Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

37reacties

De StemBand: Wat is zijn achternaam?


Het goede antwoord op de vorige vraag werd daar tot nu toe nog niet gegeven.
Tussenstand:
8 punten: Mien
2 punten: Mark én case
1 punt:en Sjef Boudewijns én wilma én H de Ruyter én Buurman én Kale
1 punt:en én dartjan én Piet én G.Ekkehenkie

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
19reacties

Steekincident in Brouwhuis (foto’s)

Bij een steekincident rond 21.40 uur vanavond in Brouwhuis is een man gewond geraakt. Dat gebeurde bij de parkeerplaats van winkelcentrum Brouwhorst. De dader zou hebben gestoken met een mes toen hij op een groepje personen afliep. Hij is vermoedelijk gevlucht per auto. Het slachtoffer dat aanspreekbaar was, is naar het ziekenhuis gebracht.
“De zoektocht naar dader is begonnen. Er wordt ook met getuigen gesproken en sporen worden onderzocht” meldde de politie zojuist. Heb jij informatie over dit steekincident: bel dan de politie op 0900-8844. Anoniem je melding doen kan via 0800-7000.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.Lees verder »

Helmondse steelt met haar kind kleding

Vrijdagochtend kort na 10.30 uur hield de politie op de Markt een 30-jarige inwoonster van Helmond West aan. Zij had, met haar peuter bij zich, voor bijna 280 euro aan kleding had gestolen. Vanwege het kind is er een zorgmelding opgemaakt. Dat meldde wijkagent Henny Gehem vanmiddag.
Behalve de straf die de rechter haar gaat opleggen, volgt er ook een civielrechtelijke boete van 181 euro. Dat bedrag moet worden betaald als vergoeding voor de overlast en de tijd die het de winkelier kostte. Zie de regeling Afrekenen met winkeldieven.

Koninklijke Erepenning Houts Gemengd Koor

Jawel, het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om het Houts Gemengd Koor uit Helmond de Koninklijke Erepenning toe te kennen. Het koor ontving de erepenning gisteren tijdens het jubileumconcert ter ere van het 100-jarig bestaan. Burgemeester Elly Blanksma reikte de penning uit aan Nico Vaessen, voorzitter van deze vereniging.
Het Houts Gemengd Koor heeft zich de afgelopen 100 jaar bewezen als een koor dat op hoog niveau zingt en waar gezelligheid hoog in het vaandel staat, zo meldt de gemeente. Het mag gerekend worden tot 1 van de grotere koren van Helmond.
Op 16 mei 1916 werd op initiatief van dirigent Sjef Wannemakers het R.K. Houts Mannenkoor opgericht. Het koor telde destijds 33 leden en er werd een keer per week gerepeteerd in de zaal van café Saris. Het ledental bleef groeien, er moest op enig moment zelfs een ledenstop worden ingevoerd. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog heeft het koor haar activiteiten gedurende de 5 oorlogsjaren stilgelegd. Bij de herstart nam het bestuur in 1947 het besluit om het mannenkoor om te vormen tot een gemengd koor. Het vernieuwde koor ging verder onder er de naam: Houts Gemengd Koor St. Caecilia.
Sinds 1991 is ook de Gemengde Zangvereniging Crescendo actief in Mierlo-Hout. Het koor ontstond destijds uit een aantal leden van het Houts Gemengd Koor St. Caecilia. Na een grote bloei eind jaren 90 van de vorige eeuw en de eerste jaren van deze eeuw kampt Crescendo met een teruglopend ledenaantal. Ook bij het Houts Gemengd Koor St.Caecilia nam de vergrijzing toe. Na diverse besprekingen tussen afvaardigingen van beide koren, was het duidelijk dat het samenvoegen van beide koren het beste was. Een gezamenlijk Kerstconcert in de St. Luciakerk in december 2008 is een eerste aanzet geweest. Zo ontstond het samengevoegde koor, het Houts Gemengd Koor.
De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan (sport)verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De Erepenning wordt verleend ter gelegenheid van een 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van de vereniging of instelling.

Verpleegkundig Stafbestuur en veel gebak bij het Elkerliek ziekenhuis

Donderdag heeft het Elkerliek ziekenhuis een Verpleegkundig Staf Bestuur (VSB) ingesteld en veel gebak uitgedeeld.
Het VSB komt in de plaats van de Verpleegkundige Adviesraad en moet de volgende stap zijn naar de ontwikkeling van de verpleegkundige professie in het ziekenhuis. Het VSB wil gaan werken volgens ‘shared governance’. Verpleegkundigen, managers en anderen gaan vanuit het eigen verantwoordelijkheidsgebied bijdragen aan een effectieve organisatie en het continue verbeteren van de zorg. De verpleegkundige wordt daarbij ‘eigenaar’ van de verpleegkundige beroepsuitoefening, heeft daarover zeggenschap en legt naderhand verantwoordelijkheid af.
Omdat die dag ook de Dag van de Zorg was, zette de grootste werkgever van Helmond hun 2200 medewerkers in het zonnetje. Een ballonnenboog bij de personeelsingang en gebak zie je hiernaast op de foto als de zichtbare uitingen van de waardering. Hoeveel van die 2200 medewerkers op die zonovergoten donderdag aanwezig waren en gebak nam, weten we niet.

16reacties

Flits! Elke 5 minuten een bon! Kassa!

De 21 Helmondse flitspalen kiekten vorig jaar 103.601 boetes voor overtredingen van snelheid en rood licht. Omgerekend betekent dat er in onze stad elke 5 minuten iemand op de financieel gevoelige plaat werd vastgelegd, opbrengst zo’n 8 miljoen euro.
Dat alles blijkt uit de cijfers die het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft verstrekt. De weblog van Helmond bewerkte deze door Buurtfacts opgevraagde cijfers naar Helmondse proporties.
De digitale flitspaal op de Europaweg blijkt met bijna 33 duizend boetes de absolute koploper. Daarmee staat die op de 12de plek in de lijst van de 599 flitspalen die Nederland rijk is. Voor wie dat niet wist: ter hoogte van de Hortsedijk richting Eindhoven mag  50 km per uur worden gereden. Zoals elke digitale flitspaal staat ook die dag en nacht aan.Lees verder »

5reacties

Tuerlings: Plussen op de woningvoorraad!

In eerdere columns heb ik het onderwerp ook al eens aangehaald. Meer dan eens zelfs. Huisvesting in Helmond. Iets wat me na aan het hart gaat, omdat ik uit ervaring weet hoe moeilijk het is. Nu, halverwege de raadsperiode is het niet minder actueel dan aan het begin. Nog steeds staat de woningvoorraad onder hoge druk en dat zal ook absoluut niet zomaar even veranderen. Als we nu beginnen met bijbouwen, staan die huizen er pas over een tijdje, dus het probleem is ook echt niet eenvoudig. Dit is echter geen reden om niet in te zetten op extra woonruimte en op kansen die hier aan bijdragen, ook al vaart het kabinet in Den Haag hierop een stevig andere koers.Lees verder »

13reacties

Raad of weet het woord

Welk woord het meest rechts wordt verborgen door het groen vlak?
Let op het juiste hoofdlettergebruik.


Tussenstand:
8 punten: Mien
2 punten: Mark én case
1 punt:en Sjef Boudewijns én wilma én H de Ruyter én Buurman én Kale
1 punt:en én dartjan én Piet én G.Ekkehenkie

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
4reacties

2 Knip-leerlingen volgden de wethouder

Floor Merkx & Hannah Verhappen liepen 1 dag met de wethouder mee. Omdat hun verslag duidelijk het beste lokale artikel van de klas was, staat dat nu op de weblog:

Veel mensen uit Helmond weten niet veel over de politiek in hun stad en dit is te zien aan het stempercentage. Minder dan de helft van de stemgerechtigden heeft twee jaar geleden hun stem uitgebracht op hun keuze voor de politiek in Helmond. Tot grote teleurstelling van de Helmondse politici. Veel mensen weten ook niet wat iemand die in de politiek zit nou de hele dag doet. Om hier achter te komen, zijn we een dag gaan kijken bij een wethouder. Meneer Erik de Vries, ook locoburgemeester van Helmond, liet ons een dag meelopen. We duiken eens in het leven van een wethouder en kijken wat hij allemaal doet op een dag. Eens zien of het meer is dan wat vele denken: alleen maar wat lintjes doorknippen.

‘Ik wilde meer hulp bieden en daarom ben ik bij de SP gegaan, zo kan ik de problemen echt oplossen’ zegt de Vries over waarom hij in de politiek ging.Lees verder »

8reacties

Politie zoekt vrouw die hielp na een ongeluk

Vanmiddag rond 12.45 uur is een 4-jarig jongetje gewond geraakt nadat hij op de stoep door een brommer of scooter was aangereden. Dit gebeurde in het centrum van Helmond bij de kruising van het Binderseind met de Heistraat. We twitterden dat vanmiddag al.
De politie is op zoek naar de bestuurder van de brommer/scooter én ook naar een vrouw die het jongetje vanmiddag heeft geholpen. Het gaat om een vrouw van plusminus 35 jaar met donkerblond haar op een knot.
Was jij getuige van dit incident of ben jij die hulpvaardige dame? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

In de reacties een update via reageerder Frank Vincent en Jans bevestiging.

33reacties

Geen Festival Impact dit jaar

Fedde le Grand in 2006– PRIMEUR –
“De organisatie van Festival Impact heeft jammer genoeg moeten besluiten dat er na 10 prachtige edities dit jaar geen Festival Impact zal zijn. We hebben besloten om dit jaar over te slaan jaar en deze tijd te gebruiken om ons te herpakken als organisatie en onze mogelijkheden te onderzoeken om in 2017 een vernieuwde editie van Festival Impact neer te kunnen zetten.” Aldus de vrijwilligersorganisatie vandaag op haar website.Lees verder »

Fonds van ½ miljoen voor groene initiatieven

Eind 2015 is de Helmondse Versnellingsagenda Duurzaamheid vastgesteld. Een agenda (aldus de gemeente) van, voor en door de stad met een helder doel: Helmond klimaatneutraal in 2035. Sommige projecten uit die Versnellingsagenda worden al uitgevoerd, anderen staan in de steigers. Veel van die projecten worden ondersteund door de gemeente. “Daarnaast zijn we altijd op zoek naar aanvullende duurzame ideeën. Om nóg meer gebruik te maken van de kracht en creativiteit van de stad, is er een speciaal Duurzaamheidsfonds in het leven geroepen” aldus de gemeente in haar persbericht. Helmonders met een concreet duurzaam idee kunnen een beroep doen op dat fonds voor een éénmalige financiële bijdrage van maximaal 50.000 euro per initiatief. De totale omvang van het Duurzaamheidsfonds bedraagt 500.000 euro.
Wethouder Paul Smeulders van Financiën, Duurzaamheid en Grondzaken: “In Helmond zijn er talloze mensen, verenigingen en organisaties met goede, duurzame ideeën. Soms voeren ze die ideeën helemaal zelf uit. Maar soms hebben die ideeën wat hulp nodig, zoals een financieel steuntje in de rug. Voor die ideeën is het Duurzaamheidsfonds bedoeld.” Initiatieven die een bijdrage uit het fonds willen, moeten voortkomen uit de Versnellingsagenda Duurzaamheid, bijdragen aan het behalen van de doelstelling ‘Helmond Klimaatneutraal in 2035’ of binnen de duurzaamheidskapitalen People, Planet of Profit vallen.
Naast de financiële gemeentelijke bijdrage is ook cofinanciering vereist omdat de gemeente het belangrijk vindt dat initiatieven breed gedragen worden, zowel inhoudelijk als financieel:

  • Bij aanvragen tot 1.000 euro is geen cofinanciering nodig
  • Bij aanvragen tussen 1.000 euro en 5.000 euro is er minimaal 25% cofinanciering nodig.
  • Bij aanvragen tussen 5.000 euro en 25.000 euro is er minimaal 50% cofinanciering nodig.
  • Bij aanvragen groter dan 25.000 euro is minimaal 75% cofinanciering nodig.

Heb jij een duurzaam idee en wil je in aanmerking komen voor een bijdrage uit dat Duurzaamheidsfonds? Stuur dan een mailtje naar [email protected] Je krijgt dan een formulier waarop je jouw idee verder kunt toelichten, zodat de gemeente kan toetsen of het ook daadwerkelijk voldoet aan de gestelde criteria. Daarnaast ontvang je een afschrift van de nadere subsidieregels aan de hand waarvan de gemeente alle aanvragen toetst.

23reacties

Van den Waardenburg: Havenpark (7 foto’s)

In september 2013 heeft het college op verzoek van D66 de toezegging gedaan om van het braakliggende Obragasterrein een tijdelijk stadspark te maken. Sindsdien is gras ingezaaid, werd het park omgedoopt tot Havenpark en hebben gesprekken plaatsgevonden over een definitieve invulling van de locatie. Helaas hebben wij moeten constateren dat deze belangrijke locatie in het centrum de laatste tijd meer wegheeft van een modderpoel dan van een park. Dit vinden wij als D66 jammer. Zeker nu de terrassen op het Havenplein tijdens de zomerperiode druk worden bezocht en de kermis en markt zowel bezoekers van binnen als van buiten Helmond trekken. Graag zouden wij zien dat het Havenpark in afwachting van een definitieve invulling een fraaiere invulling zou krijgen.Lees verder »

1reactie

10 Maanden voor een poging tot afpersing

De rechtbank in Den Bosch heeft een 45-jarige man uit Stein veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden voor een poging tot afpersing in Helmond en de diefstal van een auto in Maastricht.
De verdachte bedreigde in september vorig jaar zijn baas met een voorwerp dat op een vuurwapen leek, richtte dat op zijn gezicht en zei: ‘Ik moet geld hebben en nu of ik schiet je kapot’. Volgens de verdachte moest de man hem nog loon uitbetalen.
De rechtbank veroordeelt de man ook voor een autodiefstal in Maastricht in februari 2015.
Anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank niet bewezen dat de verdachte 2 jammers voorhanden had om daarmee een geautomatiseerd werk of telecommunicatie te vernielen, beschadigen, onbruikbaar te maken of te verstoren. De rechtbank spreekt de man weliswaar vrij van dit feit, maar legt wel dezelfde straf op als de door de officier van justitie gevorderde straf.
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er onder meer rekening mee gehouden dat het bedreigen met een (nep)vuurwapen maatschappelijke onrust veroorzaakt. Het leidt tot gevoelens van angst en onveiligheid bij het slachtoffer, direct betrokkenen en anderen. Het gewelddadig karakter van dit feit laat zien dat de verdachte er niet voor terugschrikt om een ander te bedreigen met geweld. Hij heeft zich niet bekommerd om de gevolgen voor het slachtoffer. Dat de verdachte, al dan niet (deels) terecht, van mening was dat hij recht had op loon, neemt de strafwaardigheid van zijn gedrag niet weg. Ook weegt de rechtbank mee dat de verdachte eerder veelvuldig voor soortgelijke feiten is veroordeeld. Daarnaast pleegde hij deze feiten tijdens de proeftijd van een eerdere veroordeling. Het voorwaardelijke deel van die opgelegde straf heeft hij inmiddels uitgezeten.
De verdachte moet de eigenaar van de gestolen auto een schadevergoeding betalen van bijna 1.700 euro.

8reacties

Slachtoffer verkeersruzie ff buiten westen

Naar aanleiding van een verkeersincident werd dinsdag rond 18.00 uur een man op straat mishandeld. Het slachtoffer raakte bij de daarop volgende verkeersruzie tijdelijk buiten bewustzijn. Dit vond plaats op de Jacob van Wassenaerstraat in Helmond Oost zo liet wijkagent Johan Meeuwsen vanochtend weten.
De voortvluchtige dader (vermoedelijk Oost-Europees) reed in een zwarte VW Polo waarvan de kentekenplaten voor de ruiten lagen. De wijkagent roept mogelijke getuigen op om de politie te bellen op 0900 – 8844.

8reacties

Inval bij woning van collega in Brandevoort

“Hee buurman, er staat 4 man politie bij jou voor de deur en ze vallen op dit moment binnen.” Dat bericht op zijn mobiel kreeg Omroep Brabant-verslaggever Rob van den Broek vanochtend.
De politie dacht in zijn appartement in Brandevoort een hennepkwekerij aan te treffen. Foutje, bedankt! want dat bleek uiteindelijk loos alarm. Er werd niets gevonden in zijn woning.
Begrip voor die inval van de politie heeft van de collega-journalist niet. “Ik kan nog steeds niet geloven dat dit gebeurd is. Ik ben nog ontzettend boos over wat er is gebeurd” zegt hij op Omroep Brabant-radio.
Verbaasd en vol ongeloof las hij het bericht vanochtend. “In eerste denk je: er haalt iemand een heel slechte grap met je uit.” Zijn moeder is uiteindelijk gaan kijken en vond een brief van de politie op de deurmat. Daarin stond dat ze waren binnengevallen maar geen hennepkwekerij hadden gevonden.
Rob van den Broek vermoedt dat de politie bij hem binnenviel na een anonieme tip. Hij overweegt aangifte te doen tegen de politie. Een woordvoerder van de politie laat echter weten dat zij niet alleen binnenvielen op basis van een anonieme tip. “Er waren voldoende gronden aanwezig en daarom konden wij met een juridische machtiging binnentreden in de woning.” Dat krijgt nog een staartje liet de journalist weten.

In de reacties hieronder een update.

16reacties

Eis 4 jaar cel voor ontucht met 4 meisjes

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft vandaag voor de rechtbank Oost-Brabant een gevangenisstraf van 4 jaar geëist tegen een 56-jarige man die terecht staat voor het misbruiken van vier meisjes in de leeftijd van 14 tot 17 jaar. Naast het seksueel misbruik wordt de man er ook van verdacht dat hij heimelijk opnames heeft gemaakt van de meisjes.
Dankzij de oplettendheid van een jeugd en gezinswerker en een hotel in Helmond die meldde dat een oudere man een tweepersoonskamer had geboekt met een minderjarig meisjes is de politie het onderzoek Sugardad gestart.
De 56-jarige verdachte bleek medeoprichter te zijn van de datingsite “sugaradadrelations.com”. Hij dacht een nieuwe markt aangeboord te hebben met deze bemiddelingssite, om eenzame mannen te koppelen aan dames die hen gezelschap konden houden. De compagnon van verdachte was aanvankelijk ook als verdachte aangemerkt, maar van hem is niet gebleken van strafbare feiten. Hij probeerde de minderjarige meisjes te weren van de website.
Via deze website kwam hij in contact met de minderjarige meisjes. “Verdachte heeft naar eigen zeggen een volle vijver gecreëerd om in te vissen. Hij heeft doelbewust met deze minderjarige meisjes contact gelegd om zijn seksuele verlangens te bevredigen”, aldus de officier van justitie.
Uit het onderzoek is niet gebleken van mensenhandel, maar wel van zedendelicten ten opzichte van vier jonge meisjes en het vervaardigen van beeldmateriaal van de ontuchtige handelingen. “Dat er stiekem beeldmateriaal wordt gemaakt van seksuele handelingen vindt niemand leuk, voor minderjarigen geldt dit nog wel in versterkte mate. De schaamte over wat zich heeft afgespeeld zal deze jongen meiden in de toekomst nog parten gaan spelen.” De verdachte zegt het materiaal niet bekeken te hebben maar volgens de officier van justitie moet dat met een flinke korrel zout worden genomen.
De officier van justitie eist een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar. Als bijzondere voorwaarde wil de officier van justitie dat verdachte zich aan de aanwijzingen van de reclassering houdt, ook als dat inhoudt dat hij een ambulante behandeling moet volgen bij een kliniek. “Op een dwingende en manipulerende wijze zijn deze meisjes, en waarvan ik de 14-jarigen ook nog kinderen wil noemen, tot vergaande seksuele handelingen aangezet of geprobeerd hen te verleiden. En het is daarbij zeer de vraag of verdachte wel inziet dat hij degene is die daarbij ernstig over de schreef is gegaan.”

In de reacties hieronder staan updates.

8reacties

Man met mes gestoken, vrouw aangehouden

Gisteravond heeft de politie een 35-jarige vrouw uit Helmond in haar woning aangehouden als verdachte van het met een mes ernstig verwonden van een man. Dat gebeurde op straat, aan de Scheidijk rond 23.30 uur
Op het fietspad aan de Weg door de Rijpel is daarna het mes waarmee waarschijnlijk is gestoken, door de politie aangetroffen en in beslag genomen voor sporenonderzoek. In een andere woning in Helmond trof de politie het slachtoffer aan. Hij had inmiddels zelf de ambulance gebeld vanwege een steekwond in de borst. De 27-jarige man uit Eindhoven is daarop naar het ziekenhuis gebracht, waar hij ter observatie werd opgenomen. De vrouw is ingesloten en daarna in verzekering gesteld.

In de reacties hieronder staan updates.