Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Verdachte van meerdere winkeldiefstallen opgepakt

De politie arresteerde vanochtend een 25-jarige man uit Mierlo na een winkeldiefstal. Uit onderzoek bleek dat hij de afgelopen tijd meerdere diefstallen gepleegd zou hebben.
Rond 8.30 uur kwam de melding binnen dat de man bij een supermarkt in winkelcentrum De Bus goederen had weggehaald zonder te betalen. Hij was betrapt, door het personeel aangehouden en overgedragen aan de gewaarschuwde politie. Uit onderzoek bleek dat de laatste maand meerdere aangiften van winkeldiefstal tegen hem zijn gedaan. Zo zou hij enkele malen spullen weggehaald hebben bij een slijterij aan de Torenstraat. De verdachte is ingesloten voor verder onderzoek.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
16reacties

Zorgboog stopt met huishoudelijke hulp

“De Zorgboog, organisatie voor wonen, welzijn en zorg in de Peelregio, stopt in 2015 met haar werkzaamheden rond hulp in het huishouden. Zij gaat zich toeleggen op het verder versterken van de overige zorgdiensten. De Zorgboog werkt in samenspraak met de gemeente Helmond aan een goede oplossing voor de 350 cliënten en ruim 90 medewerkers. Het tarief dat de Peelgemeenten bieden om de huishoudelijke hulp in te kopen, is voor de Zorgboog ontoereikend.” Daarmee opent de Zorgboog hun zeer uitvoerig persbericht (pdf) van vandaag.Lees verder »

6reacties

Bezuinigen op kunst en cultuur is ’n kunst

Er moet 10 tot 12% op kunst en cultuur in Helmond worden bezuinigd. Dat liet wethouder Frans Stienen vanmiddag weten tijdens het drukbezochte Cultuurcafé in de Cacaofabriek.
Vanaf 2016 moet de gemeente namelijk 9,5 miljoen euro gaan bezuinigen en ook de kunst- en cultuursector is dan aan de beurt. Op welke onderdelen er precies moet worden bezuinigd is nog niet besloten. Daarom de volgende 2 vragen:

  1. Waarop vind jij dat er in de Helmondse kunst- en cultuursector best bezuinigd kan worden?
  2. Waarop mag beslist niet worden bezuinigd?

Man vast voor schoppen en slaan vriendin

De politie hield vanochtend rond 07.30 uur een 30-jarige Helmonder aan op het politiebureau aan de Kasteel-Traverse. Hij zou eerder zijn vriendin zou hebben mishandeld. De man meldde zichzelf.
De Helmonder zou de dag ervoor tijdens een ruzie zijn 20-jarige vriendin hebben geschopt en geslagen. De man zit vast voor verder onderzoek. Ook wordt onderzocht of de man een huisverbod krijgt opgelegd.

19reacties

Kat zat in dichtgetapete kattenbak

NashOp vrijdagmiddag kreeg de dierenambulance een zwart witte kater die op het politiebureau was afgegeven. Zij zijn op zoek naar de eigenaar.
“Hij was heel merkwaardig verpakt: hij zat in een dichtgetapete kattenbak. Na opening kwam niet alleen de kater maar ook een berg oude droge drollen tevoorschijn, plus een leeg bierblikje en een batterij. Vreemde collectie!” zo laat de Stichting Dierenambulance Helmond weten.
De politie kon niet vertellen wie de kattenbak bij hen was komen afgeven. Op het deksel van de kattenbak was een postzegel geplakt waarover met viltstift een kruis was gezet. Er was van alles op de deksel geschreven. Retour afzender, 5 voorletters en dan Jansen, adres vraagteken, p.a. recl./Novadic Kentron, justitie, SMO, Woonpartners.
Lees verder »

21reacties

Zijn Helmondse bomen toch vogelvrij?

In 2005 werd een plan gepresenteerd om in Helmond de administratieve lastendruk met betrekking tot kapvergunningen te verlagen. Onder andere via dit weblog werd gewaarschuwd dat dit wellicht tot een letterlijke kaalslag zou leiden. Onder het kopje “Bomen binnenkort “vogelvrij” zonder kapvergunning??” werd de politieke discussie getriggerd. De antwoorden waren (natuurlijk?) dat bomen in Helmond niet vogelvrij zijn, bij gemeentelijke kap, zou herplant zo veel mogelijk worden verzorgd. Vooral werd geantwoord, in compleet Politiek Correct Hellemonds, dat bomen belangrijk zijn, ze zorgen voor allerlei milieuvoordelen en een leefbaar stadsbeeld.Lees verder »

7reacties

Q&A: Bevrijdingsherdenking ’s middags

Henriëtte Verouden van Helder Helmond stelde schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het verplaatsen van de bevrijdingsherdenking (donderdag 25 september) van de avond naar de middag. “Dit verbaast mij niet alleen, het roept bij mij zeker ook enkele vragen op” zo schrijft zij.
Vandaag hieronder haar 6 vragen (Questions). Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.Lees verder »

6reacties

Van den Waardenburg: Bezuinigingen

In november 2014 wordt de begroting voor 2015 in de gemeenteraad van Helmond behandeld en daarin moet wederom worden bezuinigd. Bezuinigen is niet leuk. Je wordt soms gedwongen te stoppen met het verrichten van taken die nuttig zijn voor de Helmonders en dat is tegennatuurlijk voor een politicus. Een lastige vraag blijft natuurlijk; waarop moet de gemeente bezuinigen en hoe? Ga je met de spreekwoordelijke kaasschaaf over de verschillende taken en diensten of grijp je op een paar beleidsterreinen fors in door grotendeels te stoppen met een aantal taken? Het klinkt vreemd, maar bezuinigen heeft ook een voordeel. De standpunten en idealen van de verschillende politieke partijen worden namelijk goed zichtbaar. Daar waar de ene partij ervoor kiest om te blijven investeren in sociale dienstverlening en daarvoor de onroerendzaakbelasting wil verhogen, wil de andere partij dit juist niet en kiest voor harde bezuinigingen.Lees verder »

Dief met mes en knuppel aangehouden

Een 37-jarige man uit Helmond is zaterdagmiddag aangehouden in de buurt van de Markt, hij zou enkele spullen hebben gestolen en zou met een mes rondlopen.
Om 15.15 uur werden surveillerende agenten door verschillende marktkoopmannen aangesproken dat ze hadden gezien dat een man spullen weg nam van kramen. Ze gaven een signalement door. De agenten zochten te voet de omgeving af en met behulp van burgers troffen zij op het Speelhuisplein de man aan die aan het signalement voldeed. De man had een knuppel in zijn hand die hij moest laten vallen. De man had een tas bij zich waar een groot mes in zat. Op zijn hoofd had hij een nieuwe bril waar het merkkaartje nog aan zat. De man zou echter nog enkele kledingstukken en een rol stof bij zich moeten hebben. Maar dat had hij niet. Uit verklaringen blijkt dat de man niet alleen daar was dus het vermoeden bestaat dat hij enkele handlangers heeft. De man is naar het bureau gebracht en de politie onderzoekt de zaak. Meerdere personen deden aangifte van bedreiging of van diefstal van goederen.

12reacties

Wiens logo is dit?

Die naam staat meestal bij deze afbeelding. Als het langste woord daarvan in je antwoord staat, is dat voldoende. Op ’t hoofdlettergebruik letten we dit keer niet, maar een verkeerde spelling blijft zoals altijd natuurlijk dodelijk.


Tussenstand:
3 punten: Erik
2 punten: skruwlelik én case
1 punt:en Stapper én Dan én Ad
2 punten: Els (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
15reacties

Beeld ivm 50 jaar Helmondse Molukkers

Vandaag wordt gevierd dat er in Helmond 50 jaar Molukkers wonen. Want in 1964 verhuisden 36 Molukse gezinnen van een barakkenkamp bij Nistelrode naar de Tjerk Hiddesstraat en Willem van der Zaenstraat in Helmond Oost.
Ter ere van dat 50-jarige jubileum werd een beeld (foto door Judith van der Linden) in de Tjerk Hiddesstraat onthuld. Naar schatting wonen er nu zo’n 700 Molukkers in onze stad.
Behalve de onthulling van dat beeld is er vandaag ook een markt en feest op het terrein van handbalvereniging Swift.

11reacties

Draaiorgelman 25 jaar in het centrum

Orgelman Alfons van Gehlen staat vandaag 25 jaar in Helmond-centrum. Wethouder Frans Stienen liet dat vanochtend weten en maakte onderstaande foto.
Links staat de jubilaris en rechts Berry Smits, een warm pleitbezorger van het draaiorgel op die plek. Ondanks dat pleidooi van hem en Michael Rieter (Helder Helmond) besloot de gemeente een jaar geleden de orgelman geen jaarlijkse subsidie van 2500 euro te geven. Maar de stichting Jan Verspaget schoot te hulp waardoor hij op woensdag en zaterdag is blijven spelen in het centrum.

2reacties

Van Rooi Meat breidt met 50.000 m² uit

Vleesverwerker Van Rooi Meat heeft haar in 2007 gebouwde productielocatie in Helmond stevig uitgebreid. De uitbeenruimte, kapafdeling, inpakafdeling en het vrieshuis zijn inmiddels in gebruik genomen. Over 2 weken zal ook de baconproductie in Helmond beginnen. De  vloeroppervlakte aan de Roggedijk op het industrieterrein is nu in totaal met ruim 50.000 vierkante meter uitgebreid. Alle machines zijn inmiddels van de locaties in Someren en Almere verhuisd naar Helmond.
De slachterij is uitgebreid met productie- en voorverpakkingslijnen, een inpakruimte en een vrieshuis met 10.000 ton opslagcapaciteit. Om het perceel zo optimaal mogelijk te benutten, werd een aangrenzend stuk grond gekocht voor de bouw van een parkeergarage met ruim 400 parkeerplaatsen. Door deze uitbreiding van het bedrijf worden alle stappen in het proces van slachten naar uitsnijden en uitbenen tot verpakken en invriezen onder 1 dak gedaan. Dit concept heet “Van boer tot bord onder 1 dak”. “Dat voordelen zoals transparantie in de keten, kostenbeheersing, flexibiliteit, optimale controle en kwaliteit en een constante aanvoer van nieuw vers vlees doordat er 20 uur per dag geslacht kan worden”, aldus Van Rooi. Wekelijks vervallen 15.000 transportkilometers en zijn 10 mensen minder nodig om de logistiek te regelen.
Naast het slachten en uitsnijden (dat al in Helmond gebeurde), wordt het vlees nu ook in Helmond verder uitgebeend en verwerkt. “Het vlees kan straks al binnen 24 uur na de slacht op de winkelvloer zijn” zegt directeur Marc van Rooi met het oog op de retail. Het bedrijf wil vanaf 2016 kant-en-klaar producten gaan produceren.
In december is de oplevering gepland van de overige verdiepingen in de verwerkingsunit en de (hoofd)kantoorruimte. Daarmee is de uitbreiding die In augustus 2013 werd begonnen voltooid..
Van Rooi Group is al een aantal jaar de snelst groeiende vleesverwerker in Nederland. Door onder meer diverse overnames hebben zij nu een marktaandeel in Nederland van 20%.
Het vrieshuis tijdens de bouw:

Elkerliek werkt samen met Maastricht UMC in kankerzorg

Het Elkerliek Ziekenhuis en het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ gaan intensiever samenwerken om de zorg voor mensen met kanker te optimaliseren. Zodoende kan kennis en expertise worden gedeeld en kunnen protocollen op elkaar worden afgestemd. Zo zal bijvoorbeeld over en weer overleg plaats gaan vinden tussen specialisten van verschillende ziekenhuizen om specifieke casussen te bespreken. Bestuursvoorzitters Betty van de Walle (Elkerliek) en Guy Peeters (Maastricht UMC+) tekenden woensdag de overeenkomst.
Betty van de Walle vindt de samenwerking van groot belang voor de patiënten: “Mensen in deze regio gaan het allerliefst naar het Elkerliek, want dat is het ziekenhuis dat ze kennen en zich het meest thuis voelen. We willen en kunnen ons niet specialiseren in alle behandeling en zorg van alle typen kanker. In het belang van onze patiënten werken wij daarom graag samen met anderen. Zo kunnen onze patiënten in hun eigen vertrouwde ziekenhuis terecht en krijgen zij de best mogelijke zorg.”
Guy Peeters van het Maastricht UMC+ vertelt dat universitaire medische centra bezig zijn om samen met de algemene ziekenhuizen uitgebreide regionale oncologische netwerken te vormen. “Door binnen zo’n netwerk op een gestandaardiseerde en geprotocolleerde manier te werken, kunnen patiënten, onafhankelijk van de plek waar zij hun zorgtraject starten, rekenen op oncologische zorg volgens de laatste stand van de wetenschap en afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt”.

2reacties

39 Bekeuringen bij 2 verkeerscontroles

Gisteren hielden studenten van de van de politie-academie 2 grote verkeerscontroles. In totaal werden er tussen 14.00 uur en 21.00 uur 128 voertuigen gecontroleerd en werden er 39 bekeuringen uitgeschreven.
Die boetes werden uitgedeeld voor onder andere mobiel bellen, verlichting, autogordel, niet tonen rijbewijs, losbreek reminrichting en lading. Ook werd er 1 snorfiets in beslag genomen.
De ene was op de Rembrandtlaan en de andere op parkeerplaats Vaarle aan de A270 tussen Eindhoven en Helmond (zie de aankondiging op Twitter.)

6reacties

Ook deze winter geen ijsbaan in centrum?

Het verzoek van de stichting Helmond Winterstad voor een gemeentelijke subsidie is afgewezen. De stichting had voor de realisatie van een ijsbaan 25.000 euro subsidie aan de gemeente gevraagd.
De afwijzing zou kunnen betekenen dat er voor het derde jaar op rij geen schaatsbaan in het centrum van Helmond komt. Of dat ook zo zal zijn, is op dit moment nog onduidelijk. Volgende week woensdag heeft voorzitter Trix Houthooft een gesprek met een ‘externe partij’ waarna er volgens haar meer duidelijkheid komt.
Lees verder »

5reacties

Geen treinverkeer van en naar Eindhoven

Er rijden geen treinen door een aanrijding met een persoon op het traject tussen Helmond en Eindhoven, zo liet de NS zojuist weten. Zij verwachten dat de extra reistijd meer dan 60 minuten bedraagt. De verstoring is naar verwachting rond 22:00 uur verholpen.
De trein vanuit Eindhoven staat dicht bij het station Helmond stil, de brandweer en ambulance zijn gealarmeerd.

Zodra wij meer weten plaatsen we hieronder updates.

Vaarleseweg wordt een fietsstraat

Aanstaande maandag wordt gestart met groot onderhoud aan de Vaarleseweg. Het betreft het deel van de Vaarleseweg dat grenst aan de Mierlosedijk (gemeente Nuenen) tot en met de kruising met de spoorbaan Eindhoven-Helmond. Deze straat in Brandevoort zal worden omgevormd in een fietsstraat. Hierdoor wordt de automobilist als het ware ‘gast’ op de rijbaan. Het zal daarmee een onderdeel van de toekomstige fietsverbinding tussen de centra van Helmond en Eindhoven vormen.
De werkzaamheden zullen naar verwachting tot 10 oktober duren. Tot die tijd is de weg in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Om de weg anders te kunnen inrichten, zijn er in het voorjaar al 65 bomen gekapt.
Het omvormen van de Vaarleseweg tot fietsstraat wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). Het SRE heeft subsidie toekend ter hoogte van maximaal 85.000 euro zijnde 50 % van de totale projectkosten van 170.000 euro.

3reacties

Ruim 65.000 euro aan uitkeringsfraude

Tegen een 49-jarige man en een 31-jarige vrouw uit Helmond is door de sociale recherche proces verbaal opgemaakt omdat zij verdacht worden van fraude met hun bijstandsuitkering. Het gaat om ruim 65 duizend euro aan teveel ontvangen uitkering.
De twee Helmonders ontvangen beiden een bijstandsuitkering van de gemeente Helmond. In de periode van juli 2008 tot en met maart 2014 hadden zij ook andere inkomsten, die zij niet doorgaven aan de gemeente. Ze zouden onder meer inkomsten hebben gehad uit het verkopen van enkele auto’s en andere commerciële activiteiten. Daarnaast zouden ze de beschikking hebben gehad over geld op een bankrekening op naam van iemand anders en mobiele telefoons op naam van iemand anders. De teveel ontvangen uitkering wordt teruggevorderd.

14reacties

Door rood fietsen kostte 370 euro extra

Gistermiddag wilde de politie een Helmonder bekeuren die op de Kasteel Traverse door rood fietste. De persoon wilde liever geen bon en vluchtte. Maar na een flinke achtervolging door het centrum van Helmond werd hij staande gehouden en kreeg hij zijn bon van 90 euro. Daarbij kwam een bekeuring van 370 euro omdat hij de aanwijzingen van de politieagent om te stoppen had genegeerd en zich vervelend gedroeg.
Tijdens die achtervolging had zijn vriend de agent 2 keer met de fiets afgesneden. Hij werd later in zijn woning in Helmond aangehouden voor het belemmeren van een politieagent. Na overleg met de Officier van Justitie werd besloten dat deze vriend zich voor de rechter moet verantwoorden.