Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
13reacties

Van den Waardenburg: Sociale veerkracht

Het huidige college is over de helft van de rit en het is alweer meer dan twee jaar geleden dat het coalitieakkoord ‘Mensen maken de stad’ is gesloten. In dit coalitieakkoord staat onder meer de ambitie dat Helmond een sociale stad moet zijn waarin alle Helmonders een plek wordt gegund om mee te kunnen doen. Het sociaal beleid stimuleert de eigen kracht van mensen – jong en oud – waarbij een sociaal vangnet wordt geboden aan hen die dat echt nodig hebben. Dit betreft één van de zeven ambities van het huidige college en deze ambitie sluit aan van bij het gedachtegoed van D66. Lees verder »

7reacties

Bewoner gewond bij woningoverval (5 foto’s)

Vermoedelijk 2 daders pleegden rond middernacht een overval op een huis aan de Burgemeester van Houtlaan. Het duo drong die woning binnen en bedreigden de bewoner met een steekwapen. De daders gingen er na deze gewapende woningoverval vandoor in onbekende richting. Of dat met of zonder buit was, werd nog niet bekend gemaakt.
De bewoner die lichtgewond raakte, werd ter plekke behandeld door de ambulancebroeders. Hij hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De politie is een sporenonderzoek in en rondom de woning gestart.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 5 foto’s.

In de reacties hieronder staan de updates.

9reacties

Jef de Jager tegen Wim Daniëls

Helmonders zijn het leukst als je hen elders treft. Opgeruimd, bescheiden, gul, oergeestig soms – je bent onmiddellijk hun bondgenoot in een boze omgeving.

In Helmond heb ik doorgaans ook prettige ontmoetingen, maar het toeval wil dat ik tegenwoordig weleens stuit op een soort DDR-figuren: allureloze, verlegen mensen met ettelijke ongerichte verwijten. Bij hen is Helmond niet de vrolijke, chaotische fabrieksstad die ik me uit mijn jeugd herinner, maar een stugge arbeidersstad. Of arbeiders? Arbeiderskinderen dan toch, want echte arbeiders zijn allang uitgestorven.

Kennelijk borrelt er onder hen nog kwaadheid over vroeger. Vreemd is dat zeker. Als je Helmond vergelijkt met andere fabriekssteden dan waren de onderlinge verhoudingen hier tamelijk harmonieus. Een bewijs voor deze stelling is makkelijk te leveren. In Twente braken voor de oorlog om de haverklap algemene stakingen uit; in Helmond niet één. Ik denk ook te weten wie dit klimaat heeft bewerkstelligd. Fabrikant Willem Prinzen – ik heb vorig jaar een boek over hem gepubliceerd – zorgde er in zijn eentje voor dat lokale conflicten zelden escaleerden en lenigde als mecenas veel individuele nood.Lees verder »

Geluidsschermen op 7 locaties langs spoor

In opdracht van de gemeente plaatst ProRail betonnen geluidsschermen op 7 locaties langs het spoor in Helmond. De werkzaamheden starten deze week en duren tot september. De aanwonenden zijn met een bewonersbrief geïnformeerd.
Spoorwegbeheerder ProRail start deze week met voorbereidende werkzaamheden zoals het plaatsen van bouwhekken. Het werk wordt gefaseerd uitgevoerd, zij beginnen dus niet tegelijk op alle 7 locaties (pdf). De geluidsschermen zijn qua uiterlijk vergelijkbaar met de schermen die in 2013 langs het spoor in Helmond zijn geplaatst.
Om de geluidsschermen te kunnen plaatsen moeten eerst de kabels en leidingen worden verlegd. Daarna wordt de fundering voor de schermen aangebracht. Dat gebeurt met een geluidsarme methode, namelijk door te boren. Na het plaatsen van de schermen wordt de situatie aan binnenzijde en buitenzijde van het spoor hersteld. Alle werkzaamheden gebeuren vanaf de buitenzijde van het spoor, dus vanuit de openbare ruimte.
Voor het uitvoeren van de werkzaamheden richt de aannemer een depot in met onder meer bouwhekken en een kleine schaftkeet. Als de werkzaamheden zijn afgerond, wordt het depotterrein in de oude staat teruggebracht.

6reacties

Snelweg richting Eindhoven weekend dicht

Komend weekend is de A270/N270 vanaf de Hortsedijk tot de Wolvendijk in Eindhoven afgesloten vanwege de Grand Coöperative Driving Challenge 2016. Dit internationale evenement is onderdeel van de Dutch Technology Week. Vanuit Eindhoven naar Helmond is de snelweg wel als normaal open.
De A270/N270 is dicht op zaterdag 28 én zondag 29 mei van 07.00 uur tot 19.00 uur. Tijdens het evenement wordt het verkeer omgeleid via gele borden, zie het kaartje met de omleidingsroutes (pdf). Voor alle duidelijkheid: vanuit Helmond is er dan geen verkeer richting Eindhoven mogelijk vanaf deze kruispunten:

  • N270/Europaweg – Hortsedijk afgesloten voor verkeer richting Eindhoven.
  • N270/Europaweg – Automotive Campus afgesloten.
  • N270/Europaweg – Brandevoortse Dreef/Schootense Dreef afgesloten voor verkeer richting Eindhoven en afgesloten voor overstekend verkeer van/naar Brandevoorse Dreef – Schootense Dreef.
  • N270 – Neervoortse Dreef afgesloten voor verkeer richting Eindhoven.

Deze snelweg richting Eindhoven werd vorig jaar ook al 2 keer afsloten. Toen vanwege de Automotive Week en de recordpoging met aerodynamische ligfiets.

10reacties

100 Jaar sociale woningbouw in Helmond

100 Jaar geleden werden de eerste sociale Helmondse huurwoningen opgeleverd. Door de woningwet van 1901 kregen gemeentes financiële steun van het rijk om woningbouwverenigingen arbeiderswoningen te laten bouwen. De bewoning van slechte en ongezonde woningen (krotten) moest daardoor onmogelijk worden en de bouw van goede woningen werd bevorderd.
Net als in de rest van Nederland, werd er in 1903 in Helmond een gezondheidscommissie geïnstalleerd. Die hield zich bezig met de slechte hygiënische omstandigheden van arbeiderswoningen en deden jaarlijks verslag en aanbevelingen voor verbetering. Pas in 1912 werd Helmonds eerste woningbouwvereniging opgericht: Volksbelang met Piet, de man van Anna de Wit, als voorzitter.
Helmonds eerste 50 sociale woningbouw verrezen vanaf september 1915 aan de Advocaat Botsstraat en de Van Brusselstraat (zijwegen van de Heistraat). De aannemingssom bedroeg ƒ 98.705 (aldus Giel van Hooff in de uitgave Volksbelang 90 jaar verenigd). Met Pasen 1916 waren alle 50 ‘zeer nette en geriefelijke’ al bewoond.
100 Jaar later zijn er circa 15.000 corporatiewoningen in onze stad. Dat is ruim 40% van het totale aantal huizen. De gemeente en de Helmondse woningcorporaties willen op een feestelijke manier stil staan bij deze verjaardag. Op woensdagmiddag 1 juni organiseren zij een symposium voor mensen die betrokken zijn bij de sociale woningsector. Tijdens het symposium wordt een film getoond die een beeld geeft van de ontwikkeling van de sociale woningbouw in Helmond de afgelopen 100 jaar. Zodra wij dat filmpje hebben, zetten we dat in de reacties hieronder.
Later dit jaar zijn er activiteiten voor de huurders van de Helmondse corporaties.

10reacties

Stijkel: “Gebrek aan ouderenbeleid”

Het aantal ouderen neemt toe, ook in Helmond. Daarom willen wij de komende jaren het ouderenbeleid intensiveren. Daarvoor ontwikkelen wij een nieuwe visie en creëren wij de portefeuille ouderenbeleid in ons college. De nieuwe visie is gericht op het behoud van vitaliteit, bevorderen van zelfredzaamheid en meedoen en het tegengaan van eenzaamheid. De levenservaring van senioren is van grote waarde voor onze samenleving!
Wij zijn heel blij met deze mooie woorden die staan in het coalitieakkoord 2014-2018, maar wij hebben hier de afgelopen twee jaar nog niets concreets van tot stand zien komen of zelfs maar aangekondigd zien worden.Lees verder »

1reactie

Vrijwilligerspenning voor Karen van Hooff

foto: PressVisuals.comKaren van Hooff, ambassadrice van Inloophuis De Cirkel, heeft voor haar jarenlange inzet de vrijwilligerspenning van de gemeente ontvangen. Wethouder Nathalie van der Zanden reikte de onderscheiding gisteren uit tijdens de manifestatie ‘Muziek Helpt’ van Inloophuis De Cirkel in het Speelhuis.
Mevrouw Van Hooff stond aan de wieg van Inloophuis De Cirkel. Na de oprichting is zij jarenlang voorzitter geweest van het bestuur. In deze rol was zij prominent vertegenwoordiger van De Cirkel naar buiten. Dat de Publieksprijs van De Helmonder van het Jaar 2015 toeviel aan De Cirkel, is volgens het bestuur zonder twijfel mede te danken aan haar inzet en inspanningen. Het bestuur heeft haar inmiddels benoemd tot ambassadeur.
Naast haar rol voor De Cirkel zette zij zich lange tijd in voor emancipatie en gelijke rechten van vrouwen. Zij was actief betrokken bij de oprichting van de Werkwinkel in de jaren tachtig en organiseerde activiteiten voor vrouwen. Zij was kartrekker van de Internationale Vrouwendag in Helmond. Onder haar leiding werd het Buitenlands Vrouwen Centrum Merkaba opgericht, nu het Brabants Vormingscentrum. Verder heeft zij zich jarenlang ingezet voor de Helmondse afdeling van GroenLinks en was zij betrokken bij de oprichting hiervan. Ook was zij voorzitter van het bestuur.
De onvermoeibare vrijwillige inzet gedurende vele jaren is voor burgemeester en wethouders aanleiding geweest om aan Karen van Hooff de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond toe te kennen.

4reacties

Auto vannacht volledig uitgebrand (foto’s)

Vannacht rond 2 uur brandde een auto volledig uit in de straat Overspoor (in de buurt Stationsgebied die behoort tot de Helmondse wijk Binnenstad). De brandweer die snel ter plaatse was, had moeite het vuur onder controle te krijgen. De ervoor geparkeerde Audi werd door de brand beschadigd. Er raakte niemand gewond.
We weten niet hoe de brand is ontstaan. Brandstichting wordt door de politie niet uitgesloten. Daarom zijn zij onderzoek gestart en spraken zij vannacht al met enkele buurtbewoners. Meerdere bewoners hoorde een luide knal.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder een update.

Schuurtje Brouwhuis in brand na knal (foto’s)

Een schutting en een schuurtje in de Berkelstraat in Brouwhuis stonden vanmiddag in brand. Er zijn geen gewonden gevallen. De brandweer werd daarvoor om 17.15 uur opgeroepen.
Buurtbewoners zeggen eerst een knal gehoord te hebben en zagen daarna grote vlammen. Waardoor die knal veroorzaakt werd is ons onbekend, de politie doet onderzoek hoe de brand ontstond.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s:

11reacties

Aangereden kind met spoed naar ziekenhuis

Een kind op de fiets werd zojuist door een auto aangereden op het industrieterrein. Het ongeval vond plaats bij de kruising van de Rochadeweg en de Veldbeemd. De jongen werd met spoed naar ziekenhuis gebracht. Het is ons onbekend welke verwonding hij heeft opgelopen.
De hulpdiensten werden om 16.46 uur opgeroepen.
Harrie Fotografie verschafte ons weer de informatie en maakte deze foto’s:

Lees verder »

31reacties

Helmonders zijn positief over homo’s

Veruit de meeste Helmonders hebben een positieve opstelling ten opzichte van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT). Dat blijkt uit onderzoek in 2015 (pdf). Sinds het eerste onderzoek in 2012 daarover is het beeld nog wat gunstiger geworden. Dat laat B&W in een brief aan de gemeenteraad weten
Uit dat onderzoek van de gemeente blijkt dat meer dan 90% vindt dat mensen (van welke geaardheid dan ook) hun eigen leven moeten kunnen leiden. Helmonders met een laag opleidingsniveau hebben daarbij gemiddeld een wat negatievere mening dan die met een hoog opleidingsniveau. Het aantal geregistreerde klachten die betrekking hebben op seksuele geaardheid is (met gemiddeld 2 per jaar) al enkele jaren stabiel.Lees verder »

72reacties

Er drijft iets mysterieus in het kanaal

Er dreef vanochtend iets onbekends in het nieuwe kanaal bij de Rochadeweg. Opgeroepen duikers van het reddingsteam van de brandweer hebben het aan land gebracht. De aanwezige politie heeft de zak veilig gesteld, maar niet opengemaakt. Het team Forensisch Technische Opsporing (FTO) en de recherche is nu opgeroepen om het te onderzoeken. Zodra wij meer weten, staat dat (zoals altijd) in de reacties hieronder.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

Lees verder »

15 Maanden celstraf voor poging tot zware mishandeling van politieagenten

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 43-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. De man had gestolen auto’s in bezit, pleegde een woninginbraak, maakte zich schuldig aan gevaarlijk verkeersgedrag en probeerde politieagenten zwaar te mishandelen.
In april vorig jaar reed de verdachte in Vught in een gestolen auto. Toen de politie hem een stopteken gaf, ging hij er vandoor. De man reed met zeer hoge snelheid door de bebouwde kom, ging bij een scherpe bocht rechtdoor, reed door een heg en botste daarna tegen een bestelbus aan. Vervolgens reed hij door terwijl hij wist dat hij schade had toegebracht. Ook in november vorig jaar reed de verdachte in een gestolen auto. Hij ging naar een woning in Odiliapeel en brak daar in. Na de inbraak zagen politieagenten hem rijden en constateerden dat het om een gestolen auto ging. De agenten gaven de verdachte een stopteken, maar hij ging er wederom vandoor. Tijdens de achtervolging probeerde de man de agenten zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Zij reden met hoge snelheid op korte afstand achter de verdachte aan, op een smalle weg waarvan aan weerszijden bomen in de berm stonden. De verdachte remde op die weg plots hard. De agent die achter het stuur zat, kon ternauwernood een aanrijding voorkomen. Toen de auto’s even verderop stilstonden en de agenten uitstapten om de verdachte aan te houden, reed de verdachte op een van de agenten af. Hij raakte de agent niet en kon uiteindelijk worden opgepakt nadat zijn auto tegen een boom was gebotst. Het afrijden op de agent beschouwt de rechtbank als een bedreiging en niet als een poging hem zwaar te mishandelen.
De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij agenten in gevaar bracht terwijl zij aan het werk waren. Bovendien is de man al meerdere keren voor soortgelijke feiten veroordeeld. Verder houdt de rechtbank er rekening mee dat hij de feiten tijdens de proeftijd van een eerdere veroordeling heeft gepleegd. De rechtbank bepaalt daarom dat hij ook een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van 12 maanden moet uitzitten.

1reactie

Helmond scoort ½ miljoen euro EU-subsidies

Helmond doet het goed met het binnenhalen van Europese subsidies. We krijgen uit Europa 50% van de kosten voor de energie-efficiënte renovatie van het Stadskantoor (totaalkosten 230.000 euro) én 50% voor de aanpassing van de (groen)inrichting van de Automotive Campus (550.000 euro). Dit zijn 2 van de 3 begin 2015 ingediende projecten. Gemiddeld bedraagt het slagingspercentage zo’n 15%.
Daarnaast wordt 100% (zijnde 159.000 euro) betaald voor de deelname in een project (MAVEN) waarin proeven worden gedaan met geautomatiseerde voertuigen op kruisingen met smart mobility wegkantsystemen. Dit project is van belang voor Helmond als living lab voor smart mobility.
Opgeteld scoorden we daarmee dus al 549 duizend aan Europese subsidies.
En alsof dat niet genoeg is, zijn we momenteel concreet partner in een tiental projecten die óf zijn óf worden ingediend. Daarnaast zijn we ook nog kandidaat voor 4 projecten waarvoor de voorstellen nu worden voorbereid. Uitsluitsel over de honorering van deze 14 aanvragen in de pijplijn wordt op zijn vroegst aan het eind van dit jaar verwacht. Want tussen de indiening en de uiteindelijke honorering ervan zit vaak meer dan een jaar.

Bart Hillen (67) is 2 weken vermist (foto’s)

Sinds begin deze maand wordt (Willem) Bart Hillen vermist. Hij vertrok toen met onbekende bestemming, vermoedelijk vanuit zijn woning in Helmond.
Het is onbekend welke kleding deze Helmonder op dat moment droeg.
Zijn signalement: 67 jaar, 1,78 meter, gewicht ± 92 kilo, flinke buik, volle bos grijs haar met links een scheiding, snor en hij draagt soms een leesbril. Onderstaande foto’s zijn van een tijd terug, inmiddels is Bart wat zwaarder.
De politie vraagt hen te bellen als je Bart Hillen recent nog zag? Bel dan naar 0900 – 8844 (registratienummer: 2016108336).