (de ‘natte’ horeca) in Helmond om 02.00 uur sluiten. Betalen ze voor een vergunning dan wordt dat verlengd tot 03.00 uur.
Afgelopen jaar verrichtte de politie op met name de vrijdag- en zaterdagavonden 166 aanhoudingen in het uitgaansgebied. Dat was onder meer voor de verstoring van de openbare orde (34 keer), mishandeling (30), vechten op straat (14), belediging (16), openlijk geweldpleging (5) en het niet voldoen aan bevel of vordering (7).

“Daarnaast is het vrijgeven van de horecatijden een ideaal middel om de aantrekkelijkheid van het Helmondse uitgaansleven te vergroten ten opzichte van bijvoorbeeld Eindhoven en Gemert (Time Out). In Eindhoven gaan de kroegen ’s nachts om 4 uur dicht, in Helmond om 3 uur. Dat is een concurrentievoordeel van Eindhoven dat er niet hoeft te zijn” zo betoogt de JOVD.
Jasper de Groot, voorzitter van de club van Helmondse liberalen, vindt dat hun voorstel vooral voordelen biedt: “het zorgt voor minder uitgaansgeweld, meer aantrekkingskracht voor het Helmondse uitgaansleven en meer vrijheid voor jongeren en kroegbazen”.

De JOVD (gelieerd aan maar onafhankelijk van de VVD) roept de Helmondse politiek op om met een initiatiefvoorstel te komen. Maar of er dat gaat komen….
Begin 2007 startte de gemeente namelijk zelf al eens een debat over de sluitingstijden in de horeca. Dat begon met een discussienota (pdf), op de weblog volgde een log met een poll dat samen met inspraakavonden weer leidde tot een inspraaknota (pdf) en een adviesnota (pdf).
Eind 2007 werd de balans opgemaakt: de Helmondse politiek besloot de sluitingstijden van de cafés niet te veranderen. Behalve lof voor de vooruitstrevende inspraakprocedure leverde de exercitie Helmond niet veel op.
Maar wellicht brengt de rechtstreekse benadering van de JOVD meer op…