Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
1reactie

Anders in Helmond

Met dit verslag over mijn ‘Helmond Schrijft Geschiedenis’-toer doe ik het eens helemaal anders. Want waarom zelf alsmaar aan het woord? Na een gedenkwaardige bijeenkomst in Wijkhuis De Lier schreef een van de deelnemers, John Janssen, er een stukje over. Eerder werkte hij dan ook als redacteur en journalist, publiceerde onder meer een kinderboek en heeft zijn eigen Storysjop. Ik ontmoette die middag in Helmond-Oost overigens meer getalenteerde mensen. De sfeer was vertrouwelijk. Maar zeer persoonlijke zaken houden we bij het schrijversgilde liever binnenskamers, vandaar verder geen namen. Nou goed, nog één dan: Lees verder »

1reactie

Helmondse tientjesoplichter moet jaar cel in

Een 29-jarige Helmonder is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden voor oplichting van 23 mensen.
De verdachte gebruikte tussen december 2015 en maart van dit jaar telkens dezelfde modus operandi. Hij sprak iemand aan op straat met – over het algemeen – een verhaal dat hij zichzelf had buitengesloten en dat zijn telefoon leeg was. Het slachtoffer liet hem vervolgens bellen naar een persoon die een reservesleutel zou hebben, maar deze persoon nam zijn telefoon niet op. Daarom vroeg de verdachte geld voor een taxi of het openbaar vervoer om zijn sleutel op te kunnen halen. In vrijwel alle gevallen logde hij op de telefoon van het slachtoffer in op zijn bankaccount en leek geld over te maken op diens rekening, vaak 10 of 20 euro meer dan hij van het slachtoffer kreeg. De verdachte nam vervolgens het contante geld van het slachtoffer aan (bedragen tussen de 40 en 150 euro) en ging weg. Later bleek dat het geld niet was overgemaakt.
De rechtbank legt een lagere straf op dan de 2 jaar die de officier van justitie eiste, omdat de rechtbank de verdachte onder meer vrijspreekt van 2 oplichtingen. De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat hij het vertrouwen dat mensen in elkaar moeten kunnen hebben als zij in geval van nood een beroep op elkaar doen, ernstig heeft geschaad. Daardoor bestaat de reële mogelijkheid dat de benadeelden in de toekomst iemand die daadwerkelijk hun hulp nodig heeft, te helpen. Daarnaast is de man eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten, maar is hij kennelijk nog steeds niet of onvoldoende bereid zijn crimineel gedrag te veranderen.
De verdachte moet een groot deel van de benadeelden een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 1.500 euro.

20reacties

Groot politieonderzoek op industrieterrein

Op dit moment vindt er een groot onderzoek plaats bij het bedrijf Mathro Metals  op de Lagedijk op het industrieterrein. Onder meer de forensische opsporing van de politie en mensen in beschermende chemicaliënpakken zijn daarbij betrokken. Het bedrijfsterrein is afgezet met schermen.
Waarom dit onderzoek wordt gehouden is ons onbekend. De voorlichting van de politie had op dit moment nog geen informatie. Bij het bedrijf was op 9 augustus een lekkage van vaten salpeterzuur. Het is onduidelijk of dat er iets mee te maken heeft.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

Lees verder »

6reacties

Geen vluchtelingenopvang in Helmond

De 3 eventuele noodlocaties om vluchtelingen op te vangen, zijn ongeschikt volgens het COA. Dat maakte de burgemeester zojuist bekend tijdens de raadsvergadering van vanavond.
Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) van de gemeente Helmond heeft vandaag het besluit genomen om de 3 aan het COA aangeboden locaties voor vluchtelingenopvang in te trekken. Concreet betekent dit dat er op dit moment geen vluchtelingen in Helmond zullen worden opgevangen.Lees verder »

1reactie

Blauwalgen in Bergingsvijver in Brouwhuis

Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in de Bergingsvijver nabij de Stipdonkseweg in Brouwhuis. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met water van deze plas te vermijden. De gemeente plaatst waarschuwingsborden en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten. Bij aanraking of inname van blauwalgen bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.
Om de waterkwaliteit duurzaam te verbeteren doet het waterschap ook een beroep op omwonenden en gebruikers. De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren maar kunnen ook in het water komen via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Door als gebruiker van het water het voeren van eenden te beperken en te voorkomen en honden niet nabij het water te laten poepen wordt bijgedragen aan een gezonder en mooiere vijver.
Blauwalgen in het water zijn een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen of het seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. Om te voorkomen dat er later weer blauwalgen komen kan het waterschap en/of de gemeente proberen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water te verminderen. Dit kan in sommige gevallen door de waterbodem te baggeren, extra water in te laten om door te spoelen of juist minder water in te laten waarin veel voedingsstoffen zitten. Ook het snoeien van bomen op de oevers draagt vaak bij aan een mindere belasting van het water met voedingsstoffen.

2reacties

Gewelddadige straatrover in Mierlo-Hout

Donderdagavond 15 september rond 20.10 uur sloeg een straatrover een slachtoffer met zijn vuist op de neus in een poging zijn mobiele telefoon te stelen. Dat gebeurde op de Barrierweg in Mierlo-Hout. Nadat het slachtoffer hem terugsloeg, vluchtte de straatrover in de richting van het Goor. Daar stond een handlanger op een zwarte scooter op hem te wachten. De dader sprong achterop en het duo reed weg op een zwarte Kissemee scooter, zonder kentekenplaat. Die scooter was aan de rechterzijde beschadigd.
De politie is op zoek naar deze gewelddadige straatrover die voldoet aan het volgende signalement: man van 19-23 jaar, ongeveer 1,78 meter, getint uiterlijk, kleine plukjes stoppelbaard, grote neus en mogelijk opgeschoren haar. Hij sprak gebrekkig Nederlands (leek op Limburgs accent). Droeg een zwarte trainingsbroek en zwarte hoody met capuchon. Op de top van de capuchon liep een witte streep tot over de rug.
Mogelijk is deze straatrover verantwoordelijk voor meer berovingen. Zag je iets of herken je de scooter die aan de rechterkant is beschadigd, zonder kentekenplaat? Weet jij wie deze dader en zijn handlanger zijn? De politie vraagt hen te bellen via de tiplijn 0800-6070 of 0900-8844. Liever anoniem? Bel M. 0800-7000. Vermeld het registratienummer: 2016213477

4reacties

Veel bekraste auto’s in de Rijpelberg

archieffotoVan diverse bewoners heeft wijkagent Monique van Lierop vernomen dat er de laatste tijd veel auto’s bekrast zijn in de Rijpelberg. Maar de politie heeft daarover weinig meldingen gehad.
Bewoners wiens auto bekrast is roept zij daarom op om aangifte bij de politie te doen. “Is de dader bekend, dan horen wij het ook graag!” zo besluit zij haar oproep.

3reacties

1 Gewonde nadat auto achterop lijnbus rijdt

Bij een ongeval op de Varenschut op het industrieterrein viel vanochtend 1 gewonde. Ter hoogte van de Hooibeemd botste rond 10.45 uur een personenauto achterop een lijnbus. 1 Buspassagier liep daarbij nog onbekende verwondingen op en is per ambulance overgebracht maar het ziekenhuis. De andere passagiers en de betrokkenen bij de aanrijding kwamen met de schrik vrij. Hoe het ongeluk kon gebeuren is ons niet bekend.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

41reacties

Stijkel: Zien roken doet roken

Mijn persoonlijke bron van ergernis is toch wel het blootgesteld worden aan zoveel rokende volwassenen in hun omgeving door mijn kinderen. En dan bedoel ik niet dat zij rokende ouders of veel rokende familieleden hebben want dat is bij ons juist niet het geval.

De laatste tijd heeft voeding, gezondheid en bewegen een hoge prioriteit bij de gemeente Helmond. De themacertificaten gezonde school worden uitgedeeld aan scholen die aandacht besteden aan gezonde voeding, we willen graag een gezonde schoolkantine, dat onze kinderen op tijd bewegen en het liefst ook een gezonde sportkantine.
Lees verder »

9reacties

Scooterrijders gewond na botsing met auto

Op de Stationsstraat werd vanavond kort voor middernacht een scooter door een personenauto aangereden. De scooter reed vanuit de richting van het oude belastingkantoor de voorrangsweg op waar die werd geschept door de auto.
Het duo op de scooter raakte daarbij gewond en is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. 1 Van de hen werd van te voren enige tijd op het wegdek verzorgd door het ambulancepersoneel, de ander werd hinkelend en ondersteund de ambulance in gebracht. Hoe ernstig zij gewond zijn is ons niet bekend.
De politie doet onderzoek naar het ongeval.
Harrie Fotografie maakte de foto’s.

Lees verder »

8reacties

Deze man pinde met een gestolen pinpas

Bij een woninginbraak in de nacht van 30 april op 1 mei van dit jaar werd onder meer een bankpas gestolen. Met de buitgemaakte bankpas is geld opgenomen bij een automaat aan de Hoofdstraat in Mierlo-Hout.
De politie zoekt de nog onbekende verdachte en vraagt om tips. Ken of herken jij deze man op onderstaande beelden? Neem dan contact op met het WIT (Woning Inbraken Team) aan Bureau Helmond via nummer 0900-8844. Liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000. Het referentienummer is 2016096982.

In de reacties staat een een update.

4reacties

7 Bekeuringen bij bromfietscontrole

archieffotoGistermiddag hield de politie een bromfietscontrole op de Kasteel-Traverse. Tussen 14.00 en 16.00 uur werden er 17 snor-/bromfietsen gecontroleerd. In totaal werden 7 bekeuringen uitgeschreven.
3 Snor-/bromfietsen bleken een te hoge constructiesnelheid te hebben (in gewone mensentaal: die waren dus opgevoerd). Tegen de bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt. Bovendien werden hun kentekenbewijzen ingenomen zodat er niet meer op de bromfietsen gereden mag worden. Nadat de eigenaren hun voertuigen in originele staat hebben teruggebracht, moeten zij die op eigen kosten laten herkeuren. Na goedkeuring krijgen zij het kentekenbewijs dan weer terug.
Daarnaast werden er 2 bekeuringen uitgeschreven voor het rijden zonder helm en 1 voor het niet hebben van het rijbewijs. Tijdens de bromfietscontrole heeft de politie een scooter in beslag genomen. Die scooter is vermoedelijk van diefstal afkomstig en de politie doet verder onderzoek naar de herkomst.

14reacties

City Sporthal en Gaviolizaal worden gesloopt

– PRIMEUR –
De gemeente zal de City Sporthal in oktober 2019 laten slopen, dat is meteen nadat de huurovereenkomst met kinderspeelpaleis Monkey Town is afgelopen. Woonpartners mag op die plek en het parkeerterrein ervoor dan woningen gaan bouwen. De woningbouwvereniging bekijkt nog of de bestaande parkeergarage onder de City Sporthal behouden blijft.
Ook de Gaviolizaal gaat de komende jaren tegen de vlakte zodat Woonpartners ook dat terrein tot woonlocatie kan omvormen. De gemeente is met de Stichting Draaiogels in gesprek over een nieuwe plek voor hun orgels die nu in dat gebouw staan.Lees verder »

4reacties

Helmonder mept man met honkbalknuppel

De politie hield gisteravond rond 21.30 uur een 37-jarige Helmonder aan op verdenking van zware mishandeling. Hij zou even daarvoor in Aarle-Rixtel een 49-jarige man uit die plaats in elkaar hebben geslagen.
Het slachtoffer had al wat langer problemen met zijn ex-vrouw, die naar zijn woning was gekomen om daarover te praten. Bij het huis ontstond een conflict, waarbij de zus van zijn ex en haar vriend betrokken raakte. De vriend zou de man uit Aarle-Rixtel daarbij met een honkbalknuppel hebben aangevallen. Het slachtoffer liep daarbij ernstige verwondingen op, onder meer aan zijn hoofd. De man is naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling. Hij was aanspreekbaar en heeft aangifte gedaan.
De vermoedelijke dader werd kort daarna aangehouden in zijn woning in Helmond, waar de politie ook de vermoedelijk gebruikte honkbalknuppel vond. De knuppel is in beslag genomen en de verdachte zit vast voor verder onderzoek.

In een reactie hieronder staat een update.

23reacties

Helmond krijgt een eigen stadskunstenaar

In de traditie van de stadsdichter, stadsschrijver en stadshistoricus benoemt de gemeente volgend jaar een stadskunstenaar. Een commissie zal de Stadskunstenaar 2017 voordragen waarna cultuurwethouder Frans Stienen het laatste woord heeft.
De directeur van de Cacaofabriek, wethouder Cultuur, een vertegenwoordiger van de Adviesraad Cultuur en een ad hoc lid behorende bij de beoogde kunstdiscipline nemen zitting in die commissie. Ten behoeve van de Stadskunstenaar 2017 stelt de gemeente een all-in bedrag van 10.000 euro aan de Cacaofabriek beschikbaar.
B&W heeft ook besloten door te gaan met de functie van Stadshistoricus. Giel van Hooff bekleedt die functie sinds 2002. Een paar maanden geleden is hij op de weblog met columns begonnen, 1 van zijn vele activiteiten.

In de reacties hieronder staan updates.