Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

11reacties

Q&A: Gezondheidsrisico’s kunstgrasvelden

Namens D66 stelde Gaby van den Waardenburg schriftelijke vragen aan B&W over de gezondheidsrisico’s van rubberen korrels op de Helmondse kunstgrasvelden.
Hieronder haar 4 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Onlangs is een Zembla-uitzending verschenen over de mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels die worden gebruikt bij kunstgrasvelden. In deze korrels zou een hoog gehalte aan pak’s, zink en olie zitten en vormen hiermee een risico voor de gezondheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft aangegeven dat per direct een onderzoek wordt gedaan naar de effecten van het spelen op kunstgras. Veel clubs in Helmond spelen op kunstgrasvelden met deze rubberen korrels. Ook zou het materiaal verwerkt zijn in verschillende trapveldjes in Helmond. Op 6 oktober 2016 hebben we via de griffier het bericht ontvangen, dat de gemeente Helmond de voetbalverenigingen met kunstgrasvelden de laatste informatie vanuit de KNVB heeft toegezonden. In dit bericht wordt tevens aangegeven dat de gemeente de ontwikkelingen op de voet blijft volgen. Uit deze reactie blijkt echter niet dat de gemeente voornemens is op korte termijn maatregelen te treffen. Voor D66 staat de gezondheid van onze inwoners voorop en dit leidt bij ons dan ook tot de volgende vragen:

  1. Hoeveel velden in de gemeente Helmond zijn bestrooid met deze rubberen korrels? Welke velden betreft het?
  2. Zijn er ook kunstgrasvelden in de gemeente Helmond waar geen gebruik is gemaakt van deze korrels? Zo ja, welke velden?
  3. Waarom is er in de gemeente Helmond gekozen voor het gebruik van de rubberen korrels terwijl al enkele jaren geleden berichten verschenen over de gevaren van het gebruik hiervan?
  4. Heeft het college overwogen om net zoals in de gemeenten Eindhoven, Nuenen, Maarssen, Amersfoort en Zwijndrecht de velden af te sluiten? Zo nee, waarom niet?

In een reactie hieronder staan updates.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
68reacties

Kasteeltuinconcerten worden geprivatiseerd

Foto: Harrie FotografieDe Stichting Helmond Marketing heeft besloten dat de Kasteeltuinconcerten na 16 jaar worden geprivatiseerd.
Binnenkort maken zij de kaders en spelregels bekend maken op basis waarvan de Kasteeltuinconcerten geprivatiseerd zullen worden. Uitvoeren van evenementen is geen kerntaak van de stichting meer en daarom wordt dit volwassen evenement op de “markt” gebracht.
Voor wie nog even wil nagenieten van de 7 Kasteeltuinconcerten van dit jaar:

In de reacties hieronder staan updates.

25reacties

Geen Winterfestijn Helmond dit jaar

Het is dit jaar financieel niet mogelijk een winterfestijn te organiseren. Dat heeft het bestuur van Helmond Marketing besloten naar aanleiding van de evaluatie van het Winterfestijn 2015.
Bij die evaluatie bleek dat een aantal partijen het evenement te geïsoleerd vonden liggen t.o.v. het stadscentrum en het Havenplein. Winterfestijn 2015 werd gehouden op het Havenpark bij de bieb. Bovendien gooide de drassige bodem roet in het eten. Daarom bekeek de Stichting Helmond Marketing voor dit jaar 3 mogelijk nieuwe locaties in het centrum: het Ameideplein, het Speelhuisplein en de kop van de Markt. Een ijsbaan en andere faciliteiten bleken echter moeilijk te realiseren vanwege de impact op parkeren, de weekmarkt, omwonenden en winkelen. Bovendien vond de gemeente een bijdrage vanwege die redenen te risicovol. Vorig jaar verleende de gemeente een subsidie van 50.000 euro. En daarom het besluit van Stadsmarketing dit jaar geen Winterfestijn te organiseren.

3reacties

Politie houdt 40-jarige schennispleger aan

De politie hield gisteravond een 40-jarige Helmonder aan. Naar aanleiding van meerdere meldingen over een schennispleger, die zijn geslachtsdeel zou tonen aan voorbijgangers, gingen agenten naar het Speelhuisplein. Daar troffen ze de verdachte aan die bij het zien van de agenten zijn broek omhoog trok.
De man is meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

10reacties

Verouden: Dag van de armoede

Vandaag 17 oktober, is het de internationale dag voor uitroeiing van armoede, kortweg, de dag van de armoede genoemd.
Het is een dag waarop we allemaal even stil zouden moeten staan bij de armoede in de wereld, maar zeker ook bij de armoede in Helmond.

Want ook in Helmond is veel armoede en misschien wel dichterbij dan je denkt. Bij armoede denken we al snel aan bepaalde wijken, zoals de binnenstad en Helmond west, toch is er ook in alle andere wijken armoede, vaak verborgen armoede.Lees verder »

9reacties

‘Helmond hooligans’ misdragen zich in België

Beerschot won gisteravond in Dender met 0-2. Maar die zege was niet het gespreksonderwerp na deze wedstrijd in de hoogste Belgische amateurliga. Aan het eind van die wedstrijd misdroegen zich een aantal Helmond Sport-supporters op de tribune. Mogelijk waren ook andere supporters daarbij betrokken. Vanwege deze relschoppers greep de politie in en werd de wedstrijd 5 minuten voor tijd enkele minuten stilgelegd. Dat melden diverse Belgische media, zie ook de beelden hieronder.
“Een grote schande voor elke echte FC-supporter dat buitenstaanders de club een slechte naam en boetes bezorgen” twitterde de thuisclub daarover onder andere. Tussen supporters van Helmond Sport en Dender bestaat een soort van vriendschap. Zij bezoeken elkaars wedstrijden af en toe, zoals gisteravond.Lees verder »

3reacties

Getuigen gijzeling en mishandeling gezocht

De politie zoekt mogelijke getuigen van een gijzeling en een mishandeling op de Bleriotstraat in Helmond Oost gisteravond rond 23.00 uur.
Een jongeman uit Helmond liep op dat moment door die straat toen hij plots werd vast gegrepen door 2 mannen. Deze trokken hem een pand in en daar werd de jongen mishandeld. Hij kreeg klappen en schoppen. Na enige tijd wist het slachtoffer te ontsnappen en kon de politie worden gealarmeerd. Het slachtoffer is in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen. De politie is direct een onderzoek opgestart. Zo werd in het pand aan de Bleriotstraat technisch onderzoek verricht. Er is nog niemand aangehouden. De politie vermoedt dat de aanleiding voor het incident in de relationele sfeer ligt.
De politie is nog op zoek naar getuigen van de mishandeling of mensen die mogelijk voor of na het incident iets verdachts hebben gezien in de omgeving. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

4reacties

De wereld is leeg zonder jou

Veertien locaties, ontelbare verhalen en vele ontmoetingen later is het zover:
met deze lange zomer is het project ‘Helmond schrijft geschiedenis’ ten einde. Nou ja, niet helemaal natuurlijk. De verhalen blijven. Een selectie verschijnt begin 2017 in een bijzonder vormgegeven publicatie. Voor het zo ver is, enkele laatste nostalgische momenten:Lees verder »

22reacties

Waarschuwing voor bewoonster die geld wil

Gedurende een lange periode belt een bewoonster van de Bloemenwijk op de meest rare tijden aan bij medebewoners in haar wijk. Haar verhaal aan de deur eindigt er uiteindelijk altijd in dat ze geld wil hebben. Vanwege deze overlast ontvingen de bewoners van de Bloemenwijk in Helmond Oost daarover vanochtend onderstaande brief van hun wijkraad.
We hebben ons laten vertellen dat de vrouw dit al jaren doet. Inmiddels zou ze ook in de rest van de stad actief zijn. Ze rijdt in een scootmobiel en heeft een Indonesisch uiterlijk. Enkele Helmonders attendeerden de weblog eerder op haar en noemde haar meestal een ordinaire oplichtster.

2reacties

HIT: 12 overtredingen in 4 panden

Het Helmond Interventie Team (HIT) heeft vanochtend tussen 5.45 uur en 9.00 uur verschillende controles uitgevoerd in 4 panden in Brouwhuis, Helmond West en Binnenstad-Oost. Aan deze HIT-controleactie werd deelgenomen door de gemeente, de brandweer, de politie en Enexis. Er zijn in totaal 12 uiteenlopende overtredingen geconstateerd:

  • 4 keer adresfraude
  • 4 keer teveel bewoners en strijdigheid met het bestemmingsplan. De eigenaren hier zullen worden aangeschreven, waarna een hercontrole volgt.
  • 1 keer is aangetroffen dat er stroom wordt geleverd, zonder dat een contract was afgesloten. Hier is de stroom afgesloten.
  • 1 keer was er geen gebruiker bekend. Deze wordt nu als belastingplichtige geregistreerd.
  • 1 keer rotzooi in de achtertuin.
  • 1 keer is door de politie informatie opgehaald voor nader onderzoek.

2reacties

Lambert Cox wint Groene Lintje 2016

Gisteren werd Lambert Cox door wethouder Paul Smeulders (Duurzaamheid) onderscheiden met het Groene Lintje 2016. Het lintje is een onderscheiding van GroenLinks Helmond voor wie zich op positieve wijze inzet voor natuur, milieu en duurzaamheid in onze stad.
Lambert brengt via zijn Natuurkanaal de mens dichter bij de natuur. Via de webcams van dit kanaal kun je live de natuur volgen. Zo zijn bijvoorbeeld Helmondse ijsvogeltjes te bekijken via een speciaal geïnstalleerde ‘nestcam’, zie de vele beelden van vorig jaar. Ook geeft Lambert presentaties en voorlichting over de natuur in en rondom Helmond.
Naast zijn voorliefde voor de natuur is Lambert initiatiefnemer van een duurzaamheidsproject in de Leonardus speeltuin. Voor de speeltuin werden op zijn verzoek innovatieve speeltoestellen ontworpen door leerlingen van het Dr. Knippenbergcollege. De toestellen moesten zo ontworpen worden dat ze zichtbaar energie opwekken, waardoor jonge kinderen spelenderwijs interesse krijgen in het opwekken van energie en de techniek erachter. Het Stadslab stelde hiervoor 5.000 euro beschikbaar. Naast die speeltoestellen werkte Lambert Cox ook diverse andere ideeën uit voor de speeltuin om kinderen milieubewust te maken. Zoals een waterspeelplaats om het hergebruik van water zichtbaar te maken en een ‘praatpaal’ die gaat ‘praten’ als de kinderen zelf al pompend stroom opwekken. Uiteraard doet de ‘praatpaal’ vooral milieubewuste uitspraken.
Vorig jaar werd het Groene Lintje uitgereikt aan Lara Tamarinof. Zij is de initiatiefneemster van o.a. de Weggeefhoek Brandevoort met spin-offs in diverse andere wijken en oprichter van Duurzamer Helmond waar allerlei lokale/regionale initiatieven worden verzameld.

16reacties

Weer gewonde bij botsing station Brouwhuis

Op de Deltaweg bij het station Brouwhuis werd vanavond rond 18.20 uur een fietser op het fietspad aangereden. Hij raakte daarbij gewond en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ook in maart en juni dit jaar vonden daar aanrijdingen plaats waarbij gewonden vielen.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staat een update.

6reacties

12-Jarige jongen op de Heeklaan beroofd

Vrijdagochtend is een jongen het slachtoffer geworden van een beroving. De politie is op zoek naar getuigen.
Het 12-jarige slachtoffer fietste rond 08.15 uur op de Heeklaan. Iets voor het aldaar gelegen bruggetje hoorde hij dat er een scooter hem van achteren naderde. Plotseling werd hij achterover van zijn fiets getrokken. Hierdoor kwam hij ten val en werd hij van zijn smartphone beroofd door de scooterrijders.
De politie onderzoekt deze straatroof en roept getuigen op zich te melden. De politie is daarbij nadrukkelijk op zoek naar een man (circa 70 jaar) en vrouw (circa 30 jaar) met een klein kindje (circa 4 jaar op fiets met zijwieltjes) die rond het tijdstip van de beroving ook op deze plaats waren. Ben jij of ken jij deze mensen? Dan word je nadrukkelijk gevraagd om contact op te nemen via 0900-8844 of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. (referentienummer van de politie: BVH2016223689).

In de reacties staat een update.

8reacties

Maráczi: Idealen en passie

Jaren geleden nam ik een heel moeilijke maar op dat moment noodzakelijke beslissing. Namelijk mijn baan in de zorg opzeggen. De vele veranderingen, bezuinigingen en werkdruk maakten dat ik mijn beroep als verzorgende niet meer kon bolwerken. Na een eerdere overwonnen depressie belandde ik weer in een nieuwe depressie wat de spreekwoordelijke druppel was. De afgelopen jaren waren voor mij niet makkelijk maar wel nodig om te herstellen, te leren, te ervaren, met vallen en opstaan mijn valkuilen te herkennen en mijn grenzen te leren kennen. Maar wat ik er vooral van geleerd heb is dat de depressies zeker niet volledig te wijten waren aan mijn baan in de zorg. Sterker nog, ik heb juist geleerd dat mijn passie in de zorg ligt. Dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Wat ik nooit meer voor mogelijk had gehouden is de afgelopen weken werkelijkheid geworden. Ik ben weer terug in de zorg en voel me als een vis in het water!Lees verder »

6reacties

Dronken bestuurster met rijverbod gepakt

Kort na middernacht vannacht trof de politie een 39-jarige vrouw aan in een geparkeerde auto op de Arbergstraat in Helmond West. Zij bleek duidelijk een borreltje te veel op te hebben en kreeg daarom een rijverbod voor de duur van 12 uur.
Kort daarna zag de de politie haar toch rijden waarop ze werd aangehouden. De uitslag van haar blaastest bleek 715 Ugl, ruim 3 keer de norm. Haar rijbewijs werd ingevorderd en er werd een proces-verbaal opgemaakt. Dat meldde wijkagent Henny Gehem zojuist.