Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

1reactie

Helmondse Carola en haar gouden hulpen

Na al het negatieve nieuws in de zorg, vindt Colinda van der Zalm van de Nationale Hulpgids het tijd voor een positief verhaal. “Graag delen wij met u het ontroerende verhaal over de Helmondse Carola en haar meervoudig gehandicapte zoontje Yuri. Zielig zijn zij zeker niet, want zij zijn gezegend met hun gouden hulpen. Er gebeurt veel in de zorg. Problemen met de uitbetalingen van de pgb’s, staatssecretaris Van Rijn die meerdere malen op zijn kop krijgt en ook de bezuinigingen gaan maar door. Gelukkig gebeuren er ook nog mooie dingen in de zorg. Na al het negatieve nieuws over de zorg, is het tijd voor iets positiefs! Want de zorg gaat naast bezuinigen, ook over liefde, warmte en een bijzondere band. Dit is het verhaal van de Helmondse Carola en Yuri, met hun gouden hulp(en): de familie Van den Berg.”
Hieronder het uitgebreide verhaal dat Colinda optekende. Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
1reactie

Sarah van Ettro (15) vermist (3 foto’s)

Zaterdagmiddag rond 16.00 uur is de 15-jarige Sarah van Ettro weggelopen vanuit een instelling in Helmond. Er is contact met haar geweest, maar zij weigert terug te keren. Het is onbekend wat voor kleding zij op dit moment draagt.
Sarah is 1,60 meter, blank, heeft bordeaux rood geverfd haar en was in het bezit van een oude witte omafiets. Sarah heeft aan de binnenkant van haar rechter onderarm een tatoeage. Zie je Sarah nu lopen: bel dan meteen 112. Zag je haar na dinsdagavond nog ergens, bel dan 0900-8844. (registratienummer: 2015108258)

3reacties

Helmondse hoofdrol in Nickelodeon-serie

‘Spotlight’ is een nieuwe scripted reality serie die zich afspeelt op theaterschool ’t Podium. Een school die naast regulier onderwijs, gespecialiseerd is in de ontwikkeling van artistiek talent in de entertainment branche.
Na de populaire kindersoaps ZOOP en Het Huis Anubis komt Nickelodeon nu met deze opvolger:
Deze tv-serie geeft een kijkje in het leven van 5 jonge talentvolle scholieren op deze bijzondere middelbare school waar leerlingen worden klaargestoomd voor een carrière in de spotlights.
Danny Dorland speelt de rol van hoofdpersonage Joris Kanis, een jongen die goed kan drummen en zingen. Hij houdt van avontuur, maar hierdoor komt hij regelmatig in de problemen.
De 17-jarige Danny Dorland was van kleins af aan al gefascineerd door films, iedere keer als hij er een keek kon hij van niets anders dromen dan zelf ooit voor de camera te spelen. Hij drumt al sinds zijn zevende. Hij volgt de artiestenopleiding aan het ROC.
Leerlingen Sanne, Lynn, Fem, Kess en Joris laten hun wensen, dromen, kattenkwaad, angsten en ongemakkelijkheden zien in verhalen met zang, dans, muziek en cabaret. Ze laten de hobbelige weg naar volwassenheid zien: van nieuwe vriendschappen tot de beste zijn in je dansklas, maar ook het zingen van een nummer over je eerste liefde. Allemaal met als doel een leven in de spotlights.
‘Spotlight’ is vanaf maandag, elke schooldag om 19.30 uur te zien op Nickelodeon. Zie onderstaande promo:

15reacties

Loslopende hond doodt broedende gans

Maandag aan het eind van de middag pakte een loslopende hond een boerengans en sleurde die van zijn nest. Dat gebeurde bij de vijver aan de Erasmuslaan in Helmond Noord. De gans had dusdanig ernstige verwondingen aan zijn nek, dat de dierenarts hem moest laten inslapen.
“Helaas maken wij dit de laatste tijd veel te vaak mee. Wij hopen van harte dat hondeneigenaren hun honden aangelijnd houden in gebieden waar ze niet los mogen lopen. Dit om soortgelijke nare situaties te voorkomen” liet Riana Jansen van de dierenambulance Helmond vanmiddag weten.
Dit is al zeker de vierde gans die in de afgelopen 6 maanden op deze pijnlijke manier het leven liet. Dat gebeurde steeds op andere locaties in Helmond. Lees verder »

11reacties

29 Mensen uit uitkering door ‘groene banen’

Misschien merkte je al dat het groenonderhoud in jouw wijk sinds dit jaar door een andere aannemer wordt uitgevoerd. De gemeente laat weten dat zij nu 3 aannemers voor 2 jaar heeft gecontracteerd die dat werk mogen uitvoeren.
Helmond is voor het groenonderhoud opgedeeld in 3 gebieden: ten westen van het oude kanaal, tussen de twee kanalen in en ten oosten van het nieuwe kanaal. De verdeling is als volgt:

  • Du Pré Groenprojecten: Brandevoort, Stiphout, Warande, Mierlo-Hout en Helmond West (dus ten westen van het oude kanaal)
  • W&E Van Kasteren Cultuurtechniek: Helmond-Noord, Binnenstad, Suytkade en bedrijventerreinen Hoogeind, Bokhorst, Rietbeemd en De Weyer (tussen de kanalen)
  • Atlant groep: Helmond-Oost, Dierdonk, Rijpelberg, Brouwhuis en bedrijventerrein BZOB (ten oosten van het nieuwe kanaal en de wijk Helmond-Oost).

Vanaf dit jaar wordt er, naast de vakbekwame hoveniers, meer gebruik gemaakt van mensen die voorheen een uitkering ontvingen. Zij vinden hiermee hun plek terug op de arbeidsmarkt en kunnen zo (weer) zelf voor hun inkomen zorgen. Dit was altijd al onderdeel van het contract dat de aannemers de gemeente met aangingen, maar dit jaar lette de gemeente daar extra op bij het gunnen van de opdrachten. De gemeente keek namelijk niet alleen naar de prijsopgave van de aannemers, maar ook of zij mensen uit een uitkeringssituatie wilden inzetten en hoeveel arbeidsplaatsen zij beschikbaar stellen voor jongeren die een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) volgen.
Du Pré Groenprojecten stelt, naast de 3 verplichte fulltime arbeidsplaatsen, nog 10 extra arbeidsplaatsen ter beschikking voor mensen met een uitkering. W&E Van Kasteren Cultuurtechniek zet ook 3 fulltime mensen in en daarnaast 8  personen met een uitkering en 5 jongeren die een BBL-opleiding volgen. De Atlant Groep werkt met 60 mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Hiermee zijn er in 2015 en 2016 in totaal 29 fulltime functies in het groen ingevuld door mensen die eerst een uitkering ontvingen.

In de reacties een update met raadsvragen van SP-raadslid Lonneke Maráczi.

1reactie

Tilburger betrapt Helmonder bij inbreken

Een 37-jarige Helmonder werd gistermiddag gearresteerd omdat hij probeerde in te breken in een woning in de Goirkezijstraat in Tilburg
Toen de bewoner rond 15.30 uur thuis kwam, zag hij dat er aan de achterzijde een ruit was ingegooid en hoorde hij gerommel bij zijn woning. In de tuin trof hij een onbekende man aan.
Er ontstond een worsteling. De bewoner heeft samen met zijn buurman de inbreker onder controle gehouden en de politie gealarmeerd. De man werd aangehouden. Hij werd ingesloten in een politiecel voor verder onderzoek.

5reacties

Brommobiel uitgebrand (3 foto’s)

Om 20.51 uur rukte de brandweer uit naar het Frans Joseph van Thielplein voor een voertuigbrand. Ter plaatse bleek een brommobiel in brand gevlogen die volledig uitbrandde. De brand ontstond waarschijnlijk door een technisch mankement. Het is onbekend of er iemand gewond is geraakt.
Harrie Fotografie zorgde voor de eerste 2 foto’s:

Gijs mailde ons de derde foto van de flinke rookontwikkeling:

In een reactie hieronder staat een update.

4 Spelers van Helmond Sport naar Thailand

Morgen vertrekken Maiky Fecunda (19 jaar), Sam Strijbosch (20) en Colin van Gool (20) en keeper Jamie Watt (21) naar Thailand. Deze 4 spelers van Helmond Sport werden een maand geleden uitgenodigd voor het Jupiler League All Star-team, een selectie van 20 Jupiler League-spelers onder 23 jaar.
Dit team zal 10 dagen rondtrekken in dit Aziatische land. Daar zullen zij onder meer clinics geven en 3 wedstrijden spelen, waarvan 1 een benefietwedstrijd is voor de vorige maand overleden Thaise grootheid, Coach Attaphol.
De Coöperatie Eerste Divisie (CED) kreeg eerder van de Thaise voetbalbond het verzoek een selectie af te vaardigen. In het kader van KNVB Clublinking stimuleert de Nederlandse voetbalbond samen met de CED de ontwikkeling van jonge professionele voetballers als wereldburgers. Daarom werd besloten in te gaan op de uitnodiging. Dit initiatief van de CED biedt hen niet alleen de kans om hun beroep professioneel uit te oefenen onder andere omstandigheden (zoals hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en een andere speelstijl) maar draagt ook bij aan de maatschappelijke ontwikkeling van de spelers.
Ex-international Stanley Menzo zal namens de KNVB leiding geven aan dit Jupiler League All Star-team. “Een unieke ervaring voor deze spelers” denkt hij. “Ze moeten laten zien wat ze hebben geleerd in Nederland, dat je niet alleen aan jezelf denkt, maar ook maatschappelijk betrokken bent. Wanneer de spelers er met z’n allen iets van maken, zullen ze deze trip nooit meer vergeten. Als je er een zooitje van maakt natuurlijk ook niet, maar dan is de herinnering een stuk minder leuk”, knipoogt de oud-keeper.

5reacties

Q&A over opgeslagen BKR-kunstwerken

Henk Klarenbeek van de fractie Verouden/Van Lierop stelde schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR).
In de periode 1963 tot 1987 moesten kunstenaars in ruil voor financiële steun, werken afstaan als contra-prestatie. Onzichtbaar voor publiek staan die werken nu nog altijd massaal in gemeentelijke depots. Nieuwsuur had er donderdag een item over.
Hieronder zijn 6 vragen (Questions), zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

  1. Is de gemeente Helmond in het bezit van kunstwerken in het kader van de BKR-regeling?
  2. Zo ja. Waar zijn deze kunstwerken opgeslagen?
  3. Hoeveel kunstwerken betreft het?
  4. Wat is de (geschatte) inkoopwaarde van de gezamenlijke kunstwerken?
  5. Vormt deze verzameling kunstwerken voor de gemeente Helmond eveneens een probleem zoals bij vele andere gemeenten.
  6. Zo ja. Op welke manier denkt het college deze problematiek te lijf te gaan?
2reacties

Ruzie over voorrang krijgen in Brouwhuis

Gistermiddag rond 13.00 uur sloeg een voetganger een barst in de voorruit van een auto. Dat gebeurde ter hoogte van de Biesbosch-Overloop in Brouwhuis. Dit conflict ontstond vermoedelijk vanwege een voorrangskwestie waarbij de voetganger vond dat hij geen voorrang kreeg.
De dader is circa 18 jaar en heeft een licht getinte huidskleur en donker kroes haar. Hij had een stevig postuur en droeg een blauw trainingspak. Bij hem was een tweede persoon die getuige was van de situatie. Deze man is circa 50 jaar en heeft grijzend haar. Hij liep met een lichtbruine jonge hond, soort Stafford/Pitbull.
De politie is op zoek naar zowel de voetganger als de getuige met de hond. Maar ook anderen die het incident zondagmiddag zagen gebeuren of aanvullende informatie hebben, worden gevraagd zich te melden bij de politie via 0900-8844, referentienummer 2015108291.

6reacties

Cavia’s in Warande krijgen mini-kasteel

Het Warandepark is onlangs deels opgeknapt. Daarbij is de oude caviakooi vervangen door een nieuw en heel bijzonder caviaverblijf. De cavia’s krijgen een verblijf, met het kasteel van Helmond in het klein. Dit nieuwe nachtverblijf is de afgelopen maanden gemaakt door vrijwilligers van Stadshobbycentrum Het Baken.
Donderdagmiddag om 16.00 uur opent wethouder Erik de Vries het nieuwe caviaverblijf officieel. Hij zal het caviaverblijf dan overdragen aan de Stichting Jan Visser Dierenparken, die dit dierenpark beheert. Daarnaast zal er een korte presentatie worden gegeven van de plannen voor de ontwikkeling van het Warandepark.

In de reacties hieronder foto’s van de opening.

6reacties

Stadswacht: 76 duizend verlies in 2014

De Jaarrekening 2014 van de Stichting Stadswacht Helmond (SSH) laat een verlies van 76.460 euro zien. Dit verlies blijkt vooral het gevolg van een te laag gehanteerde kostprijs bij het afsluiten van contracten met gemeenten die diensten van SSH hebben afgenomen. Dat verlies kan opgevangen worden uit de Algemene Reserve. Het bestuur beraadt zich op de consequenties van de te laag gehanteerde tarieven voor de toekomst. Dat blijkt uit de Jaarrekening 2014 (pdf) die het stichtingsbestuur (bestaande uit het college van burgemeester en wethouders) dinsdag heeft vastgesteld.
Uit een verdiepingsonderzoek (pdf) door Deloitte Consulting naar de financiële positie van SSH blijkt dat de administratievoering deugdelijk was, maar verder geprofessionaliseerd zou kunnen worden. Daarnaast gaf het bureau een aantal adviezen die door het stichtingsbestuur worden overgenomen.
Zo blijkt het huidige model van SSH niet helemaal in lijn met de geldende governancecodes voor de publieke sector. Er is bijvoorbeeld geen raad van toezicht en het stichtingsbestuur is meteen ook een belangrijke afnemer van de diensten van Stichting Stadswacht Helmond.
Afsluitend laat Deloitte weten:

Onze opdracht is niet gericht op bet ontdekken van fraude of onjuistheden of onwettig handelen. De primaire verantwoordelijkheid voor bet voorkomen en ontdekken van fraude en onjuistheden berust bij zowel de toezichthoudende organen ais de leiding van de huishouding.

4reacties

Van den Waardenburg: Duurzaam

De gemeente Helmond heeft zich als doel gesteld om op langere termijn (2035-2045) de gehele gemeente klimaatneutraal te laten zijn. Om dit doel ook daadwerkelijk te bereiken moeten nu wel de nodige stappen worden gezet. Daarom heeft D66 tijdens de begrotingsbehandeling in 2013 een motie ingediend over ‘Helmond klimaatneutraal’. In deze motie hebben wij het college opdracht gegeven om te onderzoeken op welke wijze de gemeente Helmond de energietransitie de komende 10 jaar kan ondersteunen. Bij dit onderzoek moeten ook maatschappelijke ontwikkelingen, zoals duurzame energiecoöperaties en de successen van andere gemeenten, worden betrokken.Lees verder »

16reacties

‘Stadsverwarming, einde van een utopie’

Naar aanleiding van een Q&A van Senioren2013 (pdf) en in voorbereiding op de behandeling van het burgerinitiatief over de stadsverwarming heeft de weblog mij gevraagd om een gastblog te schrijven. Als verplichte afnemer van stadswarmte (of warmteslaaf zoals sommigen het plegen te noemen) volg ik de ontwikkelingen al geruime tijd en zal hier een poging doen om koffiedik te kijken op basis van de informatie die er is.

Uit de Q&A komen een paar dingen duidelijk naar voren. De gemeente beseft dat er een probleem is en is zeer welwillend om tot een oplossing te komen. Warmteleverancier Ennatuurlijk geeft aan dat zij het leidingennet ongeveer op orde hebben, maar dat vanaf 2020 het net eigenlijk geheel aan vervanging toe is. Ook geeft de gemeente aan dat veel van de regelgeving op landelijk niveau plaats vindt en dat zij daar verder weinig invloed op hebben.Lees verder »

5reacties

Man probeert eettent op Markt te overvallen

Een 37-jarige man uit Grave (Noord-Brabant) werd gisteravond rond 23.30 uur aangehouden in een eetgelegenheid aan de Markt.
De man was de zaak binnen gegaan, bedreigde de medewerkers met een slagwapen en eiste geld. Een medewerker reageerde meteen en overmeesterde de verdachte. Twee passerende agenten zagen het incident en konden de man direct aanhouden. De verdachte is overgebracht naar het bureau en de politie is een onderzoek gestart.

2reacties

Buurman over de Helmondse Messi

Terwijl ze bij FC Eindhoven nog volop bezig zijn met, zoals ze het daar zelf zo mooi zeggen, geschiedenis schrijven, zit het seizoen in Helmond er alweer even op. De Eindhovense club is er vast van overtuigd om via de Play Offs te promoveren. Dit alles onder leiding van Helmonder Joey Sleegers. ‘De Messi van de Aalsterweg’, zoals ze hem in Eindhoven graag noemen, maakt in veel wedstrijden het verschil voor EVV. De jonge Helmonder is in korte tijd zelfs uitgegroeid tot dé sterspeler van de Jupiler League. Nu hebben ze overigens in Eindhoven, met name bij PSV, in het verleden wel vaker Helmonders nodig gehad om successen te behalen. Ik was erg jaloers dat het Helmondse toptalent, die ooit begon bij HVV Helmond, afgelopen zomer koos voor Eindhoven en niet voor Helmond om een jaartje ervaring op doen in de Bierliga. Lees verder »

28reacties

Verbouwing voormalige Leonardusschool

B&W stelt de gemeenteraad voor om krediet beschikbaar te stellen voor de verbouwing van de Leonardusschool tot centrum voor bewegen en gezondheid. De verbouwde school moet een belangrijke maatschappelijke voorziening worden voor de Leonardusbuurt en de directe omgeving.
Na veel kritiek eerder dit jaar op de verhuizing van sportschool Maach naar deze voormalige school, komt gemeente met dit nieuw plan. Vooral concurrerende sportscholen vonden de (in hun ogen voorkeurs)behandeling van Maach niet terecht. De gemeenteraad nam daarom begin maart geen besluit over een eerder plan tot verbouwing.
In het vernieuwde gebouw moeten allerlei bedrijven en verenigingen komen die gericht zijn op deze vitaliteitsthema’s. De verbouwde Leonardusschool heeft dan een aanvullende en versterkende functie voor de nabijgelegen speeltuin en gezondheidscentrum. Zo ontstaat er een buurthart in ‘de Leonardus’ dat gericht is op sociale samenhang en het verbeteren van beweging en gezondheid van de wijkbewoners; punten waar de Leonardusbuurt relatief laag op scoort. Deze verbouwing is een belangrijke stap in het verbeteren van de buurt, zo stelt B&W.. Komende dinsdag wordt het voorstel besproken in de Commissievergadering Omgeving. De raad neemt een definitief besluit over dit voorstel tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 9 juni. Beide vergaderingen zijn zoals altijd openbaar.
De Leonardusschool staat al enkele jaren grotendeels leeg, dat leidt tot kwaliteitsverlies en leegstandkosten. Om dit gemeentelijk monument (zie Naw en Vruuger), een toekomstbestendige bestemming te geven, wil het college het dus verbouwen tot een centrum voor bewegen en gezondheid. Volgens het voorstel wordt er in 2 fasen verbouwd. In fase 1 vallen het aanpassen/renovatie van de installaties, de renovatie van de buitenkant, de terreininrichting, het schilderwerk en renovaties van de ruimtes binnen (waaronder de gymzaal), kleine bouwkundige aanpassingen voor de toekomstige huurders en het vervangen van vloerbedekking. Dat gaat 400.000 euro kosten. De overige aanpassingen (voor een bedrag 200.000 euro) worden uitgevoerd naarmate het resterende deel van het gebouw verder verhuurd wordt.
Er komt 1 huurtarief voor commerciële bedrijven en 1 voor maatschappelijke instanties. Deze huurprijzen voldoen aan de wettelijke eisen. Geïnteresseerde huurders kunnen zich bij de gemeente melden. Het college kiest in dit vernieuwde voorstel niet langer voor een mogelijkheid voor huurmatiging, maar voor een duidelijk tweedeling van prijzen voor commercieel en voor maatschappelijke huur. Zij gaat hiermee in op de hierboven genoemde geluiden vanuit de maatschappij en politiek.

In de reacties hieronder staan updates.

3reacties

Topscorer Helmond Sport naar Engeland?

Mogelijk gaat Stanley Elbers van Helmond Sport deze zomer Helmond Sport verlaten. Een aantal clubs hebben interesse, een Engelse club staat op het punt om de buitenspeler een aanbieding te doen, zo meldt VI.
Met 13 doelpunten werd Elbers dit seizoen  clubtopscorer. De supporters kozen Elbers (die vandaag 23 werd) tot Man van het Seizoen. Hij tekende 2 jaar geleden een contract voor 4 seizoenen bij Helmond Sport. Hij speelde tot op heden 31 + 33 competitiewedstrijden voor de club.
Er is ook belangstelling voor Lars Hutten. Deze aanvallende middenvelder (25) is momenteel een week op proef bij Kilmarnock FC, de huidige nummer 9 in de hoogste divisie van Schotland. Helmond Sport huurde hem afgelopen seizoen van Excelsior Rotterdam. In de 22 competitiewedstrijden die hij speelde scoorde hij 2 keer. Hutten heeft een aflopende overeenkomst bij Excelsior.

2reacties

Q&A over schuldhulpverlening in Helmond

Antoinette Maas (GroenLinks) en Mieke Meulendijks (SP) stelden vanavond schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de schuldhulpverlening in Helmond.
Hieronder de 5 vragen (Questions) van deze 2 fractievoorzitters, voorafgegaan door hun inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht blijkt dat tienduizenden Nederlanders met financiële problemen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Ze kloppen tevergeefs aan bij gemeenten voor professionele schuldhulp. Uit het onderzoek blijkt dat die alleen mensen toelaten die aan strenge criteria voldoen. Volgens Staatssecretaris Klijnsma mogen gemeenten geen groepen uitsluiten van schuldhulp, zonder naar de persoonlijke omstandigheden te kijken.
“Ongeveer een op de zes huishoudens in Nederland heeft financiële problemen. Bij ruim 800.000 Nederlanders zijn de problemen zo groot, dat ze er zelf niet uit kunnen komen. Volgens een ruwe schatting van het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht kloppen jaarlijks 150.000 Nederlanders tevergeefs aan bij gemeentelijke schuldhulp. Ze stranden op de algemene uitsluitingsgronden.” (Bron: NOS)
GroenLinks en SP maken zich zorgen om deze groep en willen van het college van B&W graag weten of er ook in Helmond mensen op oneigenlijke gronden buiten de professionele schuldhulp worden gehouden.
Dit brengt ons tot de volgende vragen aan het college:

  1. Welke criteria hanteert de gemeente Helmond voor de schuldhulpverlening en zijn deze recentelijk aangescherpt?
  2. Hoeveel mensen hebben afgelopen jaar een beroep gedaan op de schuldhulpverlening, wat is de stijging t.o.v. de jaren daarvoor?
  3. Hoeveel mensen zijn afgewezen en op welke gronden?
  4. Heeft de gemeente in beeld of en hoe de mensen die een eventuele afwijzing ontvangen hun geldproblemen oplossen?
  5. Wat bedragen de kosten van de schuldhulpverlening op dit moment? En hoe verhouden die zich t.o.v. voorgaande jaren?