Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
25reacties

Ex-baas Vlisco eist 1,5 miljoen euro

Voormalig Vlisco-topman Hans Ouwendijk heeft het bedrijf en zijn Britse eigenaren voor de rechter gesleept. Ouwendijk eist 1,5 miljoen euro voor zijn aandelenpakket. Dat meldt de Telegraaf vanochtend.
Een aantal maanden geleden werd bekend dat directeur Hans Ouwendijk moest vertrekken als CEO. Bij zijn vertrek werd hij gedwongen zijn aandelenpakket van 2% af te staan, in ruil voor 1,5 miljoen euro. Maar de betaling bleef uit, als gevolg van ‘liquiteitsproblemen’ bij Vlisco, waarna Ouwendijk naar de rechter stapte.Lees verder »

18reacties

‘Ik ben de Hoop en ‘t Perspectief’

Ik zie het al helemaal voor me. Burgemeester Blanksma zit aan de grote vergadertafel met om haar heen de wethouders en hoogste ambtenaren als ware het haar vertrouwelingen. De overlevering zal schrijven: en Zij nam het brood, brak het in tweeën, deelde het met de Wijn aan haar leerlingen en sprak: “Drinkt en eet hiervan gij allen, want dit is mijn lichaam dat voor u gegeven wordt. Ik ben de Hoop en het Perspectief. Ik ben het Licht in het Donker van Helmond”.

In het ED van zaterdag 12 December stond het groot als citaat, direct en onbeschaamd uit de mond van CDA Burgemeester Elly Blanksma: “Ik ben voor veel mensen de hoop en het perspectief.” Nou, daar zijn we dan met z’n allen mooi klaar mee.Lees verder »

8reacties

Man met illegaal vuurwerk aangehouden

Op basis van een onderzoek heeft de politie gisteren rond 17.45 uur een 22-jarige Helmonder in zijn woning aangehouden. Hij had zwaar, illegaal vuurwerk in zijn woning liggen.
Het gaat onder andere om 20 pakjes nitraten, 4 Big Boys, 15 pakjes Cobra’s en 20 Cipolla’s. Al het vuurwerk is in beslag genomen en wordt vernietigd. De verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Nieuw Helmonds nieuws in december 2015

Alleen het nieuwe Helmonds nieuws publiceren wij hier, voor het andere nieuws kijk je bij de krantDonderdag (oudjaar):
Fietser gewond bij ongeval vanavond (4 foto’s)
V&D failliet, nostalgische herinneringen aan V&D Helmond
Ex-baas Vlisco eist 1,5 miljoen voor zijn aandelenpakket

Woensdag 30 december:
Wéér 200 snelheidsbekeuringen op de Gerwenseweg
Helmonder (22) met zwaar, illegaal vuurwerk aangehouden
Nieuwe actie voor doorstart van het failliete Circus Herman Renz

Dinsdag 29 december:
3 Tasjesrovers bekend, het slachtoffer is nu ook bekend

Maandag 28 december:
Telstar-speler die met doping tegen Helmond Sport speelde 2 jaar geschorst

Dinsdag 22 december:
Man aangehouden na bedreigen met mes

Maandag 21 december:
2 Koninklijke onderscheidingen bij TTV Stiphout

Zondag 20 december:
Hedwig Coolen wint het 9e Hellemonds Diktee (+ volledige tekst daarvan)

Donderdag 17 december:
Tentoonstelling over de 7 hoofdzonden in Gemeentemuseum Helmond
B&W blijft erbij: De Bombardon moet uit voormalige Leonardusschool
RTL5 stopt realityserie kickbokser Nieky Holzken omdat kijkcijfers te laag waren

Woensdag 16 december:
Helmonder verdacht van gewapende woningoverval in Aarle-Rixtel

Dinsdag 15 december:
• Hond herovert tas van beroofde dame (79) Update: 2 tasjesrovers opgepakt

Zaterdag 12 december:
3 Helmonders opgepakt voor drugshandel

Vrijdag 11 december:
De argumenten van B&W om wijkhuis De Terp te sluiten

Woensdag 9 december:
Basic-Fit start in februari in de Rijpelberg
Helmondse Held Willy van der Kuijlen opgenomen in het ziekenhuis
9 Overtredingen in 3 panden in Stiphout en de Binnenstad

Dinsdag 8 december:
Raadsvragen over alternatieve locatie biljartvereniging De Bombardon

30reacties

Brievenbussen opgeblazen met vuurwerk

Met vuurwerk werden gisteravond een aantal brievenbussen en ruiten van het appartementencomplex aan De Vloet in Helmond West opgeblazen. Behoorlijke schade daar bij de ingang aldus wijkagent Henny Gehem vanochtend. Zie ook de onderstaande foto die hij maakte.
Heb je meer info over de dader(s), bel dan de politie via 0900-8844.

29reacties

Janssen: Onnozele kinderen!

Discussies in de landelijke politiek over onder meer de Teeven-deal en dichterbij in onze stad over Peel 6.1 maken helder dat het van groot belang is voor de democratie dat alle discussies helder en vooral openbaar gevoerd worden.

Dat de praktijk helaas veel weerbarstiger is merken we ook in onze stad. De Raad van de gemeente Helmond kent ook een seniorenconvent bestaande uit de burgemeester, de waarnemend voorzitter van de Raad, de fractievoorzitters en de griffier. (In de Helmondse situatie dus 12 van de 37 raadsleden). In voorkomende gevallen kunnen ook wethouders en/of de gemeentesecretaris uitgenodigd worden voor dit overleg dat in beslotenheid plaatsvindt.Lees verder »

8reacties

Wij roepen dartjan naar voren

Vandaag is het weer zover: de officiële bekendmaking wie in De kennisquiz over Helmond de tweede helft van 2015 won.
De 26 quizvragen die we deze ronde stelden, werden door maar liefst 19 verschillende Helmonders goed beantwoord. Dat waren Sjef Boudewijns én Erik én G.Ekkehenkie én ad én Noud én erik én Monique én Tim én Mark én Gerry én Mario Kuijpers én Ad én Maarten én Franske én Dirk S. én Mohammed Chahim én RoelAdriaans én Bjorn + de winnaar. Een ronde waarbij je wederom met 4 goede antwoorden won.
Zoals elke ronde, won ook deze keer de beste. De Helmonder die deze won, mag zich daarom met recht een kenner van Helmond noemen. Zijn naam is dartjan
Van harte gefeliciteerd met je zege dartjan. De eer, de eeuwige roem én deze tegel op de Catwalk of Fame zijn voor jou:

Net als alle andere tegels, zal ook deze tegel élke pagina van de weblog tot in lengte der dagen sieren.
Het woord is aan dartjan:
Lees verder »

1reactie

3 Tasjesrovers bekend, slachtoffer onbekend

Vorige week zaterdag werd een vrouw door 3 tasjesrovers beroofd in de Rijpelberg. Dat gebeurde op of nabij basisschool De Zevensprong aan het Theo Driessenhof nabij supermarkt EMTÉ. Nadat de berovers haar geld uit haar tasje hadden gestolen, gaf 1 van de berovers de tas terug aan het slachtoffer. Als bedankje voor het terugbrengen, wilde zij de tasjesrover nog iets geven. Maar “heer” als hij was, weigerde de tasjesdief dat aan te nemen.
De politie weet wie de daders zijn, maar er is nog geen aangifte gedaan van deze beroving. Daarom wil de politie weten wie deze mevrouw is die slachtoffer werd van deze tasjesroof. Ken je haar, neem dan contact op met de politie via 0900-8844, het registratienummer is 2015262682.

5reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


Tussenstand:
4 punten: dartjan
2 punten: Sjef Boudewijns én Erik én G.Ekkehenkie
1 punt:en Noud én erik én Monique én Tim én Mark én Gerry
-1 punt:en én Mario Kuijpers én Ad én ad én Maarten én Franske én Dirk S.
-1 punt:en én Mohammed Chahim én RoelAdriaans én Bjorn
-2 punten: Stapper (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
41reacties

Q&A: geen grote kerstbomen in het kanaal

Helmond Aktief stelde vanochtend schriftelijke vragen aan B&W over het ontbreken van de 2 grote kerstbomen in het Kanaal die daar elk jaar worden geplaatst. Deze raadsvragen werden gesteld door Jan van Aert, Theo van Mullekom en Berry Smits en Gerard van Vugt.
Hieronder hun vragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

Man aangehouden na bedreigen met mes

Gistermiddag rond 15.15 uur heeft een oudere vrouw ruzie gehad met een man op de Kluisstraat in het centrum. Deze man is door de politie aangehouden voor bedreiging met een mes en vernieling.
De politie is dringend op zoek naar deze oudere vrouw die vermoedelijk in de buurt woonachtig is. Wellicht is zijzelf actief op Facebook, of anders haar directe familie waaraan zij het verhaal heeft verteld. Weet je meer, neem dan snel contact op met de politie, via 0900-8844. Registratienummer: 2015285088.

4reacties

Koninklijke onderscheidingen TTV Stiphout

Mick van Hoof en Wilma van Hoof-Maas zijn zaterdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontvingen de onderscheidingen vanwege hun jarenlange inzet voor Tafeltennisvereniging Stiphout. De uitreiking vond plaats in het kader van het 50-jarig jubileum van de vereniging. Burgemeester Elly Blanksma reikte de onderscheidingen uit.
Mick van Hoof heeft sinds 1977 tot heden een groot aantal vrijwilligerstaken vervuld bij Tafeltennisvereniging Stiphout (TTV Stiphout). Hij was bestuurslid van 1977 tot en met 1985 en wederom van 2011 tot heden. In de periode 1987-1988 heeft TTV Stiphout met de inzet van eigen leden een eigen accommodatie gerealiseerd aan de Braakweg. Mick behoorde daarbij tot de vaste bouwploeg.
Verder had hij zitting in een aantal landelijke commissies en werkgroepen om het landelijk niveau van het Nederlands tafeltennis te verhogen. Ook zette hij zich in bij nationale en internationale tafeltennistoernooien. Bijzonder gewaardeerd is zijn inzet voor de organisatie van de Wereldkampioenschappen in 1999.
Wilma van Hoof-Maas heeft al sinds 1971 een spilfunctie bij TTV Stiphout. In de jaren zeventig was zij (naast speelster) actief als bestuurslid. Sinds 1987 runt zij de kantine in de verenigingsaccommodatie. Samen met haar echtgenoot zet zij zich in voor de organisatie van toernooien en wedstrijden, met een regionaal, landelijk en soms internationaal karakter. Vanaf het midden van de jaren negentig coördineert zij het onderhoud in de verenigingsaccommodatie. Ook is zij coördinator van de keukenstaf tijdens de jeugdtrainingskampen. Zij regelt tijdens dit jaarlijks evenement het eten en drinken voor alle leden. Tot slot doet zij ook de inkoop van de verbruiksartikelen voor de vereniging en zorgt ze voor de clubkleding.
Ook buiten het tafeltennis zijn de heer en mevrouw Van Hoof maatschappelijk actief in Stiphout en Helmond. Zo zijn zij vanaf 1990 tot heden vrijwilliger bij de jaarlijkse Stiphoutse vlooienmarkt en zijn zij vanaf 1978 tot heden actief als vrijwilliger bij de stichting Helmondse avondwandelvierdaagse.
Onderstaande foto werd gemaakt door PressVisuals.com.

43reacties

Maráczi: Nieuwkomers

Van “Het leven in Helmond” is deze maand het 20e en tevens laatste themanummer verschenen.
De afsluiting van een mooie, leerzame reeks waarin het leven van Helmond in de laatste 160 jaar is beschreven. Door Heemkundekring Helmont werd de reeks in de Gaviolizaal op waardige wijze afgesloten met de presentatie van het laatste nummer “Nieuwkomers maken mede een stad”, waarbij Bert Kuijpers op geheel eigen, humoristische wijze zijn licht schijnt op de nieuwkomers in Helmond in het kader van Kerst.Lees verder »

1reactie

Hedwig Coolen wint 9e Hellemonds Diktee

Jankhawt (viool), fielefaauwe, skaw, ne zèèjigge mens, verrekte snotkikkel, pesjonkele, akkederen, apprensie maken, joenkeren en trepelen. Een willekeurige greep uit Helmondse dialectwoorden die gisteravond in Theater ’t Speelhuis aan de orde kwamen tijdens het Grôwt Hellemonds Diktee. De negende editie is uiteindelijk gewonnen door Hedwig Coolen. De Helmondse bleef Jos ‘Poulidor’ Leenen (die voor de derde keer tweede werd) slechts 1 punt voor. Als derde eindigde Franka Spierings.
Stichting Haw Ut Hellemonds tekende zoals gebruikelijk voor de organisatie die voor de gelegenheid Udo Holtappels had ingeschakeld om het dictee te schrijven en presenteren. Holtappels schotelde zijn klas een verhaal voor dat zich afspeelde in de Helmondse Bloemenbuurt met opa Dorus en tante Miet in de hoofdrol. Zie helemaal onderaan de volledige tekst daarvan.
Dit jaar was ervoor gekozen om het Helmonds dictee te voorzien van 43 ABN woorden die vervolgens omgezet moesten worden in het ‘plat Helmonds’. Aan de juryleden Bert Kuijpers en Louis van de Werff vervolgens de taak om de antwoorden en suggesties in debat met het publiek te beoordelen. Zoals de vraag of de Ameideflat (in de volksmond Aauwmeidenflat) ook voortaan ‘Aambeienflat’ genoemd mag worden.
En deze interactie dat zorgde regelmatig voor de typisch Helmondse humor. Hilarische taferelen deden zich voor toen het bijvoorbeeld ging over ‘het gemak’ (het mannelijk geslachtsdeel) van opa. Vooral toen Louis van de Werf zei dat ie op zijn gemak (relaxed) achter de jurytafel zat en 1 van de vrouwelijke deelneemsters in de zaal wist te melden dat zij ook op ‘heurre gemak zaat en boite dè ein gemak van alle gemakke vurzien waar’.
Na afloop kon Stichting Haw Ut Hellemonds terugkijken op en meer dan geslaagde avond. Of zoals jurylid Bert Kuijpers het verwoordde: “We hebben vanavond weer een aantal woorden en uitdrukkingen kunnen noteren die door Wim Daniëls in Het Helmonds Woordenboek aangevuld kunnen worden.”
Op de foto zie je van links naar rechts Jos Leenen, Franca Spierings en Hedwig Coolen.

De volledige tekst van het Hellemonds Diktee getiteld:
Onzen opa Dorus en Tante Miet

  1. Ons opa, opa Dorus en zun zuster tante Miet wòònde in dn Roozenhof, un aauwmannehois, in de Bloemenbuurt, vlak baai dun Broekwal, wor ik opgroeide.
  2. Waai ginge doar sondussmèèriggus ààlt op bezoek in onze sondusse klerre, noa de kerruk mar vur de sondusse soep.
  3. Ons tante Miet waar un aawbet, en ons opa un aawfiep. Ze waar wel un sibbedeeske. Mar aawvurwetst ware ze gin van bèèije. Op zun boks noa dan, dè waar ’n mesjesterseboks en doar zaat unne zulder in, godnakend wa zaat doar unne zulder in.
  4. De aawmaideflet waar niks baai dieje zulder. Veul weiter as van un skinny jeans kos dè nie afliggen.
  5. As zun gemak mar goewd zaat. Tot op zun knies hing die zulder. ‘Goeie lucht moet roimte hebben’, zee haai aalt en dan liep ie dur de kamer en mitraijjeurde un skeet de hoiskamer in, die stonk van de vurroam tot de aachterdeur. Waai laachte ons eige keppot.
  6. En over aaw gesproken. Zaai waar un aaw vrijster. Nooit un brulluft gehad zeg mar. De geminskap is an heur vurbaai gegoan. Hul aawd! Haai waar 93 en hullie Miet 94. Woarum waar dur toen gin Tinder?
  7. Swaipen in de Rozenhof, digitaal fielefaawe, haa best wel wa nèèij relaties kenne bewerkstellige. Mi oewe vinger ovver dè skèèrum: Haai wel, haai nie, te ouwd, te lillek, te skaw, te errum! Zaai wel. Ut ha heul veul problemen vur die aaw mensen vurkomme. Mar we hebbe heur nooit kenne fielesetere mi unne mens. Toch waar ze ok gin lààstigen del, ze waar un bietje un skaw weefke. Mar gin skrenkelpees.
  8. Tante Miet die wonde uurst in de Margrietlaan tiggenover Weltevreje. Doar ha ze ok unne klènnen zilvergrijzen dwergpoedel Ronnie, unnen èchte rashond. Dè waar un hul ààrig, spesjaal bisje. Trallerhàànde heundjes, grouwte en klèn, mennekes en weefkes, d’r haa tie ’t op. Haai kroop overal op, tot grouwte skàànd van de buurt. En zeker vur ons, mun bruur, mun zuster en ikke, waai skaamden ons eige keppot. Wai moesse dur aalt mi goan louwpe in de bloemenbuurt, de Azalealaan, Tullepstroat en dan over den Broekwal trug.
  9. As zaai ging pesjonkele mi dè bisje dan akkerdeerde dè vur gin mieter. Diejen hond woa veul harder louwpe as Tante Miet. En de bisje treepelde noar elluk bumke, of pölleke um te piesen, maar tussentijds trok ie dan ons tante Miet an die riem dwars over het trottwaar, over de stoep, hinne. Tis un grouwt mirakel dè ze nie onder un bus is gelouwpe… mar die liepe dur ok gin.
  10. Mar zaai kos nie harder en dè heundje trok mar en trok. De heul stroat ston te blieke as zaai vurbaai stiefelde in un tempo woar Annie van Stiphouwt gaai tege zoa zeggen.
  11. Ronnie joenkerde dan as un jankhawt as ie wir tein of tàànder voilnisbakkeras an dun overkant zag louwpe. Ut kwijl liep dan oit zun bakkes. En haai liep me doar dan un partij te wiejke. Doar lusse de hond gin brouwd van! Behalleve onze Ronnie dan. Unnen hullen hendigen hond.
  12. As ze dan toiskwamen kreeg Ronnie tein of tàànder te ète. En nie zouwe mar wa Frolic maar het vlis van ons tante Miet derre kortelet. Zaai aat de erpel en de gruunte, den hond kreeg ut vlis. En dien hond sliep baai heur op bed. Zaai dee alt heur tàànd in un un glèèske dè neffe der nachtkastje stond. Maar Ronnie sliep baai heur op bed.
  13. Ne keier waar ze smerregus heur tàànd oit ut glèèske kwijt. Un paar daag latter wisse we wie dè haa gedoan. Onze Ronnie skeet de tèèndjes van ons tante Miet ein vur ein oit. . Ze kwamen ‘r tèèndje vur tèèndje wir oit. En haai joenkerde baai elluk tèèndje. As ut an heur haa gelèège, ha ze der wir un neeij gebit van gemakt
  14. Toen ik heur vroeg wattie doar naw lekker an vond. Zee zaai: ‘Dur zal nog un stukske zèèn van ut verrekusvlis tusse gezèète hebbe.’
  15. Onzen opa trok zunne zulder nog unne keier umhog! Ovver zunnen boik, zo hog, dè as haai wa oit zun binnetes moes vatten, haai uurst zun gullep open moes doen.
  16. Ons opa waar unnen hulle zèèjigge mens. Apprensie maken zaat er baai hum nie in. Haai woonde baai ons tois in. Elleken dag ging haai over de butskèèij baai ons in de stroat noar ut soosje biljarte. As haai noar hois op an ging broacht ie wa Gerbra’s mee vur ons moeder.
  17. Mar hai dee weiter gin flikker baai ons in hois. Vur dè haai smèèregusvruug wa in zunnen brouwdmeule binnekreeg, moes er hul wa wattur ovver Gods akker louwpe. Dan wreef haai ovver zunnen boik as ons moeder keek, en dan zee haai, skijnbaar zommar, mar heul zielig: “Ik zoa wel wa bòtteramme lussen”. En mar houwpe dè waai dè dan deeje.
  18. De wier strije, ok wel verbaal bòòrstele genoemd. Vurral baai ut èète waar ut klouwte. Ons opa aat mi geloid, veul geloid. As haai op zun sloeffe kwam angestiefeld, haan waai al ge-èète en gedronke. Hai smekte zoo smirrig, dè waai ginnen honger mir haan. Zun hul smoelwèèrik bewoog as haai de böllekes oit de soep tussen zun kunstgebit liet rolle.
  19. En as wai doar wa van zeeje, zittie: eej verrekte snotkikkel, kiekt noar oe eiwge.
  20. En dan waare wai vringijzers. Mar an dun anderen kant. Haai zurregde wel vur de verhale. En di waar der ein van.
4reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?

Zoals altijd: let op de juiste schrijfwijze, zie daarvoor Google Maps.


Tussenstand:
4 punten: dartjan
2 punten: Sjef Boudewijns én Erik én G.Ekkehenkie
1 punt:en Noud én erik én Monique én Tim én Mark én Gerry
-1 punt:en én Mario Kuijpers én Ad én ad én Maarten én Franske én Dirk S.
-1 punt:en én Mohammed Chahim én RoelAdriaans
-2 punten: Stapper (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.

Helmonder verdacht van gewapende woningoverval in Aarle-Rixtel

In het onderzoek naar een overval, die op 6 mei plaatsvond op een woning aan de Broekelingstraat in Aarle-Rixtel, hield de politie dinsdagmiddag rond 16.30 uur een 25-jarige man uit Helmond aan voor mogelijke betrokkenheid. Bij de overval werd niets werd buitgemaakt.
Rond 21.45 uur belde een licht getinte man tussen de 20 en 25 jaar aan bij de woning aan. De bewoonster werd bij het openen van de deur direct bedreigd met iets dat op een vuurwapen leek. De man eiste geld, maar ging er bij het schreeuwen van zijn slachtoffer te voet vandoor.
In het onderzoek stelde de politie sporen veilig, die gelinkt werden aan de nu aangehouden verdachte. De man zit vast voor verder onderzoek.